-
Ο χρήστης Vasgti έγραψε:
... αυτό που προσωπικά με εκνευρίζει στον νέο ΚΟΚ είναι τα υπέρογκα ποσά που χρεώνεσαι
για θέματα που δεν έχουν να κάνουν με την ασφάλεια κίνησης. Και αναφέρομαι ειδικότερα
στο πρόστιμο για έλλειψη πινακίδας.Χθες 'έφαγα' 300 ευρώ πρόστιμο για έλλειψη μπροστινής πινακίδας.
Δέχομαι την παραβίαση του ΚΟΚ (εις γνώση μου), αλλά θεωρώ ότι το να επιβάλλεται
τέτοιο πρόστιμο απλά αποδεικνύει τον όρο 'εισπρακτικά μέτρα'!Είναι 300
-
Θα του πεις δεν μπορεις να με γραψεις οτι ΔΕΝ εχω πινακιδα!
Ελεος ειμαστε τραγικοι σαν λαος!
-
Α ρε νεοέλληνα με τις κουτοπονηριές σου...λίγο από τον χρόνο και τον κόπο που σπαταλάς για τις μικροκομπίνες σου να επένδυες παραγωγικά,
πόσο καλύτερα θα ήταν αυτή η χώρα... -
Γιατί στο εξωτερικό δεν θα έκρυβαν τις πινακίδες αν δεν υπήρχαν συνέχεια έλεγχοι και πρόστιμα;
Εδώ κυκλοφορούν συνέχεια με τη μια πινακίδα στο ταμπλό πίσω από το τζάμι και την άλλη στην εταζέρα. Μόλις φθάσουν σε χώρο ελεγχόμενο από τη δημοτική αστυνομία, κρύβουν τις πινακίδες (φυσικά δεν έχουν κολλημένο ασφαλιστήριο στο τζάμι) και παρκάρουν δωρεάν.
-
Ο χρήστης DAP έγραψε:
Σε δρομο με ΜΙΑ λωριδα ανα κατευθυνση, οπως ειναι η 'εθνικη οδος' κορινθου-πατρων,
α) ΔΕΝ μπορει να υπαρχει ΛΕΑ (ΚΟΚ)
β) Η μιση λωριδα στα δεξια ΔΕΝ ειναι ΛΕΑ αλλα λεγεται ερισμα (ΚΟΚ)
γ) ο αργος οχι μονο μπορει αλλα υποχρεουται να την χρησιμοποιησει ωστε να διευκολυνει την προσπεραση του γρηγορου (ΚΟΚ)να μου πεις οτι δεν τα εχουμε γραψει...
Μιας και αναφέρθηκες:
Ερεισμα: Η πέραν του οδοστρώματος ακραία λωρίδα της οδού
ΛΕΑ: Η επί αυτοκινητοδρόμου λωρίδα που βρίσκεται μεταξύ της ακραίας δεξιάς συνεχούς διαγράμμισης και του άκρου της οδού.Ποια η διαφορά γιατί δεν καταλαβαίνω
Η διαφορα ειναι απλη.Η ΛΕΑ ειναι μια λωριδα ΜΟΝΟ για αυτοκινητα αμεσου βοηθειας και οταν ο δρομος εχει τουλαχιστον ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ λωριδες, ενω η ονομαζομενη ερεισμα ειναι λωριδα- τσοντα στη μια υπαρχουσα και ειναι βατη δια ολους.Στην Κορινθου Πατρων μονο σε ορισμενα σημεια υπαρχει ΛΕΑ,στο μεγαλυτερο μερος ειναι ερεισμα.
Ο Μαλιακός έχει έρισμα δεξιά δλδ;
-
Αν αυτοί που έχουν γράψει τον ΚΟΚ δεν ξέρουν τι θα πει έρεισμα τι να πω...
