-
Ο χρήστης the_ace έγραψε:
Ναι μεν το αυτοκίνητο με νεκρά καίει 0.5 λιτρα/100km και με ταχύτητα καίει 0 Αφού κόβεται η παροχή καυσίμου αλλά με νεκρά το αυτοκίνητο ρολλαρει ελεύθερα και διανύει μεγάλη απόσταση ενώ με ταχύτητα το αμάξι κόβει αρκετά οπότε θα αναγκαστείς να πατήσεις γκάζι....Μιλάμε βέβαια για κατηφόρα έστω και ελαφριά, μεγάλης απόστασης.
Δεν μπορούν να ισχύουν και τα δύο, ή το ένα ή το άλλο, δηλαδή ή θα κόβει ή θα κατεβαίνεις σε κατηφόρα.
Σε κατηφόρα οποιασδήποτε κλίσης δεν χρειάζεται να πατήσεις γκάζι, μπορεί και καθόλου, άρα πάντα θα καις λιγότερο έχοντας σχέση στο κιβώτιο, από ότι αν ο κινητήρας δουλεύει στο ρελαντί (χωρίς σχέση στο κιβώτιο).
Ποια δύο αδερφε; Με ταχύτητα μέσα όλα τα αυτοκίνητα επιβραδύνουν στην κατηφόρα. Με νεκρά όχι. Τι πιο απλό. Εκτός και αν μιλάτε για τίποτα κατηφορες με κλίση 40%.
-
Μια παρεμφερή απορία. Νεκρά δε βάζω σχεδόν ποτέ εκτός από ένα'παιχνίδι' που παίζω... Αν έχει καπου ψιλοανηφορικη κλίση και βλέπω ότι στο τελείωμα θα πρέπει να ακινητοποιηθει το αυτοκίνητο, προσπαθώ να φτάσω με νεκρά και να σταματήσω εκεί χωρίς φρένο, παίζοντας μόνο με τη βαρύτητα τριβές κτλ.
Όταν έχει κανείς αυτόματο κιβώτιο, μπορει να βάλει νεκρά για λίγο; αν ναι, αν χρειαστεί να βάλεις ταχύτητα εκ κινησει (πχ μια τέταρτη και γκάζι) τι κάνεις;
-
Στα αυτοματα με μετατροπεα ροπής απλα μην το κάνεις ποτέ. Λιγα κιβώτια της μερσεντες και κάποια αμερικανικα ξερω οτι ειναι ανθεκτικά σε τέτοια συμπεριφορά. Για την ιστορία το χω κανει κ σε κατηφόρα με 120-130 κενο κ μετά D, και καταλαθος με 2α κ γκαζι να βγαλω κενό. Τα δισκάκια την ακουν για πλάκα.
-
Ο χρήστης ohristou έγραψε:
Ναι μεν το αυτοκίνητο με νεκρά καίει 0.5 λιτρα/100km και με ταχύτητα καίει 0 Αφού κόβεται η παροχή καυσίμου αλλά με νεκρά το αυτοκίνητο ρολλαρει ελεύθερα και διανύει μεγάλη απόσταση ενώ με ταχύτητα το αμάξι κόβει αρκετά οπότε θα αναγκαστείς να πατήσεις γκάζι....Μιλάμε βέβαια για κατηφόρα έστω και ελαφριά, μεγάλης απόστασης.
Δεν μπορούν να ισχύουν και τα δύο, ή το ένα ή το άλλο, δηλαδή ή θα κόβει ή θα κατεβαίνεις σε κατηφόρα.
Σε κατηφόρα οποιασδήποτε κλίσης δεν χρειάζεται να πατήσεις γκάζι, μπορεί και καθόλου, άρα πάντα θα καις λιγότερο έχοντας σχέση στο κιβώτιο, από ότι αν ο κινητήρας δουλεύει στο ρελαντί (χωρίς σχέση στο κιβώτιο).
Ποια δύο αδερφε; Με ταχύτητα μέσα όλα τα αυτοκίνητα επιβραδύνουν στην κατηφόρα. Με νεκρά όχι. Τι πιο απλό. Εκτός και αν μιλάτε για τίποτα κατηφορες με κλίση 40%.
