-
Fiat 500 1.4 100HP 16V Sport
Μου παραχωρήθηκε από εχθές παρασκευή μέχρι τη δευτέρα που θα παραλάβω το Panda 100 (εξυπηρέτηση πελατών επειδή άργησε πάνω από το συμφωνημένο η παράδοση του Panda)...Αναμείνατε για εκτενές σχολιασμό...
_
-
Όπως είπα λοιπόν:
Μου παραχωρήθηκε από εχθές παρασκευή μέχρι τη δευτέρα που θα παραλάβω το Panda 100 (εξυπηρέτηση πελατών επειδή άργησε πάνω από το συμφωνημένο η παράδοση του Panda), ένα Fiat 500 1.4 100HP 16V Sport KOKKINO[list:3ne740pl][:3ne740pl]Ok, ας ξεκινήσω από το ότι γενικά τα χρωματιστά αυτοκίνητα δε μου πολυαρέσουν, πόσο μάλλον τα κόκκινα (σε κόκκινο θα έκανα παραχώρηση μόνο για Ferrari, ούτε καν για Mitsubishi Evo)...
4 λοιπόν κοπελιές με ρώτησαν αν είναι δικό μου και τόνισαν πόσο ωραίο και κουκλί είναι...
Δε θα το έλεγα τελικά άσχημο παρά ιδιαίτερο, ενώ το όλο σχήμα το κάνει τελικά όμορφο...[/3ne740pl]
[:3ne740pl]Περί εργονομίας - λειτουργικότητας:
Κανένα απολύτως πρόβλημα σε οτιδήποτε, διακόπτες, χειριστήρια κλπ...
Όλα σε θέσεις που εξοικειώνεσαι μαζί τους άμεσα χωρίς κανένα πρόβλημα, ακόμα και αν είσαι χρήστης για χρόνια αυτοκινήτων της VW που έχουν κάπως διαφορετική αντίληψη...
Ακόμα και τα χειριστήρια του ηχοσυστήματος, είτε στο ταμπλό ή στο τιμόνι δε με δυσκόλεψαν καθόλου...
(αντίθετα στο τιμόνι μου άρεσαν, σε αντίθεση με ένα Suzuki SX4 που με είχαν ενοχλήσει κατα την οδήγηση)
Εντύπωση μου έκανε το USB host, το οποίο αν και τοποθετημένο σε περίεργη θέση αναγνώρισε USB memory stick 8GB άμεσα και απροβλημάτιστα. Στην κεντρική οθόνη εντός του πίνακα οργάνων μάλιστα αναφερόταν και ο τίτλος του κομματιού για λίγα δευτερόλεπτα...
Η απόδοση του ηχοσυστήματος -για τα δικά μου δεδομένα- είναι εξαιρετική...
Μιας και έβρεξε θα ήθελα να πω ότι καλό θα ήταν να έχει το σύστημα που έχει η VW στα Golf, όπου στην πρώτη σκάλα έχεις μερικές έξτρα ρυθμίσεις για τη συχνότητα ενεργοποίησης των υαλοκαθαριστήρων... Ίσως να ήταν κάπου κρυμμένο και να μην το βρήκα...
Ενδιαφέρον ήταν το ότι μπορείς να έχεις φώτα ημέρας όπου με το που γυρνάς το κλειδί τα μικρά φώτα ανάβουν μονίμως (προσοχή: όχι τα μεσαία)...
Ο πίνακας οργάνων προσωπικά δε μου άρεσε. Μπορεί να περιέχει τα πάντα, το πορτοκαλί χρώμα να είναι ταιριαστό και να μην ενοχλεί, εμένα όμως με χάλασε που οι βελόνες ήταν μικρές σε μέγεθος, και οι ενδείξεις η μία μέσα στην άλλη... (στροφόμετρο, ταχύμετρο).
Ερωτηματικό μου άφησαν οι διακόπτες των παραθύρων που με προβλημάτισαν λίγο ως προς τη χρήση τους όσον αφορά το αυτόματο κατέβασμα και το λίγο κατέβασμα...
Το Α/C το δοκίμασα για να ξεθαμπώσω το παρμπρίζ και ανταποκρίθηκε άμεσα...
Δε μπορώ να πω περισσότερα για την απόδοσή του αλλά δε νομίζω να υστερεί σε τίποτα...
Ο ανεμιστήρας επίσης μου φάνηκε αρκετά δυνατός...[/3ne740pl]
[:3ne740pl]Περί διαστάσεων:
Ευχάριστη η διαφορά από τα Golf που οδηγώ καθώς η αναζήτηση θέσης στάθμευσης έγινε κατα πολύ ευκολότερη... Δύο, τρεις τιμονιές και σβήσιμο, παιχνιδάκι... Αν βέβαια είχε και αισθητήρες παρκαρίσματος θα ήταν ακόμα πιο εύκολα τα πράγματα...
Εντυπωσιακοί ήταν από την πλευρά τους οι πλαϊνοί νίκελ καθρέπτες που ήταν τεράστιοι για την κατηγορία του αυτοκινήτου και βοηθούσαν ίσως και περισσότερο από όσο απαιτείται... (σε αντίθεση με το Fiat Panda 100 του οποίου οι καθρέπτες μου φάνηκαν μικροί και ανεπαρκείς)...[/3ne740pl]
[:3ne740pl]**Περί θέσης οδήγησης και χώρων: **
Η θέση οδήγησης είναι κάπως ψηλή (δε δοκίμασα να δω αν και κατα πόσο χαμηλώνει το κάθισμα), και τα καθίσματα με ελάχιστη πλευρική στήριξη... Ειδικά όταν ανεβαίνουν οι ρυθμοί της οδήγησης οι μετακινήσεις στο κάθισμα είναι και αναπόφευκτες και ενοχλητικές... Μην ξεχνάμε ότι αναφέρομαι στην έκδοση με τα 100 άλογα και το κουμπάκι sport...
