-
-
Αν σε παίρνει οικονομικά να βάλεις ESP, κάν'το. Μία και μόνο φορά να χρειαστεί πραγματικά, σου έχει σώσει το αμάξι και ίσως τη ζωή.
Όσο για τα αμάξια, η full εξοπλισμένη έκδοση του Cee'd με ESP που έχει πάνω τα πάντα εκτός από δέρμα -1.4 Intense 16.600- κάνει σχεδόν όσο η τελείως βασική του Auris με ESP -Casual VSC 16.200ευρώ - και είναι γνωστή η προτίμησή μου για το Cee'd έναντι του Auris σαν αυτοκίνητο (ανεξάρτητα μάλιστα από το γεγονός ότι είναι πιο φτηνό)Cee'd με ΕSP από εμένα
-
Ο χρήστης Neos έγραψε:
...Αν σε παίρνει οικονομικά να βάλεις ESP, κάν'το. Μία και μόνο φορά να χρειαστεί πραγματικά, σου έχει σώσει το αμάξι και ίσως τη ζωή.Ακριβώς έτσι. 'Μια φορά' θα χρειαστεί και θα κάνει καλό ... πολύ καλό.
Για εμένα αν και ψάχνω στην μικρότερη κατηγορία αποτελεί απο τα βασικά κριτήρια επιλογής αυτοκινήτου και ας κοστίζει.
Προτιμώ να έχω ένα σύγχρονο και πλήρες σε συστήματα ασφαλείας ενεργητικής και παθητικής αυτοκίνητο παρά τα 'έξτρα' αισθητικά καλούδια τύπου ζάντες, δερματα, κλιματισμούς κλπ. -
Ceed (οποιουδήποτε κυβισμού) + ESP.
Το σύστημα αυτό μπορεί να κόβει λίγη από την οδηγική απόλαυση & τον απόλυτο έλεγχο εκ μέρους του οδηγού, μα αυτή του η παρεμβατικότητα πραγματικά μπορεί να σε σώσει σε μια δύσκολη στιγμή που τα αντανακλαστικά σου μπορεί να σε προδώσουν, έστω & αν το χρειαστείς 1 μόνο φορά.
Εδώ & μερικούς μήνες οδηγώ ένα Astra 1.6 με ESP. Όσες φορές έχω προσπαθήσει να το 'στραμπουλήξω', αυτό με επαναφέρει στην τάξη (απλά με ξενερώνει που μερικές φορές με 'κρεμάει' από δύναμη, πχ σε μια ανηφορική διαδρομή). Παρόλα αυτά, η αίσθηση ασφαλείας είναι μεγαλύτερη (αν & δεν πρέπει να αψηφούμε τους νόμους της Φυσικής). -
Δύο ερωτήσεις για το ESP.
1. To ESP είναι το ίδιο αποτελεσματικό και σε μπροστοκίνητα και σε πισοκίνητα μοντέλα;
2. Έστω ότι έχουμε ένα αυτοκίνητο με πάρα πολλά άλογα και κίνηση στους δύο τροχούς. Έστω ότι μπαίνουμε σε μία καμπή μεγάλου μήκους - διάρκειας με λιγότερα χιλιόμετρα από αυτά που σηκώνει η στροφή. Ξαφνικά κολλάμε το γκάζι στο πάτωμα. Το ESP θα επέμβει καθ' όλη τη διάρκεια της καμπής μέχρι να επαναφέρουμε τους τροχούς στην ευθεία ή θα πρέπει κάποια στιγμή να σηκώσουμε το πόδι μας από το γκάζι για να αποτρέψουμε την εκτροπή της πορείας του αυτοκινήτου;
-
Ο χρήστης pusher έγραψε:
Δύο ερωτήσεις για το ESP.1. To ESP είναι το ίδιο αποτελεσματικό και σε μπροστοκίνητα και σε πισοκίνητα μοντέλα;
2. Έστω ότι έχουμε ένα αυτοκίνητο με πάρα πολλά άλογα και κίνηση στους δύο τροχούς. Έστω ότι μπαίνουμε σε μία καμπή μεγάλου μήκους - διάρκειας με λιγότερα χιλιόμετρα από αυτά που σηκώνει η στροφή. Ξαφνικά κολλάμε το γκάζι στο πάτωμα. Το ESP θα επέμβει καθ' όλη τη διάρκεια της καμπής μέχρι να επαναφέρουμε τους τροχούς στην ευθεία ή θα πρέπει κάποια στιγμή να σηκώσουμε το πόδι μας από το γκάζι για να αποτρέψουμε την εκτροπή της πορείας του αυτοκινήτου;
Oι ερωτήσεις σου είναι πολύ γενικές. Μη ξεχνάς ότι το κάθε σύστημα δουλεύει διαφορετικά σε κάθε αυτοκίνητο, εξαρτάται πόσο καλοσχεδιασμένο είναι, ποιας γενιάς κλπ (σίγουρα οι πιο πρόσφατες υλοποιήσεις είναι πιο διακριτικές απ τις παλιότερες κλπ).
