-
@ dmitspan Μια που έχεις κάρτα από την Alpha Bank δεν βρίσκεις πιο βολική μία πιστωτική, όπως είναι η Bonus Visa; Πιστεύω ότι μπορούν να σου τη βγάλουν χωρίς συνδρομή. Έχει σαφή πλεονεκτήματα έναντι της Electron Visa που έχεις τώρα. Είναι η πιστωτική που προσωπικά χρησιμοποιώ περισσότερο από όσες έχω (κι είναι πολλές οι άτιμες).
@ bathan Το 5 % επιτόκιο που πέτυχε πέρυσι ο πεθερός σου μάλλον πρέπει να το ξεχάσεις για τώρα. Μην εκπλαγείς αν η απόδοση που θα βρεις είναι η μισή. Θέλει πάντως ψάξιμο κι ίσως η κατάθεση δεν είναι η καλύτερη λύση αυτή την εποχή. Σίγουρα όχι η μακροχρόνια κατάθεση. -
Εχω δυο ερωτησεις και θα παρακαλουσα να απαντηθουν απο καποιον σχετικο με το αντικειμενο.
- Σε δανειο, χρειαζονται 2 εγγυητες. Μπορουν να μπουν εγγυητες ενα ανδρογυνο;
- Σε δανειο στο οποιο υπαρχει υποθηκη ακινητου και αυτο δεν αποπληρωνεται, ο εγγυητης εχει κυρωσεις; Αν δηλωσει αδυναμια πληρωμης εκτος του δανειληπτη και ο εγγυητης, γινεται κατασχεση του υποθηκευμενου ακινητου ή κινδυνευει και η περιουσια του εγγυητη; Αν δηλωθει αδυναμια αποπληρωμης απο τον εγγυητη, μπαινει στη μαυρη λιστα του Τειρεσια ο εγγυητης;
Βοηθηστε για να μη βρεθω προ απροοπτου. Εχω μπει ήδη εγγυητης σε ενα δανειο και προκειται στο ιδιο δανειο να μπει (αφου αναπροσαρμοστει-επεκταθει) και η συζυγος. Μηπως μπλεκουμε σε περιπετειες χωρις λογο;
-
Απο όσο ξέρω.
α) Πρέπει να έχουν διαφορετικό Α.Φ.Μ.
β) Ναι τα προβλήμτα πέρα απο αυτόν που πήρε το δάνειο, περνάνε και στον εγγυητή... -
Ο εγγυητης ειναι οπως και ο δανειοληπτης ,απλα μαθαινει τελευταιος οτι το δανειο δεν πληρωνεται.Αν και ο εγγυητης δε μπορει να πληρωσει τοτε γινεται κατασχεση στο υποθηκευμενο του δανειοληπτη και σε οτι περιουσια εχει ο εγγυητης μεχρι το ποσο του ληξιπροθεσμου δανειου συν τα εξοδα .
Εγω εγγυητης δεν θα εμπαινα (ξανα) παντως.Μονο αν ηταν για πολυ δικο μου προσωπο.Μπορει απο την μια στιγμη στην αλλη να καταστραφεις.
-
Ο χρήστης civgr έγραψε:
2. Σε δανειο στο οποιο υπαρχει υποθηκη ακινητου και αυτο δεν αποπληρωνεται, ο εγγυητης εχει κυρωσεις; Αν δηλωσει αδυναμια πληρωμης εκτος του δανειληπτη και ο εγγυητης, γινεται κατασχεση του υποθηκευμενου ακινητου ή κινδυνευει και η περιουσια του εγγυητη; Αν δηλωθει αδυναμια αποπληρωμης απο τον εγγυητη, μπαινει στη μαυρη λιστα του Τειρεσια ο εγγυητης;
Βοηθηστε για να μη βρεθω προ απροοπτου. Εχω μπει ήδη εγγυητης σε ενα δανειο και προκειται στο ιδιο δανειο να μπει (αφου αναπροσαρμοστει-επεκταθει) και η συζυγος. Μηπως μπλεκουμε σε περιπετειες χωρις λογο;Θείος μου έκανε το λάθος να μπει εγγυητής σε μεγάλο επιχειρηματικό δάνειο του αδερφού του. Το αποτέλεσμα ήταν έπειτα από ~20 χρόνια στα δικαστήρια με την τράπεζα που είχε δώσει το δάνειο να χάσει την 5όροφη κλινική του που με δουλειά και ιδρώτα είχε δημιουργήσει σε 40 χρόνια δουλειάς ως μαιευτήρας. Προσωπική μου άποψη λοιπόν είναι μακριά από τέτοιου είδους μπλεξίματα ακόμα και αν πρόκειται για αδερφό/αδερφή. Βοηθάς όσο μπορείς οικονομικά, δε βάζεις όμως πουθενά την υπογραφή σου δεσμεύοντας περιουσιακά σου στοιχεία.