Οι χώροι μπροστά είναι επαρκείς και δύσκολα νομίζω θα αισθανθεί κάποιος άβολα. Ειδικά ο συνοδηγός αν τραβήξει το κάθισμα πίσω έχει πάρα πολύ χώρο...
Το αντίστροφο ισχύει για τους πίσω επιβάτες... Οι χώροι πίσω δεν είναι κάτι ιδιαίτερο και σίγουρα δεν προσφέρονται για ταξίδια... Για μικρές μετακινήσεις εντός πόλεως δε νομίζω να προβληματίσουν...
Εδώ βέβαια έρχεται και η κυριότερη ένστασή μου για τρίπορτα/5-θέσια αυτοκίνητα. Είναι άκρως ενοχλητικό να μεταφέρεις 4 άτομα και να πρέπει να σηκωθεί το κάθισμα για να βγει ένα από αυτά...
Είναι ο κυριότερος λόγος (ακόμα και πριν από την τιμή), που δε θα το έπαιρνα...
Ο χώρος αποσκευών δε μου έκανε εντύπωση (ούτε αρνητική ούτε θετική), καθώς ήταν αυτό ακριβώς που περίμενα. Ίσως να υστερεί σε πρακτικότητα έναντι του Panda καθώς η 3η πόρτα είναι κεκλιμένη κάτι που περιορίζει κάπως το χώρο, χωρίς όμως να είμαι και σίγουρος...
Το αυτοκίνητο έχει και γυάλινη σταθερή οροφή που κάνει πιο φωτεινό το εσωτερικό και ίσως δίνει μια αίσθηση ευρυχωρίας... Αρνητικό όμως τό ότι το μόνο που υπάρχει για να σε προφυλάξει από τον καλοκαιρινό ήλιο είναι ένα διάφανο κουρτινάκι. Προσωπικά το καλοκαίρι κλείνω την ηλιοροφή και τραβάω και το κάλυμα της στο Golf γιατί ο ήλιος με ζεσταίνει και με ενοχλεί πάρα πολύ...
Ο χώρος για τα κεφάλια των μπροστινών επιβατών είναι επαρκής, ίσως όχι και τόσο όμως αν το κουρτινάκι της γυάλινης οροφής είναι τραβηγμένο για να κρύβει τον ήλιο...
Για το χώρο για τα κεφάλια των πίσω δε μπορώ να πω τίποτα καθώς δεν κάθησα πίσω, ίσως όμως να είναι επαρκής για το μέσο όρο...[/3ne740pl]
[:3ne740pl]Τιμόνι:
Το τιμόνι με τη χοντρή δερμάτινη στεφάνη είχε πάρα πολύ καλή αίσθηση αφής και μέγεθος που θεωρώ ιδανικό.
Με το Sport off, είναι αρκετά ελαφρύ και ευχάριστο για την πόλη...
Η μεταμορφωση που υφίσταται πατώντας το Sport είναι πραγματικά εντυπωσιακή και κατα την άποψή μου απόλυτα ταιριαστή για διαδρομές εκτός πόλεως (και εντός όμως δε με χαλάει)...
Γενικά η αίσθηση που δίνει με το sport on, είναι εξαιρετική ειδικά σε γρήγορους ρυθμούς και δρόμους με στροφές... (υπενθύμιση: αν τα καθίσματα είχαν καλύτερη πλευρική στήριξη μόνο)...
Ίσως φταίει ότι το μεταξόνιο και το μετατρόχιο είναι κοντύτερα από τα αντίστοιχα ενός Golf, αλλά μου φάνηκε ότι δεν έστριβα το τιμόνι όσο και όπως θα έπρεπε σε γρήγορους ρυθμούς για να βγαίνω από τις στροφές όπου και όπως θα ήθελα... Αυτό μάλλον θα θέλει εξοικείωση...[/3ne740pl]
[:3ne740pl]Φρένα:
Δυνατά και χωρίς 'νεκρή' διαδρομή...
Δεν τα υπέβαλλα σε σκληρά φρεναρίσματα, ούτε προσπάθησα να τα κουράσω, η αίσθηση που αποκόμισα όμως ήταν η πλέον θετική ανεξαρτήτως της κατηγορίας του αυτοκινήτου...[/3ne740pl]
[:3ne740pl]Κιβώτιο:
Η θέση του επιλογέα ψηλά ήταν άλλη μία ευχάριστη έκπληξη τόσο για εμένα όσο και για άλλα δύο παιδιά εκτός από μία φίλη που το οδήγησε. Βολευτήκαμε όλοι -πλην της φίλης- και μείναμε ιδιαίτερα ευχαριστημενοι από τη θέση.
Το ίδιο ευχαριστημένοι μείναμε και από το κούμπωμα των ταχυτήτων τόσο στο ανέβασμα/κατέβασμα όσο και στο αν οδηγούσαμε γρήγορα/χαλαρά...
