-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
να ξεκαθαρισω οτι εννουσα ΑΤΕΙ.για πολυτεχνειο αλλαζει το θεμα.
Για πολυτεχνείο ακόμα μακρύτερα από οτιδήποτε έχει 'ηλεκτρο' και 'γ' στον τίτλο
-
Δυστυχώς, οιαδήποτε σχολή και αν τελειώσει, θα είναι ένας ακόμα άνεργος. Αν θέλει το πτυχίο ας το κάνει (όποιο κι αν είναι αυτό), ας μάθει και καμιά τέχνη καλού κακού.
-
Με τα σημερινά δεδομένα , γιατί με τον πανεπιστημιακό Καλλικράτη πολλά θα αλλάξουν , οι επιλογές είναι οι γενικές σπουδές στα Πολυτεχνεία , που αν και ηλεκτρολόγος μηχανικός έχεις δικαιώματα και σε μηχανολογικά και σε ηλεκτρονικά και σε ΗΥ , είτε σε σχολές των ΤΕΙ , που εκεί έχεις ειδικότητες τα παραπάνω , δηλαδή ηλεκτρολογικά , ηλεκτρονικά , αυτοματισμού , ενεργειακά κλπ .
Καλό είναι να μπείς στις οστοσελίδες των σχολών και να αποκτήσεις ιδία αντίληψη .
Τώρα γιά δουλειά , όλα είναι σχετικά και τυχερά . Εξαρτάται και από το παιδί και από σένα και από τα χρήματα που θα διαθέσεις γιά σπουδές .
-
Ο μικρός θέλει ηλεκτρολογία, αλλά πιθανότατα δεν έχει ιδέα τι είναι αυτή πρακτικά (φυσιολογικό). Το καλό με τους ηλεκ/γους μηχ/κους + Η/Υ είναι ότι είναι ευρέως φάσματος. Μπαίνεις και στην πορεία αποφασίζεις αν σου ταιριάζουν τα ρεύματα, η ηλεκτρονική, οι υπολογιστές, οι τηλεπικοινωνίες, κλπ. Κάποιοι το γυρίζουν ακόμη και σε οικονομική κατεύθυνση με ένα μάστερ. Τα κακά είναι ότι μπαίνεις σχετικά δύσκολα, τελειώνεις δυσκολότερα, και κυρίως ότι πλέον μαζί με σένα ή πριν από σένα έχουν τελειώσει χιλιάδες και απευθύνονται σε μια αγορά εργασίας τραγική. Βέβαια, σε 6-8 χρόνια που θα βγει ο μικρός στην αγορά εργασίας τα πράγματα θα είναι αλλιώς - πως ακριβώς όμως δυστυχώς κανείς δεν ξέρει. Έτσι κι αλλιώς όμως, οι σχολές αυτές είναι μια πολύ καλή επιλογή, αφού δίνουν μια καλή βάση για οτιδήποτε αποφασίσει να κάνει μετέπειτα.
-
Βασικός παράγοντας είναι το ποιά ορίζουμε σαν μελλοντική 'αγορά εργασίας' για ένα μαθητή της β' λυκείου. Ελλάδα; ΕΕ; Κόσμο;
Μετά από 7-8 χρόνια δεν ξέρουμε τι θα συμβαίνει στην αγορά εργασίας και τι καταστάσεις και επιθυμίες θα έχουν δημιουργηθεί στην ζωή του. Καλό θα ήταν να αγαπήσει πρώτα το όποιο αντικείμενο και εγώ πιστεύω ότι οι καλοί ποτέ δεν χάνονται, απλά μπορεί να χαθούν από την Ελλάδα. -
Ο χρήστης D1FF έγραψε:
Ο ξάδερφος μου έχει τελειώσει Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης στα Χανιά (Βαθμός πτχ 7.7 περίπου) και βρίσκεται σε αναζήτηση κάποιου Msc ή ΜΒΑ για Αγγλία μάλλον (βασικά πιο πολύ σαν μέσο για την κάνει από εδώ )Το τι θέλει θα κάνει δεν έχει αποφασίσει ακόμη και έχει εμπειρία (4 ετή) σε διάφορες δουλειές , όχι όμως σταθερή !
Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι :
Με τον παραπάνω βαθμό πτυχίου (και εννοείται να πιάσει το ζητούμενο σκορ σε TOEFL,GMAT κλπ) έχει πιθανότητες για κανένα Παν/μιο της Προκοπής (Imperial,LSE, Cass Bussiness School του City Univercity) ή να μην το προσπαθήσει καν !- Υπόψιν βύσμα δεν παίζει (ξέρω περίπτωση που έκαναν δεκτό στο LSE άτομο με πτυχίο 6.3 με μεσολάβηση της πρώην Υπουργού ......... )
Επειδή το ψάχνω ενδελεχώς το τελευταίο 5μηνο, σε ελληνικά και σε βρετανικά sites και fora, έχει πιθανότητες να μπει παντού. Δεν παίζει ρόλο μόνο ο βαθμός πτυχίου (ή το πανεπιστήμιο), αλλά και το βιογραφικό (πρακτική, εργασιακή εμπειρία (κυρίως σοβαρή, όχι τόσο delivery boy), ξένες γλώσσες, συνέδρια που έχει παρακολουθήσει, τίποτα διπλωματικές κλπ που ενδεχομένως έχει), το επίπεδο αγγλικών, το personal statement κλπ
Σε περιζήτητα τμήματα πανεπιστημίων (πχ finance του LSE) θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια να μπεις (και από ότι έχω διαβάσει και να βγεις) και πρέπει καταρχάς να σκεφτεί αν αξίζει (αν θα εκμεταλλευτεί δηλαδή τις προοπτικές που του ανοίγονται - ουσιαστικά να μην επιστρέψει ). Ο λόγος είναι ότι αυτά τα τμήματα έχουν πολύ υψηλή ζήτηση οπότε εύκολα βρίσκουν το (υψηλό) επίπεδο φοιτητών που θέλουν, ζητάνε υψηλά entry requirements (πχ interviews) και εύκολα σε απορρίπτουν.
Σε άλλα τμήματα ωστόσο (πχ στα business του lse) μπαίνεις πολύ εύκολα (για να μην πω γελοιωδώς εύκολα), αρκεί να πληροίς τις βασικές προϋποθέσεις (κυρίως βαθμό αγγλικών). Έχω 4-5 περιπτώσεις που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να μπουν στο finance του lse. Εικάζω ότι το κάνουν για να βγάλουν τα έξοδα των άλλων τμημάτων, τις υποτροφίες τους κλπ. Αν θα αποδώσει το όνομα του πανεπιστημίου στην αγορά εργασίας, αν και το πτυχίο δεν είναι στον τομέα που 'εξειδικεύεται', δεν το ξέρω.
Το city είναι υπερεκτιμημένο στην Ελλάδα. Το business school του όμως είναι άνω του μέσου όρου. Υπάρχουν και καλύτερα φυσικά (πχ warwick, bath, st andrews), ανάλογα τι θέλεις να κάνεις.
Για το Imperial δεν έχω άποψη.
GMAT από όσο έχω δει δεν χρειάζεται, παρά μόνο αν θέλει να μπει σε πολύ υψηλού επιπέδου τμήμα (πχ τα finance του lse που ανέφερα) ή να κάνει ΜΒΑ (όταν είχα ρωτήσει ζητούσαν όμως συνεχή προϋπηρεσία 3 ή 5 ετών)
TOEFL - IELTS να προτιμήσει το δεύτερο. Αν και θεωρητικά είναι δυσκολότερο test, τελικά πιο εύκολα γράφεις το βαθμό που ζητάνε. Και είναι και βρετανικό! Στο IELTS ένα 7 είναι απαραίτητο, 7,5 ακόμα καλύτερα. Στα engineering βέβαια νομίζω δέχονται και με 6,5. Κάποια πανεπιστήμια αν έχεις από 5,5-6 και πάνω προσφέρουν pre-sessional English courses διάρκειας 2-4 εβδομάδων. Ας προσπαθήσει το IELTS του να είναι ισορροπημένο στα διάφορα parts.
Το personal statement καλό είναι να το γράψει μόνος του και να ξέρει τι γράφει. Δίνουν μεγάλη βαρύτητα σε αυτό και μου έτυχε να μου κάνουν διευκρινιστικές ερωτήσεις μέσω email (πχ υποτίθεται μου πρότειναν άλλα τμήματα που ενδεχομένως με ενδιέφεραν και φαινόταν ότι ήθελαν άμεση, αιτιολογημένη απάντηση).
