-
Έστω κι έτσι. Μπορεί κάποιος φίλος να μου προτείνει κάποιον κατά το δυνατό έντιμο και μερακλή-προσεκτικό βαφέα της εμπιστοσύνης του, προκειμένου να το προσπαθήσω; (εντός λεκανοπεδίου, εννοείται)
-
για μικρά βαθουλώματα η καλύτερη λύση είναι η τοπική βαφή όπου κάνεις σβήσιμο του νέου χρώματος πάνω από το παλιό. Ξεγελιέται το μάτι και δε φαίνεται απολύτως τπτ.
-
Μία φίλη μου πήρε το καινουριο αμάξι της πριν μερικές μέρες για εφαρμογή teflon διότι της το πρότειναν , όπως λέει, αρκετοί συνάδελφοι της.
Ενθουσιάστηκε με το αποτέλεσμα που αντίκρυσε και επειδή είμαι γνωστός άρρωστος με τα αυτοκίνητα στην παρέα με πήρε τηλέφωνο για να με ενημερώσει σχετικά.
Της είπα ότι περί του συγκεκριμένου θέματος είμαι εντελώς άσχετος. Στα δικά μου αμάξια μέχρι σήμερα χρησιμοποιήσα μόνο κερι (wax) της autoglym ή της Τurtle και polish, πάλιν της autoglym σε συνδυασμο με γυαλιστικό της ίδιας εταιρείας. Το αμάξι της φίλης δεν το έχω δει ακόμα για να μπορώ να κρίνω αν δικαιολογείται ο ενθουσιασμός της ούτε γνωρίζω κάποιον άλλο που να έχει κάνει συντήρηση της βαφής του αυτοκινήτου του με Teflon.Τα ερωτήματα μου είναι τα εξής:
- Ποια πλεονεκτήματα παρουσιάζει το teflon σε σχέση με τα άλλα προϊόντα συντήρησης;
- Πόσο συχνά πρέπει ( ; ) να γίνεται η συγκεκριμένη συντήρηση;
- Πόσο στοιχίζει; (η τιμή που μου ανέφερε η φίλη μου (215 ευρό) μου φάνηκε εξωφρενική - εκτός κι αν τα πλεονεκτήματα είναι τέτοια που να τη δικαιολογούν)
- Από πότε πρέπει να γίνεται η συγκεκριμένη συντήρηση; Από την ημερομηνία αγοράς του αυτοκινήτου ή μετά από πάροδο κάποιου χρόνου;
- Το υψηλό κόστος του δικαιολογείται ή η φίλη μου έπεσε θύμα απάτης;
-
Βασικά, εδώ και δέκα χρόνια τουλάχιστον τα χρώματα δεν χρειάζονται καμία συντήρηση με κεριά, σιλικόνες ή οποιοδήποτε άλλο υλικό. Θέλω να πω ότι τα χρώματα έχουν βελτιωθεί τόσο πολύ που η όποια συντήρησή τους πλέον μόνο στη σφαίρα του χόμπυ μπορεί να ενταχθεί.
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια είχα παραγωγή και εισαγωγή συναφών ειδών και τεφλονούχα υλικά χρησίμευαν μόνο για λίπανση. Τώρα αν στο μεσοδιάστημα η Dupont de Nemours, που έχει και την διεθνή πατέντα έβγαλε και τέτοια παραλαγή του προϊόντος, δεν το γνωρίζω.
Πάντως τα λεφτά είναι πολλά για το προϊόν που επέλεξε η φίλη σου, ότι και να προσφέρει.
Μήπως έχεις κάποιο link του, έτσι για να δω περί τίνος πρόκειται ;.
-
http://www.carcare.dupont.com/products/products_default.asp
Μάλλον τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν είναι κάποια απο τα πιο πάνω.
Το αμάξι το είδα χτες. Προσωπικά δεν παρατήρησα κάτι το εντυπωσιακό παρόλο που η φίλη μου υποστηρίζει ότι η βαφή του αυτοκινήτου της έχει πλέον καλύτερη εμφάνιση.
Το μεγάλο πλεονέκτημα, σύμφωνα με αυτά που της είπε ο ιδιοκτήτης του πλυντηρίου που εφάρμοσε το τεφλόν, είναι η υψηλή αντιστατικότητα. Υποστηρίζει ότι τίποτα δεν μπορεί να παραμείνει πάνω στην βαφή, π.χ. κουτσουλιές πουλιών. Προσωπικά αυτό το πράγμα το αμφισβητώ.
Χρησιμοποίησε κανείς τα πιο πάνω προϊόντα για να έχουμε πιο αντικειμενική άποψη; -
Διαβάζοντας τις προδιαγραφές του, βλέπω απλά ένα ποιοτικό προϊόν. Περιέχει στη σύνθεσή του κερί carnauba και σιλικόνη που περιέχουν ή και τα δύο ή άνα από αυτά οι ανταγωνιστικές αλοιφές. Περιέχει επίσης και καθαριστικά που και πάλι περιέχουν οι ανταγωνιστικές αλοιφές.
