-
-
Ο χρήστης 888888 έγραψε:
...η ικανοτητα τους να ελισσονται τους μετετρεψαν απο κλεφτες στην ουσια (και μαλιστα με δικαστικες αποφασεις) και συνεργατες των Ναζι σε ταλαντουχους και ικανους μηχανικους και αργοτερα βιομηχανους...... έτσι ακριβώς είναι!
Και πολύ καλά έκανες που άνοιξες επιτέλους τα μάτια του κοσμάκη, φίλε 888888! -
Η γυναίκα μου είχε ένα ΖΑΖ Α 968 αν θυμάμαι καλά. Κάποια στιγμή θα περιγράψω τα μηχανικά του, αν ενδιαφέρει κάποιον.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Η γυναίκα μου είχε ένα ΖΑΖ Α 968 αν θυμάμαι καλά. Κάποια στιγμή θα περιγράψω τα μηχανικά του, αν ενδιαφέρει κάποιον.Το ΖΑΖ ήταν αντιγραφή του DAF?
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Η γυναίκα μου είχε ένα ΖΑΖ Α 968 αν θυμάμαι καλά. Κάποια στιγμή θα περιγράψω τα μηχανικά του, αν ενδιαφέρει κάποιον.Nαι για πες! κάτι είχαμε ξανασυζητήσει παλιότερα:
viewtopic.php?f=16&t=27061&st=0&sk=t&sd=a&start=510' target='_blank
-
Έτσι ακριβώς, όπως τα είχα γράψει και τότε. Είχαμε πάει το ΄78 για Χριστούγεννα στην Αρεόπολι, στον γυρισμό έριχνε καρέκλες στον Αχλαδόκαμπο ( τον θυμάστε ? ) τον ανέβηκα σε ρυθμό ειδικής, με βροχή, ομίχλη, φορτηγά, και 42 άλογα, πέρασα όλο τον κόσμο, ΖΑΖ θρύλος, μέση κατανάλωση τότε σε ταξίδι 2.500 χλμ ( 1.2 Ελληνικές δραχμούλες το χλμ ) ααααααααααααχ, άλλα χρόνια, χωρίς Μπούς και λόμπυ πετρελαίου.
Πριν το δώσει στην μάντρα κανένα χρόνο, το σήκωσα πίσω, έβγαλα το κάρτερ, και τράβηγα τα έμβολα έξω και τους άλλαξα ελατήρια, η ευκολία που άνοιγε αυτό το αυτοκίνητα είναι κάτι το απίστευτο. Τα αμορτισέρ το ίδιο, τα άνοιγες πανεύκολα και άλλαζες λάδια ( εντάξει δεν έκανες revalving ) πιο σοφή σχεδιαστικά κατασκευή δεν έχω ξανασυνατήσει, επίσης και πιό άχρηστη ( φτηνή κατασκευή, με φτηνά υλικά )κατασκευαστικά.
Όταν δούλευε το καλοριφέρ έκαιγε 50% περισσότερη βενζίνη από το μοτέρ, άσε που σε 5' ίδρωνες και το έκλεινες.
-
Ωραιο τοπικ αρχισατε τις μερες που ελειπα...
Εχω πολλες ζωντανες φωτογραφιες απο τσεχοσλοβακικα αυτοκινητα τις οποιες θα ανεβασω σιγα σιγα.
Πολλες ειναι απο εκθεσεις βιομηχανικου σχεδιου περασμενων δεκαετιων που πετυχαινα κατα καιρους στη Πραγα.
Αρχιζω το ψαξιμο... -
Μια απίστευτη ιστορία με Wartburg στην Ελλάδα!!!!
Αρχές δεκαετίας '70, ακουγόταν μία ιστορία κωμικοτραγική που είχε συμβεί στην Αντιπροσωπεία του Καμμένου με τα Wartburg.... Σαν παιδί και εμένα μου είχε κάνει εντύπωση... θα έλεγα πως είναι ανέκδοτο με πρωταγωνιστές δύο Ελληνάρες που ήταν συγγενείς μεταξύ τους (μπατζανακια). Ο ένας είχε αγοράσει Wartburg από τον Καμμένο και έπεισε μετά από λίγο καιρό να αγοράσει και ο μπατζανάκης του.
