-
Ο χρήστης Phaethon έγραψε:
Έχει γίνει μια στραβή με το όλο θέμα, αλλά δυστυχώς δε μπορώ να το αναπτύξω εδώ και δημοσίως. Ας πούμε... ότι έγινε μισή δουλειά σε κάτι και δε μπορεί να λειτουργήσει.Κάτι ξέρεις εσύ...
Γιααααα πες να γελάσουμε. Σε pm αν θες.
Ξέχασαν κάποιο component από τον συνολικό σχεδιασμό; Δε δουλεύει το GPS σωστά; Τι; Τι; Τι;
-
Πολύ ενδιαφέροντα τα αρθράκια για το τραμ. Ευτυχώς και κάποιες σωστές κουβέντες, γιατί έχουμε γεμίσει παντογνώστες-μπουρδολόγους στα συγκοινωνιακά...Όσα λένε, δεν τα ανακαλύψαν τώρα, τα γνωρίζαν εξαρχής. Στην πορεία του έργου προέκυπταν συνεχώς τεράστια προβλήματα με τις περιοχές που θα περνούσε (προσφυγές κατοίκων, χρήσεις γης, διαμαρτυρίες και διάφορα άλλα), με αποτέλεσμα η αρχική χάραξη να αλλάξει σημαντικά σε κάποια κρίσιμα σημεία. Ακόμα και με τη σημερινή χάραξη, η εφαρμογή του πράσινου κύματος και η καλύτερη φύλαξη των γραμμών θα οδηγούσε σε μεγαλύτερες ταχύτητες και πολύ πολύ θετικά αποτελέσματα.
Το θέμα του πράσινου κύματος στο τραμ είναι μια αρκετά 'αστεία' υπόθεση...
Γενικά... υπάρχουν δύο τρόποι για να επιτευχθεί η ρύθμιση.
Ο ένας είναι με κάποια απλά κυκλώματα που κλείνουν κατά τη διάβαση του συρμού από συγκεκριμένα σημεία σε ορισμένες αποστάσεις πριν το φανάρι, ώστε να δίνεται σήμα για την προσέγγιση κι άρα το άναμμα του πρασίνου λίγο πριν τη διέλευση.
Ο άλλος γίνεται με τη βοήθεια συστημάτων GPS υψηλής τεχνολογίας, όπου μεταδίδεται διαρκώς η θέση του συρμού κι ανάλογα, από ένα κέντρο ελέγχου γίνεται η ρύθμιση των φαναριών στο δίκτυο.
Έχει γίνει μια στραβή με το όλο θέμα, αλλά δυστυχώς δε μπορώ να το αναπτύξω εδώ και δημοσίως. Ας πούμε... ότι έγινε μισή δουλειά σε κάτι και δε μπορεί να λειτουργήσει.
Φίλε Phaethon,
Δεν ξέρω τι είναι αυτά που γνωρίζεις, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα όπως τα αφήνεις να εννοηθούν. Φυσικά και οι τρόποι για να λειτουργήσει το 'πράσινο κύμα' είναι αυτοί οι δύο που αναφέρεις, και φυσικά ο πλέον αποδοτικός τρόπος είναι η εφαρμογή των κυκλωμάτων (local loops) τα οποία όμως δεν επιτρεπόταν (για διάφορους, νομικούς κλπ λόγους) να εφαρμοσθούν. Έτσι η υλοποίηση του πράσινου κύμματος γίνεται με τον δεύτερο τρόπο. Μόνο που η όλη υλοποίηση δεν βασίζεται μόνο στο GPS όπως αναφέρεται, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν απίστευτα αναποτελεσματικό. Υπάρχει ένα πλήθος από παραμέτρους που λαμβάνονται υπ'οψιν προκειμένου να αποφασίσει το 'σύστημα' να δώσει εντολή σε ένα φανάρι. Και ναι λοιπόν το 'πράσινο κύμα' λειτουργεί, με πλήρη επιτυχία.
