-
Λεω για το αν εχει σκεφτει να επιλεξει να ασχοληθει πρακτικα, να μην παει 3οβαθμια.
-
δε μας έχεις δώσει πάντως αρκετά στοιχεία για το προφίλ του, απ τη μία διαβάζω για πρακτικά πράγματα σε φάση τεχνίτης κι απ την άλλη πολυτεχνείο, δε συμβαδίζουν ιδιαίτερα αυτά τα δύο...
η λύση in any case είναι μία
να τον στείλεις έξω να σου φάει κανένα φράγκο -
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Κάθε χρόνο, 60.000 Έλληνες φοιτητές φοιτούν σε Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
Μετρήστε χρήμα που φεύγει και δεν μένει, χρήμα που θα μπορούσε να ρθει κλπ κλπ
Aν το βλέπεις στεγνά ως εμπορευματικοποίηση της παιδείας και στήσιμο ενός κερδοφόρου για το κράτος μηχανισμού, έχεις δίκιο.
Το πρόβλημα όμως είναι η νοοτροπία που έχουν αυτοί οι 60.000 Έλληνες φοιτητές (και αυτοί που μένουν στα πάτρια εδάφη) η οποία μεταφέρεται από τους γονείς και το οικογενειακό-φιλικό περιβάλλον, που θεωρούν ότι το να σπουδάσει κανείς είναι μονόδρομος και ισοδυναμεί με εξασφάλιση εργασίας....
-
Βασικά το νούμερο αυτό (60.000) δείχνει ότι την νοοτροπία δεν μπορείς να την αλλάξεις. Απλά εκεί που φεύγει ο άλλος για να πάρει ένα χαρτί (επειδή δεν ήταν τόσο καλός παπαγάλος ή απλά επειδή πέρναγε μια άσχημη φάση στα 17 του και δεν μπόρεσε να διαβάσει κλπ κλπ κλπ), το οποίο χαρτί θα πληρώσει χρυσό έξω (ακόμα και στη Μολδοβλαχία να πάει θα φύγουν λεφτά που θα μπορούσαν να μείνουν μέσα) θα μπορούσε να τα αφήσει αυτά τα λεφτά στην Ελλάδα, πηγαίνοντας σε κάποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο.
Ναι ναι ξέρω ξέρω... μην κάνουμε ιδιωτική ιατρική. ΟΚ η ιατρική μια εξαίρεση (αν και μια χαρά έρχονται χασάπηδες από την Τρανσυλβανία και την πατρίδα του Κόμη Δράκουλα κλπ). ΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛΕΣ οι άλλες σχολές γιατί να μην έχουν ιδιωτική εναλλακτική;
Δηλαδή αν δεν μυρίσει τη μπαφίλα κάποιος από την υπόγα της ασοεε δεν θα γίνει καλός γιάπης; Mi cheso...
Ούτως ή άλλως το θέμα δημόσιο (γιατί για αυτό γίνεται ο καβγάς) μας ψώφισε και εκτός αυτού με τα ήθη που έφερε ο Καραμανλέας ο Βου την περιβόητη 5ετία, το πτυχίο ελληνικού αει έφαγε 5 απανωτά κροσέ και έπεσε ΚΟ από το τηλεφώνημα του εκάστοτε καλού ανθρώπου, οπότε τζάμπα γίνεται το σούσουρο.
Όπως πχ υπάρχει εντελώς διαφορετική μεταχείριση στους αποφοίτους Νομικής Αθηνών-Θεσ/κης-Κομοτηνής, ομοίως αλλιώς θα μετράει αλλιώς στην αγορά το πτυχίο του ιδιωτικού.
Άμα ο ιδιώτης είναι πιο μάγκας και βγάλει σωστά καταρτισμένα στελέχη και όχι ψωνισμένα χαϊβάνια, τότε μαγκιά του και ας διορθωθούν οι δημόσιοι.
Υπενθυμίζω απλά ότι και τα δυο μου χαρτιά είναι από ελληνικό αει (προς αποφυγή παρεξήγησης). -
ΟΚ η ιατρική μια εξαίρεση (αν και μια χαρά έρχονται χασάπηδες από την Τρανσυλβανία και την πατρίδα του Κόμη Δράκουλα κλπ)Ξεχνάς γρήγορα αγόρι μου, ξεχνάς γρήγορα...
Επί του θέματος τώρα, συμπτωματικά διάβαζα σήμερα την έκθεσητης επιτροπής εξωτερικής αξιολόγησης του δικού μου τμήματος (Φυσικό ΑΠΘ).