Η 6η σχέση προσφέρεται για πιο ήρεμη μετακίνηση και σίγουρα θα ήταν φτωχότερο το αυτοκίνητο αν δεν υπήρχε...
Σημείωση: Το αυτοκίνητο αυτό έχει ESP οπότε έχει και Hill Assist, κάτι που με εξέπληξε ευχάριστα όταν προσπάθησα να το παρκάρω σε κατηφορικό δρόμο...
Bravo στη Fiat για ένα πολύ καλό κιβώτιο σε ένα αυτοκίνητο που ήδη είχε 8.000 χλμ σε test drive...[/3ne740pl]
[:3ne740pl]Κινητήρας:
Να πω την αλήθεια δεν περίμενα και πάρα πολλά, όσο και τα νούμερα να λένε για 100 ίππους...
Τελικά, ο κινητήρας με το sport off δε μου άρεσε καθόλου, και μου φάνηκε ιδιαίτερα αδύναμος...
Σε αυτή τη λειτουργία δεν σε προκαλεί να το πατήσεις καθόλου, ούτε και για επιτάχυνση εντός πόλεως...
ΑΝΤΙΘΕΤΑ, όλα αλλάζουν όταν με το sport on. Αποκρίνεται άμεσα σε κάθε πάτημα του γκαζιού ακόμα και αν η επιλεγμένη σχέση δεν είναι η ενδεδειγμένη και ανεβάζει πρόθυμα μέχρι τις +6.500 στροφές (θα έλεγα από τις 6.500 μέχρι τις 7.000 αυξάνεται πιο πολύ ο θόρυβος παρά η δύναμη)...
Ο ήχος από την άλλη είναι κάπως τραχύς ειδικά μετά τις 4.000 στροφές αλλά θα τον χαρακτήριζα ευχάριστο και σε καμία περίπτωση ενοχλητικό...
Στις χαμηλές στροφές ακούγεται ελάχιστα οπότε όλα μια χαρά εδώ...
Μιας και είπα για τον ήχο, ας κάνω και μια αναφορά στην ηχομόνωση που γενικά είναι πάρα πολύ καλή και απομονώνει τους εξωτερικούς θορύβους...
Συνηθισμένος από το GT 170 να οδηγώ με μία σχέση πάνω (ή και δύο), λόγω της άφθονης ροπής από χαμηλά, θα έλεγα ότι δεν απογοητεύτηκα από τον κινητήρα με παρόμοια οδήγηση...
Ok, δεν έχουν σχέση οι κινητήρες, αλλά η έλλειψη ροπής χαμηλά δεν είναι και τόοοοοοσο εμφανής...
Είναι μεν, όχι τραγικά δε...
Αν βέβαια είχε compressor ή compressor/turbo ή μικρό/ελαφρύ turbo θα ήταν πιο ευχάριστα τα πράγματα αλλά αυτά θα τα συζητήσουμε στο τέλος...[/3ne740pl]
[:3ne740pl]Ανάρτηση - Οδική συμπεριφορά:
Να και κάτι ενδιαφέρον. Το αυτοκίνητο αν θυμάμαι καλά φοράει ελαστικά 195/55/15 και έχει ζάντες αλουμινίου...
Η ανάρτηση είναι σκληρή και σφιχτή χωρίς όμως να ακούγονται κοπανήματα στις ανωμαλίες...
Γενικά περνάει μονοκόμματα επάνω από ανωμαλίες, εντόπισα όμως δύο σημεία:
Πρώτον, όταν ο δρόμος έχει μεγάλες και βαθιές διαμήκεις ανωμαλίες (κάτι σαν καθιζήσεις), το αμάξωμα τείνει να τις ακολουθήσει με περίεργο τρόπο κάνοντας κάτι σαν ταλάντωση... Αυτό βέβαια μπορεί να οφείλεται πάλι στο μεταξόνιο και το μετατρόχιο, ή ίσως να ήταν και οι ανωμαλίες που πέρασα περίεργες...
Δεύτερον, όταν ο δρόμος κάνει σκάλωμα ο πίσω άξονας ενδέχεται να κάνει αναπήδηση ...
Ναι, μου συνέβει αυτό με λίγα χλμ και σε σημείο που τα Golf περνάνε χωρίς παρατράγουδα...
Βέβαια προσγειώθηκε αμέσως χωρίς να με προβληματίσει αλλά όπως και να έχει αισθάνθηκα κάπως...
Το ίδιο έχω ακούσει και για το Panda 100 και μου έκανε εντύπωση...
Γενικά η οδική συμπεριφορά ήταν πάρα πολύ καλή, με μικρές κλίσεις και ευθυβολία ακόμα και με πολλά χιλιόμετρα (πάνω από 150)...[/3ne740pl]
[:3ne740pl]Φωτιστικά σώματα:
Καλή η απόδοσή τους αλλά xenon δεν είναι...[/3ne740pl]
[:3ne740pl]Κατανάλωση:
Όταν το πήρα η ρεζέρβα ήταν αναμμένη.
Έβαλα 15 ευρώ 95άρα αμόλυβδη και ο δείκτης πήγε στα 3/4.
Μετά από 70 χλμ (με αρκετά από αυτά σε full γκάζι), ο δείκτης είναι στη μέση...
Not bad, χωρίς όμως να μπορώ να σας πω αναλυτικά για καταναλώσεις και χλμ...