Επίσης, θα ήταν καλό να επικοινωνεί απευθείας με τα πανεπιστήμια για απορίες. Από τις απαντήσεις τους φαίνονται πόσο σοβαροί είναι.Για αξιολογήσεις δες: http://extras.timesonline.co.uk/stug/un ... yguide.php (γενική)
Και καλύτερες αυτές ανά αντικείμενο: http://www.guardian.co.uk/education/tab ... y-and-food
http://www.thecompleteuniversityguide.c ... m?ipg=8727
Και εδώ: http://www.rae.ac.uk/ -
thanks www2000
Μάλλον για κάποιο Msc σε Project Managment η κάτι παρόμοιο θα κοιτάξει από ότι μου είπε και δεν θα δώσει GMAT (δεν απαιτείται) ενώ προετοιμάζεται για IELTS
Πλάκα στην πλάκα με έχει κολλήσει και εμένα να την κάνω για έξω αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς έχω δουλειά ακόμη εδώ οπότε είναι λίγο δύσκολο να την παρατήσω και να σηκωθώ να την κάνω
(βέβαια είναι και το οικονομικό μεγάλο θέμα που απ΄ ότι κατάλαβα ένα 30 χίλιαρο το θες χαλαρά για έναν χρόνο στο Λονδίνο) -
Ο χρήστης D1FF έγραψε:
thanks www2000Μάλλον για κάποιο Msc σε Project Managment η κάτι παρόμοιο θα κοιτάξει από ότι μου είπε και δεν θα δώσει GMAT (δεν απαιτείται) ενώ προετοιμάζεται για IELTS
Πλάκα στην πλάκα με έχει κολλήσει και εμένα να την κάνω για έξω αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς έχω δουλειά ακόμη εδώ οπότε είναι λίγο δύσκολο να την παρατήσω και να σηκωθώ να την κάνω
(βέβαια είναι και το οικονομικό μεγάλο θέμα που απ΄ ότι κατάλαβα ένα 30 χίλιαρο το θες χαλαρά για έναν χρόνο στο Λονδίνο)Για το οικονομικό, εξαρτάται. Είτε στο Λονδίνο, είτε αλλού, αν μένεις στην εστία λίγο πολύ τα ίδια είναι. Τώρα αν θέλεις να μείνεις σε δικό σου σπίτι, το Λονδίνο αντενδείκνυται .
Πάντως το 30άρι δύσκολα το αποφεύγεις δεδομένων των υψηλών διδάκτρων (συχνά 10χιλιάδες), της διαμονής, των καθημερινών εξόδων (φαγητό κλπ), των εισιτηρίων για Ελλάδα κλπ.
Ένα άσχετο συμπέρασμα της έρευνας μου είναι ότι τα δίδακτρα στα 'καλά' πανεπιστήμια του Λονδίνου είναι τρομερά υψηλότερα από τα αντίστοιχα πανεπιστήμια της βρετανικής 'επαρχίας'. Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο. -
Πιο πολύ αναφερόμουν στο να νοικιάσεις σπίτι στο Λονδίνο που απ΄ όσο γνωρίζω είναι (κάπου στο 1.000-1.200 λίρες στις κεντρικές περιοχές) !
Όντως για τα δίδακτρα έχεις απόλυτο δίκαιο , ειδικά στις business schools είναι αρκετά υψηλότερα απ΄ ότι άλλες σχολές του ίδιου Πανεπιστημίου. Αν δεν κάνω λάθος παίζουν ΜΒΑ στις 35.000+ !
Έχουν στήσει καλή βιομηχανία οι άτιμοι
Πάντως προσωπική μου άποψη είναι στα καλά Παν/μια πληρώνεις-επενδύεις στις διασυνδέσεις τους και λογικά 'αποσβένεις' σε σύντομο διάστημα την επένδυση σου
Είχα σκεφτεί όταν τελείωσα την σχολή μου (2006) να φύγω έξω αλλά αφ΄ενός το οικονομικό θέμα ήταν ένα ζήτημα και αφ΄ ετέρου πιστεύω ότι δεν έχει νόημα να έρθεις πίσω Ελλάδα για να περιμένεις να κάνεις την προανεφερεθείσα 'απόσβεση' στην επένδυση σου
Στο μέλλον μπορεί να το ξανασκεφτώ ανάλογα πως θα πάνε τα πράγματα εδώ! -
http://www.newsit.gr/default.php?pname= ... tid=3&la=1
Περιμένω αντίδραση-κόλαφο από το φοιτητικό κίνημα
Είναι δυνατόν να σπηλώνουν το φοιτητικό κίνημα και τις κατακτήσεις του (και το μαγαζάκι των καθηγητών) οι νεοφιλελεύθεροι σκώληκες;
Κάθε χρόνο, 60.000 Έλληνες φοιτητές φοιτούν σε Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
Μετρήστε χρήμα που φεύγει και δεν μένει, χρήμα που θα μπορούσε να ρθει κλπ κλπ
-
