Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    Classic Audi Forum
    1. Home
    2. Κλασικά και Ιστορικά Μοντέλα
    3. Classic Audi Forum
    • 1
    • 2
    • 9
    • 10
    • 11
    • 12
    • 13
    • 26
    • 27
    • 11 / 27
    Κλασικά και Ιστορικά Μοντέλα
    63
    522
    1204
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • A
      audicoupes1 last edited by

Ο χρήστης 7pas100 έγραψε:
      Θεοδόση, μου αρέσει να κάνω τέτοιες κουβέντες ειδικά με ανθρώπους που αγαπάνε τα παλιά αυτοκίνητα, αλλά βλέπω ότι εσύ αφενός συνεχίζεις το ειρωνικό υφάκι και αφετέρου φαίνεται να σου λείπουν πολλά βασικά στοιχεία της τεχνολογίας υλικών ή να μπερδεύεις το χάλυβα με τη μαστίχα Χίου. Να σου επισημάνω κατ' αρχάς ότι τους όρους 'μεγέθυνση ελαστικού ορίου', 'διαδρομή μεταξύ θέσης ηρεμίας και θέσης ορίου ελαστικότητας', 'η σταθερά Κ αλλάζει όταν τα υλικά δεχθούν μόνιμες παραμορφώσεις' και άλλα τέτοια δεν τους έχω συναντήσει ποτέ. (αν έχει σημασία έχω σπουδάσει μηχανολόγος).

Επίσης φαίνεται είτε ότι δε μπορείς να κατανοήσεις τα γραφόμενα σε ένα κείμενο, ή τη λειτοργία μίας ανάρτησης με ελατήρια και μίας άλλης με ράβδους στρέψης.

Τώρα εσύ που τα ξέρεις όλα ως διπλωματούχος αουντιλόγος, για πές μας τί συνέπειες έχει η τοποθέτηση του δεξιού αμορτισέρ σε ανάρτηση Audi 100 η οποία φοράει κανονικά το αμορτισέρ που εικονίζεται στα δεξιά?

Δεν εχω κανενα ειρωνικο υφακι, και αν συνεχιζεις να το πιστευεις αυτο, καλυτερα να το σταματησουμε εδω! Εγω το ονομαζω ελαφρυ και καμια φορα αυτο-σαρκαστικο χιουμορ οπως και οταν ζηταω συνδρομη καποιου ειδικου (ακομη καλυτερα που εισαι εσυ ο ειδικος, κανε σε ολους μας εσυ μια πληρη και εμπεριστατομενη παρουσιαση για να μπορεσω (ΑΝ μπορεσω να τα βαλω μαζι σου...) να αντιπαρατεθω με στοιχεια... (μου ανοιξες μεγαλη δουλεια... αντε να ψαχνω τα επισημα Audi repair manuals και αλλα εντυπα...)
      Αyway, το διπλωμα του αουντιολογου δεν στο δινει κανενας... το ειχεις, η δεν το εχεις.
      Το quiz που μου θετεις μονο ως παντελως ασχετο το βρισκω με το θεμα μας. Αν ειναι ετσι, θα μπει το 2009 και ακομη δεν θα καταληξουμε πουθενα! Βαζοντας θεματα για να αποδειξει ο ενας ποσο περισσοτερο ΠΑΡΑ-μορφωμενος ειναι απο τον αλλον. Και μονο που το θετεις ειναι σα να θελεις να περασω απο εξετασεις γενικων γνωσεων και ειναι κατι που ξεφευγει απο μια απλη αντιπαραθεση αποψεων, γνωμων, και πραγματικων στοιχειων περι ελατηριων και την συμπεριφορα τους. Απο εσενα δεν δεχομαι να με εξετασεις για τα πραγματα που λατρευω και τα ξερω απο εξω και ανακατωτα. Κανενας εδω μεσα δεν δινει εξετασεις ουτε το φορουμ ειναι εξεταστικο κεντρο ελευθερων σπουδων (αν και εσυ μαλλον το βλεπεις και ως ιντερνετικο σταυρολεξο με το 'ΒΡΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ') Παλι καλα που δεν μου εβαλες quiz για τους μηχανισμους εμπλοκης του DSG! Ειναι σπαζοκεφαλια για πολλους και για μενα εφιαλτης!

Αν συνεχιζεις να εχεις εσυ αυτο το υφος, λυπαμαι αλλα δεν θα συμετασχω σε κατι τετοιο.
      Θεοδοσης

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • P
        p6b last edited by

Ο χρήστης audicoupes1 έγραψε:

Σε αντιπαραβολη με αυτά που γραφεις μαλλον θα δινεις και την συμβουλη να κρατανε τα παλια ελατηρια και να μη τα αντικαθιστουν με καινουργια οσοι θελουν να εχουν μια πιο ΣΦΙΧΤΗ (και ισως και λιγο χαμηλοτερη λογω πλαστικων παραμορφωσεων που ισως να εχουν προκυψει) αναρτηση στο αυτοκινητο τους… Cool ! Τι πανε και δινουν πεταμενα λεφτα για σετ ελατηριων πιο σκληρων και πιο χαμηλων… Να πηγαινουν να παιρνουν τα ελατηρια από τα πιο παλια και κακομεταχειρισμενα (λογω …work-hardening!) αντιστοιχα αυτοκινητα και η δουλεια τους εγινε… Ωρε αξια που θα παρουν τα ελατηρια απο τα παλια ΤΑΞΙ, καθε μαρκας!!! Αλλα εσυ μαλλον εισαι εναντιον των μετατροπων.

Αν δεν κάνω λάθος η κουβέντα γίνεται για ράβδους στρέψεως, και σε αυτούς αναφέρεται ο 7pas100.
        Τα ελικοειδή ελατήρια είναι κάτι εντελώς διαφορετικό με άλλη συμπεριφορά οπότε δεν υπάρχει λόγος να τα ανακατεύεις.

• 7
          7pas100 last edited by

Για τα αμορτισέρ μάλλον δεν το έπιασες ή κάνεις ότι δεν το έπιασες. Τέλος πάντων δεν το συνεχίζω άλλο γιατί έχουμε γίνει κουραστικοί.

