-
Ο χρήστης zorz έγραψε:
Δηλαδή υπό ποιές συνθήκες κατ'εσέ επιτρέπεται-ορίζεται αυτή η περιβόητη κυκλοφορία σε στοίχους; Το εδάφιο που παρέθεσες (8α) είναι ΙΜΟ επαρκής και σαφής ορισμός. Αν ο δρόμος έχει επαρκή αριθμό λωρίδων (λογικά με ανάλογη οριζόντια σηματοδότηση), επιτρέπεται η κυκλοφορία σε παράλληλες σειρές χωρίς η σχετική κίνηση της μιας λωρίδας ως προς την άλλη να είναι 'προσπέρασμα'.Αυτό που λέω είναι ότι IMHO, πρέπει να υπάρχουν ήδη σχηματισμένοι στοίχοι για να ορίζεται κυκλοφορία σε στοίχους. Για παράδειγμα αυτό είναι κίνηση σε στοίχους, ειδικά στο αριστερό ρεύμα, αλλά και στο δεξί, ενώ αυτό δεν μπορεί να είναι κίνηση σε στοίχους.
Όπως το εκλαμβάνω εγώ, νομικά το προσπέρασμα είναι: οδηγώ λχ. σε επαρχιακή οδό με 1+1 λωρίδες κυκλοφορίας, συναντώ όχημα που κινείται πιο αργά, αν ο δρόμος στο σημείο έχει διακεκκομένη γραμμή που επιτρέπει το προσπέρασμα και υπάρχει επαρκής ορατότητα, βγάζω φλας, βγαίνω στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, προσπερνώ και επιστρέφω δεξιά.
Όταν κινείσαι σε αυτοκινητόδρομο/ταχείας κυκλοφορίας και βρεθείς σε ανάλογη περίπτωση, αυτό δεν ονομάζεται επίσημα 'προσπέρασμα'.Το προσπέρασμα σε δρόμο 1+1 σίγουρα είναι προσπέρασμα. Ορίζεται όμως και προσπέρασμα εντός του ρεύματος δύο λωρίδων, στο άρθρο 17, παρ. 4: 'Eιδικότερα σε oδόστρωμα διπλής κατεύθυνσης, τo πρoσπέρασμα απαγoρεύεται και κατά την πρoσέγγιση σε κυρτή αλλαγή κλίσης ή σε στρoφές με ανεπαρκή oρατότητα, εκτός αν υπάρχει στα σημεία αυτά διαχωριστική νησίδα ή δύo τoυλάχιστoν λωρίδες κυκλoφoρίας πρoς την κατεύθυνση αυτoύ πoυ πρoσπερνά, oι oπoίες oρίζoνται με κατά μήκoς διαγραμμίσεις, τo δε πρoσπέρασμα γίνεται χωρίς να εγκαταλείψει o oδηγός τις λωρίδες κυκλoφoρίας πoυ σημειώνoνται ως κλειστές γι’ αυτoύς πoυ έρχoνται αντίθετα.'
Οπότε δεν απαιτείται να βγεις στο αντίθετο ρεύμα για να θεωρηθεί προσπέρασμα.
Ναι. Αν υπάρχει σχετικά λίγη κίνηση (δλδ. τα αυτοκίνητα απέχουν μεταξύ τους πχ. 30-40 μέτρα και απλώς είναι τυχαία διασκορπισμένα στις λωρίδες) τότε είναι λογικότατο. Αν οι αποστάσεις είναι μικρές και χωράς οριακά, τότε ο ΚΟΚ το χαρακτηρίζει ως επικίνδυνη οδήγηση, είναι παράνομο και στη καθημερινή γλώσσα το αποκαλούμε 'σφήνες'.
