-
Κατα την κινηση μου με 60-70 χλμ/ω με 4η ή 5η που οι στροφες ειναι αρκετα χαμηλα, πατωντας το γκαζι ισα ισα για να διατηρω σταθερη την ταχυτητα μου... ακουγεται ενας ηχος που προερχεται κατω απο το αυτοκινητο.
Ακουγεται σαν βεντιλατερ μαζι με λιγη παραπανω κλαψα, ισως και σαν κατι νταλικες που τις ακους να περνανε απο μακρια και το κιβωτιο τους σκουζει. Ακουγεται ΜΟΝΟ αν κατεβασω και τα 4 παραθυρα, κλεισω τελειως τη μουσικη και τον εξαερισμο και ειναι βραδυ χωρις καθολου φασαρια εξω ή αερα που να μη δημιουργει θορυβο στην καμπινα.
Με μικροτερη ταχυτητα απο τα 60-70 ή μεγαλυτερη δεν ακουγεται ο ηχος αυτος ενω με διαφορετικη σχεση στο κιβωτιο (χαμηλοτερη) ο κινητηρας υπερκαλυπτει το θορυβο αυτο και πρεπει να το πετυχω επιβραδυνοντας με 3η (χωρις γκαζι) ισα ισα, για να σταματησει οταν κοψω κι αλλο.
Πατσατ 4motion torsen με τον κινητηρα στο διαμηκη αξονα.
-
Ο χρήστης lazarefa έγραψε:
Τελευταία, κάποιες φορές στο ξεκίνημα μετά από σταμάτημα σε ανηφόρα, ακούγεται ένας ήχος σαν στριγγλιά, όχι πολύ δυνατός, για κανά δευτερόλεπτο (στιγμιαία δηλαδή), και μάλλον από το δεξί μπροστά τμήμα του αυτοκινήτου. Θα μπορούσα να υποθέσω ότι μοιάζει με ήχο από ιμάντα (ολίσθηση ιμάντα σε τροχαλία), ωστόσο μου φαίνεται περίεργο ότι συμβαίνει ειδικά σε ανηφορικό σημείο. Βέβαια από την άλλη, ίσως να έχει να κάνει με το παραπάνω-απότομο γκάζι που δίνουμε για εκκίνηση στην ανηφόρα. Το αμάξι αισίως κοντεύει τα 142000 χλμ και πλην του ιμάντα εκκεντροφόρου που αλλάχθηκε στις 90000χλμ ως ορίζει η Opel δεν έχει αλλαχθεί άλλος ιμάντας...Καμιά ιδέα;Να αλλάξεις άμεσα τον ιμάντα, έχει ξεραθεί μετά από τόσα χλμ και πάει για κόψιμο, επίσης δεν φορτίζει καλά και την μπαταρία γιατί όταν έχεις τα φώτα αναμμένα και άλλες καταναλώσεις, το δυναμό θέλει καλή πρόσφυση από τον ιμάντα και να μη γλυστράει ο ιμάντας στην τροχαλία του ( ακόμα και αν δεν ακούγεται χάνει στροφές η τροχαλία του δυναμό )
-
alexeft, Τζαβάρας Δημήτρης, ευχαριστώ για τις απαντήσεις/υποδείξεις. Μπαταρία αλλάχτηκε πριν 10 μήνες, οπότε δε νομίζω να ζορίζει η ίδια τον εναλλακτήρα. Επίσης ακόμα και μετά από 5 μέρες που είχα αφήσει σε ακινησία το αμάξι πήρε μπροστά με τη μία, οπότε πρόβλημα φόρτισης ή/και συνεργασίας μπαταρίας-εναλλακτήρα μάλλον δεν παίζει (ακόμα). Ποιο πιθανό θεωρείτε να υπάρχει θέμα με τον λεγόμενο ιμάντα poly-V ή με τον τεντωτήρα του; Γιατί το μεν κόστος του ιμάντα μόνου είναι περί τα 15 ευρώ, το κόστος όμως του σετ ιμάντα-τεντωτήρα πάει μεταξύ 80-120 ευρώ (ανάλογα τη μάρκα) συν τα εργατικά
Επίσης, αν δεν το ψάξω επισταμένα, προς το παρόν, δεδομένου ότι δεν ακούγεται πάντα σε απότομο ξεκίνημα (απεναντίας το χω ακούσει λίγες φορές), υπάρχει κάποιος σοβαρός κίνδυνος για τον κινητήρα; (αν δηλαδή η ολίσθηση ιμάντα-τροχαλίας είναι παραπάνω από το επιτρεπτό, ή το πιο ακραίο, αν βγει απ την τροχαλία ή κοπεί ο ιμάντας)..
