-
Από in.gr
Σε ποια φάση βρίσκεστε σχετικά με το Κτηματολόγιο;
Έχω ολοκληρώσει τη διαδικασία 1432
25,71%
Μαζεύω τα δικαιολογητικά 977
17,54%
Δεν έχω κάνει τίποτα. Ελπίζω σε παράταση 2324
41,72%
Δεν έχω ακίνητο 657
11,8%
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ 180
3,23%
Σύνολο: 5570 -
Ο χρήστης toyotaman έγραψε:
Άκουσα ότι αν έχεις πάνω από 10 ακίνητα μπορείς να κλείσεις ραντεβού και να μη περιμένεις με το νούμερο (έχει ΠΟΛΥ ουρά).
Έχω μια διαφορά μ' αυτούς (Κτηματολόγιο ΑΕ) σχετικά με τον αριθμό δικαιωμάτων που πρέπει να πληρώσω για ένα ακίνητο. Έκανα αίτηση και μέσα στη βδομάδα μάλλον θα μου απαντήσουν και θα ενημερώσω. Σιγά μη τους χαρίσω ακόμα 35 ευρώ, δε φτάνει που θα μου πάρουν ΠΑΡΑ πολλά σε δικαιώματα, το έξτρα 35άρι θα το πληρώσουν ακριβά.
είσαι αναγκασμένος βάσει νόμου να πληρώσεις 35 ευρώ......και μάλιστα άν ένα ακίνητο το έχουν από μισό το ανδρόγυνο θα πληρώσει έκαστος 35 ευρώ κλπ κλπ.......
Ακριβως,αν βαλεις και οτι οι αποθηκες και τα γκαραζ μετρουν κανονικα χ*σε μεσα!Σημερα ηρθε η μανα μου ημιλυποθημη απο τη συμβολαιογραφο,εχουμε τα παντα γραμμενα διπλα σε εμενα και επικαρπια στους γονεις μου,συνολικο κουστουμι 1800 εουρος!!! Αυτο ειναι δωρεα προς το κρατος,νομιζω οτι πρεπει να μας στησουν κανα αγαλμα
-
Ο χρήστης Vasgti έγραψε:
- Δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους είναι υποχρεωμένα να υποβάλουν όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα σε ακίνητο σε κάποια από τις 107 περιοχές που κτηματογραφούνται. Με τον όρο δικαίωμα εννοούμε την πλήρη ή ψιλή κυριότητα σε ακίνητο, την επικαρπία ή οποιαδήποτε άλλη δουλεία.
Να ρωτήσω, πρέπει να πηγαίνει ο ιδιοκτήτης για την διαδικασία ή μπορεί να πάει και άλλος; Με κάποια εξουσιοδότηση υποθέτω. Γνωστός μου ισχυρίζεται ότι γίνεται με δήλωση του ν.105 χωρίς γνήσιο υπογραφής, ισχύει;
- Για πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της δήλωσης ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Κτηματολόγιο Α.Ε. http://www.ktimatologio.gr' target='_blank' target='_blank' target='_blank. Σε αυτή την περίπτωση τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα αποστέλλονται ταχυδρομικά στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης και η πληρωμή του πάγιου τέλους πραγματοποιείται με πιστωτική κάρτα.
Η δυνατότητα αυτή θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα μας από τις 17 Ιουνίου 2008.
Καλό!
-
Ο χρήστης nosferatu_gr έγραψε:
Άκουσα ότι αν έχεις πάνω από 10 ακίνητα μπορείς να κλείσεις ραντεβού και να μη περιμένεις με το νούμερο (έχει ΠΟΛΥ ουρά).
Έχω μια διαφορά μ' αυτούς (Κτηματολόγιο ΑΕ) σχετικά με τον αριθμό δικαιωμάτων που πρέπει να πληρώσω για ένα ακίνητο. Έκανα αίτηση και μέσα στη βδομάδα μάλλον θα μου απαντήσουν και θα ενημερώσω. Σιγά μη τους χαρίσω ακόμα 35 ευρώ, δε φτάνει που θα μου πάρουν ΠΑΡΑ πολλά σε δικαιώματα, το έξτρα 35άρι θα το πληρώσουν ακριβά.
είσαι αναγκασμένος βάσει νόμου να πληρώσεις 35 ευρώ......και μάλιστα άν ένα ακίνητο το έχουν από μισό το ανδρόγυνο θα πληρώσει έκαστος 35 ευρώ κλπ κλπ.......
Ακριβως,αν βαλεις και οτι οι αποθηκες και τα γκαραζ μετρουν κανονικα χ*σε μεσα!Σημερα ηρθε η μανα μου ημιλυποθημη απο τη συμβολαιογραφο,εχουμε τα παντα γραμμενα διπλα σε εμενα και επικαρπια στους γονεις μου,συνολικο κουστουμι 1800 εουρος!!! Αυτο ειναι δωρεα προς το κρατος,νομιζω οτι πρεπει να μας στησουν κανα αγαλμα
Και μας (οικογενειακώς) κάπως έτσι θα μας σκίσουν. Εκτός από αυτά θα πληρωθεί κι άλλο ένα τέλος κτηματογράφησης (νομίζω 1%) αφού αφαιρέσουν 20.000 ανά ακίνητο. Μετά φυσικά θα έρθει ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει τον ΦΜΑΠ.
Το 35άρι στο οποίο αναφέρομαι είναι για μένα στο ίδιο ακίνητο - εκτός από τα 35άρια που πληρώνουν οι συνιδιοκτήτες. Έχω 1/3 πλήρη κυριότητα και άλλο 1/3 ψιλή κυριότητα (στο ίδιο ακίνητο). Μου ζητάνε να πληρώσω για 2 δικαιώματα (2Χ35). Αν όμως αγοράσω ακόμα ένα δικαίωμα, την επικαρπία στο 1/3 (που έχω την ψιλή κυριότητα) τότε δεν θα πληρώσω για τρία δικαιώματα αλλά για ένα. Είναι ηλίθιοι αυτοί που τα σκέφτηκαν αυτά τα πράγματα.
