-
μα δε ξέρω τι είναι η δικιά μου, θα το κοιτάξω όταν γυρίσω σπίτι. δε την ανοίγω πάντως
-
Ευχαριστω για τη βοηθεια !
-
Ο χρήστης silencer51 έγραψε:
Φίλε nidosan το κλικάρισμα που ακούς πιθανόν να ειναι και το APM του δίσκου (Advanced Power Management), οπου ουσιαστικά ο δίσκος παρκάρει την κεφαλή μετά απο λίγη ώρα...Βέβαια αν ισχύει αυτό θα έπρεπε να ακούγεται με μεγαλύτερη συχνότητα...
Γενικά καλό ειναι να μην στρεσάρεται έτσι ενας σκληρός.
Για παράδειγμα οι σκληροί 2,5' ειναι rated για περίπου 600,000 power cycles, ο δικός μου Seagate δούλευε εναν χρόνο σχεδόν 24/7 και κλίκαρε ανα 20-30 δευτερόλεπτα... οπότε μάλλον γι αυτό τα έπαιξε.
Either way, κακοσχεδιασμένο hardware/firmware...
Κατέβασε το HDD Health, ειναι μικρό κι ελαφρύ SMART checker...
O Hitachi (2.5') έχει ένα προγραμματάκι (CD boot -> disk utility) που ρυθμίζεις πόσο οικονομία στο ρεύμα θέλεις να κάνει ο δίσκος. Έτσι δεν παρκάρει κάθε τόσο η κεφαλή.
Λοιπόν, έβαλα το HDD Ηealth 3.1 (thanks για την πρόταση ) και μου λέει 'Health: Excellent' (100%) αλλά βαράει warning για μεγάλη θερμοκρασία (δείχνει από 97 ως 106C!) παρόλο που στην αφή ο δίσκος είναι δροσερότατος. Ξέρω πως δεν έχει να κάνει με την επιφάνεια του αλλά με την πλακέτα του κοντρόλερ, όμως είναι ΠΟΛΥ πιο δροσερός από τον προηγούμενο, που με κάνει να υποπτεύομαι ότι ίσως κάτι συμβαίνει με τη μέτρηση. Δυστυχώς το warning threshold δε μπόρεσα να το αλλάξω (παίζει και να είναι μέσα στο ίδιο το executable του HDD Health ή σε κανα dll).
Πάντως το δυνατό 'κλικάρισμα' δεν πρέπει να είναι από παρκάρισμα της κεφαλής γιατί το κάνει στο άσχετο εκεί που δουλεύω φουλ κι ανοιγοκλείνω αρχεία, κι όχι αν το αφήσω για λίγη ώρα. Στο BIOS έχω βάλει το power management να τον βάζει για ύπνο μετά από μισή ώρα αδράνειας (είναι το μέγιστο που με αφήνει να βάλω). Τέλος πάντων, θα δω μήπως βρω και κανένα update μπας και το τωρινό κάτι δε διαβάζει σωστά στο S.M.A.R.T. από το συγκεκριμένο δίσκο.
-
Iσως κατι συμβαινει με τη μετρηση σου.
Με τη δικη μου παντως σιγουρα συμβαινει, γιατι ενω τη θερμοκρασια του επεξεργαστη μου τη βγαζει σωστα (55-90 C), του δισκου ειναι -1 C.
Μαλλον δεν ειναι σωστο. -
Έβαλα στο φορητό το HDD Health και αμέσως μου πέταξε μήνυμα:
Hitachi..... temperature is over critical! (148 C)
Τα λέει σωστά ρε παιδιά;Δε νομίζω.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Έβαλα στο φορητό το HDD Health και αμέσως μου πέταξε μήνυμα:
Hitachi..... temperature is over critical! (148 C)
Τα λέει σωστά ρε παιδιά;Δε νομίζω.
Και μενα στο φορητο μου βγαλε τρελες τιμες
-
A, συγγνώμη... εδώ:
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Μου δείχνει 46% και 52% υγεία στους δύο δίσκους με 44 C.
Ανησυχούμε ή όχι;Απλά ενημερωτικά εμένα μου βγάζει υγεία 100% με 40οC
δεν τα είπα καλά
Το HDD Health μου βγάζει temp σκληρού -1οC (αδύνατο), health σκληρού 100% και temp συστήματος 40οC.
-
Εμένα health σκληρού 100%, θερμοκρασία CPU 52C και θερμοκρασία HDD ~100C (πριν λίγο έκανα BIOS update, just in case, αλλά δεν άλλαξε τίποτα). Κανένα άλλο προγραμματάκι για S.M.A.R.T. monitoring, για να συγκρίνουμε, έχει κανείς να προτείνει?...
-
γκλουπ!
