-
Δυστυχώς ως λαός δεν έχουμε παιδεία σε πολλά θέματα, όπως π.χ. το
αυτοκίνητο που πάνω από όλα βασίζεται στη τεχνολογία και στην εξειδικευμένη γνώση. Για πολλούς το ανοίξει ένας μηχανικός ένα τεχνικό βιβλίο θεωρείται αδυναμία και έλλειψη γνώσης.
Απλό παράδειγμα ο πατέρας μου ο οποίος αντιμετωπίζονταν με ειρωνεία από τους πελάτες του όταν στο συνεργείο του τη δεκαετία του '90 έβαζε καλύμματα στα φτερά και nylon στα καθίσματα για να μην λερώνονται οι Alfa, του έλεγαν ότι κάνει φιγούρα. (δεν συζητάω το θέμα του ροπόκλειδου γιατί εκεί οι καταστάσεις ήταν τραγελαφικές) -
οταν πηρε ο φιλος μου το μινι(αυτο που ειχα βαλει αγγελια)πηραμε προσφορες απο πολλους φαναρτζηδες που τους ηξερα σαν πελατες.πολλους τους απεκλεισα απο τη αρχη και δεν ρωτησα καθολου γιατι ηξερα οτι η φανοποιεια τους ηταν ολυμπιακο αθλημα 'ριξη στοκου με σφεντο'.οι τιμες ηταν απο 1200 μεχρι 10000 .
καταληξαμε σε εναν συνταξιουχο ο οποιος μας ειχε πει γυρω στα 1500 τελικα φτασαμε στα 2 γιατι οσο ελυνε εβρισκε νεες αποικιες σκορου!!!!!!!!!
τελικα ομως οτι πληρωσεις παιρνεις!!!!
αυτο φανηκε και οταν το πηραμε,και στην πορεια οτι δηλ.μετα απο 1 1/2 χρονο αρχισε και ψιλο εμφανιζοτανε παλι ο σκωρος!!!!!!!!!! -
Ο χρήστης PUNTOCC έγραψε:
οταν πηρε ο φιλος μου το μινι(αυτο που ειχα βαλει αγγελια)πηραμε προσφορες απο πολλους φαναρτζηδες που τους ηξερα σαν πελατες.πολλους τους απεκλεισα απο τη αρχη και δεν ρωτησα καθολου γιατι ηξερα οτι η φανοποιεια τους ηταν ολυμπιακο αθλημα 'ριξη στοκου με σφεντο'.οι τιμες ηταν απο 1200 μεχρι 10000 .
καταληξαμε σε εναν συνταξιουχο ο οποιος μας ειχε πει γυρω στα 1500 τελικα φτασαμε στα 2 γιατι οσο ελυνε εβρισκε νεες αποικιες σκορου!!!!!!!!!
τελικα ομως οτι πληρωσεις παιρνεις!!!!
αυτο φανηκε και οταν το πηραμε,και στην πορεια οτι δηλ.μετα απο 1 1/2 χρονο αρχισε και ψιλο εμφανιζοτανε παλι ο σκωρος!!!!!!!!!!Οταν αναπαλαιωσεις ενα κλασσικο αυτοκινητο εχεις δυο επιλογες.Δεν το αγγιζει το νερο,ουτε για πλυσιμο με το λαστιχο,πιεστικα κλπ η το φροντιζεις οπως το κανονικο σου αυτοκινητο,με οτι αυτο συνεπαγεται για ενα αμαξωμα 30+ ετων.
Οταν θα ειναι και σε εμας προσβασιμη ,η τεχνολογια βαφης σε μπανιο τοτε ισως τα πραγματα να ειναι διαφορετικα. -
Θα διαφωνήσω με το θέμα του νερού, φίλε Μονοφάναρε.