Να ρωτήσω, πρέπει να πηγαίνει ο ιδιοκτήτης για την διαδικασία ή μπορεί να πάει και άλλος; Με κάποια εξουσιοδότηση υποθέτω. Γνωστός μου ισχυρίζεται ότι γίνεται με δήλωση του ν.105 χωρίς γνήσιο υπογραφής, ισχύει;
Υπάρχουν 2 είδη, τα εξηγούν στις οδηγίες. Δεν είμαι σίγουρος αλλά αν κάνεις εξυπηρέτηση και απλά τα πηγαίνεις, χρειάζεται εξουσιοδότηση χωρίς γνήσιο υπογραφής ενώ αν τα υποβάλλεις συμπληρώνοντας και το δικό σου όνομα χρειάζεται εξουσιοδότηση με γνήσιο υπογραφής. Ρώτησε όμως γιατί δεν είμαι σίγουρος.
-
Καλώς, θα πρέπει να το ψάξω λίγο περισσότερο! ευχαριστώ πάντως
-
Ο χρήστης Funis έγραψε:
Καλώς, θα πρέπει να το ψάξω λίγο περισσότερο! ευχαριστώ πάντωςυπάρχουν άλλοι δύο τρόποι....
- τα στέλνεις συστημένα και με απόδειξη παραλαβής στο γραφείο (βέβαια έχεις τα πάντα μέσα στο φάκελο σε αντίγραφα και άν έχεις και e-mail να το γράψεις για να σε ενημερώσουνε όταν ανοιχτεί το δέμα ότι κτατέθηκαν στον υπολογιστή) και
- συμπληρώνεις ηλεκτρονικά την φόρμα, μέσω πιστωτικής κάρτας δίνεις τα χρήματα αλλά πρέπει να στείλεις πάλι ταχυδρομικώς τα χαρτιά
και όλα αυτά για να αποφύγεις την ουρά που γίνεται χαμός........
-
Ο χρήστης toyotaman έγραψε:
Καλώς, θα πρέπει να το ψάξω λίγο περισσότερο! ευχαριστώ πάντως
υπάρχουν άλλοι δύο τρόποι....
- τα στέλνεις συστημένα και με απόδειξη παραλαβής στο γραφείο (βέβαια έχεις τα πάντα μέσα στο φάκελο σε αντίγραφα και άν έχεις και e-mail να το γράψεις για να σε ενημερώσουνε όταν ανοιχτεί το δέμα ότι κτατέθηκαν στον υπολογιστή) και
- συμπληρώνεις ηλεκτρονικά την φόρμα, μέσω πιστωτικής κάρτας δίνεις τα χρήματα αλλά πρέπει να στείλεις πάλι ταχυδρομικώς τα χαρτιά
και όλα αυτά για να αποφύγεις την ουρά που γίνεται χαμός........
- Υπάρχουν άτομα, γραφεία κτλ που αναλαμβάνουν να κάνουν όλη την διαδικασία για εσάς έναντι κάποιας αμοιβής. Πολύ προσοχή όμως γιατί υπάρχουν και παντελώς ΑΣΧΕΤΑ άτομα, που το παίζουν γνώστες αλλά στην ουσία έχουν πλήρη μεσάνυχτα και κάνουν τους μεσάζωντες με την προοπτική να βγάλουν κάποιο εισόδημα, όμως τα λάθη που ίσως κάνουν κατά την υποβολή της δήλωσης μπορεί να σας κοστίσουν πολύ ακριβά! Γι' αυτό είτε συμβουλευτείτε τον λογιστή σας, είτε γνωστούς σας ή μεγάλες εταιρίες που έχουν γνώση του αντικειμένου.
-
Δικαιολογητικά Δήλωσης Ιδιοκτησίας :
- Τίτλος ιδιοκτησίας ακινήτου σε απλή φωτοτυπία
- Απόδειξη καταβολής τέλους κτηματογράφησης
- Πιστοποιητικό μεταγραφής υποθηκοφυλακείου - τοπογραφικό διάγραμμα οικοπέδου (προαιρετικά)
- Επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας δικαιούχου
- Επίδειξη στοιχείου πιστοποίησης ΑΦΜ (εκκαθαριστικό εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ, κ.λπ.)
-
εγώ ρωτάω
1.το ραντεβού παίζει? απο πόσα ακίνητα και πάνω?
2.θα δώσουν ημερολογιακή παράταση κατά τη γνώμη σας? -
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
εγώ ρωτάω
1.το ραντεβού παίζει? απο πόσα ακίνητα και πάνω?
2.θα δώσουν ημερολογιακή παράταση κατά τη γνώμη σας?για το πρώτο δεν γνωρίζω, αλλά για το δεύτερο 'οπως πάει η κατάσταση έχει μείνει ένας μήνας περίπου για την λήξει πιστεύω ότι θα δοθεί παράταση αν και θα έπρεπε από την αρχή να πούνε ότι μέχρι τέλους του έτους και για τους εσωτερικού (όπως έγινε για τους εξωτερικού.....), αλλά βλέπεις ότι όλα σε αυτό το ρημαδιασμένο το κράτος γίνονται πρόχειρα........
-
99% θα εχουμε εξαμηνη τουλαχιστον παραταση που θα ανακοινωθει την Τριτη 30 Σεπτεμβριου και ωρα 15.30.
(Πηγη:Μαντειο Π.Φαληρου).