Άρα δηλαδή το Πάσχα που κατέβηκα από Τρίκαλα μέχρι Ξυλόκαστρο με το Kuga, έχοντας μονίμως 6η στο κιβώτιο και χωρίς να ακουμπήσω το γκάζι, δεν συνέβη ποτέ και το φαντάστηκα ? Λες να με πείραξε τόσο πολύ το κοκορέτσι Επίσης, κανένα αυτοκίνητο δεν επιβραδύνει στην κατηφόρα όταν έχει σχέση στο κιβώτιο, απλά δεν επιταχύνει με τον ίδιο ρυθμό αν δεν είχε σχέση.
Δεν ξέρω για ποια αυτοκίνητα και ποιες κατηφόρες μιλάς, πάντως εγώ έχω κατέβει χιλιάδες φορές σε αρκετά normal δρόμους (π.χ. Τρίκαλα-Ξυλόκαστρο ζήτημα να φτάνει το 15% σε 2-3 σημεία, και έχει μερικά εντελώς επίπεδα τμήματα, τα οποία πέρασα απλά και μόνο με τη φόρα του οχήματος), όποτε το έχω κάνει με σχέση στο κιβώτιο μια χαρά έφτασα μέχρι το τέλος της κατηφόρας, μερικές φορές χωρίς καν να ακουμπήσω το γκάζι. Και αυτό ακόμα και αν φρέναρα στις φουρκέτες, ακόμα και αν υπάρχουν επίπεδα τμήματα, που συνήθως τα γνωρίζω και φροντίζω να έχει πάρει φόρα το εκάστοτε αυτοκίνητό μου. Ειδικά το κατέβασμα από Τρίκαλα το έχω κάνει έτσι με καμιά 10αρια αυτοκίνητα, πάντα έχω καταφέρει αυτό που αναφέρω.
-
Τα μοτέρ πετρελαίου δεν κόβουν όπως της βενζίνης.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Τα μοτέρ πετρελαίου δεν κόβουν όπως της βενζίνης.Ίσως είναι αυτό που λέει ο Quadra. Εγώ μιλάω για βενζίνη και δεν έχω άποψη για πετρέλαιο. Σε αυτοκίνητα βενζίνης ισχύει αυτό που λέω. Από εκεί και μετά όπως βολεύεται ο καθείς.
-
Ίσως είναι αυτό που λέει ο Quadra. Εγώ μιλάω για βενζίνη και δεν έχω άποψη για πετρέλαιο. Σε αυτοκίνητα βενζίνης ισχύει αυτό που λέω. Από εκεί και μετά όπως βολεύεται ο καθείς.
Επιμένεις κιόλας Και σε βενζίνη το ίδιο ισχύει, εγώ έτσι και αλλιώς πάντα μοτέρ βενζίνης είχα. Και στο κάτω-κάτω απλή Φυσική Γυμνασίου είναι, γιατί συνεχίζουμε να συζητάμε το προφανές ? Εφόσον η συνισταμένη δυνάμεων (βάρος - αντίσταση) επί του επιπέδου που κινείται η μάζα δίνει επιτάχυνση στην εν λόγω μάζα του οχήματος, αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει εσαεί. Άρα αν δεν μειωθεί η κλίση (π.χ. επίπεδο τμήμα) ή δεν αυξηθεί η αντίσταση (π.χ. φρενάρισμα), το όχημα θα συνεχίσει να επιταχύνει.
-
Ο χρήστης the_ace έγραψε:
Ίσως είναι αυτό που λέει ο Quadra. Εγώ μιλάω για βενζίνη και δεν έχω άποψη για πετρέλαιο. Σε αυτοκίνητα βενζίνης ισχύει αυτό που λέω. Από εκεί και μετά όπως βολεύεται ο καθείς.