Seagate 320 GB εσωτερικός...79% health [good] & 30oC temp. (ίδια θερμοκρασία και στο Speedfan)
-
Εγω καπου ειχα βρει το Ontrack easy recovery που ειχε διαφορα εργαλεια μεσα:recovery,file repair,tests.
http://www.ontrackdatarecovery.com/data ... -software/
-
Μόνο τους seagate διαβάζει σωστά. Άλλωστε είναι beta
-
για τους Seagate υπάρχει και το Seatools της ίδιας της εταιρείας...εγώ αυτό χρησιμοποιώ στους δίσκους μου για τσεκ.
-
Μετά απο αρκετό ψάξιμο κατέληξα στο εξής.
Οι χρήστες λάπτοπ καλό θα ειναι να προσέξουν, μέσω κάποιου SMART monitoring προγράμματος το πόσο aggressive power management έχει ο σκληρός τους δίσκος ως default.
Η Hitachi, που εφήυρε το σύστημα αυτό δίνει ώς όριο τα 600,000 load/unload cycles. Οι υπόλοιποι κατασκευαστές έχουν το όριο αυτό αρκετά χαμηλότερα.
Το θέμα ειναι οτι ειδικά σε συστήματα Unix (OS X)/Unix-like (Linux), που το σύστημα συγχρονίζει τους δίσκους ανα 30 δευτερόλεπτα, ενας δίσκος λάπτοπ κάνει load/unload ανα 10-20 δευτερόλεπτα.
Καταλαβαίνετε οτι αν δουλεύει συνέχεια, μπορεί κανείς άνετα να φτάσει τους 600,000 κύκλους σε 2-2,5 χρόνια.
Αυτός ειναι και ο λόγος που πριν λίγο καιρό είχε γίνει ενας χαμός στο ιντερνετ απο χρήστες Ubuntu σε λάπτοπ που τους τα είχε φτύσει ο σκληρός μετά απο μερικούς μηνες χρήσης του λειτουργικού... Το καταραμένο power management δούλευε στο φουλ με αποτέλεσμα ο δίσκος να κάνει load/unload ανα μερικά δευτερόλεπτα και τελικά μετα απο μερικούς μήνες να έχει φτάσει στο όριο που δινει ο κατασκευαστής...
Ευτυχώς υπάρχει λύση.
-
Κατεβάζουμε κα τρέχουμε το utility του κατασκευαστή του σκληρού για να ρυθμίσουμε το APM είτε off ή στο μινιμουμ
-
Αν δεν γίνεται αυτό (βλέπε Λίνουξ, OS X etc)
-> στο Λίνουξ δίνουμε την εντολή
hdparm -B 254 /dev/XXX οπου ΧΧΧ ο σκληρός
-> στο OS X κατεβάζουμε το hdapm utility (http://mckinlay.net.nz/hdapm/)
και το εγκαθιστούμε και τρέχουμε ακολουθόντας τις οδηγίες
Το hdparm υπάρχει και σε έκδοση Windows και χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο.
Παρένθεση: με reboot χάνονται οι ρυθμίσεις και ο δίσκος γυρνά σε default power saving συμπεριφορά... Οπότε καλό ειναι να βάζουμε το utility να τρέχει στο boot
Αποτέλεσμα:
Σε 2,5 μέρες ελαφράς χρήσης ο νέος δίσκος Hitachi που έβαλα στο MacBook μου είχε φτάσει ήδη τα 1280 load/unload cycles (με maximum 600,000 σύμφωνα με τον κατασκευαστή)
Μετά την εγκατάσταση και τρέξιμο του hdapm, το νούμερο αυτό αυξάνει κατα 1 σε κάθε bootup του υπολογιστή και όχι κάθε 20 δευτερόλεπτα όπως παλιότερα...
Επίσης η απόκριση του σκληρού έχει αυξηθεί ελαφρώς
Φυσικά σε όλα αυτά υπάρχει το μειονέκτημα της ελαφρώς χειρότερης διάρκειας της μπαταρίας. Θα κάνω μετρήσεις για να δω πόσο επηρεάζεται και θα αναφέρω τα findings μου...
-
-
Ο χρήστης silencer51 έγραψε:
Μετά απο αρκετό ψάξιμο κατέληξα στο εξής.Οι χρήστες λάπτοπ καλό θα ειναι να προσέξουν, μέσω κάποιου SMART monitoring προγράμματος το πόσο aggressive power management έχει ο σκληρός τους δίσκος ως default.
Η Hitachi, που εφήυρε το σύστημα αυτό δίνει ώς όριο τα 600,000 load/unload cycles. Οι υπόλοιποι κατασκευαστές έχουν το όριο αυτό αρκετά χαμηλότερα.
Το θέμα ειναι οτι ειδικά σε συστήματα Unix (OS X)/Unix-like (Linux), που το σύστημα συγχρονίζει τους δίσκους ανα 30 δευτερόλεπτα, ενας δίσκος λάπτοπ κάνει load/unload ανα 10-20 δευτερόλεπτα.
Καταλαβαίνετε οτι αν δουλεύει συνέχεια, μπορεί κανείς άνετα να φτάσει τους 600,000 κύκλους σε 2-2,5 χρόνια.