Γενικά θα έλεγα ότι η κατανάλωση δεν είναι άσχημη...[/3ne740pl]
[:3ne740pl]Τι θα ήθελα παραπάνω:
Όπως και να το κάνουμε, ΤΕΛΙΚΑ, η άφθονη ροπή από χαμηλά είναι κάτι που χρειάζεται κυρίως στην καθημερινή χρήση παρά σε γρήγορους ρυθμούς (εκεί έχω καταλήξει μετά από αρκετά χλμ με το GT 170)...
Οπότε ένα compressor ή turbo με την απόδοση της ροπής από χαμηλά (κάτω από τις 2.000 στροφές), θα έκανε την οδήγηση του αυτοκινήτου αυτού ακόμα πιο ευχάριστη, ξεκούραστη και εύκολη...
Τα φωτιστικά σώματα είναι μεν πολύ καλά έως άριστα σε απόδοση, ένα ζευγάρι xenon/bi-xenon όμως θα έκανε την οδήγηση τη νύχτα σαφώς πιο ξεκούραστη και ασφαλή...
Δεν υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελα παραπάνω από αυτό το αυτοκίνητο...[/3ne740pl]
[:3ne740pl]Τελικό συμπέρασμα:
Ένα γλυκούλι γυναικείο αυτοκίνητο πόλης που θα κινηθεί χωρίς πρόβλημα και στον αυτοκινητόδρομο αλλά και σε επαρχιακούς δρόμους.
Άνετο και ασφαλές προσφέρεται για ευχάριστη και ουσιαστική συντροφιά...[/3ne740pl]
[:3ne740pl]Θα το αγόραζα;
**ΟΧΙ! **
Οι λόγοι;
[list=1:3ne740pl][:3ne740pl]Είναι τρίπορτο. Πάντα έλεγα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αγοράσω τρίπορτο αυτοκίνητο με παραπάνω από δύο θέσεις και επιβεβαίωσα την προτίμησή μου! (για αυτό αγόρασα το Panda 100 )[/3ne740pl]
[:3ne740pl]Είναι ακριβό. Στα 15.500 ευρώ που στοιχίζει δε θα το έλεγα ευκαιρία, παρά ένα γλυκούλι παιχνίδι...[/3ne740pl]
[:3ne740pl]Όπως και να το κάνουμε απευθύνεται σε γυναίκες. Όσες το είδαν το ερωτεύτηκαν και δεν τις κατηγορώ...[/3ne740pl][/list3ne740pl][/3ne740pl][/list:u:3ne740pl] -
το παντα το 100αρι το χεις οδηγησει η οχι γιατι δεν καταλαβα.. εχει ενα θεμα σκληροτητας για ελληνικο δρομο..
-
Ο χρήστης adis4gr έγραψε:
το παντα το 100αρι το χεις οδηγησει η οχι γιατι δεν καταλαβα.. εχει ενα θεμα σκληροτητας για ελληνικο δρομο..Ναι ρε συ, δες εδώ...
_
-
ναι οκ εδω σε χασα...'Το ίδιο έχω ακούσει και για το Panda 100 και μου έκανε εντύπωση...'
-
Ο χρήστης adis4gr έγραψε:
ναι οκ εδω σε χασα...'Το ίδιο έχω ακούσει και για το Panda 100 και μου έκανε εντύπωση...'Με την έννοια ότι το Panda το οδήγησα για σαφώς μικρότερο χρονικό διάστημα και πέρασα από το ίδιο σημείο που αναπήδησε το 500...
Ok, πέρασα σαφέστατα πιο γρήγορα από ότι με το Panda και ίσως από σημείο που είναι πιο απότομο...Γενικά όμως τα απότομα σκαλώματα θέλουν προσοχή...
_
-
Ο χρήστης kubiak έγραψε:
[*]Όπως και να το κάνουμε απευθύνεται σε γυναίκες. Όσες το είδαν το ερωτεύτηκαν και δεν τις κατηγορώ...[/list][/list]
Οποτε εμεις τα νεα αγορια που το αγοραζουμε εχουμε υποβοσκουσα gay αισθητικη
-
Ο χρήστης Njo έγραψε:
Οποτε εμεις τα νεα αγορια που το αγοραζουμε εχουμε υποβοσκουσα gay αισθητικηΌχι ρε συ, δε λέω αυτό σε καμία περίπτωση...
Απλά τόνισα πιο είναι κυρίως το κοινό στο οποίο απευθύνεται, όχι ότι όσοι άντρες το οδηγούν είναι ή έχουν αισθητική homosexual...Να προσθέσω ότι η συμβίωση μαζί του είναι ιδιαίτερα ευχάριστη...
[εξαιρουμένου του γεγονότος ότι είναι τρίθυρο]_
-
Ο χρήστης kubiak έγραψε:
ναι οκ εδω σε χασα...'Το ίδιο έχω ακούσει και για το Panda 100 και μου έκανε εντύπωση...'
Με την έννοια ότι το Panda το οδήγησα για σαφώς μικρότερο χρονικό διάστημα και πέρασα από το ίδιο σημείο που αναπήδησε το 500...
Ok, πέρασα σαφέστατα πιο γρήγορα από ότι με το Panda και ίσως από σημείο που είναι πιο απότομο...Γενικά όμως τα απότομα σκαλώματα θέλουν προσοχή...
_Θέλουν θέλουν!!!