Ευχαριστώ.
edit: Τώρα είδα τη δημοσίευση του Παναγιώτη-21Quadra...Οπότε πάμε για έλεγχο/αντικατάσταση ιμάντα. Υπάρχει περίπτωση να θέλει και τον τεντωτήρα αλλαγή; -
142000 χιλμ, ειναι πολλα αδελφε για ιμαντα. Υποθετικα παντα, παει για αλλαγη..
Δες, για ραγισματα-σκασιματα, στις αυλακωσεις.
Και οχι παντα, αλλα αρκετες φορες, προκαλεσε ζημια, περνωντας, στο εσωτερικο του ιμαντα εκκεντροφορου.
Βαλε εναν εμπειρο οδηγο, να ξεκινα αποτομα το αυτοκινητο.(δεμενο χειροφρενο παντα)
Παρακολουθησε με πολλη προσοχη, τον εντατηρα, και τον ιμαντα. Ισως δεις, ακουσεις κατι.
Για λογους ασφαλειας, καλυτερα στο συνεργειο σου, αυτος ο ελεγχος. -
Ο χρήστης lazarefa έγραψε:
alexeft, Τζαβάρας Δημήτρης, ευχαριστώ για τις απαντήσεις/υποδείξεις. Μπαταρία αλλάχτηκε πριν 10 μήνες, οπότε δε νομίζω να ζορίζει η ίδια τον εναλλακτήρα. Επίσης ακόμα και μετά από 5 μέρες που είχα αφήσει σε ακινησία το αμάξι πήρε μπροστά με τη μία, οπότε πρόβλημα φόρτισης ή/και συνεργασίας μπαταρίας-εναλλακτήρα μάλλον δεν παίζει (ακόμα). Ποιο πιθανό θεωρείτε να υπάρχει θέμα με τον λεγόμενο ιμάντα poly-V ή με τον τεντωτήρα του; Γιατί το μεν κόστος του ιμάντα μόνου είναι περί τα 15 ευρώ, το κόστος όμως του σετ ιμάντα-τεντωτήρα πάει μεταξύ 80-120 ευρώ (ανάλογα τη μάρκα) συν τα εργατικά
Επίσης, αν δεν το ψάξω επισταμένα, προς το παρόν, δεδομένου ότι δεν ακούγεται πάντα σε απότομο ξεκίνημα (απεναντίας το χω ακούσει λίγες φορές), υπάρχει κάποιος σοβαρός κίνδυνος για τον κινητήρα; (αν δηλαδή η ολίσθηση ιμάντα-τροχαλίας είναι παραπάνω από το επιτρεπτό, ή το πιο ακραίο, αν βγει απ την τροχαλία ή κοπεί ο ιμάντας)..
Ευχαριστώ.
edit: Τώρα είδα τη δημοσίευση του Παναγιώτη-21Quadra...Οπότε πάμε για έλεγχο/αντικατάσταση ιμάντα. Υπάρχει περίπτωση να θέλει και τον τεντωτήρα αλλαγή;Οι τεντωτήρες / σετ αφορούν τον ιμάντα χρονισμού και όχι τον εντατήρα του Multi - V που τεντώνει από το δυναμό. Μόνο ιμάντα χρειάζεσαι, ο Multi - V δεν έχει ξεχωριστούς εντατήρες / εξαρτήματα.
