-
Καλά έκανε ο Alonso και το δοκίμασε, αλλά κατά τη γνώμη μου σφίγγει υπερβολικά τη γραμμή του ενώ ο ίδιος έχει την άνεση να πάει πιό ανοιχτά. Όταν είναι ήδη στα φρένα ο άλλος οδηγός (Massa) δε μπορεί να αλλάξει την πορεία του ούτε να φρενάρει... περισσότερο.
Δε φταίει ο Alonso, δε φταίει ο Massa, αλλά νομίζω πως ο Alonso (που είχε και την πρωτοβουλία στην κίνηση) μπορούσε να το καταφέρει το προσπέρασμα και να αποφύγει την επαφή. -
Για μένα καλώς το επιχείρησε, απλώς δεν του έφτασε η ευθεία και πήγε να το εκβιάσει από τον Μάσα κλείνοντας όντως νωρίς τη γραμμή του. Πήρε ένα ρίσκο που δεν του βγήκε. Θα μπορούσε να μείνει πιο ανοιχτά (να κλείσει δλδ αργότερα τη γραμμή του), θα παρέμενε 2ος αλλά με ανέπαφο μονοθέσιο. Κερδισμένος δλδ συγκριτικά με αυτό που αποκόμισε εκεί τελικά.
@Go_For_Pole, ουδέποτε υιοθέτησα τη λογική του 'αν' ως βάση στην οποία μπορούμε να επιχειρηματολογήσουμε και να βγάλουμε ασφαλή συμπέρασματα. Δεν νομίζω πως συντρέχει λόγος να το κάνω τώρα
Για τις δηλώσεις δεν υπονόησα ούτε έγραψα πως πληρώνονται για αυτές οι οδηγοί, αυτό που έγραψα είναι πως κατά την άποψή μου οι δηλώσεις του Αλόνσο ήταν άστοχες και μάλλον δείχνουν την πίεση που νιώθει.
-
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
@Go_For_Pole, ουδέποτε υιοθέτησα τη λογική του 'αν' ως βάση στην οποία μπορούμε να επιχειρηματολογήσουμε και να βγάλουμε ασφαλή συμπέρασματα. Δεν νομίζω πως συντρέχει λόγος να το κάνω τώραΔε σε καταλαβα να πω την αληθεια.
-
Απλά εννοώ πως το να θεωρήσουμε ως βάση την εμφάνιση του Χάμιλτον σε υποθετική επιχειρηματολογία που αφορά τον Αλόνσο, δεν μας οδηγεί σε κανένα ασφαλές συμπέρασμα (μάλλον το αντίθετο θα έλεγα).
-
Ε τι να κανουμε, χρειαζεται καποιο benchmark η McLaren αν ειναι να συγκρινεις το race pace της εναντι στους κοκκινους. Ειτε λοιπον ο Χαμιλτον οδηγησε συμφωνα με τις δυνατοτητες του αυτοκινητου οποτε οι ασημοι εχασαν καθαρα, ειτε δεν οδηγησε συμφωνα με τις δυνατοτητες του αυτοκινητου (οποτε τζαμπα τα επιθετα που τον στολιζουμε) και οι ασημοι ηταν κοντα στους κοκκινους. Προσωπικα επιλεγω κουρτινα ενα γιαυτο και εγραψα οτι ο Αλονσο ειχε μια και μοναδικη ευκαιρια, στην εκκινηση, να κερδισει τον αγωνα.
-
IMHO τόσο ο KR όσο και ο FA είναι οι περισσότερο χαμένοι καθώς το να αλλάξεις στυλ οδηγήσης για να προσαρμοστείς στα Bridge είναι ιδιαίτερα δύσκολο και πολύπλοκο.
Ο FM δεν έχει αυτό το πρόβλημα. Τώρα πως ο LH κατάφερε να επιτύχει καλύτερες επιδόσεις από τον FA με βεβαιότητα σε 2 από τα 4 και πιθανότατα σε άλλο έναν αγώνα (Αυστραλία) είναι ένα μυστήριο. Που είτε ως εξήγηση έχει ότι ο LH είναι ο άνθρωπος που θα επισκιάσει όλους τους άλλους, είτε η McLaren τον προσφέρει καλύτερο μονοθέσιο, είτε συνέβησαν διάφορα στον FA που δεν έδωσαν τις δυνατότητες στον Ισπανό να ξεδιπλώσει το ταλέντο του, είτε απλά ο FA δεν είχε τη βέλτιστη στρατηγική.
P.S. Αν το bardge board ήταν τόσο σημαντικό για την ευστάθεια του μονοθεσίου τότε τι πρέπει να πει και ο FM για την εμπρός αριστερά ανάρτηση του????
