-
Ένας γνωστός μου έλεγε πρόσφατα ότι ο όρος κλιματισμός αναφέρεται σε air-condition που επιτρέπουν συγκεκριμένη ρύθμιση της θερμοκρασίας (πχ 19 βαθμοί), αντί για το κλασσικό μπλε-κόκκινο/ψύξη-θέρμανση.
Ισχύει κάτι τέτοιο? Εγώ νόμιζα πως air-condition και κλιματισμός είναι το ίδιο πράγμα σε δύο διαφορετικές γλώσσες (αλλά αν είναι έτσι, πώς αναφερόμαστε στο κλιματιστικό με ρύθμιση θερμοκρασίας?)
Συγγνώμη για την χαζή ερώτηση..
-
Αυτόματος ή ηλεκτρονικός κλιματισμός είναι αυτός με τον καθορισμό θερμοκρασίας, το A/C είναι το ίδιο με τον (απλό) κλιματισμό.
-
A, χα! Ευχαριστώ φίλε μου, αυτό ακριβώς έψαχνα.
-
Υπάρχουν και αυτοκίνητα με κλιματισμό με αναλογικά χειριστήρια καθορισμού θερμοκρασίας και δυνατότητα αυτόματης διατήρησης της.
-
Δηλαδή με αναλογικό θερμοστάτη με αναγραφόμενες ενδείξεις θερμοκρασίας αν κατάλαβα σωστά.
Ο περιστρεφόμενος διακόπτης στα απλά A/C με ένδειξη κρύου-ζεστού είναι θερμοστάτης ή ροοστάτης; Δηλαδή ρυθμίζει τη θερμοκρασία κάτω/πάνω από την οποία παύει η λειτουργία του A/C ή ρυθμίζει την ένταση του ζεστού/κρύου; Ελπίζω να έγινα κατανοητός. -
Ροοστάτης είναι, απλά ρυθμίζει την ένταση του ζεστού/κρύου!
Στα αυτοκίνητα που λέει ο mirage, ρυθμίζει την θερμοκρασία και την ισορροπία της.
-
Υπάρχουν και μερικά που όντως έχουν ρύθμιση θερμοκρασίας αλλά όχι κουμπί auto. Αυτό μάλλον λέγεται ημιαυτόματος κλιματισμός!
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Υπάρχουν και μερικά που όντως έχουν ρύθμιση θερμοκρασίας αλλά όχι κουμπί auto. Αυτό μάλλον λέγεται ημιαυτόματος κλιματισμός!τι εννοείς? εμένα έχει auto αλλά αν το πατήσω αυτό θα δουλέψει για τη θερμοκρασία που του έχω ρυθμίσει (19 oC πχ). Άρα το δικό μου είναι auto ή ημιauto?
-
Στο Punto o αυτόματος ρυθμίζει όχι μονο την θερμοκρασία (μάλιστα διζωνικα) αλλά και το έαν θα πάει στα πόδιο, στο κέντρο ή στο παμπριζ.
Αυτός είναι πλήρως αυτόματος κλιματισμός
-
και σε μένα το ίδιο...
-
Γειά σας,
Απ΄ ότι ξέρω, στον αυτόματο κλιματισμό, εκτός από το κουμπάκι 'auto' πρέπει να υπάρχει και ο σχετικός αισθητήρας (κάτι σαν θερμοστάτης), κάπου στο εσωτερικό του αυτοκινήτου (συνήθως ταμπλώ), που παρακολουθεί και ρυθμίζει την θερμοκρασία που έχεις ορίσει.
Φιλικά
Μάξιμος
-
Πήγα σήμερα για service στο κλιματιστικό του Accent, για πρώτη φορά στα 10 χρόνια που το έχω (καλά ντε, μη βαράτε...)
Εργασίες και κόστος:
- Αλλαγή ψυντικού και λιπαντικού: 55 ευρώ
- Πλύσιμο ψυγείου: 15 ευρώ
- Απολύμανση αεραγωγών: 20 ευρώ
ΣΥΝΟΛΟ 90 ευρώ, ενώ ο τύπος, από το τηλέφωνο, είχε πει 40-60 ευρώ ανάλογα με τη δυσκολία. Αιτιαλόγησε τη διαφορά λέγοντας ότι δεν περιλαμβανόταν στην προσφορά το πλύσιμο και η απολύμανση ('αυτά πάνε ξεχωριστά φιλαράκο, μόνο το φάρμακο που ρίχνω για πλύσιμο του ψυγείου έχει 270 ευρώ συν ΦΠΑ τα 25 λίτρα')..
