-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Αυτοκίνητα παλιά που ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ ΕΥΛΑΒΙΚΑ στους μηχανικούς που τα κατασκέυασαν και που η σημερινή αυτοκινητοβιομηχαία της μάζας δεν έχει καμία σχέση και αναφέρει/θυμάται την ιστορία της μόνο απ την πλευρά του μάρκετινγκ είναι τα 2CV,Βeetle,DS*,NSU,Φορτηγά BUSSINGMε το παρντον δλδ... απαράδεκτο το μίνι και για υποκλίσεις ο σκαραβαίος?
Μα ήμαρτον!
Αν δεν ασχολιοσουν με συγκεκριμένη μάρκα αυτοκινήτων, θα έβαζα στοιχημα οτι το έχεις χάσει. Στην περίπτωση αυτή όμως μιλάς εντελώς υποκειμενικά, κατά πώς φαινεται, οπότε πάω πάσο.
Μιλάμε για ένα αυτοκίνητο που δεν πήγαινε ΜΙΑ για τα κυβικά του, που δε φρέναρε, δεν ειχε τιμόνι, στις στροφές ήθελες πυξίδα κτλ...
ΕΛΕΟΣ!
Μα κανείς δεν το έχει οδηγησει για να το βάλει σε αυτό το τόπικ μετά βαΐων και κλάδων? -
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Αυτοκίνητα παλιά που ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ ΕΥΛΑΒΙΚΑ στους μηχανικούς που τα κατασκέυασαν και που η σημερινή αυτοκινητοβιομηχαία της μάζας δεν έχει καμία σχέση και αναφέρει/θυμάται την ιστορία της μόνο απ την πλευρά του μάρκετινγκ είναι τα 2CV,Βeetle,DS*,NSU,Φορτηγά BUSSING
Mε το παρντον δλδ... απαράδεκτο το μίνι και για υποκλίσεις ο σκαραβαίος?
Μα ήμαρτον!
Αν δεν ασχολιοσουν με συγκεκριμένη μάρκα αυτοκινήτων, θα έβαζα στοιχημα οτι το έχεις χάσει. Στην περίπτωση αυτή όμως μιλάς εντελώς υποκειμενικά, κατά πώς φαινεται, οπότε πάω πάσο.
Μιλάμε για ένα αυτοκίνητο που δεν πήγαινε ΜΙΑ για τα κυβικά του, που δε φρέναρε, δεν ειχε τιμόνι, στις στροφές ήθελες πυξίδα κτλ...
ΕΛΕΟΣ!
Μα κανείς δεν το έχει οδηγησει για να το βάλει σε αυτό το τόπικ μετά βαΐων και κλάδων?Eνα αυτοκίνητο με πάνω από 22 εκατομύρια πωλήσεις παγκοσμίως και 4 δεκαετίες στην παραγωγή για ένα μοντέλλο μιας αυτοκινητοβιομηχανίας δε νομίζω ότι είναι αρκεtό για να αμαυρώσει την εικόνα του ένα τόπικ.
Ενα αυτοκίνητο που γενήθηκε για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του μέσου πολίτη αξιόπιστα και οικονομικά,κι όχι για να στρίβει με όσα (γι αυτό το σκοπό ιδρύθηκε η porsche) και το έπραξε με το παραπάνω.Δες τε επιτέλους την ιστορία της αυτοκίνησης απ την πραγματαική της διάσταση όπως και το κάθε μοντέλλο για τους σκοπούς τους οποίους εξυπηρετούσε ΤΟΤΕ,κι όχι με βάση τα σύγχρονα κι άνοστα δεδομένα του σήμερα που προσπαθούμε να εξομοιώσουμε το τώρα με το χθές.
Μετά από 9 σελίδες κατάλαβες ότι μιλάω υποκειμενικά.
Γάτα είσαι.....Σε προσωπικό επίπεδο άσχετα με ποιά μάρκα ασχολούμε βρήκες τον τρόπο να κουτάρεις ΕΝΑ μοντέλλο απ τα όσα παρέθεσα.
Το αν μιλάω υποκειμενικά και πως κρίνω το αυτοκίνητο σε παγκόσμιο επίπεδο το γνωρίζεις πολύ καλά
Το αν διαφωνείς μόνο για το σκαραβαίο ή και για το 2CV ή κια για όλα αδιαφορώ.
Αυτή είναι η εμπειρία μου,αυτές είναι οι απόψεις μου.
Εσύ μπορεί να τα βλέπεις διαφορετικά,δικαίωμά σου........θα συζητάς όμως επί του συνόλου των απόψεων κι όχι αποσπασματικά με το τι σας συμφέρει.Να το πω και πάλι.
Ενα τριμπ@υρδελο και μισό ήταν το mini γι αυτό πήγε εκεί που πήγε,στα τσακίδια μαζί του κι ολόκληρη η αγγλική ελλεεινη και τρισάθλια αυτοκινητοβιομηχανία τους.
Οτι χειρότερο είχε να επιδείξει η αυτοκίνηση παγκοσμίως. -
Και ο σκαραβαίος και το μίνι ήταν πολύ καλά αυτοκίνητα για τον σκοπό που φτιάχτηκαν.
