-
Ακούγεται εδώ και αρκετές ημέρες-μήνες αυτή η ιστορία αλλά χτες Σάββατο ο Υπουργός Μεταφορών το ανακοίνωσε μισοεπίσημα. Η διαδικασία (όπως την άκουσα στο ραδιόφωνο γιατί στη ΤιΒι ασχολούνται με 'μαύρα 500ρικα' με πουλιά και με 35χρονες, λες και δεν έχουμε πάρει όλοι πρέφα τι έχει γίνει. Μόνο η δικαιοσύνη και οι πολιτικοί το ψάχνουν ακόμη! ) θα έχει πάνω-κάτω ως εξής : θα ξεκινήσει η απόσυρση των παλαιότερων μη καταλυτικών και σε πλάνο 5ετίας θα αποσυρθούν και τα καταλυτικά 15ετίας και άνω.
Υποτίθεται ότι το μέτρο θα ξεκινήσει μέσα στο 2009 και επειδή (αν δεν συνεχίσουν να πέφτουν γραμματείς από τα παράθυρα!) , οι επόμενες εκλογές θα είναι 2011 από ότι συμπεραίνω θα είναι από τα 'δυνατά' χαρτιά της προεκλογικής καμπάνιας της Ν.Δ. (έστω και υποσυνείδητα).
Η προηγούμενη φορά ήταν στις αρχές του 1990 και πράγματι είχε 'βολέψει' αρκετό κόσμο καθώς τότε δεν ήταν και τόσο συχνό το φαινόμενο 'πάρτο τώρα και ξεπλήρωσε το στα γεράματα σου!' που έχουμε τώρα. Πιστεύω θα ευνοήσει κατά τα συνηθισμένα τα ακριβότερα αυτοκίνητα και ίσως θα είναι και ένα μπόνους σε αρκετούς να ανέβουν και κατηγορία!
Όπως και να είναι το θεωρώ ευπρόσδεκτο!
Πηγές :
http://www.kalimera.gr/_NEA/cat_news/pr ... _ID=160973
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=25387
Σημ. προς Mods : έψαξα μεν αλλά η αναζήτηση δεν μου έδωσε κάποιο ξεχωριστό θέμα. Αν υπάρχει κάτι ζητώ συγγνώμη αλλά σκέφτηκα επειδή θα συζητηθεί αρκετά τις επόμενες ημέρες να υπάρχει κάτι ξεχωριστό.
-
Ακούγεται εδώ και αρκετές ημέρες-μήνες αυτή η ιστορία αλλά χτες Σάββατο ο Υπουργός Μεταφορών το ανακοίνωσε μισοεπίσημα. Η διαδικασία (όπως την άκουσα στο ραδιόφωνο γιατί στη ΤιΒι ασχολούνται με 'μαύρα 500ρικα' με πουλιά και με 35χρονες, λες και δεν έχουμε πάρει όλοι πρέφα τι έχει γίνει. Μόνο η δικαιοσύνη και οι πολιτικοί το ψάχνουν ακόμη! ) θα έχει πάνω-κάτω ως εξής : θα ξεκινήσει η απόσυρση των παλαιότερων μη καταλυτικών και σε πλάνο 5ετίας θα αποσυρθούν και τα καταλυτικά 15ετίας και άνω.
Υποτίθεται ότι το μέτρο θα ξεκινήσει μέσα στο 2009 και επειδή (αν δεν συνεχίσουν να πέφτουν γραμματείς από τα παράθυρα!) , οι επόμενες εκλογές θα είναι 2011 από ότι συμπεραίνω θα είναι από τα 'δυνατά' χαρτιά της προεκλογικής καμπάνιας της Ν.Δ. (έστω και υποσυνείδητα).
Η προηγούμενη φορά ήταν στις αρχές του 1990 και πράγματι είχε 'βολέψει' αρκετό κόσμο καθώς τότε δεν ήταν και τόσο συχνό το φαινόμενο 'πάρτο τώρα και ξεπλήρωσε το στα γεράματα σου!' που έχουμε τώρα. Πιστεύω θα ευνοήσει κατά τα συνηθισμένα τα ακριβότερα αυτοκίνητα και ίσως θα είναι και ένα μπόνους σε αρκετούς να ανέβουν και κατηγορία!
Πηγές :
Σημ. προς Mods : έψαξα μεν αλλά η αναζήτηση δεν μου έδωσε κάποιο ξεχωριστό θέμα. Αν υπάρχει κάτι ζητώ συγγνώμη αλλά σκέφτηκα επειδή θα συζητηθεί αρκετά τις επόμενες ημέρες να υπάρχει κάτι ξεχωριστό.
