-
Εγώ, προσφάτως πήρα μέρος -ως εθελοντής- στην κατάσβεση της πυρκαϊάς στην Ριτσώνα.
Αυτό που είδα είναι το ότι τα εναέρια μέσα (καμμιά δεκαριά αεροσκάφη και ελικόπτερα) ήταν περισσότερα από τα επίγεια και πως οι εθελοντές ,αν κατέχουν τα βασικά, ώστε να μη γίνονται βάρος στους πυροσβέστες, μπορούν να προσφέρουν έργο!
Για την ιστορία, παρόλο που ο άνεμος δεν πρέπει να ήταν πάνω από 3 μποφόρ και με όλα αυτά τα εναέρια μέσα, η φωτιά κατέκαυσε σχεδόν όλο το βουνό και βγήκε μέχρι εθνική οδό!
Φαντάζομαι λοιπόν πόσο πιο δύσκολη ήταν-είναι η φωτιά στην Αττική βλέποντας πλάνα με τον άνεμο να κουνά σαν φτερά τα πεύκα και λαμβάνοντας υπ'όψιν τις πάμπολλες εστίες!
Δεν είμαι ειδικός ωστε να κρίνω(πολλώ δε μάλλον να κατακρίνω) το έργο της πυροσβεστικής υπηρεσίας!
Οπωσδήποτε η έλλειψη σχεδιασμού-ετοιμότητας (σε επίπεδο κρατικό) αυτής της χώρας σε συνδυασμό με τον ωχαδελφισμό πολλών (γιατί θα ήταν άδικο να τους βάλουμε όλους σε ένα σακί) πολιτών και την απληστία των οικοπεδοφάγων συνεισφέρει στο τελικό-τραγικό αποτέλεσμα!Υ.Γ. Κατά την γνώμη μου ο μόνος τρόπος να εξαλειφθεί ο εμπρησμός από οικοπεδοφάγους (μόνο), είναι να καταστεί η εκμετάλλευση των καμμένων οικοπέδων αδύνατη με την ισχύ των νόμων και με άμεση αεροφωτογράφιση των περιοχών αυτών!
Αυτό θα μπορούσε μόνο το κράτος να το πετύχει! -
**Καμμια σχεση ειναι σαν να λετε οτι λειτουργησαν σωστα ολα και στην Ηλεια αλλα και αυτες τις μερες στην αττικη
Αν θελουν προλαβαινουν τα παντα σε τρεις μερες και οχι μονο αυτο αλλα οταν βλεπουν τον καιρο σε αυτα τα δαση να εχει 7 και 8 μποφωρ στηνουν απο την προηγουμενη τα πυροσβεστηκα γυρω γυρω απο τις περιοχες που πιστευουν οτι ειναι επικυνδηνες ,οι δασονομοι κανουν περιπολιες με βαρδιες και αν θες ακομα και οι φανταροι αντι να φυλανε αυτες τις μερες σκοπια στα στρατοπεδα θα μπορουσαν να τους ειχαν περιπολειες στα δασοι τις επικυνδηνες μερες και οχι να τους χωνουν μετα με τα κλαδια να τις σβυσουν.....[/quote]**
Δεν ισχυρίζομαι ότι όλα λειτουργούν σωστά (το αντίθετο θα έλεγα), αλλά οι φωτιές σε ξένα και καλά οργανωμένα κράτη (Η.Π.Α., Αυστραλία......) αποδεικνύουν το ότι μια πυρκαϊά δεν ελέγχεται εύκολα, ιδίως όταν έχει συμμάχους την ξηρασία, τους δυνατούς ανέμους και το δύσβατο του εδάφους!
Γι'αυτό που προτείνεις, το οποίο γίνεται (πυροσβεστικά οχήματα σε θέσεις κλειδιά), φαντάζεσαι πόσα οχήματα και πόσους πυροσβέστες θα χρειαζόσουν για να το κάνεις ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα, γιατί αν τους συγκεντρώσεις στην Αττική, θα σου κάψουν την Πελοπόννησο και τούμπαλιν!