Για τις σφήνες φυσικά και συμφωνούμε, είναι επικίνδυνη οδήγηση και παράνομες λόγω πολλών διαφορετικών διατάξεων. Αλλά θεωρείς ότι τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας, βγάζοντας φλας και κάνοντας ότι άλλο χρειάζεται, είναι λογικό να προσπερνάω από δεξιά με 120 κάποιον που πάει αριστερά με 70-80 στην ΕΟ αν δεν κινούμαστε σε ήδη σχηματισμένους στοίχους; Επειδή ακριβώς το βρίσκω παράλογο, και επειδή δε βρίσκω κάποιο σημείο στον ΚΟΚ να αποσαφηνίζει τι εννοεί 'κίνηση σε στοίχους', γι'αυτό δίνω αυτή την ερμηνεία.
Ξεφύλλισα το βιβλιαράκι του SC-DMV που έχω πρόχειρο και γράφει το εξής:
Passing On Right
In most cases you pass another vehicle by moving to the left.
There are times, however, when it is permissible to pass a vehicle on the
right:- When the other vehicle is making a left turn and there is room on
the paved portion of the roadway. - On a street or road where the way is wide enough and clear
ahead, with no parked cars obstructing the way or “hiding”
pedestrians, and where the pavement is wide enough for two or
more lanes of traffic in the same direction. Use caution and
observe what other drivers and pedestrians are doing, so that
any abrupt action on their part will not catch you unaware.
Passing on the right is permissible only when movement can be
made safely and without driving off the roadway.
> >επομένως και εκεί επιτρέπεται. Μιλάς για Αμερική που ο ΚΟΚ διαφέρει αρκετά, πχ, σε κάποιες πολιτείες σου επιτρέπει να περάσεις κόκκινο αν στρίβεις δεξιά, πράγμα που απαγορεύεται σε όλη την Ευρώπη. Στην Ευρώπη υπάρχουν παραδείγματα, θυμάμαι κάποιο συνφορουμίτη που είχε φάει κλήση στη Γερμανία επειδή ακολουθούσε κάποιον στη μεσαία, βγήκε στη δεξιά, *επιτάχυνε*, και βγήκε στην επόμενη έξοδο που ήταν πολύ κοντά. Το διάστημα κατά το οποίο πήγαινε δίπλα στον άλλο από δεξιά και γρηγορότερα, ήταν παράνομος. Και για να πω την προσωπική μου εμπειρία, έχοντας κάνει αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα σε 4-5 χώρες της Ευρώπης, πουθενά* δεν είδα κάποιος να κινείται πιο γρήγορα και δεξιότερα, παρά μόνο σε συνθήκες πυκνής κίνησης. * Ίσως μόνο στους γείτονες Ιταλούς... Anyway, είτε αμερικάνικος είτε γερμανικός είτε ιταλικός ο ξένος ΚΟΚ που αναφερόμαστε, δεν είναι πανομοιότυπος με τον ελληνικό, οπότε δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα. Εγώ το ανέφερα μόνο επειδή θεωρή τον ελληνικό ΚΟΚ ασαφή και κοιτώντας τους ΚΟΚ της Ευρώπης παίρνω μια ιδέα τι εννοούσε ο νομοθέτης σ'αυτά τα εδάφια που λείπουν οι (κατ'εμέ) απαραίτητοι ορισμοί. Sorry για το σεντόνι!
- When the other vehicle is making a left turn and there is room on
-
Ρε παιδιά, νομίζω ότι παρα-αναλύθηκε το θεμα, ειδικά όταν δεν πρόκειται και για πυρηνική φυσική.
Κοινή λογική πρέπει να έχει κανείς για να καταλάβει πως πρέπει να κινείται στο 99% των περιπτώσεων, ΟΚ υπάρχουν και εξαιρέσεις, κακοφτιαγμένοι δρόμοι, με λάθος σήμανση ή κακώς τοποθετημένες διασταυρώσεις που είναι λογικό να μας μπερδεψουν για λίγο, αρκεί ωστόσο να μπούμε μετά στη σωστή πορεία.