Κατ'αρχάς, ήδη σχεδόν έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αν ανοίξει εντελώς η αγορά, προβλέπω ότι τελικά θα γίνει ότι και στη Πορτογαλία. Όλα τα μεγαλοφροντιστήρια και ΙΙΕΚ θα γίνουν 'πανεπιστήμια' overnight. Κάποια θα κάνουν σοβαρή δουλειά, κάποια θα είναι 'των πρακτόρων η σχολή'. Όπως και τώρα δηλαδή. Υπάρχουν κολλέγια 'affiliated with University of Nowhereshire' κλπ. Θα υπάρξει απίστευτος πληθωρισμός των πτυχίων, θα πάρει Bachelor και η κουτσή Μαρία. Το δικό μου αντικείμενο σπουδών εκτιμώ ότι δεν θα επηρεαστεί και πολύ, και είναι ιδιαίτερα της μόδας, και απαιτεί ακριβές εγκαταστάσεις κι εξειδικευμένο εξοπλισμό (σιγά μην πάρει η Ξυνή λχ. STM, φασματογράφους μάζας περιθλασίμετρα ακτίνων χ, αναλυτές φάσματος κλπ).
Πάντως μην πιστεύεις ότι ο 'ανταγωνισμός' θα κάνει τα κρατικά ΑΕΙ να ανασκουμπωθούν και να σοβαρευτούν. Και τα προβλήματα κι οι αγκυλώσεις τους είναι καθρέφτης της υπόλοιπης κοινωνίας, δύσκολα θα αλλάξουν.
-
zorz ο καβγάς γινόταν στην ποδιά του δημοσίου. Τώρα αν πας να βρείς δουλειά βλέπεις ότι κάποια πράγματα μετράνε αλλιώς.
Όπως αλλιώς μετράει το χαρτί ενός AiSixtirsTudies με το χαρτί από το deree ή την ασοεε έτσι θα είναι και μελλοντικά. Πχ σήμερα γιατί το deree και το ALBA που κάνουν πολύ καλή δουλειά και έχουν βγάλει κατά καιρούς φοβερά στελέχη να μην θεωρούνται ισότιμα με τα δημόσια; Επειδή στην ασοεε και το παπει υπάρχουν τα ζόμπι από τα κόμματα που κάνουν κουμάντο;
Ρώτα όποιο δικηγόρο να σου πει πόσο διαφορετικά μετράει το χαρτί από την Αθήνα σε σχέση με τις άλλες δυο και πώς κοιτάνε κάποιον με χαρτί από ιδιωτική σχολή ή κάτι Κύπρους κλπ.
Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εξασφαλίζουν ότι το χρήμα που θα έφευγε με αυτούς τους 60.000 (το μεγαλύτερο μέρος τουλάχιστον) θα μείνει στην Ελλάδα.
Εκτός αν πιστεύει κάποιος ότι οι 60.000 πάνε έξω για το ΜΙΤ, το Columbia κλπ...
Αν πέσει σύρμα για κάτι τέτοιο θα δεις ότι οι πρώτοι που θα φωνάξουν θα είναι τα γνωστά κομματόσκυλα αφού πρώτα φάνε πρόγκα από τους συνέταιρους καθηγητάδες. -
Ο χρήστης zorz έγραψε:
ΟΚ η ιατρική μια εξαίρεση (αν και μια χαρά έρχονται χασάπηδες από την Τρανσυλβανία και την πατρίδα του Κόμη Δράκουλα κλπ)
Ξεχνάς γρήγορα αγόρι μου, ξεχνάς γρήγορα...
Επί του θέματος τώρα, συμπτωματικά διάβαζα σήμερα την έκθεσητης επιτροπής εξωτερικής αξιολόγησης του δικού μου τμήματος (Φυσικό ΑΠΘ).
