-
Εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να κερδίζουμε χρόνο , ώστε αν γίνει η στραβή , η κατάσταση να είναι κάπως καλή για εμάς .
Δεν ξέρω κατά ποσό κερδίζουμε χρόνο,πολύ πιθανότερο μου φαίνεται να χάνουμε χρόνο.
-
Έχουμε δύσκολη περίοδο 3 μήνες μέχρι να αποχωρήσει ο Τράμπ, είναι πολύ πιθανό ο Ερντογάν να επιχειρήσει σε αυτό το διάστημα να παίξει το τελευταίο τυου χαρτί πριν τη γενναία έξοδο την δική του λόγω της οικονομίας του και του φίλου του που του παρείχε στήριξη.
Και για τους δύο το Απρίλιο ραντεβού στα γουναράδικα με τη δίκη της Halkbank.
-
Δεν νομίζω να θέλει ο Ερντογάν να παίξει τέτοιο παιχνίδι με την αβεβαιότητα στην Αμερική και την Γερμανική προεδρία στην Ευρώπη , αλλά και τον θυμό που έχει ο κόσμος εδώ με τον ιό .
Είναι πολλές οι αβεβαιότητες και οι Τούρκοι διαχρονικά είναι σιγουράντζες .
Το γεγονός ότι η Μούντις τον κατέβασε χαμηλότερα από εμάς και μάλιστα σε συνδυασμό με την άνοδο μας , είμαστε 2 κατηγορίες πάνω , αλλά και η φτώχεια της μεσαίας τάξης στην Τουρκία , κάνει μεγάλα τα ρίσκα .
-
Χρησιμοποιείται ως μίξη και των δυο που αναφέρεις. Εγώ προσωπικά δεν τον χρησιμοποιώ γιατί ούτε χαζούς τους θεωρώ ούτε μογγολικής προέλευσης. Μπορεί οι ίδιοι να θεωρούν ότι είναι φυλή μογγολικης προέλευσης αλλά τώρα με τα τεστ dna είναι πολύ μεγάλη η ήττα που τρώει ένα μεγάλο ποσοστό Τούρκων όταν τους βγάζει το τεστ ως αποτέλεσμα Greek dna.
Το νεοοθωμανικο στορυ λεει οτι ειναι γηγενης μικρα ασιατικοι πληθυσμοι (πολλοι Ελληνες φυσικα αλλα και αλλοι) που ειδαν το καινουριο που ερχεται και εξισλαμιστηκαν/τουρκεψαν. Αρα εχουν καθε δικαιωμα στην γη που κατοικουμε και εμεις. Φανταζομαι οτι περιλαμβανουν και πληθυσμους που τους απηγαγαν με το ζορι μετα απο καταστροφες και σφαγες. Ειχα συναντησει καποιον απο την Πολη που μου ειπε οτι ο παππους του του ειχε πει οτι καταγοντε απο καποιους που τους ειχαν αρπαξει οι τουρκοι μετα την σφαγη της Χιου.
Τωρα πως καταφερε ο αρχικος πληθυσμος των 40 χιλ νομαδων να φερει τοσο κοσμο στην κουλτουρα τους και να γινουν σχεδον 80 εκατ σημερα δεν εχω ιδεα γιατι δεν βλεπω κατι το φοβερο στην κουλτουρα τους αλλα ειναι πολυ περισσοτερο πειθαρχημενοι απο τους Ελληνες.
-
O Ερντογάν είναι σε πολύ δύσκολη θέση και παίζεται το κεφάλι του όχι μόνο η προεδρία του και το ξέρει, θεωρώ ότι η όποια του προσπάθεια να ρεφάρει σε όποιο από τα μέτωπα που έχει ανοίξει θα είναι αποτυχία, τον έχουν όλοι στη γωνία και τον περιμένουν μέσα και έξω από την Τουρκία, απλά τον ανέχονται ακόμα και περιμένουν που θα το πάει.
Βέβαια κλασσικά είναι μεγάλος διπλωμάτης και ξέρει να κρατάει τις ισορροπίες μέσα και έξω αλλά έχει απλώσει πολύ τον τραχανά και του τελειώνει ο χρόνος όπως και η υπομονή των άλλων, ο χρόνος του μετράει αντίστροφα και μόνο αν κάνει κωλοτούμπα 100% και γλύφει εκεί που έφτυνε ίσως τη γλυτώσει αλλά τότρε θα πέσουν επάνω του όλοι σαν άγρια σκυλιά και θα τον ξεσκίσουν.