Επιμένεις κιόλας Και σε βενζίνη το ίδιο ισχύει, εγώ έτσι και αλλιώς πάντα μοτέρ βενζίνης είχα. Και στο κάτω-κάτω απλή Φυσική Γυμνασίου είναι, γιατί συνεχίζουμε να συζητάμε το προφανές ? Εφόσον η συνισταμένη δυνάμεων (βάρος - αντίσταση) επί του επιπέδου που κινείται η μάζα δίνει επιτάχυνση στην εν λόγω μάζα του οχήματος, αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει εσαεί. Άρα αν δεν μειωθεί η κλίση (π.χ. επίπεδο τμήμα) ή δεν αυξηθεί η αντίσταση (π.χ. φρενάρισμα), το όχημα θα συνεχίσει να επιταχύνει.
Επιμένω ρε μεγάλε. Διανύσω κατηφορες 5 χιλιομέτρων κάθε μέρα με διαφορά αυτοκίνητα και με ταχύτητα μετά τα 300 μέτρα χρειάζεται να πατήσω γκάζι γιατί η ταχύτητα έχει πέσει τουλάχιστον κατά 20 χλμ. ανα ώρα κάτι που δεν συμβαίνει με νεκρά.
Θα μου μιλήσεις και για φυσική γυμνασίου. Όταν έχει κουμπωμενη ταχύτητα υπεισέρχονται εκτός από την αεροδυναμική αντίσταση του οχήματος και την αντίσταση κύλισης των ελαστικών, απώλειες λόγω των κινουμένων μερών του σασμαν και του κινητηρα. Με νεκρά απομονώνεται τελείως ο κινητήρας και το σασμαν και οι τριβές τους. Απλή λογική και φυσική δημοτικού. Τώρα αν εσύ διανύει κατηφορες 50-100 μέτρων και δεν προλαβαίνεις να δεις το κόψιμο πρόβλημα σου. Το kuga της υπογραφής σου μου φαινεται για πετρελαιο παντως. -
Επιμένω ρε μεγάλε. Διανύσω κατηφορες 5 χιλιομέτρων κάθε μέρα με διαφορά αυτοκίνητα και με ταχύτητα μετά τα 300 μέτρα χρειάζεται να πατήσω γκάζι γιατί η ταχύτητα έχει πέσει τουλάχιστον κατά 20 χλμ. ανα ώρα κάτι που δεν συμβαίνει με νεκρά.
Θα μου μιλήσεις και για φυσική γυμνασίου. Όταν έχει κουμπωμενη ταχύτητα υπεισέρχονται εκτός από την αεροδυναμική αντίσταση του οχήματος και την αντίσταση κύλισης των ελαστικών, απώλειες λόγω των κινουμένων μερών του σασμαν και του κινητηρα. Με νεκρά απομονώνεται τελείως ο κινητήρας και το σασμαν και οι τριβές τους. Απλή λογική και φυσική δημοτικού. Τώρα αν εσύ διανύει κατηφορες 50-100 μέτρων και δεν προλαβαίνεις να δεις το κόψιμο πρόβλημα σου. Το kuga της υπογραφής σου μου φαινεται για πετρελαιο παντως.Η 'απλή λογική και φυσική δημοτικού' πάντως δεν ταιριάζει ούτε με τη φυσική Γυμνασίου, ούτε φυσικά με την πραγματικότητα.
Και ναι δίκιο έχεις, δεν ξέρω καν τι αυτοκίνητο αγόρασα, με κορόιδεψαν και μου έδωσαν diesel αντί για βενζίνη, οι άτιμοι, και τους το είχα πει τόσες φορές. Χώρια που τόσο καιρό βάζω βενζίνη, λέτε να μου βγει κανά πρόβλημα ?
Ρε γιατί κάθομαι και ασχολούμαι....
-
Ο χρήστης Megane98hp έγραψε:
Τελικα οταν ο δρόμος είναι κατηφορικός κι εμείς θέλουμε να οδηγήσουμε οικονομικά, βάζουμε νεκρό ή αφήνουμε 5τη και το αφήνουμε να τσουρλαει μόνο του?Εξαρτάται από την κλίση του δρόμου, τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο τέλος του και άλλους παράγοντες. Δεν είναι τίποτε απόλυτο.