-
Ο χρήστης htanso21 έγραψε:
Απο όσο ξέρω.
α) Πρέπει να έχουν διαφορετικό Α.Φ.Μ.
β) Ναι τα προβλήμτα πέρα απο αυτόν που πήρε το δάνειο, περνάνε και στον εγγυητή...για το α) δεν ξέρω αλλά για το β) έτσι είναι.
Γι αυτο προσοχή πού μπαίνουμε εγγυητές!!! -
Εφ οσον υποτιθεται οτι το υποθηκευμενο ακινητο καλυπτει το δανειο (δινουν το δανειο μεχρι -νομιζω- το 70% περιπου της εμπορικης αξιας του ακινητου).Λογικα θα γινει κατασχεση και θα απαλλαγει ο εγγυητης (υποθετω ). Μιλαμε για την εσχατη περιπτωση που ομως δεν ειναι και απιθανη. Ευχαριστω για τις απαντησεις
-
Η κατάσχεση δεν σημαίνει ότι η Τράπεζα παίρνει το ακίνητο στην κατοχή της και μάλιστα στην εμπορική αξία. Γίνεται πλειστηριασμός κι αν το τίμημα καλύπτει το υπόλοιπο του δανείου (συν τόκους, έξοδα κτλ) τότε τελειώνει η ιστορία για όλους.
Ωστόσο μπορεί κάλλιστα η Τράπεζα να απαιτήσει τα χρήματα από τον εγγυητή (ή τους εγγυητές) πριν καταφύγει σε ακραία μέτρα κατά του δανειολήπτη. Φίλε civgr ψάξε λίγο αν υπάρχει στους όρους του δανείου το δικαίωμα της διζήσεως.
Αφήνουμε στην άκρη προς το παρόν το φίλο μας τον Τειρεσία - άλλο πιθανώς οδυνηρό κεφάλαιο... -
Ο χρήστης civgr έγραψε:
Εφ οσον υποτιθεται οτι το υποθηκευμενο ακινητο καλυπτει το δανειο (δινουν το δανειο μεχρι -νομιζω- το 70% περιπου της εμπορικης αξιας του ακινητου).Λογικα θα γινει κατασχεση και θα απαλλαγει ο εγγυητης (υποθετω ). Μιλαμε για την εσχατη περιπτωση που ομως δεν ειναι και απιθανη. Ευχαριστω για τις απαντησειςΤο default στην περίπτωση της εγγύησης είναι - δεδομένου ότι πρόκειται για σύμβαση με παρεπόμενο χαρακτήρα σε σχέση με την κύρια - το 851 ΑΚ το οποίο προβλέπει την λεγόμενη ένσταση διζήσεως. Με την προβολή της ένστασης αυτής, ο εγγυητής μπορεί να αρνηθεί την καταβολή της οφειλής, μέχρι ο δανειστής επιχειρήσει πρώτα αναγκαστική εκτέλεση κατά του πρωτοφειλέτη, οπότε ο εγγυητής θα ευθύνεται μόνο εφόσον αυτή αποβεί άκαρπη.
SOS
ΟΜΩΣ οι τράπεζες συνήθως - αν όχι ΠΑΝΤΑ - σε βάζουν να παραιτηθείς από την ένσταση διζήσεως κατά την υπογραφή της σύμβασης εγγύησης και καθώς το 851 ΑΚ είναι ενδοτικού δικαίου (δηλ. μπορούν τα μέρη να συμφωνήσουν διαφορετικά) αυτό είναι νομιμότατο. Έχει υποστηριχθεί ότι είναι καταχρηστική η παραίτηση αυτή αλλά η νομολογία μας τη θεωρεί νόμιμη και την αποδέχεται ως πρακτική.Με την παραίτησή σου από την ένσταση διζήσεως υπεισέρχεσαι ουσιαστικά στην θέση του πρωτοφειλέτη και η τράπεζα εξασφαλίζει ότι μπορεί να στραφεί κατ’ επιλογή, είτε κατά του πρωτοφειλέτη είτε κατά του εγγυητή και δεν μπαίνει σε έξοδα και χάσιμο χρόνου να χρειαστεί να προχωρήσει σε εκτέλεση - πιθανώς ατελέσφορη - κατά της περιουσίας του πρωτοφειλέτη προτού στραφεί στον εγγυητή.