Το μόνο που αποκλειστικά περιέχει είναι το teflon, γνωστό κυρίως για τις αντικολλητικές του ιδιότητες. (ίδε π.χ, αντικολλητικά τηγάνια teflon).
Θέλω να πω ότι για το καθάρισμα και στη συνέχεια γυάλισμα του αμαξώματος δεν βλέπω να προσφέρει κάτι περισσότερο απ' ότι προσφέρουν οι άλλες αλοιφές.
Ως προς το teflon, αυτό που προφανώς προσφέρει είναι οι αντικολλητικές του ιδιότητες και τίποτε περισσότερο.
Ως προς την συχνότητα εφαρμογής της όποιας ποιοτικής αλοιφής, αυτό εξαρτάται βασικά από το πόσο συχνά πλένουμε το αυτοκίνητο.
Πάντως επιμένω, η καλύτερη περιποίηση είναι το πλύσιμο μ' ένα καλό σαμπουάν αυτοκινήτου και τίποτε άλλο.
-
Ο χρήστης igiorgio έγραψε:
Το μόνο που αποκλειστικά περιέχει είναι το teflon, γνωστό κυρίως για τις αντικολλητικές του ιδιότητες. (ίδε π.χ, αντικολλητικά τηγάνια teflon).Το τεφλόν είναι εξαιρετικό αντικολλητικό, δε κολλάει τίποτε επάνω του.
Το θέμα είναι πως δεν κολλάει ΕΥΚΟΛΑ το τεφλόν πάνω στο αυτοκίνητο - αλοίφοντάς το, μάλλον όχι
Πάντως επιμένω, η καλύτερη περιποίηση είναι το πλύσιμο μ' ένα καλό σαμπουάν αυτοκινήτου και τίποτε άλλο.
+1
Όμως μπορείς να κάνεις το αυτοκίνητο να γυαλίζει αρκετά περισσότερο με καλά προϊόντα (και πολλή πολλή δουλειά).
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Όμως μπορείς να κάνεις το αυτοκίνητο να γυαλίζει αρκετά περισσότερο με καλά προϊόντα (και πολλή πολλή δουλειά).
Σύμφωνοι, όμως μην ξεχνάμε ότι εφαρμόζοντας και κυρίως αφαιρώντας την αλοιφή με ακατάλληλο ύφασμα ή βαμβάκι, προκαλούμε στο χρώμα τους λεγόμενους «ήλιους».
Οταν δηλαδή το βαμβάκι ή το ύφασμα περιέχουν ακόμη και ελάχιστες σκληρές ίνες, εμφανίζονται οι κατά κανόνα κυκλικές μικρογρατζουνιές. Το ίδιο συμβαίνει κι όταν κατά την εφαρμογή ή την αφαίρεση της αλοιφής έχει επικαθήσει σκόνη στο αμάξωμα.
-
Από ότι φαίνεται η φίλη μου έπεσε θύμα απάτης!
Αν ισχύουν τα πιο κάτω
Teflon in the automotive detailing industry is a myth and does nothing for protection on the paint or wheels. They are using the success of Teflon in kitchens to try to promote its effectiveness for cars. To effectively apply Teflon to a surface you have to heat it up ~680 degrees if I'm not mistaken. Really all you are applying is a Carnauba Wax, as it states on the bottle, which is giving you some effectiveness on making future cleanings easier.
Here's some info on Autopia for you guys to read:
http://autopia.org/forum/detailing-product-discussion/52481-dupont-teflon-products-how-come-they-contradicting-themselves.html?highlight=teflon -
Εύκολα βάζεις το τεφλόν πάνω στο αμάξι
http://www.carcare.dupont.com/products/ ... p&prod=Waxή στο σπίτι (χαλί)
http://www.dupont.com/teflon/carpetprot ... c_dir.htmlΤο θέμα είναι πόσο καιρό θα μείνει εκεί
Πάντως στα τηγάνια (τεφάλ, τεφλόν, PTFE) μη τηγανίζετε. Μόνο καμιά ομελέτα σε ΧΑΜΗΛΗ θερμοκρασία. Η DuPont λέει ότι χρειάζονται πολύ μεγάλες θερμοκρασίες για να παραχθούν (πολύ) βλαβερές χημικές ενώσεις αλλά οι ασφαλείς θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλότερες.
-
Δεν θα το έλεγα απάτη της Dupont. Απλά προσμειγνύουν το πασίγνωστο υλικό τους στα προϊόντα αυτοκινήτου για να τους δώσουν άλλο αέρα απέναντι στον ανταγωνισμό. Το teflon λοιπόν απλά επικάθεται μαζί με το κερί και την σιλικόνη στο χρώμα, ενώ φεύγει μαζί μ’ αυτά κυρίως με τα πλυσίματα.
