-
Ας μην μηδενίζουμε μια άποψη μόνο και μόνο επειδή δεν είναι χειρωνάκτης αυτός που την παρουσιάζει. Άλλωστε δεν μιλάει μόνο για χειρωνάκτες και μη αλλά και για το πως το εκπαιδυετικό σύστημα έχει - κατά την γνώμη του πάντα - εκπέσει από το - κατά την γνώμη του πάντα - σκοπό του.
-
Ωραία, με ποιά λογική τους λόγους που οδήγησαν αυτόν στο να προτιμήσει το να γίνει θεωρητικός, το 'αρνείται' από τους υπόλοιπους;
Αν δεν έβρισκε δουλειά θα γινόταν μπετατζής; αγρότης; Δεν νομίζω.
Άσε που η κουλτούρα της 'ανωτερότητας' του γραφιά από το χειρωνάκτη υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων (εκτός κι αν εσύ θυμάσαι κάνα αστό Αθηναίο το χρυσό αιώνα να δουλεύει στο χωράφι)
Προσωπική μου άποψη είναι ότι το πιάνει από τη λάθος πλευρά.
ΑΝ κάποιος θέλεινα γίνει 'επιστήμονας', καλά κάνει. Δεν είναι πρόβλημα της εκπαίδευσης αυτό, το να θέλουν περθισσότεροι άνθρωποι να σπουδάζουν (ήμαρτον δλδ).ΑΝ κάποιος ΔΕΝ θέλει να γίνει επιστήμονας, αλλά καταλήγει να υποχρεώνεται, ναι αυτό είναι πρόβλημα. Αλλά δεν το πιάνει έτσι ο φίλτατος, αλλά από την παντελώς δήθεν άποψη ότι 'μέγιστο κακό που περισσότερος κόσμος θέλει να γίνεται επιστήμονας απ' ότι χειρωνάκτης', όταν μάλιστα και ο ίδιος έχει επιλέξει ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό για τον εαυτό του.
-
Καλά τα λέει ο Σαράντος αλλά ποιος τον ακούει ?
Πιο αναλυτικά τα λέει εδώ (με πολύ ωραίο τίτλο επίσης) :
-
να κάνω μια προσπάθεια να το θέσω πιο απλά εγώ που δεν είμαι και σπουδαγμένος.
(πραγματικά παραδείγματα)Άνδρας 27 ετών με ένα χαρτί από τεχνική σχολή (ψυκτικός) βάζει 1000 καθαρά στην τσέπη. Του κάνει πουστιές ο αφεντικός (καθότι δεν είναι σατανική πολυεθνική αλλά τίμιος εργοδότης) αλλά ετοιμάζεται να αρχίσει να δουλεύει μόνος του, με ότι αυτό σημαίνει.
Γυναίκα 28 ετών με πτυχίο στην ΑΣΟΕΕ και μεταπτυχιακό στα χρηματοοικονομικά από γαλλικό πανεπιστήμιο, δουλεύει σε ελληνική ιδιωτική τράπεζα εδώ και 5 χρόνια και βάζει λίγο πάνω από 900 καθαρά στην τσέπη.
Ο πρώτος έχει να ανταγωνιστεί κατά βάση αλλοδαπούς και ελάχιστους Έλληνες και η δεύτερη μια στρατιά από πάσης φύσεως αποφοίτους ελληνικών και ξένων σχολών.
Βέβαια το να σε ρωτάνε τι δουλειά κάνεις και να λες ψυκτικός δεν είναι τόσο cool ( ) όσο το να λες τραπεζικός υπάλληλος (και για τους πιο ξιπασμένους στέλεχος σε τράπεζα), αλλά από άποψη κουκιών πιο καλά τα πράγματα τα βλέπω για τον πρώτο.
Βασικά πέρα από την διάκριση χειρωνακτικών και μη δουλειών. Να σου πω κάτι για το αντικείμενο που έχω ασχοληθεί (marketing). Πήγαινε ρώτα 100 απόφοιτους τέτοιας σχολής αν θέλουν να ξεκινήσουν από τις πωλήσεις. Το 95% είτε θα απαντήσει απλά αρνητικά, είτε θα σε βρίσει, είτε θα πει ότι 'εγώ θέλω να γίνω manager και να προτείνω ιδέες', είτε απλά δεν θα ξέρει τι είναι οι πωλήσεις.