-
το χειροτερο μακραν που εχω οδηγησει ειναι το μαζντα 626 του 1992 1.8. εκαιγε πολυ, εντελως αναξιοπιστο,ετριζε,και παρολο που ηταν 1.8 εκανε ενα τεταρτο να κουνησει!μονο σε καμμια κατηφορα το σωζε.απο τιμονι 0.μονο το μεγαλο πορτπαγκαζ ειχε στα θετικα.
2 νταεγου ματιζ 800cc.ολα τα λεφτα.αν και ειχε ωραιο ηχο η μηχανη του,μια φορα πηγα κοφτες 1η και 2α και μολις πηγα να στριψω ενιωσα για πρωτη φορα οτι ειμαι μεσα σε αμαξι που απογειωθηκε.ευτυχως δεν το εκανε και ειμαι τωρα εδω και μιλαω
3ο και τελευταιο τογιοτα κορολλα μοντ 1989. ΑΘΛΙΟ τιμονι.αφησα την αλφα ρομεο μου σε ενα φιλο και μου εδωσε τη κορολλα του να παω μια βολτα και ειδα αμεσως τη διαφορα.απορω πως το οδηγουσε.
-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Αυτοκίνητα παλιά που ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ ΕΥΛΑΒΙΚΑ στους μηχανικούς που τα κατασκέυασαν και που η σημερινή αυτοκινητοβιομηχαία της μάζας δεν έχει καμία σχέση και αναφέρει/θυμάται την ιστορία της μόνο απ την πλευρά του μάρκετινγκ είναι τα 2CV,Βeetle,DS*,NSU,Φορτηγά BUSSING
Mε το παρντον δλδ... απαράδεκτο το μίνι και για υποκλίσεις ο σκαραβαίος?
Μα ήμαρτον!
ΕΛΕΟΣ!
Μα κανείς δεν το έχει οδηγησει για να το βάλει σε αυτό το τόπικ μετά βαΐων και κλάδων?Eνα αυτοκίνητο με πάνω από 22 εκατομύρια πωλήσεις παγκοσμίως και 4 δεκαετίες στην παραγωγή για ένα μοντέλλο μιας αυτοκινητοβιομηχανίας δε νομίζω ότι είναι αρκεtό για να αμαυρώσει την εικόνα του ένα τόπικ.
Ενα αυτοκίνητο που γενήθηκε για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του μέσου πολίτη αξιόπιστα και οικονομικά,κι όχι για να στρίβει με όσα (γι αυτό το σκοπό ιδρύθηκε η porsche) και το έπραξε με το παραπάνω.Δες τε επιτέλους την ιστορία της αυτοκίνησης απ την πραγματαική της διάσταση όπως και το κάθε μοντέλλο για τους σκοπούς τους οποίους εξυπηρετούσε ΤΟΤΕ,κι όχι με βάση τα σύγχρονα κι άνοστα δεδομένα του σήμερα που προσπαθούμε να εξομοιώσουμε το τώρα με το χθές.
Ώστε λοιπόν ένα αυτοκίνητο κρίνεται απαράδεκτο ή όχι ανάλογα με το πόσο πούλησε...
Και επειδή ο σκαραβαίος πούλησε πολύ και ήταν στην παραγωγή για πολλές δεκαετίες, αποκλειεται να ήταν απαράδεκτος.
Με αυτη τη λογική και το μίνι πούλησε κάτι εκατομμυρια αντίτυπα και έβγαινε για κάτι δεκαετίες επίσης. Γιατί απαράδεκτο?
Εμείς όμως για άλλα πράγματα συζητάμε, αν δεν το έχεις καταλάβει. Για το τι προσέφερε ένα αυτοκίνητο και όχι για το πόσο φτηνά το αγόραζες.
Γιατί μη μου πεις οτι ο σκαραβαίος προσέφερε στους χρηστες του καλύτερα φρένα από το μίνι.
Μη μου πεις οτι προσέφερε καλύτερο κράτημα.
Ούτε καν καλύτερους χώρους δεν προσέφερε (και αυτή ηταν η μεγαλύτερη προσφορά ΙΜΟ του μινι στην αυτοκίνηση, ένα μάθημα σε όλους για το πώς εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο το μέγεθος του αυτοκινήτου, για να δημιουργήσουμε χώρους).
Ο σκαραβαίος τι προσέφερε στην αυτοκίνηση, πέρα του φτηνού και αξιόπιστου λοιπόν?
Ναι, μαζί σου, ο σκαραβαίος δε γεννηθηκε γα να προσφέρει οδηγικές συγκινήσεις. Αλλά από εκεί ως το άλλο άκρο, δηλαδή το να προσφέρει μπόλικες άσπρες τρίχες στους οδηγούς του, λόγω της τάσης του για... πιρουέτες, ειναι πολύ μεγάλη απόσταση και ποτέ δεν μπόρεσε να την καλύψει. Ακομα και η Πόρσε, έκανε αρκετά χρόνια για να ξεπεράσει το στάδιο 'ασπρίζω το κεφάλι του οδηγού'. Δεν ήταν λοιπόν ένα πτωχό πλην τίμιο αυτοκίνητο, για τον πατέρα του Βασιλάκη του Καΐλα, που δεν ειχε ο κακομοιρος μέσο να μετακινειται, ήταν ο λόγος για τον οποίο ο Βασιλάκης ο Καΐλας ήταν ορφανός. Ήταν ενα ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ αυτοκίνητο και αυτό δε χωράει διαπραγμάτευση πιστευω.Μετά από 9 σελίδες κατάλαβες ότι μιλάω υποκειμενικά.
