Ο χρήστης Ταξιάρχης έγραψε:
Καλημέρα σε όλους,
Μετά από αρκετή έρευνα, αποφάσισα να αγοράσω το 3008 1,6 THP 150PS, αλλά είμαι αρκετά σκεπτικός με το αν πρέπει να το παραγγείλω με Grip Control ή όχι. Η χρήση του θα είναι περισσότερο για ταξίδια και από όσα διάβασα το grip control συνδειάζεται με 16'' ζάντες και ειδικά ελαστικά λάστης-χιονιού που δεν είναι ότι καλύτερο για οδήγηση σε κανονικές συνθήκες.
Οπότε η ερώτηση μου είναι η εξής:
Χωρίς grip control και άρα με ζάντες 17' και ελαστικά δρόμου ή
με grip control και να προχωρήσω σε αλλαγή ελαστικών δρόμου;
Βοηθάει γενικά το grip control ανεξάρτητα από τα ελαστικά;
Επίσης διάβασα αρκετά σχόλια για το ηχοσύστημα. Αξίζει μήπως να το παραγγείλω με σύστημα πλοήγησης που μπορεί να έχει και καλύτερο ηχοσύστημα;
Για να κάνω μια ανακεφαλαίωση για το grip control, μια που το έχω δοκιμάσει ήδη αρκετά, παρά το ότι έχω το αυτοκίνητο μόνο εδώ και 1μιση μήνα περίπου (έχω όμως ήδη κάνει 3500 km). Αυτό από την απλή προσωπική εμπειρία και μόνο, για να μην παρεξηγούμαι, δεν του έχω κάνει καμιά απόλυτη και επιστημονική δοκιμή!
Λοιπόν, στη λάσπη, δεν έχω καταλάβει αν κάνουν δουλειά τα ηλεκτρονικά του grip control (δηλαδή το mud mode), τα λάστιχα όμως σίγουρα κάνουν. Στο χιόνι, πάλι νομίζω ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα λάστιχα παίζουν το κύριο ρόλο, αν και κάποιες φορές βοηθάει λίγο και το snow mode (αυτό το λίγο ίσως να κάνει τη διαφορά κάποιες φορές, όπως είχα περιγράψει πριν λίγο καιρό σε κάποιο post μου). Όσο για την άμμο, νομίζω τα ηλεκτρονικά (sand mode) κάνουν την περισσότερη δουλειά, και αφήνουν τις ρόδες να γυρίσουν όσο χρειάζεται για να μην κολλήσουν, εκτός αν το παρακάνεις βέβαια (όπως εγώ! )
Συνεπώς, την κύρια δουλειά σε λάσπη/χιόνι την κάνουν τα λάστιχα, σε άμμο νομίζω βοηθούν πολύ τα ηλεκτρονικά. Και η ίδια η peugeot πάντως ονομάζει grip control τον συνδιασμό ελαστικών-ηλεκτρονικών.
Και κάτι άσχετο, την έχω καταβρεί με την υποβοήθηση παρκαρίσματος (μια που κυκλοφορώ πολύ στην πόλη), παρκάρω άνετα και με κλειστά τα μάτια (τρόπος του λέγειν, απλώς κοιτάω μη μπει κανείς πεζός την ώρα που κάνω τις μανούβρες, δεν με απασχολεί καθόλου η απόσταση από τον πίσω ή τον μπροστά) σε χώρους που ακόμη και με το παλιό μου αυτοκίνητο θα με δυσκόλευαν και ίσως ήθελα βοήθεια από κάποιον απ'έξω.