Αυτό εννοεί -κατά την άποψη μου- ο ποιητής. Μας μαθαίνουν να θέλουμε το έτοιμο, μασημένο και πολύ φαί.
Πότε θα γίνω νομάρχης κατά το πότε θα γίνω μάνα... -
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Μας μαθαίνουν να θέλουμε το έτοιμο, μασημένο και πολύ φαί.
Πότε θα γίνω νομάρχης κατά το πότε θα γίνω μάνα...αυτό μας μαθαίνουν γιατί μόνο αυτό ξέρουν.
μασημένο φαί με υποθήκη το τομάρι των παιδιών τους. ναι την ξέρουν καλά τη Μήδεια.
άμα ήξεραν και λύσεις (δοκιμασμένες απο την χειροωνακτική τους θητεία)θα τις έλεγαν. προς το παρόν όμως μόνο εργόχειρο. -
με το σύστημα που ακούω θα σταματήσουν οι μαθητές να πηγαίνουν φροντιστήρια και θα πηγαίνουν φροντιστήρια ως φοιτητές στις πόλεις με πανεπιστήμια... δλδ θα υπάρξει μία μετακίνηση καθηγητών που δουλεύουν σε φροντιστήρια από την περιφέρεια προς τις πόλεις με πανεπιστήμια.
-
Ο χρήστης PeterPan έγραψε:
με το σύστημα που ακούω θα σταματήσουν οι μαθητές να πηγαίνουν φροντιστήρια και θα πηγαίνουν φροντιστήρια ως φοιτητές στις πόλεις με πανεπιστήμια... δλδ θα υπάρξει μία μετακίνηση καθηγητών που δουλεύουν σε φροντιστήρια από την περιφέρεια προς τις πόλεις με πανεπιστήμια.Όχι ρε. Αφού για να μπείς θα έχει πάλι εξετάσεις!
Απλά, στις πόλεις με πανεπιστήμια θα ανθήσει ο χώρος των φροντηστηρίων φοιτητών -
Ο χρήστης skous έγραψε:
με το σύστημα που ακούω θα σταματήσουν οι μαθητές να πηγαίνουν φροντιστήρια και θα πηγαίνουν φροντιστήρια ως φοιτητές στις πόλεις με πανεπιστήμια... δλδ θα υπάρξει μία μετακίνηση καθηγητών που δουλεύουν σε φροντιστήρια από την περιφέρεια προς τις πόλεις με πανεπιστήμια.
Όχι ρε. Αφού για να μπείς θα έχει πάλι εξετάσεις!
Απλά, στις πόλεις με πανεπιστήμια θα ανθήσει ο χώρος των φροντηστηρίων φοιτητώναυτό ακριβώς δεν έγραψα?
μου φαίνεται πως διάβασες τις πρώτες 10 λέξεις μου
προβλέπω ότι ο Πλάτωνας (ένα φροντιστήριο φοιτητών) θα μοιράζει δισεκατομμύρια διαφημιστικά πλέον -
Όχι ρε. Αφού για να μπείς θα έχει πάλι εξετάσεις!
Απλά, στις πόλεις με πανεπιστήμια θα ανθήσει ο χώρος των φροντηστηρίων φοιτητώναυτό ακριβώς δεν έγραψα?
μου φαίνεται πως διάβασες τις πρώτες 10 λέξεις μου
προβλέπω ότι ο Πλάτωνας (ένα φροντιστήριο φοιτητών) θα μοιράζει δισεκατομμύρια διαφημιστικά πλέονΑφου άρχισες την πρόταση διαπιστώνοντας ότι θα σταματήσουν οι μαθητές να πηγαίνουν φροντιστήριο...
Τα άλλα όντως τα ξαναείπα για να τα εμπεδώσω
-
Οι 'αντάρτες', η siliconούχα υπουργός και ο ευάρεστος υφυπουργός....
