-
Πάντως ειδικά με το θέμα 'γύφτοι - αστυνομία', έχουν γίνει κατά καιρούς διάφορα ευτράπελα.
Οταν το 2005 τον πατέρα μου τράκαρε τσογλάνι με διαλυμένο Kadett και εξαφανίστηκε αιμόφυρτο μέσα στα χωράφια, ένας από τους αστυνομικούς που ήρθαν ήθελε να πάει στον καταυλισμό τους και να τον ψάξει. Φυσικά δεν τον αφήσαμε, γιατί δεν ξέραμε αν θα επιστρέψει. Γενικώς δεν είναι για πολλά...
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Ναι ρε συ, αλλά άλλο πράγμα βάζω τα χέρια μου μέσα από τα κάγκελα και ανοίγω την πόρτα του κήπου και άλλο βάζω σύρμα/πιστωτική (ή δεν ξέρω τι σκ@τ@ χρησιμοποιήσανε) για να ανοίξω μια κλειστή εξώπορτα.Α οκ δεν κατάλαβα ότι έπαιξε τέτοιο πράγμα (νόμιζα κι όλας ότι ήταν εξώπορτα κήπου)...Αν έβαλε σύρμα ή και γω δεν ξέρω τι για να ανοίξει την εξώπορτα αλλάζει κάπως το ζήτημα....
Υπό αυτές τις συνθήκες βγάλε το νο 3 από τους λόγους που με έκαναν να γελάσω -
-
Συγνωμη, αλλα οταν αφηνεις προσωρινα ελευθερο ζευγαρι γυφτων που εχει πιαστει επ'άυτοφορω (πως διαολο γραφεται αυτο?) να προσπαθει να διαρηξει σπιτι, με την λογικη οτι θα προσελθουν σε τακτικη δικασιμο για να δικαστουν και να πανε φυλακη, μονο για γελια εισαι...
Και τωρα που το σκεφτομαι, αφου ηταν για αυτοφωρο (θα το πετυχω...), γιατι αφεθησαν ελευθεροι? Δεν επρεπε να δικαστουν εκεινη ή την επομενη μερα?
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Συγνωμη, αλλα οταν αφηνεις προσωρινα ελευθερο ζευγαρι γυφτων που εχει πιαστει επ'άυτοφορω (πως διαολο γραφεται αυτο?) να προσπαθει να διαρηξει σπιτι, με την λογικη οτι θα προσελθουν σε τακτικη δικασιμο για να δικαστουν και να πανε φυλακη, μονο για γελια εισαι...Και τωρα που το σκεφτομαι, αφου ηταν για αυτοφωρο (θα το πετυχω...), γιατι αφεθησαν ελευθεροι? Δεν επρεπε να δικαστουν εκεινη ή την επομενη μερα?
Στο αυτόφωρο δικαστήριο μπορείς να ζητήσεις τριήμερη αναβολή την οποία το δικαστήριο υποχρεούται να τη δώσει...
423 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
*1...Το δικαστήριο είναι επίσης υποχρεωμένο να αναβάλει τη συζήτηση σε ρητή δικάσιμο, που δεν πρέπει να απέχει περισσότερο από τρεις ημέρες, για να προετοιμάσει ο κατηγορούμενος την υπεράσπισή του. Εκείνος που διευθύνει τη συνεδρίαση ανακοινώνει στον κατηγορούμενο αυτά του τα δικαιώματα.
2. Το δικαστήριο μπορεί να αναβάλει τη συζήτηση σε ρητή δικάσιμο, που δεν πρέπει να απέχει περισσότερο από δεκαπέντε ημέρες, για ισχυρότερες αποδείξεις...