Και τα στρατόπεδα τί τα πέρασες, ώστε να μη φυλάσσονται.......άλλωστε δεν είναι η δουλειά των φαντάρων να φυλάσσουν τα δάση!
Με αυτήν την λογική, ας οργανώνονται ομάδες πολιτών με αυτόν τον σκοπό!
Αντί να τρέχουν στις καφετέριες ας πανε να φυλάξουν δάση! -
Ο χρήστης 888888 έγραψε:
Ίσως...δεν είμαι πυροσβέστης, αλλά ξέρω ότι θα μπορούσαν να περιορίσουν τη φωτιά το Σάββατο. Ξέρω ότι από αργά το βράδυ της Παρασκευής δε κατάλαβε κανένας τη δύναμη της φωτιάς.
To βραδυ της Παρασκευης τα ειπαμε.Αυτος που εβαλε τη φωτια ηξερε και το χρονο και το τοπο ωστε να ειναι δυσκολη ως αδυνατη η αντιμετωπιση της.
Ξέρω ότι στο Μαραθώνα θα μπορούσαν να έκαναν 2-3 ρίψεις να μειώσει το μέτωπο το οποίο τώρα καίγεται ανεξέλεγκτα. Ξέρω ότι σήμερα έγινε μια απίστευτη προσπάθεια να ελεγχθεί η φωτιά σε 4 μέτωπα...όταν το Σάββατο ήταν τα μισά.
To Σαββατο το πρωϊ απο τις εξιμιση υα αεροπλανα και τα ελικοπτερα εριχναν νερο.Η φωτια μεχρι τις οχτω ηταν οντως περιορισμενη.Το κακο αρχισε οταν ενισχυθηκαν σε απιστευτο βαθμο οι ανεμοι.Ετυχε να ειμαι απεναντι στην Ευβοια και να βλεπω λεπτο προς λεπτο την εξελιξη της φωτιας.
Μεχρι τις 10 καταλαβα οτι μαλλον η φωτια θα φτασει στη Πεντελη και στις γυρω περιοχες.Ξέρω ότι υπάρχει σε αυτή τη χώρα ΠΛΗΡΗ έλλειψη οργάνωσης.
Αυτό φταίει για όλα. Πιστεύεις ότι με 10 μποφόρ κάποιος Ευρωπαϊκό κράτος θα άφηνε τα σπίτια στη πρωτεύουσα να καίγονται 48 ολόκληρες ώρες????
Στην Αυστραλια που δε συγκρινεται με εμας σε οργανωση οι φωτιες εκαιγαν επι μηνες.Το ιδιο και στη Καλιφορνια.Το ιδιο και στην Ισπανια -Πορτογαλια το 2007.Το ιδιο και στη Μασσαλια περυσι...
Η δασικη πυρκαγια με τοσο δυνατο αερα ειναι ο εφιαλτης και της πιο οργανωμενης πυροσβεστικης δυναμης.Μη συγκρίνεις τώρα αυτές τις φωτιές με τη δική μας. Δεν έχει καμία σχέση. Εδώ μιλάμε για τη πρωτεύουσα της χώρας που θα έπρεπε να υπήρχε η στοιχειώδη προστασία, πρόβλεψη και ετοιμότητα ειδικά σε ημέρες με υψηλό τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Εσύ πιστεύεις ότι αν η φωτιά ήταν στο Σύδνεϊ, στο Παρίσι ή στο Beverly Hills θα γινόταν ή ίδιος χαμός?
Σαφώς και οι καιρικές συνθήκες ήταν άθλιες...και βέβαια δε μπορεί να σβήσει η φωτιά. Αυτό προφανώς και είναι αυτονόητο. Γιατί φτάσαμε όμως εδώ? Ζήσαμε άλλη μια Ηλεία σε μικρό μέγεθος. Που είναι η ετοιμότητα της Πυροσβεστικής σε ημέρες 'υψηλού κινδύνου'. Γιατί υπάρχει αυτός ο όρος αφού όπως λέει ο citrovag δεν γίνονται περιπολίες?