Κάτι όμως για το τέλος. Αφορά τα πράγματα που λατρεύεις και ξέρεις απέξω κι ανακατωτά.

Από ότι καταλαβαινω δεν πρεπει να εχεις συναντησει ποτε ΚΑΝΕΝΑ AUDI 100 με ραβδους στρεψης! Μιλας ΓΕΝΙΚΑ, aren’t you? Η συμβουλη μου ειναι να μη μπλεκεις με παλιοεταιρειες, λεμε. Καλα εισαι εκει στα ρενω/σιτροεν, φιλτατε. Πληροφοριακα η δυσμοιρη η Audi εδινε μονο μια ραβδο και για τις δυο πλευρες

.

Άνοιξε το Haynes στη σελ. 185, εικόνα 11.18, διάβασε και όσα εξηγεί η παράγραφος 11 και εξήγησε και σε μας αν η δύσμοιρη Audi έδινε μόνο μία ράβδο για της δύο πλευρές. Εναλλακτικά υπάρχει και το γαλλικό Revue Technique Automobile,σελ. 90.

• L
            leonp last edited by

Τα ελατήρια και οι ράβδοι στρέψης κατά τη χρήση μαλακώνουν. Άλλα περισσότερο κι άλλα λιγότερο. Συνήθως ο έλεγχος γίνεται κοιτώντας το ύψος, αν το αυτοκίνητο έχει καθίσει ΛΙΓΟ, μπορεί να τοποθετηθεί προσθήκη στα ελατήρια ή κούρδισμα στις ράβδους. Αν έχει καθίσει ΠΟΛΥ, χρειάζονται αντικατάσταση (λίγο και πολύ το καθορίζει ο κατασκευαστής).

• 7
              7pas100 last edited by

Ο χρήστης leonp έγραψε:
              Τα ελατήρια και οι ράβδοι στρέψης κατά τη χρήση μαλακώνουν. Άλλα περισσότερο κι άλλα λιγότερο. Συνήθως ο έλεγχος γίνεται κοιτώντας το ύψος, αν το αυτοκίνητο έχει καθίσει ΛΙΓΟ, μπορεί να τοποθετηθεί προσθήκη στα ελατήρια ή κούρδισμα στις ράβδους. Αν έχει καθίσει ΠΟΛΥ, χρειάζονται αντικατάσταση (λίγο και πολύ το καθορίζει ο κατασκευαστής).

Παιδιά δεν έχετε καταλάβει κάτι...άλλο πράγμα να μαλακώνει η ΑΝΑΡΤΗΣΗ άλλο το ίδιο το ΕΛΑΤΗΡΙΟ. Έχει τεράστια διαφορά.

• L
                leonp last edited by

Το ελατήριο μαλακώνει.

Σε αναρτήσεις που έχουν ελατήρια ΚΑΙ ράβδους στρέψης, αν τα ελατήρια έχουν μαλακώσει πολύ, δεν πρέπει να κουρδίσεις τις ράβδους ώστε να επαναφέρεις το σωστό ύψος στο αμάξι γιατί ζορίζεις πολύ τις ράβδους. Ίσως γι αυτό να συνιστούν να αποφεύγεται το κούρδισμα.

• 7
                  7pas100 last edited by

Κατ' αρχάς κάτι πολύ βασικό. Ένα ελατήριο είναι απλώς μία ράβδος στρέψης περιτυλιγμένη σε σπείρα/έλικα ανάλογα με τη μορφή του.
                  Ένα ελατήριο/ράβδος στρέψης έχει μία σταθερά Κ που υποδηλώνει πόσο συμπιέζεται/συστρέφεται για δεδομένη φόρτιση. Η σταθερά αυτή εξαρτάται απο το υλικό (επειδή είναι κατά 99% χάλυβας ελατηρίων έχει στάνταρ μέτρο ελαστικότητας, ας το βγάλουμε εκτός για απλότητα) και απο τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του, για το ελατήριο μέση διάμετρος, αριθμός ελεύθερων σπειρών, διάμετρος σύρματος. Για τη ράβδο στρέψης, διάμετρος και μήκος.
                  Πές μου τώρα leonp τί απο όλα αυτά αλλάζει σε 20,30,40 χρόνια ζωής του ελατηρίου? Τίποτε. Άρα η Κ παραμένει σταθερή. Οπότε στη θεωρία ούτε σκληραίνουν ούτε μαλακώνουν.

Πάμε τώρα στο αυτοκίνητο. Όταν το έλατήριο ή η ράβδος είναι μονταρισμένα έχουν μία αρχική προφόρτιση Δχ (=ελεύθερο μήκος-συμπίεση που απαιτείται για το μοντάρισμα). Το βάρος ανά τροχό τα συμπιέζει κι άλλο λ'ίγο έστω Δχ1. Οπότε η δύναμη που ασκούν είναι F=k(Δχ+Δχ1).
                  Ας πάρουμε την περίπτωση ενός ελατηρίου. Με τη χρήση, και απο ένα σωρό άλλες παραμέτρους το ελατήριο υφίσταται μία (μικρή) μόνιμη πλαστική παραμόρφωση. Βγάζοντάς το αυτό φαίνεται απο ότι το ελεύθερο μήκος του είναι ελάχιστα μικρότερο. Κόντυνε λοιπόν αλλά οι παράμετροι που επηρεάζουν την Κ ΔΕΝ έχουν αλλάξει! Άρα ΔΕΝ έχει μαλακώσει!
                  Και τότε γιατί, το αυτοκίνητο χαμήλωσε??? Γιατί για να μείνει σταθερό το F στην εξίσωση F=k(Δχ+Δχ1) (δε βάρυνε ξαφνικά το αυτοκίνητο) το Δχ1 πρέπει να μεγαλώσει αφού το Δχ μίκρυνε, άρα η αρνητική διαδρομή της ανάρτησης μεγάλωσε.
                  Άρα λοιπόν τα ελατήρια κάθονται δεν μαλακώνουν. Άσχετα αν για ένα σωρό λόγους η καθισμένη ανάρτηση μας φαίνεται πιο μαλακή.
                  Στην περίπτωση αυτή γενικά τα αντικαθιστούμε, δεν είναι πρακτικό να μπάινουν προσθήκες για να επανέλθει το ύψος.