Είχα γράψει πριν πολλούς μήνες ότι περίμενα μέχρι το καλοκαίρι να μας έχει τελειώσει αλλά έπεσα έξω κάποιους μήνες, κυνηγάει να κάνει το μεγάλο μπάμ μέχρι το 2023 αλλά δεν θα προλάβει.
-
Οντως λοιπον η κυβερνηση καταφερε αντι να παρει belharra απο τους γαλλους να παρει τα 4.5 γενιας rafale και αντι να παρει τα 5ης γενιας f35 απο τους αμερικανους
Αν βεβαια βαλουμε και τον οικονομικο παραγοντα στην μεση τοτε θα δουμε οτι:
-
Τα 18-20 rafale πανε προς το 1.5 δις, τα f35 θα πηγαιναν πολυ παραπανω.
-
Το ναυτικο ηθελε φρεγατες αεραμυνας σαν τις belharra hn η παρομοιες αλλα η χωρα δεν αντεχε οικονομικα 4 τετοια σκαφη (παγκοσμιως δεν υπαρχει τετοιο σκαρι με κατω απο 1+ δις τιμη) οποτε το ναυτικο 'βολευεται' με φρεγατες γενικης χρησης (σε μεγαλυτερα νουμερα αφου εξυγχρονιζει και τις meko) ελπιζοντας στο μελλον σε καλυτερες μερες (τις ffgx που ειναι παραλλαγη των fremm).
To Rafale είναι ανώτερο από το F35 για τον ρόλο που το θέλουμε εμείς (dogfighting). Στο μόνο ρόλο που το F35 υπερισχύει είναι στην κρούση, αλλά αυτό λύνεται εύκολα στο κλειστό περιβάλλον του Αιγαίου με το να πετάς πολύ χαμηλά και να χρησιμοποιείς την καμπυλότητα της γης, ως μέτρο απόκρυψης από την εχθρική παρατήρηση, ειδικά όταν ο στόχος είναι πλοίο.
Για τα ναυτικά είδατε ότι δεν μιλάω, όπως παρατήρησες κι εσύ. Οι γνώσεις μου είναι περιορισμένες σε όσα ξέρει και ένας πολίτης που ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέμα.
-
-
To F22 είναι ένα καταπληκτικό α/φ αεροπορική υπεροχής, καμία σχέση με το ανάπηρο F35. Δε νομίζω να τους τα δώσουν οι Αμερικάνοι. Όπως είπε ο famas, δεν παράγεται πια, οπότε δεν θα τους τα δώσει η USAF, η οποία λέει ότι χρειάζεται περισσότερα α/φ του τύπου. Ο μόνος λόγος-τρόπος να τους τα δώσουν οι Αμερικανοί είναι αν οι Ρώσοι δώσουν Su-57 στους Αιγυπτίους και οι ίδιοι οι Αμερικανοί ξαναρχίσουν την παραγωγή του Raptor.
-
Σιγά να μην θελουμε τα Rafale για dogfighting, για υπόστρατηγική κρουση με scalp και bvr (beyond visual range) μάχη με τους meteor τα θελουμε πρώτιστος.