-
Πηγές :
-
Ωραία... μπαίνω φαντάρος τον Αύγουστο του 2008 και βγαίνω τον Αύγουστο του 2009. Ίσως τότε να ισχύει το μέτρο και για τα αυτοκίνητα 15ετίας (πρακτικά το δικό μου τότε θα είναι 17,5 ετών) και πάρω κάτι καινούργιο, αντί για μεταχειρισμένο 2-3 ετών.
-
Τα κίνητρα της απόσυρσης ποιά θα είναι;
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Τα κίνητρα της απόσυρσης ποιά θα είναι;Θα είναι μια 'έκπτωση' στην τιμή αγοράς του νέου αυτοκινήτου. Δηλαδή αν θέλεις να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο στα 30.000 και έχεις και ένα σαπάκι που πιάνει-δε πιάνει 500 ευρώ στη μάντρα με την απόσυρση λογικά θα πάρεις μια έκπτωση 3.000+
Τα 3000 στα 30.000 δεν τα λέω στη τύχη. Κάνω μια πρόχειρη αναγωγή των δεδομένων του '92 όπου σε ένα αυτοκίνητο στα 10 περίπου εκατομμύρια έπαιρνες μια έκπτωση περίπου 1+ εκατομμύριο, οπότε πιστέυω και τώρα κάπου εκεί θα παίξει.
Φυσικά όσο πιο ακριβό θα είναι το τουτού τόσο μεγαλύτερο και το κέρδος σου...
Ευελπιστώ βέβαια να φανούν και κάπως πιο γενναιόδωροι και το κέρδος να είναι μεγαλύτερο!
-
γιατί όμως να γίνει απόσυρση?
δεν έχουμε κάθε χρόνο αύξηση πωλήσεων κλπ?
αν θέλουν να διώξουν τα ρυπογόνα να σκεφτούν κάποιο άλλο μέτρο ή να συνδέσουν την απόσυρση με υβριδικά ή μείωση τιμής μόνο σε αυτοκίνητα με πολύ χαμηλούς ρύπουςκλασσικά βέβαια ο ελληνάρας θα δώσει το παλιό για να πάρει individual δέρμα στο SUV
-
Ο χρήστης ioannitis έγραψε:
Θα είναι μια 'έκπτωση' στην τιμή αγοράς του νέου αυτοκινήτου. Δηλαδή αν θέλεις να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο στα 30.000 και έχεις και ένα σαπάκι που πιάνει-δε πιάνει 500 ευρώ στη μάντρα με την απόσυρση λογικά θα πάρεις μια έκπτωση 3.000+
Τα 3000 στα 30.000 δεν τα λέω στη τύχη. Κάνω μια πρόχειρη αναγωγή των δεδομένων του '92 όπου σε ένα αυτοκίνητο στα 10 περίπου εκατομμύρια έπαιρνες μια έκπτωση περίπου 1+ εκατομμύριο, οπότε πιστέυω και τώρα κάπου εκεί θα παίξει.
Νομίζω ότι η έκπτωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Θα βρω και θα αναφέρω πόσο έκανε το αυτοκίνητό μου κανονικά εκείνη την εποχή και πόσο το αγοράσαμε. Πέραν αυτού υπήρχε απαλλαγή στα τέλη για κάποια χρόνια
-
Εντάξει κάποιοι απλά θα βάλουν εξτρά παραπάνω στο αυτοκίνητο που ούτως ή άλλως θα αγόραζαν. Σίγουρα όμως είναι μια καλή ευκαιρία και για κάποιον που δυσκολεύεται στα οικονομικά να αλλάξει το πολύ παλιό αυτοκινητάκι του.
Θυμάμαι ότι ο μέσος όρος στο 89-90 των αυτοκινήτων στην Ελλάδα ήταν στο εξωφρενικό 15-16 χρόνια όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη ήταν και είναι 7-8 χρόνια. Μετά την απόσυρση περίπου στο 92-93 ΔΕΝ έγινε βέβαια κανένα θαύμα αλλά αν θυμάμαι καλά ο μέσος όρος είχε πέσει στα 11-12 χρόνια..
Γενικά εγώ το θεωρώ σωστό καθώς και τα υβριδικά ή ότι άλλο ανάλογο πωλείται πολύ ακριβά και αφού τα καινούρια ακολουθούν υποχρεωτικά Euro4 σίγουρα θα είναι πολύ καλύτερα από τα καταλύτικά του 91-92...
@aserf , κατά πάσα πιθανότητα έχεις δίκιο αλλά δεν έχω και εγώ τα χαρτιά πρόχειρα για αυτό και είπα το 'προς τα κάτω' . Νομίζω ήταν περίπου στο 1.5 εκατομ στα 10 αξίας. Αν βρεις τα χαρτια σου θα ήταν χρήσιμο να μας πεις ακριβώς...