Γάτα είσαι.....Σε προσωπικό επίπεδο άσχετα με ποιά μάρκα ασχολούμε βρήκες τον τρόπο να κουτάρεις ΕΝΑ μοντέλλο απ τα όσα παρέθεσα.
Το αν μιλάω υποκειμενικά και πως κρίνω το αυτοκίνητο σε παγκόσμιο επίπεδο το γνωρίζεις πολύ καλά
Το αν διαφωνείς μόνο για το σκαραβαίο ή και για το 2CV ή κια για όλα αδιαφορώ.
Αυτή είναι η εμπειρία μου,αυτές είναι οι απόψεις μου.
Εσύ μπορεί να τα βλέπεις διαφορετικά,δικαίωμά σου........θα συζητάς όμως επί του συνόλου των απόψεων κι όχι αποσπασματικά με το τι σας συμφέρει.Να το πω και πάλι.
Ενα τριμπ@υρδελο και μισό ήταν το mini γι αυτό πήγε εκεί που πήγε,στα τσακίδια μαζί του κι ολόκληρη η αγγλική ελλεεινη και τρισάθλια αυτοκινητοβιομηχανία τους.
Οτι χειρότερο είχε να επιδείξει η αυτοκίνηση παγκοσμίως.Μάλιστα...
Πολύ απόλυτες απόψεις (και ολίγον ελιτιστικες ΙΜΟ).
'εγώ ειμαι αυτός, αυτες ειναι οι απόψεις μου, επειδή ΞΕΡΩ και ή συμφωνείς με όλες ή δε συμφωνεις με καμία. από κει και πέρα στα τέτοια μου, αδιαφορώ'
Κάπως έτσι ακούγεται το πράγμα και πρέπει να με πεισεις οτι δεν το εννοούσες έτσι.
Όσο για το πού θα επικεντρώσω τη συζήτηση, δε νομίζω οτι υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να μου το υποδείξει, εκτός αν βγαινω off-topic, οποτε εκεί δικαίως θα μου βάλουν χέρι.Κατ' εμε λοιπόν τριμπούρδελο ήταν ο σκαραβαίος και δε με πείθεις για το αντίθετο. Σου φαίνεται πολύ υποκειμενικό αυτό, ε? Εμένα να δεις πώς μου φαινεται ο τρόπος θεώρησης των πραγματων από σενα...
Αν όμως ήσουν λιγότερο υποκειμενικός, θα έβλεπες οτι η αγγλική αυτοκινητοβιομηχανια δεν καταστράφηκε λόγω του 'απαράδεκτου' μίνι, αλλά επειδή ήταν ξεροκέφαλοι οι άγγλοι συνδικαλΗστες και εργαζόμενοι.
Over and out από εμένα, κακώς συζητάω με κάποιον που αδιαφορεί για τις απόψεις μου. -
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Και ο σκαραβαίος και το μίνι ήταν πολύ καλά αυτοκίνητα για τον σκοπό που φτιάχτηκαν.Να συμφωνήσω με τον Χρήστο και να προσθέσω ότι ΟΛΑ τα αυτοκίνητα φτιάχθηκαν για έναν σκοπό τον οποίο και «προσπάθησαν» να υπηρετήσουν την ΔΕΔΟΜΕΝΗ χρονική στιγμή με τα δεδομένα που ίσχυαν τότε...
Κάποια το έκαναν καλά, άλλα όχι και τόσο καλά και μερικά δεν το έκαναν καθόλου.
Κάποια τα έφαγε η μαρμάγκα και μπήκαν στο χρονοντούλαπο, κάποια άλλα παρέμειναν ζωντανοί «θρύλοι»
μέχρι τις μέρες μας.Προφανώς «ο σκοπός» παραμένει ο ίδιος, είτε τότε είτε τώρα.
Απλά σήμερα μπορεί να θεωρούμε τα δισκόφρενα και το ABS «στάνταρ» (σύγρονα δεδομένα), τότε όμως υπήρχαν μόνο τα ταμπούρα μπρος/πίσω (παλιά δεδομένα) και με αυτά πορευόσουν αναγκαστικά...
Το να λέμε λοιπόν 10-20-30-40 χρόνια μετά ότι το ένα ήταν καλό και το άλλο τάφος μάλλον δεν έχει τόσο νόημα αφού πλέον τα δεδομένα τα οποία έχουμε μάθει και συνιθήσει είναι διαφορετικά...Όπως επίσης ΔΕΝ έχει νόημα να μιλάμε για μοντέρνα «νοικιάρικα» (ειδικά από νησί), αφού γνωρίζουμε ότι το 99,99% των περιπτώσεων είναι ασυντήρητα και της κακιάς ώρας.
Όπως, τέλος, δεν έχει νόημα να λέμε για σύγχρονα μικρά αυτοκίνητα πόλης (matiz, picanto, atos, punto) ή τζίπ (Niva) που είτε δεν στρίβουν σαν τρένο με 100, είτε δεν πάνε πάνω από 140, είτε δεν σταματάνε αν τα τσαρουχώσουμε από τα 100...
-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Ο σκαραβαίος τι προσέφερε στην αυτοκίνηση, πέρα του φτηνού και αξιόπιστου λοιπόν?