Το πρόβλημα είναι το πώς παρουσιαστηκε αυτό στα ΜΜΕ το όλο θέμα. Η άποψη που δημιουργήθηκε είναι εντελώς παραπλανητική (ίσως και από άγνοια των υπεύθύνων και όχι απαραίτητα από δόλο). Δηλαδή με όποιο τρόπο και να γινόταν η εφαρμογή ποτέ μα ποτέ δεν θα ήταν δυνατόν να ανάβει 'πράσινο' μόλις ένα ΤΡΑΜ πλησιάζει φωτεινό σηματοδότη. Και αυτό γιατί η εντολή που δίνεται στον Controller (γνωστής εταιρείας) που ελέγχει τα φανάρια δεν είναι εντολή 'για πράσινο', αλλά εντολή προτεραίοτητας, στον κύκλο που ακολουθεί το κάθε φανάρι. Μπερδεμένο κάπως?? Σκεφτειτε τα φανάρια πεζών, όπου πατάς καποιο κουμπί για να ανάψει πράσινο. Το πράσινο, φυσικά δεν ανάβει αμέσως . . . αλλά απλά πατώντας το κουμπί δίνεις εντολή στο κύκλωμα του φαναριού, στον αμέσως επόμενο κύκλο (όσο διαρκεί αυτός) να ανάψει το πράσινο.Αυτά λοιπόν προς απόκατάσταση των τεχνικών προδιαγραφών και της υλοποίησης. Φίλε AVEL, δουλεύει το GPS . . . και όχι μόνο αυτό. Δουλεύουν όλα, πάρα πολύ καλά.
Τα τυχών προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στην χρήση του πράσινου κύματος (λόγω του τρόπου λειτουργίας του) οφείλονται σε πιθανές τεχνικές βλάβες κάποιου υποσυστήματος (που αποκαθίστανται ταχύτατα από την ΤΡΑΜ), ή στην εξοικίωση/εμπειρία του κάθε οδηγού (ΤΡΑΜ). -
Κατ'αρχάς δεν αφήνω να εννοηθεί κάτι, απλά θεωρώ ότι δε μπορούμε να δημοσιοποιούμε οτιδήποτε και να γίνεται σούσουρο χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Ο κόσμος δεν είναι καταρτισμένος στα πάντα για να καταλάβει ακριβώς τί συμβαίνει και με την πρώτη ανάδειξη ατελειών αρχίζει ένας δημοσιογραφικού τύπου καννιβαλισμός. Δεν είναι ευρέως γνωστό το επίπεδο του εφικτού, ο κόσμος πιστεύει τα πάντα εύκολα κι απλά.
Συγγνώμη αν από εκφράσεις μου φάνηκαν να υπονοούνται τεράστια προβλήματα, λαμογιές κτλ κτλ, αλλά σίγουρα δεν εννοούσα τέτοια. Εννοούσα απλά ότι θα υπεισερχόμασταν σε τεχνικές λεπτομέρειες, που ίσως άφηναν λάθος εντυπώσεις.
Η φράση 'μισή δουλειά' που χρησιμοποίησα θα μπορούσε να αφορά τα πάντα, από το στάδιο της χάραξης, του σχεδιασμού, των συμφωνιών με προμηθευτές, των τεχνικών εγκαταστάσεων, το χειρισμό κτλ κτλ. Οπότε ας μην επιμείνουμε εκεί και οδηγείται ο καθένας σε λάθος σκέψεις.Ο χρήστης thodor έγραψε:
Το πρόβλημα είναι το πώς παρουσιαστηκε αυτό στα ΜΜΕ το όλο θέμα. Η άποψη που δημιουργήθηκε είναι εντελώς παραπλανητική (ίσως και από άγνοια των υπεύθύνων και όχι απαραίτητα από δόλο).Πράγμα πολύ συνηθισμένο, καθώς το αντικείμενο των Συγκοινωνιακών μπορεί να φαίνεται οικείο λόγω καθημερινότητας, αλλά λίγοι είναι αυτοί που το γνωρίζουν επιστημονικά και σε βάθος.
(Εγώ, πάντως, όσα ξέρω δεν τα έχω μάθει από εφημερίδες και internet, αλλά από ανθρώπους που συμμετείχαν και συμμετέχουν ενεργά στο ΤΡΑΜ.)Δηλαδή με όποιο τρόπο και να γινόταν η εφαρμογή ποτέ μα ποτέ δεν θα ήταν δυνατόν να ανάβει 'πράσινο' μόλις ένα ΤΡΑΜ πλησιάζει φωτεινό σηματοδότη.