Στην περίπτωση των ράβδων στρέψης συμβαίνει ακριβώς το ίδιο αλλά λόγω της αρχιτεκτονικής των αναρτήσεων με ράβδους έχουμε τη δυνατότητα να κερδίσουμε το χαμένο ύψος ρυθμίζοντάς τες και αυτό κάνουμε. Δεν τις ζορίζουμε, δεν τις προφορτίζουμε κι άλλο απλώς αποκαθιστούμε τη θέση ισορροπίας τους.

Η ράβδος στρέψης υπόκειται σε πολύ μεγαλύτερες γωνίες συστροφής απο ότι το σύρμα του ελατηρίου. Οπότε εκεί αρχίζει να μας απασχολεί και το φαινόμενο της εργοσκλήρυνσης δηλαδή της συγκέντρωσης εσωτερικών τάσεων λόγω επαναλαμβανόμενων φορτίσεων. Χοντρικά αυτές οι τάσεις κάνουν την ελαστική περιοχή του διαγράμματος σ-Δχ (υποθέτω ότι καταλαβαίνεται σε τί αναφέρομαι) πιο 'απότομη' και αυτό στην πράξη εμφανίζεται σαν αυξημένη Κ. Να γιατί σκληραίνουν οι ράβδοι.
                  Τα ελατήρια δεν προλαβαίνουν να το πάθουν αυτό (ίσως να γίνεται αν το ελατήριο έχει λίγες και αραιές σπείρες και η ανάρτηση μεγάλη διαδρομή).

Ο χρήστης leonp έγραψε:
                  .

Σε αναρτήσεις που έχουν ελατήρια ΚΑΙ ράβδους στρέψης, αν τα ελατήρια έχουν μαλακώσει πολύ, δεν πρέπει να κουρδίσεις τις ράβδους ώστε να επαναφέρεις το σωστό ύψος στο αμάξι γιατί ζορίζεις πολύ τις ράβδους. Ίσως γι αυτό να συνιστούν να αποφεύγεται το κούρδισμα.

Εννοείς εμπρός ελατήρια και πίσω ράβδοι στρέψης, π.χ.? Μα αν κουρδίσεις πίσω δε θα επαναφέρεις το ύψος, θα το μπρουμυτίσεις κι άλλο!

• A

Για τα αμορτισέρ μάλλον δεν το έπιασες ή κάνεις ότι δεν το έπιασες. Τέλος πάντων δεν το συνεχίζω άλλο γιατί έχουμε γίνει κουραστικοί.

Κάτι όμως για το τέλος. Αφορά τα πράγματα που λατρεύεις και ξέρεις απέξω κι ανακατωτά.

Από ότι καταλαβαινω δεν πρεπει να εχεις συναντησει ποτε ΚΑΝΕΝΑ AUDI 100 με ραβδους στρεψης! Μιλας ΓΕΝΙΚΑ, aren’t you? Η συμβουλη μου ειναι να μη μπλεκεις με παλιοεταιρειες, λεμε. Καλα εισαι εκει στα ρενω/σιτροεν, φιλτατε. Πληροφοριακα η δυσμοιρη η Audi εδινε μονο μια ραβδο και για τις δυο πλευρες

.

Άνοιξε το Haynes στη σελ. 185, εικόνα 11.18, διάβασε και όσα εξηγεί η παράγραφος 11 και εξήγησε και σε μας αν η δύσμοιρη Audi έδινε μόνο μία ράβδο για της δύο πλευρές. Εναλλακτικά υπάρχει και το γαλλικό Revue Technique Automobile,σελ. 90.

Φιλε, φιλοι,
                    Εκτος απο το να ξεφυλλιζεις τα 'Super Market' Haynes βιβλια (για το αλλο το Γαλλικο δεν μπορω να εκφερω γνωμη), που εκτος των αλλων ειναι γεματα λαθη (δεν ειναι της παρουσης αλλα μπορω να σου κατεβασω καμια 10αρια παραπανω λαθη και παραληψεις και απο τις 3 εκδοσεις που εχουν κανει για τα Audi 100 typ803/801/804/810/815 μοντελα αυτοκινητων), νομιζω ειναι θεμιτο και γονιμο να διαβαζεις το τι λεει η δυσμοιρη Αudi, αυτοπροσωπως. Θα μου πεις, που να το βρεις κατι τετοιο...
                    Εσυ μας λες τι λενε οι 'Αγγλο-Γαλλοι' για αυτο το αυτοκινητο. Ok! Ας δουμε, βρε παιδι, τι λενε οι Γερμανοι για το 100 Coupe S! Και μαλιστα οχι οποιοι και οποιοι Γερμανοι αλλα Γερμανοι απο το Wolfsburg και απο το πολυλατρεμενο μου Ingolstadt!
                    Λοιπον, εν ετη 1992, (τι εποχη! ειμουν 22 ετων και εκανα (εκτος απο ονειρα...) το πρωτο μου Coupe S ανακατασκευη, 74αρι ηταν αλλα το ειχα κανει 75αρι αξονα εμπρος.) μου στειλαν (Ας ειναι καλα ο μακαριτης θειος!) απο την Γερμανια τον ολοκληρωμενο καταλογο (περιπου 200 σελιδες) ανταλλακτικων του συγκεκριμενου αυτοκινητου. Υπαρχει νομιζεις καποια καλλιτερη πληροφορηση απο αυτην; Ρητορικο το ερωτημα...

Λοιπον, στο κεφαλαιο 56 (HAUPTGRUPPE '5'- HINTERASCHE) υπαρχει σχεδιασμενη η ραβδος, οπως βλεπεις, με το κωδικο '27'. Στην απεναντι σελιδα, μπορεις (; χμ... δεν ειμαι και ο καλυτερος με τις φωτογραφιες απο το κινητο!) να διαβασεις την αναλυση που κανει ο κατασκευαστης για το νουμερο '27' ανταλλακτικο και με ποιον κωδικο (815 611 116) το προμηθευει. Βλεπεις τιποτε περιεργο;
                    Παντως, εαν εχεις στα υποψη να φτιαξεις κανενα τετοιο 100αρι Coupe S, μπορω να σου κανω μια κοπια... Θα την χρειαστεις πολυ περισσοτερο απο αλλα 'εξωσχολικα' βοηθηματα...
                    ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ αυτο το θεμα, στο Audi Coupe S τοποθετουσαν την ιδια ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ραβδο στρεψης και στη μια αλλα και στην αλλη πλευρα... As-tu compris?