Σε γενικές γραμμές αν η κλίση του δρόμου είναι μεγάλη και έτσι θα αναγκαστούμε αναγκαστικά να χρησιμοποιήσουμε το φρένο, τότε καλώς την έχουμε μέσα και ίσως χρειαστεί και κατέβασμα. Αν πάλι η κλίση είναι ελάχιστη και καταλαβαίνουμε με την πείρα μας ότι ρολάροντας φτάνουμε σχεδόν με την ταχύτητα που πηγαίναμε πριν, τότε συμφέρει να βάλουμε νεκρά διότι διαφορετικά αφήνοντας το γκάζι στην ουσία φρενάρουμε με τον κινητήρα και στο τέλος θα χρειαστούμε πάλι καύσιμο για την επιτάχυνση. Εννοείται βέβαια ότι η κατηφόρα δεν βαστάει 5-10 δεπτερόλεπτα σε διάρκεια διότι διαφορετικά είναι περισσότερες οι φθορές βάλε-βγάλε σχέση παρά το όφελος που επιδιώκουμε. -
Καλε μου ανθρωπε για το αυτοκινητο σου δεν θα επιμεινω. Εντάξει έχεις βενζίνη.
Ξέρεις πως λειτουργεί το αυτοκινητο; Ξέρεις από φυσική;Πάμε λοιπόν να πούμε λίγη φυσική για τα παιδάκια και λίγα στοιχεία μηχανολογίας. Κινήτε λοιπόν ένα αυτοκίνητο. Έχουμε δύο καταστάσεις. Έχουμε κουμπωμενη ταχύτητα οπότε μέσω του συμπλέκτη είναι συνδεδεμένος ο κινητήρας και το κιβώτιο στο σύστημα διεύθυνσης. Το αυτοκίνητο δέχεται αντίθετες προς την κατεύθυνση του δυνάμεις οι οποίες οφείλονται στην αεροδυναμική αντίσταση, στην αντίσταση κύλισης του οχήματος λόγω ελαστικών, ελάχιστης επαφής των τακακιων κτλ και απώλειες λόγω τριβης των κινουμένων μερών του κινητήρα και του κιβωτίου με την μορφή θερμότητας. Έχεις λοιπόν χοντρικά 4 παράγοντες που προκαλούν επιβράδυνση του κινούμενού μέσου. Ο παράγοντας της επιτάχυνσης και της μάζας παραμένουν σταθεροί και στις δύο περιπτώσεις.
Έχουμε την δεύτερη περίπτωση όπου έχουμε νεκρά ταχύτητα που σημαίνει ότι ο κινητήρας και το κιβώτιο είναι απομονωμένα από το σύστημα διεύθυνσης του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο δέχεται αντίθετες προς την κατεύθυνση του δυνάμεις οι οποίες οφείλονται στην αεροδυναμική αντίσταση, στην αντίσταση κύλισης του οχήματος λόγω ελαστικών, ελάχιστης επαφής των τακακιων κτλ ενώ τώρα ΔΕΝ εχουμε απώλειες λόγω τριβης των κινουμένων μερών του κινητήρα και του κιβωτίου με την μορφή θερμότητας.
Με κουμπωμενη ταχύτητα έχουμε 4 παράγοντες να προκαλούν επιβράδυνση του κινητού μέσου, ενώ με νεκρά έχουμε 2 παράγοντες. Οι παρόντες επιτάχυνση και μάζα παραμένουν σταθεροί και στις δύο περιπτώσεις.Στην πρώτη περίπτωση το αυτοκίνητο επιβραδύνει περισσότερο από την δεύτερη περίπτωση λόγω απωλειών τριβης κινουμένων μερών κινητήρα και κιβωτίου.
Αυτά ισχύουν και με φυσική δημοτικού, γυμνασίου και πανεπιστημίου.