Η αντιπροσωπεία, για πλήρες σέρβις (που δεν ξέρω τι ακριβώς περιλαμβάνει, αλλά σίγουρα έχει έλεγχο και συμπλήρωση κυκλώματος και καθαρισμό εβαπορέττας) χρεώνει 75 ευρώ. Διαμαρτυρήθηκα αλλά τελικά του τά'δωσα, δεν θα κάτσω να τσακωθώ για 30 ευρώ κάθε δύο χρόνια. Κακό δικό του, δεν θα ξαναπάω αν και το είχα σκοπό, γιατί μου φάνηκε ότι ήξερε τι έκανε. Ωστόσο, έχω δύο απορίες:
-
Μου είπε ότι πρέπει να αλλάζεις λάδια κλπ κάθε δύο χρόνια, γιατί αλλιώς 'θα σ' αφήσει φιλαράκο'. Αφού το κύκλωμα του a/c είναι κλειστό, τα λάδια δε 'σπάνε' ούτε χάνονται, ποιος ο λόγος να το κάνεις; Εν τέλει, πότε να το ξαναπάω (σε άλλον, βέβαια );
-
Μου είπε επίσης ότι η ροή του αέρα προς την καμπίνα είναι μειωμένη, γιατί έχει βουλώσει η σίτα της εβαπορέττας και θέλει καθάρισμα (άλλα 100 ευρώ τουλάχιστο). Για να το αποδείξει, μου είπε να πιάσω ένα σωληνάκι που βγαίνει (ή μπαίνει;;) από την καμπίνα, το oποίο ήταν 'μπούζι', ενώ έπρεπε να ήταν χλιαρό. Η αλήθεια είναι ότι η ροή είναι όντως μειωμένη και η θερμοκρασία του κρύου αέρα όχι και πολύ κρύα, αλλά τελικά γίνεται δουλειά. Ισχύει αυτό που μου είπε;
EDIT: Στο http://www.hmaservice.com υπάρχουν τα service manual για όλα τα Hyundai. Για το δικό μου, δεν δείχνει να υπάρχει σίτα στην εβαπορέττα και συστήνει καθαρισμό με πεπιεσμένο αέρα αν τα πτερύγια είναι βουλωμένα. Μάλλον για κορόιδο έψαχνε ο τύπος...
Το μαγαζί είναι στη Βουλιαγμένης στον Άγιο Δημήτριο, όποιος ενδιαφέρεται για ακριβή διεύθυνση, PM.
-
'Φιλαράκο' - 'Φιλαράκο' τα τσίμπησε 'φιλικά' τα ευρώπουλα. Σαν πολλά τα λέει ο φιλάρας. Εγώ δεν έχω συντηρήσει για 4,5 χρόνια το Α/C στο accent, πλην αλλαγής φίλτρου καμπίνας πριν 1 μήνα. Είναι γεγονός ότι σαν να έχει χάσει λίγο ισχύ, αλλά μάλλον θέλει λίγο φρέον.
Το γεγονός ότι χωρίς την σούπερ συντήρηση σου δουλεύει ακόμα μετά από 10 χρόνια, αποδεικνύει ότι ψάχνει για πελάτες. ΙΣΩΣ σου χαλάσει κάποτε, αλλά καλύτερα να χαλάσει από κανονική χρήση παρά να σκας 100 ευρώ κάθε χρόνο για το A/C που δεν τα θες για συντήρηση ολόκληρου του αυτοκινήτου. -
Πλάκα-πλάκα είναι πολλά τα λεφτά Άρη...
Αλήθεια που είναι ο super dooper συντηρητής για να μαθαίνουμε κι εμείς οι 'άσχετοι'? -
Ο χρήστης stam69 έγραψε:
αυτά πάνε ξεχωριστά φιλαράκο, μόνο το φάρμακο που ρίχνω για πλύσιμο του ψυγείου έχει 270 ευρώ συν ΦΠΑ τα 25 λίτραΑν ήταν τόσο ακριβό θα σου έδειχνε τη μάρκα σίγουρα. Επίσης, τόσο ακριβό προϊόν θα ερχόταν σε συσκευασίες λίτρου - όχι 25λιτρες. Δεν νομίζω να υπάρχουν τόσο ακριβά καθαριστικά.
- Μου είπε ότι πρέπει να αλλάζεις λάδια κλπ κάθε δύο χρόνια, γιατί αλλιώς 'θα σ' αφήσει φιλαράκο'. Αφού το κύκλωμα του a/c είναι κλειστό, τα λάδια δε 'σπάνε' ούτε χάνονται, ποιος ο λόγος να το κάνεις; Εν τέλει, πότε να το ξαναπάω (σε άλλον, βέβαια );
Έχω 33 χρονών Μερσεντές με York συμπιεστή (R12) και τα λάδια (ορυκτέλαια) αλλάχτηκαν μόνο μια φορά. Στο δικό σου (μάλλον R134a) τα λάδια είναι συνθετικά POE και δεν χαλάνε - βγάλε συμπέρασμα.
