-
Τα χουμε ξαναγράψει για το τραμ Το πρώτο τροχαίο πότε θα γίνει; την πρώτη ώρα; την πρώτη μέρα; ή την πρώτη βδομάδα κυκλοφορίας;
Χώρια τα εργατικά ατυχήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα για την κατασκευή του
-
Μην είμαστε υπερβολικοί. Είναι κάτι «νέο» και σίγουρα θα χρειαστεί μια περίοδος προσαρμογής. Όσοι νομίζουν ότι θα έχουν πρόβλημα μπορούν να ρωτήσουν τον μπαμπά ή τον παππού που το ήξερε πριν ξηλωθεί.
-
Απόλυτη προτεραιότητα ναι, αλλά μην τρελλαθούμε βρε παιδιά!! Όχι και απέναντι στα φανάρια!!! Τα τραμ είτε που υπακούν στα φανάρια των αυτοκινήτων, είτε που έχουν δικά τους. Για παράδειγμα στην Ελβετία πολλές φορές έχουν ένα φανάρι που έχει μια κάθετη παύλα για πράσινο, ή μια οριζόντια για κόκκινο. Ομοίως πολύ συχνά και για λεωφορεία στον λεωφορειόδρομο...
Σε όσες πόλεις με τραμ έχω βρεθεί (αρκετές) το τράμ ήταν το πιο εκκνευριστικό...
Στην δε Φρανκφούρτη που έζησα για κάποιον καιρό, όσον αφορά το αυτοκίνητο τα πάντα ήταν ΤΕΛΕΙΑ! Μα μιλάω ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!! Το τράμ ήταν το μονο που χάλαγε την εικόνα, και όπου υπήρχε την χάλαγε εξαιρετικά πολύ!! Φυσικά μιλάω για τα αυτοκίνητα, γιατί οι άλλοι ωφελούνται.
Στο Würzburg σε πεζόδρομο κόντεψε να με πατήσει τραμ, απλά γιατί δεν το άκουσα καθόλου, αφού ο κόσμος (και όχι πολύς...) κάλυψε εντελώς τον ήχο του...Και θέλετε το καλύτερο; Στην Φρανκφούρτη σε πολλά μέρη υπάρχουν λακούβες λόγω του τραμ!! Τώρα θέλουν να μας πούνε πως το τράμ δεν θα ανοίξει νέες (και μεγάλες) στην πρωτεύουσα της λακούβας...
Μα να μην μπορεί να βγει αληθινό αυτό το τραγούδι που μιλά για το τραμ το τελευταίο...
-
οι ράγες του τραμ, από εμπειρία σε κρύα χώρα του εξωτερικού, είναι εγγύηση για κοσκίνισμα. Υπο συνθήκες ζέστης δεν ξέρω αν οι τριβές μειώνονται ή όχι.
Οι ρόδες απ'τα μηχανάκια δεν χωράνε να πέσουν μέσα στις ράγες αλλά σίγουρα γλυστράνε. Τα ποδήλατα κάνουν τις θεαματικότερες βουτιές.
Καλό το ερώτημα για το πότε θα γίνει το πρώτο ατύχημα, θα έλεγα στο πρώτο τέταρτο. Επίσης, κάθε πότε θα εκτροχιάζονται, από τα μπάζα που κυκλοφορούν στο οδόστρωμα; Στην χώρα που αναφέρομαι οι πιτσιρικάδες είχαν βρεί διασκεδαστικό το να σφηνώνουν πέτρες στις ράγες σε στροφή και να βλέπουν το θηρίο να εκτροχιάζεται μέσα σε σύνεφα σπίθας. -
κάτι ήξερε παρα πάνω ο Κ.Κ. που φώναζε για υπέργειο μονοραίηλ...
-
Όπως είπατε, στη Γερμανία τουλάχιστον υπάρχουν ξεχωριστά φανάρια για τα τραμ και τα λεωφορεία. Δηλαδή λίγο πριν πρασινίσει για αυτοκίνητα ποδήλατα κλπ ανάβει μια γραμμή ή μια τελεία και ξεκινάν πρώτα. Φαντάζομαι το ίδιο θα εφαρμοστεί και στην Αθήνα.
Και γιατί να σας εμποδίζει όταν είναι στη διπλανή γραμμή, ή και στην ίδια με σας αφού θα συμπεριφέρεται σα λεωφορείο; Πού είναι το περίεργο και το επικύνδυνο; Δηλαδή συνήθως πέφτετε πάνω στα λεωφορεία και τα 'σκουντάντε' ενώ με τα τραμ δε θα μπορείτε;
Εξάλλου είναι ιδιαίτερα οικονομικά και πρακτικά και χρησιμοποιούνται σε όλες τις Ευρωπαικές (και όχι μόνο) πόλεις.