(Το 1% ειναι για την πιθανοτητα να ανακοινωθει η παραταση ΤΩΡΑ)
-
Ο χρήστης DAP έγραψε:
99% θα εχουμε εξαμηνη τουλαχιστον παραταση που θα ανακοινωθει την Τριτη 30 Σεπτεμβριου και ωρα 15.30.(Πηγη:Μαντειο Π.Φαληρου).
(Το 1% ειναι για την πιθανοτητα να ανακοινωθει η παραταση ΤΩΡΑ)
Πυθεία μου.......
-
Μερικές απαντήσεις για το Κτηματολόγιο.
-
Οι περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί δεν υποβάλλουν έντυπα άρα και δεν πληρώνουν 35 ή 20 ευρώ. Για το ΕΤΑΚ δεν είναι απαραίτητο το κτηματολόγιο αλλά το Ε9 οπότε και σύντομα θα έχει έρθει σε όλους το δώρο του Αλογοσκούφη.
-
Η αίτηση μπορεί να σταλεί και ταχυδρομικώς σε ειδικό φάκελο. Δυστυχώς δεν τον έχουν όλα τα ταχυδρομεία. Ο φάκελος αυτός έχει και τον αριθμό πρωτοκόλλου κατάθεσης με τον οποίο με τηλεφωνική επικοινωνία ή μέσω διαδικτύου (internet) θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος να παρακολουθήσει την εξέλιξη της αίτησης του.
-
Δικαίωμα πληρώνουν κάθε μορφής ξεχωριστές ιδιοκτησιακές οντότητες οι οποίες έχουν ποσοστό επί του οικοπέδου. Αν στο συμβόλαιο αναφέρεται μία αποθήκη σε ένα διαμέρισμα ή ένας κλειστός χώρος στάθμευσης με ποσοστό επί του οικοπέδου αυτά πληρώνουν το 20άρικο και για το καθένα από αυτά συμπληρώνεται ξεχωριστό έγγραφο καταγραφής δικαιώματος. Αν στο συμβόλαιο αναφέρεται αποθήκη ή χώρος στάθμευσης στην pilotis χωρίς ποσοστό στο οικόπεδο αυτό καταγράφεται μαζί με την κύρια κατοικία και εντάσσεται στο 35άρι.
-
Αν σε ένα οικόπεδο υπάρχουν 3 κτίσματα (κάθετες ιδιοκτησίες) τότε για το καθένα συμπληρώνεται ένα έντυπο και πληρώνουν ξεχωριστό δικαίωμα εφόσον αποτελούν ξεχωριστές ιδιοκτησιακές οντότητες. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται να συνταχθεί σκαρίφημα του οικοπέδου και να υποδεικνύεται το κάθε κτίσμα.
-
Τα αυθαίρετα κτίσματα για την οποία δεν έχει εκδοθεί πράξη ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ (η οποία αποτελεί ή έχει την ισχύ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ) δεν δηλώνονται στο Κτηματολόγιο και συνεχίζουν να παραμένουν αυθαίρετα. Αυτό ισχύει ακόμα και για αυθαίρετα με φως νερό τηλέφωνο που έχουν μεταβιβαστεί σε άλλον ιδιοκτήτη με συμβολαιογραφική πράξη ακόμα και αν περιγράφονται λεπτομερώς στο συμβόλαιο. Αυτό οφείλεται διότι χωρίς την ανωτέρω πράξη δεν νοείται νομιμότητα και χωρίς νομιμότητα δεν νοείται ιδιοκτησία. Με άλλα λόγια όσοι έχουν πάρει αυθαίρετο στην πραγματικότητα έχουν αγοράσει οικόπεδο ασκεπές με ότι αυτό σημαίνει.
-
Ο πιο εύκολος τρόπος (λόγω και των δυσχερειών του συστήματος ηλεκτρονικής κατάθεσης) είναι η ταχυδρομική αποστολή. Το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι ακόμα και αν κάτι έχει πάει λάθος από το σημείο εκείνο και πέρα το Ελληνικό Δημόσιο θα καλέσει τον ενδιαφερόμενο με ραντεβού.
-
Υπάρχει πρόβλημα με το Υποθηκοφυλακείο στην Αθήνα το οποίο αδυνατεί να δώσει τίτλους ιδιοκτησίας ως και της 30 Σεπτεμβρίου. Έχοντας επικοινωνήσει για το θέμα αυτό με το Κτηματολόγιο η απάντηση τους είναι ότι ο ενδιαφερόμενος πρέπει να αποτανθεί στον Συμβολαιογράφο ή αν αυτός έχει πεθάνει στο σύλλογο ώστε να ενημερωθεί ποιός συνάδελφος του κατέχει το αρχείο του. Απαιτείται απλό αντίγραφο και μόνον του τίτλου. Στην περίπτωση αυτή ο ενδιαφερόμενος πρέπει και πάλι όμως να αποτανθεί στο Υποθηκοφυλακείο καθώς απαιτούνται τα στοιχεία μεταγραφής (και αυτό πρέπει να το κάνει σύντομα καθώς η ουρά εκεί είναι 10 εργάσιμες ημέρες με τα στοιχεία της 6ης Αυγούστου 2008).
-
Συμβόλαια δυσανάγνωστα ή μερικώς κατεστραμμένα δεν γίνονται δεκτά στο Κτηματολόγιο καθώς δεν είναι γραφολόγοι οι εκεί υπάλληλοι. Αυτό είναι πραγματικά μεγάλο πρόβλημα για ιδιοκτησίες που δεν έχουν αλλάξει χέρια την τελευταία 25ετία και πάνω ή για συμβόλαια που έχουν συνταχθεί στο χέρι και όπου στην περίπτωση αυτή τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ δύσκολα. Εκεί ο συμβολαιογράφος δυστυχώς είναι απαραίτητος.