Πολλά ερωτηματικά, χωρίς απάντηση...καλό βράδυ, είμαι ξύπνιος από τις 5, πάω για ύπνο.
-
delete
-
Πάλι κάλα ασχολήθηκε ο στρατός αλλιως Θεσ/νικη θα έφτανε η φωτιά!
-
Ο χρήστης monf430 έγραψε:
ασχολήθηκε ο στρατός αλλιως ........Καλά άλλη ιστορία αυτή ...ας μην αρχισω για την κατασταση του ΕΣ και το ετοιμοπολεμο του γιατι θα γελάσει ο καθε ...καμμενος.
Μηπως η φωτια εσβησε (?) επειδη δεν εχει τιποτα άλλο να κάψει ....? ... ο ' στρατηγός άνεμος' έπεσε ?
-
στρατός + πυρκαγιά = πολλάααααααααααα lol
-
Όντως θυμάμαι το 1986 ή μήπως το 1987, που μου έλεγε ο πατέρας μου πως με τους στρατιώτες πηγαίναν και καιγανε τα χωράφια που ήταν στο διάβα της φωτιάς με αποτέλεσμα όταν έφτανε έχει η φωτιά να μην έχει τίποτα να κάψει και να πέφτει η ένταση της και να την σβύνουν. Όχι να τρέχουν τα στρατιωτάκια με τα εσωτερικά κράνη , την πετσέτα, το παγούρι και τη τσάπα εδώ κι εκεί.
-
delete
-
Να φανταστω ότι τα Ελληνικα Στρατα εκαναν 2 μερες για να ερθουν απο τα παραμεθόρια των ...Θηβων ...του Μεγάλου Πευκου ... της Κορινθου...
( αναφερω μονο τα κεντρα 'εκπαιδευσης' νεοσυλέκτων της περιοχης ... μιας και αυτοι τα πληρωνουν όλα .... δεν εμπλεκω το μαχημο ΓΕΣ ... την τιμημενη ΑΣΔΕΝ ( ωραια θεα απο εκει ) ... τα Καβουρια ...τους Κακκαλους .... και τΙς Αλίκες .... )
Ή ....
Οτι οι πολιτικοι τους προισταμενοι το σκεφτηκαν μετα απο 2 μερες !!!!!!!!!!!
-
αλλη μια μεγαλη φωτια ειναι αυτη της Βοιωτιας, προς τον Κορινθιακο κολπο, της επαρχιας Θηβας, ξεκινησε Σαββατο μεσημερι απο την περιοχη Λιβαδωστρα (καηκε εντελως), πηγε στην διπλανη περιοχη Καλαμακι (καηκε), εφτασε στον Αγιο Βασιλειο (παραθαλασσιο μερος--πολυ ωραιο), εκαψε ολη την πευκοφυτη πλαγια και θα καιγοταν ο οικισμος ολοκληρος αλλα αλλαξε φορα ο ανεμος και φυσαγε απο την θαλασσα και εριξε την φωτια προς τα Βιλλια και Πορτο Γερμενο.....γενικα ηταν ενας ΧΑΜΟΣ....
(ημουν εκει απο Παρασκευη βραδυ οικογενειακως στον Αγιο Βασιλειο) -
Ο χρήστης famas έγραψε:
να τρέχουν τα στρατιωτάκια με τα εσωτερικά κράνη , την πετσέτα, το παγούρι και τη τσάπα εδώ κι εκεί.και το εξωτερικό κράνος και το εξωτερικό
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
να τρέχουν τα στρατιωτάκια με τα εσωτερικά κράνη , την πετσέτα, το παγούρι και τη τσάπα εδώ κι εκεί.
και το εξωτερικό κράνος και το εξωτερικό
Το καλυτερο το ακουσα στις πυρκαγιες της Χαλκιδικης το '06,απο μια ηλικιωμενη κατοικο,live πυροπληκτη(εκανε δηλωσεις στα καναλια),και πηγαινε καπως ετσι:'Το στρατο! Το στρατο να φερετε!Να πεταξετε μεσα(σ.σ στην πυρκαγια),ενα(1) εκατομμυριο στρατιωτες(!) να τη σβησουν αμεσως!'.(απο μια ανασα να επαιρνε ο καθενας...)