«Ανταρσία» οργανώνουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές την ώρα που η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ταξιδεύει στηSilicon Valley της Καλιφόρνιας για να «μεταφέρει τεχνογνωσία» στη χώρα μας. Η Ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) εξέδωσε χθες ψήφισμα σχετικά με τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, οριοθετώντας τις «κόκκινες ζώνες» που δεν πρέπει να αγγίξει η κυβέρνηση καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε δυναμικές αντιδράσεις. Πρόκειται για τα θέματα των διοικήσεων των ΑΕΙ, τις οποίες οι πανεπιστημιακοί θέλουν να εκλέγουν εσωτερικά, της διαχείρισης της έρευνας και των κονδυλίων της και των μηχανισμών χρηματοδότησής τους.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας και υπεύθυνος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης κ. Ι.Πανάρετος όχι μόνο δεν έκανε τίποτε χθες για να κατευνάσει το κλίμα έντασης που έχει ξεσπάσει στην πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά αντίθετα έριξε λάδι στη φωτιά. Και αυτό γιατί δεν ανακοινώθηκε ούτε χθες, όπως είχε διαρρεύσει από το υπουργείο Παιδείας, το κείμενο της διαβούλευσης για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο πρυτάνεις, καθηγητές και φοιτητές περιμένουν επί δεκαπενθήμερο προκειμένου να έχουν «γραπτώς» τις προτάσεις της κυβέρνησης. Αντ΄ αυτού, ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν εφέτος 43.352.400 ευρώ σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και στα δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία (Αιγινήτειο και Αρεταίειο). Το ποσό αυτό είναι κατά 30% μειωμένο σε σχέση με την περυσινή χρηματοδότησή τους. Χθες όμως ξεκίνησαν και οι γενικές συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων στα πανεπιστήμια με θέμα τις προτάσεις τις κυβέρνησης.
«Γνωρίζουμε ότι χρειάζονται βαθιές τομές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης: ένα λιτό πλαίσιο που θα απελευθερώνει τα Ιδρύματα από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του υπουργείου Παιδείας και θα ενισχύει τις προσπάθειες για ουσιαστικές αλλαγές στην εσωτερική λειτουργία τους» αναφέρεται σε απόφαση που εξέδωσε η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ μετά τη συνεδρίασή της το περασμένο Σάββατο. Οι πανεπιστημιακοί προσθέτουν ότι η διεθνής εμπειρία πρέπει να αξιοποιηθεί με δημιουργικό τρόπο και χωρίς δογματισμούς, και καταλήγουν τονίζοντας, ότι θα ήταν παράλογο να προχωρήσει ο «Καλλικράτης» με τη συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων προτού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σε όλα τα Ιδρύματα και καλούν το υπουργείο Παιδείας να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα τις προτάσεις του για διαβούλευση «χωρίς προειλημμένες αποφάσεις».
Η ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ, ωστόσο, κατήγγειλε τη «συνειδητή καθυστέρηση» από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας στην προώθηση των θεμάτων του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής Επάρκειας, που θα αποτελεί στο μέλλον το «εισιτήριο» για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών. Ζητεί, τέλος, να σταματήσουν οι περικοπές στην Παιδεία και επαναφέρει το θέμα του νέου ειδικού μισθολογίου με άλλες κατηγορίες κρατικών υπαλλήλων (δικαστικοί).