Το ότι νεαροί αφήνανε πέτρες στις ράγες το βρίσκω υπερβολικό, πλέον δεν εκτροχιάζονται έτσι εύκολα - έχουν προβλεφτεί τέτοια περιστατικά. Αντίθετα πολύ ευκολότερο είναι να πετάξουν νεαροί καρφιά ή λάδι στην άσφαλτο ή κάτι που δυστυχώς έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια 4-5 φορές στη Γερμανία, να πετάξουν μεγάλες πέτρες από γέφυρες σε αυτοκίνητα στην autobahn (ξεκληρήστηκαν ολόκληρες οικογένειες), σπορ στο οποίο επιδιδόταν κυρίως γόνοι αμερικανών στρατιωτικών σε γερμανικές βάσεις. Τι να κάνουμε δηλαδή να απαγορέψουμε τα αυτοκίνητα;
Όσον αφορά στις λακκούβες δίπλα στις ράγες δυστυχώς είναι ένα αναγκαίο κακό, απ' ό,τι άκουσα όμως πλέον χρησιμοποιούν μεθόδους κατά την κατασκευή, που μειώνουν τους κραδασμούς προστατεύοντας το οδόστρωμα και μειώνοντας την ηχορύπανση.
Και μη μου πείτε τώρα ότι το τραμ θα ευθύνεται για χειροτέρεψη του κυκλοφοριακού στην Αθήνα. Αν ο Έλληνας δεν αφήσει το αυτοκίνητο στην άκρη να χρησιμοποιήσει τα μέσα δε πρόκειτε να βελτιωθεί τίποτα (τώρα που η βενζίνη θα πιάσει το 1 € ό,τι πρέπει ).
Όσον αφορά στα ποδήλατα και στις μηχανές όμως έχετε δίκιο. Δε θα γινόταν και ποδηλατόδρομοι στην Αθήνα; Θα γλιστράει αρκετά πάντως και με μηχανή θα θέλει πάρα πολύ προσοχή. -
Ο χρήστης DimitrisDS έγραψε:
Όσον αφορά στα ποδήλατα και στις μηχανές όμως έχετε δίκιο. Δε θα γινόταν και ποδηλατόδρομοι στην Αθήνα; Θα γλιστράει αρκετά πάντως και με μηχανή θα θέλει πάρα πολύ προσοχή.Σε αυτό είμαι πρωτοπόρος , καθώς έχω ΗΔΗ από το 2001 φάει μια μικρή πτώση με τη μηχανή σε γραμμές του τραμ στον Πειραιά!
-
Πιθανόν να υπάρχουν ράγες και ράγες. Αυτές στις οποίες αναφερόμουν αποτελούνται από ένα επίπεδο τμήμα και μια εσοχή μέσα στην οποία κινείται ένας 'οδηγός' του κάθε τροχό. Δεν είναι σαν τα τρένα όπου ο τροχός 'αγκαλιάζει' τη ράγα.
Αν μπλοκαριστεί η εσοχή, το αντικείμενο που τη μπλόκαρε αντέξει τους τόνους και καβαληθεί απ'τον τροχό, και το μπλοκάρισμα συγχρονιστεί και στους 2 τροχούς ενός άξονα τότε ο τροχός είναι εκτός εσοχής και έφυγε. Και φυσικά δεν λέω ότι φεύγει όλος ο συρμός, ντελαπάρει και καίγεται, το πρώτο βαγόνι πάει λίγα μέτρα στην άσφαλτο.
Πιθανόν να μην γίνεται πάντα, να θέλει εξάσκηση αλλά ήταν καθημερινό πρωινό φαινόμενο γερανοί να επανατοποθετούν γκραφιταρισμένα 'owned' βαγόνια. -
Ο χρήστης DimitrisDS έγραψε:
Και γιατί να σας εμποδίζει όταν είναι στη διπλανή γραμμή, ή και στην ίδια με σας αφού θα συμπεριφέρεται σα λεωφορείο; Πού είναι το περίεργο και το επικύνδυνο; Δηλαδή συνήθως πέφτετε πάνω στα λεωφορεία και τα 'σκουντάντε' ενώ με τα τραμ δε θα μπορείτε;Το προβλημα με τα τραμ ομως ειναι οτι δε φρεναρουν οσο ανετα φρεναρουν τα λεωφορια. Σε οσες πολεις εχω βρε8ει με τραμ δε φρεναρουν κα8ολου εκτος των στασεων κ φαναριων..
Οσον αφορα στα ατυχηματα, εχουν ηδη γινει αρκετα στη στροφη του κολυμβητηριου στην Καλλιροης..