3. Και στις δύο περιπτώσεις αναβολής το δικαστήριο οφείλει αυτεπαγγέλτως να αποφασίσει συγχρόνως είτε για τη διατήρηση ή την άρση της κράτησης ή της προσωρινής κράτησης του κατηγορουμένου είτε για την προσωρινή απόλυσή του σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του κώδικα. *Και φυσικά θα σε αφήσει ελεύθερο γιατί ιδού οι γενικές διατάξεις του Κώδικα
282 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
'*Προσωρινή κράτηση μπορεί να επιβληθεί αντί για περιοριστικούς όρους, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της πρώτης παραγράφου του άρθρου αυτού, **ΜΟΝΟ αν ο κατηγορούμενος διώκεται για κακούργημα *και δεν έχει γνωστή διαμονή στη χώρα ή έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει τη φυγή του ή κατά το παρελθόν υπήρξε φυγόποινος ή φυγόδικος ή κρίθηκε ένοχος για απόδραση κρατουμένου ή παραβίαση περιορισμών διαμονής ή κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό, όπως προκύπτει από ειδικά μνημονευόμενα περιστατικά της προηγούμενης ζωής του ή από τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης για την οποία κατηγορείται, να διαπράξει και άλλα εγκλήματα.'
Η απόπειρα κλοπής ΔΕΝ είναι κακούργημα. Όχι μόνο δεν είναι για γέλια λοιπόν αλλά μάλλον ήταν υποχρεωμένοι να τα κάνουν όλα όπως ακριβώς έγιναν...Αν τα έκαναν αλλιώς θα ήταν για γέλια και δεν θα ήταν νομικοί αλλά μηχανολόγοι ...Θα ξαναπώ ότι δεν φτάνει να διαβάζεις εφημερίδα για να κρίνεις δικαστικές αποφάσεις...
Μη λες λοιπόν ότι είναι για γέλια πράγματα που δεν γνωρίζεις...Όπως οι δικαστές δε θα σου πουν ότι η μελέτη που εκπόνησες για τη θέρμανση-ψύξη ενός κτιρίου είναι για γέλια κι εσύ προσπάθησε να αντιληφθείς ότι ή ποινική διαδικασία έχει αυστηρότατους κανόνες που πρέπει να τηρούνται και δεν τους ξέρεις...Είμαι βέβαιος όμως ότι θα τους επικαλεστείς ουρλιάζοντας και χειρονομώντας όταν χρειαστεί για δική σου υπόθεση (απ'όσο μας έχεις δώσει να καταλάβουμε διεκδικείς έντονα τα δικαιώματά σου, έτσι δεν είναι? Και οι γύφτοι όμως έχουν τα ίδια δικαιώματα.)
PS
Για όλα τα παραπάνω διατηρώ μια πολύ μικρή επιφύλαξη γιατί το ποινικό μου χρονολογείται από τα χρόνια του Πανεπιστημίου σχεδόν... -
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Και τωρα που το σκεφτομαι, αφου ηταν για αυτοφωρο (θα το πετυχω...), γιατι αφεθησαν ελευθεροι? Δεν επρεπε να δικαστουν εκεινη ή την επομενη μερα?Δικαστήριο γίνεται, όπου ή αθωώνονται ή παραπέμπονται σε τακτική δικάσιμο. Αν έχουν πχ σκοτώσει ή κριθούν επικίνδυνοι προφυλακίζονται μέχρι να γίνει η κανονική δίκη, αλλιώς αφήνονται ελεύθεροι.
Τόσο απλά.Εδιτ.
koutsan σόρυ, έπρεπε να το περιμένω...
-
ωραια, τοτε ειναι για γελια η νομοθεσια που δινει την δυνατοτητα σε ατομα που ειναι πασιφανεστατο οτι δεν θα προσελθουν πουθενα (ειδικα απο την στιγμη που ειναι 'φαντασματα', δηλαδη δεν εχουν πουθενα κατοικια, τα στοιχεια τους ειναι το λιγοτερο 'περιεργα' κλπ κλπ) να αφεθουν ελευθερα με την προσμονη οτι θα εμφανιστουν οικιοθελως στο δικαστηριο μετα.