Γίνεται, απλά ίσως όχι στο συγκεκριμένο σύστημα και ίσως όχι με βάση την στρατηγική που εφαρμόζεται.
Και αυτό γιατί η εντολή που δίνεται στον Controller (γνωστής εταιρείας) που ελέγχει τα φανάρια δεν είναι εντολή 'για πράσινο', αλλά εντολή προτεραίοτητας, στον κύκλο που ακολουθεί το κάθε φανάρι. Μπερδεμένο κάπως?? Σκεφτειτε τα φανάρια πεζών, όπου πατάς καποιο κουμπί για να ανάψει πράσινο. Το πράσινο, φυσικά δεν ανάβει αμέσως . . . αλλά απλά πατώντας το κουμπί δίνεις εντολή στο κύκλωμα του φαναριού, στον αμέσως επόμενο κύκλο (όσο διαρκεί αυτός) να ανάψει το πράσινο.
Εδώ τουλάχιστον σαφή (συγκοινωνιολόγος γαρ).
Αυτά λοιπόν προς απόκατάσταση των τεχνικών προδιαγραφών και της υλοποίησης. Φίλε AVEL, δουλεύει το GPS . . . και όχι μόνο αυτό. Δουλεύουν όλα, πάρα πολύ καλά.
Τα τυχών προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στην χρήση του πράσινου κύματος (λόγω του τρόπου λειτουργίας του) οφείλονται σε πιθανές τεχνικές βλάβες κάποιου υποσυστήματος (που αποκαθίστανται ταχύτατα από την ΤΡΑΜ), ή στην εξοικίωση/εμπειρία του κάθε οδηγού (ΤΡΑΜ).Οκ, απλά άλλα ξέρω εγώ για το τί συμβαίνει. Έτσι όπως διαβάζω, όμως, να τα λες με σιγουριά, ίσως τα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε που τα ήξερα.
Μέσα στην εβδομάδα θα κάνω update με απόλυτη ακρίβεια και εγκυρότητα για όλα τα παραπάνω.
-
Ο χρήστης lkar έγραψε:
Γιατί τελικά φτιάχτηκε το τραμ και ξοδεύτηκαν τόσα εκατομμύρια, για κάτι που φαινόταν άχρηστο -κι αποδείχτηκε- , σκάφτηκαν τόσες περιοχές και συνεχίζει να μπαίνει μέσα θα μας πει κανείς;Όχι, το 'ολυμπιακό έργο' δεν είναι επιχείρημα
Για να τα 'κονομήσουν' οι γνωστοί άγνωστοι εργολάβοι, σου κάνει σαν απάντηση;
-
Εμένα μου κάνει, στους τιμητές και υπερασπιστές του τραμ όμως; (να μην ξαναπούμε από που κατάγονται οι περισσότεροι αρχικοί υπάλληλοι της ΤΡΑΜ ΑΕ)
-
Μήπως Αιτωλοακαρνανία; Το ίδιο κουίζ και για τους πρώτους υπαλλήλους της Προαστιακός ΑΕ ( συνοπτικά οι εν λόγω εταιρείες, απασχολούν περίπου 50-50 Βερελάκια και Λιαπάκια, lkar... ). Και Ναι, προσλάβανε το προσωπικό με ειδικά παραθυράκια της Νομοθεσίας, εκτός ΑΣΕΠ....φυσικά..
-
τυχαίο φυσικά
-
Ο χρήστης lazarefa έγραψε:
Μήπως Αιτωλοακαρνανία; Το ίδιο κουίζ και για τους πρώτους υπαλλήλους της Προαστιακός ΑΕ ( συνοπτικά οι εν λόγω εταιρείες, απασχολούν περίπου 50-50 Βερελάκια και Λιαπάκια, lkar... ). Και Ναι, προσλάβανε το προσωπικό με ειδικά παραθυράκια της Νομοθεσίας, εκτός ΑΣΕΠ....φυσικά..Α! Θυμάστε εκείνους τους υπαλλήλους του Προαστιακού αρχικά, με την άσπρη στολή και τα καπελάκια που ήταν σαν από 'ίδρυμα'? Εκείνο τον καιρό ήμουν τακτικά στο σταθμό Λαρίσης για ταξίδια με τραίνο και το θυμάμαι με πολύ γέλιο...
