-
-
Ο χρήστης sttpod έγραψε:
Το καταλαβαινω πολυ καλα, και σιγουρα το αποτελεσμα δεν ειναι μετρο συγκρισης, δεν το παρεθεσα ως τετοιο. Στην Ελλαδα ομως δεν γινεται καμμια προσπαθεια να φυγουμε απο τη μιζερια μας. Κι ειναι αυτο εναι που με ενοχλει. Μη μου πεις οτι τοσα χρονια δεν μπορουσαμε να εχουμε μια αυτοκινητοβιομηχανια... Λεφτα υπαρχουν (μαυρα, ασπρα, πολυχρομα), ανθρωποι (σχεδιαστες, μηχανικοι διαπρεπουν στο εξωτερικο), τι στο δι@$^λο μας λειπει;;;;
Κάνεις λάθος. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές αξιόλογες εταιρείες.
Και εμένα θα μου άρεσε να υπάρχει αυτοκινητοβιομηχανία στην Ελλάδα, αλλά πόσο ρεαλιστικό είναι το να ανταγωνιστείς τους Πολονούς/Σλοβάκους/Ουγκρους εργάτες των 300 -
Ο χρήστης cosneo έγραψε:
...Και κάτι που μάλλον είναι off topic αλλά σχετίζεται με την τιμή ... Προσωπικά αναρωτιέμαι για ποιο λόγο δεν είναι φτηνότερα τα αυτοκίνητα που με ένα κινητήρα ή ένα πλαίσιο κλπ και τώρα πλέον με κοινά, πολλά μέρη μαζι, βγάζουν 2, 3 ή 4 εταιρίες 5, 6 ή 7 μοντέλα? Τi κόστος παραγωγής έχει το Golf, το A3 σε σχέση με το Megane ή το Almera που έβγαιναν μόνα τους ή το Outlander και οι 15 παραλλαγές του με το πχ. Rav4 που δεν χρησιμοποιεί (ίσως πέρα απο τους αεραγωγούς...) ή δεν έχει απο άλλο μοντέλο της Toyota ...Η τιμή ενός προιώντος καθορίζεται απο το τμήμα μάρκετινγκ, και εν γένει απο την στρατηγική της ετιαιρίας. Δεν έχει μεγάλη σχέση με το κόστος παραγωγής αλλα με τα σήματα που θέλει να περάσει ο κατασκευαστής σχετικά με το προιόν του.
Ακομα και 100% το ιδιο κόστος να είχανε ενα Renault με ένα VW, λόγω του διαφορετικου positioning των δυο εταιρίων ποτέ η τελική τιμή δεν θα είναι η ίδια.
Εν κατακλείδι, η τελική τιμή δεν είναι θέμα κόστους, σε μια βιομηχανία όπως των αυτοκινήτων τουλάχιστων. -
Νομίζω ότι επειδή στα αυτοκίνητα ΚΛΕΙΝΟΥΝ οι περισσότεροι κατασκευαστές, το κόστος κατασκευής δεν πρέπει να απέχει πολύ από τη τιμή πώλησης.
-
Χωρίς να αρχίζουμε να κάνουμε συζητήσεις περι marketing , ας δώσω ενα απλό παράδειγμα;
Για ποιο λόγο δεν πουλάει η mercedentes το base model της με κόστος 100 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων R&D) κάπου στα 110 πχ, και το πουλάει 200?
Η ακόμα παραπέρα, μπορείς να μαντέψεις αν θα την οφελούσε (οχι σας sales volume αλλά σαν συνολικά κέρδη και brand perception) αν αύριο σου έκανε μια έκπτωση 50%, ακόμα και αν ήταν πάλι σε κερδοφόρα πλάισια; -
Χωρίς λεπτομέρειες μάρκετινγκ. Εγώ βλέπω ότι οι κατασκευαστές χαίρονται ιδιαίτερα (και το ανακοινώνουν με σαμπάνιες) όταν η χρονιά έχει κέρδη αντί για ζημίες. Δε νομίζω να έχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους στα αμάξια που πουλάνε.
-
Αν θέλεις να γίνεις εκατομμυριούχος, ξεκίνα από δισεκατομμυριούχος και αγόρασε μια αυτοκινητοβιομηχανία...
Άλλοι έχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους leonp (θυμάμαι το κέρδος ανά αυτοκίνητο της Porsche, της BMW και της Toyota και με πιάνει σύγκρυο), και άλλοι βγάζουν ίσα ίσα για τον επιούσιο.
Όταν πληρώνετε για ένα αυτοκίνητο μια Χ τιμή, να ξέρετε ότι το Ψ% πηγαίνει στα επόμενα μοντέλα (R&D και όχι μόνο) και όχι απαραίτητα στο κόστος κατασκευής του δικού σας.