Κατ'αρχάς, ήδη σχεδόν έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αν ανοίξει εντελώς η αγορά, προβλέπω ότι τελικά θα γίνει ότι και στη Πορτογαλία. Όλα τα μεγαλοφροντιστήρια και ΙΙΕΚ θα γίνουν 'πανεπιστήμια' overnight. Κάποια θα κάνουν σοβαρή δουλειά, κάποια θα είναι 'των πρακτόρων η σχολή'. Όπως και τώρα δηλαδή. Υπάρχουν κολλέγια 'affiliated with University of Nowhereshire' κλπ. Θα υπάρξει απίστευτος πληθωρισμός των πτυχίων, θα πάρει Bachelor και η κουτσή Μαρία. Το δικό μου αντικείμενο σπουδών εκτιμώ ότι δεν θα επηρεαστεί και πολύ, και είναι ιδιαίτερα της μόδας, και απαιτεί ακριβές εγκαταστάσεις κι εξειδικευμένο εξοπλισμό (σιγά μην πάρει η Ξυνή λχ. STM, φασματογράφους μάζας περιθλασίμετρα ακτίνων χ, αναλυτές φάσματος κλπ).
Πάντως μην πιστεύεις ότι ο 'ανταγωνισμός' θα κάνει τα κρατικά ΑΕΙ να ανασκουμπωθούν και να σοβαρευτούν. Και τα προβλήματα κι οι αγκυλώσεις τους είναι καθρέφτης της υπόλοιπης κοινωνίας, δύσκολα θα αλλάξουν.
Ανεπίσημα, αυτό ισχύει εδώ και πολλά χρόνια στην αγορά εργασίας.
-
Οσον αφορα το deree πχ εντυ νομιζω οτι τουλαχιστον πολλοι απ αυτους ειχαν τις γνωριμιες και τους κυκλους (λογω οικογενειακης καταγωγης) να μπουν στις καταλληλες θεσεις για να πανε μπροστα και οχι απαραιτητα επειδη γινετε σωστη δουλεια.
Σωστη η σκεψη σου οτι θα κρατησεις λεφτα εδω αλλα πλεον πολλοι θα εξακολουθουσαν να πηγαιναν εξω γιατι η εργασια εδω εχει πεθανει. Θα ηταν μονο για τους γονους μηχανικων, δικηγορων και αλλων τετοιων κληρονομικων επαγγελματων. -
Ο χρήστης bibendum έγραψε:
**Οσον αφορα το deree πχ εντυ νομιζω οτι τουλαχιστον πολλοι απ αυτους ειχαν τις γνωριμιες και τους κυκλους (λογω οικογενειακης καταγωγης) να μπουν στις καταλληλες θεσεις για να πανε μπροστα και οχι απαραιτητα επειδη γινετε σωστη δουλεια. **
Σωστη η σκεψη σου οτι θα κρατησεις λεφτα εδω αλλα πλεον πολλοι θα εξακολουθουσαν να πηγαιναν εξω γιατι η εργασια εδω εχει πεθανει. Θα ηταν μονο για τους γονους μηχανικων, δικηγορων και αλλων τετοιων κληρονομικων επαγγελματων.Μπα αποκλείεται, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.
-
Μα απ τη μικρη μου εμπειρια ο ιδιωτικος τομεας ειναι πιο βρωμικος απ το δημοσιο...
-
Έχω δει και στο δημόσιο ανάλογα παραδείγματα.
-
Off topic μεν αλλα στο δημοσιο τα περιμενεις με την νοοτροπια που εχουμε μεγαλωσει στον ιδιωτικο τομεα ομως μας λεγανε οτι ειναι πιο αξιοκρατικα...
-
Μη λέμε πάλι τα ίδια και τα ίδια...
Τα πανεπιστήμια πέρα από τις γνώσεις (που είναι οι ίδιες παντού) οφείλουν να προσφέρουν στους αποφοίτους τους και μια κάποια διασύνδεση και ακόμα καλύτερα ένα κύκλο γνωριμιών με την αγορά. Όταν βέβαια ο Λαδόπουλος έφερνε εταιρείες στη ρημαδοσχολή μου (Σάββατα γιατί καθημερινές ήταν κλειστός ο χώρος για να κάνει παρτυ η πασπ και η δαπ ) έτρεχε πίσω από Κνίτες που του έσκιζαν τις αφίσες 'γιατί έξω οι εταιρείες από το πανεπιστήμιο και κάτω ο καπιταλισμός και μπεεεεεεε'.
Άρα λοιπόν δεν θεωρώ 'διαπλοκή' το ότι το deree στέλνει κάπου τους αποφοίτους του αλλά σωστή διασύνδεση.