Η σκουριά ξεκινάει σε ενώσεις, τυφλά σημεία, κλειστές διατομές ως επί το πλείστον. Οπότε το πρώτο βήμα (διαδικαστικά το τελευταίο...) πριν τη βαφή είναι να έχουμε εξασφαλίσει την προστασία κάποιων τμημάτων που εκ των πραγμάτων είναι εκτεθειμένα. Αυτό γίνεται είτε με αστάρι ψευδαργύρου, ή/και με αρμόκολλα (αλλά με σωστή εφαρμογή της).
Για τις κλειστές διατομές, η πραγματικότητα είναι πως το νερό/υγρασία θα μπεί με κάποιν τρόπο κάποτε, άρα η λογική είναι πρώτα κάποιας μορφής εξαερισμός (τρύπες) και δεύτερον εσωτερική προστασία (Waxoyl, Dinitrol...).
Τα αυτοκίνητα του τότε ήταν σχεδιασμένα να δουλεύουν σαν καθημερινά και η αντισκωριακή προστασία τους ήταν μεν υποτυπώδης τεχνολογικά, αλλά μελετημένη (τουλάχιστον στην πλειοψηφία). Το νερό είτε στο πλύσιμο είτε στην κυκλοφορία ήταν φυσικά μέσα στο πρόγραμμα.
Για το δικό μας-ευνοϊκότατο-κλίμα, η προστασία αυτή ήταν παραπάνω απο αρκετή.
Αν σας τύχει να δείτε απείραχτο ελληνικό αυτοκίνητο-ας είναι και 50 χρόνων-θα καταλάβετε αυτό που λέω. Σκουριές-σαπίσματα μόνο στα σημεία που επιτράπηκε να μπεί νερό (πορτ-μπαγκάζ, πατώματα λόγω κακής στεγανότητας στις τσιμούχες) και αν αυτό δεν έγινε, ΠΟΥΘΕΝΑ ακουριά! Μου έχει τύχει πολλές φορές.Αν τώρα έχει γίνει κάποια επισκευή, το τμήμα ΘΑ ΣΚΟΥΡΙΑΣΕΙ γιατί:
α) η συγκόλληση έγινε με οξυγονοκόλληση
β) έλλειψη σωστής προστασίας αρμών
γ) κακή ή καθόλου εφαρμογή ασταριού στο νέο κομμάτι
δ) συνδυασμός των παραπάνω...Οπότε αν δεν έχει γίνει σωστή δουλειά εκ των προτέρων, το 'μακριά απο το νερό' δε μας σώζει...
-
Συμφωνω απολυτα μαζι σου,ΑΛΛΑ.Μπορεις να εισαι πανω απο το φανοποιο της εμπιστοσυνης σου οσες ωρες ασχολειται με το αυτοκινητο σου?
Μην ξεχνας επισης,οτι δεν εχετε τον ιδιο τροπο σκεψης στην αντιμετωπιση ενος προβληματος και το τελευταιο και σπουδαιοτερο,η θεωρια απεχει παρασαγγας απο την πραξη.(δυστυχως) -
Εννοείται...εγώ μιλάω υποθετικά δυστυχώς... Φυσικά δε λέω ότι ζητάμε απο το φανοποιό να φτιάξει όλο το αυτοκίνητο απο το μηδέν. Ένα αναθεματισμένο πάτωμα π.χ. που του το πάω έτοιμο, να το κολλήσει σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της τεχνικής (όπως μας λέγαν και τα βιβλία...τόσο δύσκολο είναι πιά??? Τόσο θεωρία ζητάω? Δυστυχώς έτσι φαίνεται είναι η πραγματικότητα...
Απο την άλλη η αντιμετώπιση 'δουλειά αρπα-κόλλα και προστασία του αυτοκινήτου σε γκαράζ με ελεγχόμενη θερμοκρασία-υγρασία κλπ.' (το προτείνουν και οι ίδιοι αυτό...φαντάσου) μη νομίζεις ότι αποδίδει. Άντε να σαπίσει σε 5 χρόνια αντί για 2.