Αυτός ειναι και ο λόγος που πριν λίγο καιρό είχε γίνει ενας χαμός στο ιντερνετ απο χρήστες Ubuntu σε λάπτοπ που τους τα είχε φτύσει ο σκληρός μετά απο μερικούς μηνες χρήσης του λειτουργικού... Το καταραμένο power management δούλευε στο φουλ με αποτέλεσμα ο δίσκος να κάνει load/unload ανα μερικά δευτερόλεπτα και τελικά μετα απο μερικούς μήνες να έχει φτάσει στο όριο που δινει ο κατασκευαστής...
Ευτυχώς υπάρχει λύση.
-
Κατεβάζουμε κα τρέχουμε το utility του κατασκευαστή του σκληρού για να ρυθμίσουμε το APM είτε off ή στο μινιμουμ
-
Αν δεν γίνεται αυτό (βλέπε Λίνουξ, OS X etc)
-> στο Λίνουξ δίνουμε την εντολή
hdparm -B 254 /dev/XXX οπου ΧΧΧ ο σκληρός
-> στο OS X κατεβάζουμε το hdapm utility (http://mckinlay.net.nz/hdapm/)
και το εγκαθιστούμε και τρέχουμε ακολουθόντας τις οδηγίες
Το hdparm υπάρχει και σε έκδοση Windows και χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο.
Παρένθεση: με reboot χάνονται οι ρυθμίσεις και ο δίσκος γυρνά σε default power saving συμπεριφορά... Οπότε καλό ειναι να βάζουμε το utility να τρέχει στο boot
Αποτέλεσμα:
Σε 2,5 μέρες ελαφράς χρήσης ο νέος δίσκος Hitachi που έβαλα στο MacBook μου είχε φτάσει ήδη τα 1280 load/unload cycles (με maximum 600,000 σύμφωνα με τον κατασκευαστή)
Μετά την εγκατάσταση και τρέξιμο του hdapm, το νούμερο αυτό αυξάνει κατα 1 σε κάθε bootup του υπολογιστή και όχι κάθε 20 δευτερόλεπτα όπως παλιότερα...
Επίσης η απόκριση του σκληρού έχει αυξηθεί ελαφρώς
Φυσικά σε όλα αυτά υπάρχει το μειονέκτημα της ελαφρώς χειρότερης διάρκειας της μπαταρίας. Θα κάνω μετρήσεις για να δω πόσο επηρεάζεται και θα αναφέρω τα findings μου...
Δεν το βρησκω.... Εχω εναν Fujitsu.... και η σελιδα τους δεν εχει τιποτα
-
-
Πόσο μακριά μπορεί πάει μία οθόνη από τον υπολογιστή? Αν η κάρτα υποστηρίζει 2 οθόνες μπορούν να βλέπουν άλλα?
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Πόσο μακριά μπορεί πάει μία οθόνη από τον υπολογιστή? Αν η κάρτα υποστηρίζει 2 οθόνες μπορούν να βλέπουν άλλα?Εξαρτατε απο το καλωδιο.....
-
-
εγω μεχρι 3-4 μετρα εχω βαλει.
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Πόσο μακριά μπορεί πάει μία οθόνη από τον υπολογιστή? Αν η κάρτα υποστηρίζει 2 οθόνες μπορούν να βλέπουν άλλα?Απ' όσο θυμάμαι τα specs του DVI-D λένε για κάτι του στυλ 9.6 μέτρα maximum μήκος καλωδίου, αλλά υπάρχουν και DVI-D repeaters που ενισχύουν το σήμα και επιτρέπουν μεγαλύτερες αποστάσεις (κόστος δε γνωρίζω). Κάτι αντίστοιχο ως προς την απόσταση ισχύει και με τα καλώδια αναλογικής σύνδεσης VGA, αλλά όσο μεγαλύτερη η ανάλυση τόσο μικραίνει το μέγιστο μήκος του καλωδίου που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χωρίς σημαντικές απώλειες στην εικόνα.
Όσον αφορά τι μπορείς να βλέπεις αν η κάρτα γραφικών σου υποστηρίζει 2 οθόνες (αν κατάλαβα καλά αυτό που ρωτάς)... η απάντηση είναι λίγο-πολύ ό,τι θέλεις. Μπορείς να έχεις τη μία ως 'κλώνο' της άλλης, μπορείς να επεκτείνεις το desktop σου οριζόντια ή κάθετα, να πιάνει και τις δύο οθόνες (ασχέτως αν έχουν διαφορετική ανάλυση) για να έχεις περισσότερη 'άπλα', να βάλεις τη μία να παίζει βίντεο ενώ στην άλλη έχεις ανοιχτές τις εφαρμογές σου, κλπ.
-
Να προσθέσω ότι ένα πολύ καλό πρόγραμμα για διαχείριση δύο οθονών σε ένα pc είναι το Ultramon.
Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#13]