-
Σχετικά με τα άλλα που λέτε, όσοι μου κάνετε την τιμή να με διαβάζετε, θα γνωρίζετε ότι ΔΕΝ είμαι σε καμία περίπτωση πολεμοχαρής. Άλλωστε στις ΕΔ λέμε ότι κανείς δεν μισεί περισσότερο τον πόλεμο από έναν Στρατιωτικό, καθώς γνωρίζει πολύ καλά την φρίκη του πολέμου. Έχω κατηγορηθεί εδώ μέσα ακόμα και ως τουρκόφιλος, πράγμα που φυσικά δεν ισχύει. Είμαι φίλος όλων των λαών, με τις κυβερνήσεις τους έχουμε προβλήματα. Αλλά ας πιάσουμε την Τουρκία (για την οποία θα σας πω κάτι στο τέλος που ίσως σας εξοργίσει). Οι Τούρκοι λοιπόν έχουν μεν μεγάλη υπεροπλία, αλλά δεν έχουν μεγάλη υπεροχή επί του πεδίου. Ο λόγος; Το περιορισμένο ανάγλυφο και ο πεπερασμένος χώρος ανάπτυξης. Ακόμα και 15.000 άρματα αν είχαν, όπως έχει η Ρωσία η οποία έχει με διαφορά το μεγαλύτερο αρματικό δυναμικό παγκοσμίως, δεν θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν ταυτόχρονα στις επιχειρήσεις στον Έβρο. Το αυτό ισχύει και για το Αιγαίο, και ας είχαν τον τεράστιο στόλο των ΗΠΑ. Στον αέρα τα πράγματα είναι πιο 'ανοιχτά', αλλά και πάλι, δεν μπορείς να στριμώξεις 'άπειρα' πτητικά μέσα σε αυτόν τον εναέριο χώρο. Η ύπαρξη περισσότερων μέσων μετράει στην αναπλήρωση των απωλειών, αλλά σας παραπέμπω στην μεθ-μεθεπόμενη πρότασή μου, σχετικά με την διάρκεια των επιχειρήσεων. Μακάρι ποτέ να μην έρθει η ώρα, αλλά αν έρθει, οι ΕΔ θα κάνουν το καθήκον τους και παρακαλώ μην κρίνετε από αυτό που είδατε στους λίγους μήνες της θητείας σας. Στα δύσκολα όλοι θα κάνουν το καθήκον τους, εκτός από τους ριψάσπιδες, που δυστυχώς πάντα υπήρχαν. Ρεαλιστικά πάντως, οι Μεγάλοι θα το σταματήσουν νωρίς, μετά από 48-72 ώρες, το πολύ. Οπότε το θέμα είναι το δεδικασμένο που θα διαμορφωθεί σε αυτές τις ώρες, κυρίως στον αέρα και στην θάλασσα - στην ξηρά δύσκολο να υπάρξει μεγάλη πρόοδος εκατέρωθεν, λόγω των κολλημάτων και των αμυντικών τοποθεσιών του Έβρου. Από εκεί θα ξεκινήσει η βάση των διαπραγματεύσεων, αν και το πιο πιθανό είναι να επιστρέψει στο status quo προ του επεισοδίου. Σχετικά με την 2η πρότασή μου, που ίσως σας εξοργίσει, η Ελλάδα διοργανώνει σήμερα που μιλάμε στην Κρήτη, Σχολή Αεράμυνας. Μια από τις συμμετέχουσες χώρες είναι η Τουρκία. Οπότε συνεκπαιδευόμαστε στην αεράμυνα σημείου με τους Τούρκους, εναντίον των οποίων μπορεί αύριο να πολεμήσουμε. Τα συμπεράσματα δικά σας, ειδικά σε όσους ξιφουλκούν τόσο εύκολα...
-
Σιγά να μην θελουμε τα Rafale για dogfighting, για υπόστρατηγική κρουση με scalp και bvr (beyond visual range) μάχη με τους meteor τα θελουμε πρώτιστος.
Πότε είδες τελευταία φορά αποστολή κρούσης και εξαπόλυση Α/Α βλημάτων BVR στο Αιγαίο; Γενικά καλό είναι να έρθετε λίγο στην πραγματικότητα. Dogfighting θα κάνουν και τα Rafale, όπως και τα F16 και τα Mirage. Θα τα βλέπετε στην Αρετή και Τόλμη...
-
Μιλάμε σε περίπτωση πολέμου τι θα κάνουν, όχι για καταστάσεις τα παιδιά παίζει. Με το ίδιο σκεπτικό σου και ο ρόλος των τάνκς είναι να βγαίνουν στην παρέλαση.
-
Μιλάμε σε περίπτωση πολέμου τι θα κάνουν, όχι για καταστάσεις τα παιδιά παίζει. Με το ίδιο σκεπτικό σου και ο ρόλος των τάνκς είναι να βγαίνουν στην παρέλαση.
Ναι, αυτός είναι ο ρόλος τους. Εσύ είσαι 30+ χρονών αν δεν κάνω λάθος. Μέχρι τα 60 σου το ίδιο θα βλέπεις...
