-
Ο χρήστης Tzabaras έγραψε:
Άλλη μία ερώτηση: το χειρόφρενο αν το τραβήξεις δυνατά κάνει τη δουλειά του σερβόφρενου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης;
Μαλακά το τραβαμε σε αναγκη, γιατι αμα μπλοκαρει τους τροχους μετα πας οπου να 'ναι
-
πάρε μια Α-Β αυτοκινήτου να γλυτώσεις από εμάς και εμείς από εσένα.
Και ποιος σε υποχρέωσε να διαβάσεις τα γραπτά μας σε αυτό το τόπικ των αρχαρίων; Προφανώς τα ξέρεις πολύ καλύτερα από πολλούς εδώ μέσα. Αλλά άμα σε κουράζουν οι απορίες των αρχαρίων άστες και διάβασε κάτι άλλο για το επίπεδό σου.
Μα καποια πραγματα ειναι τοσο ευκολα να τα αντιληφθεις που σορρυ αν το λεω ωμα ... αλλα καναμε τα βυζια μας σαν θερμοφορες απο το τραβηγμα με αυτα που διαβαζουμε!
-
Απλά οι ασχολούμενοι με τις επισκευές δεν μπορούν να πάνε 'back to the drawing board' γιατί ποτέ δεν υπήρξε 'drawing board'. Αλλά κάποιος που σχεδιάζει αυτοκίνητα δεν έχει αυτούς τους περιορισμούς, για παράδειγμα μερικά καινούρια αυτοκίνητα σβήνουν τελείως τη μηχανή στα φανάρια (άμα το πρότεινα εγώ αυτό σε forum πριν από κάποια χρόνια θα έπεφτε η μισή μαστορο-συντεχνία να με φάει για τις ζημιές στη μίζα κλπ τραβώντας ανηλεώς τα βυζιά της). Από αυτό το feature μέχρι το αυτοκίνητο που σβήνει τελείως τη μηχανή στην κατηφόρα για μείωση φθορών ή για άλλους λόγους πόση άραγε είναι η απόσταση, τι άλλες τεχνολογίες φρένων υπάρχουν ή είναι υπό ανάπτυξη και θα τις δούμε προσεχώς ώστε να μην απαιτείται αναμμένη μηχανή στην κατηφόρα πχ και να κοντραλάρεται καλύτερα το αμάξι χωρίς τη μηχανή αναμμένη; Σίγουρα αυτό δεν είναι για τα μαστόρια να το απαντήσουν, είναι για αυτούς που σχεδιάζουν αυτοκίνητα, άλλος τρόπος σκέψης, πιο ακαδημαϊκός.
-
Και ποιος σε υποχρέωσε να διαβάσεις τα γραπτά μας σε αυτό το τόπικ των αρχαρίων; Προφανώς τα ξέρεις πολύ καλύτερα από πολλούς εδώ μέσα. Αλλά άμα σε κουράζουν οι απορίες των αρχαρίων άστες και διάβασε κάτι άλλο για το επίπεδό σου.
Τι σχέση εχεις με την οδηγηση και ποσο χρονων είσαι;
-
Έχεις κανά κορίτσι για παντριά και ρωτάς;
-
Απλά οι ασχολούμενοι με τις επισκευές δεν μπορούν να πάνε 'back to the drawing board' γιατί ποτέ δεν υπήρξε 'drawing board'. Αλλά κάποιος που σχεδιάζει αυτοκίνητα δεν έχει αυτούς τους περιορισμούς, για παράδειγμα μερικά καινούρια αυτοκίνητα σβήνουν τελείως τη μηχανή στα φανάρια (άμα το πρότεινα εγώ αυτό σε forum πριν από κάποια χρόνια θα έπεφτε η μισή μαστορο-συντεχνία να με φάει για τις ζημιές στη μίζα κλπ τραβώντας ανηλεώς τα βυζιά της). Από αυτό το feature μέχρι το αυτοκίνητο που σβήνει τελείως τη μηχανή στην κατηφόρα για μείωση φθορών ή για άλλους λόγους πόση άραγε είναι η απόσταση, τι άλλες τεχνολογίες φρένων υπάρχουν ή είναι υπό ανάπτυξη και θα τις δούμε προσεχώς ώστε να μην απαιτείται αναμμένη μηχανή στην κατηφόρα πχ και να κοντραλάρεται καλύτερα το αμάξι χωρίς τη μηχανή αναμμένη; Σίγουρα αυτό δεν είναι για τα μαστόρια να το απαντήσουν, είναι για αυτούς που σχεδιάζουν αυτοκίνητα, άλλος τρόπος σκέψης, πιο ακαδημαϊκός.Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς;
Υπάρχουν και άλλες τεχνολογίες φρένων
-
Έχεις κανά κορίτσι για παντριά και ρωτάς;Για να δω αν θα πρέπει να πας στον παιδικό ή στο δημοτικό.
