-
Πουλάω κάποιο μηχάνημα. Δεν έχει σημασία τι. Το θέμα είναι οτι επικοινωνήσαν μαζί μου δύο άτομα. Ο πρώτος μου είπε οτι ενδιαφέρεται να το δει και αν του αρέσει θα το αγοράσει, ενώ ο δεύτερος μου είπε οτι αν υπάρχει και δεν το έχω πουλήσει τότε το έχει αγοράσει ήδη. Πιστεύω οτι είναι πιο σωστό να το δώσω στον τύπο που το ζήτησε πρώτος. Όμως για μένα είναι ρίσκο γιατί μπορεί τελικά να μην το πάρει και να μείνω με το μηχάνημα να το κοιτάζω καθότι μέχρι τότε ο άλλος μπορεί να έχει αγοράσει κάτι άλλο. Τι θα κάνατε στην θέση μου?
-
Πουλάω κάποιο μηχάνημα. Δεν έχει σημασία τι. Το θέμα είναι οτι επικοινωνήσαν μαζί μου δύο άτομα. Ο πρώτος μου είπε οτι ενδιαφέρεται να το δει και αν του αρέσει θα το αγοράσει, ενώ ο δεύτερος μου είπε οτι αν υπάρχει και δεν το έχω πουλήσει τότε το έχει αγοράσει ήδη. Πιστεύω οτι είναι πιο σωστό να το δώσω στον τύπο που το ζήτησε πρώτος. Όμως για μένα είναι ρίσκο γιατί μπορεί τελικά να μην το πάρει και να μείνω με το μηχάνημα να το κοιτάζω καθότι μέχρι τότε ο άλλος μπορεί να έχει αγοράσει κάτι άλλο. Τι θα κάνατε στην θέση μου?
-
-
Φυσικά σε αυτόν που θα είναι διαθέσιμος πρώτος να το πάρει. Δεν τίθεται κάν θέμα ηθικό...
-
Eσείς που ψηφίσατε το 3 μήπως πρέπει να πείτε και τι προτείνετε στον άνθρωπο?
-
Ο χρήστης travelman έγραψε:
Φυσικά σε αυτόν που θα είναι διαθέσιμος πρώτος να το πάρει. Δεν τίθεται κάν θέμα ηθικό...+1
-
Ενημερώνεις τον δεύτερο, ότι υπάρχει αυτό το θεματάκι και αν δεν το θέλει ο πρώτος, θα το δώσεις σε εκείνον.
Επίσης ενημερώνεις τον πρώτο, ότι ενδιαφέρεται άμεσα ένας δεύτερος, οπότε να έχεις και εσύ μια άμεση απάντηση για να ξέρεις πως να κινηθείς.
Κανονικά το σωστό είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης να δίνεται στον πρώτο που εκδήλωσε ενδιαφέρον.
-
επειδη οντως υπαρχει ενα τριλημμα ας μας πουν οι νο3 απαντησεις τι αλλο προτεινουν..
-
θα κοιτουσα να δω ποιος δινει τα περισσοτερα
δεν υπαρχει πρωτος-δευτερος σ'αυτα (τουλαχιστον με τα στοιχεια που δινεις μεχρι τωρα, αν ειναι να το πουλησεις σε κανα συγγενη πχ αλλαζει το πραγμα) -
Ο χρήστης Vasgti έγραψε:
Ενημερώνεις τον δεύτερο, ότι υπάρχει αυτό το θεματάκι και αν δεν το θέλει ο πρώτος, θα το δώσεις σε εκείνον.Επίσης ενημερώνεις τον πρώτο, ότι ενδιαφέρεται άμεσα ένας δεύτερος, οπότε να έχεις και εσύ μια άμεση απάντηση για να ξέρεις πως να κινηθείς.
Κανονικά το σωστό είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης να δίνεται στον πρώτο που εκδήλωσε ενδιαφέρον.
Σωστό μου φαίνεται. Ας κινηθεί ο πρώτος ενδιαφερόμενος γρήγορα, ώστε να μη χάσεις τον δεύτερο αγοραστή. Του ξεκαθαρίζεις από την αρχή ότι αν αργήσει, θα δώσεις το μηχάνημα.