- Μου είπε επίσης ότι η ροή του αέρα προς την καμπίνα είναι μειωμένη, γιατί έχει βουλώσει η σίτα της εβαπορέττας και θέλει καθάρισμα (άλλα 100 ευρώ τουλάχιστο). Για να το αποδείξει, μου είπε να πιάσω ένα σωληνάκι που βγαίνει (ή μπαίνει;;) από την καμπίνα, το oποίο ήταν 'μπούζι', ενώ έπρεπε να ήταν χλιαρό. Η αλήθεια είναι ότι η ροή είναι όντως μειωμένη και η θερμοκρασία του κρύου αέρα όχι και πολύ κρύα, αλλά τελικά γίνεται δουλειά. Ισχύει αυτό που μου είπε;
Δεν ξέρω αν ο εξατμιστής σου είναι βουλωμένος αλλά: το σωληνάκι που φεύγει από τον εξατμιστή (evaporator) είναι κανονικά γεμάτο ψυκτικό υγρό και παγωμένο. Αν είναι χλιαρό τότε το σύστημα έχει λιγότερο ψυκτικό υγρό. Δεν έχει σχέση με το αν έχει ροή αέρα ή όχι - μόνο με τη ποσότητα του ψυκτικού υγρού (εγώ το γεμίζω λίγο λιγότερο από όσο πρέπει και το σωληνάκι εξόδου είναι άλλες φορές παγωμένο και άλλες χλιαρό).
Αν θέλεις να διαπιστώσεις το πόσο λερωμένο/βουλωμένο είναι, κοίταξε κάθε πότε κόβει και ξαναρχίζει ο συμπιεστής. Αν κόβει αμέσως και κάνει πολλή ώρα να ξαναρχίσει είναι βουλωμένο (κόβει ο θερμοστάτης) και θα έχεις σχετικά μεγάλη θερμοκρασία αέρα στους αεραγωγούς.
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Για να ενεργοποιηθεί και να συνδεθεί υπάρχει ένας «συμπλέκτης». Όπως καταλαβαίνεις όσο λιγότερες συμπλέξεις αποσυμπλέξεις κάνεις είναι καλύτερα. Επίσης πολύ καλύτερα είναι να γίνεται σε όσο το δυνατόν λιγότερες στροφές μες ιδανικές τις μηδενικές.Μανώλη έτσι και αλλιώς ο συμπιεστής κάνει συνεχείς συμπλέξεις αποσυμπλέξεις όταν «πιάσει» τη θερμοκρασία λειτουργίας δεν νομίζω η μία στην εκκίνηση να αποτελεί πρόβλημα
-
Ο χρήστης stam69 έγραψε:
EDIT: Στο http://www.hmaservice.com υπάρχουν τα service manual για όλα τα Hyundai. Για το δικό μου, δεν δείχνει να υπάρχει σίτα στην εβαπορέττα και συστήνει καθαρισμό με πεπιεσμένο αέρα αν τα πτερύγια είναι βουλωμένα.Το site αυτό είναι επίσημο και πολύ καλό , γιατί δεν το κοίταγες πριν πας ??
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Είναι ΠΟΛΥ δύσκολη η μετατροπή γιατί πρέπει να καθαριστεί όλο το σύστημα εσωτερικά με κάποιο καθαριστικό (αλκοόλη?) ώστε να φύγουν όλα τα παλιά λάδια τα οποία δεν είναι συμβατά με το νέο ψυκτικό υγρό R134a. Αλλιώς με το καιρό θα καταστραφεί, ψάξε στο διαδίκτυο για 'black death'. Επίσης πρέπει να αλλαχθεί το φίλτρο και να τοποθετηθούν νέοι πιεσοδιακόπτες γιατί το R134a έχει μεγαλύτερες πιέσεις λειτουργίας και μικρότερη ψυκτική απόδοση στα παλιά συστήματα με R12. Η συμβουλή μου: κράτησε το R12.Εψαξα και μου εβγαλε 213 μυρια hits για την πανουκλα, λες να προσπαθει να μου πει τιποτα το google?
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Εψαξα και μου εβγαλε 213 μυρια hits για την πανουκλα, λες να προσπαθει να μου πει τιποτα το google?Μπορεί, ψάξε για 'black death' r134a πάλι πανούκλα θα βρεις αλλά όχι μεσαιωνική.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
αυτά πάνε ξεχωριστά φιλαράκο, μόνο το φάρμακο που ρίχνω για πλύσιμο του ψυγείου έχει 270 ευρώ συν ΦΠΑ τα 25 λίτρα
Αν ήταν τόσο ακριβό θα σου έδειχνε τη μάρκα σίγουρα. Επίσης, τόσο ακριβό προϊόν θα ερχόταν σε συσκευασίες λίτρου - όχι 25λιτρες. Δεν νομίζω να υπάρχουν τόσο ακριβά καθαριστικά.
Αν για καθαριστικό ψυγείου εννοεί το αντιμηκυτιακό, τότε ναι είναι ακριβό. Το spray 300ml της Wurth κοστίζει γύρω στα 20 με 25 ευρώ λιανική.
AC , Clima