Δεν φτάνει που προσπαθούμε να σε βοηθήσουμε μπας και βγεις απο την ασχετοσύνη που έχεις μας την λες και απο πάνω.
:whatever -
Έχεις κανά κορίτσι για παντριά και ρωτάς;Eμ θες βοηθεια, εμ εισαι ερριστικος.
Αν ελεγες οτι εισαι 18-19 που μολις πηρες το διπλωμα οδηγησης, κανεις δεν θα σε δουλευε.Μετα πας και γραφεις αυτο
Απλά οι ασχολούμενοι με τις επισκευές δεν μπορούν να πάνε 'back to the drawing board' γιατί ποτέ δεν υπήρξε 'drawing board'. Αλλά κάποιος που σχεδιάζει αυτοκίνητα δεν έχει αυτούς τους περιορισμούς, για παράδειγμα μερικά καινούρια αυτοκίνητα σβήνουν τελείως τη μηχανή στα φανάρια (άμα το πρότεινα εγώ αυτό σε forum πριν από κάποια χρόνια θα έπεφτε η μισή μαστορο-συντεχνία να με φάει για τις ζημιές στη μίζα κλπ τραβώντας ανηλεώς τα βυζιά της). Από αυτό το feature μέχρι το αυτοκίνητο που σβήνει τελείως τη μηχανή στην κατηφόρα για μείωση φθορών ή για άλλους λόγους πόση άραγε είναι η απόσταση, τι άλλες τεχνολογίες φρένων υπάρχουν ή είναι υπό ανάπτυξη και θα τις δούμε προσεχώς ώστε να μην απαιτείται αναμμένη μηχανή στην κατηφόρα πχ και να κοντραλάρεται καλύτερα το αμάξι χωρίς τη μηχανή αναμμένη; Σίγουρα αυτό δεν είναι για τα μαστόρια να το απαντήσουν, είναι για αυτούς που σχεδιάζουν αυτοκίνητα, άλλος τρόπος σκέψης, πιο ακαδημαϊκός.
Ε, περιμενε και αλλο δουλεμα.
Δεν ειναι κακο να μην ξερεις, ειναι κακο να νομιζεις οτι ξερεις.
-
O αρχάριος που έχει τον κοινό νου ρωτάει πρώτα τι είναι το χειρόφρενο, και τι είνα9ι το σερβόφρενο, ο αρχάριος που δεν έχει κοινό νού αλλά είναι αλλού πετάει το τούβλο ( αν τραβήξω δυνατά το χειρόφρενο είναι ίδιο με το σερβόφρενο )
Αν θέλεις απάντηση, το δυνατό ρύφηγμα κάνει τη δουλειά του σερβόφρενου, και το δυνατό τράβηγμα κάνει τη δουλειά του χειρόφρενου.
Ξαναλέω, μάθε τι είναι το κάθε εξάρτημα, τι κάνει και πως δουλεύει, και συνδυαστικά θα κατανοήσεις πως λειτουργούν όλα μαζί.
Αν δεν μάθεις τα βασικά, την Α-Β του αυτοκινήτου μια ζωή θα αναρωτιέσαι τι είναι και τι κάνει.Εγώ επιμένω ότι μας τρολάρεις και το γλεντάς.
Μη μου απαντήσεις, δε χρειάζεται.
Αυτό εδώ το λογίδριο τι το ήθελες ?