-
Εννοειται οτι δεν μιλαμε για δουλεια αρπα-κολλα.Εγω πιστευω οτι ειναι στο χερι του καθενος μας να προσεχει και να 'καταλαβαινει' το αυτοκινητο του.Εχοντας ξοδεψει δυο πραγματα που βρισκονται δυσκολα,χρονο και χρημα,δεν θα ταλαιπωρουσα τα κλασσικα μου για μια βολτα μια μερα σα τη σημερινη.
-
Αν τώρα έχει γίνει κάποια επισκευή, το τμήμα ΘΑ ΣΚΟΥΡΙΑΣΕΙ γιατί:
δ) συνδυασμός των παραπάνω...Οπότε αν δεν έχει γίνει σωστή δουλειά εκ των προτέρων, το 'μακριά απο το νερό' δε μας σώζει...
Με την ευκαιρια αγαπητε Σεβεν , το σχετικο υλικο της WU... εξουδετερωτης σκουριας , το εχεις δοκιμασει ?
Εχω την εντυπωση οτι και ο πλεον ερασιτεχνης που θα χρησιμοποιησει τα ειδικα συγχρονα υλικα , και περασει τα σκουριασμενα σημεια , πριν παει το οχημα του , στον αρμοδιο για τις επισκευες , δεν πιστευω οτι θα σκουριασει ποτε ξανα στα σημεια εκεινα ......... -
Ηθελα να το ρωτήσω, αυτό σε ελαφρά σκουριασμένα μέταλλα μπορει να έχει καλό αποτέλεσμα ή θα επανέλθει χειρότερα η σκουρια?
-
Με την ευκαιρια αγαπητε Σεβεν , το σχετικο υλικο της WU... εξουδετερωτης σκουριας , το εχεις δοκιμασει ?
Και που το βρισκει αυτο αγαπητε APR,ο ερασιτεχνης που δεν εχει τιμολογια και επαφη με τη ...IRT ?
-
Και που το βρισκει αυτο αγαπητε APR,ο ερασιτεχνης που δεν εχει τιμολογια και επαφη με τη ...IRT ?
-
Ο χρήστης scuderia monofaro έγραψε:
Με την ευκαιρια αγαπητε Σεβεν , το σχετικο υλικο της WU... εξουδετερωτης σκουριας , το εχεις δοκιμασει ?Και που το βρισκει αυτο αγαπητε APR,ο ερασιτεχνης που δεν εχει τιμολογια και επαφη με τη ...IRT ?
Ε δεν πιστευω οτι αυτο ειναι το δυσκολο της υποθεσης sc.monofaro ....
σ'οποιοδηποτε φιλικο συνεργειο να πας , σου παραγγελνει ....Bεβαια δεν ειναι η μονη εταιρια που εχει τετοιο καλο υλικο , που κανει το σκουριασμενο μεταλλο , σκληρο και σταματα την οξειδωση .
Εγω το χρησιμοποιησα εδω και χρονια 6-7 , σε σκουριασμενα σημεια , σε αυτοκινητα που θα εφτιαχνα αργοτερα ....
Σημερα που τα παρακολουθω , η σκουρια οχι μονον δεν εχει αυξηθει , αλλα τροχιζοντας τα , βλεπω οτι ειναι σκληροτερη η λαμαρινα απο τα μη οξειδωμενα σημεια , την καθαρη λαμαρινα δηλαδη .....Δεν ξερω μηπως καποιος , πιο ειδικος εχει να μας πει , καποιες επιπτωσεις που δεν εχω ανακαλυψει ακομα , ισως ...
-
Ο χρήστης APR έγραψε:
Αν τώρα έχει γίνει κάποια επισκευή, το τμήμα ΘΑ ΣΚΟΥΡΙΑΣΕΙ γιατί:
Εχω την εντυπωση οτι και ο πλεον ερασιτεχνης που θα χρησιμοποιησει τα ειδικα συγχρονα υλικα , και περασει τα σκουριασμενα σημεια , πριν παει το οχημα του , στον αρμοδιο για τις επισκευες , δεν πιστευω οτι θα σκουριασει ποτε ξανα στα σημεια εκεινα .........Όχι, δε μου έχει τύχει...