Για μένα είναι τεράστιο ζώο όποιος κινείται στην αριστερή λωριδα ενώ υπάρχει χώρος στις δεξιότερες και πόσο μάλλον όταν η τέρμα δεξια είναι κατά κανόνα άδεια στους μεγαλύτερους οδικούς άξονες και μέσα στην πόλη και έξω από αυτή.
Οι λεγόμενοι κατασκηνωτές της αριστερής είναι ένα από τα πράγματα που με ενοχλούν αφάνταστα, είτε το κάνουν από άγνοια ή κουλαμάρα είτε πολλές φορές επίτηδες για να σπάσουν τα νεύρα των πίσω. -
Ο χρήστης Hammer_ έγραψε:
Αυτό που λέω είναι ότι IMHO, πρέπει να υπάρχουν ήδη σχηματισμένοι στοίχοι για να ορίζεται κυκλοφορία σε στοίχους. Για παράδειγμα αυτό είναι κίνηση σε στοίχους, ειδικά στο αριστερό ρεύμα, αλλά και στο δεξί, ενώ αυτό δεν μπορεί να είναι κίνηση σε στοίχους.
Εντάξει, νομίζω απλά διαφωνούμε στην ερμηνεία που δίνει ο καθένας. Πρακτικά τώρα, προσπαθώ να ζυγίσω το 'κινούμαστε όσο πιο δεξιά γίνεται' με το ενδεχόμενο να περάσεις κάποιον αργό από δεξιά και να πάει να σε κλείσει άθελα του καθώς και τη συνολικότερη όσο το δυνατόν πιο στρωτή ροή του δρόμου (να κινείσαι εσύ γρήγορα, χωρίς όμως παράλληλα να εμποδίζεις κάποιον που θέλει να πάει γρηγορότερα).
Ας πούμε στη 2η εικόνα, αν πλησίαζα κάποιον αργό στη μεσαία και έρχονταν κάποιος άλλος πολύ πιο γρήγορος από αριστερά, θα τον προσπερνούσα από δεξιά. Αν ο αργός ήταν το φορτηγό με τη μειωμένη ορατότητα, μάλλον θα επέλεγα να αφήσω το γκάζι και να προσπεράσω από αριστερά μόλις περνούσε ο γρήγορος. Επίσης εξαρτάται και από τη κατάσταση του δρόμου πιο μπροστά. Λχ, στη 1η εικόνα (στο δεξί ρεύμα) θα περνούσα προφανώς από αριστερά γιατί αλλιώς θα έπεφτα πάνω στο βυτιοφόρο. Αν όμως η απόσταση του πρώτου αμαξιού στη μεσαία με το βυτίο ήταν τέτοια που μαζί με τη διαφορά ταχύτητας μας άφηνε ασφαλές 'παράθυρο' για να επιστρέψω στη μεσαία πριν φτάσω στο ύψος του φορτηγού, ενδεχομένως να το έκανα. Ειδικά αν υπήρχε ταχύτερη κίνηση αριστερά.Οπότε δεν απαιτείται να βγεις στο αντίθετο ρεύμα για να θεωρηθεί προσπέρασμα.
Δεκτόν τότε.
είναι λογικό να προσπερνάω από δεξιά με 120 κάποιον που πάει αριστερά με 70-80 στην ΕΟ αν δεν κινούμαστε σε ήδη σχηματισμένους στοίχους; Επειδή ακριβώς το βρίσκω παράλογο, και επειδή δε βρίσκω κάποιο σημείο στον ΚΟΚ να αποσαφηνίζει τι εννοεί 'κίνηση σε στοίχους', γι'αυτό δίνω αυτή την ερμηνεία.
Το όλο πρόβλημα ξεκινάει από αυτόν που πάει αργά και αριστερά, εκεί είναι όλο το παράλογο. Από εκεί και πέρα, το πώς θα τον περάσεις γρήγορα, με ασφάλεια και νόμιμα (ή όχι) είναι που έχουμε διαφορετικές απόψεις.