-
Το δικό μου κλείνει φέτος 20 χρόνια, και δεν υπάρχει περίπτωση να το αποσύρω που να χτυπιούνται κάτω(όχι πως νοιάζεται κανείς τόσο πολύ αλλά λέμε!)
-
Προσοχή....εδώ μιλάμε για 'υποχρεωτική' απόσυρση. Δηλαδή ότι θα πρέπει να βγάλεις το αυτοκίνητο απο την κυκλοφορία θέλεις δεν θέλεις. Όσο και να προσπαθούν να 'χρυσωσουν' το χάπι αυτή είναι η αλήθεια.
Ας εξαντλήσουν πρώτα τα κίνητρα για την αγοράν καινούργιων αυτοκινήτων και μετά ας βάλουν τα αντικίνητρα. Τα μη καταλυτικά αυτοκίνητα είναι κάπος λογικό. Αλλά τα 15ετιας.....δεν το νομίζω ότι είναι λογικό.
ΚΑΝΕIΣ δεν μπορεί να σε υποχρεώσει να μην κυκλωφορείς αμάξι βάση της ηλικίας...απο την στιγμή που καμία άλλη Ευρωπαική χώρα δεν το εφαρμόζει.
Θυμάστε το 89'-90' που περάσανε νόμο 2 εβδομάδων για να πάρουν αφορολόγητα αυτοκίνητα οι κολοβουλευτές .
-
Προσωπικα θα προτιμουσα να ασχοληθουν μονο με τους καταλυτες στην παρουσα φαση,και σε κανα 3αρι χρονια να κανουν αποσυρση μονο σε συνδιασμο με αγορα υβριδικων.
-
Πιστέυετε δηλαδή οτι αυτοί που κυκλοφορούν τώρα με τα σαπάκια 20 - 25 χρονών πως θα μπορούσαν να πάρουν καινούριο είτε με, είτε χωρίς την απόσυρση; Εγώ αμφιβάλλω.
Με τα αντικίνητρα ίσως μπορέσει να γίνει κάτι.
-
Ήλπιζα να άρχιζε εντός του 2008....
Δεν νομίζω να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το ότι ήδη υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα. Όλους τους συμφέρει να υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα (κράτος, αντιπροσωπείες, συνεργεία, βενζινάδικα) όλοι βγάζουν λεφτά. Το αν θα κυκλοφορούν ή όχι όλα αυτά τα αυτοκίνητα δεν έχει σημασία, και φόρο για να τα αγοράσεις θα έχεις δώσει και ετήσιο σήμα. Αν δεν θέλεις να το χρησιμοποιείς να πηγαίνεις με τα ΜΜΜ. Πιθανότατα θα προκύψουν αντικίνητρα χρήσης αλλά σε δεύτερο χρόνο για να βγάλουν επιπλέον λεφτά και για να ξεκάνουν ό,τι έχει μείνει.... -
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Θα είναι μια 'έκπτωση' στην τιμή αγοράς του νέου αυτοκινήτου. Δηλαδή αν θέλεις να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο στα 30.000 και έχεις και ένα σαπάκι που πιάνει-δε πιάνει 500 ευρώ στη μάντρα με την απόσυρση λογικά θα πάρεις μια έκπτωση 3.000+
Νομίζω ότι η έκπτωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Θα βρω και θα αναφέρω πόσο έκανε το αυτοκίνητό μου κανονικά εκείνη την εποχή και πόσο το αγοράσαμε. Πέραν αυτού υπήρχε απαλλαγή στα τέλη για κάποια χρόνια
@aserf , κατά πάσα πιθανότητα έχεις δίκιο αλλά δεν έχω και εγώ τα χαρτιά πρόχειρα για αυτό και είπα το 'προς τα κάτω' . Νομίζω ήταν περίπου στο 1.5 εκατομ στα 10 αξίας. Αν βρεις τα χαρτια σου θα ήταν χρήσιμο να μας πεις ακριβώς...
Τιμή πώλησης του αυτοκινήτου μου το 1992 ήταν 2.760.000 δρχ. Με την απόσυρση αυτή έπεσε στα 2.100.000 δρχ.
Μιλάμε λοιπόν για έκπτωση ~24% -
Ελπίζω να μήν γίνει σφαγή κλασικών πάλι.... όταν έβλεπα τις Veloce στην σειρά για απόσυρση μου είχε ραγίσει η καρδιά....