-
Μήπως ήθελε να ρίξουν και παρθένες μαζί;
-
Ο χρήστης famas έγραψε:
να τρέχουν τα στρατιωτάκια με τα εσωτερικά κράνη , την πετσέτα, το παγούρι και τη τσάπα εδώ κι εκεί.έχω εγώ κάτι φίλους γιατρούς που υπηρετούν 424 και στο Νταλίπη, στη Θεσσαλονίκη, στο σπίτι τους δίπλα Το παιδί μένει 200 μέτρα από το στρατόπεδο.. Σιγά μη σηκωθεί να πάει στις φλόγες
http://www.youtube.com/watch?v=Fhqn4LrO ... L&index=35
-
Ο χρήστης PeterPan έγραψε:
να τρέχουν τα στρατιωτάκια με τα εσωτερικά κράνη , την πετσέτα, το παγούρι και τη τσάπα εδώ κι εκεί.
έχω εγώ κάτι φίλους γιατρούς που υπηρετούν 424 και στο Νταλίπη, στη Θεσσαλονίκη, στο σπίτι τους δίπλα Το παιδί μένει 200 μέτρα από το στρατόπεδο.. Σιγά μη σηκωθεί να πάει στις φλόγες
Εθελοντες ειναι;
-
Ο χρήστης Nikos120i έγραψε:
...
Ξέρω ότι υπάρχει σε αυτή τη χώρα ΠΛΗΡΗ έλλειψη οργάνωσης.
Αυτό φταίει για όλα. Πιστεύεις ότι με 10 μποφόρ κάποιος Ευρωπαϊκό κράτος θα άφηνε τα σπίτια στη πρωτεύουσα να καίγονται 48 ολόκληρες ώρες????
Στην Αυστραλια που δε συγκρινεται με εμας σε οργανωση οι φωτιες εκαιγαν επι μηνες.Το ιδιο και στη Καλιφορνια.Το ιδιο και στην Ισπανια -Πορτογαλια το 2007.Το ιδιο και στη Μασσαλια περυσι...
Η δασικη πυρκαγια με τοσο δυνατο αερα ειναι ο εφιαλτης και της πιο οργανωμενης πυροσβεστικης δυναμης.Μη συγκρίνεις τώρα αυτές τις φωτιές με τη δική μας. Δεν έχει καμία σχέση.
Γιατι??Κι εκει κι εδω δασος καιγεται.Σε πολλες περιπτωσεις κατοικημενο μαλιστα και στη περιπτωση των ξενων χωρων με αντιπυρικες ζωνες, ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, και με συντονισμο επιπεδου διαστημικης πτησης... > Εδώ μιλάμε για τη πρωτεύουσα της χώρας που θα έπρεπε να υπήρχε η στοιχειώδη προστασία, πρόβλεψη και ετοιμότητα ειδικά σε ημέρες με υψηλό τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Εσύ πιστεύεις ότι αν η φωτιά ήταν στο Σύδνεϊ, στο Παρίσι ή στο Beverly Hills θα γινόταν ή ίδιος χαμός?
Οσο και να μη σου αρεσει Και το Σιδνεϋ καηκε και η Καμπερα και η Μελβουρνη και η Σαντα Μονικα και το Σαν Ντιεγκο...
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
έχω εγώ κάτι φίλους γιατρούς που υπηρετούν 424 και στο Νταλίπη, στη Θεσσαλονίκη, στο σπίτι τους δίπλα Το παιδί μένει 200 μέτρα από το στρατόπεδο.. Σιγά μη σηκωθεί να πάει στις φλόγες
Εθελοντες ειναι;
φαντάροι είναι
-
Αυριο μπαινουν στην μαχη και γαλλικα αεροπλανα..ομως εκτος απο την Αττικη εχουν ανοιξει πολλα μετωπα
-
Ο χρήστης 888888 έγραψε:
Nαι ρε σεις.Να πατε!!!!