Αν δεν μπορείς να καταλάβεις στοιχειώδη πράγματα μηχανολογίας η φυσικής λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι. Άλλωστε το είπε και ο Quadra ότι αυτό που υποστηρίζεις δεν ισχύει και μηχανολογικά θέλουμε πολλά ψωμιά ακόμα για να τον φτάσουμε. Αντί να ειρωνεύεσαι κοίτα να μάθεις στοιχειώδης όρους και συνθήκες.
Εγώ δεν λυπάμαι που γράφω και ασχολούμαι απευθυνόμενος σε αυτούς που ξέρουν να διαβάζουν ελληνικά και να καταλαβαίνουν στοιχειωδώς αυτά που διαβάζουν. -
Ο χρήστης Κώστας-Χανιά έγραψε:
Τελικα οταν ο δρόμος είναι κατηφορικός κι εμείς θέλουμε να οδηγήσουμε οικονομικά, βάζουμε νεκρό ή αφήνουμε 5τη και το αφήνουμε να τσουρλαει μόνο του?
Εξαρτάται από την κλίση του δρόμου, τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο τέλος του και άλλους παράγοντες. Δεν είναι τίποτε απόλυτο.
Σε γενικές γραμμές αν η κλίση του δρόμου είναι μεγάλη και έτσι θα αναγκαστούμε αναγκαστικά να χρησιμοποιήσουμε το φρένο, τότε καλώς την έχουμε μέσα και ίσως χρειαστεί και κατέβασμα. Αν πάλι η κλίση είναι ελάχιστη και καταλαβαίνουμε με την πείρα μας ότι ρολάροντας φτάνουμε σχεδόν με την ταχύτητα που πηγαίναμε πριν, τότε συμφέρει να βάλουμε νεκρά διότι διαφορετικά αφήνοντας το γκάζι στην ουσία φρενάρουμε με τον κινητήρα και στο τέλος θα χρειαστούμε πάλι καύσιμο για την επιτάχυνση. Εννοείται βέβαια ότι η κατηφόρα δεν βαστάει 5-10 δεπτερόλεπτα σε διάρκεια διότι διαφορετικά είναι περισσότερες οι φθορές βάλε-βγάλε σχέση παρά το όφελος που επιδιώκουμε.+1. Πέστα ρε Κώστα. Απορώ με ορισμένους που δεν ξέρουν που παν τα τέσσερα, δεν κατανοούν τι διαβάζουν και θέλουν να είναι εριστικοί και είρωνες από πάνω.
-
Νομίζω ότι και οι δύο έχετε δίκιο απλά σε διαφορετικες συνθηκες ταχυτητας. Όταν πας σε μικρη κατηφόρα με 100χαω,αφήσεις γκαζι με ταχύτητα, θα κοψει αρκετά (εστω στα 60χαω) ωστε να πέσει η αντίσταση του αέρα και να έχεις συνισταμενη μηδεν. Η αντίσταση του αέρα δν ειναι σταθερη, το αντίθετο αυξάνεται με την αύξηση της ταχύτητας. Οπότε σε διαφορετικες συνθήκες ταχύτητας έχετε κ οι δυο δικιο. Απο κει και πέρα εξαρτάται απο την κλιση την αεροδυναμικη και τις συνολικες τριβες του οχήματος μέχρι που θα πέσει η ταχύτητα.
Σε αλλο τοπικ, του υγραεριου, ειπώθηκε οτι πολλά αυτοκίνητα ουσιαστικά δν εχουν cut off. Ο ψεκασμος που συνεχίζει να υφίσταται δν ξέρουμε κατα ποσο παίζει και αυτός ρολο. -
Ο χρήστης W202 AMG έγραψε:
Νομίζω ότι και οι δύο έχετε δίκιο απλά σε διαφορετικες συνθηκες ταχυτητας. Όταν πας σε μικρη κατηφόρα με 100χαω,αφήσεις γκαζι με ταχύτητα, θα κοψει αρκετά (εστω στα 60χαω) ωστε να πέσει η αντίσταση του αέρα και να έχεις συνισταμενη μηδεν. Η αντίσταση του αέρα δν ειναι σταθερη, το αντίθετο αυξάνεται με την αύξηση της ταχύτητας. Οπότε σε διαφορετικες συνθήκες ταχύτητας έχετε κ οι δυο δικιο. Απο κει και πέρα εξαρτάται απο την κλιση την αεροδυναμικη και τις συνολικες τριβες του οχήματος μέχρι που θα πέσει η ταχύτητα.