Οι ολισθήσεις του Multi - V αφορούν τη φόρτιση της μπαταρίας, την αντλία του υδραυλικού τιμονιού ( αν υπάρχει ) και την αντλία νερού ( αν δεν πέρνει κίνηση από τον ιμάντα χρονισμού )Το τέντωμα τώρα του Multi - V συνήθως γίνεται από το δυναμό, άλλοτε αλλά σπανιότερα και από την υδραυλική αντλία του τιμονιού.
-
Ο χρήστης Morx έγραψε:
Κατα την κινηση μου με 60-70 χλμ/ω με 4η ή 5η που οι στροφες ειναι αρκετα χαμηλα, πατωντας το γκαζι ισα ισα για να διατηρω σταθερη την ταχυτητα μου... ακουγεται ενας ηχος που προερχεται κατω απο το αυτοκινητο.Ακουγεται σαν βεντιλατερ μαζι με λιγη παραπανω κλαψα, ισως και σαν κατι νταλικες που τις ακους να περνανε απο μακρια και το κιβωτιο τους σκουζει. Ακουγεται ΜΟΝΟ αν κατεβασω και τα 4 παραθυρα, κλεισω τελειως τη μουσικη και τον εξαερισμο και ειναι βραδυ χωρις καθολου φασαρια εξω ή αερα που να μη δημιουργει θορυβο στην καμπινα.
Με μικροτερη ταχυτητα απο τα 60-70 ή μεγαλυτερη δεν ακουγεται ο ηχος αυτος ενω με διαφορετικη σχεση στο κιβωτιο (χαμηλοτερη) ο κινητηρας υπερκαλυπτει το θορυβο αυτο και πρεπει να το πετυχω επιβραδυνοντας με 3η (χωρις γκαζι) ισα ισα, για να σταματησει οταν κοψω κι αλλο.
συμπιεστης air condition?
-
Ο χρήστης Τζαβαρας Δημητρης έγραψε:
142000 χιλμ, ειναι πολλα αδελφε για ιμαντα. Υποθετικα παντα, παει για αλλαγη..
Δες, για ραγισματα-σκασιματα, στις αυλακωσεις.
Και οχι παντα, αλλα αρκετες φορες, προκαλεσε ζημια, περνωντας, στο εσωτερικο του ιμαντα εκκεντροφορου.
Βαλε εναν εμπειρο οδηγο, να ξεκινα αποτομα το αυτοκινητο.(δεμενο χειροφρενο παντα)
Παρακολουθησε με πολλη προσοχη, τον εντατηρα, και τον ιμαντα. Ισως δεις, ακουσεις κατι.
Για λογους ασφαλειας, καλυτερα στο συνεργειο σου, αυτος ο ελεγχος.Γιατί λέτε πράγματα όταν δεν ξέρετε ? Γιατί να δέσει το χειρόφρενο και να ξεκινήσει απότομα ? Γιατί να ταλαιπωρήσει το αμπραγιάζ του ? Έλεος πια με τις άσχετες συμβουλές που δημιουργούν ζημιές.
Αν θέλει να ελέγξει αν ολισθαίνει ο ιμάντας ανοίγει το καπό, ανάβει όλα τα φώτα στη μεγάλη σκάλα, τα αλάρμ, το καλοριφέρ το ράδιο, την αντίσταση του πίσω τζαμιού, το aircon, ακόμα μπορεί την ώρα που θα πατήσει το γκάζι να στρίβει το τιμόνι για να βρεί περισσότερη αντίσταση ο ιμάντας, και ότι άλλη ηλεκτρική κατανάλωση έχει το αμάξι και με νεκρά πατάει απότομα τέρμα το γκάζι, αν ο ιμάντας είναι λάσκα ή παλιός θα σφυρίξει με όλα αυτά τα φορτία των καταναλώσεων.
Αν δεν ξέρετε τι κάνει το κάθε εξάρτημα και πως λειτουργεί μην λέτε γνώμες, οι άλλοι δεν φταίνε σε τίποτα να πληρώνουν τα λάθη σας.