Μιλάς για Αμερική που ο ΚΟΚ διαφέρει αρκετά, πχ, σε κάποιες πολιτείες σου επιτρέπει να περάσεις κόκκινο αν στρίβεις δεξιά, πράγμα που απαγορεύεται σε όλη την Ευρώπη. Στην Ευρώπη υπάρχουν παραδείγματα, θυμάμαι κάποιο συνφορουμίτη που είχε φάει κλήση στη Γερμανία επειδή ακολουθούσε κάποιον στη μεσαία, βγήκε στη δεξιά, επιτάχυνε, και βγήκε στην επόμενη έξοδο που ήταν πολύ κοντά. Το διάστημα κατά το οποίο πήγαινε δίπλα στον άλλο από δεξιά και γρηγορότερα, ήταν παράνομος.
Και για να πω την προσωπική μου εμπειρία, έχοντας κάνει αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα σε 4-5 χώρες της Ευρώπης, πουθενά* δεν είδα κάποιος να κινείται πιο γρήγορα και δεξιότερα, παρά μόνο σε συνθήκες πυκνής κίνησης.Ανέφερα το συγκεκριμένο παράδειγμα γιατί από εκεί έχω προσωπική εμπειρία. Όντως, στη Γερμανία φερ'ειπίν μπορεί να είναι αυτό παράνομο, θα δεις όμως και απείρως λιγότερους που να οδηγούν αργά και αριστερά, βάζοντας σε στο δίλλημα αυτό.
-
Όπως ήταν αναμενόμενο για δύο ανθρώπους που το ψάχνουν τόσο πολύ, στο πρακτικό του θέματος συμφωνούμε.
Τα υπόλοιπα ας τα βρει η αστυνομία, για να έχουμε να γράφουμε και στο παρόν topic!
-
./.
-
.../.
-
Ο χρήστης nEK έγραψε:
Χτες σε κατοικημενη περιοχή, κινούμενος με ~60km/h πετάγεται κάποιος μπρος μου και αντι να κοψω και να περιμένω να επιταχύνω παρέα του, τον προσπέρασα ομαλα, πατωντας ομως διπλή γραμμη...
Σε 200 μέτρα είχε στρουμφακια τα οποια και δεν διέκρινα.
Δεξια, αλαρμ, έγγραφα, κατεβαίνω απο το αμάξι... για διπλή γραμμη 400€ και αφαίρεση διπλώματος για 10 μέρες...Εν τέλη με γράψανε στα μισά ευρώ για 'κίνηση στο αντίθετο ρεύμα'.
Οταν τους είπα 'δεν είδατε αυτόν που πετάχτηκε σαν πουτσ@ μπρος μου' και αναγκάστηκα να προσπεράσω, δεν το πρόσεξαν., ήταν απασχολημένη.
Δεν έχω κάτι με τους μπάτσους μιας και αυτή τη δουλειά τους κάνουν... κάνουν και εκπτώσεις μιας και καταλαβαίνουν τι 'παίζει' με τα υπέρογκα ποσά που μόνο στη μείωση ατυχημάτων δεν συντελούν. Ίσως μόνο στη μείωση των παραβάσεων... αλλά και ο δήμος καλά τα 'κονομάει'!!Καποτε οδηγωντας λεωφορειο του ΚΤΕΛ στο πεταλο του Μαλιακου και κατα τις μια το βραδυ με περιπου 80 χαω, σε καποιο βενζιναδικο πεταχτηκε μπροστα μου μπατσικο Xsara σε αποσταση κατω των 25μ και πηγαινει το πολυ με 30. Ευθεια, αδειος δρομος, φλας, προσπεραση ολα ΟΚ. Αμ δε... Φαροι, σειρηνες, δεξια (στη ΛΕΑ και οχι σε καποιο parking) αδεια-διπλωμα-ασφαλεια, κληση για διπλη γραμμη (αυτες που εχει στα βενζιναδικα για να μην γινονται προσπερασεις στις εξοδους τους - χωρις την εκπτωση που ειχες εσυ) και ειμαι και εγκληματιας διοτι ειμαι επαγγελματιας και μεταφερω κοσμο τον οποιο και θα σκοτωσω (αν το κοπανουσα το Xsara φυσικα γιατι ειναι αδυνατο να φρεναρω σε τετοια αποσταση, δεν θα τα ελεγε αυτα και θα ειχα και δικιο γιατι στην ουσια παραβιασε προτεραιοτητα).