-
Κατ'αρχάς δεν αφήνω να εννοηθεί κάτι, απλά θεωρώ ότι δε μπορούμε να δημοσιοποιούμε οτιδήποτε και να γίνεται σούσουρο χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Ο κόσμος δεν είναι καταρτισμένος στα πάντα για να καταλάβει ακριβώς τί συμβαίνει και με την πρώτη ανάδειξη ατελειών αρχίζει ένας δημοσιογραφικού τύπου καννιβαλισμός. Δεν είναι ευρέως γνωστό το επίπεδο του εφικτού, ο κόσμος πιστεύει τα πάντα εύκολα κι απλά.Συγγνώμη αν από εκφράσεις μου φάνηκαν να υπονοούνται τεράστια προβλήματα, λαμογιές κτλ κτλ, αλλά σίγουρα δεν εννοούσα τέτοια. Εννοούσα απλά ότι θα υπεισερχόμασταν σε τεχνικές λεπτομέρειες, που ίσως άφηναν λάθος εντυπώσεις.
Κατανοητό αυτό που λές, αλλά όμως είδες ότι ακόμη και έτσι, . . . ο κόσμος αρχίζει να σκέφτεται διάφορα, δημαγωγείται κατά κάποιο τρόπο. Αρκεί μια φράση, για να αρχίσει να φαντάζεται διάφορα απλά πράγματα. Για παράδειγμα η άμεση αντίδραση του συμforumήτη AVEL, ήταν ότι δεν δουλεύει το GPS και ότι μπορεί να σημαίνει αυτό τέλος πάντων...
Η φράση 'μισή δουλειά' που χρησιμοποίησα θα μπορούσε να αφορά τα πάντα, από το στάδιο της χάραξης, του σχεδιασμού, των συμφωνιών με προμηθευτές, των τεχνικών εγκαταστάσεων, το χειρισμό κτλ κτλ. Οπότε ας μην επιμείνουμε εκεί και οδηγείται ο καθένας σε λάθος σκέψεις.
Δεν θα ήθελα από την πλευρά μου να χαρακτηρίσω το όλο έργο 'μισή δουλειά'. Σιγουρα δεν έχουν γίνει πάντως κάποια πράγματα όπως θα έπρεπε να γίνουν. Και σίγουρα θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να μη δουλεύει τίποτα, και όλοι να είναι ευχαριστημένοι ...Το ότι δουλεύουν λοιπόν κάποια πράγματα δεν οφείλεται στην σαφή χάραξη στρατηγικής κάποιας κυβέρνησης, η στην ορθή μελέτη εφαρμογής διαφόρων υποσυστημάτων . . . αλλά στο φιλότιμο ανθρώπων που κλήθηκαν να υλοποιήσουν έναν 'αχταρμά' μέσα σε ελάχιστο χρόνο....
Οκ, απλά άλλα ξέρω εγώ για το τί συμβαίνει. Έτσι όπως διαβάζω, όμως, να τα λες με σιγουριά, ίσως τα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε που τα ήξερα.
Μέσα στην εβδομάδα θα κάνω update με απόλυτη ακρίβεια και εγκυρότητα για όλα τα παραπάνω.Περιμένω το upadate σου....
Πάντως προς αποφυγήν κάθε παρανόησης, δεν είμαι ούτε υπάλληλος της ΤΡΑΜ, ούτε κάποιος 'κυβερνητικός'. Απάντησα στο Post σου γιατί με πέιραξε κυρίως το Post του AVEL, που από όλα όσα είπες έβγαλε το συμπέρασμα ότι δε δουλεύει το GPS.
Δεν είμαι καλά καλά καν υποστηρικτής του ΤΡΑΜ, όχι μόνο με το τρόπο που υλοποιήθηκε, αλλά με την γενικότερη ιδέα. Και αυτό γιατί, φυσικά το καλύτερο μέσο για μαζικές αστικές συγκοινωνίες είναι το ΜΕΤΡΟ. Απλά είναι πολύ ακριβότερο.