-
Ίσως στο παρελθόν υπήρξαν 'φυγόδικοι ή φυγόποινοι', αλλά πώς να το ανακαλύψεις αυτό όταν πολλοί δεν έχουν καν ταυτότητα και δεν είναι δηλωμένοι σε καμία αρχή;
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
ωραια, τοτε ειναι για γελια η νομοθεσια που δινει την δυνατοτητα σε ατομα που ειναι πασιφανεστατο οτι δεν θα προσελθουν πουθενα (ειδικα απο την στιγμη που ειναι 'φαντασματα', δηλαδη δεν εχουν πουθενα κατοικια, τα στοιχεια τους ειναι το λιγοτερο 'περιεργα' κλπ κλπ) να αφεθουν ελευθερα με την προσμονη οτι θα εμφανιστουν οικιοθελως στο δικαστηριο μετα.Eννοείτε οτι εάν δέν δώσουν πλήρη εικόνα των προσωπικών τους στοιχείων δέν πρόκειται να τους αφήσουν 'προσωρινά ελεύθερους' ακόμα και άν κατηγορούνται για το μικρότερο πλημμέλημα.
Άν και δέν ξέρω πολλά για το συγκεκριμένο θέμα δέν φαντάζομαι να βρεθεί να πεί ποτέ ανακριτής στον κατηγορούμενο 'Περάστε και σας περιμένω στις 20 του μηνός για την δίκη', άν δέν δεί έστω την ταυτότητα του -
Δηλαδή έχουμε ένα αδίκημα που τιμωρείται με μη-φυλάκιση (ποινή έως ένα έτος και εξαγοράσιμη δεν είπε ο koutsan ?) αλλά να φυλακισθούν οι κατηγορούμενοι μέχρι να γίνει η δίκη τους (που αν δεν είναι αυτόφωρο θα είναι σε κανα-ενάμιση χρόνο) ?
-
Αυτοφορω ηταν. ταυτοτητες ειχαν πανω τους, αλλα στην τακτικη δικασιμο τα στοιχεια των ταυτοτητων ηταν κουκουρουκου...
Η αποπειρα διαρηξης ειναι εως ενα χρονο και εξαγορασιμο?
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Αυτοφορω ηταν. ταυτοτητες ειχαν πανω τους, αλλα στην τακτικη δικασιμο τα στοιχεια των ταυτοτητων ηταν κουκουρουκου...Η αποπειρα διαρηξης ειναι εως ενα χρονο και εξαγορασιμο?
Κοίτα επειδή βλέπω ότι επιμένεις πρέπει να σου πω ότι ίσως να μην διέπαρξαν καν αδίκημα
Εγώ είχα πάρει την ευνοικότερη περίπτωση για σένα να θεωρηθεί δηλ, 'απόπειρα κλοπής' που πράγματι είναι βαρύ καθώς δεν επιχείρησαν να 'κλέψουν' κάτι...Αντιγράφω από
ΒουλΣυμβΠλημΘεσ 918/1984
'...Γιατί απόπειρα κλοπής υπάρχει όταν συντρέχουν τα ακόλουθα στοιχεία: α) άγγιγμα του πράγματος για την απομάκρυνσή του από την ξένη κατοχή, β) απώλεια ή καταστροφή του πράγματος κατά την απομάκρυνσή του πριν περιέλθει τούτο στην κατοχή του δράστη, γ) σκοπός στο δράστη παράνομης ιδιοποίησης ξένου κινητού πράγματος (Μανωλεδάκη, Ποινικό Δίκαιο, Ειδικό μέρος, σελ. 70).
Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση δεν αναφέρεται από τον αυτόπτη μάρτυρα κανένα από τα υπό στοιχεία αύ και βύ, τα οποία αποτελούν αρχή εκτελέσεως κλοπής, αλλά μόνο η διάρρηξη μιας Citroen και η απόπειρα διάρρηξης μιας Mercedes, πράξεις οι οποίες ενδεχομένως συνιστούν φθορά ξένης ιδιοκτησίας και αποδεικνύουν την εγκληματική βούληση του κατηγορουμένου.