Μόλις παρέλαβαν το 2ο Wartburg στην οικογένεια κανόνισαν μία μικρή εξόρμηση εκτός Αθηνών ώστε να γίνει και το 'στρώσιμο' (αν θεωρείται στώσιμο αυτό που του έκαναν).
Το ολοκαίνουργιο Wartburg το αγόρασε ένας Νέος οδηγός (ο μπατζανάκης του 1ου που τον σύστησε να πάρει Wartburg). Στη διαδρομή διαπίστωσαν και τα δύο σαϊνια πως το αυτοκίνητο ζορίζεται και δεν πάει και μάλλον δεν οφείλετε στο ότι ήταν σφιχτό το δίχρονο 1000αρι.... Σε μία στάση... τα πίσω φρένα είχαν ανάψει βγάζοντας καπνούς!!! Τότε οι δυο ατσίδες!!! σήκωσαν στο γρύλο το αυτοκίνητο, έβγαλαν τα τάσια... έλυσαν τα ταμπούρα (δεν ξέρω με τι τρόπο αλλά τα μαστόρια όλα τα καταφέρνουν άμα θέλουν!!!).... καιιιιιι όταν είδαν τις σιαγόνες ανοιγμένες λόγω τραβηγμένου χειροφρενου (που είχε ξεχάσει να λυσει ο Νέος οδηγος και νέος ιδιοκτήτης) τους έκαναν εντύπωση αυτά τα τοξοειδεί 'πράγματα' και ο παλιός λέει με σιγουριά πως οι μ@λ@κες ξέχασαν να βγάλουν αυτές τις ασφάλειες!!! που είναι για να μπλοκάρουν οι τροχοί ώστε να μετακινουνται με ασφάλεια τα αυτοκίνητα απο το εργαστάσιο στην αντιπροσωπεία πάνω σε βαγόνια και νταλίκες!!!!!
Μετα φυσικά πηγαν και τα δύο ξουράφια με παράπονα στον Καμμένο και το συνεργείο εξουσιοδότησης!!! Αυτή η ιστορία από στόμα σε στόμα.... ίσως και με λίγο αλατι εν ξέρω μεταφέρθηκε στα συνεργεία εκείνη την εποχή.... -
Ο χρήστης neptune35 έγραψε:
Το ΖΑΖ ήταν αντιγραφή του DAF?Οχι.Εμοιαζε πολυ σχεδιαστικα με τα NSU Prinz.
-
ΜΟSKVITSCH 411
Θα μπορουσε να ειναι ο απευθειας απογονος του 411 αλλα δεν ειναι παρα τα γονιδια...
ΙΖh 27151...
...απο τον κατασκευαστη των ... Καλασνικοφ,Izhevsky Μekhanichesky Zavod
-
Νομίζω ότι το αυτοκίνητο στις πρώτες φωτογραφίες είναι Austin A50...
-
Ο χρήστης 7pas100 έγραψε:
Νομίζω ότι το αυτοκίνητο στις πρώτες φωτογραφίες είναι Austin A50...Σωστά, Austin A50 Cambridge pick up!
Καλά, που βρέθηκε αυτό -
Μόνο σχεδιαστικά έμοιζε το Zaz, ο κινητήρας του ήταν V4, αερόψυκτος.
-
Ο χρήστης 7pas100 έγραψε:
Νομίζω ότι το αυτοκίνητο στις πρώτες φωτογραφίες είναι Austin A50...Εχεις δικιο απολυτο.Πηγα και το ξαναειδα.
Μπερδευτηκα μιας και τα δυο αυτα μοντελα μοιαζουν ιδιαιτερα: -
Βασικα με αυτη τη μασκα μαλλον το αντιγραφο του austin απο τη datsun ειναι!
-
Ένα Wartburg κυκλοφορεί στον Πύργο σε αρκετά καλή κατάσταση,το είχα ανεβάσει παλαιότερα στο Safari.