Αυτοί που χρησιμοποιούν κοινά πατώματα, κινητήρες και εργοστάσια και μειώνουν το κόστος παραγωγής καταφέρνουν να έχουν αλλού όφελος, μη μειώνοντας τις τιμές τους όπως θα έπρεπε (αν π.χ. η τιμή ήταν το 110% του κόστους κατασκευής). Δυστυχώς δεν είναι καθόλου απλή η τιμολόγηση για να την αναλύσει κάποιος.
-
Ο χρήστης funkyreverend έγραψε:
Αν θέλεις να γίνεις εκατομμυριούχος, ξεκίνα από δισεκατομμυριούχος και αγόρασε μια αυτοκινητοβιομηχανία...Eγώ πάλι νόμιζα πως ήταν: 'Αν θέλεις να γίνεις εκατομμυριούχος, ξεκίνα από δισεκατομμυριούχος και παντρέψου'
-
Ο χρήστης cosneo έγραψε:
Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν ή θέλησαν να κάνουν το 'φτηνό' αυτοκίνητο ... και προσπαθούν. Μ' αυτή τη λογική η Renault αναβίωσε την Dacia και έβγαλε το Logan (αρχικά με ελπίδα ότι θα κοστίζει 6000 ευρώ!!!), κάπου διάβασα ότι και η Nissan ενδιαφέρεται να βγάλει ένα μινι φτηνό, μετά η Tata κλπ. Και στην Κινα βγήκε το Chery QQ (αντιγραφο του Matiz) με άθλια crash test's αποτελέσματα (http://paultan.org/wp-content/uploads/2006/02/cheryqq_2.jpg). Ας μην ξεχνάμαι και την Zastava που προσπάθησε με το Florida, η Lada με το Kalina, ή και η VW με το Fox.
Οικονομοτεχνικά να το δει κάποιος δεν αρκούν μόνο φτηνές πρώτες ύλες ή έτοιμες εγκαταστάσεις αλλά κατα πόσο θα μπορεί να σταθεί ένα τέτοιο αυτοκίνητο στην σύγχρονη πλέον κοινωνία και κατα πόσο ασφαλές και μόνο είναι. Ακρως απαραίτητα είναι πλέον τα ABS, το Air condition, ή οι Airbags για να κυκλοφορήσει ένα αυτοκίνητο στον δρόμο και αυτά κοστίζουν. Οπότε για το 'φτηνό' αυτοκίνητο αν εννοούμε '4 καρέκλες πάνω σε 4 ρόδες, καλυμένες γύρω απο λαμαρίνες και μια μηχανούλα μπροστά με ένα τιμόνι' το σίγουρο είναι ότι το λιγότερο ΠΡΕΠΕΙ να είναι επικίνδυνο ...
Και κάτι που μάλλον είναι off topic αλλά σχετίζεται με την τιμή ... Προσωπικά αναρωτιέμαι για ποιο λόγο δεν είναι φτηνότερα τα αυτοκίνητα που με ένα κινητήρα ή ένα πλαίσιο κλπ και τώρα πλέον με κοινά, πολλά μέρη μαζι, βγάζουν 2, 3 ή 4 εταιρίες 5, 6 ή 7 μοντέλα? Τi κόστος παραγωγής έχει το Golf, το A3 σε σχέση με το Megane ή το Almera που έβγαιναν μόνα τους ή το Outlander και οι 15 παραλλαγές του με το πχ. Rav4 που δεν χρησιμοποιεί (ίσως πέρα απο τους αεραγωγούς...) ή δεν έχει απο άλλο μοντέλο της Toyota ...
[/img]Αρχικά το Logan ήταν να βγει σαν τον αυτοκίνητο των 5.000 €. Στην πορεία αυτή η αρχική τιμή όπως όλοι ξέρουμε άρχισε να προσαυξάνεται...
Πρόσφατα (κατά τους τελευταίους μήνες) είχα διαβάσει άρθρο στο οποίο η Renault παραδεχόταν πως παρά τις ικανοποιητικές πωλήσεις του Logan στις αγορές που διατίθεται, τα περιθώρια κέρδους ήταν πολύ μικρά και κατ'επέκταση και τα συνολικά κέρδη από το σύνολο των πωλήσεων και ότι εξετάζουν ως ενδεχόμενο ακόμα και να εγκαταλείψουν την ιδέα του 'φθηνού' αυτοκινήτου.
Λογικό αν σκεφτούμε υποθετικά πως πουλώντας πχ 2-3 Logan βγάζει αντίστοιχο κέρδος με το να πουλήσει 1 Twingo ή 1 Clio ή 1 Megane (αναλόγως το κέρδος που έχει).
