-
Αν πας και λίγο....πιο γρήγορα, ασκείς και πίεση στα μαρσπιέ.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Το δύσκολο δεν είναι να στρίβεις μόνο με το σώμα (χωρίς χέρια).
Πράγματι, δεν είναι δύσκολο. Είναι αδύνατον.
Θα αστειεύσαι φυσικά, άνετα στρίβεις χωρίς χέρια. Πηγαίνεις δεξιά, αλλάζεις, πηγαίνεις αριστερά, ότι θέλεις κάνεις χωρίς να ακουμπήσεις το τιμόνι.
Τώρα που το ξανασκέφτομαι, μάλλον διάβασες κάποιο έλεγχο μοτοσυκλέτας με τηλεχειρισμό. Αν δεν υπάρχει αναβάτης, ναι είναι απαραίτητο να στρίψεις ανάποδα για να πάρει κλίση η μηχανή. Αν υπάρχει αναβάτης μπορεί να δώσει αυτός τη κλίση και να αρχίσει η στροφή. Δεν ξέρω ποιος τρόπος είναι καλύτερος (δεν είμαι καλός αναβάτης).
-
Δεν ξέρω πως γίνεται στρίβοντας – μάλλον πιέζοντας το τιμόνι είναι ποιο σωστό- όμως λίγο προς την αντίθετη κατεύθυνση η μηχανή παίρνει κλήση ποιο εύκολα όπως και όταν είσαι ήδη πλαγιασμένος μέσα στη στροφή μια μικρή πίεση προς ΤΗ ΣΤΡΟΦΗ βοηθάει στο να σηκωθεί η μηχανή ………………το είχα δοκιμάσει ο ίδιος πολύ παλιά και λειτούργησε ……………έχω την αίσθηση όμως ότι αυτοί οι χειρισμοί είναι πολύ λεπτοί και απαιτούν εξοικείωση από τον αναβάτη όπως και ότι δεν αντιδρούν όλες οι μηχανές με τον ίδιο τρόπο
-
Ο χρήστης Ερέτης έγραψε:
…έχω την αίσθηση όμως ότι αυτοί οι χειρισμοί είναι πολύ λεπτοί και απαιτούν εξοικείωση από τον αναβάτη όπως και ότι δεν αντιδρούν όλες οι μηχανές με τον ίδιο τρόπο+1
Σίγουρα πχ όλα αυτά δεν ισχύουν για οδήγηση σε χώμα. -
Το countersteering ειναι πολυ χρησιμο σε μοτοσυκλετες με μικρο μεταξονιο ,clip ons, και μικρη caster,δηλαδη με λιγα λογια στα ss(οπου και το προβλημα κλεισιματος της τροχιας λογο ακραιας γεωμετριας διορθωνεται με αυτη την τεχνικη)
Μην το δοκιμασετε σε μοτο με ψηλο τιμονι μεγαλο τροχο μπροστα και μεγαλο μεταξονιο γιατι δεν γινεται τιποτα απολυτως.
Παντως αν η κλιση δεν ειναι μεγαλη η τεχνικη αυτη δεν προσφερει και πολλα.Το πιο χρησιμο απο ολες τις τεχνικες ειναι το κοιταγμα του apex,τουλαχιστον σε ρυθμους λιγο πανω απο χαλαρους(γιατι σε πολυ γρηγορους ρυθμους ολα παιζουν ρολο)
Αυτα απο προσωπικη πειρα. ..... -
Ο χρήστης madox έγραψε:
Το countersteering ειναι πολυ χρησιμο σε μοτοσυκλετες με μικρο μεταξονιο ,clip ons, και μικρη caster,δηλαδη με λιγα λογια στα ss(οπου και το προβλημα κλεισιματος της τροχιας λογο ακραιας γεωμετριας διορθωνεται με αυτη την τεχνικη)Μην το δοκιμασετε σε μοτο με ψηλο τιμονι μεγαλο τροχο μπροστα και μεγαλο μεταξονιο γιατι δεν γινεται τιποτα απολυτως.