Αλλά σε ένα σύστημα αντικειμενικού ποινικού δικαίου, όπως το Ελληνικό, δεν βρίσκει έρεισμα η θεμελίωση απόπειρας κλοπής μόνο στη διάρρηξη, εφόσον δεν συντρέχει κανένα από τα στοιχεία της αντικειμενικής υποστάσεως του εγκλήματος. Γιατί σύ αυτή την περίπτωση θα ετιμωρούντο οι προπαρασκευαστικές πράξεις παρά τον νόμο. Δεν είναι δυνατό να διωχθεί ο κατηγορούμενος για φθορά, κατά ορθότερο νομικό χαρακτηρισμό, αφενός γιατί δεν αποδεικνύεται η φθορά....Με 2 λόγια αυτό που έκαναν οι γύφτοι θα δυσκολευτείς πολύ να το αξιολογήσεις ποινικά και ό,τι κι αν το πεις θα είναι εν τέλει πραγματικά ήσσονος σημασίας αδίκημα (άντε και να είσαι ευχαριστημένος που δεν σου έκαναν μήνυση για σωματικές βλάβες )..Φεύγω βιαστικά, λεπτομέρειες αν θες το βραδυ...
-
Κατσε για να καταλαβω. Εχω δυο ατομα τα οποια αφου χτυπαγαν το κουδουνι επι ενα 5λεπτο για να τσεκαρουν αν ειναι καποιος μεσα, οταν νομισαν οτι ειναι αδειο το σπιτι, εβγαλαν ενα λοστο και με αυτον προσπαθουσαν να ανοιξουν την κλειδωμενη πορτα του σπιτιου. Αν δεν υπηρχε μπαρα ασφαλειας και εγω μεσα στο σπιτι, θα την ειχαν ανοιξει. Αυτο δεν ειναι αποπειρα διαρηξης?
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Κατσε για να καταλαβω. Εχω δυο ατομα τα οποια αφου χτυπαγαν το κουδουνι επι ενα 5λεπτο για να τσεκαρουν αν ειναι καποιος μεσα, οταν νομισαν οτι ειναι αδειο το σπιτι, εβγαλαν ενα λοστο και με αυτον προσπαθουσαν να ανοιξουν την κλειδωμενη πορτα του σπιτιου. Αν δεν υπηρχε μπαρα ασφαλειας και εγω μεσα στο σπιτι, θα την ειχαν ανοιξει. Αυτο δεν ειναι αποπειρα διαρηξης?'Διάρρηξη' εξ 'οσων γνωρίζω δεν υπάρχει ως αδίκημα ...Υπάρχει κλοπή, υπάρχει φθορά ξένης ιδιακτησίας , υπάρχει διατάραξη οικιακής ειρήνης.
*Άρθρο 334
Διατάραξη οικιακής ειρήνης- Όποιος εισέρχεται παράνομα ή παραμένει παρά τη θέληση του δικαιούχου στην κατοικία άλλου ή στο χώρο που αυτός χρησιμοποιεί για την εργασία του ή σε χώρο περικλεισμένο που αυτός κατέχει τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή.*
Ίσως λοιπόν απόπειρα διατάραξης οικιακής ειρήνης
Κάνας ποινικολόγος ρε παιδιά να μας πει σίγουρα τον ποινικό χαρακτηρισμό του αδικήματος
Ό,τι κι αν είναι τελικά ως αδίκημα θα είναι μόνο απόπειρα (άρα τιμωρείται με ακόμα πιο μειώμένη τιμή)...Δεν υπήρχε περίπτωση να κρατηθούν προσωρινά για τέτοιες τρίχες...Είμαι βέβαιος ότι κι εσύ κι εγώ μπορεί να διαπράξουμε εύκολα βαρύτερα αδικήματα στη ζωή μας από αυτό και τότε θα δεις ότι δεν θα σου άρεσε η προσωρινή κράτηση ...Επίσης ποινές φυλάκισης μέχρι 1 έτους είναι εξαγοράσιμες και θα τρώγανε σχεδόν σίγουρα κάτω από 1 χρόνο...