Το σκέφτομαι τώρα που το λές να το δοκιμάσω σε κάποια σημεία στο υπο επισκευή 4L.@ scuderia monofaro: Η συγκεκριμένη εταιρία δεν έχει πρόβλημα με τους ερασιτέχνες. Μπές στο σάιτ και ρώτα τους λεπτομέρειες καλύτερα.
-
τι υλικο εκτος απο αυτο της wue μπορω να βαλω σε σκουρια
-
Ο χρήστης ritmo130tc έγραψε:
τι υλικο εκτος απο αυτο της wue μπορω να βαλω σε σκουριαOταν ξαναρθεις απ'εδω , θυμησου να σου δειξω ...
-
Ο χρήστης APR έγραψε:
τι υλικο εκτος απο αυτο της wue μπορω να βαλω σε σκουρια
Oταν ξαναρθεις απ'εδω , θυμησου να σου δειξω ...
ματορα για τα νικελ που ρωτουσες, οσα ετυχε να παω εγω στον καρυστινο, μεταμορφωθηκαν σε καινουργια εκτος απο χαλασμενα ζαμακ
εκει σηκωνε τα χερια ψηλα -
Ενα υλικο ου εξουδετερωνει τη σκουρια πηρα κι εγω πριν λιγο καιρο απο ενα hardware store της Ξανθης, με τιμη γυρω στα 6 ευρω αν θυμαμαι καλα... Δεν το εχω δοκιμασει ακομα βεβαια, ουτε σε αυτοκινητο ουτε σε οτιδηποτε σιδερικο, μολις το κανω θα ενημερωσω...
-
Να θέσω και εγώ μια ερώτηση...
Τα διάφορα μεταλικά 'καπάκια' όπως αυτά των παλαιού τύπου ρελέδων, ή του καλύματος του μοτέρ των υαλοκαθαριστήρων που αρχικά είχαν ένα χρυσό-μεταλλικό χρώμα (άβαφο) πως μπορούμε να τα κάνουμε να ξανανιώσουν?
Το υλικό που λέω είναι σαν και αυτό: http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Datsun-2 ... otohosting
-
Ο χρήστης Δημήτρης Ραζής έγραψε:
Να θέσω και εγώ μια ερώτηση...Τα διάφορα μεταλικά 'καπάκια' όπως αυτά των παλαιού τύπου ρελέδων, ή του καλύματος του μοτέρ των υαλοκαθαριστήρων που αρχικά είχαν ένα χρυσό-μεταλλικό χρώμα (άβαφο) πως μπορούμε να τα κάνουμε να ξανανιώσουν?
Το υλικό που λέω είναι σαν και αυτό: http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Datsun-2 ... otohosting
ειναι ευκολο δημητρη, ολοι αυτοι που κανουν νικελ-χρωμιο το κανουν
την σωστη ονομασια δεν την ξερω, εγω του λεω ''για καθαρισμο'', αλλα παρε μαζι σου οσα περισσοτερα μπορεις(βιδες λαμακια κλιπς ροδελες) γιατι η ενα ''κουβα'' του πας η 2-3 κοματια τα ιδια χρηματα θα σου κοστισει
ειναι πολυ φθηνη η χρεωση -
Ο χρήστης KP61 έγραψε:
ματορα για τα νικελ που ρωτουσες, οσα ετυχε να παω εγω στον καρυστινο, μεταμορφωθηκαν σε καινουργια εκτος απο χαλασμενα ζαμακ
εκει σηκωνε τα χερια ψηλαΚαπαπι μου δεν καταλαβα .........
Τα χρωμιομενα σιδερενια αντικειμενα που εχουν χοντρη οξυδωση με φουσκαλες , αλλα και , τα πας οπως ειναι ?
η τα πρωτα , γιατι δεν καλυπτοντε απ'την χρωμιωση ?
Αναπαλαίωση - Συντήρηση - Επισκευή παλαιών αυτοκινήτων