By audicoupes1

By audicoupes1

By audicoupes1

ΛΑΛΑΚΙΑ μεν, αλλα το κανανε δε! Ειπαμε, η Audi δεν ηταν οτι το καλυτερο εκεινα τα χρονια... Παραδειγματα αμετρητα!!! (για την ραβδο παναρ θα τα πουμε, σε λιγο...)
                    Νομιζω μετα απο αυτο θα πρεπει να κανεις μια αμεση και μικρη αναδιπλωση στους υπαινιγμους σου σχετικα με τον αν εγω ειμαι γνωστης ή οχι αυτων των συγκεκριμενων αυτοκινητων. Και για το αν καταλαβαινω ή κανω οτι δεν καταλαβαινω; Δεν ειναι ομορφο αυτο που κανεις και καμια φορα βγαινεις λιγο off sight στο ... Αudi Forum. Αλλα δεν πειραζει... Εσυ εισαι ταγμενος στα 4L, οποτε δε σε παρεξηγω... Αλλα, να ρε παιδι μου... δεν ειναι 'σικ' να προσπαθεις να στησεις στο τοιχο καποιον (που δεν τον ξερεις τι ανωμαλο ρημα ειναι) επειδη ετυχε να διαβασεις ενα κακογραμμενο βιβλιαρακι... και μαλιστα χωρις να εχεις μεγαλη τριβη με το αντικειμενο (εννοω το συγκεκριμενο αυτοκινητο και μονο!). Αυτοι που ξερανε μερικα πραγματακια απο τοτε, τοποθετουσαν τις ραβδους απο την απλη 911T (targa) του 1972-3. Με την εξαιρεση οτι εκεινες ειχαν διαφορετικες ραβδους δεξια και αριστερα, ειχαν πολυ καλα και ομοιας συμπεριφορας αποτελεσματα με τις μαμα ραβδους.
                    Αν εισουν ψαγμενος, ανεβαζες το ...κασε και εβαζες ραβδους απο ισχυροτερες 911... Aλλα αυτα ειναι OFF TOPIC.

By audicoupes1

By audicoupes1

By audicoupes1
                    Επισης, δες σε παρακαλω την ραβδο παναρ απο ενα Audi 100/Coupe S και πες μου ποσο μακρυτερη επρεπε να την φτιαξει η ΑΝΙΚΑΝΗ AUDI, κατα την γνωμη σου... Επειδη μου εφερες ενα παραδειγμα ενος μη συγκρισιμου αυτοκινητου (ΛΑΝΤΑ ΝΙΒΑ) λογω αλλης ΧΡΗΣΗΣ και αλλων ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ αναρτησης που εχει, σου λεω πως πανω-κατω ειναι ισομετρες ως προς το μηκος των... Η εικονιζομενη ραβδος ειναι καινουργια και ειναι original Audi 100 ανταλλακτικο.
                    Δεν εχω να προσθεσω τιποτα αλλο ουτε θελω να επανελθω σε αλλη μια αναμασηση των επι μερους διαφωνιων μας. Δεν θα βγαλει ισως πουθενα... Αλλα ΟΠΟΙΟΣ παρακολουθει (μπραβο παιδια, χαρας το κουραγιο σας!) νομιζω πως μπορει να καταληξει, (με τη προϋποθεση να θελει να καταληξει!) σε καποια συμπερασματα.
                    Ως προς το φλεγον θεμα με το τι κανουν στις ραβδους στρεψεως οταν ...γερασουν, εχω στη προσωπικη μου συλλογη και τα repair AUDI (NO HAYNES!!! ) manual το οποιο ειναι πολυ ξεκαθαρο οτι συνιστα ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, οταν το καθισμα ξεπερασει τα 1,3 εκατοστα (ground clearance) (αντιστοιχη οδηγια αντικαταστασης υπαρχει και για τα εμπρος ελικοειδη ελατηρια!). ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΣΥΖΗΤΗΣΩ ΑΛΛΟ, παρακαλω!!! Δυστυχως αυτα τα βιβλια μαζι με αλλα ανταλλακτικα τα εχω στο δευτερο γκαραζ μου στη Ξανθη, και δεν μπορω να τα φωτογραφισω τωρα και ετσι να πειστεις ΜΙΑ και ΚΑΛΗ.
                    Η επανατοποθετηση ή κουρντισμα ειναι θεμιτη να γινεται μονο μεσα στο οριο 1,3 εκ. Αλλα, ποτε δεν γινεται σε αυτα τα πλαισια, παρα μονο οταν ο κομπος φτασει στο ...ΘΟΛΟ! Εκει, η επανατοποθετηση ειναι η ΕΣΧΑΤΗ λυση (και επιβεβλημενη μαλιστα!) οταν ΤΙΠΟΤΕ αλλο δεν μπορεις κανεις για να επισκευασεις καλα -βλεπε αντικατασταση με καινουργιες ραβδους- ή μετρια -με τοποθετηση ειδικων βοηθητικων ελατηριων φυρωθεν των αμορτισερ- για οποιοσδηποτε ΛΟΓΟΥΣ του ιδιοκτητη.
                    Αλλα, συναμα με αυτο, εχουμε ανοιξει και ενα αλλο θεματακι, σχετικως με αυτα που εχω ελαφρως σπουδασει (το 'που' τα εχω σπουδασει το απαντησα νομιζω) περι ελατηριων και εν γενη αντοχη υλικων, (εδω φασκεις και αντιφασκεις. Εσυ ελεγες οτι τα ελατηρια και οι ραβδοι στρεψεως λειτουργουν κατω απο τις ιδιους νομους της φυσικης. Τωρα γιατι τα διαχωριζεις και διαφωνεις στο υπερβολικο παραδειγμα που εφερα για το work-hardening και τα ευεργετηματα που προκυπτουν στα ελατηρια των TAXI;) και των νομων που ισχυουν στη λειτουργια τους. Αληθεια, δεν βρηκες σε καμια σελιδα του HAYNES κανενα tip για επανατοποθετηση των ραβδων στρεψης, οταν αυτες εχουν παραμορφωθει μονιμα; περιεργο...

