-
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Eγώ θα ήθελα να δω crash test- με υπερβαρους
- με ψηλους
- με εγκυμονούσες
- με βεντουζαρισμενα GPS, e-pass στο παμπριζ
- με γυαλιά
+1 (χωρίς τα γυαλία που θεωρώ ότι επηρέαζουν υπερελάχιστα την παθητική ασφάλεια)
Θα ήθελα να δω πόσα αστέρια θα έπαιρνε ένας δίμετρος στο άστρα που απλά ...ξύνει ταβάνι!!
Ακόμη η σύγκρουση σε τοίχο με παραμορφώσιμο εμπόδιο εξομοιώνει μετωπική αντίθετα κινούμενων οχημάτων ίίδιου βάρους με κάτι παραπάνω από 50 χλμ. Εάν δεν υπήρχε το παραμορφώσιμο εμπόδιο μάλλον θα εξομοίωνε μετωπική με 64 χλμ...
Περί μερκ μόλις μία γενιά πίσω στην Ε θα παρακαλούσες να ήσουνα σε ένα φτηνο τσίπικο γκέτζ παρά σε αυτή όταν θα τράκαρες κάπου σε τοίχο...
-
Ο χρήστης webfox έγραψε:
Αυτό είναι και το αντικείμενο του 'θυμού' μου και ίσως δεν το καταλάβατε:Οι κύριοι κατασκευαστές λοιπόν (πάντα σύμφωνα με τους ειδικούς) ΔΕΝ φτιάχνουν τα αμάξια όσο ασφαλή θα μπορούσαν (σύμφωνα με την στάθμη της τεχνολογίας), αλλά ΜΟΝΟ όσο ασφαλή χρειάζεται για να περάσουν τις εξετάσεις της Euro NCAP)!!!
Ακόμα όμως και κάτω από αυτό το πρίσμα θα έπρεπε ΟΛΑ ή σχεδόν ΟΛΑ τα αυτοκίνητα να πετυχαίνουν την μέγιστη δυνατή βαθμολογία.
Κάτι που δεν ισχύει. -
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Δηλαδή σύμφωνα με ποιές προδιαγραφές πρέπει να σχεδιάζονται τα αμάξια;Οι προδιαγραφές του συγκεκριμένου οργανισμού δεν είναι ούτε τυχαίες, ούτε ειδικά επιλεγμένες ώστε να είναι εύκολες για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Είναι τέτοιες ώστε να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ατυχημάτων.
Όχι, όχι γιατρέ...παρανόηση...φυσικά και είναι ΚΑΛΟ πράγμα το να τίθενται προδιαγραφές...αλλά οι προδιαγραφές της Euro NCAP κοντεύουν να κλείσουν δεκαετία...
Καλύτερα να την ξεχάσεις. την όψη κάτω από τα πατάκια:
http://www.euroncap.com/tests/mercedes_ ... 97/18.aspx' target='_blank' target='_blank
Στα πόσα χαω θες να είναι απόλυτα ασφαλές ένα αυτοκίνητο, πες μου νούμερο.
Δεν το πάω σύμφωνα με τα χλμ. και η απάντησή μου ως καταναλωτής είναι απλή: κατασκευάστε τα όσο πιό ασφαλή σας επιτρέπει η σημερινή τεχνογνωσία...που είναι το παράλογο;
Όσο για τα πατάκια της 190: τα είδα το 1991, όταν το ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ μου τότε MX3 ήταν απλό σαρδελοκούτη μπροστά στην ασφάλεια που παρείχε (τότε) η Ε190. Δεν τα κρίνω με τωρινά δεδομένα αλλά με του τότε.
...Όπως παρατηρώ καλά τα ανδρείκελα στο μόνο μέρος που υπέστησαν μεγάλη πίεση είναι ο θώρακας του οδηγού και το χρώμα αυτού είναι καφέ = weak κατά euroncap και δεν είναι κόκκινο με οτι σημαίνει αυτό.