Σε αλλο τοπικ, του υγραεριου, ειπώθηκε οτι πολλά αυτοκίνητα ουσιαστικά δν εχουν cut off. Ο ψεκασμος που συνεχίζει να υφίσταται δν ξέρουμε κατα ποσο παίζει και αυτός ρολο.Ότι με ταχύτητα κουμπωμενη είναι περισσότερες οι απώλειες είναι δεδομένο λόγω όσων αναφέρω παραπάνω. Αυτό είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο και δεν είναι δική μου ερμηνεία είναι αντικειμενικό γεγονός. Απλώς σε μικρότερες ταχύτητες η αποστάσεις το φαινόμενο μπορεί να είναι λιγοτερο διακριτο χωρις ομως αυτο να συμβαινει οτι δεν υφισταται. Σε μια κατηφορα των 100 μετρων πχ με ταχύτητα 50χλμ/ωρα πιθανών να μην δεις και καμία διαφορά με ταχύτητα μέσα ή με νεκρά. Εκεί όμως δεν νομίζω να ενδιαφέρει και κανέναν και εκεί πράγματι η ταχύτητα μέσα να συμφέρει από άποψη κατανάλωσης καυσίμου. Σε μεγάλες κατηφορες όμως και με αρκετά χιλιόμετρα ανά ώρα σε επαρχιακό η εθνικό δίκτυο σαφώς και η νεκρά προσφέρει και μεγαλύτερο όφελος σε καύσιμο αφού με ταχύτητα μέσα το αυτοκίνητο κόβει αρκετά και σε επίπεδο θερμοκρασίας κινητήρα υπάρχει όφελος με νεκρά Αφού λόγω της μεγάλης ροής αέρα η θερμοκρασία πέφτει. Από εκεί και μετά ο καθένας επιλέγει τι θέλει. Θεωρώ ότι υπάρχουν σημεία όπου ένας έμπειρος οδηγός μπορεί να έχει νεκρά εφόσον δεν θα χρειαστεί να κάνει έκτακτο ελιγμό χρησιμοποιώντας το γκάζι και αν χρειαστεί να το κάνει θα έχει την εμπειρία να περάσει από νεκρά σε ταχύτητα κουμπωμένη.
Το αρχικό ερώτημα όμως ήταν η οικονομία καυσίμου. Εκεί λοιπόν η νεκρά σε μεγάλες κατηφορες και όχι σε κατηφορες 100 η 200 μέτρων, υπερέχει αρκεί ο οδηγός να μπορεί να την διαχειριστεί. -
Εγώ πάντως που στη φυσική είμαι σκράπας, αλλά στα οικονομικά τα πάω κάπως καλύτερα, νομίζω οτι τελικά, συζητάμε για εξοικονόμηση λίγων λεπτών του ευρώ... Τουλάχιστον, στο δικό μου φάσμα διαδρομών.
Σαν εκείνο το Start-Stop που μου κάθεται στο στομάχι... -
Καλε μου ανθρωπε για το αυτοκινητο σου δεν θα επιμεινω. Εντάξει έχεις βενζίνη.
Ξέρεις πως λειτουργεί το αυτοκινητο; Ξέρεις από φυσική;
....
Αν δεν μπορείς να καταλάβεις στοιχειώδη πράγματα μηχανολογίας η φυσικής λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι. Άλλωστε το είπε και ο Quadra ότι αυτό που υποστηρίζεις δεν ισχύει και μηχανολογικά θέλουμε πολλά ψωμιά ακόμα για να τον φτάσουμε. Αντί να ειρωνεύεσαι κοίτα να μάθεις στοιχειώδης όρους και συνθήκες.