-
Ο χρήστης kubiak έγραψε:
Είναι τρίπορτο. Πάντα έλεγα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αγοράσω τρίπορτο αυτοκίνητο με παραπάνω από δύο θέσεις και επιβεβαίωσα την προτίμησή μου! (για αυτό αγόρασα το Panda 100 )Ρε φιλε μου ολα οσα εγραψες ηταν μια χαρα, αυτο τι το ηθελες; Μα ειναι δυνατον να βαζεις ως κυριο κριτηριο το αν το αυτοκινητο ειναι τριθυρο; Μου φαινεται κολλημα αυτο, το δογματικα οχι τριθυρο. Δηλαδη σε ολους οσους αρεσουν τα τριθυρα να μην παρουν Leon και Bravo που βγαινουν πενταθυρα;
-
Χθες έκανα 2 test drive στη Skoda της γειτονιάς μου... Είχα κλείσει ραντεβού για Octavia, αλλά κάπου καθυστέρησε το αμάξι και ο πωλητής μου πρότεινε να οδηγήσω αρχικά το Superb μέχρι να έρθει το Octavia, οπότε κι εγώ έκανα την καρδιά μου πέτρα...
Πρώτη εντύπωση που σου κάνει αυτό το αυτοκίνητο είναι το πόσο μεγάλο (και άσχημο) είναι... Η ποιότητα των υλικών στο ταμπλό είναι πάαααααρα πολύ καλή (θα έλεγε καλύτερη από ένα Α3 ή τουλάχιστον στα ίδια), ενώ οι χώροι για τους πίσω είναι αχανείς... Σαφώς μεγαλύτεροι από το Α6 που είχαμε παλιότερα... Ρύθμισα το κάθισμα του οδηγού στα μέτρα μου (1,75 παρά κάτι... ) και κάθισα πίσω, όπου ανακάλυψα ότι θα μπορούσα άνετα να εχω κάτσει και στο πάτωμα, χωρίς να ακουμπάω ούτε στο μπροστά, ούτε στο πίσω κάθισμα... Όσο για τον χώρο αποσκευών είναι τεράστιος (χωράει τουλάχιστον 3 πτώματα... ) και η πόρτα είναι πραγματικά μια καλή ιδέα...
Οδηγικά τώρα. Οδήγησα το 1,8Τ με τα πάντα από εξοπλισμό. Η σωστή θέση οδήγησης βρίσκεται άμεσα, οι καθρέφτες είναι 'φορτηγίσιοι' (=τεράστιοι) και σου δίνουν πληρέστατη εικόνα, το ηχοσύστημα (και άλλες λειτουργίες) ελέγχεται από οθόνη αφής και φύγαμε! Στην πόλη, δεν σε πειράζει καθόλου το μέγεθος (ειλικρινά, δεν το αισθάνεσαι), αλλά σημειώνεις τις ξερές αντιδράσεις της ανάρτησης στις ανωμαλίες... Δεν είναι ότι δεν είναι άνετο, αλλά η ανάρτηση αντιδρά ξερά... Ίσως θέλει αμορτισέρ με καλύτερη απόσβεση... Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι καλό, αλλά ο επιλογέας έχει το πιο ηλίθιο σχήμα που έχω πετύχει σε αυτοκίνητο... Ειλικρινά, ποιος ανεγκέφαλος επέλεξε κάτι τέτοιο;;;
Τεσπα... στην εθνική το αμάξι είναι απόλαυση. Ρυθμίζεις το cruise control και πας... Με την ταχύτητα βελτιώνεται η άνεση, η ηχομόνωση είναι άψογη, τα τζάμια φυμέ, και φτάνεις στην Πράγα πριν το καταλάβεις... Στροφές δεν είδα (βασικά βιαζόμουν να οδηγήσω το Octavia που μ' ενδιαφέρει πιο άμεσα), αλλά σε μία έξοδο από την Ε.Ο. που μπαίνω με το 206 με 70 έκανα το ίδιο με το τέρας και πάτησα γκάζι, οπότε φυσιολογικά πήγε να πετάξει μούτρα, οπότε άφησα το γκάζι και (με το ESP πάντα κλειστό ) και το πίσω μέρος έφυγε ωραιότατα και τόσο γλυκά (τι σου κάνει το μεγάλο μεταξόνιο) που βρέθηκα να είμαι με ένα σχεδόν 5μετρο τέρας να πλαγιολισθαίνω ελέγχοντας με γκάζι και τιμόνι, λες και ήμουν ο Βάτανεν... Ειλικρινά πάρα πολύ εύκολο και προοδευτικό στο στρίψιμο Και το τιμόνι όχι κάτι τρελό, αλλά πολύ καλό!
Το επόμενο (μετά το στρίψιμο) καλύτερο ο κινητήρας. Ροπή από το 0 (πολύ ροπή όμως) το τούρμπο αρπάζει από τις 1500 πολύ γλυκά και μένει μέχρι τον κόφτη, προσφέροντας πολύ καλές επιδόσεις που σου επιτρέπουν χωσίματα και κίνηση που δεν αρμόζει σε τόσο μεγάλο αμάξι... Και πραγματικά αν δεν ήξερα ότι είναι τούρμπο, δεν θα το μάντευα... μηδέν lag... Από κατανάλωση δεν ξέρω, το c.c. έδειχνε 11,4 πάντως... Λογικό μέγεθος για 1,5 τόνο που κινείται με τέτοιους ρυθμούς...