Ελπίζω να καταλαβαίνεις ότι αυτό που έκαναν είναι παρονυχίς και το ξύλο που έφαγαν ήταν παραπάνω από αρκετό... - Όποιος εισέρχεται παράνομα ή παραμένει παρά τη θέληση του δικαιούχου στην κατοικία άλλου ή στο χώρο που αυτός χρησιμοποιεί για την εργασία του ή σε χώρο περικλεισμένο που αυτός κατέχει τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή.*
-
Απόπειρα κλοπής μάλλον είναι (δεν είμαι 'ποινικολόγος'). Η παράνομη είσοδος στον ιδιωτικό χώρο και η φθορά ξένης ιδιοκτησίας (χαλασμένη κλειδαριά, γρατζουνισμένη πόρτα) είναι ενέργειες προς επίτευξη του τελικού εγκληματικού σκοπού και απορροφώνται από αυτόν.
Αν από την άλλη έριχναν δυναμίτη, γκρέμιζαν τον τοίχο για να μπουν μέσα, έριχναν μπιστολιές από τη χαρά τους και έκλεβαν ένα μπιμπελό ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας, τότε η χρήση εκρηκτικών, η φθορά ξένης ιδιοκτησίας και η παράνομη κατοχή/χρήση όπλου δεν πιστεύω ότι θα απορροφώνταν από την κλοπή. Είναι λίγο μπερδεμένη η απορρόφηση στο ποινικό. Κάποτε την ήξερα καλά, πλέον τη μισοξέχασα. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Απόπειρα κλοπής μάλλον είναι (δεν είμαι 'ποινικολόγος'). Η παράνομη είσοδος στον ιδιωτικό χώρο και η φθορά ξένης ιδιοκτησίας (χαλασμένη κλειδαριά, γρατζουνισμένη πόρτα) είναι ενέργειες προς επίτευξη του τελικού εγκληματικού σκοπού και απορροφώνται από αυτόν.
Αν από την άλλη έριχναν δυναμίτη, γκρέμιζαν τον τοίχο για να μπουν μέσα, έριχναν μπιστολιές από τη χαρά τους και έκλεβαν ένα μπιμπελό ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας, τότε η χρήση εκρηκτικών, η φθορά ξένης ιδιοκτησίας και η παράνομη κατοχή/χρήση όπλου δεν πιστεύω ότι θα απορροφώνταν από την κλοπή. Είναι λίγο μπερδεμένη η απορρόφηση στο ποινικό. Κάποτε την ήξερα καλά, πλέον τη μισοξέχασα.Απόπειρα κλοπής μάλλον δεν είναι (δες αυτό που είχα γράψει πιο πάνω ΒουλΣυμβΠλημΘεσ 918/1984 )
Απόπειρα φθοράς δεν είναι (δεν νομίζω ότι πρόλαβαν να χαλάσουν την πόρτα) γιατί σίγουρα δεν είχαν σκοπό να φθείρουν την περιουσία του άλλου
Μου μένει μόνο η διατάραξη οικιακής ειρήνης...Αλλά πιθανότατα μου διαφεύγει κάτι
-
Δεν τη διάβασα, αλλά αν με κάποιον τρόπο τεκμαίρεται βάσιμα ότι οι τύποι μπήκαν για να κλέψουν (πχ ποινικό μητρώο γεμάτο κλοπές, κατοχή διαρρηκτικών εργαλείων, ύποπτη συμπεριφορά -πχ κατασκοπεία του σπιτιού- κλπ) νομίζω ότι μπορεί να θεμελιωθεί απόπειρα κλοπής.
