-
Τα tarball δεν είναι πακέτα εγκατάστασης. Είναι συμπιεσμένα αρχεία, κάτι σαν τα zip στα windows. Προφανώς περιέχουν πηγαίο κώδικα και για την εγκατάστασή του χρειάζεται να περάσουν απο compile, πράγμα που απαιτεί την ύπαρξη compiler, βιβλιοθηκών και γενικά εργαλείων για development.
Δεν είναι τόσο συχνή η ανάγκη για τέτοιου είδους εγκατάσταση. Ειδικά αν χρησιμοποιείς κάποια απο τις 'γνωστές' διανομές είναι πια πολυ σπάνια περίπτωση.
Καλό είναι να ρίχνεις μια ματιά στα repositories της διανομής σου, επίσημα και μη και ίσως να μην ξαναχρειαστεί να κάνεις compilation, αν δεν χρειάζεσαι κάτι 'εξωτικό' ή άκρως πειραματικό. -
Ο χρήστης fog έγραψε:
Τα tarball δεν είναι πακέτα εγκατάστασης. Είναι συμπιεσμένα αρχεία, κάτι σαν τα zip στα windows. Προφανώς περιέχουν πηγαίο κώδικα και για την εγκατάστασή του χρειάζεται να περάσουν απο compile, πράγμα που απαιτεί την ύπαρξη compiler, βιβλιοθηκών και γενικά εργαλείων για development.Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση. Ο G60 ανέφερε παραπάνω πακέτα closed-source όπως το google earth και το flash plugin.
Για 'tar' αρχεία που περιέχουν κώδικα, η διαδικασία είναι ελαφρώς πιο πολύπλοκη γιατί θέλει και compilation, όπως αναφέρεται παραπάνω.
G60 - μην ανησυχείς. Δεν είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα. Διάβαζε το INSTALL ή το README πρώτα και θα είσαι πάντα σε καλό δρόμο.
-
δυσκολα δεν ειναι απλα θελει λιγο προσοχη στην λεπτομερια και οχι suse
-
fog μπορεί να μη χρειάζονται συχνά αλλά χρειάζονται.
Τώρα θα μου πεις το παρακάτω που σας παραθέτω είναι παπαριές για πλάκα αλλά για δοκιμή το κατέβασα κι όποιον οδηγό κι αν ακολούθησα δεν μπορώ να το εγκαταστσήσω.
Πέρα απ αυτό υπάρχουν και τα flash κλπ τα οποία είναι απαραίτητα.
Το αρχείο είναι αυτό -
Ο χρήστης G60 έγραψε:
fog μπορεί να μη χρειάζονται συχνά αλλά χρειάζονται.
Τώρα θα μου πεις το παρακάτω που σας παραθέτω είναι παπαριές για πλάκα αλλά για δοκιμή το κατέβασα κι όποιον οδηγό κι αν ακολούθησα δεν μπορώ να το εγκαταστσήσω.
Πέρα απ αυτό υπάρχουν και τα flash κλπ τα οποία είναι απαραίτητα.
Το αρχείο είναι αυτόΓια τα flash κλπ. θα κοιτάς πρώτα στα repositories της διανομής σου, υπάρχουν έτοιμα πακέτα, τουλάχιστον σε όσες έχω χρησιμοποιήσει τα τελευταία χρόνια.
Το συγκεκριμένο πακέτο, (manifest cairo clock) δεν μπορείς να το εγκαταστήσεις γιατί δεν είναι ούτε πακέτο εγκατάστασης, ούτε κώδικας ώστε να περάσει απο compile με τη γνωστή διαδικασία. Πρόκειται για εικόνες. Το svg είναι είδος vector γραφικών μεταβλητού μεγέθους (sic) και για να χρησιμοποιήσεις τα συγκεκριμένα, θα πρέπει απλά να τα αντιγράψεις κάπου όπου το ρολόι που θες να 'ντύσεις' με αυτά βλέπει και διαβάζει τα themes του. Απλά copy paste στο σωστό φάκελο και τίποτα άλλο.
-
Εχω την εντυπωση οτι ως tarball λεμε ενα αρχειο με ταξινομημενες / μαζεμενες πληροφοριες.
Επεκταση του ειναι η συμπιεση του. Ισως δεν τα θυμαμαι και καλα.G60, περα απο τις βασικες διαδικασιες στο compile, τα μηνυματα κατα την διαρκεια θα σου αναφερουν προβληματα για βιβλιοθηκες που λειπουν.