Παντως αν η κλιση δεν ειναι μεγαλη η τεχνικη αυτη δεν προσφερει και πολλα.
Το πιο χρησιμο απο ολες τις τεχνικες ειναι το κοιταγμα του apex,τουλαχιστον σε ρυθμους λιγο πανω απο χαλαρους
Το να εστιάζεις στο σημείο φυγής είναι σωστό αλλά είναι πολυ γενικότερο και ισχύει σε κάθε όχημα.
-
Ισχύουν, kovathe, ακόμα και με την μπροστινή ρόδα στον αέρα (αρκεί να γυρίζει).
-
Ο χρήστης zorz έγραψε:
Το countersteering ειναι πολυ χρησιμο σε μοτοσυκλετες με μικρο μεταξονιο ,clip ons, και μικρη caster,δηλαδη με λιγα λογια στα ss(οπου και το προβλημα κλεισιματος της τροχιας λογο ακραιας γεωμετριας διορθωνεται με αυτη την τεχνικη)
Μην το δοκιμασετε σε μοτο με ψηλο τιμονι μεγαλο τροχο μπροστα και μεγαλο μεταξονιο γιατι δεν γινεται τιποτα απολυτως.
Παντως αν η κλιση δεν ειναι μεγαλη η τεχνικη αυτη δεν προσφερει και πολλα.
Το πιο χρησιμο απο ολες τις τεχνικες ειναι το κοιταγμα του apex,τουλαχιστον σε ρυθμους λιγο πανω απο χαλαρους
Το να εστιάζεις στο σημείο φυγής είναι σωστό αλλά είναι πολυ γενικότερο και ισχύει σε κάθε όχημα.
μπορεις να αιτιολογισεις?
-
Αν και δεν θεωρο τον εαυτο μου οδηγαρα δοκιμασα αυτο το counter-steerin και επαθα πλακα.Για την ιστορια οδηγαω ενα piaggio X-Evo 400 και αυτες τις μερες βρεθηκα για λιγο ξεκουραση στην περιοχη του τολου.Μια μερα λοιπον αφου ανεβηκα παλαμιδι,συνεχισα μετα προς παραλια καραθωνα.Για οσους ξερουν ειναι μια κατηφορικη διαδρομη ολο στροφες.Αφου λοιπον ειμουν κομπλε(μπουφαν γαντια κρανος) ειπα να δοκιμασω λιγο να παιξω με αυτο το counter-steerin.Και ως εκ θαυματος μιλαμε τα πλαγιασματα ηταν ΦΟΒΕΡΑ
Μιλαμε λιγο ακομα και θα ακουμπαγα γονατο.Τι μαθαινει κανεις τελικα... -
Ο χρήστης zorz έγραψε:
Επίσης μην το πάρεις προσωπικά, αλλά κι εσύ έχεις κάνει ένα λάθος σε αυτό...Don't worry. Δεν το παίρνω προσωπικά σε καμμία περίπτωση.
Υποστηρίζεις δηλ. ότι η μοτοσυκλέτα μπορεί να στρίβει μόνο με το σώμα;
Ισως λοιπόν έχουμε διαφορετικό ορισμό του 'στρίβει'.
Διάβασες μήπως το ένα από τα τέσσερα links που παρέθεσα στη μεγάλη μου απάντηση; Το No-BS-machine?
For my part, experimenting with pressure on the pegs, the tank, adjusting my body mass and combinations of all three on the bike resulted in nothing I would consider steering. In other words, something that could be used in an emergency maneuver or to aggressively flick the bike into a corner or through a set of esses.
Ναι, μπορεί η μηχανή να πάει ελαφρώς δεξιά / αριστερά μόνο με σώμα, και σχετικά προβλέψιμα (ή όχι, εάν ίσως υπάρχουν δυνατοί και τυχαίοι πλευρικοί άνεμοι).
