-
-
Για την δουλειά αυτή στην Ελλάδα υποθέτω ότι δεν φτάνουν 3.000€, αλλά και πάλι όπου υπάρχει σκουριά θα ξαναπετάξει σε 3-4 χρόνια αν το αυτοκίνητο μένει έξω τον χειμώνα, γιατί η σκουριά δεν μπορεί να απομονωθεί, δουλεύει εσωτερικά.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Για την δουλειά αυτή στην Ελλάδα υποθέτω ότι δεν φτάνουν 3.000?, αλλά και πάλι όπου υπάρχει σκουριά θα ξαναπετάξει σε 3-4 χρόνια αν το αυτοκίνητο μένει έξω τον χειμώνα, γιατί η σκουριά δεν μπορεί να απομονωθεί, δουλεύει εσωτερικά.Quadra, πρόσεξέ το λίγο καλύτερα το βίντεο (του το κατάστρεψαν το αυτοκίνητο! ).
Προσωπικά πιστεύω ότι αν έχεις τα χρήματα υπάρχουν πολύ καλά μαστόρια στην Ελλάδα ακόμα. Ο φίλος μου ο Martin κατέβαινε από τη Στουτγγάρδη εδώ για να φτιάξει τα αυτοκίνητά του.
Απλά πρέπει να τα ακουμπήσεις και να τον έχεις ευτυχισμένο. Αλλιώς δεν κάθεται (και δικαιολογημένα γιατί είναι επίπονη εργασία όταν γίνεται σωστά). -
Κάπου τα ίδια έκανε και σε εμένα ενας τρομερός μάστουρας εδώ στην Κόρινθο, 40 χρόνια καλλιτέχνης, Φειδίας του μετάλλου. Ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν τα νευρα από το αμάξωμα και στόκαρε πόρτες της κόλλας, ολοκαίνουργιες, για να ειναι ασορτί με το υπόλοιπο. Οταν δε εφτασε η στιγμή να βάλει τον προφυλακτήρα, για να μην φάει χρόνο ρεγουλάρωντας, άνοιξε ακόμα 2 τρύπες στα φτερά εκεί που τον βόλευε.
-
Τελικά δεν ξέρω ποιοι είναι οι χειρότεροι σ’ αυτόν το χώρο…
Τα «εξειδικευμένα» μαστόρια που κυκλοφορούν στους συλλόγους μήπως και «ψωνίσουν» κανέναν πελάτη για το φτωχικό τους μαγαζί ή οι παντελώς άσχετοι που αργά η γρήγορα θα σηκώσουν τα χέρια ψηλά έχοντας εξαντλήσει τα αποθέματα σιδηρόστοκου της ελληνικής επικράτειας?Μήπως πρέπει να φορέσουμε τις κουκούλες και να «δώσουμε» - ακόμα και ονομαστικά - όσους εκμεταλλεύονται την αγάπη μας για τα ιστορικά, βεβηλώνοντας με την ασχετοσύνη και την απληστία τους ταλαιπωρημένα από το χρόνο τετράτροχα…?
-
Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο νομικό κώλλυμα σχετικά με αυτό, προσωπικά αυτά που λέω τα εχω πεί πρώτα στον ίδιο και δεν έχω κανένα πρόβλημα να τον κατονομάσω.
-
Ο χρήστης lancisti έγραψε:
...Καλώστονα και ας άργησες!
-
Καλοί και κακοί επαγγελματίες υπάρχουν παντού.
Από την εμπειρία μου, αρκεί να ρωτήσεις γνωστούς και φίλους, να μιλήσεις με τον μάστορα, και να είσαι προετοιμασμένος να πληρώσεις μια δουλειά με τα χρήματα που της αναλογούν.
Την πάτησα πολλές φορές από φαναρτζήδες. Άλλες τόσες άκουσα ιστορίες φρίκης από φίλους.
Τελικά όμως, βρήκα μάστορα, που ειναι ΚΑΙ τίμιος ΚΑΙ πολύ καλός στην δουλειά του. Αυτό που είδα στο αμάξι μου με εντυπωσίασε. Τόσο σαν ποιότητα δουλειάς, όσο και σαν προσοχή στην λεπτομέρεια. Άλλαξε π.χ. τα πλαστικά στις πόρτες και τα πλαστικά ΚΑΤΩ από τον προφυλακτήρα, χωρίς να του το έχω πει, μέσα στην τιμή, για να είναι το αυτοκίνητο σωστό!!!