Συνηθως αυτο ειναι το προβλημα. Βλεπε τι σταματησε το compile, εκει ειναι η λυση
Other than that, οπως ειπε ο avel, text αρχεια μεσα στο συμπιεσμενο, σε βοηθουν αναλυτικα. -
Ο χρήστης avel έγραψε:
Ο G60 ανέφερε παραπάνω πακέτα closed-source όπως το google earth και το flash plugin.Γι αυτά τα πακέτα, (εκτός από ότι υπάρχει στο δικτυακό τόπο κάθε προγράμματος, που η εγκατάστασή του συνήθως είναι αποσυμπίεση και εκτέλεση κάποιου script για την εγκατάσταση, μιας και δεν είναι διαθέσιμος ο πηγαίος κώδικας) σε αρκετές 'μεγάλες' διανομές υπάρχουν μη επίσημα repositories που τα διαθέτουν έτοιμα για την κάθε διανομή.
Για το ubuntu πχ. το google earth, καθώς και πολλά άλλα τέτοιου είδους προγράμματα, υπάρχει στα repositories του medibuntu. Η προσθήκη του repo και η εγκατάσταση από αυτό πακέτων είναι 'καλύτερη' λύση μιας και θα έχουμε αυτόματα αναβαθμίσεις.
Στο ubuntu επίσης, το flash καθώς και όλα τα απαραίτητα 'απαγορευμένα' formats, μπορούν να εγκατασταθούν από το synaptic επιλέγοντας το πακέτο ubuntu ή αντίστοιχα kubuntu-restricted-extras.
Αντίστοιχα και οι άλλες μεγάλες διανομές, διαθέτουν ανεξάρτητα repositories ή scripts, τα οποία 'αναλαμβάνουν' την εγκατάσταση παρόμοιων πακέτων.
Γενικά η ανάγκη εγκατάστασης προγραμμάτων από πηγαίο κώδικα, τουλάχιστον απο τη δική μου εμπειρία, είναι σχεδόν ανύπαρκτη τα τελευταία χρόνια, σε σύγκριση με την 'ανάγκη' που υπήρχε πριν 4-5 χρόνια πριν. Για πιο παλιά δεν το αναφέρω καν. Τότε όλα τα φτιάχναμε 'χειροποίητα'
-
Ο χρήστης Nozomi έγραψε:
Δεν πρέπει να βοηθούμε τον κόσμο να απογαλακτίζεται απ΄ τα Παράθυρα ?
Όταν του προτείνεις του άλλου (του αρχάριου) να δοκιμάσει διανομή που απαιτεί ένα επίπεδο δεξιοτήτων, δεν θα απογοητευτεί και θα τα παρατήσει ?
Τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχουν.Τα παραπάνω δεν αφορούν τον G60, που φαίνεται να διαθέτει επαρκή εμπειρία...
+1
Αν και πολύ noobας ακόμη στο linux, για μένα για να μπει κάποιος στη διαδικασία να χρησιμοποιήσει μελλοντικά κάποια διανομή πιο μόνιμα, πρέπει να έχει τρία χαρακτηριστικά
-φιλικότητα προς τον (αρχάριο) χρήστη
-windows like εμφανιση και λειτουργικότητα
-μικρότερες hardware απαιτήσεις απο win (γι'αυτο και σε παλιά μηχανήματα, αν βάλει κανεις linux μετα απο xp πχ, θα το προτιμήσει ο ελάχιστα ψαγμένος)Απο εκεί και πέρα, απο τη γραμματέα με την τσιχλόφουσκα στο στόμα, δεν περιμένω να προτιμήσει ποτέ linux...
δυσκολα δεν ειναι απλα θελει λιγο προσοχη στην λεπτομερια και οχι suse
Μην αρχίσεις κι εσύ με το πουλημένοι κλπ....
Εγώ πάντως σε suse κατέληξα με βάση και τα παραπάνω και (προς το παρόν) δεν το αλλάζω. imho μόνο η Mandriva ίσως μπορεί να τα καλύψει καλύτερα αλλά δεν ξέρω κατα πόσο είναι αρκετά διαδεδομένη ώστε να βρίσκεις εύκολα λύσεις στα προβλήματά σου... -
Ο χρήστης iant έγραψε:
και ποια η διαφορα ; Δεν εχουμε μονοχρωμα στολιδια στην notification ;
... και μερικά Bugs ακόμα!
Γι' αυτο ειναι νωρις ακομα ουτε καν το πακεταρισμα δεν ηρθε properly.
Oracle dumps OpenSolaris
http://blogs.computerworld.com/16741/or ... pensolaris -
Ubuntu 11.04 a.k.a. Natty Narwhal
http://news.softpedia.com/news/Ubuntu-1 ... 2603.shtmlUbuntu Linux to go multi-touch
http://blogs.computerworld.com/16751/ub ... ulti_touch -
Σε κάποια αναβάθμιση multimedia λογισμικού χάλασα το suse gnome. Δουλεύει συνέχεια ο file manager (nautilus, μάλλον κάποιο plugin φταίει) και δεν μπορώ να το επαναφέρω.