Πολυ φιλικα θα σου πω οτι δεν υπολογιζεις καθολου την (ή ΤΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ οπως ελεγες στην αρχη -αφου ισυριζεσαι οτι η ραβδος στρεψης μπορει να ξανατοποθετηθει ξανα και ξανα σε καινουργια θεση και να λειτουργει οπως ΠΡΙΝ! ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!!! Αρα, για να επανατοποθετηται ΞΑΝΑ και ΞΑΝΑ σημαινει οτι 'εφαγε' ΞΑΝΑ και ΞΑΝΑ πλαστικες παραμορφωσεις) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ -μικρη ή μεγαλη την κρινει ο ιδιος κατασκευαστης της με τα ορια ανεκτης ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗΣ/ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (διαφωνησες και στον ορο 'μαστιχωνουν' που χρησιμοποιησα. Αληθεια, ΓΙΑΤΙ; Η ιδιοτητα των ελατηριων ειναι να επανερχονται στο αρχικο τους μηκος μετα την επιδραση οποιας λογικου μεγεθους δυναμης. Η ιδιοτητα της ...μαστιχας ειναι να δεχεται δυναμεις και να παραμορφωνεται μονιμα. Που ειναι το παραλογο στο ορο 'μαστιχωνει'... οταν οι ραβδοι ΜΟΝΙΜΑ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ) που θετει, πριν απο την απαιτουμενη αντικατασταση της- οταν τα ξεπερναει. Το οτι τα ξεπερναει δεν το συζηταμε γιατι αλλιως δεν θα καθοταν ο πισω αξονας υπερβολικα. ΟΚ;

Ας παρουμε την - συνηθη σε αυτα τα αυτοκινητα με αυτην την ηλικια και με την σιγουρια οτι δεν αλλαχτηκαν ποτε ουτε εχουν επανατοποθετηθει ποτε-περιπτωση οτι εχει καθισει ο πισω αξονας 5 εκατοστα και με μονη υπαιτιοτητα τις ραβδους στρεψης. Αυτο θεωρητικα σημαινει οτι σχεδον απειρες φορες (παρα πολλες, εν παση περιπτωση, δεν γινεται μονομιας αυτη η παραμορφωση) εχουν ανεχτει δυναμεις μεγαλυτερες απο αυτες του ελαστικου οριου των. Δηλαδη, καποιες διατομες (οχι ολες. ΟΛΕΣ μαζι λειτουργουν στη συμπεριφορα των οσο οι ασκουμενες δυναμεις ειναι κατω του ελαστικου οριου των. Οταν αυτο ξεπεραστει, η πλαστικη παραμορφωση ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΕΜΕΤΑΙ ομοιομορφα σε ολες τις απειρες διατομες αυτων των ραβδων, αλλα καποιες απο αυτες αρχιζουν να συστρεφονται ΜΟΝΙΜΑ. Οσο περισσοτερο καθεται το αυτοκινητο, τοσες περισσοτερες διατομες των ραβδων συστρεφονται με μονιμες παραμορφωσεις. Στην αρχη αυτο γιατι μετα, οσο ανεβαινουν τα μεγεθη των δυναμεων μια απο αυτες τις διατομες αρχιζει να παραμορφωνεται περισσοτερο απο τις αλλες, πραγμα που οδηγει στην τελικη θραυση της ραβδου στη συγκεκριμενη 'αδυνατη' διατομη της {παντα εχουμε ως δεδομενο (ΚΑΚΩΣ για μενα!) οτι και οι 2 ραβδοι στρεψεως εχουν δεχθει τις ιδιες μεγαλες δυναμεις αρα και τις ιδιες ΜΟΝΙΜΕΣ παραμορφωσεις}. Ενα διαγραμμα τασεων θα ηταν πολυ χρησιμο για την κατανοηση αυτου του φαινομενου.
                    Ετσι, η ραβδος με τις οποιες διατομες της που εχουν παθει αυτη τη ζημια, ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ με τα ιδια χαρακτηριστικα που ο κατασκευαστης την ορισε.
                    Και να την επανατοποθετησουμε σε αλλο 'κλικ', θα καταφερουμε να επαναφερουμε το σχετικο υψος του πισω αξονα στα φυσιολογικα αλλα το Bound-rebound δεν θα ειναι εκεινο που ορισε ο κατασκευαστης (με χρηση των ιδιων original αμορτισερ).
                    Προσπαθησα να ειμαι οσο πιο απλος και κατανοητος μπορουσα, σε οποια γνωση καταφερα να εχω κατακτησει. Απο εδω και περα μονο οι ΦΥΣΙΚΟΙ και οι ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ μπορουν με μεγαλη εξειδικευση και με αναφορα σε ολους τους νομους και διαγραμματα να μας διορθωσουν, εαν πρεπει, και να μας πουν, εαν συμβαινουν αυτα τα φαινομενα ΕΤΣΙ ή ΑΛΛΙΩΣ.
                    Εκεινο που ισχυριζομαι, ισως και αυθαιρετα αλλα με την οποια λογικη σκεψη μου εχει απομεινει, γιατι δεν θυμαμαι να το εχω δει ΞΕΚΑΘΑΡΑ γραμμενο καπου, ειναι οτι η Κ του ΚΑΘΕ ΕΛΑΤΗΡΙΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΜΗ, οταν το ελατηριο εχει ΥΠΟΣΤΕΙ ΜΟΝΙΜΗ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ. Αυτο το σημειο ειναι κρισιμο και το εικαζω- λογικα -μετα απο τα προαναφερομενα. Δηλαδη, οταν μια δυναμη σε ενα ελατηριο (και ραβδο στρεψης) ξεπερασει το ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΟΡΙΟ του ελατηριου και αρχιζει να πλησιαζει στο οριο θραυσης του, η Κ του ελατηριου ΑΛΛΑΖΕΙ απο αυτην που ειχε το ελατηριο ΠΡΙΝ την εφαρμογη της δυναμης αυτης. Αν αυτο ισχυει, μαλλον μπερδευσαι εσυ φιλε, και η κακομοιρα η Audi εχει δικιο να ζηταει ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ αυτων των περιφημων ραβδων μετα απο καποιο οριο και μετα. ΜΕΧΡΙ εκεινο το οριο, η επανατοποθετηση (και οχι κουρδισμα οπως το λεμε συνηθως. Αν και μπορει να προφορτιστουν αυτες οι ραβδοι, καλο ειναι να το μελετησουμε στο αλλο κεφαλαιο, χαχχαχαχαχα).
                    Περιμενω απο καποιον ειδικο ή και απο σενα καποια θεωρητικη ή και πρακτικη τεκμηριωση/απορριψη των γνωμων που εχουν τεθει.