Ναι, μαζί σου, ο σκαραβαίος δε γεννηθηκε γα να προσφέρει οδηγικές συγκινήσεις. Αλλά από εκεί ως το άλλο άκρο, δηλαδή το να προσφέρει μπόλικες άσπρες τρίχες στους οδηγούς του, λόγω της τάσης του για... πιρουέτες, ειναι πολύ μεγάλη απόσταση και ποτέ δεν μπόρεσε να την καλύψει. Ακομα και η Πόρσε, έκανε αρκετά χρόνια για να ξεπεράσει το στάδιο 'ασπρίζω το κεφάλι του οδηγού'. Δεν ήταν λοιπόν ένα πτωχό πλην τίμιο αυτοκίνητο, για τον πατέρα του Βασιλάκη του Καΐλα, που δεν ειχε ο κακομοιρος μέσο να μετακινειται, ήταν ο λόγος για τον οποίο ο Βασιλάκης ο Καΐλας ήταν ορφανός. Ήταν ενα ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ αυτοκίνητο και αυτό δε χωράει διαπραγμάτευση πιστευω..Για κάτσε, ρε Ταύρε, ποιες άσπρες τρίχες; Το μέσο σκαθάρι που φτάνει στα χέρια σου είχε 45 ιδιοκτήτες που το ξέσκισαν (οι τελευταίοι 12 χωρίς 2ευρω στην τσέπη), τι περίμενεις; Ένα σωστά συντηρημένο σκαθάρι δεν πρόκειται να σου κάνει ποτέ έκπληξη! Τιμιότατο αυτοκίνητο ήταν, πανάκριβο βέβαια για τον μπαμπά του Βασιλάκη αλλά με ποιότητα στο σχεδιασμό του (δε μιλάω ούτε για υλικά ούτε για τεχνολογίες... μιλάω για ποιότητα σχεδιασμού, δλδ κατασκευές που αντέχουν στο χρόνο, διορθώνονται εύκολα και συντηρούνται ακόμα πιο εύκολα) και για αυτό τόσα χρόνια το κράτησε όποιος το πήρε. Επίσης είναι εντελώς διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας η παρουσίασή του ως κινούμενο Χάρο. Έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ατυχημάτων (για αυτό και οι ασφαλιστικές στις πολιτισμένες χώρες του βγάζουν τα χαμηλότερα ασφάλιστρα) με πολλά συστήματα ασφαλείας (που κάτι μίνι δεν είχαν ούτε στον ύπνο τους... σπαστές κολώνες, ασφάλειες στις πόρτες κλπ κλπ) και προτού το κρίνετε δοκιμάστε να οδηγήσετε οποιοδήποτε άλλο ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΟ αυτοκίνητο και θα καταλάβετε πόσο μπροστά ήταν από την εποχή του... δοκιμάστε μετά να οδηγήσετε και ένα πιο σύγχρονο 1303 με δισκόφρενα και 1600 μηχανή (όπως η πλειοψηφία των σκαθαριών του εξωτερικού και όχι στην Ελλαδίτσα) και πείτε μου μετά ότι ήταν κακό αυτοκίνητο...
Τι προσέφερε στην αυτοκίνηση; Ίσως τις περισσότερες πατέντες που έχει προσφέρει μοντέλο λόγω της 40ετούς παραγωγής του, από τις σημαντικότερες σπουδές στην παραγωγική διαδικασία (πάνω από 20 εργοστάσια με παράλληλη παραγωγή) αλλά και το κυριότερο... ρόδες στον κόσμο για τόσα χρόνια (και πιθανώς άλλα τόσα). Δε σου αρκεί;
Τις τάσεις για πιρουέτες τις έχουν μόνο πειραγμένα σκαθάρια, στην πραγματικότητα που να χτυπάς τον πωπό σου κάτω αν δεν έχει λάδια στο δρόμο δε γυρνάει με τίποτα χωρίς να καταβάλεις συγκεκριμένη προσπάθεια με συγκεκριμένες κινήσεις.
-
Εντάξει... κατά πώς φαίνεται η αίσθηση που αποκομισα από 1300άρη σκαραβαίο φίλου, που ήταν το πρώτο οικογενειακο τους αυτοκίνητο, το είχαν πάρει καινουριο (άρα πρώτο χέρι) και ειναι απίστευτα καλοσυντηρημένο ήταν παντελώς λάθος. ΟΚ, εγώ έκανα λάθος. Οι τόσοι συντάκτες αυτοκινήτου που το έχουν κράξει ατελειωτα κάνουν και αυτοι λάθος δλδ?
-
Nissan Vanette του ογδοντα κατι του θειου μου,απλα πιστευα οτι ηταν οι τελευταιες μου στιγμες,το οτι δεν εστριβε ουτε με 60 ηταν αναμενομενο,τα αμορτισερ απλα ηταν τελειωμενα,τα λαστιχα παιζει να ειχαν κλεισει δεκαετια,η ζωνη ειχε χαλασει,και το τιμονι ηταν αναποδα(δηλαδη στην ευθεια ηταν σαν να ηταν στριμμενο 180 μοιρες) λογο καποιου 'μαστορα' ,το θυμαμαι και ανατριχιαζω,βεβαια και σε αψογη κατασταση να ηταν δεν νομιζω να ειχε διαφορα.