Από την άλλη ομως υπάρχει και κάποιο μέσο που είναι απίστευτα φθηνότερο από το ΤΡΑΜ, είναι εξίσου οικολογικό, και είναι απίστευτα πιο ευέλικτο. Ποιο? μα τα ηλεκτρικά λεωφορεία (τρόλευ) .
Απλά είναι άλλο καποιος κυβερνητικός να 'βάζει στο CV του' ότι έφτιαξε το ΤΡΑΜ, και άλλο να λέει ότι αγόρασε 30-40 καινούρια Τρόλευ, και έφτιαξε τρεις - τέσσερις κανούριες γραμμές. Δίνει άλλο κύρος, πώς να το κάνουμε.... -
Δηλαδή η δουλειά με το 'πράσινο κύμα' έχει φτάσει σε αρκετά ολοκληρωμένο σημείο όπως τα λες φίλε thodor.
Καταλαβαίνω αυτό που αναφέρεις για την προτεραιότητα, αλλά σαν απλός πολίτης και οδηγός άλλα βλέπω. Στην Ελ. Βενιζέλου - Νέα Σμύρνη που κινούμαι αρκετά συχνά, και προς τις δύο κατευθύνσεις, και περνάω διάφορες ώρες από πρωί μέχρι ξημερώματα, ποτέ δεν έχω διαπιστώσει σαν οδηγός αλλαγές στο pattern των φαναριών ώστε να φαίνεται ότι το τραμ παίρνει προτεραιότητα. Μιλαώ για τις διασταυρώσεις με Αγ. Φωτεινής, Εφέσου, Αιγαίου, Κράτητος και συνέχεια μέχρι τον Νέο Κόσμο (και ανάποδα). Τα patterns τα έχω μάθει σχεδόν απ' έξω, όπως τα ήξερα και πριν τις αλλαγές του τραμ.
Ειδικά από Νέο Κόσμο προς Νέα Σμύρνη, όταν πετυχαίνω τραμ, πολύ σπάνια ΔΕΝ κολλάει σε κάθε διασταύρωση. Τα φανάρια, πέρα από το ότι είναι κακορυθμισμένα για τα αυτοκίνητα, ακολουθούν την ίδια τακτική και για το τραμ, χωρίς να φαίνεται ότι αλλάζουν με κάποιο τρόπο για να δώσουν προτεραιότητα στο τραμ.
Με βάση τα παραπάνω, η εντύπωση που παίρνω σαν απλός πολίτης-οδηγός-παρατηρητής είναι ότι δεν έχει γίνει τίποτα για το 'πράσινο κύμα' σε αυτές τις διασταυρώσεις, κάτι που με αποθαρρύνει προφανώς και από τη χρήση του μέσου αυτού.
Πώς πιστεύεις λοιπόν, μια που βλέπω ότι είσαι πιο κοντά στη γνώση του τι πραγματικά γίνεται/έχει γίνει, ότι ο μέσος πολίτης αντιλαμβάνεται ότι κάτι έχει γίνει με το 'πράσινο κύμα' σε αυτά τα σημεία; -
Όσο ζούσα στη Βουλγαρία και τύχαινε να πάω βόλτα στη Σόφια έτρεμε το φυλλοκάρδι μου από τα τραμ. Τρομερό άγχος στην οδήγηση, όταν είδα οτι το ετοιμάζανε για την Αθήνα τους φασκέλωνα από μέσα μου.
-
-
Ο χρήστης lkar έγραψε:
http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18685&m=N16&aa=212,6 δυστυχήματα το μήνα
και θέλουν επέκταση
Φταίνε αποκλειστικά τα τράμ και για το 12,6 δηλαδή;;;;
-
Ο χρήστης dpolal έγραψε:
http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18685&m=N16&aa=2
12,6 δυστυχήματα το μήνα
και θέλουν επέκταση
Φταίνε αποκλειστικά τα τράμ και για το 12,6 δηλαδή;;;;
Δεν έγραψα κάτι τέτοιο. Όταν φτιαχνόταν ακόμα το τραμ 'φώναζα' πως μπαίνει ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΗΓΗ τροχαίων ατυχημάτων, ανεξάρτητα με το ποιος φταίει. Άρα σίγουρα η παρουσία του τραμ ΑΥΞΗΣΕ τα τροχαία -και την ταλαιπωρεία και και και- αφού γίνονται αρκετά συχνά απ' ότι φαίνεται.