-
Ο χρήστης funkyreverend έγραψε:
.....Αυτοί που χρησιμοποιούν κοινά πατώματα, κινητήρες και εργοστάσια και μειώνουν το κόστος παραγωγής καταφέρνουν να έχουν αλλού όφελος, μη μειώνοντας τις τιμές τους όπως θα έπρεπε (αν π.χ. η τιμή ήταν το 110% του κόστους κατασκευής)Γιατί θα έπρεπε, το χρωστάνε σε κάποιον;
Η τιμή του προιόντος μου είναι ενα ακόμα attribute του και την καθορίζω όπως εγώ θέλω, για τους λόγους μου και με βάση τη στρατιγική της εταιρίας μου. Αν εσύ (ο πελάτης) συμφωνέις, αγοράζεις, αν όχι, αγοράζεις αλλού.
(εκτός και μιλάμε για βασικά καταναλωτικά αγαθά όπως ψωμί γάλα κτλ..) -
Ο χρήστης pasxos έγραψε:
Και νομιζα οτι θα λεει για τα Huyndai,KIA,Daewoo ( ) και χαρηκα..μη χαιρεσαι γιατι η kia αν δεν σε εχει ξεπερασει (που σε ξεπερασε παντα με τα τορινα δεδομενα) σε λιγα χρονια θα ειναι πολυ μπροστα σας!!!
-
Μόλις είδα στη ΝΕΤ ότι θα στοιχίζει 2.600 ευρώ αλλά ΘΑ ΦΘΕΙΡΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 70 Χ.Α.Ω. (δεν το εξήγησαν αυτό).
-
WTF?
-
ναι ναι και εγω το ειδα!!!
Τι ειναι αυτο ρε παιδια πλακα κανετε?? -
Ο χρήστης mak25 έγραψε:
Και νομιζα οτι θα λεει για τα Huyndai,KIA,Daewoo ( ) και χαρηκα..
μη χαιρεσαι γιατι η kia αν δεν σε εχει ξεπερασει (που σε ξεπερασε παντα με τα τορινα δεδομενα) σε λιγα χρονια θα ειναι πολυ μπροστα σας!!!
H kia πώς κατάφερε και ξεπέρασε τον pasxo;
-
την εταιρια που αγαπαει ο πασχο!!!!!
-
Α ωραία, σε τι ακριβώς ξεπέρασε η Kia την fiat;
-
Ο χρήστης kiloMeater έγραψε:
.....Αυτοί που χρησιμοποιούν κοινά πατώματα, κινητήρες και εργοστάσια και μειώνουν το κόστος παραγωγής καταφέρνουν να έχουν αλλού όφελος, μη μειώνοντας τις τιμές τους όπως θα έπρεπε (αν π.χ. η τιμή ήταν το 110% του κόστους κατασκευής)
Γιατί θα έπρεπε, το χρωστάνε σε κάποιον;
Η τιμή του προιόντος μου είναι ενα ακόμα attribute του και την καθορίζω όπως εγώ θέλω, για τους λόγους μου και με βάση τη στρατιγική της εταιρίας μου. Αν εσύ (ο πελάτης) συμφωνέις, αγοράζεις, αν όχι, αγοράζεις αλλού.
(εκτός και μιλάμε για βασικά καταναλωτικά αγαθά όπως ψωμί γάλα κτλ..)Σωστά, το 'όπως θα έπρεπε' είναι αυτό που υπαγορεύει η κοινή λογική. Η εταιρεία όταν κάνει τιμολόγηση δεν υποχρεώνεται από κανέναν πλην ίσως των πωλήσεων και της στρατηγικής της.
Το θέμα είναι ότι η αγορά των αυτοκινήτων είναι μονοπωλιακός ανταγωνισμός σε πολλές περιπτώσεις και κανονικός (όχι τέλειος) σε εξίσου πολλές. Στη μια περίπτωση η τιμή είναι ρυθμιζόμενη μόνο από τη στρατηγική, στην άλλη περίπτωση η τιμή ρυθμίζεται από 1002 παράγοντες. Στη δεύτερη περίπτωση η μείωση του κόστους παραγωγής υπάρχει πιθανότητα (και είναι ίσως λογικό) να μετακυλισθεί και στην τελική τιμή.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Μόλις είδα στη ΝΕΤ ότι θα στοιχίζει 2.600 ευρώ αλλά ΘΑ ΦΘΕΙΡΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 70 Χ.Α.Ω. (δεν το εξήγησαν αυτό).Τα ρουλεμαν των τροχων δεν αντεχουν ταχυτητα πανω απο τα 70χλμ/ωρα!!
-
Η Tata αγόρασε τη Rover;
To φθηνοτερο αυτοκινητο στον κοσμο??