Αλλη αποψη ειχε ο μπαμπας μου που καπου στις αρχες του 90 πηγε με αυτο στην Αυστρια μεσω βαλκανιων... -
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Εντάξει... κατά πώς φαίνεται η αίσθηση που αποκομισα από 1300άρη σκαραβαίο φίλου, που ήταν το πρώτο οικογενειακο τους αυτοκίνητο, το είχαν πάρει καινουριο (άρα πρώτο χέρι) και ειναι απίστευτα καλοσυντηρημένο ήταν παντελώς λάθος. ΟΚ, εγώ έκανα λάθος. Οι τόσοι συντάκτες αυτοκινήτου που το έχουν κράξει ατελειωτα κάνουν και αυτοι λάθος δλδ?Μην αρπάζεσαι, Ταύρε... και ο δικός μου σκαραβαίος είναι από πρώτο χέρι, σε εξαιρετική κατάσταση και είχε 3 είδη διαφορετικά αμορτισερ από κάτω όταν τον πήρα!
Οι συντάκτες και τα περιοδικά πάντοτε πιέζουν για περισσότερη τεχνολογία ενώ το τι θεωρείται καλό ή κακό είναι πράγμα σχετικό. Εσύ γιατί πιστεύεις τότε ότι έκανε τέτοιες πωλήσεις τόσα χρόνια μένοντας ουσιαστικά αμετάβλητος; Αν δεν υπήρχε ουσία πίσω από τις πωλήσεις θα επιβίωνε τόσα χρόνια χάρη στο καλό μάρκετινγκ;;;
Και πάλι σου ξαναλέω μην κρίνεις με βάση τα δικά σου δεδομένα... αν έμενες στη Σκύδρα το '60, με μοναδικό μάστορα τα χέρια σου και διάβαζες για την ποιότητα στο δρόμο της Τζούλια, θα έπαιρνες Τζούλια;Να σε ρωτήσω και κατι άλλο; Ποιό άλλο αυτοκίνητο της δεκαετίας του '60 οδήγησες και σου φάνηκε πολύ καλύτερο;
-
Να θυμήσω ότι μιλάτε για οχήματα μιας εποχής όπου η αγορά τους ήταν επένδυση τουλάχιστον 10+ ετών (και πολύ παραπάνω για τα ελληνικά δεδομένα)...
-
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
Εντάξει... κατά πώς φαίνεται η αίσθηση που αποκομισα από 1300άρη σκαραβαίο φίλου, που ήταν το πρώτο οικογενειακο τους αυτοκίνητο, το είχαν πάρει καινουριο (άρα πρώτο χέρι) και ειναι απίστευτα καλοσυντηρημένο ήταν παντελώς λάθος. ΟΚ, εγώ έκανα λάθος. Οι τόσοι συντάκτες αυτοκινήτου που το έχουν κράξει ατελειωτα κάνουν και αυτοι λάθος δλδ?
Μην αρπάζεσαι, Ταύρε... και ο δικός μου σκαραβαίος είναι από πρώτο χέρι, σε εξαιρετική κατάσταση και είχε 3 είδη διαφορετικά αμορτισερ από κάτω όταν τον πήρα!
Οι συντάκτες και τα περιοδικά πάντοτε πιέζουν για περισσότερη τεχνολογία ενώ το τι θεωρείται καλό ή κακό είναι πράγμα σχετικό. Εσύ γιατί πιστεύεις τότε ότι έκανε τέτοιες πωλήσεις τόσα χρόνια μένοντας ουσιαστικά αμετάβλητος; Αν δεν υπήρχε ουσία πίσω από τις πωλήσεις θα επιβίωνε τόσα χρόνια χάρη στο καλό μάρκετινγκ;;;
Και πάλι σου ξαναλέω μην κρίνεις με βάση τα δικά σου δεδομένα... αν έμενες στη Σκύδρα το '60, με μοναδικό μάστορα τα χέρια σου και διάβαζες για την ποιότητα στο δρόμο της Τζούλια, θα έπαιρνες Τζούλια;Να σε ρωτήσω και κατι άλλο; Ποιό άλλο αυτοκίνητο της δεκαετίας του '60 οδήγησες και σου φάνηκε πολύ καλύτερο;
Toυ '60 δεν έχω οδηγησει, του '70 όμως μπόλικα. Ένα από αυτά ήταν και το πρώτο μου...
Το οτι ειναι αυτοκινητο του κάποτε δε μου λέει τίποτα. Το συγκεκριμένο του φίλου μου ειναι δεκαετιας '70 και η λογική λέει οτι μετά από 30 χρόνια στην αγορά θα έπρεπε να έχουν γίνει πολλές επί μέρους βελτιώσεις. Αν αυτό ήταν βελτιωμένο, δε θα ήθελα να οδηγησω της δεκαετίας του '60, ευχαριστώ.Και το οτι έμεινε αμετάβλητο οφείλεται ΙΜΟ στο γεγονός οτι έπρεπε να μείνει φτηνό. Αν έμπαινε στη διαδικασία η VW να το βελτιώνει συνεχώς, θα έπρεπε συνεχώς να ανεβάζει την τιμή του, όπως έγινε με την... ξαδέρφη του, την 911.
Τώρα... γιατι πούλησε εφόσον δεν υπήρχε βελτιωση και εφόσον ειχε κάποιες εγγενείς αδυναμιες... θα μπορούσα να σου απαντησω αβίαστα 'επειδή ήταν φτηνό και αξιοπιστο και επειδή οι ιδιοκτήτες του δεν ειχαν παραπάνω απαιτήσεις'. Θα σου απαντήσω όμως οτι πούλησε για τον ίδιο λόγο για τον οποίο πούλησαν τα 2104, τα γιουγκο, τα σμαρτ και διαφορα άλλα 'μαργαριτάρια' της αυτοκίνησης. Και επίσης για τον ίδιο λόγο για τον οποίο πάτωσαν αυτοκίνητα διαμάντια: 'άγνωσται αι βουλαί του αγοραστη...'