Νίκο το weak που αναφέρεις αναφέρεται στο αριστερό σχέδιο που αντιπροσωπεύει τα 64 χλμ.
Στο δεξί σχέδιο (που είναι από τα 80 χλμ. ο θώρακας υπέστη ΥΨΗΛΟ ρίσκο τραυματισμού, επειδή η κολόνα του τιμονιού 'καρφώθηκε' μέσα από το AIrbag στο στήθος.Φίλε christos.dimou...
Γιατί τόση εμπάθεια;
Δεν είναι θέμα Γερμανών ή Γάλλων μόνο...κάθε εταιρία στα τελευταία 110 χρόνια είχε τις δικές της δυνατότητες και αδυναμίες...στο κάτω κάτω δεν πιστεύω να υπάρχουν σήμερα ΚΑΚΑ Ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.Χωρίς τις δοκιμές του ADAC εδώ και δεκαετίες, δεν θα υπήρχε σήμερα ποτέ Euro NCAP και προδιαγραφές ασφαλείας...ας του αναγνωρίσουμε τουλάχιστον αυτό...
Όσο για την Merc (μάρκα που δεν συμπαθώ και ιδιαίτερα) πρέπει να πούμε ότι ήδη από την δεκαετία του '50 ξεκίνησε τις έρευνες για την ασφάλεια των αυτοκινήτων (όταν οι άλλες εταιρίες δεν ήξεραν καν τι θα πεί παραμορφώσιμη κολώνα τιμονιού.
Μάλιστα ξεκίνησε τα πρώτα crashtest με πτώματα (μπανταρισμένα σαν μούμιες για να μην φαίνονται) μελετώντας έτσι τις επιδράσεις των διαφόρων συγκρούσεων στο ανθρώπινο σώμα...
Το ότι έκαναν κι αυτοί κάποια λάθη στην πορεία δεν μπορεί να ισοπεδώσει την προσφορά τους στην ασφάλεια των οχημάτων.Όσο για το diminishing returns...δεν έπεσα ακριβώς στην παγίδα όπως λές...προσπαθώ να κρατήσω τις τυχών 'επιθυμίες' μου σε λογικά πάντα πλαίσια, αλλοίμονο.
-
webfox αφού θες την απόλυτη ασφάλεια τουλάχιστον με σημερινά δεδομένα, πάρα ένα Nissan Qasqai (έχει το high score Nομίζω), βάλε roll bar, φόρα κράνος και HANS και είσαι ΟΚ. Τι σε εμποδίζει?
Επίσςη εφόσον κρίνεις με τασ ημερινά δεδομένα να μαντέψω πως θα προτιμάς ένα Nissan ή Renault από μία C-klass μιας και τα πρώτα έχουν καλύτερο σκορ, σωστά?
-
πέραν απο airbags
εγω αυτό που παρατηρώ στην πλειοψηφία των αυτοκινήτων είναι τα λαθος ρυθμισμένα προσκέφαλα! -
Ο χρήστης cpp έγραψε:
πέραν απο airbags
εγω αυτό που παρατηρώ στην πλειοψηφία των αυτοκινήτων είναι τα λαθος ρυθμισμένα προσκέφαλα!Μόνο τα προσκέφαλα; Εδώ ζήτημα ο ένας στους δέκα οδηγούς να κάθονται σωστά στη θέση τους και να την έχουν επίσης σωστά ρυθμισμένη.
-
Ο χρήστης webfox έγραψε:
Νίκο το weak που αναφέρεις αναφέρεται στο αριστερό σχέδιο που αντιπροσωπεύει τα 64 χλμ.
Στο δεξί σχέδιο (που είναι από τα 80 χλμ. ο θώρακας υπέστη ΥΨΗΛΟ ρίσκο τραυματισμού, επειδή η κολόνα του τιμονιού 'καρφώθηκε' μέσα από το AIrbag στο στήθος.webfox μήπως πρέπει να ξανακοιτάξεις τα χρώματα στα σχεδιάκια??!