-
ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τονε βγάλαμε ... για περιμένετε λιγάκι γιατί από την εξαγγελία και τα 'θα' μέχρι την πράξη, είναι μακρύς ο δρόμος. Από την μεγάλη απόσυρση και μετά έχουν ξαναβγει φήμες κάθε Ν χρόνια ότι 'επίκειται ξανά απόσυρση' χωρίς τελικά να γίνει τίποτα.
-
Ο χρήστης svlach έγραψε:
ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τονε βγάλαμε ... για περιμένετε λιγάκι γιατί από την εξαγγελία και τα 'θα' μέχρι την πράξη, είναι μακρύς ο δρόμος. Από την μεγάλη απόσυρση και μετά έχουν ξαναβγει φήμες κάθε Ν χρόνια ότι 'επίκειται ξανά απόσυρση' χωρίς τελικά να γίνει τίποτα.AN ισχύουν όσα άκουσα στο ραδιόφωνο (και γράφω ΑΝ γιατί στην Ελλάδα βγάζεις το ΙΕΚ του ΑΝΤ1 και γίνεσαι δημοσιογράφος όταν θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός ο πανεπιστημιακός τίτλος, κατά την ταπεινή μου άποψη) ο Χατζηδάκης το ανακοίνωσε σχεδόν επίσημα το Σάββατο σε κάποια συνέλευση. Δυστυχώς οδηγούσα και δεν συγκράτησα συνέλευση ποιου φορέα ήταν. Ομως η είδηση ήταν ότι μέσα στο 2009 ξεκινάει η απόσυρση.
Οπως άλλωστε είπε και κάποιος φίλος παραπάνω συμφέρει όλους αυτό το μέτρο. Κυβέρνηση, εμπόρους, αγοραστές κλπ οπότε και ειδικά 2009-2010 που θα είναι κατά πάσα πιθανότητα προεκλογικά χρόνια μου 'κολλάει' καλά.
Φυσικά συμφωνώ μαζί σου ότι αν δεν πουληθεί το πρώτο αυτοκίνητο με απόσυρση για τίποτα δεν θα μπορούμε να είμαστε σίγουροι στην Ελλάδα! Για αυτό όμως άνοιξα και αυτό το θέμα για να παραθέτουμε έδω ότι πληροφορίες βρίσκουμε καθώς αυτό το άκουσα στο ραδιόφωνο όπως είπα αλλά από ΤιΒι καθόλου. Λογικά στο επόμενο Τρακτιον θα είναι θεματάκι...
-
Το θέμα το έπαιξε στην τηλεόραση ο ΣΚΑΪ, ενώ το έχει και στην σελίδα του για να δεις το βίντεο.
Αποψή μου, αυτή τη φορά να κρατάμε μικρό καλάθι, αφού τα αυτοκίνητα αναλογικά είναι πολύ φθηνότερα από το '92, ενώ τα ακριβά, καταναλώνουν και πολύ και αποκλείεται να τα πριμοδοτήσουν μέσω του μέτρου...
Υποθέτω θα δοθούν καλά κίνητρα στα υβριδικά (θα τρίβει τα χεράκια της η Toyota και ας πρόσεχαν οι υπόλοιποι ), ενώ θα υπάρχει απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας για κάποια χρόνια. Τώρα πχ στο Matiz, που ο ειδικός φόρος κατανάλωσης είναι κάτω από 10% και να τον μηδενίσεις, ούτε 1000€ να κερδίσει ο αγοραστής... Στα πολλά κυβικά, ΔΕΝ είναι λογικό να δώσεις κίνητρα αγοράς, αφού εννοείται πως ρυπαίνουν περισσότερο από τα μικρά. -
Μην σκάτε κύριοι...
1-
Καταρχήν απόσυρση χωρίς την έγκριση του υποργού οικονομικών ΔΕΝ ξεκινάει.
Και από όσο ξέρω τα οικονομικά δεν είναι και τόσο ανθηρά...
Όπως και να το κάνουμε, την επιδότηση από κάπου πρέπει να τηη πληρωθούν οι έμποροι.
Για αυτό το λόγο ακούμε και για «σε βάθος πενταετίας» κλπ ωραία και επιπλέον μιλάνε μόνο για τα ΙΧ, ενώ για τα επαγγελματικά που πραγματικά είναι αρχαία κουβέντα δεν ακούγεται.2-
Κάθε δράση έχει και αντίδραση, όπως μάθαμε.
Τί ποιό λογικό λοιπόν να αρχίσουμε να μιλάμε και να αναλωνόμαστε για τις αποσύρσεις που έρχονται, φτάνουν, εδώ απέξω είναι κλπ «ξεχνώντας» την 100%+ αύξηση που ανακοινώθηκε προχθές στα εισιτήρια των ΜΜΕ.
Απόσυρση Ι.Χ. 2009 - 2016