Υπερβολικα εκνευρισμενος διοτι ηταν το μονο που μπορουσα να κανω για να αποφυγω το ατυχημα αλλα και την ενοχληση των επιβατων απο το βιαιο φρεναρισμα (βραδυνο δρομολογιο, οι περισσοτεροι κοιμουνται) και αναρωτομενος ποσο μαλακας μπορει να ειναι σκεφτομαι οτι ενδεχομενα να μην με ειδε, να ηταν ισως αφηρημενος.Και τωρα το καλυτερο: Συζητωντας με συναδελφους το περιστατικο εντοπισα 3 (τρεις) οδηγους ΚΤΕΛ και 7 (επτα) νταλικιερηδες που ειχαν αναλογο περιστατικο στο συγκεκριμενο σημειο και με το ιδιο ονοματεπωνυμο στα στοιχεια του αστυνομικου!!! Δηλαδη ο τυπος λεει με το μυαλο του οτι αφου δε θα με σκοτωσεις, θα αποφυγεις το ατυχημα, θα σε γραψω!!!
Φυσικα την επομενη φορα θα περασω απο πανω και ας μην ειναι ο ιδιος και ας ειναι πραγματι αφηρημενος...
-
Μια αναφορα στον διοικητη της τροχαιας της περιοχης του απο τον καθε εναν σας ισως να ειχε καποια επιπτωση στην συμπεριφορα του.... και ο διοικητης δεν μπορει να ειναι πισω απο τον καθε μακακα και να τον αξιολογει.... δεν νομιζω οτι το κανει αυτο κατοπιν διαταγων.... εστω και προφορικων.... για την πλακα του νομιζω οτι το κανει.... για να μην πω κατι χειρωτερο......
-
Χθες το βράδυ με είχαν πάρει στο κατόπι...
ΑΟ σε κάποιο σημείο μετά την έξοδο για Λαμία είχα πιάσει πολλά... στην επόμενη έξοδο που περίμενα στο φανάρι, μόλις έχω σταματήσει, μετά από λίγο έρχεται πίσω μου περιπολικό... Φθηνά την γλύτωσα...
Μετά γύρω στις 3 πάω να ξαναχρησιμοποιήσω την ΑΟ, με το που πάω να μπω με σταματάνε για αλκοτέστ. Ωστόσο ήταν πολύ ευγενικοί, μόνο δίπλωμα μου ζήτησαν και να φυσήξω χωρίς να μου ζητήσουν να κατέβω από το αυτοκίνητο και δεν το πίστευαν ότι δεν έχω πιει... Μάλιστα μου ζήτησε να φυσήξω 2-3 φορές κοιτάζοντας και ξανακοιτάζοντας τις ενδείξεις της συσκευής, ρωτώντας με στο τέλος με απορία 'δεν έχετε πιεί τίποτα?'
Εκείνη τη στιγμή ακούστηκε από το κέντρο σήμα στον ασύρματο ότι ΙΧ είχε μπει ανάποδα στην έξοδο για Λαμία και να σπεύσει περιπολικό... Τον ρωτάω χαμογελώντας πάλι ανάποδα πάνε? Και με ύφος αγανάκτησης απαντάει άστα να πάνε... Οι σκέψεις μας εκείνη τη στιγμή ήταν κάποια ανώτερη δύναμη να μας σώσει από τέτοιους χάρους. Χαιρετιστήκαμε και έφυγα.