έρεισμα θα πεί στήριγμα σύμφωνα με την ελληνική γλώσσα*έρεισμα το [érizma] O49 : 1.(λόγ.) στήριγμα. || (τεχν.): Tο ~ της οδού / της σιδηροδρομικής γραμμής, το τμήμα που βρίσκεται πέρα από το οδόστρωμα / από τις γραμμές. 2. (μτφ.) καθετί από το οποίο κάποιος αντλεί δύναμη ή κύρος ή και μπορεί να βασίζεται, να στηρίζεται σε αυτό: Στρατιωτικό / πολιτικό ~. H Aγγλία διατηρεί ακόμη μερικά ερείσματα στον Iνδικό Ωκεανό. Kόμμα με ισχυρά ερείσματα στο στρατό. Λαϊκό ~, που προέρχεται από το λαό. H δικτατορία δεν κατόρθωσε να αποκτήσει λαϊκό ~. Hθικό ~, που προέρχεται από τις ηθικές αντιλήψεις. Πράξη / άποψη χωρίς ηθικό / νομικό ~. [λόγ. < αρχ. ἔρεισμα] *
πηγη: λεξικό τριανταφυλλιδη
στην οδοποιία τώρα, το έρεισμα είναι το τμήμα της οδού εκείνο που την προστατεύει από αστοχία όταν μεγάλα οχήματα οδηγούν κοντά στο δεξί όριο, δεν είναι ασφαλτοστρωμένο (αλλιώς δεν θα είχε νόημα η υπαρξή του) και για να το θέσω απλά είναι εκεί που είναι στηριγμένες οι μπαριέρες.
Γιατί λοιπόν δεν αφήνουν αυτές τις ασάφειες και να κάνουν τους δρόμους αυτούς 2 + 2 χωρίς βοηθητική όπως είναι στα λιμανάκια, για να μην μπερδευεται και ο κόσμος. Έχω δει ξένους να μην ξέρουν πως να αντιδράσουν στα οδικά τμήματα αυτά.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Σε δρομο με ΜΙΑ λωριδα ανα κατευθυνση, οπως ειναι η 'εθνικη οδος' κορινθου-πατρων,α) ΔΕΝ μπορει να υπαρχει ΛΕΑ (ΚΟΚ)
γ) ο αργος οχι μονο μπορει αλλα υποχρεουται να την χρησιμοποιησει ωστε να διευκολυνει την προσπεραση του γρηγορου (ΚΟΚ)να μου πεις οτι δεν τα εχουμε γραψει...
Τόσες φορές που το έχω ακούσει έχω φτάσει στο σημείο να θεωρώ το γ) δεδομένο, πουθενά όμως μέσα στον ΚΟΚ δεν έχω διαβάσει κάτι που να το τεκμηριώνει.
Μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις ποιό άρθρο το λέει; -
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
... αυτό που προσωπικά με εκνευρίζει στον νέο ΚΟΚ είναι τα υπέρογκα ποσά που χρεώνεσαι
για θέματα που δεν έχουν να κάνουν με την ασφάλεια κίνησης. Και αναφέρομαι ειδικότερα
στο πρόστιμο για έλλειψη πινακίδας.Χθες 'έφαγα' 300 ευρώ πρόστιμο για έλλειψη μπροστινής πινακίδας.
Δέχομαι την παραβίαση του ΚΟΚ (εις γνώση μου), αλλά θεωρώ ότι το να επιβάλλεται
τέτοιο πρόστιμο απλά αποδεικνύει τον όρο 'εισπρακτικά μέτρα'!Είναι 300
-
ρε παιδια, το γραφει. αντε να κατσω να ξαναψαξω να το ξαναβρω. Δεν εχεις βρει εσυ οτι
α) ο φορτηγος/αργος/βαρυ οχημα πρεπει να παει ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ πιο δεξια
β) η μιση αυτη λωριδα τερμα δεξια οταν εχει μονο μια λωριδα/κατευθυνση λεγεται ερισμα και επιτρεπεται να το πατησεις= πρεπει να πας τερμα ακρη πατωντας το ερισμα.
ο μαλιακος δεν ξερω αν εχει ερισμα, αυτο που προσπαθω να πω σε απλα ελληνικα ειναι οτι ΟΠΟΥ εχει, σε δρομο με ΜΙΑ λωριδα, δεξια μια συνεχομενη γραμμη, αυτη ΔΕΝ ειναι λεα που δεν μπορεις να πατησεις αλλα ερισμα που μπορεις και πρεπει να το πατησεις.
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Σε δρομο με ΜΙΑ λωριδα ανα κατευθυνση, οπως ειναι η 'εθνικη οδος' κορινθου-πατρων,
α) ΔΕΝ μπορει να υπαρχει ΛΕΑ (ΚΟΚ)
Τόσες φορές που το έχω ακούσει έχω φτάσει στο σημείο να θεωρώ το γ) δεδομένο, πουθενά όμως μέσα στον ΚΟΚ δεν έχω διαβάσει κάτι που να το τεκμηριώνει.
Μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις ποιό άρθρο το λέει;Εχει δικιο Αντρεα..το εχω διαβασει κι εγω στο βιβλιο του ΚΟΚ αυτο!
-
Άρθρο 2
Οδόστρωμα: Το τμήμα της οδού που προορίζεται για την κυκλοφορία των οχημάτων.Έρεισμα: Η πέραν του οδοστρώματος ακραία λωρίδα της οδού.
Άρθρο 16
Παράγραφος 1: ... ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να οδηγεί το όχημα του πλήσιον του δεξιού άκρου του οδοστρώματος... ( και όχι του ερείσματος)Το όχημα δεν πρέπει να κινείται στο έρεισμα, αν κάποιος διάβασε κάτι ανάλογο στο κώδικα οδικής κυκλοφορίας, τον παρακάλώ να μας αναφέρει το αντίστοιχο άρθρο.
-
**Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.): **Η επί αυτοκινητοδρόμου λωρίδα
που βρίσκεται μεταξύ της **ακραίας δεξιάς συνεχούς διαγράμμισης **και του
άκρου της οδού.Έρεισμα: H πέραν τoυ oδoστρώματoς ακραία λωρίδα της oδoύ.
ΛΕΑ χωρίς συνεχή διαγράμμιση δεν υπάρχει.
Οτιδήποτε υπάρχει δεξιά και αριστερά του οδοστρώματος είναι έρεισμα
Στα ερείσματα απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων.
Επιτρέπεται η στάση ή η στάθμευση στα ερείσματα όταν αυτά δεν πρooρίζoνται για πεζούς κλπ εκτός εάν υπάρχει ειδική σήμανση που το επιτρέπει. -
Άρθρο 29 παρ. 9
Η λωρίδα έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α.) προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την κίνηση οχημάτων άμεσης ανάγκης και οχημάτων συντήρησης των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών ή των εταιρειών που, κατά παραχώρηση από το Δημόσιο, λειτουργούν, συντηρούν και εκμεταλλεύονται αυτοκινητόδρομο ή οδό ταχείας κυκλοφορίας, για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων, περιστατικών ή άλλων αναγκών. Οποιαδήποτε άλλη χρήση των λωρίδων έκτακτης ανάγκης, εξαιρουμένων των περιπτώσεων της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού, απαγορεύεται.ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΙΝΩΝ Κ.Ο.Κ.
Το ανάλογο πρόστιμο: 200€, αφαίρεση άδειας οδήγησης και στοιχείων κυκλοφορίας για 20 ημέρες. Οι βαθμοί ποινής (ΣΕΣΟ) ανέρχονται στους 9. -
Εγω το ειχα διαβασει στο μεγαλο βιβλιο για τον ΚΟΚ που σου δινουν για τις εξετασεις διπλωματος...
(Παντως τον να μην κανω ακρη οταν με προσπερνουν το θεωρω πολυ επικινδυνο..ειδικα για αυτον που με προσπερναει..)
-
Όσο για το προσπέρασμα
Άρθρο 17. Προσπέρασμα - Κυκλοφορία σε στοίχους
- Oδηγός πoυ αντιλαμβάνεται ότι άλλoς oδηγός πρoτίθεται να τoν πρo-
σπεράσει, υπoχρεoύται να κινείται πλησίoν τoυ δεξιoύ άκρoυ τoυ oδoστρώ-
ματoς και να μην επιταχύνει την κίνησή τoυ. O oδηγός βραδέως κινoύμενoυ ή
oγκώδoυς oχήματoς, τoυ oπoίoυ δεν είναι ευχερές και ασφαλές τo πρoσπέρασμα,
λόγω της στενότητας ή της κατάστασης τoυ oδoστρώματoς, σε συνδυασμό με
την πυκνότητα της αντιθέτως ερχόμενης κυκλoφoρίας, υπoχρεoύται να μει-
ώνει την ταχύτητά τoυ και να πλησιάζει κατά τo δυνατόν, στo δεξιό άκρo
τoυ oδoστρώματoς, για να διευκoλύνει τo πρoσπέρασμα από oχήματα πoυ
ακoλoυθoύν.