Τώρα για το δημόσιο το προσπερνάω... Τα χουμε γράψει ένα δις φορές... -
Off topic μεν αλλα στο δημοσιο τα περιμενεις με την νοοτροπια που εχουμε μεγαλωσει στον ιδιωτικο τομεα ομως μας λεγανε οτι ειναι πιο αξιοκρατικα...Σωστό κι αυτό που λες. Εκεί που ήθελα να καταλήξω είναι ότι στην Ελλάδα τελικά δεν μετράνε και πολύ οι σπουδές. Τώρα αν θα υπάρξουν ιδιωτικά πανεπιστήμια (γεγονός που με βρίσκει σύμφωνο) ή όχι, λίγο έχει να κάνει με το τελικό αποτέλεσμα. Εδώ έχουμε στην εταιρία (που ασχολείται με διεθνή έργα) team leader που δεν γνωρίζει αγγλικά. Άλλος έχει τελειώσει μόνο το λύκειο και παίρνει 3000 ευρώ καθαρά για να 'δίνει' κόσμο. Όποιος έχει τη δυνατότητα, καλό είναι να φύγει από την Ελλάδα.
-
Άρα λοιπόν δεν θεωρώ 'διαπλοκή' το ότι το deree στέλνει κάπου τους αποφοίτους του αλλά σωστή διασύνδεση.
Βασικά δεν θεωρώ διαπλοκή να προέρχεται κάποιος από το deree ή οπουδήποτε αλλού. Αυτό προσπαθώ να εξηγήσω, ότι δηλαδή δεν είναι σωστές οι γενικεύσεις. Και κάποιος που έχει αποφοιτήσει από το ΕΜΠ μπορεί να είναι καλύτερος, δεν είναι όλα τα δάχτυλα ίδια.
-
Οπως εχουμε ξαναπει παλιοτερα περι mba αν πηγαινα εγω στο deree πχ δεν θα χα την ιδια διασυνδεση...οποτε αυτος που εχει τη σωστη διασυνδεση ειτε στο deree παει η σε καποιο χωριο στην Αγγλια η στο Πολυτεχνειο εδω, υπαρχουν οι προοπτικες να εχει την ιδια πορεια οποιον δρομο και ν ακολουθησει
-
Οπως εχουμε ξαναπει παλιοτερα περι mba αν πηγαινα εγω στο deree πχ δεν θα χα την ιδια διασυνδεση...οποτε αυτος που εχει τη σωστη διασυνδεση ειτε στο deree παει η σε καποιο χωριο στην Αγγλια η στο Πολυτεχνειο εδω, υπαρχουν οι προοπτικες να εχει την ιδια πορεια οποιον δρομο και ν ακολουθησει+1 και σιγά τις διασυνδέσεις του deree. Ξέρω αρκετό κόσμο που πήγε deree, όσοι δεν τις είχαν από πριν τ@@ τους πήραν. Όσοι τις είχαν, μια χαρά πήγαν. Ένα και το αυτό με οτιδήποτε άλλο.
Τα πανεπιστήμια πέρα από τις γνώσεις (που είναι οι ίδιες παντού) οφείλουν να προσφέρουν στους αποφοίτους τους και μια κάποια διασύνδεση και ακόμα καλύτερα ένα κύκλο γνωριμιών με την αγορά.
Eddie, έχεις στο μυαλό σου τον δικό σου τομέα και γενικεύεις. ΔΕΝ είναι όλα ένα, και δεν δίνουν σχολές διαφορετικών επιπέδων τις ίδιες γνώσεις. Μπορεί στον τομέα σου να ισχύει, σε άλλους ΔΕΝ ισχύει. Ξεκάθαρα. Και δεν φτάνω σε τομείς όπως αυτοί που ανέφερ ο zorz, δλδ βασικών επιστημών που έχουν όμως ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ απαιτήσεις υποδομής [που κανείς δεν πρόκειται να κάνει γιατί δεν έχουν άμεσο κέρδος]
Χωρίς προσωπικές διασυνδέσεις, απλώς by the book, νομίζεις ότι ένας οικονομικάριος στην ελλάδα θα είχε καλύτερη τύχη από αυτή που έχει σήμερα; Γιατί εγώ τους newbies οικονομικών [δλδ στην πρώτη τους δουλειά] βλέπω να παίρνουν τ@@ τους ακόμα κι αν είναι στις καλύτερες εταιρείες και στις καλύτερες θέσεις που θα μπορούσαν να χτυπήσουν. Οπότε κάπου αλλού είναι το κυρίως θέμα.
Στο δικό μου χώρο [Η/Υ] σαφώς και υπάρχει πρόβλημα αλλά αυτό εγώ το εντοπίζω αλλού και όχι τόσο στη διασύνδεση. Περισσότερο στη νοοτροπία που σε μαθαίνουν να μπαίνεις και στις προοπτικές που σου μαθαίνουν ότι υπάρχουν.