-
Οι αμερικανικές πιέσεις στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια του “εξοπλιστικού ανταγωνισμού” και είναι ξεκάθαρη η εκτίμηση ότι** οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν να υπάρξει λύση που θα εξασφαλίζει ναυτικό πλεονέκτημα στην Ελλάδα** στηρίζοντας έτσι την Τουρκία, συμπλέοντας με τους Γερμανούς που έχουν την ίδια πολιτική, στηρίζουν ανερυθρίαστα την Τουρκία σε βάρος της χώρας μας, το ότι μας προτείνουν να αγοράσουμε τις αποτυχημένες φρεγάτες τύπου LCS που μένουν καραβοφάναρο από βλάβες του συστήματος πρόωσης και με υποδεέστερη αμυντική ισχύ και μάλιστα με αξία πολύ μεγαλύτερη από τις Γαλλικές ( εδώ πρέπει να παίζει και μεγάλη μίζα από τους εδώ υποστηρικτές αυτής της - ακατάλληλης - αγοράς για το Π.Ν μας. )
Θάλω να δω ποιός θα τολμήσει να βάλει την υπογραφή του σε αυτή την αγορά.
-
Το παραπανω αρθρο ειναι απο γαλλικο site, αυτο δεν σημαινει αναγκαστικα οτι παραθετει ψευδη στοιχεια,αλλα λιγος σκεπτικισμος δεν βλαπτει. Δεν ξερω, αλλα μου φαινεται καταρχας λιγο χλωμο να ισχυει οτι η τιμη για 2 belharra hn ειναι 2,8δις και για 4 4,4δις. Οτι οι τιμες πεφτουν οσο μεγαλωνει ο αριθμος των μοναδων ισχυει,αλλα 4 στην τιμη των 3 πιστευω οτι ειναι too much.
Σε καθε περιπτωση πιστευω οτι η κυβερνηση ως κυριο μελημα εχει την πωληση των ναυπηγειων. Οι γαλλοι ενδιαφερονται? αν οχι ειναι πολυ δυσκολο οι φρεγατες να πανε σε αλλον απο αυτον που θα παρει τα ναυπηγεια.
-
Μου κίνησε το ενδιαφέρον του μπελαρολάγνου Μάζη στο militaire
όπου ξαναματαγράφει για την 'απεμπόληση της δυνατότητας αεράμυνας περιοχής' λόγω μη επιλογής των γαλλικών σκαφών.
και το έψαξα λίγο. Σύμφωνα λοιπόν με το ότι γράφει το wikipedia (ντάξ, δεν το έψαξα και πολύ...) οι MMSC στην έκδοση των 118m μπορούν να έχουν το ΑΝ/SPY-1F (Aegis) με μέχρι 4 σιλό των 32 πυραύλων standard (φαντάζομαι ότι το 2 είναι πιο λογικό νούμερο άμα θέλεις σε τέτοιο μέγεθος σκάφους να έχουν και τίποτα άλλο επάνω εκτός από σιλό), δηλαδή μιλάμε για κάτι ανάλογο των belh@rra hn σε α/α δυνατότητες αλλά προφανώς και σε κόστος αφού για να αγοράσεις το Aegis και να βάλεις 64 τέτοιους πυραύλους σε κάθε πλοίο πρέπει να τα σκάσεις χοντρά.
Αν και δεν ξέρω τι θα διαλέξει το ναυτικό και σε τι διαμόρφωση, το θέμα είναι ξεκάθαρα το διαθέσιμο χρήμα.
-
Ένα μεγάλο θέμα είναι ότι η Αμερική δεν μας δίνει τα όπλα που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία γιατί θεωρεί ότι αλλάζει η ισορροπία, μας θέλει αδύναμους και υπό, έτσι μια άδεια πλατφόρμα όσο καλή και να είναι είναι απλά ένα κουφάρι, σε αντίθεση με τη Γαλλία που δίνει ακόμα και υποστρατηγικά όπλα που δεν μας δίνουν οι ΗΠΑ, ο Μάζης είναι πανεπιστημιακός με Γαλλικές σπουδές και έχει μείνει πολλά χρόνια στο Παρίσι, διδάσκει στην Τουλούζη και έχει διδάξει στην Νάπολι της Ιταλίας και στη Βαρκελώνη της Ισπανίας και επόμενο είναι να είναι υπέρ των Γαλλικών όπλων και της προτεινόμενης αμυντικής συμμαχίας που μας είχε προτείνει η Γαλλία, όχι γιατί μας αγάπησε αλλά γιατί στην συγκυρία αυτή συμπίπτουν τα συμφέροντα μας, αυτό δεν είναι περίεργο κατ΄εμέ ούτε κατακριτέο αφού υποστηρίζει κάτι που θα ήταν σωστό για την άμυνα της χώρας, σε αντίθεση με τις τρικλοποδιές των ΗΠΑ και Γερμανίας.