Τα λεμε,

Θεοδοσης

ΥΓ> Υπαρχουν τοσα συχρονα και σχεδον συγχρονα Πεζω (και 'γρηγορα' λεμε,) που οι νεαροι ως επι το πλειστον ιδιοκτητες των 'κυνηγουν' μετα μανιας να αντικαταστησουν τις ραβδους στρεψης που εχουν, με αλλες πιο χοντρες και πιο σκληρες (απο τις 'GTI' εν γενη εργοστασιακες εκδοσεις του ιδιου αυτοκινητου) ραβδους για να πετυχουν σφιχτοτερη αναρτηση στο πισω αξονα και να βελτιωσουν το αδυνατο σημειο των αυτοκινητων τους. Γιατι να συμβαινει αυτο αραγε και να μην 'κυνηγουν' με τα μανιας την επανοτοποθετηση αλλων μεταχειρισμενων ραβδων απο αλλα ιδια αυτοκινητα του ιδιου τυπου με πολλα χλμ στο οδομετρο...; Δεν θα ηταν σιγουρα πιο οικονομικο και πιο πρακτικο και τουλαχιστον το ιδιο ασφαλες;

• 7
                      7pas100 last edited by

Μέρα που είναι σήμερα δε θα έπρεπε να σου απαντήσω (ως ταγμένος...), αλλά το κάνω για χάρη της επιστήμης

Όσα δε φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια...Τα Haynes όντως είναι ανακριβή σε πολλά σημεία, κυρίως εκεί που αναφέρουν την πορεία μιας επισκευής αλλά μην τα ισοπεδώνουμε όλα, η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι παρμένη απο επίσημο βιβλίο.
                      Βλέπεις ότι, παρότι έχει τον ίδιο κωδικό για τις ράβδους διαχωρίζει links και rechts? Για τα αμορτισέρ (που πράγματι είναι όμοια δεξιά/αριστερά) γιατί δεν το διευκρινίζει και γράφει 'ποσότητα:2'?

Για την Πανάρ δεν αναφέρθηκα ποτέ στο μήκος της στα παλιά 100άρια αλλά στη διαγώνια τοποθέτηση.

Για τις απορίες σου περί ελατηρίων, παραδειγμάτων κλπ. ξανα-διάβσε όσα έχουμε συζητήσει εδώ μέσα. Θα σου λυθούν, είναι προφανές ότι δε διαβάζεις όσο προσεκτικά θα έπρεπε.
                      Αν η Audi συστήνει αντικατάσταση όταν καθίσει 15mm εγώ δε μπορώ να πω κάτι...θα έχει το λόγο της.

Απο εδω και περα μονο οι ΦΥΣΙΚΟΙ και οι ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ μπορουν με μεγαλη εξειδικευση και με αναφορα σε ολους τους νομους και διαγραμματα να μας διορθωσουν, εαν πρεπει, και να μας πουν, εαν συμβαινουν αυτα τα φαινομενα ΕΤΣΙ ή ΑΛΛΙΩΣ.
                      Εκεινο που ισχυριζομαι, ισως και αυθαιρετα αλλα με την οποια λογικη σκεψη μου εχει απομεινει, γιατι δεν θυμαμαι να το εχω δει ΞΕΚΑΘΑΡΑ γραμμενο καπου, ειναι οτι η Κ του ΚΑΘΕ ΕΛΑΤΗΡΙΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΜΗ, οταν το ελατηριο εχει ΥΠΟΣΤΕΙ ΜΟΝΙΜΗ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ. Αυτο το σημειο ειναι κρισιμο και το εικαζω- λογικα -μετα απο τα προαναφερομενα. Δηλαδη, οταν μια δυναμη σε ενα ελατηριο (και ραβδο στρεψης) ξεπερασει το ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΟΡΙΟ του ελατηριου και αρχιζει να πλησιαζει στο οριο θραυσης του, η Κ του ελατηριου ΑΛΛΑΖΕΙ απο αυτην που ειχε το ελατηριο ΠΡΙΝ την εφαρμογη της δυναμης αυτης. Αν αυτο ισχυει, μαλλον μπερδευσαι εσυ φιλε, και η κακομοιρα η Audi εχει δικιο να ζηταει ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ αυτων των περιφημων ραβδων μετα απο καποιο οριο και μετα. ΜΕΧΡΙ εκεινο το οριο, η επανατοποθετηση (και οχι κουρδισμα οπως το λεμε συνηθως. Αν και μπορει να προφορτιστουν αυτες οι ραβδοι, καλο ειναι να το μελετησουμε στο αλλο κεφαλαιο, χαχχαχαχαχα).

Σε αυτό το σημείο έχεις λάθος, δυστυχώς το κινητό μου δε βγάζει φωτογραφίες να σου έστελνα το πτυχίο μου...

Στα μοντέρνα γαλλικά ειδικά στα 106/Saxo η διαδρομή της πίσω ανάρτησης είναι τόσο μικρή (και οι ράβδοι τόσο μακριές) που αυτές δουλεύουν (πολύ) μέσα στην ωφέλιμη περιοχά τους, αμφιβάλλω αν ποτέ χρειάζονται κούρδισμα, για εργοσκλήρυνση δε μπορούμε να μιλάμε.