Για να μεταφέρω τα σημαντικά αρχεία στον δεύτερο δίσκο του συστήματος θέλω να ξεκινήσω το σύστημα σε text mode χωρίς GUI. Πως θα το κάνω;
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Σε κάποια αναβάθμιση multimedia λογισμικού χάλασα το suse gnome. Δουλεύει συνέχεια ο file manager (nautilus, μάλλον κάποιο plugin φταίει) και δεν μπορώ να το επαναφέρω.Για να μεταφέρω τα σημαντικά αρχεία στον δεύτερο δίσκο του συστήματος θέλω να ξεκινήσω το σύστημα σε text mode χωρίς GUI. Πως θα το κάνω;
Έχω να χρησιμοποιήσω suse κάμποσα χρόνια και δεν ξέρω πια τι δυνατότητες σου δίνει στο grub, αλλά φαντάζομαι αν είχε επιλογή για text mode boot θα τόχες προσέξει.
Το πιθανότερο είναι πως το πρόβλημα που δημιουργήθηκε θα μπορούσε να λυθεί, αλλά αν είσαι αποφασισμένος να σώσεις τα αρχεία σου και να πας σε ένα καθαρό σύστημα, μπορώ να σκεφτώ πιο απλό και γραφικό τρόπο να το κάνεις.Παίρνεις απλά ένα live cd οποιασδήποτε διανομής σε βολεύει (το ubuntu είναι ιδανικό αλλά οποιοδήποτε σου αρέσει είναι εντάξει) κάνεις boot από αυτό, κάνει μόνο του ή κάνεις εσύ κλικ στα partitions που έχεις τα data σου και εκεί που θες να τα στείλεις, ώστε να στα κάνει mount και απλά πατάς copy στα αρχεία σου.
Μια συνήθεια που έχω πολλά χρόνια τώρα και με έχει σώσει:
Αν ο υπολογιστής έχει δεύτερο δίσκο, χρησιμοποιώ αυτόν, αν έχει έναν κόβω ένα μεγάλο partition, το filesystem φροντίζω να το βλέπουν και τα windows (αν έχω) και χρησιμοποιώ αυτό για αποθήκη. Οπότε όποιο λειτουργικό και να χαλάσει ή αν θέλω απλά να κάνω format ή και να βάλω άλλες εκδόσεις ή άλλα λειτουργικά, απλά φορμάρω τα partitions τα δικά τους και όχι την 'αποθήκη'. Με αυτό το σύστημα, μέχρι τώρα στα 13-14 χρόνια που παίζω με υπολογιστές, δεν έχω χάσει ούτε bitάκι από data και ας μην αφήνω σε ησυχία κανένα λειτουργικό μου. -
Ο χρήστης fog έγραψε:
Σε κάποια αναβάθμιση multimedia λογισμικού χάλασα το suse gnome. Δουλεύει συνέχεια ο file manager (nautilus, μάλλον κάποιο plugin φταίει) και δεν μπορώ να το επαναφέρω.
Για να μεταφέρω τα σημαντικά αρχεία στον δεύτερο δίσκο του συστήματος θέλω να ξεκινήσω το σύστημα σε text mode χωρίς GUI. Πως θα το κάνω;
Έχω να χρησιμοποιήσω suse κάμποσα χρόνια και δεν ξέρω πια τι δυνατότητες σου δίνει στο grub, αλλά φαντάζομαι αν είχε επιλογή για text mode boot θα τόχες προσέξει.
Το πιθανότερο είναι πως το πρόβλημα που δημιουργήθηκε θα μπορούσε να λυθεί, αλλά αν είσαι αποφασισμένος να σώσεις τα αρχεία σου και να πας σε ένα καθαρό σύστημα, μπορώ να σκεφτώ πιο απλό και γραφικό τρόπο να το κάνεις.Παίρνεις απλά ένα live cd οποιασδήποτε διανομής σε βολεύει (το ubuntu είναι ιδανικό αλλά οποιοδήποτε σου αρέσει είναι εντάξει) κάνεις boot από αυτό, κάνει μόνο του ή κάνεις εσύ κλικ στα partitions που έχεις τα data σου και εκεί που θες να τα στείλεις, ώστε να στα κάνει mount και απλά πατάς copy στα αρχεία σου.