Tzabaras έγραψε:
Απλά οι ασχολούμενοι με τις επισκευές δεν μπορούν να πάνε 'back to the drawing board' γιατί ποτέ δεν υπήρξε 'drawing board'. Αλλά κάποιος που σχεδιάζει αυτοκίνητα δεν έχει αυτούς τους περιορισμούς, για παράδειγμα μερικά καινούρια αυτοκίνητα σβήνουν τελείως τη μηχανή στα φανάρια (άμα το πρότεινα εγώ αυτό σε forum πριν από κάποια χρόνια θα έπεφτε η μισή μαστορο-συντεχνία να με φάει για τις ζημιές στη μίζα κλπ τραβώντας ανηλεώς τα βυζιά της). Από αυτό το feature μέχρι το αυτοκίνητο που σβήνει τελείως τη μηχανή στην κατηφόρα για μείωση φθορών ή για άλλους λόγους πόση άραγε είναι η απόσταση, τι άλλες τεχνολογίες φρένων υπάρχουν ή είναι υπό ανάπτυξη και θα τις δούμε προσεχώς ώστε να μην απαιτείται αναμμένη μηχανή στην κατηφόρα πχ και να κοντραλάρεται καλύτερα το αμάξι χωρίς τη μηχανή αναμμένη; Σίγουρα αυτό δεν είναι για τα μαστόρια να το απαντήσουν, είναι για αυτούς που σχεδιάζουν αυτοκίνητα, άλλος τρόπος σκέψης, πιο ακαδημαϊκός.Από τη 10ετία του ΄80 υπάρχουν αυτοκίνητα που αντί για σερβόφρενο έχουν αντλία υψηλής πίεσης και δεν χρειάζεται σερβόφρενο και υποπίεση, ανοίγεις τον διακόπτη και έχεις φρένα χωρίς να λειτουργεί η μηχανή, εκτός από το τετρακίνητο τούρμπο το δικό μου ( Renault του 1992 ) τα περισσότερα μεγάλα Γερμανικά της εποχής ΄85 - ΄95 είχαν αυτό το σύστημα.
Αλλά μας κάνεις πλάκα, μια δείχνεις ότι ξέρεις ξέρεις και μια μας το παίζεις του νηπιαγωγείου ( αυτοκινητιστικά ) πρέπει να κουράζεσαι να βρίσκεις ερωτήσεις που θα είναι περίεργες, λες και μας κάνεις τέστ.
-
... για να συνεχίσω....
Δεν πρέπει να είναι μόνο η μηχανή αναμένη για να κοντρολάρεις το όχημα στην κατάβαση, πρέπει να έχεις ταχύτητα στο κιβώτιο και αμπραγιάριστο. Αυτό μπορει να γίνει και αν με σβηστή την μηχανή σε περιπτώσεις εκτάκτης ανάγκης ή αν σβήσει απο βλάβη ή άλλο πρόβλημα. Απλά το θέμα μετά είναι τί γίνεται αν υπάρχει υδραυλικό τιμόνι που θέλει μπράτσα για κουμαντάρισμα.
Το έχουμε ξανασυζητήσει αυτό΄ , αν θυμάμαι καλά στο θέμα Βενζίνα. Τα καρμπυρατεράτα για οικονομία σε κατηφέρεια ( οχι κατηφόρααααααααα) είναι προτιμότερο με νεκρά καθώς στο ρελαντί καιει λιγότερο απο το να έχει ταχύτητα καθώς οσο γυρνάει η μηχανή άναλογα τροφοδοτούν με κάυσιμο. Στα νεότερα με ψεκασμό και εγκέφαλο προτιμότερο είναι να έχεις ταχύτητα καθώς ο χάρτης στο άσε δεν τροφοδοτεί με βενζίνα μέχρι ενός ορίου στροφών κάτω από το οποίο ξεκινάει να δίνει πάλι......
-
Ο χρήστης Greek έγραψε:
... για να συνεχίσω....Δεν πρέπει να είναι μόνο η μηχανή αναμένη για να κοντρολάρεις το όχημα στην κατάβαση, πρέπει να έχεις ταχύτητα στο κιβώτιο και αμπραγιάριστο. Αυτό μπορει να γίνει και αν με σβηστή την μηχανή σε περιπτώσεις εκτάκτης ανάγκης ή αν σβήσει απο βλάβη ή άλλο πρόβλημα. Απλά το θέμα μετά είναι τί γίνεται αν υπάρχει υδραυλικό τιμόνι που θέλει μπράτσα για κουμαντάρισμα.