Για τον ashdown μιλάμε; Αν είναι δύσκολο να φύγει, εκβίασε τα πράγματα όσο είναι δυνατόν ώστε να μη χάσεις τον σίγουρο. Βασικά, αν έχεις δυσκολευτεί πολύ να βρεις αγοραστή, δώστον με τη μία. Δικός σου είναι, ό,τι θέλεις τον κάνεις. Δεν υπάρχουν ηθικά διλήμματα.
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Ενημερώνεις τον δεύτερο, ότι υπάρχει αυτό το θεματάκι και αν δεν το θέλει ο πρώτος, θα το δώσεις σε εκείνον.
Επίσης ενημερώνεις τον πρώτο, ότι ενδιαφέρεται άμεσα ένας δεύτερος, οπότε να έχεις και εσύ μια άμεση απάντηση για να ξέρεις πως να κινηθείς.
Σωστό μου φαίνεται. Ας κινηθεί ο πρώτος ενδιαφερόμενος γρήγορα, ώστε να μη χάσεις τον δεύτερο αγοραστή. Του ξεκαθαρίζεις από την αρχή ότι αν αργήσει, θα δώσεις το μηχάνημα.
Για τον ashdown μιλάμε; Αν είναι δύσκολο να φύγει, εκβίασε τα πράγματα όσο είναι δυνατόν ώστε να μη χάσεις τον σίγουρο. Βασικά, αν έχεις δυσκολευτεί πολύ να βρεις αγοραστή, δώστον με τη μία. Δικός σου είναι, ό,τι θέλεις τον κάνεις. Δεν υπάρχουν ηθικά διλήμματα.
Ώχ ναι. Για τον ashdown πρόκειται.. Με ξετρύπωσες...
-
Επειδή μάλλον ταλαιπωρείσαι κάτι μήνες να τον δώσεις:
ειδοποιείς τον 1ο ότι πρέπει να έρθει αύριο/μεθαύριο να τον ακούσει και να αποφασίσει και ταυτόχρονα ρωτάς τον 2ο αν μπορεί να περιμένει 2 μέρες.
Αν ο 2ος μπορεί να περιμένει, έχει καλώς. Αν όχι, του τον δίνεις με την μία, χωρίς καμία τύψη.Έχω περάσει την φάση που προσπαθούσα να βρω έστω κι έναν αγοραστή και δεν θα συγχωρούσα τον εαυτό μου αν τον έχανε για ηθικές χαζομάρες.
-
το σωστότερο είναι να ενημερώσεις κάποιον που 'ίσως'ενδιαφέρεται ότι υπάρχει σοβαρή πρόταση από κάποιν άλλον, κ πως αν πραγμαικά ενδιαφέρεται ας επισπεύσει τις διαδικασίες μέχρι να το δει κ αποφασίσει.
ειδάλλως, το δίνεις στον σίγουρο κ τελείωσε...
ο έμπορος είναι ένα επάγγελμα που είναι πολύ σλκηρό. πρέπει όταν σου ζητούν δανεικά οι συγγενείς σου, να ανοίγεις το συρτάρι κ να τους λες πως δεν εχεις εισπράξεις ακόμα κ αν εχεις τζίρο... για αυτό αν θέλεις να εμπορευτείς κάτι, μην ψάχνεις τόσο πολύ για κώδικες ηθικής δεοντολογίας... λοίταξε να κάνεις τη δουλειά σου κ άσε τα υπόλοιπα. -
To σωστό και ηθικό όπως σε ενημέρωσαν και οι προηγούμενοι είναι να ειδοποιήσεις και τους δύο πιθανούς αγοραστές.
Τον πρώτο να μην σε έχει στο περίμενε και τον δεύτερο να κάνει λίγο υπομονή για μερικές μέρες. -
Ο χρήστης PeterPan έγραψε:
το σωστότερο είναι να ενημερώσεις κάποιον που 'ίσως'ενδιαφέρεται ότι υπάρχει σοβαρή πρόταση από κάποιν άλλον, κ πως αν πραγμαικά ενδιαφέρεται ας επισπεύσει τις διαδικασίες μέχρι να το δει κ αποφασίσει.ειδάλλως, το δίνεις στον σίγουρο κ τελείωσε...