-
Έστω και αν δεν είναι αναγκαίο καλό θα είναι για τους κατοικούντες στην Αθήνα μέσω του Google Earth ή άλλης αντίστοιχης εφαρμογής να τυπώσει την καλύτερη δυνατή αεροφωτογραφίσ του ακινήτου και να σημειώσουν το ακίνητο τους ή την πολυκατοικία στην οποία ανήκει. Αυτό μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο ειδικά στην περίπτωση της αποστολής μέσω ταχυδρομείου καθώς μπορεί κατά τον τρόπο αυτό να γλυτώσουν μία χαμένη ημέρα εργασίας (στην περίπτωση που ο ενδιαφέρομενος σημειώνει το σωστό ακίνητο αλλά εκ παραδρομής έχει γράψει λάθος νούμερο στο έντυπο από αυτό που αναφέρεται στο συμβόλαιο οπότε και το γραφείο έχει περισσότερα των δύο αντικρουόμενων στοιχείων για να προχωρήσει την αίτηση και να ζητήσει μία απλή διευκρίνηση και όχι επανυποβολή).
-
Δικαιώματα πληρώνει κάθε άτομο το οποίο έχει ποσοστό επί του Κτίσματος. Στην περίπτωση γονικής παροχής τα δικαιώματα τα πληρώνουν και οι έχοντες την ψιλή κυριότητα και την επικαρπεία. Στην περίπτωση αυτή είναι αναγκαίο να σημειωθεί και ποιός η ποιοί είναι ο/η(οι) συνιδιοκτήτης(ες).
-
Στην περίπτωση όπου κάποιος από τους Κληρονόμους δεν είναι δυνατόν να εντοπιστεί και δεν έχει κηρυχτεί σε αφάνεια καλό θα είναι να αναφέρεται στο όνομα του και η έκφραση 'ή οι νόμιμοι κληρονόμοι αυτού'.
-
Στην περίπτωση που η αποδοχή κληρονομιάς δεν έχει λάβει χώρα από όλους τους κληρονόμους αναφέρεται και το όνομα του θανόντος αλλά με την έκφραση ('οι λοιποί νόμιμοι κληρονόμοι αυτού). Προσοχή αν δεν υπάρχει πράξη αποποίησης της κληρονομιάς αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον να γίνει η πράξη αποδοχής ή η πράξη αποποίησης. Το πρόβλημα είναι ότι από την καταληκτική ημερομηνία της κτηματογράφησης ξεκινά ο χρόνος με τον οποίο μη δηλωμένα δικαιώματα παιρνούν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου μετά 5 ή 10 έτη αναλόγως την μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου.
Αυτά και ελπίζω να βοήθησα ως μηχανικός. Οι νομικοί του forum ας συμπληρώσουν ή διορθώσουν τα ανωτέρω.
-
-
Ο χρήστης ArrowsFA1 έγραψε:
Απορία: έκανα register προκειμένου να υποβάλλω ηλεκτρονικά τη δήλωση, και στο σύστημα βρίσκω μόνο 'υποβολή εντύπου Δ2' ενώ τα φυσικά πρόσωπα με 'κλασικά' δικαιώματα υποβάλλουν έντυπο Δ1. Ξέρει κανείς τι παίζει; Υπ 'όψιν, δεν έχω δεήσει να rtfm ακόμη..Μετά από ηλεκτρονική αλληλογραφία που είχα με την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ, η απάντηση είναι ότι 'το Δ2 Έντυπο Δήλωσης του Ν. 2308/1995 αφορά νομικά πρόσωπα & φυσικά πρόσωπα με δικαιώματα που δεν καλύπτονται από το Έντυπο Δ1. Η Δ1 αποτελεί υποσύνολο της Δ2. Η ηλεκτρονική δήλωση αφορά το έντυπο Δ2 μόνο, επομένως αν επιθυμείτε να υποβάλετε τη δήλωσή σας ηλεκτρονικά θα συμπληρώσετε το Δ2 έντυπο.'
Συνεπώς ηλεκτρονικά υποβάλλουμε Δ2 ακόμη και αν με τον παραδοσιακό τρόπο έπρεπε να υποβάλλουμε έντυπο Δ1.
-
Πρόκειται για ένα πραγματικά φιλόδοξο πρόγραμμα με το οποίο σε λιγότερο από 4 χρόνια θα καταγράψουμε 6,7 εκατ. δικαιώματα ιδιοκτησίας και θα εντάξουμε στο Εθνικό Κτηματολόγιο 3,1 εκατ. στρέμματα. Για να γίνει αντιληπτό σημειώνουμε ότι από το 1995 έως το 2008, δηλαδή σε 13 χρόνια, έχουν καταγραφεί λιγότερα δικαιώματα ιδιοκτησίας, περίπου 6 εκατ.
Σε 'λιγότερο από 4 χρόνια' ή σε 4 μήνες (από Ιούνιο ως Σεπτέμβριο 2008)?....
Άραγε πώς τα υπολόγισαν τα 6.7 εκατ. δικαιώματα ιδιοκτησίας (επί 35 Ευρώ το δικαίωμα = 234.000.000 Ευρώ η μπάζα) και 13 χρόνια τώρα, τι ακριβώς έχει γίνει και πρέπει ο κόσμος να έρθει να στηθεί στις ουρές ['must' στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες - να φέρνουμε τον κόσμο να στηθεί σε ουρές...] και να σκάσει 35 Ευρώ ανά δικαίωμα?