P.S. (2) IMHO o LH είχε με διαφορά την καλύτερη στρατηγική στον αγώνα από τις 2 McLaren. Άγνωστο το πόσο καύσιμο είχε ο KR και αν θα μπορούσε να προσπεράσει τον Άγγλο.
P.S. (3) Αν ο FA ζήτησε τα σκληρά ελαστικά για το μεσαίο stint τότε απλά το ρίσκο δεν του έκατσε.
-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
Ο FM δεν έχει αυτό το πρόβλημα. Τώρα πως ο LH κατάφερε να επιτύχει καλύτερες επιδόσεις από τον FA με βεβαιότητα σε 2 από τα 4 και πιθανότατα σε άλλο έναν αγώνα (Αυστραλία) είναι ένα μυστήριο. Που είτε ως εξήγηση έχει ότι ο LH είναι ο άνθρωπος που θα επισκιάσει όλους τους άλλους, είτε η McLaren τον προσφέρει καλύτερο μονοθέσιο, είτε συνέβησαν διάφορα στον FA που δεν έδωσαν τις δυνατότητες στον Ισπανό να ξεδιπλώσει το ταλέντο του, είτε απλά ο FA δεν είχε τη βέλτιστη στρατηγική.Για τον Λούη δεν έχω καμμία απολύτως αμφιβολία. Είναι ο εκλεκτός. The Force is strong with him.
-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
Τώρα πως ο LH κατάφερε να επιτύχει καλύτερες επιδόσεις από τον FA με βεβαιότητα σε 2 από τα 4 και πιθανότατα σε άλλο έναν αγώνα (Αυστραλία) είναι ένα μυστήριο.Ιδιοκτητης ομαδας GP2 ισχυριζεται οτι οι γομες της κατηγοριας με τις φετινες της F1 ειναι παρομοιες. Ουσιαστικα η Bri τεσταρισε τα φετινα ελαστικα της F1 στη GP2 αν και τελικα της εμειναν τα grooves. Αν ισχυει αυτο, εξηγει αρκετα πραγματα. Μια θεωρια λεει οτι κανεις οδηγος που ειχε περσι Michelin δεν εχει εξοικοιωθει απολυτα με τα Bri. Ειδικα για αυτους που βρεθηκαν ομοσταυλοι με καποιον που ειχε εμπειρια απο τα Bri (βλεπε KR, FA αλλα και DC) η κατασταση ειναι κατα πολυ χειροτερη.
-
Ο χρήστης mirage έγραψε:
O Massa ξύπνησε γιατί άκουσε την κριτική και την έλαβε σοβαρά υπόψιν του. Ο Kimi πάλι...αντί να κάτσει να μάθει τι έγινε με το μονοθέσιο του και να μιλήσει με του μηχανικούς του, προτίμησε να την κάνει. Δυστυχώς έτσι γίνεται αντιπαθής...και όχι μόνο από τους οπαδούς της Ferrari.Δυστυχώς φαίνεται ότι λείπει από τον Κίμι η 100% προσήλωση στους αγώνες. Οκ, αυτό μπορεί να τον κάνει καλό για παρέα, αλλά όχι για πρωταθλητή...
-
Αυτή η καραμέλα με το 'δεν έχω συνηθίσει τα bridgestone' έχει αρχίσει να λιώνει.
Θα φτάσουμε σε σημείο να θεωρούμε πιό ευνοημένους τους rookies που δεν ήταν καν οδηγοί F1 πέρυσι σε σχέση με αυτούς που είναι εδώ και χρόνια, αλλά οδηγούσαν με διαφορετικής μάρκας λάστιχα. -
Επειδή δεν τα θυμάμαι καλά.
Θυμάται κανείς οδηγούς που δεν έχουν οδηγήσει ποτέ με Bridgestone?
-
Ετεροχρονισμένα (ίσως) να κάνω και εγώ ένα σχόλιο για τον αγώνα της Ισπανίας.
Να επισημάνω την τρομερή προσέλευση κόσμου στο 3η μερο και ειδικότερα την Κυριακή. Δεν είναι μόνο οι 150.000 κόσμος που ήταν στην πίστα αλλά και η ατμόσφαιρα που είχαν δημιουργήσει. Τα τεράστια πανώ που κρέμονταν στην κερκίδα της Banc Sabadell θύμισαν άλλα αθλήματα και άλλες εποχές F1. Μου θύμισαν τα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Milan και της Inter με τις απόκρημνες κερκίδες που ο κόσμος πραγματικά “κρέμονταν” σε αυτές . Μου θύμισε όμως και εποχές Senna στο Ιnterlagos με τον κόσμο «κρεμασμένο» στις «φτηνές» κερκίδες της Ferradura να περιμένει να δει τον ηρωα του.