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Κατα την κινηση μου με 60-70 χλμ/ω με 4η ή 5η που οι στροφες ειναι αρκετα χαμηλα, πατωντας το γκαζι ισα ισα για να διατηρω σταθερη την ταχυτητα μου... ακουγεται ενας ηχος που προερχεται κατω απο το αυτοκινητο.
Ακουγεται σαν βεντιλατερ μαζι με λιγη παραπανω κλαψα, ισως και σαν κατι νταλικες που τις ακους να περνανε απο μακρια και το κιβωτιο τους σκουζει. Ακουγεται ΜΟΝΟ αν κατεβασω και τα 4 παραθυρα, κλεισω τελειως τη μουσικη και τον εξαερισμο και ειναι βραδυ χωρις καθολου φασαρια εξω ή αερα που να μη δημιουργει θορυβο στην καμπινα.
συμπιεστης air condition?
To ερκονδισιον το 'χω κλειστο εκτος και αν ταξιδευω.
Βαλβολινες σαζμαν, λαδια, φιλτρο αερα, βαλβλινη διαφορικου ειναι προσφατα αλλαγμενα
(αν και πριν την αλλαγη παλι ακουγοταν... γενικα ακουγεται ετσι τα τελευταια 40000 χλμ)Σε περιπτωση που δουλευει ο συμπιεστης του, εχω κλειστα παραθυρα οποτε δεν ακουω κατι.
Ο μονος τροπος ειναι εν σταση που εχω κατεβει να τσεκαρω ή με ανοιχτο το καπω, ωστοσο εχει τραχυ ρελαντι επειδη ο συμπιεστης εχει φαει τα ψωμια του... οπως και να 'χει δεν εχει να κανει με το παρων ζητημα.Μου καρφωθηκε τον τελευταιο καιρο στο μυαλο αυτο το πραγμα που ακουγεται οταν σε μια παρατεταμενη κατηφορα για να βγω απο κομβο τσουλαγα με 4η πριν τη στροφη... ακουσα αυτο τον ηχο (λες και πεφτει ολμος απο μεγααααλο υψος ενα πραμα ). Μετα επειδη η στροφη ηταν προκλητικη ειχα κατεβασει 3η 2α για να φαω λιγο τα λαστιχα
Οι ταχυτητες μπαινουν βουτυρο, το πατημα του συμπλεκτη δεν φερνει κανενα κραδασμο στο πεταλ, ουτε το πατιναρισμα του στο ξεκινημα... ρελαντι πολυ καλο και οι ιμαντες δεν παρουσιαζουν οπτικα καποια φθορα ή σημαδια εντονης τριβης.
Πριν αρχισω να παρατηρω τον ηχο αυτο, 2-3 χρονια πριν, με κλειστα παραθυρα χωρις μουσικη και χωρις εξαερισμο, πατωντας απαλα το γκαζι, για να επιταχυνω (π.χ. προσπεραση) με 4η και 70χλμ/ω πριν φτασω σε αλλαγη 5ης παρατηρουσα οτι κλαψουριζε ελαφρως επομενως ισως ειναι και απο το φιλτροκουτι... ή γενικα ηχος του κινητηρα που για καποιο λογο μου καρφωθηκε στο μυαλο.
-
Δεν το αφήνεις στην ησυχία του; Όταν (και ΑΝ) υπάρξει πρόβλημα θα το καταλάβεις.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Ευχαριστώ.
edit: Τώρα είδα τη δημοσίευση του Παναγιώτη-21Quadra...Οπότε πάμε για έλεγχο/αντικατάσταση ιμάντα. Υπάρχει περίπτωση να θέλει και τον τεντωτήρα αλλαγή;Οι τεντωτήρες / σετ αφορούν τον ιμάντα χρονισμού και όχι τον εντατήρα του Multi - V που τεντώνει από το δυναμό. Μόνο ιμάντα χρειάζεσαι, ο Multi - V δεν έχει ξεχωριστούς εντατήρες / εξαρτήματα.