Πλήρωσα περίπου
-
D-Jet το είχα προσέξει το βίντεο, είδα και τα πλαστικά που τα είχανε πασαλείψει, είδα και τις σκουριές που τις κουκούλωσαν, εννοούσα για την έκταση της δουλειάς, γενικό ξήλωμα, ξεσκούριασμα, βάψιμο, δεν εννοούσα την ποιότητα που είδαμε στο βίντεο.
-
Η αμμοβολή είναι μονόδρομος σε τέτοιες περιπτώσεις εκτεταμένης σκουριάς? Τί επιπτώσεις έχει ?
-
Σε λαμαρίνα που είναι λεπτή ή μεγάλη σε έκταση (πχ οροφή) κάνει παντού μικροβαθουλόματα γι'αυτο πιστευω πως πρεπει να αποφευγεται σε λαμαρίνες εξωτερικής εμφάνισης.Επίσης αμέσως μετά την αμμοβολή πρέπει να περαστεί με αντισκωριακή μπογιά το μέρος εκείνο όσο το δυνατον πιο γρήγορα για μην σκουριάσει αμέσως!!!
-
Ο χρήστης 7pas100 έγραψε:
οι τιμες που παιρνουν οι σοβαροι ανθρωποι που αναπαλαιωνουν ητε στην Γερμανια ητε στην Αγγλια δεν αχουν καμια σχεση με τις Ελληνικες ?
Τις τιμές-για φανοποιία/βαφή-του εξωτερικού τις θεωρώ λογικές, δηλαδή αντιστοιχούν στη δουλειά που γίνεται. Εδώ ο φανοποιός θα μισοκλείσει το μάτι θα δεί το αυτοκίνητο θα 'κόψει' τον πελάτη και θα κόψει ταρίφα. Η οποία φυσικά δεν εξαρτάται απο τη δουλειά που έχει το αυτοκίνητο, αλλά απο το πόσο 'σπάνιο' στα μάτια του φανοποιού είναι. Μπορεί π.χ. να θεωρήσει ένα wolseley υπερσπάνιο και να σκεφτεί 'συλλέκτης, βαράω'! Ή κορυφαία ατάκα που έχω ακούσει απο φανοποιό προς πελάτη μου είναι όταν στην προσφορά που έκανε ανέφερε τα χρήματα που ζητούσε (του έλειπαν???) και βλέποντας τον σκεπτικό λέει 'ήταν βέβαια του πατέρα σας το αυτοκίνητο, φαντάζομαι θα έχει μεγάλη συναισθηματική αξία για σας...'
ε ναι οταν καποιος παει να φτιαξει παλαιο οχημα σε φανοποιο που το μονο που εχει ως συνηθη απασχοληση να ξεβιδωνει φτερα και πορτες για αλλαγμα , και βαφεα που αποφευγει να βαψει οτιδηποτε δεν ειναι καινουργιο ..... το μονο που σκεπτεται εκεινη την ωρα ειναι ............. αν τσιμπισει ο πελατακος ..... ωραια , την εκανα την με το θυμα .
Αυτο που λες ειναι σαν τους αλλους τους αστειους που πουλανε το χρεπι του 70τοσο με παραγωγη 3εκκατομυρια , και σου λενε ... μα ειναι συλλεκτικο ......... Το θεμα ειναι για οποιαδηποτε δουλεια , να βρησκεις και τους εξειδικευμενους ανθρωπους αυτους που εχουν οσο το δυνατον εχοντας προσωπικο ενδιαφερον γι αυτο με το οποιο ασχολουντε , η κανω λαθος ?Οταν πιστευουμε οτι ολοι οι μπογιατζηδες η ολοι οι μηχανικοι , μπορουν να τα φτιαξουν ολα ......... μαλλον φταιμε οι ιδιοι !
-
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
Για το 1 υπάρχει όμως σοβαρό θέμα. πρέπει ή να ξέρεις ή να ξέρεις κάποιον που ξέρει ή να ρισκάρεις και να μάθεις με το δύσκολο ή το δυσκολότερο τρόπο.