Οπως δε προείπα, δεν προσφέρει κάτι το ουσιαστικό πέρα από κάποια αντικολλητικότητα.
-
Να κάνω μια ερωτησούλα? Θέλω να βάψω καινούριο μπροστά προφυλακτήρα λόγω άτυχης στιγμής....... με αυτήν τη ζέστη παίζει να έχω προβλήματα με το βάψιμο? Δεν βάφω εγώ, αλλά φανοποιός ο οποίος μου είπε πως στεγνώνει πολύ γρήγορα η μπογιά.......... κάτι τέτοιο τελος πάντων....... Πολύ πρωί ή βράδυ θα υπάρχει πρόβλημα αν βαφτεί τότε?
-
Δεν έχεις κανένα πρόβλημα, εφ' όσον κάνεις βαφή φούρνου. Προσοχή όμως, μετά μην θελήσεις να περιποιηθείς το χρώμα με αλοιφή, πιθανώς οι διαλύτες που περιέχει θα σου το θαμπώσουν.
-
Τhnks
-
πρόσφατα επισκέφτηκα το φαναρτζή μου λόγω ενός τρακαρίσματος που που πλήρωσε η ασφαλεία τη ζημιά, έβαψε πόρτα συνοδηγού, πίσω δεξί φτερό,δεξιός καθρέφτης. Γενικά το βάψιμο είναι πολύ καλό, θα βγάλω φώτο να δείτε, αλλά στους αρμούς είναι θαμπό το χρώμα. Να το περάσω ένα χεράκι αλοιφή που περιέχει και ένα τόνο χρώμα? ¨Εχω την Turtle WAx, http://xs318.xs.to/xs318/07314/03-08-07_0006.jpg
-
Να πας στον φαναρτζή να το γυαλίσει!
-
Πολλα εχουν λεχθει, και σε διαφορα topics, για χρωματα, γρατσουνιες κλπ.
Δεν θελω να σας κουρασω, μπαινω κατευθειαν στο ψητο.
Εχω opel vectra μοντελο 2005, και toyota aygo μοντελο 2006.
Το μεν opel το εχω για λιγες επιλεκτικες μετακινησεις(μεγαλα ταξιδια κλπ), το δε toyota για everyday use.
Το opel το προσεχω σαν τα ματια μου, το δεν toyota, το προσεχω μεν αλλα δεν πολυσκαω κιολας.Περι χρωματος λοιπον:
το toyota, δεν εχει ιχνος ουτε μικρογρατσουνιτσας(!), το δε opel, λες και μαζευει τις γρατσουνιες ρε παιδια!
Λιγο το κυκλοφορω, το προσεχω πως και πως, και μια ανακαλυπτω μικρογρατσουνια εδω, μια εκει, καθε μερα και κατι νεο!
Δεν μιλαω για γρατσουνιες απο αλλους, μιλαω για γρατσουνιες μικρες που ειλικρινα δεν ξερω που τις μαζευει το οπελ!
Απο τα χερια μας? Απο τον αερα? Απο γατες? Απο τι?
Απο την αλλη, διπλα στεκεται το toyota. Πιο ρυπαρο, λιγοτερο προσεγμενο. Ε, αυτο ειναι του κουτιου, λες και το πηρα σημερα.Εικασιες κανω...πειτε μου κι εσεις...
Μπορει να παιζει ρολο το ειδος του χρωματος? Το ειδος του βερνικιου? Ο τροπος βαφης καθε αυτοκινητου?
Τι μπορει να φταιει?Το toyota το εχω να βγαζει τη βρωμοδουλεια, οσα πανε κι οσα ρθουνε, και γρατσουνιτσα ουτε για δειγμα, το οπελ το προσεχω ως κορη οφθαλμου και μαζευει δωθε κειθε γρατσουνιες, αλλες μικροτερες κι αλλες πιο μεγαλες.
Τι παιζει?
-
παιζει ρολο και η αποχρωση.στα σκουρα χρωματα φαινονται πολυ εντονα η γρατζουνιεs.αν συνεχειστει η γκαντεμια κανε σκατζα παρε το οπελ καθημερηνο και το αυγο στο ψυγειο.
-
Πάρε μια λεπτή αλοιφή χωρίς χρώμα, άλοιψε λίγη στη γρατζουνίτσα, τρίψε με μαλακό πανί και οι μικρογρατζουνιές θα εξαφανιστούν.
Τί χρώμα είναι τα 2 αυτοκίνητα;
-
Και τα δυο ειναι μπλε. Το οπελ ειναι 'silver lightning' αν θυμαμαι καλα.
Το aygo ανοικτο-προς γαλαζιο.
Το ξερω οτι τα σκουρα δειχνουν πιο πολυ τις γρατσουνιες, γι αυτο πηγα προς ανοικτοχρωμα.Στο toyota δεν χρειαζεται καν να ασχοληθω με αλοιφες. Γιατι θα πρεπει στο οπελ?
Περί Βαφών και Φανοποιίας Γενικώς...