Γιατι ως γνωστον θα τα ΚΛΕΨΕΤΕ απο το Καραμανλη τα λεφτα...
Και του χρονου να σκουζετε για τις εκτακτες εισφορες, τα αυξημενα τελη κυκλοφοριας, και τα εκτακτα μετρα...
Να πατε να ΚΛΕΨΕΤΕ το τριχιλιαρο επειδη η (καθε) Ντορα εβαλε 907 στο ΥΠ.ΕΞ. και επειδη η γυφτισα ηταν της ΝουΔου.
Να πατε λοιπον να παρετε το τριχιλιαρο γιατι ως γνωστον ΚΛΕΒΕΤΕ τη ΝΔ...
Και ακομα καλυτερα να βαλετε αλλες καμμια εικοσαρια φωτιες μπας και πεσει επιτελους ο Κωστακης...
Σημερα να πανε οι ΑριστεροΠασοκοι να ΚΛΕΨΟΥΝ το τριχιλιαρο αυριο που θα ερθει ο Γιωργακης να πανε να κλεψουν το τριχιλιαρο οι Δεξιοι...Ωραία όλα αυτά, μια χαρά τα βρίσκω και τα κεφαλαία και τις τελίτσες και όλα. Άλλωστε τα χρησιμοποιώ κι εγώ τέτοιου είδους γραφή κάποιες φορές. Τρολάρισμα το λένε νομίζω
Πάντως επειδή φαίνεσαι να έπεσες με αλεξίπτωτο εδώ , θα κάνω μια προσπάθεια ακόμα, μπας και συννενοηθούμε.
Η διαδικασία του 3χίλιαρου ήταν η εξής :
Συμπλήρωνες ένα χαρτί και έγραφες τα στοιχεία σου και στο τέλος με ψιλά γράμματα έγραφε ότι είσαι υποχρεωμένος όταν σου ζητηθεί (όσο σου ζητήθηκε εσένα άλλο τόσο ζητήθηκε σε μας) να προσκομίσεις επιπλέον στοιχεία. Ήταν κάτι σαν υπεύθυνη δήλωση (λέμε τώρα…)
Η μεγάλη πλεοψηφία τσέκαρε την επιλογή που έλεγε ότι είναι απλώς πυρόπληκτοι. Διότι εκτός από το 3χιλιαρο μπορούσες να πάρεις πολλά περισσότερα.
Η διαδικασία αυτή ήταν εντελώς στημένη διότι δεν διασφάλιζε ούτε τα πιο απλά.
Μπορούσε κάποιος να πάρει πολλά τριχίλιαρα από πολλές τράπεζες. Οι πιο μάγκες το έκαναν.
Μπορούσαν τα μέλη της ίδιας οικογένειας να πάρουν από ένα τριχίλιαρο έκαστος και ας μην είχαν περιουσιακά στοιχεία στο όνομά τους. Για έναν ελαιώνα που κάηκε και ήταν στο όνομα (π.χ) του πατέρα, μπορούσε να πάρει και η σύζυγος και τα παιδιά. Αυτό το έκαναν αρκετοί.Επειδή ομως οι ιθύνοντες νόες του εγχειρήματος εκτός από κουτοπόνηροι φάνηκαν και ηλίθιοι (και να ήταν η πρώτη?) τα ευαγή ιδρύματα που μας χορηγούσαν τα 3χιλιαρα, κόντεψαν να ξεμείνουν από μετρητό από την πρώτη κόλας βδομάδα.
Ήρθε λοιπόν ένα φιρμάνι που έλεγε ότι τα φράγκα τα δικαιούται όποιος είναι δημότης των πυρόπληκτων περιοχών* (αφού πρώτα είχε πάρει λεφτά η μισή Ελλάδα)*. Η βλακεία τους : Εάν εσύ είσαι δημότης Αθηναίων και είχες μια περιουσία εδώ που καταστράφηκε, όπως έχει η συντριπτική πλειοψηφία, δεν δικαιούσαι φράγκο.