• A

Μέρα που είναι σήμερα δε θα έπρεπε να σου απαντήσω (ως ταγμένος...), αλλά το κάνω για χάρη της επιστήμης

Όσα δε φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια...Τα Haynes όντως είναι ανακριβή σε πολλά σημεία, κυρίως εκεί που αναφέρουν την πορεία μιας επισκευής αλλά μην τα ισοπεδώνουμε όλα, η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι παρμένη απο επίσημο βιβλίο.
                        Βλέπεις ότι, παρότι έχει τον ίδιο κωδικό για τις ράβδους διαχωρίζει links και rechts? Για τα αμορτισέρ (που πράγματι είναι όμοια δεξιά/αριστερά) γιατί δεν το διευκρινίζει και γράφει 'ποσότητα:2'?

Για την Πανάρ δεν αναφέρθηκα ποτέ στο μήκος της στα παλιά 100άρια αλλά στη διαγώνια τοποθέτηση.

Για τις απορίες σου περί ελατηρίων, παραδειγμάτων κλπ. ξανα-διάβσε όσα έχουμε συζητήσει εδώ μέσα. Θα σου λυθούν, είναι προφανές ότι δε διαβάζεις όσο προσεκτικά θα έπρεπε.
                        Αν η Audi συστήνει αντικατάσταση όταν καθίσει 15mm εγώ δε μπορώ να πω κάτι...θα έχει το λόγο της.

Απο εδω και περα μονο οι ΦΥΣΙΚΟΙ και οι ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ μπορουν με μεγαλη εξειδικευση και με αναφορα σε ολους τους νομους και διαγραμματα να μας διορθωσουν, εαν πρεπει, και να μας πουν, εαν συμβαινουν αυτα τα φαινομενα ΕΤΣΙ ή ΑΛΛΙΩΣ.

Σε αυτό το σημείο έχεις λάθος, δυστυχώς το κινητό μου δε βγάζει φωτογραφίες να σου έστελνα το πτυχίο μου...

Στα μοντέρνα γαλλικά ειδικά στα 106/Saxo η διαδρομή της πίσω ανάρτησης είναι τόσο μικρή (και οι ράβδοι τόσο μακριές) που αυτές δουλεύουν (πολύ) μέσα στην ωφέλιμη περιοχά τους, αμφιβάλλω αν ποτέ χρειάζονται κούρδισμα, για εργοσκλήρυνση δε μπορούμε να μιλάμε.

Bull's ...eye!
                        Πετυχες διανα, με το παραδειγμα των αμορτισερ...
                        Σου παραθετω αλλη μια φωτο απο τον ιδιο Αudi καταλογο... Aπο οτι μπορεις να δεις υπηρχαν και διαφορετικα (αλλο δεξια και αλλο αριστερα στο πισω αξονα) Αudi Coupe S αμορτισερ.

By audicoupes1

Η αναφορα περι αλεπουδων και κρεμασταριων κρινονται ως ανεπιτρεπτα σχολια ενος ευπρεπους μηχανολογου, κανω πως δεν τα διαβασα... Καποιος αλλος (ποτε εγω!) ισως να σου απαντουσε με παροιμια που εμπλεκει τα ιδια αγαπημενα αυτα ζωα αλλα και να κανει ενα λογοπαιγνιο με την ονομασια των Audi 100: Η αλεπου EKATO, το αλεπουδακι EKATON ENA!!!

Παντως εγω δε σου κρατω κακια. Εξαλλου δε σου κρατω κακια γιατι εισαι τοσο νεοκοπος μελετητης αυτων των συγκεκριμενων αυτοκινητων (οπως εσυ ομολογεις στα παρακατω...). Εδω, εμαθες για την φιλοσοφια του πισω αξονα των Audi 100 πριν απο 8-9 μηνες... Θα μαθεις και αλλα με το καιρο!

**
                        από 7pas100 την 14/11/07 21:33

NIGA έγραψε:
                        Μέχρι τον Αύγουστο του 73 η πίσω ανάρτηση ήταν άκαμπτος άξονας με αμορτισέρ χωρίς ελατήρια και διαφώνια ράβδο πανάρ.

*Σούστα έχει πίσω??? Νόμιζα ότι είχε κανονικά γόνατα και υπέθεσα σάπισμα στους θόλους αλλά δεν το ανέφερα μην τρομάξει ο GeoKy!!![/*b]

Σουστα;;;; Γονατα;;;; Τεσσερα ερωτηματικα, ενα για καθε δαχτυλιδι του Audi logo!
                        Επισης σου θυμιζω τα σχολια σου για την ραβδο παναρ...

[b]από 7pas100 την 06/11/07 0:32

11,2 συμπίεση τη δεκαετία του 60... δε θυμάμαι κανέναν να έφτασε τόσο ψηλά. Ακόμη και σήμερα με τις χαρτογραφημένες αναφλέξεις, αισθητήρες προανάφλεξης και καλύτερη ποιότητα υλικών/κατεργασιών, θεωρέιται υψηλό νούμερο.
                        Γενικά η AUDI έδινε έμφαση στην εφαρμογή της τεχνολογίας στα αυτοκίνητά της (αρκετά σπάνιο για Γερμανό κατασκευαστή) τουλάχιστον τις δεκαετίες '60-'80 (βλ. εμπρός κίνηση, κινητήρες, τετρακίνηση....). Τα αυτοκίνητά της όμως έχαναν απο το πολύ κακό ζύγισμα λόγω του διαμήκους κινητήρα, και το στήσιμο που προοριζόταν περισσότερο για άνεση και ευστάθεια στην ευθεία παρά για στροφές. Αυτό που θα μου μείνει αξέχαστο είναι η διαγώνια (και πολύ κοντή) ράβδος Πανάρ του Audi 100 ('85-'86) αυτός που είχε τη φαεινή ιδέα πρέπει να ήταν τουλάχιστον σχιζοφρενής
                        **

Εγω κουραστηκα ...
                        Δε μπορω αλλο! Χρειαζομαι επειγοντως διακοπες!

Οι καλυτερες ευχες μου σε ολους ανεξαιρετως τους συμφορουμιτες και στις οικογενειες τους για ομορφες και ξεγνοιαστες διακοπες και διαδρομες χωρις κανενα προβλημα!
                        Καλη ανταμωση ...