Το έχουμε ξανασυζητήσει αυτό΄ , αν θυμάμαι καλά στο θέμα Βενζίνα. Τα καρμπυρατεράτα για οικονομία σε κατηφέρεια ( οχι κατηφόρααααααααα) είναι προτιμότερο με νεκρά καθώς στο ρελαντί καιει λιγότερο απο το να έχει ταχύτητα καθώς οσο γυρνάει η μηχανή άναλογα τροφοδοτούν με κάυσιμο. Στα νεότερα με ψεκασμό και εγκέφαλο προτιμότερο είναι να έχεις ταχύτητα καθώς ο χάρτης στο άσε δεν τροφοδοτεί με βενζίνα μέχρι ενός ορίου στροφών κάτω από το οποίο ξεκινάει να δίνει πάλι......
Όταν γυρίζει ο κινητήρας με ταχύτητα στο σαζμάν λόγω κατωφέρειας, υπάρχει και υποπίεση για τα φρένα και μέσω του ιμάντα που κινεί την τροχαλία, κινείται και η αντλία του τιμονιού, άσχετα αν δεν λειτουργεί από βλάβη ο κινητήρας, αρκεί να περιστρέφεται έχοντας μια ταχύτητα στο σασμάν.
-
Δεν ξέρω αν ισχύει σε όλα , πάντως σε Toyoace του ΄70 (βενζινοκινητο Duna ουσία) τα φρένα τσιμεντόλιθος με κλειστη μηχανη....... Και να πρέπει να κατεβεις δρομο με σβηστή μηχανη βράδυ με βροχη από σκουπίδι στο καρμπυρατερ κατηφόρα πίσω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία..... Αφου δε με μπαγλαρωσαν και δε τράκαρα πρέπει να ήμουν πιλότος...
-
Ο χρήστης Greek έγραψε:
Δεν ξέρω αν ισχύει σε όλα , πάντως σε Toyoace του ΄70 τα φρένα τσιμεντόλιθος με κλειστη μηχανη....... Και να πρέπει να κατεβεις δρομο με σβηστή μηχανη βράδυ με βροχη από σκουπίδη στο καρμπυρατερ κατηφόρα πίσω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία..... Αφου δε με μπαγλαρωσαν και δε τράκαρα πρέπει να ήμουν πιλότος...Δεν μπορεί να είχες ταχύτητα να γύρναγε η μηχανή και να μην είχες φρένα κανονικά, μου φαίνεται περίεργο, εκτός και αν είχε τρύπα το servo ή καμμιά άλλη παραξενιά των Ιαπώνων.
Μήπως ήταν με ηλεκτρική αντλία και είχες κλειστό διακόπτη ή είχε πρόβλημα στις ασφάλειες ή πρόβλημα ο ρελές της αντλίας ?
-
Δε ξέρω και δε το έψαξα αλλά αυτός είναι άλλος ένας λόγος να μην κάνουμε τέτοιες αλχημείες με κλειστή μηχανη κλπ κλπ γιατί δεν ξέρουμε τι άλλο μπορει να εχει εμφανιστει , ειδικα άμα μιλάμε για παλιό αυτοκίνητο.
-
Ο χρήστης Greek έγραψε:
Δε ξέρω και δε το έψαξα αλλά αυτός είναι άλλος ένας λόγος να μην κάνουμε τέτοιες αλχημείες με κλειστή μηχανη κλπ κλπ γιατί δεν ξέρουμε τι άλλο μπορει να εχει εμφανιστει , ειδικα άμα μιλάμε για παλιό αυτοκίνητο.Ακόμα και σε καινούργιο. Π.χ σε Renault αυτόματο με σβηστό κινητήρα δεν λιπαίνεται το σασμάν και το παίρνει ο διάολος.
-
Σχετικα με την υποπιεση για brake booster ... μερικα αυτοκινητα εχουν αντλια γι'αυτο το σκοπο η οποια λειτουργει κατα το γυρισμα του κλειδιου (ειτε συνεχομενα, ειτε για ενα διαστημα μεχρι να βαλεις επειτα μπρος).