-
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Eγώ θα ήθελα να δω crash test- με υπερβαρους
- με ψηλους
- με εγκυμονούσες
- με βεντουζαρισμενα GPS, e-pass στο παμπριζ
- με γυαλιά
Με γυαλιά και με τσιγάρο στο στόμα έχουν γίνει ήδη.
Αποτέλεσμα: οι τυχών τραυματισμοί στο πρόσωπο όταν το Airbag 'σκάει' με τα γυαλιά ή το τσιγάρο στο πρόσωπο είναι ελάχιστοι σε σχέση μ' αυτά που θα πάθαιναν χωρίς Airbag...Τώρα για τους ψηλούς και τους υπέρβαρους...όντως θα ήταν μια πολύ ενδιαφέρων ιδέα να βλέπαμε τα αποτελέσματα σε σώματα που ξεφεύγουν από το στάνταρ των 1,80μ και 85 κιλών που συνήθως χρησιμοποιούν στα τεστ...(π.χ. τι γίνεται όταν το ΙΔΙΟ Airbag καλείται να σταματήσει 'ογκόλιθο' 200 κιλών).
...Μόνο τα προσκέφαλα; Εδώ ζήτημα ο ένας στους δέκα οδηγούς να κάθονται σωστά στη θέση τους και να την έχουν επίσης σωστά ρυθμισμένη.
Μα Μανόλη με ημι-ανάκληση στο κάθισμα και τέρμα τεντωμένα τα χέρια οδηγάς πιό γρήγορα...
(ειδικά οι πιτσιρικάδες και κάποιες κυρίες φαίνεται ότι δεν ξέρουν ότι υπάρχει ρυθμιστικό στο κάθισμα)webfox αφού θες την απόλυτη ασφάλεια τουλάχιστον με σημερινά δεδομένα, πάρα ένα Nissan Qasqai (έχει το high score Nομίζω), βάλε roll bar, φόρα κράνος και HANS και είσαι ΟΚ. Τι σε εμποδίζει?
Επίσςη εφόσον κρίνεις με τασ ημερινά δεδομένα να μαντέψω πως θα προτιμάς ένα Nissan ή Renault από μία C-klass μιας και τα πρώτα έχουν καλύτερο σκορ, σωστά?
Έλα βρε IKE...δεν υπάρχει λόγος να το ρίχνεις πια τόσο στην υπερβολή...αφού ξέρεις τι εννοώ...
Όσο για τις μάρκες: προσωπικά δεν έχω κόλλημα ούτε με συγκεκριμένη μάρκα ούτε και με τον τύπο του αμαξιού...
Αυτό πάντως με το roll bar και το HANS θα τα έχω υπ' όψιν μου για τυχών 'αναβάθμιση' της μαούνας μου, θενκ γιου......webfox μήπως πρέπει να ξανακοιτάξεις τα χρώματα στα σχεδιάκια??!
Νίκο τα στοιχεία και εικονίδια που παρέθεσα ΜΑΖΙ με τις επεξηγήσεις προέρχονται αυτούσια από το επίσημο site του ADAC, οπότε αν υπάρχει λάθος (που δεν υπάρχει) οφείλεται σ' αυτούς.
-
@ webfox
Δεν είναι θέμα προσωπικής εμπάθειας η ειρωνία που έχω ειδικά με τον ADAC. Το πρόβλημα είναι το πως ένας σοβαρός οργανισμός κινείται τον τελευταίο καιρό. Η δοκιμή του 500 με το Q7 από την μία και του Laguna από την άλλη δείχνουν ότι αντί να τους ενδιαφέρει η ασφάλεια πρωτίστως κινούνται για την εξασφάλιση των συμφερόντων της τοπικής βιομηχανίας τους.