Μειονεκτήματα;
Η θέση των διακοπτών για καθρέφτες / παράθυρα στην πόρτα (πρέπει να ελέγχονται με το δεξί όχι με το αριστερό! ), αλλά αυτό πλέον έτσι είναι σε όλα τα αυτοκίνητα... Και το μέγεθος φυσικά... Εγώ για παράδειγμα στην πιλωτή θα είχα πρόβλημα... Αλλά στην οδήγηση δεν φαίνεται... Μου έκανε εντύπωση το πόσο δεν αισθάνεσαι το μέγεθος του αυτοκινήτου όταν το οδηγάς... Μόνο όταν βλέπεις πόσο μακριά είναι το πίσω τζάμι... Και φυσικά η μέτρια απόσβεση της ανάρτησης...
Η συνέχεια (το Octavia) ακολουθεί σε λίγο...
-
Στο κυρίως θέμα... Octavia 5 1,8 tsi GT (με τα 200 άλογα... )
Εν αρχή οι χώροι: Πολύ καλοί. Περίμενα να έχει χώρους ανάλογους με Golf, A3, αλλά, ακόμα και οι χώροι για τους επιβάτες είναι πάρα πολύ καλοί. Όχι φυσικά σε επίπεδα Superb (αυτό καταντάει υπερβολή...), αλλά πολύ καλοί. Ο χώρος αποσκευών εξίσου τεράστιος και με την πρακτική 5η πόρτα (αν και προσωπικά ενδιαφέρομαι γενικά μόνο για SW). Ποιότητα κατασκευής καλή, αλλά το κάτω μέρος του ταμπλό έχει σκληρά πλαστικά που είναι πολύ εύκολο να γρατσουνιστούν... Η εμπειρία με το Golf IV λέει ότι σε λίγο καιρό το κάτω μέρος του ταμπλό θα έχει την εμφάνιση οργωμένου γηπέδου ποδοσφαίρου... Τεσπα...
Η θέση οδήγησης το ίδιο καλή με το μεγάλο αδέρφι του (Superb), αν και για να πω την αλήθεια μου φάνηκε ένα μικρό κλικ καλύτερη... δεν ξέρω το γιατί, ίσως η έκδοση GT να έχει κάπως καλύτερα καθίσματα (και στο Superb ήταν πολύ καλά όμως). Ο ίδιος άθλιος επιλογέας, το ίδιο καλό κιβώτιο. Γενικά το αμάξι το αισθάνεσαι πιο μικρό και πιο μαζεμένο γύρω σου (φυσικό αυτό), αν και το πίσω τζάμι μου φάνηκε μικρό... Οι καθρέφτες πιο μαζεμένοι, αλλά καλοί.
Στην πόλη η ανάρτηση (παρόλο που είναι η σπορ) αποσβένει καλύτερα τις ανωμαλίες απ' ότι στην λίμο (κουφό, ε;;; Κι όμως...) αν και είναι κάπως πιο σκληρή. Πρέπει να έχει αμορτισέρ με καλύτερη απόβεση... Το ραδιόφωνο πιο απλό (αν και με MP3) και δεν μ' ενθουσίασε ο ήχος του (όπως στο superb), αλλά δεν θα πεθάνουμε κιόλας...
Εκτός πόλης τώρα, το πρώτο πράγμα που σου κάνει εντύπωση είναι το γκάζι. Υπάρχει πολύ! Αλλά αμέσως μετά συνειδητοποιείς ότι σε σχέση με τον απλό tsi που οδήγησες πριν λίγο, υπάρχει αισθητά λιγότερη ροπή χαμηλά (μέχρι τις 3500 σαλ χοντρικά) και περισσότερο lag. Μικροδιαφορές βέβαια, αλλά αισθητές... Στην εθνική τώρα, καταλαβαίνεις ότι είναι μικρότερο αυτοκίνητο, με όχι τόσο καλή ηχομόνωση και έναν ενοχλητικό θόρυβο από τους καθρέφτες που ιδίως από τα 120-130 και πάνω ενοχλεί... Πάντως στην εθνική το κιβώτιο θα μπορούσε να έχει και μόνο 3 ταχύτητες (1η, 3η, 6η)...
Στς στροφές (αυτό το πήγα κανονικό test drive) το αυτοκίνητο συμπεριφέρεται πάρα πολύ καλά. Καμία σχέση με το Α3 (που δείχνει το βάρος του)... Το αισθάνεσαι ελαφρύ, άμεσο και υπάκουο. Θέλεις υποστροφή, λίγο γκάζι αρκεί. Θέλεις υπέρστροφή; Αφήνεις το γκάζι και γυρνάει. Μάλιστα και εδώ όλο εξελίσσονται ομαλότατα (το αμάξι δεν έχει ESP - ευτυχώς) και το τιμόνι βοηθάει ανά πάσα στιγμή. Σε μία στροφή μάλιστα βρέθηκα (σχεδόν χωρίς να το θέλω... σχεδόν είπαμε... ) σε μία γωνία που με το 206 θα με είχε στείλει στα θυμαράκια, ενώ με το skoda απλά διόρθωσα με το τιμόνι, πάτησα γκάζι κι έφυγα! Πολυ το ευχαριστήθηκα! Και σε ταχύτητες που θα έκαναν το ραντάρ να πετάξει σπίθες!!!