-
Ζωο μπατσος βγηκε χτες απο παραδρομο της Βαρης Κορωπιου που εχει καφε/σαντουιτσαδικο....μπορει απλα να ηταν τυχαιο το σημειο και να μην ειχαν σταματησει για μασαμπουκα, αφου λοιπον βγηκε απο τον παραδρομο χωρις να κοιταξει (η θεωρησε οτι τα κολαδικα εχουν παντα προτεραιοτητα) αναγκασε το αμαξι στην δεξια λωριδα να φρεναρει και εμενα που προσπερνουσα...να φρεναρω για να μην τον περασω με πολλα.....αμ δε, ο μαλακας επιασε το 1/3 της λωριδας μου κινουμενος με 30-40 χλμ, και αποφασισε να κανει αριστερα στο πρωτο φαναρι που κανει αριστερα λιγα μετρα πιο κατω. Σε κατι τετοιες φασεις σκεφτομαι να αγορασω ενα NIVA μεταχειρο
-
Να χαρώ το όργανο που έβαλε ένα μπουρί σόμπας στο περιπολικό που οδηγούσε (Octavia) και έκανε σαν τρένο. Έδινε το σωστό παράδειγμα...
-
Ο χρήστης ratanplan έγραψε:
μπατσος βγηκε χτες απο παραδρομο της Βαρης Κορωπιου που εχει καφε/σαντουιτσαδικο....Εμείς είχαμε πολλά χρόνια να δούμε όργανα της τάξης εδώ, αλλά τώρα τελευταία βλέπουμε πάρα πολύ συχνά αστυνομικούς.
Βλέπετε, έχει ανοίξει ένα Everest στη γωνία!
-
Ο χρήστης avel έγραψε:
μπατσος βγηκε χτες απο παραδρομο της Βαρης Κορωπιου που εχει καφε/σαντουιτσαδικο....
Εμείς είχαμε πολλά χρόνια να δούμε όργανα της τάξης εδώ, αλλά τώρα τελευταία βλέπουμε πάρα πολύ συχνά αστυνομικούς.
Βλέπετε, έχει ανοίξει ένα Everest στη γωνία!
Και στην αργυρουπολη τα ιδια.
απο τοτε που ανοιξε το Everest, γεμησε η πλατεια μπατσους που τσεκαρουν παπακια! -
Πουλάνε ντόνατς τα Everest;
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Πουλάνε ντόνατς τα Everest;Φαντάσου να έρθουν και στην Ελλάδα τα Dunkin' Donuts ή ακόμα περισσότερο τα Krispy Kreme ( )...
-
Ο χρήστης zorz έγραψε:
Φαντάσου να έρθουν και στην Ελλάδα τα Dunkin' Donuts...Υπάρχει, ή υπήρχε μέχρι πριν λίγο καιρό τουλάχιστον, τέτοιο κατάστημα στην Γλυφάδα.
-
Ενδιαφέρον. Πάντως ίσως πρέπει να κοιτάξουν την online παρουσία τους. Από τα πρώτα αποτελέσματα στο Google είναι αυτό: http://www.efet.gr/deltio223.html
-
Φαντάσου να έρθουν και στην Ελλάδα τα Dunkin' Donuts...
Υπάρχει, ή υπήρχε μέχρι πριν λίγο καιρό τουλάχιστον, τέτοιο κατάστημα στην Γλυφάδα.
Υπάρχει.
-
Πουλάνε ντόνατς τα Everest;Δεν μιλαμε για Γιανκιδες... Αλλα για τα δικα μας καμαρια...
Μπουγατσα η Τυροπιτα και εξπρεσο φρεντο.... -
Φαντάσου να έρθουν και στην Ελλάδα τα Dunkin' Donuts...
Υπάρχει, ή υπήρχε μέχρι πριν λίγο καιρό τουλάχιστον, τέτοιο κατάστημα στην Γλυφάδα.
+1.000
Συμπεριφορές Αστυνομικών--> Λάθη και Σωστά!