Θεωρούμε ότι ένα Passat ή μία E classe βγαίνει αλώβητη από μία πρόσκρουση με 80 χιλιόμετρα??? Γνωρίζουν όμως ότι ένα τέτοιο publicity θα έβλαπτε την αξιοπιστία των VW και Merc καθώς δεν έχει σημασία ότι τα 80 χιλιόμετρα είναι extreme το σοκ που δέχεται ο απλός αναγνώστης βλέποντας το θωρηκτό του να γίνεται ένα μάτσο από προσανάματα για τη φωτιά είναι τέτοιο που στο ασυνείδητο του δημιουργείται ο συνειρμός ΧΧΧΧ προιόν ---> ανασφαλές.... Το ίδιο έγινε με την πυρηνική ενέργεια, το ίδιο γίνεται στην Ελλάδα μετά από ένα σεισμό (με τους γιαλατζί ειδικούς) και όπως φαίνεται τα χτυπήματα κάτω από τη μέση δεν λείπουν και εκεί στα Βόρεια.
Από εκεί και πέρα είναι και το θέμα εντυπώσεων που θέλουν να αφήσουν στον αναγνώστη. Και οι εντυπώσεις που δημιουργούνται δεν είναι οι καλύτερες. Προσωπικά με αφήνουν πρακτικά αδιάφορο τα 4 ή 5 αστέρια καθώς οι διαφορές τις περισσότερες φορές είναι πολύ μικρές και το 5ο αστέρι κατακτάται από το buzzer για τη ζώνη.
-
'Ασχετο αλλά η ADAC είναι μέλος -και διεξάγει και τεστ για λογαριασμό του- του Euroncap. Tι θέλω να πώ? Θέλω να πώ οτι συμμετέχει ενεργά στην θέσπιση των κανονισμών ασφαλείας του οργανισμού. Ο πειραματισμός με άλλες ταχύτητες, συνθήκες κτλ δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Επίσης ας αφήσουμε κατα μέρους τους μύθους και τα μυθεύματα αυτά δεν αφορούν ποτέ έναν μηχανικό. Τα νούμερα και οι μετρήσεις είναι αυτές που έχουν σημασία.
@christos.dimou
Προσωπικά θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό ακόμα και αυτό το buzzer για την ζώνη αφού πλεόν έχει γίνει σαφες οτι ένας άδετος επιβάτης ξεφτιλίζει ακόμα και το ασφαλέστερο αυτοκίνητο. Κατα τα άλλα αυτός που διαβάζει όλο το κείμενο και δεν μένει στις επικεφαλίδες μπορεί να διακρίνει αυτό ακριβώς που αναφέρεις -
Αυτο που λεει ο webfox για καποιον 200 κιλα, με ειχε απασχολησει οταν εψαχνε ενας κυριος αμαξι που....να χωραει να το οδηγησει. Κατεληξε στο C-MAX (Το MAVERICK μαλλον ηταν ακριβο μιας και μαλλον θα χωρουσε καλητερα) που και σε αυτο ισα που χωρουσε, δεν ηταν ιδιαιτερα ψηλος (γυρω στο 1.80) αλλα αρκετα χοντρουλης. Η κοιλια του σχεδον ακουμπουσε στο τιμονι...τοτε ειχα αναρωτηθει τι θα γινει αν σκασει ο αεροσακος....
-
Ο χρήστης webfox έγραψε:
Μα Μανόλη με ημι-ανάκληση στο κάθισμα και τέρμα τεντωμένα τα χέρια οδηγάς πιό γρήγορα...
(ειδικά οι πιτσιρικάδες και κάποιες κυρίες φαίνεται ότι δεν ξέρουν ότι υπάρχει ρυθμιστικό στο κάθισμα)Οι κυρίες δεν φτάνουν, οι πιτσιρικάδες:
Προσωπικά θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό ακόμα και αυτό το buzzer για την ζώνη αφού πλεόν έχει γίνει σαφες οτι ένας άδετος επιβάτης ξεφτιλίζει ακόμα και το ασφαλέστερο αυτοκίνητο. Κατα τα άλλα αυτός που διαβάζει όλο το κείμενο και δεν μένει στις επικεφαλίδες μπορεί να διακρίνει αυτό ακριβώς που αναφέρεις
Η δεύτερη πρόταση είναι πιο σημαντική γιατί λχ. για εσένα κι εμένα που θα βάλουμε ζώνη με το που μπούμε στο αμάξι, αυτό το χαρακτηριστικό είναι αδιάφορο.
