-
Ο χρήστης Κίκιζας Γρηγόρης έγραψε:
Δεν βλεπω που κολλανε τα περι λυσεων-προβληματων και 'τεχνολογικων περιορισμων' στο θεμα της οδηγικης ευχαριστησης και συμμετοχικοτητας...
Μπορεις να γινεις λιγο πιο συγκεκριμενος?α) οδήγηση είναι το να κινείς ενα οχημα στο χώρο
στο αυτοκίνητο χρειάζεσαι, λόγο του χώρου που κινείσαι (βλ. χαραγμένοι δρόμοι), να μπορείς να επιταχύνεις να επιβραδύνεις -διαμήκης άξονας- και να στρίψεις
το ιδανικό για να συμμετασχεις/χειριστείς είναι (αντιγράφω απο παλιότερο τοστ):
-
Το αυτοκίνητο επιταχύνει/αποκρίνεται άμεσα στο ανάλογο πάτημα του γκαζιού σε οποιαδήποτε ταχύτητα (as in velocity)
-
Το αυτοκίνητο επιβραδύνει ανάλογα με το πόσο πατάς το φρένο
-
Χρησιμοποιείς το τιμόνι για να το κατευθύνεις
από αυτό νομίζω είναι εύκολο να καταλάβεις που είναι οι περιορισμοί στο σημερινό αυτοκίνητο
η ευχαρίστηση έρχεται -η ετσι πιστεύω τουλάχιστον - απο τις δυνάμεις που ασκούνται πάνω στο σώμα σου όταν οδηγείς και απο τις ουσίες που εκκρίνει ο οργανισμός σου οταν κάνεις κάτι που θεωρείς καλό/σωστό
-
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Το πρακτικό αντίκρισμα δηλαδή του μανουαλίου ποιό είναι, πέρα από την συμβολή του στην 'οδηγική ευχαρίστηση';Σημ.: το αβανς φυσικά και δεν ρυθμίζεται μόνο στο κρύο/υγρασία. To μπερδεύεις με το τσοκ μάλλον.
Μα εγώ είμαι υπέρ ενός ΚΑΛΟΥ ημί-αυτόματου με paddles αρκεί να μην σε 'πουλάει'.
Για την θερμοκρασία νομίζω δεν αναφέρεσαι σε μένα...
-
Για το δεύτερο, προφανώς...
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Προφανώς δεν αντιλαμβάνεσαι την υποκειμενικότητα του όρου 'συμμετοχικότητα'. Όπως εσύ θεωρείς περισσότερο ότι αυτό που λέω εγώ περισσότερο σε αποσπά από την οδήγηση, έτσι και κάποιος άλλος μπορεί κάλλιστα να θεωρεί πως το ανακάτεμα της κουτάλας τον ενοχλεί.Σαφεστατα, αλλα εκει δεν μιλαμε ΚΑΝ για συμμετοχικοτητα γενικοτερα, αφου οταν ο εκεστοτε χειριστης θεωρει (σε ενα καλο χειροκινητο κιβωτιο παντα), οτι 'ανακατευει την σουπα', χειριζομενος το χειροκινητο κιβωτιο,
αντιλαμβανεται απο καθολου, εως μερικως, τον ορο, 'συμμετοχικοτητα-οδηγικη ευχαριστηση' και αυτο δεν το λεω μονο εγω, αλλα κυριως οδηγοι που γνωριζουν, εχουν την ικανοτητα-εμπειρια να αντλησουν την μεγιστη δυνατη ευχαριστηση απο την -κυριως με γρηγορους ρυθμους- οδηγηση ενος αυτοκινητου. -
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Το πρακτικό αντίκρισμα δηλαδή του μανουαλίου ποιό είναι, πέρα από την συμβολή του στην 'οδηγική ευχαρίστηση';Σημ.: το αβανς φυσικά και δεν ρυθμίζεται μόνο στο κρύο/υγρασία. To μπερδεύεις με το τσοκ μάλλον.