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
1. To ESP είναι το ίδιο αποτελεσματικό και σε μπροστοκίνητα και σε πισοκίνητα μοντέλα;
Oι ερωτήσεις σου είναι πολύ γενικές. Μη ξεχνάς ότι το κάθε σύστημα δουλεύει διαφορετικά σε κάθε αυτοκίνητο, εξαρτάται πόσο καλοσχεδιασμένο είναι, ποιας γενιάς κλπ (σίγουρα οι πιο πρόσφατες υλοποιήσεις είναι πιο διακριτικές απ τις παλιότερες κλπ).
Ίσως η πρώτη. Αλλά για τη δεύτερη περιμένω μία απάντηση που αν δεν είναι γενική για όλα τα αυτοκίνητα ας είναι και για συγκεκριμένα μοντέλα βασισμένη στην εμπειρία του καθενός.
-
Ο χρήστης pusher έγραψε:
Ίσως η πρώτη. Αλλά για τη δεύτερη περιμένω μία απάντηση που αν δεν είναι γενική για όλα τα αυτοκίνητα ας είναι και για συγκεκριμένα μοντέλα βασισμένη στην εμπειρία του καθενός.
οκ
Στο δικό μου fiat punto mkIIb το esp κατά πάσα πιθανότητα θα κατεβάσει γενικό (κόβει γκάζι και φρενάρει τους τροχούς) μέχρι να σταματήσει να χάνει πρόσφυση. Άμα σταματήσει να δουλεύει και ξανατσαρουχώσεις πάλι θα δουλέψει με τον ίδιο τρόπο.
Σε καμπή που απλά γλιστράει το εμπρός μέρος θα γίνουν πιο διακριτικά τα πράγματα. -
με BMW 318 σε στροφη εξοδου απο εθνικη με αρκετα πατημενο γκαζι το αυτοκινητο δεν εφευγε καθολου.Ειναι αναλογα το αυτοκινητο,την μεταδωση του κλπ νομιζω.
-
Kαι τα άλογα που έχει (ή δεν έχει).
-
Ο χρήστης panos2171 έγραψε:
με BMW 318 σε στροφη εξοδου απο εθνικη με αρκετα πατημενο γκαζι το αυτοκινητο δεν εφευγε καθολου.Ειναι αναλογα το αυτοκινητο,την μεταδωση του κλπ νομιζω.Δεν έφευγε καθόλου επειδή είχε μπει σε λειτουργία το ESP εννοείς;
Kαι τα άλογα που έχει (ή δεν έχει).
Αυτό ακριβώς θέλω να μάθω. Αν το ESP επεμβαίνει πάντα όσο (ποσοτικά και χρονικά) χρειάζεται ανεξάρτητα από την ιπποδύναμη του αυτοκινήτου και το αν ο οδηγός δε λέει να ξεκολλήσει το πόδι του από το γκάζι. Ακόμη κι αν εξαρτάται από το αυτοκίνητο φαντάζομαι πως θα υπάρχουν ορισμένες κοινές σχεδιαστικές αρχές.
-
Αντίστοιχα στη mercedes C-class του πατέρα μου, το esp είναι εκνευριστικά διακριτικό.
Αν δεν δεις το λαμπάκι να αναβοσβήνει, δεν καταλαβαίνεις ότι μπήκε.
(οκ, εκτός κι αν το παρα-γ@μήσεις, οπότε θα σου βγάλει και μία μούτζα μέσα από το ταμπλό )Γενικά πάντως σε αφήνει να παίξεις λίγο, έτσι για να πεις ότι 'πέταξε κώλο' (ανεπαίσθητα).
Ένα πρόβλημα που έχει (ίσως όχι μόνο το συγκεκριμένο esp αλλά γενικότερα αυτά τα ηλεκτρικά) είναι πως δυσκολεύεται να αντιληφθεί όταν το αμάξι γλιστράει με τα 4.Στο esp του Golf V της μάνας μου, αργεί να αντιδράσει.Ίσως κάποιες φορές εκνευριστικά...αφού κάποιες φορές πρωτοαντιδράς εσύ για λίγο και μετά βλέπεις το esp να παίρνει χαμπάρι τι γίνεται.