Το οποίο έχει εφαρμογή όταν το οδόστρωμα δεν έχει διαγράμμιση ή υπάρχει μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.
Εάν υπάρχουν δυο και πάνω λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση τότε το προσπέρασμα γίνεται από την ακραία αριστερή λωρίδα της αυτής κατεύθυνσης. - Oδηγός πoυ αντιλαμβάνεται ότι άλλoς oδηγός πρoτίθεται να τoν πρo-
-
Και επειδη σε δρομο με μια λωριδα ΔΕΝ υπαρχει ΛΕΑ που απαγορευεται να παταει, αυτο το 'πλησιεστερο δυνατον στο ΑΚΡΟ ΤΟΥ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ' εγω το μεταφραζω οτι πρεπει να πατησει και την μιση αυτη λωριδα που ονομαζεται ερισμα. Αμα ειναι να διαφωνουμε και για τα αυτονοητα...
luck
το ΑΚΡΟ του ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ειναι εκει που τελειωνει η ασφαλτος και αρχιζει το χωμα, οχι εκει που ξεκιναει η ασπρη συνεχομενη γραμμη που ΔΕΝ ειναι ΛΕΑ...Εκεινο δεν ειναι το ΑΚΡΟ του οδοστρωματος. Ειναι λιγο πριν.
-
Η ΛΕΑ δεν ορίζεται από το πλήθος των λωρίδων, αλλά από την συνεχόμενη διαχωριστική γραμμή (Οριογραμμή) που βρίσκεται δεξιά του οδοστρώματος και από το είδος του δρόμου.
Διαγραμμίσεις οριοθετήσεως του χώρου κινήσεως των οχημάτων.
1:Οριογραμμή αυτοκινητόδρομου.........................2:Οριογραμμή λοιπών οδών εκτός αυτοκινητοδρόμων
Οι οριογραμμές είναι συνεχείς μονές γραμμές, που καθορίζουν τα άκρα του χώρου στον οποίο επιτρέπεται
(κυρίως σε υπεραστικές οδούς) να κινούνται κανονικά τα οχήματα.Στους αυτοκινητόδρoμους η δεξιά οριογραμμή ξεχωρίζει μια στενή λωρίδα, η οποία καλείται Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ),
όπου απαγορεύεται κανονικά η κίνηση, αλλά επιτρέπεται η στάθμευση έκτακτης ανάγκης, λόγω βλάβης, ατυχήματος κλπ. (1).
Το όχημα που σταθμεύει πρέπει να χρησιμοποιεί κατάλληλη επισήμανση (τρίγωνο και φώτα έκτακτης ανάγκης).
Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται σε αυτήν η κίνηση πολύ βραδυπορούντων οχημάτων (π.χ. λόγω βλάβης)
και – σε περιπτώσεις κυκλοφοριακών συμφορήσεων – η κίνηση οχημάτων αμέσου επεμβάσεως (νοσοκομειακών, αστυνομικών κλπ.).
Στις λοιπές, εκτός αυτοκινητοδρόμων οδούς, η οριογραμμή ορίζει το άκρο του οδοστρώματος μέχρι του οποίου είναι ασφαλής η κίνηση του οχήματος.
Το πέραν της οριογραμμής τμήμα ονομάζεται έρεισμα (2).
Δεδομένου ότι η οριογραμμή είναι συνεχής γραμμή, η κίνηση στο έρεισμα των οδών απαγορεύεται.
Εν τούτοις, προς διευκόλυνση της κυκλοφορίας, κυρίως ως προς τα προσπεράσματα,
επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων και πέραν της οριογραμμής, στο έρεισμα,
εφόσον ο οδηγός ελέγχει σε ικανοποιητικό μήκος ότι το πλάτος του ερείσματος είναι επαρκές για την ασφαλή κίνησή του,
προκειμένου να διευκολύνεται το ασφαλές προσπέρασμα των ταχύτερα κινουμένων οχημάτων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προς τα δεξιά κίνηση στο έρεισμα ναι μεν δεν είναι υποχρεωτική,
αλλά δείχνει την καλή κυκλοφοριακή αγωγή αυτού που διευκολύνει με τον τρόπο αυτόν την ασφαλή κίνηση των άλλων οδηγών. -
Εμενα οταν μου λενε 'το πλησιεστερο δυνατο στο ΑΚΡΟ τους οδοστρωματος', καταλαβαινω εκει που τελειωνει η ασφαλτος.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Και επειδη σε δρομο με μια λωριδα ΔΕΝ υπαρχει ΛΕΑ που απαγορευεται να παταει, αυτο το 'πλησιεστερο δυνατον στο ΑΚΡΟ ΤΟΥ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ' εγω το μεταφραζω οτι πρεπει να πατησει και την μιση αυτη λωριδα που ονομαζεται ερισμα. Αμα ειναι να διαφωνουμε και για τα αυτονοητα...luck
το ΑΚΡΟ του ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ειναι εκει που τελειωνει η ασφαλτος και αρχιζει το χωμα, οχι εκει που ξεκιναει η ασπρη συνεχομενη γραμμη που ΔΕΝ ειναι ΛΕΑ...Εκεινο δεν ειναι το ΑΚΡΟ του οδοστρωματος. Ειναι λιγο πριν.