Ο χρήστης nosferatu_gr έγραψε:
Σημερα ηρθε η μανα μου ημιλυποθημη απο τη συμβολαιογραφο,εχουμε τα παντα γραμμενα διπλα σε εμενα και επικαρπια στους γονεις μου,**συνολικο κουστουμι 1800 εουρος!!! **Αυτο ειναι δωρεα προς το κρατος,νομιζω οτι πρεπει να μας στησουν κανα αγαλμα
Ελπίζω να κατάλαβες τι αγοράζεις με τα χρήματα που σου παίρνουν για να καταγράψουν την ακίνητη περιουσία σου. Μάλιστα, θα πρέπει να είσαι ευχαριστημένος που το ποσό ορίστηκε στα μόλις 35 Ευρώ ανά δικαίωμα (κάπου εκεί φαίνεται πως έκριναν ότι είναι το 'ιδανικό' για να μην τα πάρει στο κρανίο όλος ο κόσμος...) αντί για 350 ή 500 ή 1000....
Το 35άρι στο οποίο αναφέρομαι είναι για μένα στο ίδιο ακίνητο - εκτός από τα 35άρια που πληρώνουν οι συνιδιοκτήτες. Έχω 1/3 πλήρη κυριότητα και άλλο 1/3 ψιλή κυριότητα (στο ίδιο ακίνητο). Μου ζητάνε να πληρώσω για 2 δικαιώματα (2Χ35). Αν όμως αγοράσω ακόμα ένα δικαίωμα, την επικαρπία στο 1/3 (που έχω την ψιλή κυριότητα) τότε δεν θα πληρώσω για τρία δικαιώματα αλλά για ένα. Είναι ηλίθιοι αυτοί που τα σκέφτηκαν αυτά τα πράγματα.
Αντιθέτως, πρόκειται για μεγαλοφυϊες.
θα δώσουν ημερολογιακή παράταση κατά τη γνώμη σας?
Είναι βέβαιο ότι θα δώσουν, αλλά δεν πρόκειται να το ανακοινώσουν από τώρα για ευνόητους λόγους. Γνωστοί μου που δουλεύουν σε κάποια από τα γραφεία όπου προσκομίζεις τα δικαιολογητικά, ενώ τον Ιούνιο κατά τις 4μμ είχαν σχολάσει τώρα κάθονται μέχρι τις 8-9 το βράδυ επειδή δεν προλαβαίνουν, και κάθε μέρα όλο και περισσότερα άτομα γεμίζουν τις ουρές. Τα χαρτάκια για προτεραιότητα έχουν αρχίσει να εξαντλούνται ήδη από τις 12 με 1 το μεσημέρι και η αναμονή στις ουρές αγγίζει σε πολλές περιπτώσεις το 8ωρο. Ωραία πράγματα, τα έχουν σκεφτεί και υλοποιήσει επιστήμονες.
Υπάρχουν άτομα, γραφεία κτλ που αναλαμβάνουν να κάνουν όλη την διαδικασία για εσάς έναντι κάποιας αμοιβής. Πολύ προσοχή όμως γιατί υπάρχουν και παντελώς ΑΣΧΕΤΑ άτομα, που το παίζουν γνώστες αλλά στην ουσία έχουν πλήρη μεσάνυχτα και κάνουν τους μεσάζωντες με την προοπτική να βγάλουν κάποιο εισόδημα, όμως τα λάθη που ίσως κάνουν κατά την υποβολή της δήλωσης μπορεί να σας κοστίσουν πολύ ακριβά! Γι' αυτό είτε συμβουλευτείτε τον λογιστή σας, είτε γνωστούς σας ή μεγάλες εταιρίες που έχουν γνώση του αντικειμένου.
Ή, αλλιώς, 'μην τα σκάτε τσάμπα'. Άπειροι λογιστές, εφοριακοί, κλπ προκειμένου να τα κονομίσουν ζητούν, από αυτά που έχω ακούσει, από 50 ως 150 Ευρώ (κατάμαυρα φυσικά) για να 'φτιάξουν το φάκελο' που θα πάτε να καταθέσετε, χωρίς μάλιστα να κάνουν σωστή δουλειά. Τον ελέγχουν μετά οι δικηγόροι του κτηματολογίου και είναι μπάχαλο. Καλύτερα να τον φτιάξετε μόνοι σας παρά να πάτε σε αυτούς να τα σκάσετε και να σας τα κάνουν και λάθος.
-
Μα νομιζω οτι η δυσκολη (αρα και πιο καλα αμοιβομενη) εργασια ειναι η απεικονηση σε χαρτες (;) ολων αυτων των δικαιωματων που σημερα κατατιθενται.Και πρεπει να γινει υπευθυνα γιατι ετσι η πολιτεια θα βρει (ναι,ναι, εφτασε πια η ωρα) ποιο ακινητο ειναι δικο της και ποιο οχι.
Ποιος θα την κανει και ποιος θα πληρωσει; -
Μερικά που τράβηξαν την προσοχή μου από διάφορα portals, fora & bolgs:
Ουρές σχηματίζουν όσοι εκ των Αθηναίων απέμειναν στην Αθήνα, προκειμένου να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά τους για το Κτηματολόγιο.
Μεγάλος ο συνωστισμός, η ταλαιπωρία, ο εκνευρισμός και η ουρά στο γραφείο του Συντάγματος, όπου από τις 06:00 περιμένουν, ακόμα και πολίτες που έχουν έρθει από την επαρχία, ενώ οι αριθμοί προτεραιότητας μοιράζονται με το χέρι.
Tην ίδια ώρα, **διπλό χαράτσι αναμένεται να πληρώσουν όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο, αφού η τράπεζα θα πληρώσει στο κτηματολόγιο και κατόπιν θα ζητήσει το ποσό από τους πελάτες της.
Έτσι, για ένα διαμέρισμα και μία αποθήκη, που κανονικά ο ιδιοκτήτης θα πλήρωνε 55 ευρώ, τώρα θα πληρώσει τα διπλά**. Για τα εκτός σχεδίου ακίνητα που δεν έχουν συμβόλαια, εάν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, οι ιδιοκτήτες τους κινδυνεύουν να τα χάσουν.