Εκτός κι αν αυτά τα 12,6 το μήνα θα γίνονταν έτσι κι αλλιώς στις διαδρομές του τραμ χωρίς αυτό να υπάρχει
Αν υπολογιστούν και τα λίγα σημεία που χρησιμοποιεί το υπόλοιπο οδικό δίκτυο...
-
Θυμάμαι πριν από χρόνια, πριν να ολοκληρωθεί το ΜΕΤΡΟ, όλεςςςςςς τις αρνητικές κριτικές από κάθε «ειδικό» και μή που έλεγε τον πόνο του.
Ειδικά μετά τον πανικό που είχε γίνει κατά τα εγκαίνια, όταν ολόκληρη η Αθήνα έσπευσε να το γνωρίσει, δωρεάν φυσικά, το τί είχε ειπωθεί τις επόμενες μέρες στον τύπο δεν περιγράφετε.
Άχρηστο, ανίκανο, μέσο μεταφοράς των πλασιέ και ασφαλιστών κλπ κλπ κλπ...Βρίζουμαι και κατηγορούμαι το τράμ όταν είναι γνωστό ότι
1- Δεν έχει ολοκληρωθεί το δίκτυο του.
2- Δεν έχουν υλοποιηθεί επιμέρους έργα όπως το «πράσινο κύμα».
3- Παράλληλα με αυτό τρέχουν και άλλα συγκοινωνιακά μέσα στις ίδιες διαδρομές που το ανταγωνίζονται.Δηλαδή, δεν αποδίδει όπως θα έπρεπε, δεν εξυπηρετεί όσες περιοχές θα έπρεπε, είναι αργό αφού κάθε τρεις και λίγο έχει φανάρι στην πορεία του.
-
Το μετρό το μόνο αρνητικό που έχει είναι... ότι καταναλώνει ρεύμα και δεν έχει -εξαιτίας και αυτού- κλιματισμό γιατί θα χρειάζονταν ακόμα περισσότερα ποσά ενέργειας. Σίγουρα δεν ήμουν σ'αυτούς που κατηγορούσα το μετρό που το χρησιμοποιώ αρκετά συχνά και σίγουρα για το κέντρο τις ώρες λειτουργίας του.
Το τραμ σε τι έχει συμβάλλει; τι θετικά έχει; δεν υπήρχαν ΜΜΜ στις περιοχές που περνάει που είναι και πιο γρήγορα και ΗΤΑΝ πιο γρήγορα;
Γλυφάδα-ΣΕΦ ελάχιστα φανάρια έχει κι ούτε μπέκεται με το οδικό δίκτυο και πάλι είναι ΑΡΓΟ
-
Ο χρήστης lkar έγραψε:
Δεν έγραψα κάτι τέτοιο. Όταν φτιαχνόταν ακόμα το τραμ 'φώναζα' πως μπαίνει ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΗΓΗ τροχαίων ατυχημάτων, ανεξάρτητα με το ποιος φταίει. Άρα σίγουρα η παρουσία του τραμ ΑΥΞΗΣΕ τα τροχαία -και την ταλαιπωρεία και και και- αφού γίνονται αρκετά συχνά απ' ότι φαίνεται.Εκτός κι αν αυτά τα 12,6 το μήνα θα γίνονταν έτσι κι αλλιώς στις διαδρομές του τραμ χωρίς αυτό να υπάρχει
Αν υπολογιστούν και τα λίγα σημεία που χρησιμοποιεί το υπόλοιπο οδικό δίκτυο...
Μήπως είσαι λίγο λάθος στον συλλογισμό σου;;;
To τράμ είναι μέσω σταθερής τροχιάς και οι διαδρομές του είναι ανεξάρτητες από το υπόλοιπο οδικό δίκτυο.
Πώς γίνεται να είναι η πηγή πρόκλησης των τροχαίων;;;
Με το ίδιο σκεπτικό και το τρένο γίνεται πηγή ατυχημάτων.Το θέμα των ατυχημάτων αφορά την νοοτροπία των οδηγών και την αμάθεια τους.