Ναι, αυτο εννοουσα τουλαχιστον εγω Χειροκινητη ρυθμιση του αβανς , νομιζω ειναι μια εξαιρετικα τεχνικη λεπτομερεια που μπορει να συνεισφερει στα της βελτιστης αποδοσης ενος κινητηρα, σε μορφη αγωνων ισως αλλα ως παραδειγμα δεν θεωρω οτι μπορει σε καμμια περιπτωση να συγκριθει
με την χρηση ή οχι χειροκινητου κιβωτιου, και την ευχαριστηση που μπορει αυτο να προσφερει. -
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
α) οδήγηση είναι το να κινείς ενα οχημα στο χώρο
στο αυτοκίνητο χρειάζεσαι, λόγο του χώρου που κινείσαι (βλ. χαραγμένοι δρόμοι), να μπορείς να επιταχύνεις να επιβραδύνεις -διαμήκης άξονας- και να στρίψεις
το ιδανικό για να συμμετασχεις/χειριστείς είναι (αντιγράφω απο παλιότερο τοστ):
-
Το αυτοκίνητο επιταχύνει/αποκρίνεται άμεσα στο ανάλογο πάτημα του γκαζιού σε οποιαδήποτε ταχύτητα (as in velocity)
-
Το αυτοκίνητο επιβραδύνει ανάλογα με το πόσο πατάς το φρένο
-
Χρησιμοποιείς το τιμόνι για να το κατευθύνεις
από αυτό νομίζω είναι εύκολο να καταλάβεις που είναι οι περιορισμοί στο σημερινό αυτοκίνητο
η ευχαρίστηση έρχεται -η ετσι πιστεύω τουλάχιστον - απο τις δυνάμεις που ασκούνται πάνω στο σώμα σου όταν οδηγείς και απο τις ουσίες που εκκρίνει ο οργανισμός σου οταν κάνεις κάτι που θεωρείς καλό/σωστό
Αν πραγματικα πιστευεις οτι η ευχαριστηση απο την οδηγηση ενος αυτοκινητου προκυπτει αποκλειστικα απο την παραπανω απλουστευμενη λιστα σου -σε βαθμο που μαλλον θα χρησιμευε σε μια κουκλα ρομποτ ωστε να αντιληφθει καλυτερα-, τοτε μαλλον δεν εχει νοημα και δεν θα αντιλαμβανεσαι (κατι που απευχομαι και ελπιζω φυσικα να μην συμβαινει) την διαφορετικη αισθηση που αποκομμιζει κανεις οδηγωντας διαφορετικα αυτοκινητα, ειτε σε κατηγορια ογκου, ειτε σε θεματα μεταδοσης κινησης, ειτε στην δυναμης κινητηρα, οδικης συμπεριφορας, αισθησης τιμονιου, πλαισιου κτλ.
Η ευχαριστηση, ΣΑΦΩΣ και δεν ερχεται μονο απο τις δυναμεις που ασκουνται στο σωμα σου, αλλα απο πολυ περισσοτερες αισθησεις που αντιλαμβανεσαι κινουμενος με αυτο, οπως επισης και απο το επιπεδο των δυνατοτητων σου, ωστε να το οδηγησεις (και) γρηγορα χαρρασοντας την ιδανικη τροχια και διορθωνοντας παραλληλα οποτε χρειαστει, -συνηθως συχνα- τις οποιες αδυναμιες (ως προς την αναζητηση σε υψηλα επιπεδα γενικως τριβης) του οδοστρωματος, και λαθος εκτιμησης (δικης σου) ειτε σε θεμα ταχυτητας εισοδου πχ σε στροφη, -περισσοτερα/λιγοτερα απο το ιδανικο, ειτε σε θεμα στριψιματος, διαγραφης σωστης τροχιας, ρυθμισιμοτητας γκαζιου στην διαρκεια της στροφης, κ.α.P.S επειδη αναφερεις την λεξη 'ιδανικο για να συμμετεχεις' καπου στην αρχη, δεν μιλαμε για το 'ιδανικο' ως προς τον ελαχιστο χρονο που θα πραγματοποιησουμε μια διαδρομη,ουτε γενικοτερα το 'ιδανικο' για το αυτοκινητο ωστε να κινηθει λιγο πιο γρηγορα απο τις ταχυτατες πχ αλλαγες του φοβερου διπλοσυμπλεκτου που μπορει να εχει, αλλα για την μεγιστη ευχαριστηση που θα αποκομμισουμε οδηγωντας ενα αυτοκινητο.