-
Μα κι εγώ ποτέ δεν ασχολούμαι με τον έξτρα αυτό βαθμό. Αντίθετα τον αφαιρώ από την συνολική βαθμολογία
-
Ο χρήστης webfox έγραψε:
...webfox μήπως πρέπει να ξανακοιτάξεις τα χρώματα στα σχεδιάκια??!
Νίκο τα στοιχεία και εικονίδια που παρέθεσα ΜΑΖΙ με τις επεξηγήσεις προέρχονται αυτούσια από το επίσημο site του ADAC, οπότε αν υπάρχει λάθος (που δεν υπάρχει) οφείλεται σ' αυτούς.
υπάρχει, υπάρχει!
το weak εχει καφέ χρώμα
και τέτοιο δεν υπάρχει πουθενά στο αριστερό μέρος της φωτο (όπως έγραψες) γιατί σχεδόν είναι όλα πράσινα!
-
Και στη δεξία φωτογραφία συμπληρώνω ότι υπάρχει το καφέ μόνον στο θώρακα καθώς και ένα πορτοκαλί στο δεξί μηρό. Αν κάποιος κοιτάξει τον συνοδηγό θα παρατηρήσει ότι οι αλλαγές όπου υπάρχουν είναι μόνον από πράσινο στο κίτρινο.
Αν τώρα λοιπόν αντί με 64 χιλιόμετρα πέσω στον τοίχο με 80 οι συνεπιβάτες θα την βγάλουν καθαρή και απλά εγώ θα τραυματιστώ στον θώρακα και θα έχω κάποιες εκδορές στο δεξί μηρό.
Αν λάβουμε υπόψη ότι η ενέργεια που έπρεπε να διαχυθεί ήταν 56% περισσότερη τότε τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά ΙΜΗΟ.
-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
Και στη δεξία φωτογραφία συμπληρώνω ότι υπάρχει το καφέ μόνον στο θώρακα καθώς και ένα πορτοκαλί στο δεξί μηρό. Αν κάποιος κοιτάξει τον συνοδηγό θα παρατηρήσει ότι οι αλλαγές όπου υπάρχουν είναι μόνον από πράσινο στο κίτρινο.Αν τώρα λοιπόν αντί με 64 χιλιόμετρα πέσω στον τοίχο με 80 οι συνεπιβάτες θα την βγάλουν καθαρή και απλά εγώ θα τραυματιστώ στον θώρακα και θα έχω κάποιες εκδορές στο δεξί μηρό.
Αν λάβουμε υπόψη ότι η ενέργεια που έπρεπε να διαχυθεί ήταν 56% περισσότερη τότε τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά ΙΜΗΟ.
+1
-
Κύριοι θα με κουζουλάνετε...
Εδώ βρε σας μετέφεραν ολόκληρα ΕΠΙΣΗΜΑ αποτελέσματα και σεις ασχολείστε με τα χρωματάκια;;;Τώρα βέβαια αν θέλετε να το συνεχίσετε, θα πρέπει να ανοίξουμε καλύτερα ένα τόπικ με θέμα 'Γιατρέ, έχω αχρωματοψία η τελικά έχει απλά χαλάσει η οθόνη μου;')
(πλάκα κάνω, έτσι;...όντως μπορεί σε κάποιες οθόνες να μην φαίνεται δα και τόσο καλά η διαφορά των χρωμάτων στην χαμηλή ανάλυση των φωτό).Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο οδηγός (κούκλα) υπέστη ΣΟΒΑΡΑ εσωτερικά τραύματα που ίσως (σύμφωνα με τους Γερμανούς) μπορεί να είναι θανατηφόρα.