Εγώ δεν λυπάμαι που γράφω και ασχολούμαι απευθυνόμενος σε αυτούς που ξέρουν να διαβάζουν ελληνικά και να καταλαβαίνουν στοιχειωδώς αυτά που διαβάζουν.Ευτυχώς που είσαι τόσο γενναιόδωρος που μου 'επιτρέπεις' να ξέρω τι αυτοκίνητο έχω. Επίσης πιστεύω ότι μετά από τόσα χρόνια Φυσικής και ΜΕΚ στο ΕΜΠ, μάλλον κάτι θα ξέρω από Φυσική και Μηχανές, οπότε δεν περιμένω να μάθω 'στοιχειώδη πράγματα μηχανολογίας' σε ένα forum από τον οποιονδήποτε, τα έχω μάθει πριν 25 χρόνια, οπότε καταλαβαίνεις ότι επιστρέφονται αυτούσιοι όλοι οι χαρακτηρισμοί.
Επίσης προφανώς και ισχύει αυτό που λέω, μια χαρά κυλάει σε κατωφέρεια ένα αυτοκίνητο με σχέση στο κιβώτιο (κάτι που έχω κάνει εγώ προσωπικά χιλιάδες φορές, σου προτείνω να το δοκιμάσεις), και προφανέστατα σε αυτοκίνητα με ηλεκτρονική διαχείριση του ψεκασμού η κατανάλωση είναι μικρότερη από ότι χωρίς σχέση.
Σε αλλο τοπικ, του υγραεριου, ειπώθηκε οτι πολλά αυτοκίνητα ουσιαστικά δν εχουν cut off. Ο ψεκασμος που συνεχίζει να υφίσταται δν ξέρουμε κατα ποσο παίζει και αυτός ρολο.Πιο κοντά στην πραγματικότητα, αν και πάλι σε οποιαδήποτε κατωφέρεια που προκαλεί συνιστώσα βάρους επί της επιφανείας ικανής να υπερνικήσει τις συνολικές αντιστάσεις, το αυτοκίνητο θα συνεχίσει να επιταχύνει, απλώς με μικρότερη επιτάχυνση από ότι αν δεν είχαμε σχέση στο κιβώτιο.
Σχεδόν όλα -για να μην πω όλα- τα αυτοκίνητα με ηλεκτρονική διαχείριση ψεκασμού έχουν cut-off όταν δεν υπάρχει φορτίο ή/και είναι κλειστή πεταλούδα, απλά όλοι οι κινητήρες ψεκάζουν κάθε τόσο λίγη βενζίνη, ώστε να διατηρούνται υγρά τα κινούμενα μέρη, καθώς και να μην πέφτει η θερμοκρασία του κινητήρα. Το έχω δει αρκετές φορές, το επιβεβαίωσα και με το Kuga το Πάσχα, οπότε έβλεπα κάθε τόσο το 0,0lt/km να παίρνει στιγμιαία μη μηδενικές τιμές.
-
Σε αλλο τοπικ, του υγραεριου, ειπώθηκε οτι πολλά αυτοκίνητα ουσιαστικά δν εχουν cut off. Ο ψεκασμος που συνεχίζει να υφίσταται δν ξέρουμε κατα ποσο παίζει και αυτός ρολο.Ότι με ταχύτητα κουμπωμενη είναι περισσότερες οι απώλειες είναι δεδομένο λόγω όσων αναφέρω παραπάνω. Αυτό είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο και δεν είναι δική μου ερμηνεία είναι αντικειμενικό γεγονός. Απλώς σε μικρότερες ταχύτητες η αποστάσεις το φαινόμενο μπορεί να είναι λιγοτερο διακριτο χωρις ομως αυτο να συμβαινει οτι δεν υφισταται. Σε μια κατηφορα των 100 μετρων πχ με ταχύτητα 50χλμ/ωρα πιθανών να μην δεις και καμία διαφορά με ταχύτητα μέσα ή με νεκρά. Εκεί όμως δεν νομίζω να ενδιαφέρει και κανέναν και εκεί πράγματι η ταχύτητα μέσα να συμφέρει από άποψη κατανάλωσης καυσίμου. Σε μεγάλες κατηφορες όμως και με αρκετά χιλιόμετρα ανά ώρα σε επαρχιακό η εθνικό δίκτυο σαφώς και η νεκρά προσφέρει και μεγαλύτερο όφελος σε καύσιμο αφού με ταχύτητα μέσα το αυτοκίνητο κόβει αρκετά και σε επίπεδο θερμοκρασίας κινητήρα υπάρχει όφελος με νεκρά Αφού λόγω της μεγάλης ροής αέρα η θερμοκρασία πέφτει. Από εκεί και μετά ο καθένας επιλέγει τι θέλει. Θεωρώ ότι υπάρχουν σημεία όπου ένας έμπειρος οδηγός μπορεί να έχει νεκρά εφόσον δεν θα χρειαστεί να κάνει έκτακτο ελιγμό χρησιμοποιώντας το γκάζι και αν χρειαστεί να το κάνει θα έχει την εμπειρία να περάσει από νεκρά σε ταχύτητα κουμπωμένη.