H Κτηματολόγιο ΑΕ μελετά την παράταση του ωραρίου λειτουργίας των γραφείων Κτηματογράφησης, αλλά και την καθιέρωση ενός πιο εξελιγμένου συστήματος ραντεβού
http://news.pathfinder.gr/greece/news/498043.html
12/8/2008, 08:33
Της Έφης ΚαραγεώργουΕκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν αποκτήσει ακίνητα μέσω τραπεζικού δανεισμού –και τα οποία εξακολουθούν να είναι υποθηκευμένα στις τράπεζες- θα πληρώσουν δύο φορές το ίδιο τέλος.
Συγκεκριμένα:
Μία φορά θα πληρώσουν το τέλος, που είναι 35 ευρώ για σπίτι ή οικόπεδο και 20 ευρώ για αποθήκη ή πάρκινγκ, ως ιδιοκτήτες στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο που ανήκει το ακίνητο τους.Τη δεύτερη φορά θα πληρώσουν το ίδιο τέλος στην τράπεζα ως δανειολήπτες.
**Θα χρεωθούν δηλαδή δύο φορές για το ίδιο ακίνητο.**Αυτό συμβαίνει επειδή όλες οι τράπεζες όπως και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, είναι υποχρεωμένες να δηλώσουν στο Κτηματολόγιο όλες τις εμπράγματες εξασφαλίσεις, δηλαδή τις προσημειώσεις ακινήτων καταβάλλοντας το αντίστοιχο τέλος.
Το ποσό που θα πληρώσουν οι τράπεζες ως τέλη κτηματολογίου θα υπερβεί σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς τα 35 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εισπράξουν στη συνέχεια από τους δανειολήπτες πελάτες τους.
Ειδικότερα θα πρέπει οι τράπεζες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να δηλώσουν όλα τα ακίνητα πάνω στα οποία έχουν εγγράψει υποθήκες, προκειμένου να χορηγήσουν δάνεια.
Σημειώνουμε ότι τα στεγαστικά δάνεια χορηγούνται με προσημείωση ακινήτου. Η τράπεζα προσημειώνει αρχικά το ακίνητο, με την εγγραφή βάρους στο αρμόδιο υποθηκοφυλάκειο και στη συνέχεια προχωρά στην εκταμίευση του δανείου. Η κυριότητα του ακινήτου ανήκει στην τράπεζα μέχρι την πλήρη εξόφληση του δανείου.
Το ίδιο ισχύει και στα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες για επισκευή ακινήτου, ενώ τα τελευταία χρόνια χορηγούν και καταναλωτικά δάνεια με προσημείωση ακινήτου.
«Οι τράπεζες ελέγχουν όλες τις υποθήκες για να καταγράψουν τα βάρη και στη συνέχεια να τα δηλώσουν στο Κτηματολόγιο» αναφέρουν στο Capital.gr τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη και υπογραμμίζουν ότι οι περισσότερες τράπεζες έχουν αναθέσει τη συγκεκριμένη εργασία ελέγχου και καταγραφής των βαρών σε εξωτερικούς συμβούλους.
Επισημαίνουν ακόμα ότι από έλεγχο θα περάσουν όλες οι δανειακές συμβάσεις και όχι μόνο των στεγαστικών δανείων. Δηλαδή θα ελεγχθούν και όλα τα δάνεια ύψους άνω των 5.000 ευρώ που έχουν χορηγηθεί ως επισκευαστικά, επιχειρηματικά ή καταναλωτικά.
Από τους πρώτους υπολογισμούς προκύπτει ότι οι τράπεζες θα ελέγξουν περισσότερες από 1 εκατομμύριο δανειακές συμβάσεις και θα δηλώσουν τα «βάρη» στα κτηματολογικά γραφεία καταβάλλοντας –σύμφωνα με εκτιμήσεις- ποσό που θα υπερβεί τα 35 εκατ. ευρώ.
Το ποσό μπορεί να είναι και μεγαλύτερο αφού όπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη συχνά για να χορηγηθεί ένα δάνειο εγγράφεται υποθήκη σε δύο ακίνητα (σ΄ αυτό που αποκτάται με το δάνειο και σε δεύτερο ακίνητο).
Σε αυτήν την περίπτωση θα πληρωθεί διαφορετικό τέλος για κάθε «βάρος»/ προσημειωμένο ακίνητο. Το ίδιο ισχύει και με τις δανειακές συμβάσεις π.χ. αγοράς κατοικίας όπου στις περισσότερες περιπτώσεις εκτός από το διαμέρισμα ο δανειολήπτης αγοράζει και μία θέση πάρκινγκ ή αποθήκη. Για κάθε «βάρος» η τράπεζα θα πληρώσει τέλος (35 ευρώ για το σπίτι, 20 ευρώ για την αποθήκη ή το γκαράζ).
Οι τράπεζες αφού πληρώσουν το τέλος που αντιστοιχεί σε κάθε βάρος στο Κτηματολόγιο στη συνέχεια θα χρεώσουν με τα αντίστοιχα ποσά τους δανειολήπτες πελάτες τους. Η χρέωση θα γίνει μέσω των τραπεζικών λογαριασμών που εξοφλούνται οι δόσεις των δανείων.
http://www.capital.gr/gmessages/showTop ... ost_519268
Ο χρήστης ioanna69 έγραψε:
Δεν ντρεπονται να ταλαιπωρουν τον κοσμο μονο και μονο για να τα τσεπωσουν(τα χρηματα απο την Ευρωπαικη Ενωση για το κτηματολογιο τι εγιναν??τα εφαγαν και αυτα...).
Χτες ημουν 8 ωρες στο συτναγμα μεχρι να τελειωσω(υπηρξε και φαρσα για βομβα...).Δεν ζητησαν ΟΥΤΕ φωτωτυπια ταυτοτητας ΟΥΤΕ καποιο εγγραφο που να πιστοποιει το ΑΦΜ ΑΛΛΑ Σαν τρελλοι ζητουσαν την αποδειξη πληρωμης του παγιου τελους....!