Ερευνα στη Silicon Valley
Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ βρίσκεται η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου (φωτογραφία), από όπου και θα επιστρέψει αύριο. Εκεί θα έχει σειρά συναντήσεων με έλληνες και ξένους πανεπιστημιακούς, ερευνητές, νέους επιχειρηματίες καινοτόμων εγχειρημάτων υψηλής τεχνολογίας καθώς και με ειδικούς για θέματα κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων. Με πρωτοβουλία της κυρίας Διαμαντοπούλου θα γίνει συνάντηση εργασίας με 55 Ελληνες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον χώρο της έρευνας και της εφαρμογής της στην παραγωγή στην ευρύτερη περιφέρεια της Silicon Valley. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η δημιουργία δικτύου ερευνητών-επιχειρηματιών κατ΄ αρχήν μεταξύ Silicon Valley και Ελλάδας και η πρόσκληση μεταδιδακτορικών ερευνητών στην Ελλάδα.http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2& ... z12BjSrWl7
...στο μεταξύ: η 'αρβύλα' στα ΑΕΙ/ΤΕΙ δίνει και παίρνει. Οι -έντονες πλέον- φημες θέλουν Τμήματα επί τμημάτων (και δε μιλάμε πλέον μόνο για ΤΕΙ ή περιφερειακά ΑΕΙ) να πηγαίνουν για φούντο, εξαφάνιση, συγχώνευση, πες το όπως θες. Αντικειμενικά, δικαίως για κάποια, αφού μόνο με βύσμα μπορούσαν κάτι μορφώματα σαν το Χαροκόπειο να αναγορευτούν σε ΑΕΙ..... Εκτός από τις προσλήψεις, πάγωσαν πλέον και οι εξελίξεις, αλλά και οι αντικαταστάσεις διδακτικού προσωπικού (θέσεις που προκύπτουν από συνταξιοδότηση).Ο εκδοτικός οίκος Elsevier (στον οποίο στηρίζεται σε ποσοστό πάνω από 50%η άντληση βιβλιογραφίας στις θετικές επιστήμες) σταμάτησε τη συνεργασία του με τις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες (HEAL Link), αφού πάλι υπάρχει καθυστέρηση στην πληρωμή του. Η de facto κατάργηση των Τμημάτων, όπως προοιωνίζεται γίνεται στα πλαίσια του παγκόσμιου οραματισμού του υφυπουργου. Η έρευνα αναβαθμίζεται, μέσα από εύστοχες παλινωδίες, υπαναχωρήσεις, επαναπροκυρήξεις, καθυστερήσεις και όλες αυτές τις διαδικασίες που αποσκοπουν στην προαγωγή της.
Βέβαια, οι φοιτητοκομματικοί στρατοί εξακολουθούν ακάθεκτοι τον αγώνα τους. Ζήτω ο δικός μας Πρόεδρος, κάτω ο αντίπαλος Πρύτανης, ελάτε κόσμε να πάρετε σημειώσεις, θεματα και τραπέζι στον Κιάμο, άντε και λίγη αγωνιστική γυμναστική...Τελικά η Annie δείχνει πόσο ικανότερη είναι από τους προκατόχους της._
-
Μα απλά η Αννυ έχει την αβάντα του ΔΝΤ που δεν είχε η Μαριέττα .
Βλέπεις όταν έχεις 1.100.000 κόσμο που πληρώνεται από το δημόσιο και 2-3.000.000 συνταξιούχους που επίσης πληρώνονται από το δημόσιο και αυτός ο κόσμος που μαζί με τις οικογένειες τους είναι η μισή ελλάδα και όλους αυτούς σου τους χρησιμοποιούν σαν ομήρους , τι επιλογές σου αφήνουν ?Ετσι θα επαναφέρουν την λογική και τον κοινό νού στα πανεπιστήμια .
-
Tελικά τί γίνεται με τα ηλεκτρονικά περιοδικά ρε παιδια, υποτίθεται ότι ειχε διευθετηθεί το θέμα...
Ασιμοφ?
-
Οι μεγαλοι (elsevier και wiley) δεν εχουν πληρωθει γιατι πρωτα μπηκαν στο προγραμμα εξοφλησης οι μικροι (οι οποιοι εξοφληθηκαν οπως εμαθα). Οι μεγαλοι λοιπον ακολουθουν την εξης τακτικη: δινουν προσβαση 30 μερες, δεν πληρωνονται, την κοβουν για 10-15 και ξανα μανα τα ιδια... Θεωρητικα το θεμα προωθειται και μολις ξεπεραστουν κατι διαδικαστικα θα λυθει
-
Μαλλον υπαρχει ενα προβληματακι για την ορκωμοσια μου...
Συγκεκριμενα, η ορκομωσια ειναι στις 19 Νοεμβρη και εγω θα εχω μπει στρατο απο τις 16-19 Νοεμβρη.
Υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα να μη μπορεσω να παρω αδεια, ποσο μαλλον αν εχω μπει στις 19, την ιδια ημερα δηλαδη.
Μπορουν οι δικοι μου να παρουν το πτυχειο?
Και αν ναι με ποια διαδικασια?
Στη γραμματεια της σχολης μου, μου λενε συνεχεια, ελα αυριο ο υπευθυνος λειπει και πρεπει να το κανονισω το θεμα. -
πας όποτε θες και το παίρνεις.
Εκτός κι αν έχεις καμιά κ@υλα να παραστείς στην ορκωμοσία -
Ο χρήστης g47 έγραψε:
Συγκεκριμενα, η ορκομωσια ειναι στις 19 Νοεμβρη και εγω θα εχω μπει στρατο απο τις 16-19 Νοεμβρη.
Υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα να μη μπορεσω να παρω αδεια, ποσο μαλλον αν εχω μπει στις 19, την ιδια ημερα δηλαδη.
Στη γραμματεια της σχολης μου, μου λενε συνεχεια, ελα αυριο ο υπευθυνος λειπει και πρεπει να το κανονισω το θεμα.ίσως να μπορέσεις να πάρεις 1 ή 2 το πολύ μέρες άδεια. Πιο καλά ίσως ξέρει ο Realzeus. Πάντως στη σειρά μου έδιναν στο κέντρο. Οπωσδήποτε θέλεις βεβαίωση από τη σχολή ότι τότε είναι η ορκομωσία της σχολής σου κ ότι πρόκειται να ορκιστείς σε αυτή. Πάλεψέ το.
Αλλιώς μπορεί να πάει άλλος με εξουσιοδότηση νομίζω. -
Ο χρήστης g47 έγραψε:
Στη γραμματεια της σχολης μου, μου λενε συνεχεια, ελα αυριο ο υπευθυνος λειπει και πρεπει να το κανονισω το θεμα.ίσως να μπορέσεις να πάρεις 1 ή 2 το πολύ μέρες άδεια. Πιο καλά ίσως ξέρει ο Realzeus. Πάντως στη σειρά μου έδιναν στο κέντρο. Οπωσδήποτε θέλεις βεβαίωση από τη σχολή ότι τότε είναι η ορκομωσία της σχολής σου κ ότι πρόκειται να ορκιστείς σε αυτή. Πάλεψέ το.
Αλλιώς μπορεί να πάει άλλος με εξουσιοδότηση νομίζω. -
ίσως να μπορέσεις να πάρεις 1 ή 2 το πολύ μέρες άδεια. Πιο καλά ίσως ξέρει ο Realzeus. Πάντως στη σειρά μου έδιναν στο κέντρο. Οπωσδήποτε θέλεις βεβαίωση από τη σχολή ότι τότε είναι η ορκομωσία της σχολής σου κ ότι πρόκειται να ορκιστείς σε αυτή. Πάλεψέ το.Άδεια πριν την ορκομωσία; Χλωμό...
-
Αδεια για ορκωμοσια ΔΙΝΟΥΝ απ'οσο εχω δει απο φιλους. Πρεπει να ειναι απο τις ελαχιστες στανταρ αδειες που δινουν ΠΡΙΝ ορκιστεις. Εχω φιλους που εχουν παρει, χωρις κανενα μεσο φυσικα.
-
Ευχαριστω για τις απαντησεις παιδες.
Ειμαι στο τεχνικο Πατρων και λογω του οτι ειναι τεχνικο, ειναι συνηθισμενοι.
Αλλα αν πεσω σε κανενα στραβοξυλο διοικητη....
Παντως γραφτηκα σε φορουμ στρατου ( ) και πραγματι δινουν αλλα ειναι στη διακρητικη ευχαιρια των ανωτερων.
Νταξ', δεν εχω και κανενα τρελο κολλημα να παω, δε θα γινει και τιποτα αλλα δεν ηξερα πως μπορω να παρω το πτυχιο.
Αν δεν ειμαι στην ορκομωσια θα πρεπει να ειδοποιησω τη γραμματεια?
Απο που θα μπορεσω να το παρω?
Περί Σπουδών