Αλλά είναι αυτό steering? Θα το χρησιμοποιούσες ποτέ εσύ για να αποφύγεις ένα εμπόδιο που είδες στα 10, 50, 100 μέτρα;
Το παραπάνω quote το λέει ο Keith Code, συγγραφέας τριών βιβλίων επί του θέματος, ιδρυτής του california superbike school και πρωταθλητής στα sb πριν από πολλά χρόνια.
Εάν έχεις κάποια πηγή ή κάποιο επιχείρημα επί του αντιθέτου, είμαι όλος 'αυτιά' - πέρα από τα 'Θα αστειεύσαι φυσικά, άνετα στρίβεις χωρίς χέρια' και 'κάνεις λάθος'
-
Ο χρήστης madox έγραψε:
μπορεις να αιτιολογισεις?Νομίζω ότι ο zorz έβαλε
σε πολλές προτάσεις σου, γιατί απλά αυτά που γράφεις δεν ισχύουν. Υποψιάζομαι ότι δεν έχεις καταλάβει τι ακριβώς εννοούμε με counter-steering και έχεις στο μυαλό σου κάτι άλλο...
-
Ο χρήστης avel έγραψε:
Υποστηρίζεις δηλ. ότι η μοτοσυκλέτα μπορεί να στρίβει μόνο με το σώμα;
Ισως λοιπόν έχουμε διαφορετικό ορισμό του 'στρίβει'.Όχι, έτσι κι αλλιώς υπάρχει μόνο ένας ορισμός του στρίβω: το διάνυσμα της ταχύτητας αλλάζει κατεύθυνση. Η διαφωνία μου λοιπόν είναι ότι 'ένα δίκυκλο μπορεί να στρίψει **και **με τη μετατόπιση μάζας'. Η σχολή CSS αν και έχει δίκιο, στην επιμονή τους όμως χρησιμοποιούν λάθος ορολογία και διαστρευλώνουν τις λέξεις.
Δηλαδή όπως γράφεις κι εσύ παρακάτω, χωρίς το τιμόνι μπορείς απλώς να κάνεις τη μηχανή να ακολουθήσει μια πολύ αργή και ανοιχτή καμπή. Σε καμία περίπτωση δεν θα το έκανα για ελιγμό αποφυγής, ούτε θα μπορούσα έτσι να ολοκληρώσω έναν γύρο στις Σέρρες, σε οσοδήποτε αργό ρυθμό. Όμως και αυτό είναι steering.
Αυτό το λέω γιατί πολλοί CSSάκηδες ('απόφοιτοι' κι ένας εκπαιδευτής που δεν θέλω να κατονομάσω εδώ) υποστήριζαν ότι χωρίς τιμόνι η μηχανή πάει ακριβώς ευθεία και μόνο. Και η ειρωνία είναι ότι ως επιχείρημα παρέθεταν το βιντεάκι του No BS Bike στο οποίο φαίνεται ακριβώς το αντίθετο: ο αναβάτης για να μην παρεκκλίνει η μηχανή καθώς έχει τα πόδια από τη μία πλευρά, προσπαθεί να ρίξει το κορμό του από την άλλη για να ισορροπήσει και μόλις πάει να το κάνει, αμέσως αλλάζει τροχιά η μηχανή.
Διάβασες μήπως το ένα από τα τέσσερα links που παρέθεσα στη μεγάλη μου απάντηση; Το No-BS-machine?
For my part, experimenting with pressure on the pegs, the tank, adjusting my body mass and combinations of all three on the bike resulted in nothing I would consider steering. In other words, something that could be used in an emergency maneuver or to aggressively flick the bike into a corner or through a set of esses.
Ναι, μπορεί η μηχανή να πάει ελαφρώς δεξιά / αριστερά μόνο με σώμα, και σχετικά προβλέψιμα (ή όχι, εάν ίσως υπάρχουν δυνατοί και τυχαίοι πλευρικοί άνεμοι).