-
Δεν ξερω αν πηρε πουθενα το ματι σας τις νεες ρυθμισεις του ΚΟΚ για το τραμ, αλλα ειμαι 99% σιγουρος οτι διαβασα καπου οτι οταν το τραμ κανει σταση, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν επιτρεπεται να το προσπερασει. Δηλαδη, οταν το τραμ θα κανει σταση στο κεντρο της Αθηνας (πχ Λ. Αμαλιας εξω απο το Υπ.Οικονομικων), τα μερικες χιλιαδες αυτοκινητα που ειναι απο πισω θα πρεπει να σταματησουν και να περιμενουν το τραμ να ξαναξεκινησει....
Το ξερω οτι ειναι εντελως παραλογο, οσο παραλογο ειναι να περιμενεις μερικες χιλιαδες αυτοκινητα να κινουνται σε μια λωριδα το ενα πισω απο το αλλο στους ολυμπιακους...
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Το ξερω οτι ειναι εντελως παραλογο, οσο παραλογο ειναι να περιμενεις μερικες χιλιαδες αυτοκινητα να κινουνται σε μια λωριδα το ενα πισω απο το αλλο στους ολυμπιακους...
Όσο λογικό είναι ένα υπόγειο μέσο κι ένα σταθερής τροχιάς να κινούνται σχεδόν το ένα πάνω από το άλλο (Ν.Κόσμος-Σύνταγμα). Το τμήμα αυτό του τραμ δεν θα λειτουργεί κατά τη διάρκεια των ΟΑ και οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται από το Μετρό.
Και η απορία, γιατί να φτιαχτεί το τμήμα του Τραμ Ν.Κόσμος-Σύνταγμα;
(Το μετρό είναι ασύγκριτα πιο γρήγορο)
-
Ο χρήστης filter έγραψε:
Πιθανόν να υπάρχουν ράγες και ράγες. Αυτές στις οποίες αναφερόμουν αποτελούνται από ένα επίπεδο τμήμα και μια εσοχή μέσα στην οποία κινείται ένας 'οδηγός' του κάθε τροχό. Δεν είναι σαν τα τρένα όπου ο τροχός 'αγκαλιάζει' τη ράγα.
Αν μπλοκαριστεί η εσοχή, το αντικείμενο που τη μπλόκαρε αντέξει τους τόνους και καβαληθεί απ'τον τροχό, και το μπλοκάρισμα συγχρονιστεί και στους 2 τροχούς ενός άξονα τότε ο τροχός είναι εκτός εσοχής και έφυγε. Και φυσικά δεν λέω ότι φεύγει όλος ο συρμός, ντελαπάρει και καίγεται, το πρώτο βαγόνι πάει λίγα μέτρα στην άσφαλτο.
Πιθανόν να μην γίνεται πάντα, να θέλει εξάσκηση αλλά ήταν καθημερινό πρωινό φαινόμενο γερανοί να επανατοποθετούν γκραφιταρισμένα 'owned' βαγόνια.Εξάσκηση; Μη τους βάζεις ιδέες!!!
Καθημερινό φαινόμενο που ήταν; -
Πάντως σε ρεπορτάζ που είδα σήμερα,και γρασίδι υπήρχε και η υποδομή ηταν έτοιμη και...μου άρεσε αυτό που είδα!!
Δεν εχω περάσει τελευταία απο τις περιοχές που περνάει το Τράμ αλλά μου έκανε εντύπωση η εικόνα που είδα (Ν.Σμύρνη,Παραλιακή,Αμφιθέας)
-
Ο χρήστης xtkz έγραψε:
Και γιατί να σας εμποδίζει όταν είναι στη διπλανή γραμμή, ή και στην ίδια με σας αφού θα συμπεριφέρεται σα λεωφορείο; Πού είναι το περίεργο και το επικύνδυνο; Δηλαδή συνήθως πέφτετε πάνω στα λεωφορεία και τα 'σκουντάντε' ενώ με τα τραμ δε θα μπορείτε;
Το προβλημα με τα τραμ ομως ειναι οτι δε φρεναρουν οσο ανετα φρεναρουν τα λεωφορια. Σε οσες πολεις εχω βρε8ει με τραμ δε φρεναρουν κα8ολου εκτος των στασεων κ φαναριων..
Οσον αφορα στα ατυχηματα, εχουν ηδη γινει αρκετα στη στροφη του κολυμβητηριου στην Καλλιροης..