Το οτι λοιπόν η τιμή του, η αξιοπιστία του και η ευκολία συντήρησής του ήταν ο λόγος της επιτυχίας του, δεν το κάνει αυτόματα και 'καλό' αυτοκίνητο, έτσι?
-
VW polo 1.050 45ΗΡ! Μακράν!Μοντέλο περίπου 93. To πρώτο στρογγυλό!
Το οδήησα βέβαια με μια δεκαετία στην πλάτη, αλλά ήθελα να βγω έξω και ν αρχίσω να το κλωτσάω μέχρις εσχάτων!
Καμία ισχύς, κανένα νεύρο και ένα κιβώτιο μακρύ σα γαλλική μπαγκέτα..
Το μόνο αυτοκίνητο που οδήγησα ποτέ που σε αλλαγή από 1η σε 2α κρέμαγε!! Μην αναφέρω την ατυχία να το οδηγησω σε έντονες ανηφόρες (Δασύλλιο Πάτρας)...Οι γερμανοί είχαν βάλει το κιβώτιο ίδιο με του 1,3 (του ισχυρού ξέρετε, με τα 55) και το αυτοκίνητο ήταν κλινικά νεκρό.
Κατά τ άλλα εξίσου άθλιο: μια σκληρή και άβολη αίσθηση, ένα τιμόνι-ταλαιπωρία, φρένα ποδηλάτου..χάλια! -
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
Να σε ρωτήσω και κατι άλλο; Ποιό άλλο αυτοκίνητο της δεκαετίας του '60 οδήγησες και σου φάνηκε πολύ καλύτερο;
Αυτό το τελευταίο καλέ μου Άλεξ.... το εκλαμβάνω ως αστείο.Μην αρχίσουμε την απαρίθμηση.
Ο σκαραβαίος δεν ήταν ποτέ τόσο κακός... όσο τουλάχιστον του καταμαρτυρούν ειδικοί και μη.Απλά από τις αρχές της δεκαετίας του 60,έδειχνε ήδη ξεπερασμένος τεχνολογικά (για να καταλήξει λίγο αργότερα παρωχημένος),τόσο σε σχέση με αυτά που άρχισε να προσφέρει ο άμεσος ανατγωνισμός του,όσο και σε σχέση με την ικανότητά του να ανταποκριθεί επαρκώς στις διαρκώς διαφοροποιούμενες,εξελισσόμενες και πιο απαιτητικές ανάγκες μετακίνησης που έπρεπε να υπηρετεί (τουλάχιστον στις οικονομικά ανεπτυγμένες κοινωνίες).
Το γιατί συνέχισε να πουλάει μέχρι και τη δεκαετία του 70.... είναι άλλης τάξης φαινόμενο.Το γεγονός πάντως ότι εξακολουθούσε σε πείσμα των καιρών να κάνει πωλήσεις σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη,δεν λέει και πολλά,ούτε για την τεχνολογική ή κοινωνική του αξία καθαυτή,ούτε για τη σπουδαίοτητά του για τη μητρική εταιρεία (η οποία έφτασε ένα βήμα πριν το λουκέτο...ακριβώς λόγω της αταβιστικής εμμονής της στην τεχνολογική και μηχανολογική παρακαταθήκη του σκαραβαίου). -
ξεκολλατε ρε...ημαρτον!
το θρεντ ειναι ξεκαθαρο και ο καθενας εχει τις δικες του αποψεις...επισης οποιος λεει οτι ειναι καλομαθημενοι μερικοι ας εχει στο μυαλο του οτι δε γραφουν μονο 60αρηδες και ραμολια εδω μεσα...ουτε μονο σακαρακολαγνοι...
δεν ειναι να ανοιξει κανα θρεντ εδω μεσα..ο καθενας το χαβα του...
ας πει και Μ3 καποιος...αρκει να πει τι τον χαλασε..
-
Επειδη ειμαι νεος δεν εχω οδηγησει τοσα αυτοκινητα οσα οι υπολοιποι εδω μεσα ομως τα χειροτερα ηταν τα εξης δυο!
DAEWOO MATIZ TOPLESS μεταχειρισμενο και δεν ξερω ποσοι οι ιδιοκτητες!Το μονο που ξερω ειναι οτι ηταν το μαναδικο αυτοκινητο που χαρηκα οταν το παρκαρα και επεστρεψα τα κλειδια του!Δε μπορω να εξηγησω ακριβως τι με χαλασε αλλα μου εβγαζε την αισθηση οτι δε μπορω να το ελεγξω ακομα και με λιγα χιλιομετρα!Ισως φταιει η συντηρηση του!Τι να πω!