Κατά τα άλλα, το αντισπιν δουλεύει υπερωρίες (αναρρωτιέμαι πως θα ήταν το αμάξι με ένα μπλοκέ... ) παντού και πάντα, αλλά επί της ουσίας κανένα πρόβλημα, μιας και η παρέμβασή του γίνεται τις περισσότερες φορές αντιληπτή μόνο από το λαμπάκι... Αλλά ακόμα και αν το βγάλεις το αμάξι δεν ψαρεύει...
Εν γένει οι εντυπώσεις μου από το αμάξι ήταν θετικότατες, απλά θα επέλεγα σίγουρα την απλή έκδοση με τα 160 άλογα που έχει καλύτερη ροπή και πιθανότατα και οικονομία... Και ένα σχόλιο για την κατανάλωση... Στη διαδρομή που έκανα (την καθημερινή μου για τη δουλειά - ναι περνάω κάθε μέρα από ερημικό επαρχιακό με καλές στροφές... ) μου έβγαλε μέση κατανάλωση 7,7!!!!! Δεν ξέρω αν είναι πραγματικό το μέγεθος (αν και η πτώση του δείκτη βενζίνης δείχνει ότι είναι κοντά στην πραγματικότητα), αλλά είναι πάρα πολύ καλό νούμερο για κινητήρα τούρμπο με 200 άλογα (και οδήγηση όχι οικονομική, όπου μπορούσα...). Μετά στην έκθεση ήταν ένας πελάτης που είχε αγοράσει ακριβώς το 1,8tsi και έφερε κι έναν φίλο του και μου είπε ότι 9 βλέπει πολύ σπάνια... Συνήθως είναι (λέει) γύρω στο 8...(πάντα σύμφωνα με τον υπολογιστή...) με κίνηση στον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης... Τι να πω... Αν όντως είναι έτσι, τότε αφενός η VW έκανε πολύ (μα πολύ) καλή δουλειά με το συγκεκριμένο μοτέρ και αφετέρου, ποιος ο λόγος για ντήζελ;;; Κάτι άλλο που μ΄άρεσε ήταν το μακρύ κιβώτιο που (σε συνδυασμό με τη ροπή που καλύπτει τα κενά) σου επιτρέπει να κινείσαι πολύ άνετα και με ελάχιστες αλλαγές ταχυτήτων... (και οικονομία)
Χαρακτηριστικά πάντως στη γυναίκα μου είπα ότι όποιος θέλει οικογενειακό παίρνει Octavia... Τόσο μ' άρεσε... Αυτή πάλι ξυνίζει με το σήμα στο καπό και την προοπτική του SW, αλλά της θύμησα πως ήμασταν μέσα στο αυτοκίνητο όταν φύγαμε με το μωρό και την προίκα του για 1 εβδομάδα από το σπίτι και της πέρασε...
Αρνητικά; Κλασσικά η θέση για τους διακόπτες παραθύρων και καθρεφτών (εδώ μάλιστα ο διακόπτης των καθρεφτών είναι σε ακόμα χειρότερη θέση...), το σχήμα του λεβιέ ταχυτήτων, τα σκληρά και εύκολα στο γρατσούνισμα πλαστικά στο κάτω μέρος του ταμπλό (γιατί το 206 έχει πλαστικά σκληρά μεν, αλλά που δεν γρατσουνίζονται με τίποτα;;; ) και η μέτρια αίσθηση των φρένων (επί της ουσίας κανένα πρόβλημα, απλά η αίσθηση ήταν μέτρια, πράγμα που με προβλημάτισε πιο πολύ στο Octavia και λιγότερο στο Superb). Και ένα ακόμα είναι ότι οι διακόπτες είναι ίδιοι με του Golf IV που σπάνε κάθε τρεις και λίγο... Αυτό πρέπει να ομολογήσω ότι με προβληματίζει... Και φυσικά το ότι το αμάξι έτριζε... Αν είναι μόνο ο τριγμός δεν με πειράζει, αλλά ελπίζω να μην έχει κληρονομήσει και άλλα από τα ποιοτικά κουσούρια του Golf IV... Πάντως τόσοι ταξιτζήδες δεν μπορεί να κάνουνε λάθος... Πιστεύω ότι αμάξι που είναι τόσο μεγάλο Hit στους ταξιτζήδες δεν μπορεί να είναι αναξιόπιστο... δίκιο δεν έχω;;;
Α, και στα αρνητικά να μην ξεχάσω και τη γραμματοσειρά στον πίνακα οργάνων... Πιο χαζό πράγμα δεν μπορούσαν να βάλουνε... Ειλικρινά δεν καταλαβαίνεις με πόσα πας (αλήθεια κ. αστυνόμε...). Χάθηκε ο κόσμος να μπουν απλά και οριζόντια νούμερα όπως αυτά που έχουν ΟΛΕΣ οι άλλες εταιρείες;;;
Τέλος θα πρέπει να τονίσω το πόσο καλή ήταν η γενικότερη εμπειρία στην αντιπροσωπεία... Πολύ καλός και φιλικός πωλητής, μου απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις, μου έγραψε και τα 200 πράγματα που του ρώτησα, ασχολήθηκε να μου βρει το πιο συμφέρον χρηματοδοτικό και γενικά μου έδωσε πολύ καλή εικόνα! Αντίστοιχος πωλητής στη Fiat ήταν να μην πω... Να μην αρχίσω για τον Σαρακάκη... Μόνο και μόνο από τις κακές εμπειρίες που είχα με τους πωλητές, δεν πρόκειται ν' αγοράσω αυτοκίνητο από αυτούς... Σε αντίθεση με την εμπειρία από τη Skoda και τη Ford...