Όπως και στα τροχαία που γίνονται στο σιδηροδρομικό δίκτυο, δεν κατηγορούμε τα τρένα νομίζω.Επίσης η ύπαρξη και λειτουργία του, υποτίθεται, ότι θα περιόριζε την χρήση των αυτοκινήτων, άρα λογικά θα μείωνε το όποιο κυκλοφοριακό πρόβλημα και την ταλαιπωρία.
-
Ο χρήστης lkar έγραψε:
...Το τραμ σε τι έχει συμβάλλει; τι θετικά έχει; δεν υπήρχαν ΜΜΜ στις περιοχές που περνάει που είναι και πιο γρήγορα και ΗΤΑΝ πιο γρήγορα;Γλυφάδα-ΣΕΦ ελάχιστα φανάρια έχει κι ούτε μπέκεται με το οδικό δίκτυο και πάλι είναι ΑΡΓΟ
Δεν νομίζω ότι ανταγωνίζεται κάποιο άλλο μέσω το τράμ στην ταχύτητα, ΥΠΟ προϋποθέσεις πάντα.
Δεν έχω κάνει την διαδρομή ΣΕΦ-Γλυφάδα και δεν ξέρω πόσο διαρκεί.
Ελπίζω να κάνεις την σύγκριση με λεωφορείο και όχι γιωταχί.
Να σου επισημάνω απλά ότι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, η παραπάνω διαδρομή μπορεί και να διαρκέσει μιάμιση ώρα (και βάλε) -
Ο χρήστης dpolal έγραψε:
Μήπως είσαι λίγο λάθος στον συλλογισμό σου;;;
To τράμ είναι μέσω σταθερής τροχιάς και οι διαδρομές του είναι ανεξάρτητες από το υπόλοιπο οδικό δίκτυο.
Πώς γίνεται να είναι η πηγή πρόκλησης των τροχαίων;;;
Με το ίδιο σκεπτικό και το τρένο γίνεται πηγή ατυχημάτων.Μα δεν είναι ανεξάρτητες από το υπόλοιπο οδικό δίκτυο!!! Έχεις δει από που περνάει στην Αρδητού, Ν. Κόσμο, Βενιζέλου & Αχιλλέως; ότι καλύτερο να πηγαίνεις παράλληλα με τραμ χωρίς διαχωριστικό στην Αρδηττού! -ευτυχώς δεν περνάει συχνά
Στο δίκτυο του ΟΣΕ γίνονται ακόμα και σε φυλασσόμενες διαβάσεις δυστυχήματα...
Το θέμα των ατυχημάτων αφορά την νοοτροπία των οδηγών και την αμάθεια τους.
Όπως και στα τροχαία που γίνονται στο σιδηροδρομικό δίκτυο, δεν κατηγορούμε τα τρένα νομίζω.Δεν είμαστε Ολλανδία να χουμε μάθει με τραμ, ούτε έχουμε την παιδεία να αποδεχτούμε ένα 'εμπόδιο' ακόμα στην κυκλοφορία. Ήταν μαθηματικώς βέβαιο -αν δεις μηνύματά μου πριν 2,5 χρόνια- ότι θα προκαλούσε τροχαία όπως και έγινε. Δεν είμαι ούτε μάντης, ούτε προφήτης, απλή λογική.
Επίσης η ύπαρξη και λειτουργία του, υποτίθεται, ότι θα περιόριζε την χρήση των αυτοκινήτων, άρα λογικά θα μείωνε το όποιο κυκλοφοριακό πρόβλημα και την ταλαιπωρία.
Δεν νομίζω ότι ανταγωνίζεται κάποιο άλλο μέσω το τράμ στην ταχύτητα, ΥΠΟ προϋποθέσεις πάντα.
Δεν έχω κάνει την διαδρομή ΣΕΦ-Γλυφάδα και δεν ξέρω πόσο διαρκεί.
Ελπίζω να κάνεις την σύγκριση με λεωφορείο και όχι γιωταχί.