μήπως αντί να αναλλωνόμαστε στο οτι υπάρχουν και καλοί μηχ/κοι και έντιμοι και με σωστές τιμές να αρχίσουμε να μιλάμε τι πρέπει να κάνει ένας μηχ/κος ώστε να θεωρείται όλα τα παραπάνω και ο καλός μηχ/κος να ξεχωρίσει και ο wannabe κλασικός να βοηθηθεί? νομίζω οτι αυτό είναι το νόημα του thread. δηλ περισσότερο συγκεκριμένες συμβουλές απο τουε γνώστες και όχι τόσο γενικές γραμμές και κατευθύνσεις όσο σωστές και αν είναι
τι βρίσκει ο εγωισμόσ μου όταν αυτοquotaρομαι
-
Ο χρήστης APR έγραψε:
οι τιμες που παιρνουν οι σοβαροι ανθρωποι που αναπαλαιωνουν ητε στην Γερμανια ητε στην Αγγλια δεν αχουν καμια σχεση με τις Ελληνικες ?
Τις τιμές-για φανοποιία/βαφή-του εξωτερικού τις θεωρώ λογικές, δηλαδή αντιστοιχούν στη δουλειά που γίνεται. Εδώ ο φανοποιός θα μισοκλείσει το μάτι θα δεί το αυτοκίνητο θα 'κόψει' τον πελάτη και θα κόψει ταρίφα. Η οποία φυσικά δεν εξαρτάται απο τη δουλειά που έχει το αυτοκίνητο, αλλά απο το πόσο 'σπάνιο' στα μάτια του φανοποιού είναι. Μπορεί π.χ. να θεωρήσει ένα wolseley υπερσπάνιο και να σκεφτεί 'συλλέκτης, βαράω'! Ή κορυφαία ατάκα που έχω ακούσει απο φανοποιό προς πελάτη μου είναι όταν στην προσφορά που έκανε ανέφερε τα χρήματα που ζητούσε (του έλειπαν???) και βλέποντας τον σκεπτικό λέει 'ήταν βέβαια του πατέρα σας το αυτοκίνητο, φαντάζομαι θα έχει μεγάλη συναισθηματική αξία για σας...'
ε ναι οταν καποιος παει να φτιαξει παλαιο οχημα σε φανοποιο που το μονο που εχει ως συνηθη απασχοληση να ξεβιδωνει φτερα και πορτες για αλλαγμα , και βαφεα που αποφευγει να βαψει οτιδηποτε δεν ειναι καινουργιο ..... το μονο που σκεπτεται εκεινη την ωρα ειναι ............. αν τσιμπισει ο πελατακος ..... ωραια , την εκανα την με το θυμα .
Αυτο που λες ειναι σαν τους αλλους τους αστειους που πουλανε το χρεπι του 70τοσο με παραγωγη 3εκκατομυρια , και σου λενε ... μα ειναι συλλεκτικο ......... Το θεμα ειναι για οποιαδηποτε δουλεια , να βρησκεις και τους εξειδικευμενους ανθρωπους αυτους που εχουν οσο το δυνατον εχοντας προσωπικο ενδιαφερον γι αυτο με το οποιο ασχολουντε , η κανω λαθος ?Οταν πιστευουμε οτι ολοι οι μπογιατζηδες η ολοι οι μηχανικοι , μπορουν να τα φτιαξουν ολα ......... μαλλον φταιμε οι ιδιοι !
Άποψή μου είναι πως ένας φανοποιός με όρεξη πρέπει να σφυρηλατεί/συγκολλά/στοκάρει το ίδιο καλά ένα φτερό απο ένα π.χ. Πεζώ 207 και ένα απο 203. Λαμαρίνα το μεν, λαμαρίνα το δε. Όσοι φέρνουν διακιολογίες του συτλ 'είναι παλιό και έχει δύσκολη λαμαρίνα' είναι τουλάχιστον γελοίοι ή απλώς δεν έχουν όρεξη να ασχοληθούν. Για να μην πώ ότι ορισμένα παλιά αυτοκίνητα με τις χοντρές τους λαμαρίνες (εντάξει...όχι όλα, υπάρχουν και 2CV και 4L... ) είναι πολύ πιό 'πρόθυμα'. Αλλά τί περιμένεις απο ανθρώπους, που όπως ανέφερες, το μυαλό τους δεν πάει παραπέρα απο βίδωμα/ξεβίδωμα φτερών...
Και για έναν μηχανικό δε βλέπω το λόγο γιατί να μην μπορεί να φτιάξει (σχεδόν) τα πάντα, γι αυτό φταίνε οι πρκαταλήψεις που κουβαλάνε πολλοί (τα Σιτροέν είναι δύσκολα, τα VW εύκολα, τα Φίατ χαλάνε κλπ...) σίγουρα αυτό μπορεί να ισχύει σε κάποιο βαθμό αλλά δε θα πρέπει να τον επηρεάζει σε κάτι. -
edit
-
Εχω την εντυπωση αγαπητε μου 7pas100 οτι στην επιτυχια ενος μηχανικου θα συμβαλουν οι εξειδικευμενες γνωσεις , γιατι οπως βλεπουμε ακομα και οι Αλβανοι που μονον ποδηλατα εβλεπαν μεχρι πριν 10 χρονια , τωρα εχουν ανοιξει συνεργεια αυτοκινητων εδω ,και φτιαχνουν τα παντα ...