Οσον αφορα τη λιπανση του κιβωτιου σε αυτοματο κατα τη ρυμουλκηση, πως γινεται να το παιρνει ο διαολος εφοσον δεν υπαρχει φορτιο αφου ο κινητηρας δεν ειναι σε συμπλεξη με τους τροχους;
(Η τεχνικη απορια της ημερας για 'μενα) -
Ο χρήστης Morx έγραψε:
Σχετικα με την υποπιεση για brake booster ... μερικα αυτοκινητα εχουν αντλια γι'αυτο το σκοπο η οποια λειτουργει κατα το γυρισμα του κλειδιου (ειτε συνεχομενα, ειτε για ενα διαστημα μεχρι να βαλεις επειτα μπρος).Οσον αφορα τη λιπανση του κιβωτιου σε αυτοματο κατα τη ρυμουλκηση, πως γινεται να το παιρνει ο διαολος εφοσον δεν υπαρχει φορτιο αφου ο κινητηρας δεν ειναι σε συμπλεξη με τους τροχους;
(Η τεχνικη απορια της ημερας για 'μενα)Η αντλία υψηλής πίεσης για τα φρένα ξεκινάει μόλις ανοίξεις τον διακόπτη, σηκώνει πίεση σε ένα μικρό δοχείο με άζωτο και ξαναξεκινάει μετά το 3ο φρενάρισμα για να σηκώσει πάλι πίεση, με τα χρόνια η μεβράνη του δοχείου σκίζεται οπότε η αντλία ξεκινάει σε κάθε φρενάρισμα, έχεις πάντα φρένο, δεν υπάρχει καμμία υστέρηση.
Αυτό που θέλει προσοχή μετά από λίγα χρόνια, την ακούει ο ρελές της αντλίας γιατί δουλεύει υπερωρίες, αυτοί οι ρελέδες έχουν και μια δίοδο για να συγκρατεί την επιστροφή του ρεύματος και να μη σπινθηρίζουν οι επαφές του ρελέ γιατί καίγονται, συνήθως είναι 30amp.
Είναι προφανές ότι αν ο ρελές δεν ξεκινήσει την αντλία δεν έχεις καθόλου φρένα, όρθιος στο πεντάλ να είσαι μετά από τα 30 χλμ δεν σταματάει με τίποτα το αμάξι.
Στην Ελλάδα όταν σε αυτά τα αυτοκίνητα άρχισαν τα προβλήματα με τις αντλίες ( τους ρελέδες τους για την ακρίβεια, τις ξήλωναν οι αντιπροσωπείες και έβαζαν μια κλασσική αντλία με σερβόφρενο.
Για το αυτόματο δεν ξέρω και δεν μπορώ να βοηθήσω γιατί δεν έχω ασχοληθεί καθόλου.
-
Αντλια υψηλης πιεσης οταν λες;
Εγω απ'οσα ξερω, υπαρχει υποπιεση εκει μεσα ...
-
Ο χρήστης Morx έγραψε:
Αντλια υψηλης πιεσης οταν λες;Εγω απ'οσα ξερω, υπαρχει υποπιεση εκει μεσα ...
Καμμία σχέση με υποπίεση, servo κλπ. Είναι ηλεκτρική αντλία γραναζωτή που σηκώνει πίεση 250 bar, δες το βίντεο, 2 από τα αυτοκίνητα μου έχουν αυτό το σύστημα, και ένα 3ο που έχω που πήρα μεταχειρισμένο, είναι αλλαγμένη και είχαν βάλει αντλία με σερβόφρενο ( υποπίεση )
Το σερβόφρενο δεν είναι αντλία, είναι ένα τύμπανο με μια μεβράνη μέσα που η μια του πλευρά έχει υποπίεση από την εισαγωγή του κινητήρα και όταν πατάς το φρένο απελευθερώνεται η υποπίεση και πιέζει το αξονάκι της αντλίας, ανάλογα με το μέγεθος του καζανιού είναι και η υποβοήθηση στην ποίεση του φρένου, ένα σερβόφρενο Φ 200 μπορεί να δώσει δύναμη 150 kg βοηθώντας έτσι τον οδηγό να μην κρεμιέται στο πεντάλ του φρένου.Η ηλεκτρική αντλία σηκώνει πίεση στα υγρά του υδραυλικού συστήματος των φρένων, πατώντας το πεντάλ ο οδηγός απελευθερώνει την πίεση της αντλίας προς τις δαγκάνες..
-
Ναι, ξερω αγγλικα και καταλαβαινω την περιγραφη της wikipedia για το τυμπανο με τη μεμβρανη και τη λειτουργια του.
Για την γραναζωτη αντλια που λες, θα μελετησω το βιντεο λοιπον!
Διάφορες Τεχνικές απορίες..........