**Μπράβο λοιπόν στους Ισπανούς ( και στον Αλόνσο που τους ενεργοποίησε φορμουλίστικα ) που του χρόνου πλάκα-πλάκα θα έχουν …3 αγώνες MotoGp …. 2 αγώνες F1 … και 1 αγώνα WRC **
Eνα άλλο σημείο που εκτιμώ πως αξίζει να σημειωθεί είναι η παταγώδη αποτυχία του Chicane στην New Holland. Δεν πρόσφερε τίποτα ( δεν προκάλεσε κανένα προσπέρασμα …νομιζω … στην 1η στροφή ). Άσε που προκαλούσε καθυστέρηση στα μονοθέσια που έδιναν αγώνα εάν το προπορευόμενο μονοθέσιο έπρεπε να μπεί στα pit. Μου κάνει τρομερή εντύπωση πως είναι δυνατόν όλοι ( μα όλοι σχετικοί και άσχετοι σαν εμάς ) να λένε ότι η αεροδυναμική απώλεια στην Campsa ότι είναι υπεύθυνη για την έλλειψη προσπερασμάτων στην Caixa και «αυτοι» να αλλάζουν το μοναδικό οδηγικά «κ@υλιάρικο» κομμάτι της πίστας.
-
H οδηγική κ@υλα είπαμε προκαλεί ατυχήματα. Πρέπει να είμαστε safe. Eπίσης στα chicanes παίρνεις και ωραίες φωτογραφίες. Περνάνε αργά τα μονοθέσια και δεν βγαίνει κουνημένη, καδράρεις και εύκολα.
-
Ο χρήστης St.Devote έγραψε:
Eνα άλλο σημείο που εκτιμώ πως αξίζει να σημειωθεί είναι η παταγώδη αποτυχία του Chicane στην New Holland. Δεν πρόσφερε τίποτα ( δεν προκάλεσε κανένα προσπέρασμα …νομιζω … στην 1η στροφή ). Άσε που προκαλούσε καθυστέρηση στα μονοθέσια που έδιναν αγώνα εάν το προπορευόμενο μονοθέσιο έπρεπε να μπεί στα pit. Μου κάνει τρομερή εντύπωση πως είναι δυνατόν όλοι ( μα όλοι σχετικοί και άσχετοι σαν εμάς ) να λένε ότι η αεροδυναμική απώλεια στην Campsa ότι είναι υπεύθυνη για την έλλειψη προσπερασμάτων στην Caixa και «αυτοι» να αλλάζουν το μοναδικό οδηγικά «κ@υλιάρικο» κομμάτι της πίστας.Συμφωνω με το σκεπτικο, παντως 1. Μπορει να μην εδωσε συγκριτικα περισσοτερα προσπερασματα φετος αλλα ισως απο του χρονου με την καταργηση του tc και 2. Η πιστα φιλοξενει και αλλες κορυφαιες σειρες αγωνων οπως DTM, MotoGP, GP2 και WSBR οπου η νεα χαραξη θα βοηθησει περισσοτερο απο την f1.
H οδηγική κ@υλα είπαμε προκαλεί ατυχήματα. Πρέπει να είμαστε safe. Eπίσης στα chicanes παίρνεις και ωραίες φωτογραφίες. Περνάνε αργά τα μονοθέσια και δεν βγαίνει κουνημένη, καδράρεις και εύκολα.
Στα παραπανω πλεονεκτηματα των αργων στροφων που ειναι απολυτως σωστα να προσθεσω και οτι αν εχεις βρεθει ποτε θεατης σε γρηγορες στροφες ειναι πολυ δυσκολο να διακρινεις διαφορες στα περασματα των οδηγων, με αλλα λογια ολοι 'φαινονται' στο ματι (χωρις βεβαια να ισχυει στην πραξη) να περνανε λιγο πολυ το ιδιο κυριως λογω του αεροδυναμικου grip, αλλα και του μικροτερου χρονου του περασματος.
-
Ο χρήστης pininfarina έγραψε:
. Μπορει να μην εδωσε συγκριτικα περισσοτερα προσπερασματα φετος αλλα ισως απο του χρονου με την καταργηση του tc και 2. Η πιστα φιλοξενει και αλλες κορυφαιες σειρες αγωνων οπως DTM, MotoGP, GP2 και WSBR οπου η νεα χαραξη θα βοηθησει περισσοτερο απο την f1.Οκ ...να δεκτω την λογική της αναμονης που προφανώς πηγαζει απο την αξιοπιστια που μπορει να ενα συμπερασμα (μου) που προκύπτει απο εναν μονο αγωνα με την συγκεκριμενη χαραξη.