Οι ολισθήσεις του Multi - V αφορούν τη φόρτιση της μπαταρίας, την αντλία του υδραυλικού τιμονιού ( αν υπάρχει ) και την αντλία νερού ( αν δεν πέρνει κίνηση από τον ιμάντα χρονισμού )Το τέντωμα τώρα του Multi - V συνήθως γίνεται από το δυναμό, άλλοτε αλλά σπανιότερα και από την υδραυλική αντλία του τιμονιού.
Παναγιώτη, δε θέλω να το παίξω έξυπνος (το αντίθετο), αλλά σε όλα τα σάιτ ανταλλακτικών για το μοντέλο μου δίνουν εκτός από τον ιμάντα (2 εκδόσεις, για μοτέρ χωρίς ή με κλιματισμό) και σετ που περιλαμβάνει τον ιμάντα και τη διάταξη τεντωτήρα.
Ενδεικτικά εδώ:
http://www.mister-auto.gr/el/set-imanto ... _g542.html
Επίσης, σαν ανταλλακτικό σε γνήσιο Opel βρήκα το ρουλεμάν τεντωτήρα:
http://www.opelbouga.gr/rouleman-tentot ... 40514.html
Τέλος, να σημειώσω ότι στο δικό μου κινητήρα, η αντλία νερού παίρνει κίνηση από τον ιμάντα εκκεντροφόρου που αλλάχτηκε προ 3ετίας, στα 90000χλμ. -
OK, το δικό σου αμάξι έχει εντατήρα, από τις όχι συνήθεις περιπτώσεις, αλλά αφού το έχει θα αλλάξεις μαζί με τον ιμάντα και τον εντατήρα.
Πάρε τον ιμάντα και το κομμάτι του εντατήρα που είναι μόνο το ρουλεμάν με το πλαστικό μέρος να σου έρθει φθηνότερα. -
Καλημέρα. Ευχαριστώ Πάνο, αυτό θα κάνω (από βδομάδα, μιας και είμαι σε διακοπές αυτές τις μέρες).
-
Η μηχανή diesel παίρνει μπρος και χωρίς μπαταρία και χωρίς ηλεκτρικά καθόλου;
-
Ο χρήστης Tzabaras έγραψε:
Η μηχανή diesel παίρνει μπρος και χωρίς μπαταρία και χωρίς ηλεκτρικά καθόλου;Σε αμάξι που η μηχανή σβήνει από το κλειδί, προφανώς υπάρχει κάτι ηλεκτρικό που κόβει το καύσιμο, άρα θέλεις ρεύμα. Στα ηλεκτρονικού ψεκασμού ένα είναι ο εγκέφαλος που δεν έχει πλέον ρεύμα. Στα απλά δεν ξέρω τι παίζει. Στα παλιά τρακτέρ υπάρχει χειρόγκαζο που κρατάει το ρελαντί. Το κλείνεις και σβήνει, άρα μπορείς να το βάλεις μπρος και σκαστό.
-
Ο χρήστης alexeft έγραψε:
Στα παλιά τρακτέρ υπάρχει χειρόγκαζο που κρατάει το ρελαντί. Το κλείνεις και σβήνει, άρα μπορείς να το βάλεις μπρος και σκαστό.Σκαστό τι σημαίνει;
-
Ζζζμπρώξιμο (του αμαξιού, όχι του τοίχου).
-
Μερικά έχουν μέσα κάποιο πηνίο που πρέπει να ζεσταθεί πρώτα με ρεύμα από μπαταρία. Η ύπαρξη του πηνίου αυτομάτως μας λέει ότι δεν παίρνει μπροστά με σπρώξιμο;
-
Ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία.
-
Λέγοντας πηνίο μήπως εννοείς την προθέρμανση στον κύλινδρο που έχουν οι πετρελαιοκινητήρες;
-
Ναι αυτό λέω.
Διάφορες Τεχνικές απορίες..........