Το αρχικό ερώτημα όμως ήταν η οικονομία καυσίμου. Εκεί λοιπόν η νεκρά σε μεγάλες κατηφορες και όχι σε κατηφορες 100 η 200 μέτρων, υπερέχει αρκεί ο οδηγός να μπορεί να την διαχειριστεί.Δεν διαφωνώ! Εγνατία, απο Κοζάνη για Βέροια , μετά τα διόδια, είτε βαλεις ταχύτητα κ το αφησεις να τσουλησει, είτε κενο δν θα χρειαστεί να πατησεις ποτέ γκαζι. Απλά με ταχύτητα κάποια κομμάτια θα σε ριξουν περισσότερο αν έχεις υπομονή. Πάντως το κενο έχει σαφως υψηλότερη 'τελική' σε σχέση με την ταχύτητα αφού αφαιρεις μια συνολικη δύναμη τριβης.
Πάντως για να λυθεί η απορία ποσο κόβει η ταχύτητα με κενο, βάζεις 1η 4000σαλ εν κινήσει και αφήνεις γκαζι. Τουλάχιστον στο w202 1800κυβικα κόβει πολύ -
Το αρχικό ερώτημα όμως ήταν η οικονομία καυσίμου. Εκεί λοιπόν η νεκρά σε μεγάλες κατηφορες και όχι σε κατηφορες 100 η 200 μέτρων, υπερέχει αρκεί ο οδηγός να μπορεί να την διαχειριστεί.Μιλάτε γενικά και αόριστα και άκρη δεν βγαίνει!!!
Το έχω ταχύτητα στην κατηφόρα;;;;; διαλέξτε μια από τις 6 η' 5........ με μεγάλη σχέση αργά αλλά σταθερά το αυτοκίνητο επιταχύνει και έχεις οικονομία και ασφάλεια! Με πρώτη και δευτέρα λογικό είναι να σε φρενάρει και να μη σε αφήνει να επιταχύνεις.
Για μένα η οδήγηση με νεκρά.........είναι εγκληματικό! -
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
διαλέξτε μια από τις 6 η' 5........ με μεγάλη σχέση αργά αλλά σταθερά το αυτοκίνητο επιταχύνει και έχεις οικονομία και ασφάλεια! Με πρώτη και δευτέρα λογικό είναι να σε φρενάρει και να μη σε αφήνει να επιταχύνεις.
Για μένα η οδήγηση με νεκρά.........είναι εγκληματικό!Συμφωνώ!
Για χαλαρή κι οικονομική οδήγηση θεωρώ καλό η σχέση στο κιβώτιο να προσαρμοσμόζεται στη κατηφόρα και τις απώλειες ώστε να μην χρειάζεσαι συνέχεια φρένο. Σε κατηφορικό δρόμο με στροφές και ορεξάτη οδήγηση, η σωστή σχέση είναι περίπου αυτή που θα χρησιμοποιούσες για να ανέβεις.
-
τί κερδίζεις συνολικά σε λίτρα βενζίνης;
Διάφορες Τεχνικές απορίες..........