Πρόθεση νομίζω ότι υπάρχει για τη φθορά, επειδή δεν έγινε από αμέλεια. Όταν δηλαδή χώνεις ένα κατσαβίδι για να σπάσεις την κλειδαριά με σκοπό να μπεις να κλέψεις ή να κοιμηθείς, δεν έχει σημασία, έχεις πρόθεση να προκαλέσεις φθορά στο πράγμα. Το ότι έχεις άλλο σκοπό, δεν αλλάζει το ότι έκανες τη ζημιά με πρόθεση. Αν βέβαια δεν πρόλαβαν να κάνουν ζημιά, αλλά είχαν χώσει κανένα λοστό, τουλάχιστον για απόπειρα φθοράς ελέγχονται, πέραν των της απορρόφησης ζητημάτων.
Edit 1:
...όμως δεν αποσκοπούσαν ακριβώς στη φθορά, τη διέπραξαν για να φτάσουν σε κάτι άλλο.... Χμμ, ας πάρουμε ως παράδειγμα το εξής:
κάποιος αφήνει το αυτοκίνητό του στη μέση του δρόμου για να πάει στο θέατρο. Το κάνει σκόπιμα, όχι όμως για να διαπράξει το έγκλημα 'παρακώλυση συγκοινωνιών', αλλά για να κάνει κάτι άλλο. Δεν έχει διαπραχθεί το έγκλημα.
Εδώ όμως είναι διαφορετικό. Διαπράττει ένα έγκλημα γνωρίζοντας ότι εγκληματεί, άσχετο με το τι θέλει να κάνει στη συνέχεια... Μπερδεμένο... Νομίζω ότι πρόκειται για φθορά ιδιοκτησίας τελικά.Edit 2:
με αυτά που γράφει ο Μανωλεδάκης συμφωνώ κατά βάση, αλλά νομίζω ότι τα πράγματα είναι λίγο ρευστά.
Δηλαδή αν κάποιος χρησιμοποιεί ένα καλό αντικλείδι που δεν προκαλεί φθορά στην πόρτα ενώ δεν μπαίνει μέσα στο σπίτι αλλά το περιεργάζεται από το πλατύσκαλο, τότε δεν υπάρχει κανένα έγκλημα και ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί καν να του πει να πάει στο διάολο γιατί μπορεί να δεχθεί μήνυση για εξύβριση. -
Μαλιστα. Οποτε συμβουλες του τυπου 'δεν πρεπει να παιρνουμε τον νομο στα χερια μας', παρακαλω τουλαχιστον προς τα εμενα, να λειπουν. Αμα ειναι τοσο για γελια τα πραγματα, τοτε ξυλο και παλι ξυλο.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Μαλιστα. Οποτε συμβουλες του τυπου 'δεν πρεπει να παιρνουμε τον νομο στα χερια μας', παρακαλω τουλαχιστον προς τα εμενα, να λειπουν. Αμα ειναι τοσο για γελια τα πραγματα, τοτε ξυλο και παλι ξυλο.Από μένα τέτοιου είδους συμβουλή δεν πρόκειται να ακούσεις...Μεγάλο παιδί είσαι, τις συνέπειες τις ξέρεις - εγώ θα σε σταματήσω?...Μετά μη φωνάζεις μόνο ΑΝ μπλέξεις...
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Δηλαδή αν κάποιος χρησιμοποιεί ένα καλό αντικλείδι που δεν προκαλεί φθορά στην πόρτα ενώ δεν μπαίνει μέσα στο σπίτι αλλά το περιεργάζεται από το πλατύσκαλο, τότε δεν υπάρχει κανένα έγκλημα και ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί καν να του πει να πάει στο διάολο γιατί μπορεί να δεχθεί μήνυση για εξύβριση.
Παλι καλα που δεν τις εβρισα δηλαδη..
Δε παιζει, κατι πρεπει να λειπει απο το σκεπτικο..
Ισα ισα τη γλιτωσαμε..