Να σου επισημάνω απλά ότι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, η παραπάνω διαδρομή μπορεί και να διαρκέσει μιάμιση ώρα (και βάλε)Πως θα περιόριζε τη χρήση του ΙΧ αν δεν συγκρίνω σε χρόνο την απόσταση με το ΙΧ; Φυσικά και θα το συγκρίνω σε χρόνο αφού ήταν ένας -λέμε τώρα- από τους στόχους. Να αφήσω το ΙΧ και να πάρω τραμ. Με την καμία, καλύτερα με τα... πόδια.
Και με το λεωφορείο θα το συγκρίνω και με το ΙΧ και βγαίνει ΠΑΝΤΑ πιο αργό ακόμα και στη διαδρομή που πηγαίνει παραλιακώς
ΣΕΦ-Γλυφάδα ούτε οι συνταξιούχοι και φοιτητές δεν το παίρνουν Αφού υπάρχουν τόσα άλλα λεωφορεία ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ, γιατί να το προτιμήσουν; ή μήπως να τα καταργήσουμε για να υποχρεωθούν να μπαίνουν στο τραμ μήπως και μειωθεί η χασούρα;
-
Πάντως, κάτι στο οποίο δε σταθήκαμε: το μεγάλο θετικό στοιχείο του τραμ είναι η 24ωρη λειτουργία του από Παρασκευή ως Κυριακή. Κανένα άλλο Μ.Μ.Μ. της πόλης δεν το προσφέρει αυτό. Άρα, για κάποιον που έχει βγει σε κέντρο της παραλιακής και προορισμός του είναι το πολύ μέχρι Σύνταγμα, δεν ειν' καθόλου κακή ιδέα σε σχέση με το ποτό/οδήγηση/σκοτώστρα.
Δυστυχώς, τέτοια ώρα τα χαράματα, το τελευταίο που θες είναι να κάνεις 40βάλε λεπτά για να πας σπίτι σου, όταν με αυτοκίνητο κάνεις το πολύ (μα το πολύ) 20.
Τα ατυχήματα δεν τα προκαλεί το Τραμ, τα προκαλεί το κακό μας το κεφάλι, που καθόμαστε πάνω στις γραμμές περιμένοντας να περάσουμε, ή που φρενάρουμε σα χάνοι χωρίς να σκεφτούμε τους από πίσω. Μα αλήθεια, όταν βλέπουμε γραμμές του ΟΣΕ, περνάμε τόσο εύκολα από πάνω ή στεκόμαστε στη μέση?
Anyway, πάντως, πριν τις όλες κατηγορίες περί σχεδιασμού, χάραξης κτλ, πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ότι ο βασικός λόγος που το Τραμ δεν περνάει από κει που θα έπρεπε να περνάει είναι ΟΙ ΙΔΙΟΙ οι κάτοικοι των περιοχών που εξυπηρετούνται από το Τραμ.
Μου εξηγούσε κάποτε άνθρωπος που ήταν υπεύθυνος για τη χάραξη (κορυφαίος επιστήμονας, χωρίς αμφισβητήσεις) κάποιες καταστάσεις που τους άλλαξαν τελείως τα σχέδια και όντως πήγα πάσο...
Γενικά, και για άλλες περιπτώσεις που δεν έχουν σχέση με κατοίκους, δε μπορώ να φανταστώ ότι π.χ. ο συγκεκριμένος θα μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε κοτσάνα, χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος ανωτέρας βίας.Το θέμα είναι ότι ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΕΤΣΙ, υπάρχουν τα περιθώρια να βελτιωθεί απίστευτα το ΤΡΑΜ και να γίνε το αγαπημένο Μέσο των κεντρο-ανατολικο-νοτίων περιοχών.
Πάρτε κι ένα πολύ ωραίο link, από το Αθηναϊκό Τραμ A.E.:
http://www.tramsa.gr/paidiko/index.html#[Έχω υποσχεθεί ακριβές update για το τί πραγματικά συμβαίνει με όσα συζητήσαμε, δεν το έχω ξεχάσει, απλά έχει πέσει πολύ πήξιμο αυτές τις μέρες και δεν έχω προλάβει να συναντηθώ με τους κατάλληλους ανθρώπους.]
Επικίνδυνες στροφές - αναστροφές πάνω στις γραμμές του Τραμ