Προσοχή λοιπόν γιατί σχεδόν σίγουρα σε έχουν βάλει να παραιτηθείς από την ένσταση διζήσεως (τσέκαρέ το για σίγουρα) οπότε 'τοποθετείται' η περιουσία σου στην ίδια ακριβώς μοίρα με την περιουσία του πρωτοφειλέτη. Η τράπεζα επιλέγει κατά ποίου θα στραφεί.
-
Κι εγώ έχω καταλάβει ότι η τράπεζα μπορεί να πάει κατευθείαν στον εγγυητή.
Επίσης υπάρχει κάποια λέξη που προσδιορίζει το είδος του εγγυητή που κάνει τεράστια διαφορά (και που δεν την θυμάμαι). Στην κακή περίπτωση είναι σαν να έχεις πάρει εσύ το δάνειο...
Γενικά σε τέτοια θέματα καλό είναι κανείς να ρωτάει και κανέναν σχετικό δικηγόρο. Όχι όταν την πατήσουμε να τρέχουμε, τότε είναι αργά, σκεφτείτε ότι η τράπεζα έχει φροντίσει από την αρχή να εξασφαλιστεί όσο γίνεται καλύτερα, χωρίς συναισθηματισμούς και να φτιάξει το συμβόλαιο ώστε να μειώνει την πιθανότητα να χάσει. -
Δεν εχω παρει αντιγραφο δανειου για να ξερω αν ενω δικαιωμα ενστασης διζησεως Επειδη με βαλατε στα καρφια....Δεν εχω ακινητο στο ονομα μου. Πώς μπορει να απιτησει η τραπεζα απο εμενα την αποπληρωμη;Μπορει να κανει παρακρατηση μισθου (ειμαι στο δημοσιο). Με λιγα λογια, αν εγω πω πως δεν μπορω να αποπληρωσω ή δε θελω τι θα κανει; Θα με βαλει φυλακη για το χρεος αλλου; Τη στιγμη μαλιστα που υπαρχει το υποθηκευμενο ακινητο για το οποιο και μπηκα εγγυητης νομιζοντας πως ειμαι ασφαλης!Μαλλον εκανα μακακια
-
Ο χρήστης civgr έγραψε:
Δεν εχω παρει αντιγραφο δανειου για να ξερω αν ενω δικαιωμα ενστασης διζησεως Επειδη με βαλατε στα καρφια....Δεν εχω ακινητο στο ονομα μου. Πώς μπορει να απιτησει η τραπεζα απο εμενα την αποπληρωμη;**Μπορει να κανει παρακρατηση **μισθου (ειμαι στο δημοσιο). Με λιγα λογια, αν εγω πω πως δεν μπορω να αποπληρωσω ή δε θελω τι θα κανει; Θα με βαλει φυλακη για το χρεος αλλου;Για την παρακράτηση, μόνο κατόπιν δικαστικης απόφασης ...Πάντως εάν πληρώνεσαι μέσω τράπεζας, ακύρωσε τον λογαριασμό σου, ώστε να αποριπτεται η μισθοδοσία σου και να τα παίρνεις από την υπηρεσία σου.
-
Ο μισθός σου είναι ακατάσχετος, το όριο για προσωποκράτηση για χρέη μεταξύ ιδιωτών έχει πάει στα 30.000 ευρώ και μετά από αυτό το όριο για να γλυτώσεις την προσωποκράτηση πρέπει να αποδείξεις ΕΣΥ ότι βρίσκεσαι σε πραγματική οικονομική αδυναμία καταβολής της οφειλής, πείθοντας με στοιχεία το δικαστήριο ότι δεν έχεις περιουσιακά στοιχεία και δυνατότητα αποπληρωμής.