Επισης η ουρα για(τα γραφεια) τον εντοπισμο του ακινητου μου φανηκε εντελως ΑΧΡΗΣΤΗ διαδικασια....καθως απλως λες την οδο και σου λει εδω ειναι και λες ναι....!!!
Πολλοι εξυπνοι εστειλαν δικα τους ατομα πηραν αριθμο απο νωρις και μετα με την ησυχια τους πηγαν απευθειας στα γραφεια των νομικων συμβουλων(παρακαμπτωντας τα γραφεια εντοπισμου που λογω οτι δεν κανουν ΤΙΠΟΤΑ κινουνται κατα πολλες ωρες ποιο γρηγορα απο οτι τα γραφεια των νομικων κ.τ.λ).Η Ελλαδα του 2008 σε κατασταση ξευτιλας με ερασιτεχνικο σχεδιασμο εισπραξης χρηματων που ηδη τα εχουν παρει απο την ευρωπαικη ενωση...αυτο που με φοβιζει...ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΕΧΝΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ!!!
(για να ειμαι ειλικρινης τα παιδια που δουλευουν στην συγκεκριμενη υπηρεσια με συμβαση ηταν ολοι πολυ ευγενικοι παρολο που και αυτοι κουραζονται παρα πολυ με εξαιρεση τα ατομα στα γραφεια εντοπισμου που φεροντουσαν με ενα τουπε κανοντας μια αχρηστη εργασια - τελειωνουν και ωρες πριν τους αλλους εργαζομενους και κανουν δημοσιες σχεσεις με τον κοσμο γυρω αν με καταλαβαινετε.....).http://news.pathfinder.gr/greece/news/498043.html
Για να αγοράσει οποισδήποτε Έλλην πολίτης ένα ακίνητο (ότι και να είναι αυτό, από αγροτεμάχιο μέχρι... εργοστάσιο) πληρώνει (μέχρι στιγμής προ κτηματολογίου), εκτός της αξίας του στον πωλητή (και τον μεσίτη) :
- Μηχανικό Τοπογράφο.
- Δικηγόρο.
- Συμβολαιογράφο.
- Εφορία.
- Υποθηκοφυλάκιο.
- Δήμο.
- Πολεοδομία (ανάλογα την περίπτωση).
(Αν ξέχασα κανένα άλλο φορέα, παρακαλώ ας με συγχωρήσει).
Που το δηλώνει : - Εφορία (τουλάχιστον δύο φορές - μία με την αγορά και άλλη μία με το Ε9).
- Πολεοδομία (ανάλογα την περίπτωση).
- ΔΕΗ - ΟΤΕ - ΕΥΔΑΠ (κλπ).
- Δήμο.
- Υποθηκοφυλάκιο.
(Παρομοίως, αν ξέχασα κανένα άλλο φορέα, παρακαλώ ας με συγχωρήσει).
Και μετά απ΄όλα τα παραπάνω κύριοι του ΥΠΕΧΩΔΕ θέλετε ο Έλληνας να ξαναπληρώσει κι άλλα (και αυτά ούτε καν αναλογικά).
http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=52 ... =a&start=0
Έχει στηθεί νέα απίστευτη κομπίνα με το υποτιθέμενο 'κτηματολόγιο'. Τα λεφτά της ΕΕ που έφαγαν, τα πρόστιμα που η ΕΕ χρέωσε στο κρατίδιο GR συν το κατιτί των διάφορων ομάδων (τράπεζες, δικηγόροι, μηχανικοί κλπ) μας ζητείται να τα ξαναπληρώσουμε !!
Μέχρι πότε δεν θα βγάζει κανείς μιλιά ?
Το να πει κανείς οτι η σχιζοφρένεια ρυθμίζει τα πάντα (Schizophrenia Rules) στην Ελλάδα είναι πλέον κοινοτυπία... Το ερώτημα είναι ποιος θα χρεωθεί την έμπνευση για τους εξωπραγματικούς στόχους αύξησης των εσόδων που έθεσε η Κυβέρνηση και το πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε την γκανγκστερική νοοτροπία των Ελληνικών τραπεζών που τους συνεπικουρούν στην παραγωγή απεχθών εμπνεύσεων... όπως η διπλοχρέωση των ιδιοκτητών ακινήτων με το τέλος κτηματογράφησης...; Εάν η Ελληνική κυβέρνηση είναι άβουλη απέναντι στις προκλητικές πρακτικές των Ελληνικών Τραπεζών να φύγει...
Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι Ελληνες να τους υποκαταστήσουν... Ελληνες που δεν έχουν ακόμα χαρακτηρισθεί ως σχιζοφρενείς!!!
Επι τη ευκαιρία ο λεγόμενος πανικός του κυρίου Αλογοσκούφη είναι απόλυτα τεχνητός, αφάνταστα υποκριτικός και ασφαλώς ψευδής...
Ανήκει στην κατηγορία εκείνων των πανικών που δημιουργούνται απο το ψυχωτικό σύνδρομο του κατόχου τους...
Έβαλε ο κύριος αυτός ένα στόχο για την αύξηση των εσόδων του κράτους κατά 12.1% και το πρώτο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου είχε αύξηση 6.7%Το ότι πέτυχε το πρώτο επτάμηνο αύξηση των εσόδων κατά 6.7% είναι θαύμα... «ελέω πετρελαίου...» διότι ας μην κρυβόμαστε... Το Ελληνικό «κράτος» έτριβε τα ξύλινα χέρια του όταν ανέβαινε η τιμή του βαρελιού...