Σάββα τελείωσες και έφυγες από το κ***χανείο μας; Καλη σταδιοδρομία ρε
Για καμία Ελβετία το έχεις σκεφτεί; -
Eρώτηση για νοικιαζόμενο σπίτι (δεν ήξερα που αλλού να το βάλω) :
Όπως έχω ξαναγράψει μετακομίζω αυτές τις μέρες.Την παρασκευή έρχεται η σπιτονοικοκυρά να τσεκάρει το σπίτι και
κάτι μου ανέφερε απ το τηλέφωνο για χρήματα να της δώσω για βάψιμο και για υδραυλικά (βρύσες που στάζουν).Τί ακριβώς παίζει με αυτό το θέμα;Η κοπελιά μου που ξενοίκιασε πρίν κανα 6μηνο ούτε έδωσε χρήματα για βάψιμο ούτε για υδραυλικά παρόλο που και το δικό της σπίτι είχε μαυρίλες στους τοίχους και φυσικά τα υδραυλικά της πρόβλημα όπως σε όλα τα παλιά σπίτια.Να σημειώσω εδώ ότι το σπίτι είναι παμπάλαιο και είναι λογικό να χαλάνε τα υδραυλικά κάθε λίγο και λιγάκι.Απ την άλλη η σπιτονοικοκυρά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το 'αφήνεις το σπίτι όπως το βρήκες και τότε ούτε μαυρίλες είχαν οι τοίχοι ούτε έσταζαν οι βρύσες';Επίσης το σπίτι δεν ήταν φρεσκοβαμμένο όταν μπήκα εγώ γιατί έμενε μια κύπρια για ενα εξάμηνο αλλά τοίχοι κλπ ήταν σε πολύ καλή κατάσταση.Εσείς όταν ξενοικιάσατε τί κάνατε σε αντίστοιχη περίπτωση;
-
Εγω οταν ειχα μπει ηθελε βαψιματακι το οποιο και κανονιστηκε απο μερους μου. Οταν βγηκα δεν μου ειπε τιποτες για εξοδα. Βρυσες, τι βρυσες ; Ησουν ζημιαρης, χαλασες καμια βρυση ;
-
Εγω οταν ειχα μπει ηθελε βαψιματακι το οποιο και κανονιστηκε απο μερους μου. Οταν βγηκα δεν μου ειπε τιποτες για εξοδα. Βρυσες, τι βρυσες ; Ησουν ζημιαρης, χαλασες καμια βρυση ;
Γενικά το σπίτι είναι αρκετά εώς πολύ παλιό όπως όλα άλλωστε στο κέντρο της θεσσαλονίκης.Δέν είναι ότι κάνω εγώ κάτι.Δηλαδή μπορεί μια μέρα να το βαρέσει και να αρχίζει να στάζει η βρύση στα καλά καθούμενα.Το αρρωστημένο με το σπίτι που μένω ωστόσο είναι ότι φιάχνουν και μόνα τους!!!!Κάποια στιγμή είχε αρχίσει να στάζει κάτω απο τον νεροχύτη ο σωλήνας και έβαζα λεκάνη.Ε καμιά 10αριά φορές γέμισε και την άδειασα.11η δεν υπήρξε!Απλά σταμάτησε να πέφτει νερό στην λεκάνη.Το ίδιο και με τις βρύσες μια στάζει μετά ξαναφιάχνει μετά ξαναχαλάει.Παίζει να τα χρεώσει σε μένα αυτά;Απ την άποψη ότι δεν έσταζαν στην αρχή.Αλλά δεν έκανα Τ-Ι-Π-Ο-Τ-Α ρε γαμώτο εγώ
-
Ο χρήστης fastmanakos έγραψε:
Eρώτηση για νοικιαζόμενο σπίτι (δεν ήξερα που αλλού να το βάλω) :Όπως έχω ξαναγράψει μετακομίζω αυτές τις μέρες.Την παρασκευή έρχεται η σπιτονοικοκυρά να τσεκάρει το σπίτι και
κάτι μου ανέφερε απ το τηλέφωνο για χρήματα να της δώσω για βάψιμο και για υδραυλικά (βρύσες που στάζουν).Τί ακριβώς παίζει με αυτό το θέμα;Η κοπελιά μου που ξενοίκιασε πρίν κανα 6μηνο ούτε έδωσε χρήματα για βάψιμο ούτε για υδραυλικά παρόλο που και το δικό της σπίτι είχε μαυρίλες στους τοίχους και φυσικά τα υδραυλικά της πρόβλημα όπως σε όλα τα παλιά σπίτια.Να σημειώσω εδώ ότι το σπίτι είναι παμπάλαιο και είναι λογικό να χαλάνε τα υδραυλικά κάθε λίγο και λιγάκι.Απ την άλλη η σπιτονοικοκυρά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το 'αφήνεις το σπίτι όπως το βρήκες και τότε ούτε μαυρίλες είχαν οι τοίχοι ούτε έσταζαν οι βρύσες';Επίσης το σπίτι δεν ήταν φρεσκοβαμμένο όταν μπήκα εγώ γιατί έμενε μια κύπρια για ενα εξάμηνο αλλά τοίχοι κλπ ήταν σε πολύ καλή κατάσταση.Εσείς όταν ξενοικιάσατε τί κάνατε σε αντίστοιχη περίπτωση;
Οταν ξενοικιαζεις σπιτι που εμενες πολυ καιρο, πληρωνεις συνηθως ενα ενοικιο για τυχον φθορες.