Το ότι το κεφάλι είναι 'πράσινο' δυστυχώς δεν λέει ΤΙΠΟΤΑ (άμα φας π.χ. σφαίρα στον θώρακα το κεφάλι σου μια χαρά θα είναι...).
-
Και εμείς σου απαντούμε ότι το καφέ συνεπάγεται τραυματισμό και όχι βαρύ τραυματισμό που οδηγεί σε θάνατο.
Μετά από κάποιο όριο δέχεσαι ότι δεν θα βγεις ατσαλάκωτος από μία πρόσκρουση. Αν αυτό είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό τότε δεν μπορώ να στο πω διαφορετικά!
Όταν σχεδιάζεις κάτι ορίζεις και τις παραμέτρους για τις οποίες αναμένεις ότι αυτό που σχεδιάζεις θα ανταποκριθεί με ασφάλεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες (πολύ πιο δυσμενείς από το όριο που θέτεις) δεν θα υπάρξει αστοχία.
Ο άνθρωπος που έφτιαξε την καρέκλα σπίτι σου την έχει σχεδιάσει ώστε να καθίσει πάνω της κάποιος που ζυγίζει 150 κιλά. Αν τώρα πάνω στην καρέκλα καθίσεις εσύ, η γυναίκα σου, ο πεθερός και η πεθερά σου και η καρέκλα σπάσει δεν θα φταίει η καρέκλα αλλά εσύ που την χρησιμοποιήσες λάθος.
Αν θέλεις λοιπόν να μην έχεις προβλήματα σε πρόσκρουση με 80 χιλιόμετρα και σου προκαλεί ανησυχία η πρόσκρουση στο θώρακα σου συνιστώ σε οποιοδήποτε όχημα 4 ή 5 αστέρων να τοποθετήσεις ζώνες 5 σημείων και HANS. Δεν σου συνιστώ να πάρεις τρένο καθώς εκεί με σχετική βεβαιότητα θα πεθάνεις σε μία αντίστοιχη σύγκρουση λόγω της παντελούς έλειψης μέσων προστασίας ή Λεωφορείο καθώς και εκεί ακόμα σε μία μικρή σύγκρουση με τη κοιλιακή ζώνη θα τραυματιστείς ή πολύ σοβαρά ή θα πεθάνεις.
Αν θέλεις κάτι πραγματικά ασφαλές σου συνιστώ το αεροπλάνο. Θα σου στοιχίσει κάτι παραπάνω αλλά θα έχεις αντίστοιχη ασφάλεια με το να μένεις σπίτι σου. Και δεν αστιεύομαι. Αυτά είναι περίπου τα αποδεκτά ρίσκα (διαφορά μεταξύ ηθελημένου ή επιλεγμένου ρίσκου και αθέλητου ή μη επιλεγμένου ρίσκου). Δηλαδή το να πεθαίνεις σε αεροπορικό ατύχημα είναι 10~100 φορές λιγότερο πιθανό από το να πεθάνεις σε αυτοκινητιστικό.
-
ΟΚ...είναι καφέ, ο οδηγός είναι μια χαρά και όλα καλά...
Δεν υπάρχει λόγος να επιμένω και δεν το συνεχίζω...σόρυ.Κάτι θα ξέρεις παραπάνω εσύ από τον ADAC, οπότε....
-
Η διαφορά μεταξύ εμού και του ADAC είναι ότι ο ADAC προσπαθεί να χτυπήσει ορισμένες εταιρείες ξένες προς τους Γερμανούς (ΙΜΗΟ). Αλλιώς αν ήθελε να δει πραγματικά τι γίνεται με 16 χιλιόμετρα παραπάνω, θα μπορούσε να πάρει τα 5 πιο ευπώλητα οχήματα στην Γερμανική αγορά με τα 5 αστέρια να τα στουκάρει με 80 χιλιόμετρα.
Μούφα τελικά η ασφάλεια των Airbags...!!!