Γιατι λοιπον να μην μπορει ενας Ελληνας που αγαπαει το παλιο του αυτοκινητο , και πιανουν τα χερια του και εχει διαβασει πεντε βιβλια , με δεκα εργαλεια , να μην το φτιαξει μονος του καλυτερα , απο τον οποιοδηποτε που ** δεν **εχει ανοιξει βιβλιο , γιατι , για να ανοιξει βιβλια και να μαθει τις ιδιαιτεροτητες για οοοοολα τα αυτοκινητα , θα εχει παρει συνταξηΘελω επισης να πω , οτι δεν ειναι θεμα ευστροφιας , γιατι οποιος εχει μεσα του(εμφυτη) την ειναι ενας καλος μηχανικος , αλλα δεν σημαινει αυτο , οτι θα φτιαξει καλυτερο ενα μοτερ π.χ. απ'τον εξειδικευμενο σ'αυτο το μοτερ ...., εστω απλον μοτεριστα .
-
Ο χρήστης APR έγραψε:
Γ και εχει διαβασει πεντε βιβλια , με δεκα εργαλεια , να μην το φτιαξει μονος του καλυτερα , απο τον οποιοδηποτε που ** δεν **εχει ανοιξει βιβλιο , γιατι για να ανοιξει βιβλια για οοοοολα τα αυτοκινητα , θα εχει παρει συνταξη
Για τον ίδιο λόγο που ο μηχανικός που έχει διαβάσει πέντε βιβλία θα το φτιάξει ακόμη καλύτερα...βλέπεις ότι ο κοινός παρονομαστής είναι το βιβλίο, στη χώρα μας έχει επικρατήσει ότι 'μηχανικός και βιβλίο είναι ασύμβατες έννοιες' και οι περισσότεροι απλά ντρέπονται ή φοβούνται το βιβλίο!! (ήμαρτον!!!).
Αλλά τί περιμένεις όταν έχουν συνηθίσει την εικόνα του μουντζούρη εμπειρικού 'μάγου' ο οποίος φτιάχνει τα πάντα 'με κλειστά μάτια' (γιατί ποτέ δεν ήθελε να τα ανοίξει...).
Ξέρεις τί δυσπιστία βλέπω αν ανοίξω μάνιουαλ για να δώ μία π.χ. ροπή σύσφιξης?...(άνθρωποι είμαστε, δεν είναι δυνατόν να θυμίομαστε τα πάντα!).
Και αυτά ισχύουν φυσικά και για τα παλιά, όπου η συντριπτική πλειοψηφία πελατών πιστεύει ότι ρυθμίζονται 'με το αυτί' γιατί 'έτσι έκαναν οι παλιοί καλοί μάστορες' .[/b] -
εχεις δικιο , σωστα .
-
Ο χρήστης 7pas100 έγραψε:
Ξέρεις τί δυσπιστία βλέπω αν ανοίξω μάνιουαλ για να δώ μία π.χ. ροπή σύσφιξης?...(άνθρωποι είμαστε, δεν είναι δυνατόν να θυμίομαστε τα πάντα!).
[/b]κάνε μια έρευνα
πόσα συνεργεία στα 10 έχουν ροπόκλειδο και απο όσα έχουν πόσες φορές το χρησιμοποιούν απο όσες χρειάζεται ...'by the book' λένε οι Άγγλοι και εννοούν κάτι που έχει γίνει τυπικά και σωστά. οπότε κάθε φορά που κοιτάς βιβλίο να ξέρεις οτι δεν αφήνεις περιθώριο για λάθος και άσε τους φωτεινούς παντογνώστες να αυτοσχεδιάζουν
-
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
πόσα συνεργεία στα 10 έχουν ροπόκλειδο και απο όσα έχουν πόσες φορές το χρησιμοποιούν απο όσες χρειάζεται ...
10 στα 10 έχουν και 9 στα 10 το χρησιμοποιούν μόνο στις κεφαλές...
Αναπαλαίωση - Συντήρηση - Επισκευή παλαιών αυτοκινήτων