SEAT FURA 127!Αγοραστηκε απο Γερμανια και εζησε στην Ελλαδα πολλα και ασχημα χρονια!Το οδηγησα Οταν βρισκοτανε σε αθλια κατασταση, διχως αναρτησεις, φρενα(Καθολου δε φρεναρε οσο δυνατα και να το παταγα), χειροφρενο(Δεν επιανε σχεδον καθολου(και δεν εννοω για ανωριμοτητες αλλα απλα για παρκαρισμα!)!Ηθελε ωρα για να ζεσταθει, για να παρει εμπρος επρεπε να χτυπαμε (τη μιζα, τον πολλαπλασιαστη ή κατι τετοιο) κατι στο χωρο του κινητηρα, και στις ανηφορες μερικες φορες σε επερνε πισω!Αλλα μαλλον για ολα αυτα φταιει η κατασταση του!
Κακη εντυπωση μου εχουν προκαλεσει και οσα ROVER εχω οδηγησει!
Και για να μην υπαρχει θεα ''καλομαθημενου'' αρκει να σας πω οτι εμαθα να οδηγω σε διαλυμενο KADETT D, κυκλοφορω με επισης διαλυμενο MAZDA 323 sedan του 1990 (Το οποιο παροτι καταφερα και του αλλαξα αναρτησεις και του εκανα ευθυγραμμιση και ζυγοσταθμιση συνεχιζει να τρεμει μολις το κοντερ φτασει τα 120χλμ(100χλμ πραγματικα περιπου)) και γενικα οδηγω οτι βρισκω!
Δε λεω απιστευτη η PORCHE 911 996 CARRERA 4S CABRIO αλλα προτιμω τα μηχανικα τιμονια και την ελλειψη ηλεκτρικων!
-
Ο χρήστης Alba Parietti έγραψε:
Να σε ρωτήσω και κατι άλλο; Ποιό άλλο αυτοκίνητο της δεκαετίας του '60 οδήγησες και σου φάνηκε πολύ καλύτερο;
Αυτό το τελευταίο καλέ μου Άλεξ.... το εκλαμβάνω ως αστείο.Μην αρχίσουμε την απαρίθμηση.
Ο σκαραβαίος δεν ήταν ποτέ τόσο κακός... όσο τουλάχιστον του καταμαρτυρούν ειδικοί και μη.Απλά από τις αρχές της δεκαετίας του 60,έδειχνε ήδη ξεπερασμένος τεχνολογικά (για να καταλήξει λίγο αργότερα παρωχημένος),τόσο σε σχέση με αυτά που άρχισε να προσφέρει ο άμεσος ανατγωνισμός του,όσο και σε σχέση με την ικανότητά του να ανταποκριθεί επαρκώς στις διαρκώς διαφοροποιούμενες,εξελισσόμενες και πιο απαιτητικές ανάγκες μετακίνησης που έπρεπε να υπηρετεί (τουλάχιστον στις οικονομικά ανεπτυγμένες κοινωνίες).Alba μου, το σχόλιο πήγαινε για την εμπειρία πολλών συναδέλφων και φίλων (του Ταύρου συμπεριλαμβανομένου) που μπορεί να έχουν πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από εμάς στα σύγχρονα αυτοκίνητα αλλά λόγω της μειωμένης επαφής τους με το παλιό τους έρχεται σοκ με την πρώτη βόλτα! Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη μου βόλτα με Ρομέο, ένα σκαλίνο junior... βγαίνω άσπρος σαν το πανί (συνηθισμένος στα γερμανικά που συνήθως είναι εκκλησίες):
-Ρε παιδιά, τους λέω, τρίζει σα ρημάδι αυτό, σίγουρα δεν έφυγε κανένα κομμάτι στο δρόμο;
-Πάτα το και μη σε νοιάζει...
Μπήκα μέσα, το κοπάνησα όσο με έπαιρνε και το φχαριστήθηκα όσο δεν έχω ευχαρηστηθεί άλλο αυτοκίνητο σε βόλτα...Αυτό που θέλω να πω είναι πως η πρώτη επαφή πάντοτε είναι παράξενη και στα 50χ.α.ω. που συνήθως γίνεται άλλωστε όλα τα αυτοκίνητα τα ίδια είναι, κακά τα ψέματα, αν τα ζορίσεις παραπάνω καταλαβαίνεις μια χαρά τη διαφορά του σκαθαριού από τη λάντσια ή τη citroen. Και κανείς δεν αμφέβαλε ότι ήταν γερασμένος ήδη από τις αρχές του '60. Τα 1302-3 (και εδώ είναι το παιχνίδι του μάρκετινγκ) δεν έχουν καμμία σχέση με τα παραδοσιακά σκαθάρια πέρα από το κοινό λουκ (χωρίς κοινά εξαρτήματα, όμως). Θα έπρεπε ασφαλώς να είναι πολύ φτηνότερα αλλά το κόστος παραγωγής τους, βασισμένης σε λογική τεσσάρων δεκαετιών πίσω) ήταν ιδιαίτερα αυξημένο για αυτό και χαντακώθηκαν, βγήκαν τσάτρα πάτρα από την παραγωγή σε χρόνο ρεκόρ (2 χρόνια το καθένα) και ξαναγύρισε η VW (πράγμα απαράδεκτο που το πλήρωσε) στο 'παραδοσιακό' layout... Όποιος οδηγήσει όμως καλοσυντηρημένο 1303 με κανονική μηχανή (όχι το σπαρμπητλ) καταλαβαίνει ότι ακόμα και για τις αρχές τις δεκαετίας του '70 μπορούσε να σταθεί άνετα στον ανταγωνισμό προσφέροντας επιπλέον κάτι που δεν μπορούσε να το υποκαταστήσει κανένας άλλος: τεράστιο δίκτυο εξυπηρέτησης, φτηνά και ποιοτικά ανταλλακτικά και ευκολία συντήρησης.