Αλλά είναι αυτό steering? Θα το χρησιμοποιούσες ποτέ εσύ για να αποφύγεις ένα εμπόδιο που είδες στα 10, 50, 100 μέτρα;
Το παραπάνω quote το λέει ο Keith Code, συγγραφέας τριών βιβλίων επί του θέματος, ιδρυτής του california superbike school και πρωταθλητής στα sb πριν από πολλά χρόνια.
Εάν έχεις κάποια πηγή ή κάποιο επιχείρημα επί του αντιθέτου, είμαι όλος 'αυτιά' - πέρα από τα 'Θα αστειεύσαι φυσικά, άνετα στρίβεις χωρίς χέρια' και 'κάνεις λάθος'
Δεν υποτιμώ τα CSS, ούτε τη δουλειά του Code. Ίσα ίσα, θα ήθελα πολύ να συμμετάσχω στα level που διδάσκουν. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ενώ μερικές παραπάνω γνώσεις φυσικής θα βοηθούσαν στη διδασκαλία (από την μεριά των εκπαιδευτών, είναι ανεδαφικό και μάλλον άχρηστο να προσπαθήσεις να εξηγήσεις σε ένα τυχαίο αναβάτη-μαθητή τι είναι τα ψευδοδιανύσματα οπότε απλώς του λες 'γυροσκόπιο'), η έλλειψη των οποίων όμως τώρα τους εκθέτει.
Και το ξαναγράφω για έμφαση: κανένας νοήμων άνθρωπος δεν θα προσπαθούσε να οδηγήσει έτσι, αυτό όμως δεν παύει να είναι 'steering'!
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Το δύσκολο δεν είναι να στρίβεις μόνο με το σώμα (χωρίς χέρια).
Πράγματι, δεν είναι δύσκολο. Είναι αδύνατον.
Θα αστειεύσαι φυσικά, άνετα στρίβεις χωρίς χέρια. Πηγαίνεις δεξιά, αλλάζεις, πηγαίνεις αριστερά, ότι θέλεις κάνεις χωρίς να ακουμπήσεις το τιμόνι.
Και εγω απο το ποδηλατο αυτο θυμαμαι παντως Ποδηλατο χωρις χερια....μονο πεταλι....και αλλαγη πορειας μονο με το σωμα....τι διαολο θα μου γκρεμισεται ολα τα ανεμελα παιχνιδια που εκανα μικρος εσεις εδω
-
Τα δίκυκλα στρίβουν χωρίς να υπάρχει απαραίτητα γωνία ολίσθησης αλλά με την κωνικότητα των τροχών (δεν ξέρω την ακριβή μετάφραση, camber thrust λέγεται.
Στην πράξη αυτό σημαίνει πως για να στρίψει ένα δίκυκλο πχ δεξιά πρέπει να γείρει προς τα δεξιά.
Αυτό μπορεί να γίνει είτε με μεταφορά βάρους (κουνάμε το σώμα προς τα δεξιά) είτε γυροσκοπικά.
Το δεύτερο είναι λίγο περίπλοκο, στρίβοντας το τιμόνι αριστερά, η στροφορμή του εμπρός τροχού αναγκάζει το δίκυκλο να γείρει δεξιά. Η ολίσθηση του τροχού προς τα αριστερά είναι ασήμαντη μπροστά στην κλίση που επιφέρει η στροφή του τιμονιού. Όταν το όχημα αποκτήσει την απαιτούμενη κλίση ώστε η επιφερόμενη κωνικότητα του τροχού να στρέψει την μοτοσικλέτα προς την επιθυμητή κατεύθυνση τότε σταματάμε ισορροπούμε την κλίση στην γωνία που θέλουμε σταματώντας το πλάγιασμα είτε με το σώμα (σταματάμε στο επιθυμητό σημείο ή αν το έχουμε περάσει μαζευόμαστε προς τα αριστερά) είτε παλι με γυροσκοπικό φαινόμενο (στρίβουμε δεξιά ώστε να προκαλέσουμε τάση για αριστερό πλάγιασμα--> μετρίασμα/σταμάτημα του πλαγιάσματος προς τα δεξιά).