-
-
δεν νομίζω οτι κατάλαβες το post
τεσπα
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Το πρακτικό αντίκρισμα δηλαδή του μανουαλίου ποιό είναι, πέρα από την συμβολή του στην 'οδηγική ευχαρίστηση';.
να χουφτώνεις κανα μπουτάκι στην απότομη αλλαγή...
πέρα από την πλάκα , είσαι τελείως φαουλ και μόνο που συγκρίνεις το αβανς με το κιβώτιο...
-
Ο χρήστης red_monster έγραψε:
Το πρακτικό αντίκρισμα δηλαδή του μανουαλίου ποιό είναι, πέρα από την συμβολή του στην 'οδηγική ευχαρίστηση';
.
Το βάζεις στο D και το ένα χέρι είναι ελεύθερο να χουφτώνει όσο θέλει
-
Λίγο άσχετο αλλά τα διπλοσύμπλεκτα έχουν κάποιο χρόνο ζωής και μετά πάνε για πέταμα; π.χ. 150.000 χλμ.;
-
γιατι? δισκους αναρωτιεμαι καθε ποτε θα θελουν
-
απο οτι θυμαμαι η διαρκεια ζωης του dsg ειναι μεγαλυτερη απο αυτη του κινητηρα.
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
απο οτι θυμαμαι η διαρκεια ζωης του dsg ειναι μεγαλυτερη απο αυτη του κινητηρα.απλά... ξέχνα το!
κανένα κιβώτιο δεν αντέχει περισσότερο από τον κινητήρα που συνοδεύει.-
-
Ο χρήστης red_monster έγραψε:
Το πρακτικό αντίκρισμα δηλαδή του μανουαλίου ποιό είναι, πέρα από την συμβολή του στην 'οδηγική ευχαρίστηση';
.
πέρα από την πλάκα , είσαι τελείως φαουλ και μόνο που συγκρίνεις το αβανς με το κιβώτιο...
Με την ίδια λογική και συ είσαι κολλημένος.
Ποιός το λέει ότι είμαι φάουλ; Υπάρχει κάποιος αντικειμενικός κριτής για το όριο της συμμετοχηκότητας; Έχεις εσύ ή ο Κίκιζας ή ο Κρις Χάρις το αλάθητο; Τα ίδια λέγανε και οι πατεράδες μας για τα υδραυλικά τιμόνια, για το abs κλπ, βρες μου ΕΝΑΝ σήμερα που να προτιμάει μη υποβοηθούμενο τιμόνι.
Γεμίσαμε τεμεκ αντικειμενικούς πιουρίστες, το πρόβλημα τους είναι ότι πιστεύουν ότι κατέχουν την μία και μοναδική αλήθεια για το τι εστί ευχαρίστηση και πότε κάτι είναι συμμετοχικότητα και όχι ενόχληση, κάτι σαν τους στροφάκηδες που αρνούνται πως υπάρχει και ευχαρίστηση στο άνοιγμα σε μια ευθεία ( σαν τους κολλημένους φανατικούς της AR του προσφάτου παρελθόντος που δεν είχαν τπτ φοβερά μοτέρ συγκριτικά, τώρα που έχουμε TB γουστάρουμε και ευθεία).
Και τέσπα, προφανώς και δεν προμοτάρω το χειροκίνητο αβανς, προσπαθώ εις μάτην να δείξω πως δεν υπάρχει μία και μόνο απάντηση στο ερώτημα του συμμετοχικού αυτοκινήτου.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
.
Με την ίδια λογική και συ είσαι κολλημένος.
Ποιός το λέει ότι είμαι φάουλ; Υπάρχει κάποιος αντικειμενικός κριτής για το όριο της συμμετοχηκότητας; Έχεις εσύ ή ο Κίκιζας ή ο Κρις Χάρις το αλάθητο; Τα ίδια λέγανε και οι πατεράδες μας για τα υδραυλικά τιμόνια, για το abs κλπ, βρες μου ΕΝΑΝ σήμερα που να προτιμάει μη υποβοηθούμενο τιμόνι.