Μαγκιές του στυλ 'δεν γουστάρω' ή αν μεταβίβασες δολίως περιουσιακά στοιχεία σε άλλον (δηλ. κακοπιστία) ενώ έχεις να πληρώσεις, μπορεί και να οδηγήσουν σε προσωποκράτηση.Πάντως δεν είναι όλα τόσο ρόδινα αν δεν είσαι 'έμπειρος' στο να χρωστάς, η φθορά από τη διαδικασία είναι μεγάλη...Θα αρχίσεις να παρκάρεις αλλού το αυτοκινητάκι σου για να μην το βρουν, επίσης μπορούν να κατασχεθούν τραπεζικές σου καταθέσεις
Μερικοί βέβαια είναι ΜΑΙΤΡ του είδους 'χρωστάω παντού' και δε μασάνε τίποτα και μάλιστα ζουν και βίο τρυφηλό ,αλλά αυτά δεν είναι για όλους...Θέλει πολλά χρόνια στην πιάτσα και χοντρό πετσί
-
Koutsan μας υποχρεωσες Τελευταια ερωτηση. Αν πανω στο δανειο αυτο παρθει καποιο αλλο με το ιδιο υποθηκευμενο και δεν μπω εγγυητης στο νεο(επεκταθεν) δανειο, απαλλασομαι των υποχρεωσεων μου ως εγγυητης;
-
Ο χρήστης civgr έγραψε:
Koutsan μας υποχρεωσες Τελευταια ερωτηση. Αν πανω στο δανειο αυτο παρθει καποιο αλλο με το ιδιο υποθηκευμενο και δεν μπω εγγυητης στο νεο(επεκταθεν) δανειο, απαλλασομαι των υποχρεωσεων μου ως εγγυητης;Αν ο δανειολήπτης καταφέρει και πάρει άλλο δάνειο από άλλη τράπεζα για να ξεπληρώσει το παλιό (μεταφορά δανείου σε άλλη τράπεζα δηλαδή) τότε ξεχρεώνεται το πρώτο, άρα απαλλάσεσαι και εσύ από το φορτίο σαν εγγυητής.
Το αν θα καταφέρει να συνάψει νέο δάνειο σε τέτοιους καιρούς και έχωντας οικονομικό πρόβλημα είναι ένα θέμα όμως...
-
Η επέκταση δανείου δεν επηρεάζει τις υπάρχουσες υποχρεώσεις. Γίνεται άλλη μία σύμβαση, στην οποία ο 'παλιός' εγγυητής απλά δεν συμμετέχει. Δεν αλλάζει κάτι στο πρώτο δάνειο.
-
'*Κλεισιματος των λογαριασμων και περιοριζοντας την προσβαση στο λογαριασμο
Ο λογαριασμος σας εχει Limited. Εμεις που αναθεωρηθηκε προσφατα στοιχεια της πιστωτικης σας καρτας, και φαινεται οτι χρησιμοποιειτε την ιδια πιστωτικη καρτα για 2 λογαριασμους. Οπως μπορειτε να διαβασετε και μας User Agreement (τμημα 2.13) δημιουργια πολλαπλων λογαριασμων ειναι αυστηρα απαγορευμενη. Ειστε τωρα καλειται να παρασχει πληροφοριες σχετικα με το λογαριασμο σας. National Bank of Grece θα διερευνησει το θεμα γρηγορα και αν η ερευνα ειναι υπερ σας, θα αποκαταστησει το λογαριασμο σας. *Καντε κλικ εδω για να επαναφερετε το λογαριασμο σας'
mail που μου ήρθε... Και καλά απο την Εθνική Τράπεζα....!!!!
-
Ούτε καν μπήκαν στον κόπο να το μεταφράσουν σωστά
-
Ο χρήστης Scotch έγραψε:
Ούτε καν μπήκαν στον κόπο να το μεταφράσουν σωστάγιατι νομιζεις ξερουν ελληνικα στα νησια κευμαν η οπου διαολο ειναι?απο κανα online translator τα περνανε
-
Τον σεπτεμβριο του 2008 ,η φιλη μου εκανε μια διετη συνδρομη σε γυμναστηριο ,με μηνιαια συνδρομη μεσω της πιστωτικς της καρτας .Τον Αυγουστο το γυμναστηριο εκλεισε για διακοπες 2 εβδομαδων .Μετα το περας αυτων βρηκαμε μια ανακοινωση που μετεθετε την εναρξη της νεας περιοδου την 1 Σεπτεμβριου με νεα διευθυνση κ εν συνεχεια ,νεα ανακοινωση για την 15 Σεπτεμβριου .Μεχρι σημερα τα παντα ειναι οπως τα αφησαμε τον Αυγουστο ,μισοκατεβασμενα στορια κ φακελοι κατω απο την πορτα που δεν εχουν παραληφθει.
Η ερωτηση ειναι ,πως θα σταματησει την καταβολη της συνδρομης ,αν εχει κλεισει οριστικα οπως μαλλον συμβαινει.
Τραπεζικές απορίες & Τραπεζικό σύστημα