Οπότε προφανώς και δεν είναι απαραίτητο να ακουμπάμε το τιμόνι. Το τιμόνι είναι ένα εργαλείο για να επιφέρουμε κλίση στη μοτοσικλέτα χρησιμοποιώντας την στροφορμή του εμπρός τροχού. Το άλλο εργαλείο είναι η μεταφορά βάρους.
Μία παρατήρηση εδώ, με τιμόνι ή χωρίς θα πρέπει απαραίτητα να υπάρχει σύστημα διεύθυνσης του τιμονιού (και η κατάλληλη γεωμετρία) ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί camber thrust. Δηλαδή μία μηχανή στην οποία θα κολλήσουμε το τιμόνι ώστε να μην μπορεί να στρίψει δεν θα μπορεί να στρίψει ούτε με μεταφορά βάρους.
-
Ο χρήστης zorz έγραψε:
Και το ξαναγράφω για έμφαση: κανένας νοήμων άνθρωπος δεν θα προσπαθούσε να οδηγήσει έτσι, αυτό όμως δεν παύει να είναι 'steering'!Ευχαριστώ, εγώ οδηγούσα έτσι, είχα χειρόγκαζο στη μηχανή μου και πήγαινα χωρίς χέρια.
Τα δίκυκλα στρίβουν χωρίς να υπάρχει απαραίτητα γωνία ολίσθησης αλλά με την κωνικότητα των τροχών (δεν ξέρω την ακριβή μετάφραση, camber thrust λέγεται.
Στην πράξη αυτό σημαίνει πως για να στρίψει ένα δίκυκλο πχ δεξιά πρέπει να γείρει προς τα δεξιά.
Στρίβει γιατί στρίβει το τιμόνι όταν γέρνει. Αν το τιμόνι ήταν κολλημένο θα έστριβε ελάχιστα καθώς έγερνε (λόγω των ελαστικών όπως αναφέρεις παραπάνω) - στην ουσία δεν θα έστριβε καθόλου.
(εντιτ, όπως αναφέρεις παραπάνω - ξεχνάω τι διαβάζω ) -
http://www.dinamoto.it/
απο τις ερευνες του πανεπιστημιου της παντοβα
αρκετα καλο διαβασμα για όποιον τον ενδιαφερεισχετικά με το καουντερστιρινγκ ισχυει απο ποδηλατο μεχρι μπανιερα μα εχει 2 ροδες.
-
Ο χρήστης avel έγραψε:
μπορεις να αιτιολογισεις?
Νομίζω ότι ο zorz έβαλε
σε πολλές προτάσεις σου, γιατί απλά αυτά που γράφεις δεν ισχύουν. Υποψιάζομαι ότι δεν έχεις καταλάβει τι ακριβώς εννοούμε με counter-steering και έχεις στο μυαλό σου κάτι άλλο...
φυσικα και εχω καταλαβει αλλα εγω μιλησα για κερδος που για να ερθει θελει προυποθεσεις.Επισης ο χρονος σε μια πιστα μπορει να ειναι ο ιδιος με η χωρις.Εξαρταται τι βολεβει τον καθενα.
Ξανατονιζω οτι οποιος νομιζει οτι απλα ασκωντας λιγη πιεση στο δεξι κλιπ-ον σε μια αριστερη στροφη θα γινει ξαφνικα Ροσσι απλα πλαναται.
Επισης λιγη αιτιολογιση σε αυτα που γραφω και λες οτι δεν ισχυουν θα μας εκανε καλο -
Ο χρήστης madox έγραψε:
Επισης λιγη αιτιολογιση σε αυτα που γραφω και λες οτι δεν ισχυουν θα μας εκανε καλοΈχεις δίκιο σε αυτό.