Το να αποκαλέσει βέβαια κανείς σχιζοφρενή έναν πολιτικό που βάζει τέτοιους στόχους είναι το λιγότερο που μπορεί και οφείλει να κάνει...
Απο που του ήλθε η έμπνευση, σε περίοδο γενικότερου στριμώγματος της παγκόσμιας οικονομίας να αυξήσει τόσο τα αναμενόμενα έσοδα;Απο που ήλθε η έμπνευση των ανίκανων και άπειρων κατά τα φαινόμενα συμβούλων του να θέσουν τέτοιους στόχους... Πρόκειται προφανώς για μια επανάληψη, σε άλλον τομέα, των αστοχιών του κυρίου Σημίτη που και εκείνος έβαζε άσχετους πλην κολλητούς του να παίρνουν αποφάσεις ή έστω να δημιουργούν πολιτική μέσω αυτών για τα τεκταινόμενα στην τότε χρηματιστηριακή αγορά... και τα έκαναν ρόιδο... Τώρα το σενάριο επαναλαμβάνεται απο τα «πιτσιρίκια» του κυρίου Αλογοσκούφη που αυτοσχεδιάζουν στο τραπέζι της Ελληνικής οικονομίας...Βέβαια για εκείνους που ρίχνουν μερικές ποιο επίμονες ματιές στις αιτίες του υπερβολικού στόχου, γίνεται προφανές οτι μόνο με υπεραυξήσεις μπορούν να δείξουν οτι στον προϋπολογισμό υπάρχουν και κάποια κονδύλια για τις βασικές ανάγκες του πληθυσμού μια που τα υπόλοιπα πηγαίνουν για την αποπληρωμή των προηγούμενων χρεών...
Όμως όταν ο στόχος είναι ουρανοκατέβατος ή στηρίζεται στις άθλιες αυξήσεις δαπανών των υπουργείων με το 1.000.000 των κηφήνων, τότε τα πράγματα φαίνονται διαφορετικά και η μη εκπλήρωση των απαιτήσεων των αναγκών τους σημαίνει άμεση ανατροπή της κυβέρνησης...
Όμως ουδείς συμβούλευσε την κυβέρνηση οτι και η απλή σκέψη για αντικατάστασή τους απο την άναρχη αριστερά θα φέρει τέτοιο πανικό που το πρόσφατο φαινόμενο της Ιρλανδίας θα εμφανιστεί στο πολλαπλάσιο εδώ...Δεν χρειάζεται να υποστηριχθεί ότι αφού τα χρήματα είναι μετρημένα και μόνο η ανάπτυξη, η παραγωγικότητα και η τύπωση νέου χρήματος (που δεν είναι πλέον εφικτή...) δημιουργούν δυνατότητες τέτοιων στόχων..., η αριστερά έχει τελειώσει πριν καν πατήσει το ποδάρι της στην εξουσία... Με αυτό το δεδομένο, με αυτή δηλαδή τη σιγουριά που οι ανευφυείς επιλογές του κυρίου Καραμανλή δεν λαμβάνουν υποψιν, αναρωτιέμαι γιατί ο ίδιος δεν κάνει έναν ευρύτατο ανασχηματισμό με άτομα τεχνοκρατικής αντίληψης που δεν θα μετράνε ψήφους αλλά θα στοχεύουν στην ανάπτυξη και όχι στην κατανάλωση απο τις μυριάδες των κηφήνων διότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, σε τεράστιο ποσοστό, είναι ήδη πένητες... Ας βάλει ακολούθως ο κύριος Καραμανλής τους εκλεγμένους βουλευτές του ως βοηθούς στην επιλεγμένη ελίτ των τεχνοκρατών... Θα μάθουν κάτι και οι πλέον ανεπίδεκτοι μαθήσεως... Είναι αναμενόμενο απο την ανθρώπινη φύση... ακόμα και στα χειρότερα των δειγμάτων της
http://www.capital.gr/gmessages/showTop ... ost_519268
-
μην ξεχνάτε ότι στην μπάζα των χρημάτων πρέπει να υπολογίσετε και τα πρόστιμα που τυχόν θα πέσουν αν δεν δηλώσουμε έγκαιρα (μέχρι τέλους Σεπτέμβη) τα ακίνητα.......
-
Φτιάχνω τη δήλωση για το κτηματολόγιο και έχω κάποιες απορίες.
1.Πρόκειται για επαγγελματικό χώρο.
Ως 'Συμβόλαιο' δεν εννοούν και την πράξη σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας. Σωστά;
2.Στο έντυπο ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ (Β). Στο σημείο Β-4,
** Αριθμός κτιρίου** στον τίτλο (74); στο συμβόλαιο δεν το βρήκα πουθενά.
** Έτος κατασκευής**; Στο συμβόλαιο δεν βρήκα πουθενά να αναφέρει 'έτος κατασκευής'.
Βρήκα κάτι που λέει 'το ακίνητο περιήλθε στους συμβαλλόμενους μετά από
ανοικοδόμηση κατόπιν εκδόσεως της υπ' αρ. 324Α.......2001 άδειας'.
Μου χε πει ο πωλητής, όταν το αγόρασα, ότι κατασκευάστηκε το 2001. Πώς να μάθω στα σίγουρα;
3.Αν κάνω κάποιο λάθος, θα πληρώσω πρόστιμο; -
-
Ναι, αν ο τίτλος σου προκύπτει από εκεί (οροφοκτησία) ή εργολαβικό διανεμητήριο.
-
Αριθμό κτιρίου γράφεις ΜΟΝΟ αν αναγράφεται στο συμβόλαιο, έτος κατασκευής βάλε το έτος της άδειας (συνήθως είναι 2 χρόνια αργότερα αλλά δεν μπορείς να είσαι σίγουρος).
-
Εθνικό Κτηματολόγιο (τα πάντα περί υποβολής δηλώσεων)