Μια συνήθεια που έχω πολλά χρόνια τώρα και με έχει σώσει:
Αν ο υπολογιστής έχει δεύτερο δίσκο, χρησιμοποιώ αυτόν, αν έχει έναν κόβω ένα μεγάλο partition, το filesystem φροντίζω να το βλέπουν και τα windows (αν έχω) και χρησιμοποιώ αυτό για αποθήκη. Οπότε όποιο λειτουργικό και να χαλάσει ή αν θέλω απλά να κάνω format ή και να βάλω άλλες εκδόσεις ή άλλα λειτουργικά, απλά φορμάρω τα partitions τα δικά τους και όχι την 'αποθήκη'. Με αυτό το σύστημα, μέχρι τώρα στα 13-14 χρόνια που παίζω με υπολογιστές, δεν έχω χάσει ούτε bitάκι από data και ας μην αφήνω σε ησυχία κανένα λειτουργικό μου.Το έχω πια αυστηρός κανόνας!!! Τα data πάντα στο δικό τους σκληρό (κατά προτίμηση) ή στο δικό τους partition (κατά ανάγκη). Μέθοδος με το Live CD (που προτείνει η fog) είναι ο πιο απλός και σίγουρος για να πάρεις τα δεδομένα σου!
-
σ'ένα Linux box με CentOS 5.5 (Final) τα ελληνικά filenames αποθηκεύονται σε περίεργη μορφή, π.χ. το ριανα.jpg γίνεται \361\351\341\355\341.jpg
επίσης ο apache δε μπορεί να επιστρέψει data όταν καλέσεις το image με ελληνικούς χαρακτήρες, π.χ. , βγάζει δλδ broken image σα να μη το βρίσκει.
υποπτεύομαι ότι αυτά τα 2 συνδέονται μεταξύ τους. Υπάρχει κάποια ρύθμιση που πρέπει να γίνει στο box?
-
Η περίπτωση να μην βάζεις ελληνικά filenames, δεν παίζει;
[Δεν είναι περίεργη μορφή, είναι escape characters, και αν θες οπωσδήποτε ελληνικά, καλύτερα να τα καλείς έτσι και στον apache]
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Η περίπτωση να μην βάζεις ελληνικά filenames, δεν παίζει;[Δεν είναι περίεργη μορφή, είναι escape characters, και αν θες οπωσδήποτε ελληνικά, καλύτερα να τα καλείς έτσι και στον apache]
το ξέρω ότι είναι escape, αλλά με βάση τι? ascii πάντως όχι.
όταν έχεις τον άλλον που έχει ανεβάσει εκατοντάδες φωτογραφίες στα ελληνικά τι να κάνεις
-
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
σ'ένα Linux box με CentOS 5.5 (Final) τα ελληνικά filenames αποθηκεύονται σε περίεργη μορφή, π.χ. το ριανα.jpg γίνεται \361\351\341\355\341.jpgεπίσης ο apache δε μπορεί να επιστρέψει data όταν καλέσεις το image με ελληνικούς χαρακτήρες, π.χ. , βγάζει δλδ broken image σα να μη το βρίσκει.
υποπτεύομαι ότι αυτά τα 2 συνδέονται μεταξύ τους. Υπάρχει κάποια ρύθμιση που πρέπει να γίνει στο box?
Το πως εμφανίζονται τα αρχεία δεν έχει να κάνει με το filesystem, αλλά με την εφαρμογή που τα αποθήκευσε..
Να υποθέσω πως είναι κάτι σαν on-line hosting? αν ναι, δες που γ###εται το encoding μέσα στην εφαρμογή που χρησιμοποιούν οι χρήστες. -
Μπα δεν ισχύει αυτό, γιατί αν κάνω στην κονσόλα touch ριανα.jpg πάλι escape θα το κάνει. Το θέμα είναι τι συμβολίζουν οι αριθμοί που αντικαθιστούν τους ελληνικούς χαρακτήρες
-
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
Μπα δεν ισχύει αυτό, γιατί αν κάνω στην κονσόλα touch ριανα.jpg πάλι escape θα το κάνει. Το θέμα είναι τι συμβολίζουν οι αριθμοί που αντικαθιστούν τους ελληνικούς χαρακτήρεςΤο πρόβλημα λογικά είναι με το encoding. Τρέχοντας apache/mysql/php σε διάφορα συστήματα, μεταξύ των οποίων και σε centos και βάζοντας utf-8 encoding, κατά τη δημιουργία της database, δεν έχω παρόμοιο πρόβλημα.
Όπως και νάχει, παρατήρησα την επανάληψη του νούμερου 341 δύο φορές στη λέξη 'ριάνα' και μάλιστα στη θέση του α. Με λίγο ...reverse searching κατέληξα εδώ:
http://en.wikipedia.org/wiki/ISO/IEC_8859
Τα νούμερα που σου βγάζει είναι οι ελληνικοί χαρακτήρες στο ...οκταδικό σύστημα.
-
Σ ευχαριστώ ειρήνη θα το κοιτάξω αύριο. Πάντως δεν εμπλεκω database μιας κ την ανεφερες, παίζει να ναι κάποια ρύθμιση locale του ίδιου του box
LiNuX Forum