Θεοδοσης

• 7
                          7pas100 last edited by

Αν μας διευκρίνιζες, ως παντογνώστης, τί είναι οι επισημάνσεις LL και RL (μήπως Linkslenker και Rechtslenker??) δίπλα θα καταλαβαίναμε πολλά περισσότερα. Όπως βλέπεις δίνει άλλο κωδικό για δεξιό και άλλο για αριστερό στο RL, άρα αυτά για κάποιο λόγο δεν είναι συμμετρικά. Στο δε LL δίνει δύο αμορτισέρ με τον ίδιο κωδικό άρα εναλλάξιμα μεταξύ τους.

Αναρωτιέμαι πώς ζούσα μέχρι πριν 8-9 μήνες που νόμιζα ότι τα Audi 100 είχαν σούστες ή γόνατα πίσω...και αναρωτιέμαι πώς ζω τώρα που δεν ξέρω τα πάντα γύρω απο όλα τα αυτοκίνητα...

• L
                            leonp last edited by

Αυτά ξέρω για τα ελατήρια (για ράβδους δεν ξέρω), ίσως είναι χρήσιμα.
                            Τα ελατήρια πρέπει να δουλεύουν το πολύ στο 30% από το ελεύθερο ύψος τους αλλιώς δεν πρόκειται να κρατήσουν πολύ. Όταν το ελατήριο λόγω χρήσης, καθίσει ΛΙΓΟ, μπορεί να μπει στη βάση του μια προσθήκη και να το επαναφέρει στο ίδιο ύψος. Όμως έτσι το ελατήριο θα συμπιέζεται περισσότερο (ιδίως αν πλησιάζει το σημείο που ακουμπούν μεταξύ τους οι σπείρες) και θα χαλάσει γρήγορα. Στον παρακάτω κατάλογο με ελατήρια φαίνεται η ωφέλιμη διαδρομή που δουλεύουν τα ελατήρια. http://www.petersondiesprings.com/Diespringcatalogmhp.asp

Όταν τοποθετηθεί ένα καινούριο ελατήριο κρατάει το αυτοκίνητο σε ένα ύψος. Με τον καιρό (και την υπερφόρτωση), το ελατήριο δεν μπορεί να κρατήσει το αμάξι στο ίδιο ύψος. Δεν ξέρω τι παθαίνει το ελατήριο αλλά αν στην ίδια συμπίεση το ελατήριο δεν εμφανίζει την ίδια δύναμη το ελατήριο φαίνεται σαν να μαλάκωσε. Δηλαδή όταν με πλήρες φορτίο το αμάξι κάθεται πάρα πολύ, το ελατήριο μου φαίνεται πιο μαλακό από ένα καινούριο.

Για ράβδους δεν ξέρω ποιο είναι το όριο για να μη χαλάνε γρήγορα (στα ελατήρια είναι 30%) αλλά θα είναι κάτι παρόμοιο. Δηλαδή αν καθίσει η ανάρτηση, ο κατασκευαστής ξέρει και συνιστά αντικατάσταση ή κούρδισμα της ράβδου.

• N
                              niga last edited by

Για τον φίλο μου τον Βαγγέλη από τους 4Τ του Φεβρουαρίου 1973:
                              http://library.techlink.gr/4t/pdf/29a.pdf' target='_blank' target='_blank
                              http://library.techlink.gr/4t/pdf/29b.pdf' target='_blank

• N
                                niga last edited by

• N
                                  niga last edited by

• N
                                    niga last edited by

• T
                                      tsargy last edited by

Αχ αχ αχ ...

• P
                                        p6b last edited by

Ο χρήστης NIGA έγραψε:

Συγνώμη, αλλά αυτή την τελευταία την έχουν τραβήξει από τα μαλλιά!
                                        Σίγουρα υπάρχουν και έξυπνες διαφημήσεις αλλά τούτη εδώ απευθύνεται σίγουρα σε 'αμερικανάκια'.

Φοβερή καινοτομία η κρεμαγιέρα τη δεκαετία του '70. Όπως η Ferrari. Ή όπως το Morris Minor από τη δεκαετία του '50. Ή όπως η Traction Avant από τη δεκαετία του '30.

Αντίστοιχα και για τα υπόλειπα 'προτερήματα'.
                                        Συγνώμη Νίκο αλλά....

• N
                                          niga last edited by

Όλες είναι τραβηγμένες από τα μαλλιά όχι μόνο αυτή! Αλλά αυτή είναι η φύση της διαφήμισης! Και μην ξεχνάς ότι η Audi τότε ήταν ένα νέο, απολύτως άγνωστο όνομα και κάπως έπρεπε να εδραιωθεί. Άλλωστε η διαφήμιση πράγματι απευθύνεται σε Αμερικανούς (όπου το 100 κατάφερε να έχει αρκετή επιτυχία) οι οποίοι ασφαλώς δεν είχαν ιδέα για τα χαρακτηριστικά του Morris Minor και κατα πάσα πιθανότητα ούτε και της Traction Avant (εκτός κι άν είχαν πάει στον πόλεμο!).
                                          Πάντως σε αντίθεση με τις σημερινές διαφημίσεις αυτοκινήτων που ίπτανται μέσα σε εικονικές πραγματικότητες τουλάχιστον οι αναφορές των διαφημίσεων αυτών είναι σε συγκεκριμμένα τεχνικά χαρακτηριστικά.....

• P
                                            p6b last edited by

Τις άλλες δεν έκανα τον κόπο να τις διαβάσω, απλά έπεσε το μάτι μου στην τελευταία. Πάντως έχεις δίκιο, οι .... μεταμοντέρνες διαφημίσεις των τελευταίων ετών είναι παντελώς άσχετες. Ίσως γιατί τώρα τα αυτοκίνητα πλασσάρονται ως life style, ενώ τότε σαν εργαλεία. Απλά έχω την εντύπωση ότι εκείνη η εποχή είχε σαφώς και πιο έξυπνες, και λιγότερο ... παραπλανητικές διαφημήσεις. Αν θυμηθώ θα βάλω κάτι της προκοπής...

Αλήθεια, θυμάται κανείς από τους γαλλόφρονες τη διαφήμηση του 2CV που έλεγε ότι δεν μπορεί να χαλάσει αυτό που δεν υπάρχει;

• First post
                                              Last post
                                            • 1
                                            • 2
                                            • 9
                                            • 10
                                            • 11
                                            • 12
                                            • 13
                                            • 26
                                            • 27