-
Υπαρχουν μερικα παρατημενα και στην Κοζανη!Τι να τα κανεις ομως!Θυμαμαι πριν καμια 10-12ρια χρονια υπηρχε ενα τετοιο station παρατημενο στη γειτονια μου στην καλογρεζα!Ηταν για καμια διετια παρατημενο σε μια γωνια και ειχε γλυτωσει πολλες φορες απο τα χερια του δημου!Το πως και το γιατι δεν το ξερω!Καποια στιγμη ηρθε το πληρωμα του χρονου να το παρει ο γερανος!Ερχεται λοιπον ενα φορτηγο με ραμπα,δενουν το βιντσι στο μπροστα μερος και ξεκινανε να τραβανε με τον εργατη!Μολις οι μπροστινες ροδες ακουμπουν στο επιπεδο τμημα της πλατφορμας σπαει το μερος που ηταν δεμενο το βιντσι(γατζος) και φευγει πισω σκαει σε ενα σιδερενιο καδο σκουπιδιων και κοβεται στη μεση το πατωμα του!Πολυ αστεια εικονα αν και λυπητερη για μενα τοτε!Δυστυχως ψηφιακες δεν υπηρχαν τοτε και η αναλογικη δεν ειχε φιλμ!
-
Ο χρήστης pro_crossaro έγραψε:
Υπαρχουν μερικα παρατημενα και στην Κοζανη!Τι να τα κανεις ομως!Θυμαμαι πριν καμια 10-12ρια χρονια υπηρχε ενα τετοιο station παρατημενο στη γειτονια μου στην καλογρεζα!Ηταν για καμια διετια παρατημενο σε μια γωνια και ειχε γλυτωσει πολλες φορες απο τα χερια του δημου!Το πως και το γιατι δεν το ξερω!Καποια στιγμη ηρθε το πληρωμα του χρονου να το παρει ο γερανος!Ερχεται λοιπον ενα φορτηγο με ραμπα,δενουν το βιντσι στο μπροστα μερος και ξεκινανε να τραβανε με τον εργατη!Μολις οι μπροστινες ροδες ακουμπουν στο επιπεδο τμημα της πλατφορμας σπαει το μερος που ηταν δεμενο το βιντσι(γατζος) και φευγει πισω σκαει σε ενα σιδερενιο καδο σκουπιδιων και κοβεται στη μεση το πατωμα του!Πολυ αστεια εικονα αν και λυπητερη για μενα τοτε!Δυστυχως ψηφιακες δεν υπηρχαν τοτε και η αναλογικη δεν ειχε φιλμ!Δεν αμφισβητώ αυτά που λες και είδες...αλλά το Wartburg ρε γαμότω να κοπεί στη μέση ?Ήταν θηρία αυτά και φυσικά είχαν σασί και κάτι τεράστια δοκάρια από κάτω.
-
Το συγκεκριμενο φιλε μου ηταν τρυπητηρι!Δεν κανω πλακα!Για αυτο και προσπαθησανε πολλες φορες να το παρουνε!Το γιατι δεν το καταφερνανε δεν το ξερω!Ημουν πιτσιρικι τοτε!
-
Για την ιστορια το ΖΑΖ ειναι ουκρανικο αυτοκινητο. Η εταιρια που το κατασκευαζει λεγεται UkrAVTO με εδρα στο Κιεβο και εχει δυο εργοστασια, το ενα στο Zaporizhzhya(Ουκρανικη πολη) ΖΑΖ και το αλλο στην Πωλονια FSO.
Τα καινουργια αυτοκινητα ΖΑΖ εχουν αρκετα καλα τεχνικα χαρακτηριστικα αλλα και εμφανιση. Διετε μερικα:
ZAZ Sens
ZAZ Lanos
Eκτος απο τα ουκρανικα ΖΑΖ παραγουν και ξενα μοντελα οπως Opel Astra H, Chevrolet Aveo, Lada κ.α.
Περισσοτερα εδω http://www.avtozaz.com/index.php?lang=enΠαντως μπραβω στους Ουκρανους
Ανατολικό Μπλοκ