ο έμπορος είναι ένα επάγγελμα που είναι πολύ σλκηρό. πρέπει όταν σου ζητούν δανεικά οι συγγενείς σου, να ανοίγεις το συρτάρι κ να τους λες πως δεν εχεις εισπράξεις ακόμα κ αν εχεις τζίρο... για αυτό αν θέλεις να εμπορευτείς κάτι, μην ψάχνεις τόσο πολύ για κώδικες ηθικής δεοντολογίας... λοίταξε να κάνεις τη δουλειά σου κ άσε τα υπόλοιπα.συμφωνώ και εγώ με αυτό.
-
Δωστο σε αυτον που θα δωσει τα περισσοτερα...
Δεν υφισταται θεμα ηθικης ταξεως.
Ακομα και να το ειχες υποσχεθει στον πρωτο που σε καλεσε (κατι που δεν βλεπω να εγραψες) που και παλι θα μπορουσες να του πεις ευγενικα οτι δεχθηκες μια πιο συμφερουσα προταση...Εκτος αν μιλαμε για δωρεα οργανων και λιστες αναμονης...
-
Ο χρήστης Vasgti έγραψε:
Ενημερώνεις τον δεύτερο, ότι υπάρχει αυτό το θεματάκι και αν δεν το θέλει ο πρώτος, θα το δώσεις σε εκείνον.Επίσης ενημερώνεις τον πρώτο, ότι ενδιαφέρεται άμεσα ένας δεύτερος, οπότε να έχεις και εσύ μια άμεση απάντηση για να ξέρεις πως να κινηθείς.
+1
-
To σωστο ειναι να δινεται σαυτον που ειναι προθυμος να πληρωσει πρωτος ή/και περισσοτερα. Δεν υπαρχει τιποτα ηθικο σε μια αγγελια.
Φυσικα οταν μιλαμε για σταθερους πελατες αλλαζει εντελως το θεμα.
-
Αυτα τα πραγματα τα ξεκαθαριζεις απο την αρχη σε μια τετοια κατασταση, δλδ οταν μιλησες με τον πρωτο επρεπε να του πεις οτι αν μεχρι να βρει αυτος χρονο να το δει, ερθει καποιος αλλος κα ιτου κανει οτι δεν θα τον περιμενεις. οποτε ο καθενας κανονιζει την πορεια του.
Κατι το οποιο θα τον εκανε να βιαστει (τον πρωτο) εινα ινα του ελεγες οτι εχει εκδηλωσει ενας ενδιαφερων το εχει δει και του κανει αλλα αυτη την στιγμη δεν εχει τα € ή οτι κανει παζαρια, και εσυ δεν πεφτεις ουτε € παρκαατω. Οποτε τον βαζεις σε 2 τριπακια.
α) να βιαστει γιατι υπαρχει καποιος που ενδιαφερεται αλλα κανει παζαρια/δεν εχει τα € τωρα αλλα μπορει να τα εχει αυριο.β) να μην σκεφτει καν να σου κανει παζαρια!
Αν ειναι κατι που προσπαθεις καιρο να πουλησεις, το δινεις επι τόπου, αλλιως...εγω προσωπικα θα κρατουσα σειρα.
-
Λοιπόν τελικά πούλησα τον ashdown και έκανα τα εξής. Ενημέρωσα και τους δύο για την ύπαρξη άλλου αγοραστή και κράτησα σειρά. Ήρθε πρώτα αυτός που επικοινώνησε πρώτα μαζί μου και τον πήρε. Βέβαια ενώ ήταν να έρθει Κυριακή πρωί βιάστηκε λιγάκι και ήρθε σήμερα δηλαδή Πέμπτη βράδυ. Όσον αφορά την τιμή δεν έκανε παζάρια και εγώ ούτε θα δεχόμουν εφόσον είχα και άλλο που μου είχε πει οτι τον ήθελε σίγουρα.
Δίλημα. Σωστό ή συμφέρον?