Λοιπόν, έχεις άδικο στο άλλο γιατί η κίνηση οποιαδήποτε είδους δικύκλου περιγράφεται από τις ίδιες εξισώσεις. Οι αριθμητικές παράμετροι φυσικά αλλάζουν, εν τέλει όμως το ίδιο πράγμα θα κάνει αν πας να στρίψεις ένα ελαφρύ εντουράκι, ένα SS κι ένα τσόπερ-ποταμόπλοιο. Έστω και σε διαφορετικό βαθμό.
Η γεωμετρία της ανάρτησης του τσόπερ είναι αργήηηηηηηη λόγω της μεγάλης γωνίας caster και του μεταξόνιου του. Ο μπροστινός τροχός του όμως εξακολουθεί να έχει στροφορμή και αυτή είναι η φυσική αιτία πίσω από το countersteering. Αντίστοιχα, το εντουράκι έχει πολύ μεγαλύτερο τροχό (ο οποίος μάλιστα έχει αναλογικά με τη συνολική μάζα του οχήματος ακόμα παραπάνω L). Αυτό, σε συνδυασμό με το φαρδύ τιμόνι και την όρθια θέση οδήγησης (καλύτερος μοχλός για τα χέρια του οδηγού) σημαίνει ότι είναι περισσότερο στο στοιχείο του σε πολύ κλειστές διαδρομές, παρόλο που ένα supersport πιθανόν να έχει κάπως μικρότερη γωνία caster.
Η ίδια αιτία βρίσκεται πίσω από τον τρόπο που στρίβουν όλα τα δίκυκλα. Όσο για το 'Μην το δοκιμασετε σε μοτο με ψηλο τιμονι μεγαλο τροχο μπροστα και μεγαλο μεταξονιο γιατι δεν γινεται τιποτα απολυτως.', αν δεν με πιστεύεις, δανείσου ένα οποιδήποτε on-off και δοκίμασε το. Θα σου στρίψει! (pun intended! )
-
Ο χρήστης zorz έγραψε:
Επισης λιγη αιτιολογιση σε αυτα που γραφω και λες οτι δεν ισχυουν θα μας εκανε καλο
Έχεις δίκιο σε αυτό.
Λοιπόν, έχεις άδικο στο άλλο γιατί η κίνηση οποιαδήποτε είδους δικύκλου περιγράφεται από τις ίδιες εξισώσεις. Οι αριθμητικές παράμετροι φυσικά αλλάζουν, εν τέλει όμως το ίδιο πράγμα θα κάνει αν πας να στρίψεις ένα ελαφρύ εντουράκι, ένα SS κι ένα τσόπερ-ποταμόπλοιο. Έστω και σε διαφορετικό βαθμό.
Η γεωμετρία της ανάρτησης του τσόπερ είναι αργήηηηηηηη λόγω της μεγάλης γωνίας caster και του μεταξόνιου του. Ο μπροστινός τροχός του όμως εξακολουθεί να έχει στροφορμή και αυτή είναι η φυσική αιτία πίσω από το countersteering. Αντίστοιχα, το εντουράκι έχει πολύ μεγαλύτερο τροχό (ο οποίος μάλιστα έχει αναλογικά με τη συνολική μάζα του οχήματος ακόμα παραπάνω L). Αυτό, σε συνδυασμό με το φαρδύ τιμόνι και την όρθια θέση οδήγησης (καλύτερος μοχλός για τα χέρια του οδηγού) σημαίνει ότι είναι περισσότερο στο στοιχείο του σε πολύ κλειστές διαδρομές, παρόλο που ένα supersport πιθανόν να έχει κάπως μικρότερη γωνία caster.