Για αυτό πούλαγε μέχρι τότε...Άδη, η Μ3, μιας και το λες, η Ε92 είναι πολύ ρημάδι... στο βρεγμένο μου φάνηκε απίστευτα επικίνδυνο αυτοκίνητο και θα πρέπει να δίνεται στους πελάτες αφού πρώτα περάσουν IQ τεστ και υπογράψουν υπέυθυνη δήλωση ότι θα βάλουν μάξιμουμ μέχρι 3η σε δημόσιους δρόμους και θα την αφήνουν μόνιμα όταν βρέχει...!
-
Mα καλά, υπάρχει άνθρωπος που υποστηρίζει ότι το σκαθάρι, με τα ταμπούρι all around και τους αιωρούμενους βραχίονες για ανάρτηση, στέκει καλύτερα σαν αυτοκίνητο απ το μίνι??
Το ότι άφησε εποχή, οφείλεται στο ότι φτιάχτηκε μια εποχή, που δεν υπήρχαν οι απαιτήσεις που έχουμε σήμερα, και κάλυψε ανάγκες που υπήρχαν για φτηνή και αξιοπιστη μετακίνηση, απόλυτα.
Χειρότερο όμως μπορεί να το χαρακτηρίσει κάποιος, αν δεν έχει οδηγήσει τέτοιας γενιάς αυτοκίνητα (όχι ότι δεν υπήρχαν αμάξια που έστριβαν καλύτερα ακομα και τότε)
-
Ο χρήστης cavalino gr έγραψε:
VW polo 1.050 45ΗΡ! Μακράν!Μοντέλο περίπου 93. To πρώτο στρογγυλό!Το οδήησα βέβαια με μια δεκαετία στην πλάτη, αλλά ήθελα να βγω έξω και ν αρχίσω να το κλωτσάω μέχρις εσχάτων!
Καμία ισχύς, κανένα νεύρο και ένα κιβώτιο μακρύ σα γαλλική μπαγκέτα..
Το μόνο αυτοκίνητο που οδήγησα ποτέ που σε αλλαγή από 1η σε 2α κρέμαγε!! Μην αναφέρω την ατυχία να το οδηγησω σε έντονες ανηφόρες (Δασύλλιο Πάτρας)...Οι γερμανοί είχαν βάλει το κιβώτιο ίδιο με του 1,3 (του ισχυρού ξέρετε, με τα 55) και το αυτοκίνητο ήταν κλινικά νεκρό.
Κατά τ άλλα εξίσου άθλιο: μια σκληρή και άβολη αίσθηση, ένα τιμόνι-ταλαιπωρία, φρένα ποδηλάτου..χάλια!αυτό το μοτερ είχε το αρόζα που σας έλεγα και με κραξατε...ΤΑΦΟΣ!
-
Μιας και συζητάμε και για περίεργα-δύστροπα αυτοκίνητα κλπ.
Το πιο επικίνδυνο και ανεξέλεγκτο αμάξι που οδήγησα ποτέ είναι μια BMW E30 325 του '89. Την έφερε πριν 2 χρόνια οδικώς ο θείος μου από Δανία μεριά όπου δούλευε. Μιλάμε η κατάστασή της ήταν τέλεια και είχε γράψει λιγότερο από 80.000χλμ και είχε και ηλεκτρική ηλιοροφή το αθεόφοβο. Ο θόρυβος από τις ξερογκαζιές του μοτέρ ήταν θρυλικός, δεν ξέρω τι καρμπυρατέρ μπορεί να έχει αυτό το πράγμα, πιθανώς από φρεγάτα
Λοιπόν το αυτοκίνητο αυτό πραγματικά με τρόμαξε. Η δύναμη του κινητήρα με πλήρη έλλειψη ηλεκτρονικών βοηθημάτων σε συνάρτηση με το σχετικά χαμηλό βάρος και την πίσω κίνηση το έκαναν εφιαλτικό στις γρήγορες στροφές Ο πισινός ξεκόλλαγε με το παραμικρό γκάζωμα υπό γωνία και ήσουν συνεχώς σε ένα χαροπάλεμα μέχρι που σήκωνες τα χέρια ψηλά και αποφάσιζες ότι απλά δεν μπορείς να το πας αυτό το αμάξι. Θέλει χέρια.- Για να μην πω για την παρανοϊκή κατανάλωση καυσίμου (16 λίτρα super στα 100 με απολύτως νορμάλ οδήγηση).
Μέχρι και ο μπάρμπας μου που το οδηγούσε τόσα χρόνια, έκανε λίγα χλμ με αυτό γιατί όπως έλεγε 'Δεν είναι για πολλά πολλά το θηρίο. Που να δεις σε επαρχιακό δρόμο της Δανίας με βροχή καρεκλοπόδαρα τι ζόρι είχα τραβήξει'. Ποιος ξέρει τι είχε περάσει ο άνθρωπος Τελικά την ξανάβγαλε έξω και την πούλησε όντας συνταξιούχος και βολεύτηκε με μια BMW 5άρα (αποκλειστικός αγοραστής BMW ο θείος)
Α ρε μπάρμπα δεν μου την άφηνες εμένα...
θα με μάζευαν από κανένα χαντάκι
ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΜΑΣ - ΑΣ ΤΑ ΟΔΗΓΑΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