Ομως μηπως θα επρεπε ολα αυτα που συνεβησαν να τα εχουν προβλεψει ολοι αυτοι που περνουν εκατομυρια για να προβλεπουν ?
Ας χρησιμοποιουσαν το chicane στους αγωνες των αλλοων πρωταθληματων που αναφερεις .
Ας εφαρμοζαν την συγκεκριμενη χαραξη απο του χρονου ...
Ποτε επιτελους θα παψει η Βαρκελωνη να αποκαλειται Βαρ(ετη)κελωνη...
Εχει η F1 την δυναμη - διαθεση - τολμη να ζητησει ευθύνες απο τον Guru Mr Tilke ? ....ή ειναι πλεον μερος της Bernie-καταστασης και αυτο?
-
Ενταξει αλλα χωρις να διαφωνω με οσα λες μην ξεχναμε οτι για να συμβουν οι προϋποθεσεις για προσπερασμα καποιος πρεπει να κανει λαθος και να πεσει πισω απο πιο αργο μονοθεσιο. Δηλ. υπο κανονικες συνθηκες ακομα και στην τελεια πιστα για προσπερασματα θα καταταγουν ολοι στα επισημα εκει που αξιζουν και στον αγωνα θα ανοιξουν οι διαφορες. Αν θυμαμαι καλα στον τελευταιο αγωνα δεν κολλησε κανενας πισω απο αλλον για μεγαλο διαστημα ωστε να φταιει τοσο η πιστα για τη βαρεμαρα, εκτος ισως απο Fisi-Sato στο τελος και fa-kimi για 2-3 γυρους.
-
My view:
Για να έχει νόημα για προσπέραση ένα chicane πριν από ευθεία πρέπει να δίνει τη δυνατότητα αλλαγής γραμμής. Το συγκεκριμένο δεν το κάνει, γιατί οι δύο αντίρροπες στροφές βρίσκονται μεν σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους, αλλά ο σχεδιασμός είναι σφιχτός και δεν επιτρέπει τσαχπινιές στο μεταξύ τους διάστημα. Επίσης, ακολουθεί η τελευταία γρήγορη δεξιά, στην οποία η αεροδυναμική παίζει ακόμα το ρόλο της (μικρότερο μεν, αλλά υπάρχει ακόμα).
Είναι καλύτερο να σχεδιάσεις ένα S με κοντινότερες μεταξύ τους κορυφές, όπου η αλλαγή γραμμής γίνεται συνήθως με διαφορετικό πάτημα πάνω από τα κερμπς, παρά ένα μεγαλύτερο τέτοιας μορφής.
Η λογική του να φτιάξεις ένα chicane που να προκαλεί λάθος είναι σωστή σαν άποψη, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, όταν το προηγούμενο κομμάτι είναι τόσο αργό, το λάθος είναι δύσκολο και σε κάθε περίπτωση μικρό. Αν το chicane έχει ευθεία πριν και τα φρένα είναι δύσκολα, κάτι γίνεται.
-
Ο χρήστης Lord_Rutherford έγραψε:
Επειδή δεν τα θυμάμαι καλά.Θυμάται κανείς οδηγούς που δεν έχουν οδηγήσει ποτέ με Bridgestone?
Alonso(minardi 2001,Renault 2002-2006)
Kubica
Sato
-
O Sato εχει ξαναοδηγησει με Bridgestone το 2002 με την Jordan.
-
Το 2001 η sauber του Κιμι είχε bridgestone? δεν είμαι σίγουρος
Πάντως η διαφορά στην απόδοση του kubica σε σχέση με heidfeld νομίζω ότι είναι φανερή(εκτός και εάν προσφέρουν καλύτερο αυτοκίνητο στον τελευταίο)
Ο Αλόνσο είχε και πολλές ατυχίες: στην εκκίνηση στην Αυστραλία εγκλωβίστηκε από τον heidfeld που είχε μαλακά λάστιχα, στο Μπαχρέιν έπεσε εξοπλισμός από το ταβάνι και κάτι δεν πήγαινε καλά με το αμάξι, στην Ισπανία εκτός από το ότι δεν του πέτυχε το overtaking είχε και έξοδο ..... δεν μπορείς να τον συγκρίνεις αντικειμενικά με τον Χάμιλτον. Στα χρονομετρημένα δοκιμαστικά νομίζω αποδείχτηκε καλύτερος -
Bridgestone ειχε.
Επίσημο thread:GP Iσπανίας 2007