Ωραία, σωστά ορισμένα ζητήματα, αλλά μην έχουμε και ψευδαισθήσεις με τις προοπτικές τις ιδιωτικής εκπαίδευσης στην ελλάδα. Εκτός κι αν μιλάμε για αρκετά exclusive 'ιδρύματα' [όχι τύπου deree] που προφανώς έχουν αποτέλεσμα στην πράξη, αλλά δεν βλέπω και τον φοβερό λόγο να τα υποστηρίζουμε θεωρητικά.
Εδώ έχουμε στην εταιρία (που αχολείται με διεθνή έργα) team leader που δεν γνωρίζει αγγλικά. Άλλος έχει τελειώσει μόνο το λύκειο και παίρνει 3000 ευρώ καθαρά για να 'δίνει' κόσμο.
Καλά μη τρελαίνεσαι Να δεις και μεγάλες πολυεθνικές του παγκόσμιου χώρου να φέρνους σε διεθνή projects πολλών εκατομμυρίων ανθρώπους που να μην ξέρουν αγγλικά να φτιάξουν specs
Όσο για το δεύτερο σκέλος, δυστυχώς τέτοιοι υπάρχουν σε τερατωδώς πιο σημαντικές θέσεις από αυτή των 3000 και σε τομείς τερατωδώς μεγαλύτερης σημασίας. Τα καλά και άγια του ιδιωτικού τομέα εν ελλάδι
-
Εγώ δεν ξέρω, πάντως, απόφοιτο του deree που να μπει tabula rasa (χωρίς γνωριμίες) και να βγήκε διασυνδεδεμένος. Όλοι ήταν από ιδιωτικά σχολεία, με γονείς επιχειρηματίες/πολιτικούς/εισοδηματίες κι οι γνωριμίες προϋπήρχαν
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Εδώ έχουμε στην εταιρία (που αχολείται με διεθνή έργα) team leader που δεν γνωρίζει αγγλικά. Άλλος έχει τελειώσει μόνο το λύκειο και παίρνει 3000 ευρώ καθαρά για να 'δίνει' κόσμο.
Καλά μη τρελαίνεσαι Να δεις και μεγάλες πολυεθνικές του παγκόσμιου χώρου να φέρνους σε διεθνή projects πολλών εκατομμυρίων ανθρώπους που να μην ξέρουν αγγλικά να φτιάξουν specs
Κι όμως την περίοδο 2000-2002 που είχα δουλέψει για λογαριασμό μεγάλης εταιρίας τηλεπικοινωνιών (παγκοσμίως γνωστής*), τέτοια φαινόμενα δεν υπήρχαν, ακόμη και στη θυγατρική εταιρία στην Ελλάδα. Αν μη τι άλλο μια ξένη γλώσσα τη μιλούσαν όλοι.
*δεν είναι η miesens
-
Ο χρήστης Ernani έγραψε:
Κι όμως την περίοδο 2000-2002 που είχα δουλέψει για λογαριασμό μεγάλης εταιρίας τηλεπικοινωνιών (παγκοσμίως γνωστής*), τέτοια φαινόμενα δεν υπήρχαν, ακόμη και στη θυγατρική εταιρία στην Ελλάδα. Αν μη τι άλλο μια ξένη γλώσσα τη μιλούσαν όλοι.*δεν είναι η miesens
Εγώ καλή ώρα ακόμα έχω να θυμάμαι μια φοβερή συνεργασία με τη CapGemini
Εγώ δεν ξέρω, πάντως, απόφοιτο του deree που να μπει tabula rasa (χωρίς γνωριμίες) και να βγήκε διασυνδεδεμένος. Όλοι ήταν από ιδιωτικά σχολεία, με γονείς επιχειρηματίες/πολιτικούς/εισοδηματίες κι οι γνωριμίες προϋπήρχαν
Φαντάσου, κι εγώ για ανθρώπους από καλά ιδιωτικά σχολεία μιλάω. Κι αυτοί αν δεν είχαν good enough διασυνδέσεις, ένα @@ πήραν. Μια σημαντική παράμετρος βέβαια, είναι να ξέρεις όντως τι πήραν. Γιατί το ζήτημα μισθού στη δουλειά είναι κάπως σαν τις σεξουαλικές επιδόσεις των φαντάρων
Περί Σπουδών