Πριν από μερικούς μήνες (περίπου 2,5 χρόνια μετά τη φωτιά) άρχισαν να έρχονται ραβασάκια στους “παραβάτες” να επιστρέψουν πίσω αυτά που δεν δικαιούνταν. Δεν έχει ειστρέψει κανείς τίποτα. Πού να τα βρουν???* ( αγρότες είναι αυτοί μωρέ…τα έφαγαν στις πουτάνες και στα σκυλάδικα…)*
Πριν λοιπόν σε πιάσει ο πόνος για τους ανεύθυνους πολίτες που καταχρώνται την καλοσύνη του καλού μας κράτους , σκέψου ποιος τους είπε “μπάτε σκύλοι αλέστε”
Τώρα εάν πιστεύεις ότι οι έκτατες ληστείες και οι ληστείες στα τέλη κυκοφορίας έχουν να κάνουν με τα προαναφερθέντα….Αν η γυφτισα ηταν του Συριζα θα αγωνιζοταν για δικαιωματα της γυφτικης μειονοτητας...
Εάν η γύφτισσα ήταν του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ασχολείτο με αυτά. Είχε σοβαρότερα πράγματα να κάνει , όπως να προμηθεύει με γκαζάκια και μολότοφ τους κουκουλοφόρους. Το’ πε κι ο Καμένος…(όχι τους συνεργάτες των μπάτσων, τους κανονικούς κουκολοφόρους)
Εγώ θέλω να το πάω και ακόμα παραπέρα :Γιατί αυτό το τομάρι ο Αλαβάνος , που δεν ξέρει τι έχει και μας το παίζει ότι έχει και οικολογικές ανησυχίες δεν κάνει δώρο ένα Βeriev στο φουκαριάρικο το κράτος που δεν έχει μία και αναγκάζεται να βάζει εκτατeς εισφορές μπας και ρεφάρει? Αφού και πάλι θα του μείνουν. Αριστεροί σου λέει μετά…..
Και ακομα καλυτερα να βαλετε αλλες καμμια εικοσαρια φωτιες μπας και πεσει επιτελους ο Κωστακης...
Είναι γνωστό ότι τις φωτιές τις βάζουν οι ΠΑΣΟΚΟΙ μαζί με τους Αλαβανοτσίπρηδες. Πάλι τα ίδια θα λέμε?
Αλλά δεν θα πέσει από τις φωτιές ο Χοντρός. Από τα μεγάλα συμφέροντα θα πέσει που ως γνωστόν τα πολεμάει εδώ και πέντε χρόνια. Του την έχουν φυλαγμένη.Οσον αφορα τις αντιπυρικες ζωνες, τα προληπτικα μετρα κλπ κλπ θα ανατριχιασετε αν ακουσετε τα ποσα που πηραν οι Νομαρχιες και οι Δημοι για το σκοπο αυτο....
Οι Νομαρχίες παίρνουν αλλά το πόσα παίρνουν και το κυριότερο με τι ρυθμό τα παίρνουν εξαρτάται από το εάν είναι “δικός μας” ο Νομάρχης.
Επί 1,5 χρόνο η Αχαϊα είναι όλη σκαμμένη αλλά ο Κατσικόπουλος ξέμεινε από φράγκα…
Δε βλέπω γιατί στα περί φωτιάς θα ίσχυε κάτι διαφορετικό. Αν και η Αχαϊα δεν έχει τίποτα πλέον για να καεί.Και οσοι μιλανε για λαϊκισμο ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟΙ.Γιατι ως γνωστον οι αλλοι φταινε για ολα τα δεινα μας...Ειδικα αν μας λενε δυσαρεστα πραγματα...
Όσοι μιλάνε για λαϊκισμό στο συγκεριμένο θέμα, δεν είναι κατάπτυστοι, είναι απλώς άσχετοι από τέτοιες καταστάσεις και μακάρι να μείνουν και ας λένε ότι θέλουν.
Υ.ΓΑυτό το *'ειδικά αν μας λένε δυσάρεστα πράγματα' *κάτι μου θυμίζει
Καιγόμαστε (άλλοτε 2008, 2009)νυν 2010 .