Αν μενεις 100 χρονια σε ενα σπιτι τοτε προφανως αυτο το ενοίκιο δεν φτανει ουτε για ζητω,αλλα αυτη ειναι η υποχρεωση σου.
Βασικα ειναι στην καλη σου θεληση το τι θα κανεις,ο ενοικιάζων ειναι στημένος στα 4 και δεν εχει κανενα ρεαλιστικο τροπο να διεκδικησει το όποιο δικαιο του.Εγω για βρυσες δεν θα εδινα φραγκο,για βαψιμο θα εδινα μονο εαν το ειχα παραλαβει τζιτζί. -
Όχι βέβαια
Πληρώνεις αν έκανες παράλογες φθορές Έσπασες τοίχους πατώματα μάρμαρα κλπΓια φυσιολογικές φθορές δεν πληρώνεις τπτ. Ούτε για βρύσες ούτε για βάψιμο. Σιγά μην ανακαινίσεις και το σπίτι για τον επόμενο
-
Ο χρήστης angel rabbit έγραψε:
Βασικός παράγοντας είναι το ποιά ορίζουμε σαν μελλοντική 'αγορά εργασίας' για ένα μαθητή της β' λυκείου. Ελλάδα; ΕΕ; Κόσμο;
Μετά από 7-8 χρόνια δεν ξέρουμε τι θα συμβαίνει στην αγορά εργασίας και τι καταστάσεις και επιθυμίες θα έχουν δημιουργηθεί στην ζωή του. Καλό θα ήταν να αγαπήσει πρώτα το όποιο αντικείμενο και εγώ πιστεύω ότι οι καλοί ποτέ δεν χάνονται, απλά μπορεί να χαθούν από την Ελλάδα.Προσωπικά δεν σκέπτομαι την αγορά εργασίας, αλλά το τι θέλει να μάθει: Να διαλέξει μια σχολή όπου θα διδάσκεται κάτι που του αρέσει.
Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις, αν σκεφτείτε τπτ άλλο ... θυμηθείτε μας. -
Ηλια, δεν γνωριζω το προφιλ του αλλα, εχει σκεφτει να ακολουθησει πρακτικη ενασχολη καπου - σε ανθρωπο που ξερεις/ εχεις ακουσει κλπ ;
-
Ο χρήστης fastmanakos έγραψε:
Εσείς όταν ξενοικιάσατε τί κάνατε σε αντίστοιχη περίπτωση;
Ε όχι και να της βάψεις το σπίτι ρε συ, αυτά δε γίνονται ούτε στις ταινίες.
Εκτός κι αν το πήρες άσπρο και το παρέδωσες 'μαύρο' αλλά και πάλι σηκώνει πολύ συζήτηση. Έτσι κι αλλιώς είναι υποχρέωσή της να το καθαρίσει-**Βάψει **και να το παραδώσει σε καλή κατάσταση στον επόμενο. Πρόβλημά της και όχι δικό σου .
Τώρα μια βρύση που στάζει πρέπει να είναι κάποιος λίγο γύφτος για να ζητήσει χρήματα, εδώ άλλοι φεύγουν και αφήνουν φέσια 600-800e σε κοινόχρηστα. -
Ο χρήστης egobrain έγραψε:
Ηλια, δεν γνωριζω το προφιλ του αλλα, εχει σκεφτει να ακολουθησει πρακτικη ενασχολη καπου - σε ανθρωπο που ξερεις/ εχεις ακουσει κλπ ;Δεν κατάλαβα τι εννοείς ακριβώς, αλλά από την άλλη τα παιδιά της Β κ Γ Λυκείου που ετοιμάζονται για εξετάσεις δεν προλαβαίνουν να κάνουν κ πολλά άλλα πράγματα.
Περί Σπουδών