Όχι... δεν θα αλλάξω αμάξι... τουλάχιστον άμεσα... Αλλά σίγουρα σε 2-3 χρόνια (ίσως και λίγο νωρίτερα) και με έτρωγε πολύ να δω το Octavia...
-
Ο χρήστης tsargy έγραψε:
Θέλουν θέλουν!!!Για να δούμε πότε θα αναπηδήσει για πρώτη φορά το Panda...
Ρε φιλε μου ολα οσα εγραψες ηταν μια χαρα, αυτο τι το ηθελες; Μα ειναι δυνατον να βαζεις ως κυριο κριτηριο το αν το αυτοκινητο ειναι τριθυρο; Μου φαινεται κολλημα αυτο, το δογματικα οχι τριθυρο. Δηλαδη σε ολους οσους αρεσουν τα τριθυρα να μην παρουν Leon και Bravo που βγαινουν πενταθυρα;
Ρε συ, δεν προτείνω κάτι σε κάποιον άλλο, ούτε θεωρώ ότι την προτίμησή μου πρέπει σώνει και καλά να την ασπάζονται όλοι οι υπόλοιποι...
Είναι καθαρά προσωπική προτίμηση και έχει να κάνει αποκλειστικά με την δυσκολία του μπες/βγες στις πίσω θέσεις...
Εννοείται ότι όσοι δεν έχουν πρόβλημα με το θέμα της πρόσβασης στις πίσω θέσεις, μπορούν να προτιμήσουν τρίθυρα/δίθυρα τετραθέσια/πενταθέσια αυτοκίνητα που κατα κανόνα είναι πιο άκαμπτα, άρα καλύτερα οδηγικά από ένα αντίστοιχο πεντάθυρο/τετράθυρο...Με άλλα λόγια τα απορρίπτω προσωπικά για πρακτικούς λόγους και όχι για οτιδήποτε άλλο...
Μιας και το έθεσες, αν αυτοί στους οποίους αρέσουν τα τρίθυρα έχουν κάποιο πρόβλημα με 4 ή 5 πόρτες λογικό δεν είναι να υποστηρίζω ότι δεν είναι η κατάλληλη επιλογή για αυτούς;
_
-
Kubiak μην αισθανεσαι εξωγηινος. Πολυς κοσμος προτιμα 4/5πορτα αυτοκινητα.
Δεν αφορα ολους τοσο η καλαισθησια και η ομορφια ενος 3πορτου αλλα υπαρχει ο παραγοντας χρηστικοτητα, ευκολια, ανεση.Αραγε ποσοι απο αυτους που υπερασπιζονται μετα βαιων και κλαδων τα 3πορτα εχουν οικογενεια με 2 κουτσουβελα?
-
Βεβαια ο αντιλογος λεει και το αλλο. Οτι τεραστιο ποσοστο παιρνει μια τεραστια μαουνα (ουτε καν πενταθυρο μικρομεσαιο) γιατι εχει 1 παιδι με προφαση οτι δε χωρανε, ενω εμεις χωρουσαμε οικογενειακως παρα πολυ ανετα στο Punto HGT τρια ατομα. Μερικες φορες υπερβαλουμε με προφαση την πρακτικοτητα. Πηρε ενας γνωστος το Passat TSΙ και ειναι τρια ατομα αντι να παρει το Golf GT που ειναι και πυραυλος και κανει και ενα καρο λεφτα λιγοτερο. Δε χωρουσανε; ΜΑΚΑΚΙΕΣ...
-
Ο χρήστης Yugo_para_siempre έγραψε:
Βεβαια ο αντιλογος λεει και το αλλο. Οτι τεραστιο ποσοστο παιρνει μια τεραστια μαουνα (ουτε καν πενταθυρο μικρομεσαιο) γιατι εχει 1 παιδι με προφαση οτι δε χωρανε, ενω εμεις χωρουσαμε οικογενειακως παρα πολυ ανετα στο Punto HGT τρια ατομα. Μερικες φορες υπερβαλουμε με προφαση την πρακτικοτητα. Πηρε ενας γνωστος το Passat TSΙ και ειναι τρια ατομα αντι να παρει το Golf GT που ειναι και πυραυλος και κανει και ενα καρο λεφτα λιγοτερο. Δε χωρουσανε; ΜΑΚΑΚΙΕΣ...Δεν αναφερόμαστε στο θέμα των χώρων όμως... (αυτή είναι άλλη συζήτηση)...
_
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Πάντως τόσοι ταξιτζήδες δεν μπορεί να κάνουνε λάθος... Πιστεύω ότι αμάξι που είναι τόσο μεγάλο Hit στους ταξιτζήδες δεν μπορεί να είναι αναξιόπιστο... δίκιο δεν έχω;;;Σωστός.
-
εμενα τα αυτια αλλα ακουν απο ταξιτζιδες στην ροδο.
αλλα και η εμπειρια μου απο το vag λεει οτι θα εχει σιγουρα προβληματα τυπου:
γρυλλοι, αισθητηρας λ, ευαισθητα πλαστικα, ποτηροθηκες που χαλανε -
ξεχασες να βαλεις τα σπασμενα μοτερ, τις τουρμπινες, και τα χερουλια που ξεφλουδιζουν
-
εχεις δικιο!!
Οδήγησα....