Σύμφωνα με τους ορισμούς που δίνει το Αρθρο 2 του ΚΟΚ και συγκεκριμένα λέγοντας οτι 'Έρεισμα= H πέραν τoυ oδoστρώματoς ακραία λωρίδα της oδoύ' δεν θέλει και πολύ μυαλό για να καταλάβεις οτι για τον νομοθέτη (χωρίς να τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα πώς το ερμηνεύει ο κάθε kacey και ο κάθε hrdoukas) έρεισμα =/= οδόστρωμα. Το ένα αρχίζει εκεί που τελειώνει το άλλο και δεν αποτελεί το ένα κομμάτι του άλλου.
Δε μας ενδιαφέρει τι σημαίνει η λέξη 'οδόστρωμα' από φιλολογικής άποψης ούτε πού τελειώνει η άσφαλτος και αρχίζει το χώμα...
Οταν λοιπόν διαβάζουμε στην παρ. 7 του Αρθρου 17 οτι 'ο οδηγός βραδέως κινούμενου ή ογκώδους οχήματος, τoυ oπoίoυ δεν είναι ευχερές και ασφαλές τo πρoσπέρασμα, λόγω της στενότητας ή της κατάστασης τoυ oδoστρώματoς, σε συνδυασμό με την πυκνότητα της αντιθέτως ερχόμενης κυκλoφoρίας, υποχρεούται να μειώνει την ταχύτητά τoυ και να πλησιάζει κατά τo δυνατόν, στo δεξιό άκρo τoυ oδoστρώματoς, για να διευκολύνει τo προσπέρασμα από οχήματα πoυ ακoλoυθoύν' δε σημαίνει οτι ο ΚΟΚ του δίνει το περιθώριο (ή ακόμα περισσότερο τον υποχρεώνει) να κινηθεί στο έρεισμα.Το οτι τις περισσότερες φορες αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνεται για την διευκόλυνση όλων δε σημαίνει οτι σώνει και καλά πρέπει να (νομίζουμε οτι) το λέει και ο ΚΟΚ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προς τα δεξιά κίνηση στο έρεισμα ναι μεν δεν είναι υποχρεωτική,
αλλά δείχνει την καλή κυκλοφοριακή αγωγή αυτού που διευκολύνει με τον τρόπο αυτόν την ασφαλή κίνηση των άλλων οδηγών.βασικά απαγορεύεται... άλλο αν δείχνει σε εμάς τους υπόλοιπους την καλή κυκλοφοριακή αγωγή αυτού που διευκολύνει με τον τρόπο αυτόν την ασφαλή κίνηση των άλλων οδηγών
Εμενα οταν μου λενε 'το πλησιεστερο δυνατο στο ΑΚΡΟ τους οδοστρωματος', καταλαβαινω εκει που τελειωνει η ασφαλτος.
εγώ πάλι καταλαβαίνω παγωτό χωνάκι αλλά δε νομίζω να έχει σημασία...
-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
εγώ πάλι καταλαβαίνω παγωτό χωνάκι αλλά δε νομίζω να έχει σημασία...
Ούτε εγώ
Για να μπερδέψω περισσότερο τα πράγματα, νομίζω ότι το κατάστρωμα της οδού είναι η άσφαλτος ενώ το οδόστρωμα καλύπτει και τα πεζοδρόμια
Κάποιος καλός στην οδοποιία;
Κ.Ο.Κ.-Παραβασεις και προστιμα.