μας φάνηκαν ακριβές οι Bellhara και φτηνά τα αδύναμα LCS / MMCS των 5 δις των ΗΠΑ, τι να πει κανείς ? Το παζάρι των οπλάδων και των πιέσων των επικυρίαρχων μας καλά κρατεί, και τι να πει κανείς για τη Γερμανία που μας θεωρεί δικό της προτεκτοράτο, όχι ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν το ίδιο.
Εγώ δεν το κρύβω ότι τον Μάζη τον θεωρώ ακριβοδίκαιο, και έναν εκ των καλυτέρων που έχουμε, έχει και μεγάλη βιβλιογραφία επί των θεμάτων αυτών, αυτή είναι η άποψη μου και όποιος κάνει τη λογική σκέψη γιατί δεν είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού η απάντηση ε'ίναι εξ΄ίσου λογική, γιατί ακολουθεί εθνική γραμμή και όχι υπόδουλη και εθνομειοδοτική.
http://www.turkmas.uoa.gr/an8ropino-dynamiko/melh-dep/iwannhs-mazhs.html
-
Μια χαρα παντως η Αμερικη τωρα μας δινει F35 και στην Τουρκια οχι.
Δλδ οι αμερικανοι εχουν καποιο οπλο που το δινουν μονο στην τουρκια και οχι στην ελλαδα? Γιατι εχουμε την απαιτηση να εδιναν οπλα που κανουν την διαφορα σε εμας και οχι στην Τουρκια?
-
Μου κίνησε το ενδιαφέρον του μπελαρολάγνου Μάζη στο militaire
όπου ξαναματαγράφει για την 'απεμπόληση της δυνατότητας αεράμυνας περιοχής' λόγω μη επιλογής των γαλλικών σκαφών.
και το έψαξα λίγο. Σύμφωνα λοιπόν με το ότι γράφει το wikipedia (ντάξ, δεν το έψαξα και πολύ...) οι MMSC στην έκδοση των 118m μπορούν να έχουν το ΑΝ/SPY-1F (Aegis) με μέχρι 4 σιλό των 32 πυραύλων standard (φαντάζομαι ότι το 2 είναι πιο λογικό νούμερο άμα θέλεις σε τέτοιο μέγεθος σκάφους να έχουν και τίποτα άλλο επάνω εκτός από σιλό), δηλαδή μιλάμε για κάτι ανάλογο των belh@rra hn σε α/α δυνατότητες αλλά προφανώς και σε κόστος αφού για να αγοράσεις το Aegis και να βάλεις 64 τέτοιους πυραύλους σε κάθε πλοίο πρέπει να τα σκάσεις χοντρά.
Αν και δεν ξέρω τι θα διαλέξει το ναυτικό και σε τι διαμόρφωση, το θέμα είναι ξεκάθαρα το διαθέσιμο χρήμα.
Σήμερα οι Αμερικανοί δεν μας δίνουν το σύστημα Aegis / SM2 που μας έδιναν το 2005, γιατί άραγε ?
-
Μια χαρα παντως η Αμερικη τωρα μας δινει F35 και στην Τουρκια οχι.
Δλδ οι αμερικανοι εχουν καποιο οπλο που το δινουν μονο στην τουρκια και οχι στην ελλαδα? Γιατι εχουμε την απαιτηση να εδιναν οπλα που κανουν την διαφορα σε εμας και οχι στην Τουρκια?
διάβασε αυτό και θα καταλάβεις γιατί
-
Εγω quadra απ ότι έχω καταλάβει
belharra νορμάλ < (ή με MMSC < Belharra HN. Με κάθε επιφύλαξη γιατί το σκαρί των MMSC λένε ότι είναι και προβληματικό σε διάφορους τομείς. Οπότε αναμένουμε τι θα επιλέξει το ναυτικό, πως θα οπλίσει τα σκάφη, πόσο θα κοστίζουν και τι άλλο θα βρίσκεται μέσα στην συμφωνία.
Αν πάντως η κυβέρνηση το πάει να δώσει 5 δις για 4 LCS (εννοώ όπως τις έχει το αμερικάνικο ναυτικό) με κανένα περιπολικούλι για δώρο/'ενδιάμεση λύση'/χάντρες-καθρεφτάκια για ιθαγενείς μάλλον η ηγεσία του ναυτικού πρέπει να παραιτηθεί σύσσωμη.
Στ' άρματα, στ' άρματα εμπρός στον αγώνα... (Εξοπλισμοί)