Η ίδια αιτία βρίσκεται πίσω από τον τρόπο που στρίβουν όλα τα δίκυκλα. Όσο για το 'Μην το δοκιμασετε σε μοτο με ψηλο τιμονι μεγαλο τροχο μπροστα και μεγαλο μεταξονιο γιατι δεν γινεται τιποτα απολυτως.', αν δεν με πιστεύεις, δανείσου ένα οποιδήποτε on-off και δοκίμασε το. Θα σου στρίψει! (pun intended! )
οκ καταλαβα
Αυτο που ηθελα να εννοησω με το 'δεν γινεται τιποτα' ειναι η αποτελεσματικοτητα με η χωρις αυτο,και οχι εαν ειναι το countersteering αποτελεσματικο η οχι.Απο ενα σημειο και μετα το ορια στο στριψιμο μιας μηχανης το βαζει η ικανοτητα του οδηγου.Στο 30-50% που οδηγουμε οι περισσοτεροι στους δημοσιους δρομους(βαση ικανοτητων,δρομων,κτλ)η τεχνικη αυτη, αναλογα και με το ειδος της μηχανης, ειναι απο χρησιμη εως καθολου.(εχω περασει απο ολα τα ειδη μοτοσυκλετων και ναι συμφωνω οτι βοηθαει μεχρι ενος σημειου αλλα απο εκει και μετα τι γινεται.Ο τροπος που γραφτηκε το θρεντ δινει την εντυπωση οτι χρησημοποιωντας το θα φτασουμε χωρις κοπο τις 60μοιρες κλιση,κατι σαν το 'χαστε 20 κιλα σε δυο μερες')Ακομα και οδηγοι αγωνων δεν την χρησιμοποιουν παντα.Πχ ο Κεβιν Σβαντζ που ηρθε στην Ελλαδα πριν λιγο καιρο στα μαθηματα του επικεντρωθηκε στην σταση του σωματος και εκανε ελαχιστες αναφορες στο countersteering.
Γιαυτο επιμενω στην θεση μου οτι δεν ξαναανακαλυφτικε ο τροχος και καλο ειναι οποιαδηποτε τεχνικη που μπορει να μας οδηγησει σε υπερβαση των οριων μας να την δοκιμαζουμε πρωτα στην πιστα.
Ελπιζω να εγινα κατανοητος. -
Ο χρήστης madox έγραψε:
Στο 30-50% που οδηγουμε οι περισσοτεροι στους δημοσιους δρομους(βαση ικανοτητων,δρομων,κτλ)η τεχνικη αυτη, αναλογα και με το ειδος της μηχανης, ειναι απο χρησιμη εως καθολου.Από περιέργεια, εσύ τι τεχνική χρησιμοποιείς για να στρίψεις, όταν έχεις τη μηχανή σου στο δρόμο σε κανονικές συνθήκες; Τι ακριβώς κάνεις;
Επίσης, τι τεχνική θα χρησιμοποιήσεις, όταν πεταχτεί κάτι μπροστά σου και πρέπει να το αποφύγεις πολύ γρήγορα;
Ακομα και οδηγοι αγωνων δεν την χρησιμοποιουν παντα.Πχ ο Κεβιν Σβαντζ που ηρθε στην Ελλαδα πριν λιγο καιρο στα μαθηματα του επικεντρωθηκε στην σταση του σωματος και εκανε ελαχιστες αναφορες στο countersteering.
Μήπως το θεωρούσε δεδομένο, πως όλοι ξέρουν ότι η μηχανή στρίβει έτσι αποτελεσματικά; Δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα να πεις πάνω στο countersteering, και έχω την εντύπωση ότι η τάξη του Kevin Schwantz ήταν λίγο advanced. Θέλω να πω, η στάση του σώματος (hanging off κ.λπ.) λειτουργεί επικουρικά στο steering, και είναι κάτι που μπορείς να το εξασκείς για μήνες, σε αντίθεση με το counter steering το οποίο το μαθαίνεις αμέσως.
Μοτοσυκλέτα και... στροφή (!)