Sep 23, 2010, 6:02 AM

Ο χρήστης leonp έγραψε:
Σε κάποια αναβάθμιση multimedia λογισμικού χάλασα το suse gnome. Δουλεύει συνέχεια ο file manager (nautilus, μάλλον κάποιο plugin φταίει) και δεν μπορώ να το επαναφέρω.

Για να μεταφέρω τα σημαντικά αρχεία στον δεύτερο δίσκο του συστήματος θέλω να ξεκινήσω το σύστημα σε text mode χωρίς GUI. Πως θα το κάνω;

Έχω να χρησιμοποιήσω suse κάμποσα χρόνια και δεν ξέρω πια τι δυνατότητες σου δίνει στο grub, αλλά φαντάζομαι αν είχε επιλογή για text mode boot θα τόχες προσέξει.
Το πιθανότερο είναι πως το πρόβλημα που δημιουργήθηκε θα μπορούσε να λυθεί, αλλά αν είσαι αποφασισμένος να σώσεις τα αρχεία σου και να πας σε ένα καθαρό σύστημα, μπορώ να σκεφτώ πιο απλό και γραφικό τρόπο να το κάνεις.

Παίρνεις απλά ένα live cd οποιασδήποτε διανομής σε βολεύει (το ubuntu είναι ιδανικό αλλά οποιοδήποτε σου αρέσει είναι εντάξει) κάνεις boot από αυτό, κάνει μόνο του ή κάνεις εσύ κλικ στα partitions που έχεις τα data σου και εκεί που θες να τα στείλεις, ώστε να στα κάνει mount και απλά πατάς copy στα αρχεία σου.

Μια συνήθεια που έχω πολλά χρόνια τώρα και με έχει σώσει:
Αν ο υπολογιστής έχει δεύτερο δίσκο, χρησιμοποιώ αυτόν, αν έχει έναν κόβω ένα μεγάλο partition, το filesystem φροντίζω να το βλέπουν και τα windows (αν έχω) και χρησιμοποιώ αυτό για αποθήκη. Οπότε όποιο λειτουργικό και να χαλάσει ή αν θέλω απλά να κάνω format ή και να βάλω άλλες εκδόσεις ή άλλα λειτουργικά, απλά φορμάρω τα partitions τα δικά τους και όχι την 'αποθήκη'. Με αυτό το σύστημα, μέχρι τώρα στα 13-14 χρόνια που παίζω με υπολογιστές, δεν έχω χάσει ούτε bitάκι από data και ας μην αφήνω σε ησυχία κανένα λειτουργικό μου.