-
ναι δεν εφευγε λογω esp.Ενω ειχαμε μπει με καμποσα χιλιομετρα και ενω πατουσε ακομα περισσοτερο γκαζι δεν εφευγε.
Το rover 620 ti του 98 παροτι εχει esp πανω σε στροφη αμα το δωσεις αποτομα γκαζι θα φυγει κατι που δεν εχω δει σε καινουργια μοντελα -
Ο χρήστης panos2171 έγραψε:
ναι δεν εφευγε λογω esp.Ενω ειχαμε μπει με καμποσα χιλιομετρα και ενω πατουσε ακομα περισσοτερο γκαζι δεν εφευγε.
Το rover 620 ti του 98 παροτι εχει esp πανω σε στροφη αμα το δωσεις αποτομα γκαζι θα φυγει κατι που δεν εχω δει σε καινουργια μοντελαΕ λογικό είναι μετά από 10 χρόνια να έχει βελτιωθεί το σύστημα. Δε ξέρω πότε είχαν πρωτοφορεθεί τα ESP αλλά αν ήταν από τα πρώτα λογικό ήταν αν μην έχει καλή συμπεριφορά.
Εγώ προτιμώ βέβαια το ηλεκτρονικό να διορθώνει το λάθος όσο κι αν ο οδηγός επιμένει σε αυτό.
-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Ένα πρόβλημα που έχει (ίσως όχι μόνο το συγκεκριμένο esp αλλά γενικότερα αυτά τα ηλεκτρικά) είναι πως δυσκολεύεται να αντιληφθεί όταν το αμάξι γλιστράει με τα 4.Τους λείπει ένα επιταχυνσιόμετρο.
-
Ο χρήστης zorz έγραψε:
Τους λείπει ένα επιταχυνσιόμετρο.Συγνώμη για την αφέλειά μου αλλά τι θα κερδίσεις με αυτό?
Με το επιταχυνσιόμετρο θα μετράς μέχρι πόσα g μπορεί να κρατήσει το αμάξι.Όταν γλιστράς με τα 4, ουσιαστικά έχεις πέσει κάτω από το ανώτατο όριο που κρατάει το αμάξι.
Εκτός...κι αν το 'φιμώσεις το αμάξι'. Δηλαδή ξέρεις (όχι εσύ συγκεκριμένα, ο κατασκευαστής) ότι το αμάξι κρατάει ως πχ (τυχαίο νούμερο) τα 0,8g, οπότε εσύ βάζεις όριο στο επιταχυνσιόμετρο του esp τα 0,6g ή 0,7g και από κει και πέρα σε 'κόβει' και δεν μπορείς να το 'χώσεις' πιο γρήγορα.Αλλά αυτό δεν είναι ηλεκτρονικό βοήθημα.Φίμωμα είναι.
Επίσης, το πόσα g θα πιάσει πλευρικά, έχει σχέση με το πόσο καλό οδόστρωμα έχει κάτω ο δρόμος.Αν σχεδιαστεί με βάση τους δρόμους της Γερμανίας-Ελβετίας-Αυστρίας κτλ, εδώ και που θα υπάρχει θα είναι άχρηστο.
Ή κάτι μου διαφεύγει? -
Σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα με ESP υπάρχει επιταχυνσιόμετρο το οποίο τοποθετείται συνήθως κάτω απ το κάθισμα του οδηγού.
Χρησιμεύει στο να ανιχνεύει την κατεύθυνση και το μέγεθος της επιτάχυνσης για να μπορεί να το συγκρίνει ο εγκέφαλος του ESP με το προς τα που και κατα πόσο ειναι στραμμένο το τιμόνι (θεωρητική τροχιά vs. πραγματική) και να δράσει ανάλογα...
-
Στην πόλη το ESP αποδυκνείεται σωτήριο σε περιπτώσεις που σου πετάγεται κάποιος κτλ κτλ αλλά μερικές φορές γίνεται εκνευριστικό όταν π.χ. σε ανηφορίτσες που έχεις ακινητοποιηθεί σε κόβει και κοντεύει να σβήσει ο κινητήρας. Εκεί ένα μικρό σπινάρισμα θα ήταν κάπως ιδανικό.
Σε ενθουσιώδη οδήγηση εκτός πόλης όταν δεν βρέχει πάντα το απενεργοποιώ.
Στην βροχή κ ειδικά στο Φιέστα απολαμβάνεις ένα πιο λογικό επίπεδο εμπλοκής του ESP από ότι στο στεγνό, περιέργως, που βοηθάει στην σβέλτη οδήγηση χωρίς να προβληματίσει ποτέ.
Ηλεκτρονικα βοηθηματα. Για κουλους ή μηπως οχι?