Γεμίσαμε τεμεκ αντικειμενικούς πιουρίστες, το πρόβλημα τους είναι ότι πιστεύουν ότι κατέχουν την μία και μοναδική αλήθεια για το τι εστί ευχαρίστηση και πότε κάτι είναι συμμετοχικότητα και όχι ενόχληση, κάτι σαν τους στροφάκηδες που αρνούνται πως υπάρχει και ευχαρίστηση στο άνοιγμα σε μια ευθεία ( σαν τους κολλημένους φανατικούς της AR του προσφάτου παρελθόντος που δεν είχαν τπτ φοβερά μοτέρ συγκριτικά, τώρα που έχουμε TB γουστάρουμε και ευθεία).
Και τέσπα, προφανώς και δεν προμοτάρω το χειροκίνητο αβανς, προσπαθώ εις μάτην να δείξω πως δεν υπάρχει μία και μόνο απάντηση στο ερώτημα του συμμετοχικού αυτοκινήτου.
κάλμα μοντ!
πάντως για του λόγου το αληθές, ότι η συζήτηση παραμένει ζωντανή, υπάρχει σχετικό άρθρο σε έκδοση περιοδικού αξιώσεων του εξωτερικού, που δυο του αναγνωρισμένοι αρθρογράφοι αντιπαλεύουν τα υπέρ και τα κατά της μιας ή της άλλης γνώμης... να υπάρχει χειροκίνητο ή όχι όσον αφορά στην συμμετοχικότητα...
για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, μέχρι τώρα δεν έχω διαβάσει κάτι αποκαλυπτικά ισχυρό για την απουσία του ως πλεονέκτημα όταν κρίνει κανείς την όλη ικανότητα του οδηγού και την έμπρακτη συμμετοχή του στην οδήγηση αυτοκινήτου...
αν ψάξεις θα το βρεις (έχω κατηγορηθεί ότι προμοτάρω περιοδικά οπότε και δεν γράφω εδώ το όνομά του, είναι εύκολο πάντως)
-
Απόλυτη κάλμα έως ζαμανφού Δεν γίνεται και αλλιώς με τέτοια ζέστη.
Όμως αγαπητέ αυτή η συζήτηση έχει γίνει πολλές φορές και θα ξαναγίνει άλλες τόσες. Αυτό δεν μπορεί παρά να σημαίνει πως η λύση του ζητήματος που λέγεται οδηγική απόλαυση και συμμετοχικότητα δεν είναι μία και μοναδική ούτε κάποια είναι 'σωστότερη' από την άλλη επειδή το λέει κάποιος. Ποιός είμαι εγώ που θα σου πω ότι δεν χρειάζεσαι το ABS και ποιός είναι ο Chris Harris πχ που θα μου πει ότι είμαι λιγότερο hardcore επειδή δεν ΠΧ θέλω να παλεύω με τον λεβιέ αλλά να γουστάρω με την ηδονή της τέλειας αλλαγής.
Και φαντάσου πως αυτά τα λέω όντας fan του χειροκίνητου σασμαν.
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
γιατι? δισκους αναρωτιεμαι καθε ποτε θα θελουνΓιατί είναι μηχάνημα με κινούμενα μέρη άρα τριβές άρα φθορά. Το θέμα είναι σε ποια χιλιόμετρα κλατάρουν. Όσο για δίσκους που λες ή οποιαδήποτε άλλη φθορά δεν νομίζω να μπαίνει χέρι όπως στα χειροκίνητα, απλά το πετάς.
-
@drdino
Σου εστειλα π.μ για να μην το 'ξεχειλωσουμε' κι αλλο το thread... -
Ο χρήστης spiros έγραψε:
απο οτι θυμαμαι η διαρκεια ζωης του dsg ειναι μεγαλυτερη απο αυτη του κινητηρα.δλδ υπάρχει θέμα με τους κινητήρες του Group VW ε!
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Απόλυτη κάλμα έως ζαμανφού Δεν γίνεται και αλλιώς με τέτοια ζέστη. >...Και φαντάσου πως αυτά τα λέω όντας fan του χειροκίνητου σασμαν.
κι εγώ! μάλιστα από τότε που φόρεσα το πιο ζόρικο σετ βολαν-δισκο-πλατο είμαι πολύ πωρωμένος με την όλη διαδικασία!
VW Polo GTI (2010)