Χμ η μάζα είναι μεγαλύτερη οπότε λογικό είναι να φρενάρουν δυσκολότερα ας μη ξεχνάμε όμως ότι εφαρμόζει σίδερο με σίδερο, εν πάσει περιπτώσει λεπτομέρειες δε γνωρίζω, αλλά μια και ζω σχεδόν 10 χρόνια σε πόλη με τραμ και το χρησιμοποιώ σχεδόν κάθε μέρα σαν επιβάτης ή το παρατηρώ σαν οδηγός, δεν έχω παρατηρήσει κάτι το ιδιαίτερα ξεχωριστό (π.χ. ότι χρειάζεται ιδιαίτερα μεγάλες αποστάσεις για να ακινητοποιηθεί). Οι οδηγοί τους εξάλλου ξέρουν τι μετακινούν και δεν αναπτύσσουν ανάρμοστες ταχύτητες.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Όσον αφορά στα ποδήλατα και στις μηχανές όμως έχετε δίκιο. Δε θα γινόταν και ποδηλατόδρομοι στην Αθήνα; Θα γλιστράει αρκετά πάντως και με μηχανή θα θέλει πάρα πολύ προσοχή.
Σε αυτό είμαι πρωτοπόρος , καθώς έχω ΗΔΗ από το 2001 φάει μια μικρή πτώση με τη μηχανή σε γραμμές του τραμ στον Πειραιά!
Ουφ τρόμαξα και μόνο που διάβασα το ποστ σου.
Μηχανή και τραμ... ΑΛΑΡΜ!!Πάντως σε ρεπορτάζ που είδα σήμερα,και γρασίδι υπήρχε και η υποδομή ηταν έτοιμη και...μου άρεσε αυτό που είδα!!
Δεν εχω περάσει τελευταία απο τις περιοχές που περνάει το Τράμ αλλά μου έκανε εντύπωση η εικόνα που είδα (Ν.Σμύρνη,Παραλιακή,Αμφιθέας)
Έτσι μπράβο κάντε καμιά βόλτα να δείτε τι ωραίο που είναι!
-
Χμ η μάζα είναι μεγαλύτερη οπότε λογικό είναι να φρενάρουν δυσκολότερα ας μη ξεχνάμε όμως ότι εφαρμόζει σίδερο με σίδερο,
Χμμμ, ναι αλλα μεγαλυτερη τριβη αναπτυσεται μεταξυ ελαστικου και ασφαλτου παρα μεταξυ μεταλλου-μεταλλου. (επιφυλαξη σε αυτο, θα το κοιταξω καλυτερα).
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Χμ η μάζα είναι μεγαλύτερη οπότε λογικό είναι να φρενάρουν δυσκολότερα ας μη ξεχνάμε όμως ότι εφαρμόζει σίδερο με σίδερο,
Χμμμ, ναι αλλα μεγαλυτερη τριβη αναπτυσεται μεταξυ ελαστικου και ασφαλτου παρα μεταξυ μεταλλου-μεταλλου. (επιφυλαξη σε αυτο, θα το κοιταξω καλυτερα).
Χμμμμμ οκ αν μπορέσεις και το κοιτάξεις θα ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρον. Γενικότερα όμως όπως και να 'χει σίγουρα οι οδηγοί των τραμ δε θα το παίζουν 'Schumi' μόνο και μόνο επειδή θα βρίσκονται σε τραίνο όπως η Ferrari, αλλιώς θα μας έβγαινε η ψυχή κάθε φορά που πηγαίναμε δουλειά και εν τέλει θα είχε καταργηθεί.
-
Λοιπον, μεσες τιμες για συντελεστη τριβης :
Ατσαλι-ατσαλι = 0,47-0,57
Λαστιχο-ασφαλτος = 0,5-0,8
Λαστιχο-τσιμεντο = 0,6-0,85 -
Ο χρήστης lkar έγραψε:
Και η απορία, γιατί να φτιαχτεί το τμήμα του Τραμ Ν.Κόσμος-Σύνταγμα;- Γιατί έχει περισσότερες στάσεις.
- Για να μην πληρώνουμε δύο εισητήρια.
-
Ο χρήστης filter έγραψε:
Στην χώρα που αναφέρομαι οι πιτσιρικάδες είχαν βρεί διασκεδαστικό το να σφηνώνουν πέτρες στις ράγες σε στροφή και να βλέπουν το θηρίο να εκτροχιάζεται μέσα σε σύνεφα σπίθας.Θυμήθηκα τα παιδικά μου χρόνια, όταν φτειάχναμε 'κατσαβίδια', τοποθετώντας 45άρες πρόκες στις ράγες του τράμ Πειραιά-Περάματος, πίσω από τον Άγιο Διονύση... Μέχρι που καταφέραμε να το 'σουζάρουμε' τοποθετώντας στις ράγες 'καραβίσιο' μπουλόνι... Το γράφω και ξαναλαχανιάζω από το κυνηγητό ηλεκτροδηγού και επιβατών!
Επικίνδυνες στροφές - αναστροφές πάνω στις γραμμές του Τραμ