-
Αγοράζοντας συστημα παρακολούθησης μονού άξονα ( το οποίο σε σχέση με τα συστήματα διπλού άξονα είναι πολύ φθηνότερα ) με μία απλή μηχανολογική μετατροπή το κάνεις διπλού άξονα.Αν λοιπόν έχεις με σταθερό σύστημα 20Kwp 10000 ευρώ το χρόνο, με το μονό άξονα έχεις +20%=12000. Με το διπλό άξονα έχεις +40%=14000. Δηλαδή πληρώνεις μονό άξονα και έχεις απολαβή διπλού. Απο κει και πέρα τα πραγματα είναι πολύ απλά, αφού αυξάνεις την ποσότητα της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας πάνω στα Φ/Β πάνελ.(Οι τιμές είναι ενδεικτικές)
-
-
Πιστοποιημένα σημαίνει να έχουν πιστοποιήσεις σαν αυτές (Tuv, CE).
H ΔΕΗ δεν δέχεται να συνδεθεί με οτιδήποτε ΜΗ πιστοποιημένο(panels, inverters, καλώδια κτλπ).http://www.solarworld.de/images/produkt ... _02_en.pdf
http://www.solarworld.de/fileadmin/cont ... pdf/ce.pdf
-
συνεχιζοντας απο εδω http://www.4troxoi.gr/phpBB/viewtopic.p ... 6ace48c87a
μιλοντας θεωρητικα μια και ειμαι πολλα χρονια εκτος χωρου Φ/Β - την ΔΕΗ δεν θα πρεπει να την ενδιαφερει η απολαβη των panels - το μονο που κοιταει ειναι η ενδειξη του μετρητη - ποσο ρευμα αγοραζει απο εσενα !
Οπωσδηποτε πρεπει να υπαρχει καποια πιστοποιηση.
Οσον αφορα τα νουμερα που δινεις (1,5 - 3,5 φορες πανω) τα θεωρω πολυ τραβηγμενα / αισιοδοξα για κινητα panels. Αν δεν σε πειραζει θα ηθελα να δω τους υπολογισμους σου
Επισης πιστευω οτι το κοστος για κινητα panels (οχι μονο αγορας των μηχανισμων παρακολουθησης αλλα περισσοτερο συντηρησης - μη ξεχνας οτι εχεις κινουμενα μερη σε εξωτερικους χωρους) ειναι τεραστιο σε σχεση με την αποδοση τους
-
Akis1967, πως μπορώ να σου στείλω φύλλο EXCEL; Είμαι καινούριος στο φορουμ και δεν το χειρίζομαι άνετα.
-
Κίνδυνος «φούσκας» στα φωτοβολταϊκά
«E» 28/7Του Μ. Αποστόλου
mapostolou@pegasus.grΕάν το 1999 όλοι οι Ελληνες έβλεπαν το ελληνικό χρηματιστήριο ως μια «πηγή» εύκολου και γρήγορου πλουτισμού, το 2007 το νέο... «Ελντοράντο» στη χώρα μας ειναι αναμφισβήτητα η αγορά ηλιακής ενέργειας της οποίας αναμένεται να εκτοξευθεί σε 4 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία.
Και εάν οι επενδύσεις στον συγκεκριμένο κλάδο θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, δυστυχώς η... «αμέλεια» της κυβέρνησης και της αρμόδιας αρχής (ΡΑΕ) να προβλέψουν το μαζικό ενδιαφέρον του κόσμου για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά συστήματα έχει ήδη δημιουργήσει συνθήκες... «φούσκας» στην αγορά, με μεγάλες οικονομικές συνέπειες για τη συντριπτική πλειονότητα των υποψήφιων επενδυτών.
Το πάγιο αίτημα φορέων της αγοράς για ενίσχυση των επενδύσεων στην ηλιακή ενέργεια προκειμένου να «ξυπνήσει» ένας ενεργειακός τομέας, ο οποίος βρισκόταν εν... υπνώσει τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσε τελικά το «δόλωμα» για χιλιάδες Ελληνες.
Υψηλή τιμή Το υπουργείο Ανάπτυξης, με σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε και ψηφίστηκε πέρυσι για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (6/6/2006), καθόρισε ιδιαίτερα υψηλή τιμή ανά κιλοβατώρα στην ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταϊκά (0,40-0,50 ευρώ) και, μάλιστα, για χρονική περίοδο 20 ετών.
Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τις επιδοτήσεις του Αναπτυξιακού Νόμου καθώς και άλλων κοινοτικών πόρων, η επένδυση στα φωτοβολταϊκά θεωρήθηκε -όχι άδικα- ιδανική κίνηση, καθώς υποσχόταν μεγάλα κέρδη, γρήγορη απόσβεση και, το κυριότερο, μηδενικό ρίσκο.
Ωστόσο, όπως ήταν φυσικό, η ευκαιρία αυτή έγινε άμεσα αντιληπτή από τους πιο επιφανείς επιχειρηματίες μέχρι και τον πιο μικρό... γαιοκτήμονα, ανεβάζοντας κατακόρυφα το «θερμόμετρο» στον κλάδο. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΡΑΕ, μέχρι τις 8/6/2007 είχαν κατατεθεί 2.600 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 703,717 MW, ξεπερνώντας ήδη τον στόχο που είχε θέσει η Ελλάδα για το 2010 (500 MW στο διασυνδεδεμένο σύστημα και 200 στο μη διασυνδεδεμένο)!
Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Ανάπτυξης αύξησε τον στόχο για το διασυνδεδεμένο δίκτυο της χώρας από τα 500 MWp σε 640 MWp, ωστόσο η προσφορά εξακολουθεί να υπερκαλύπτει τη ζήτηση.
Εάν, μάλιστα, επαληθευτούν οι πληροφορίες έμπειρου παράγοντα της αγοράς που ανεβάζουν τη συνολική αιτούμενη ισχύ στα 1.400 MW, γίνεται αντιληπτό και στον πιο αδαή ότι ο συγκεκριμένος κλάδος έχει... «παραφουσκωθεί». Σημειώνουμε ότι το 2006 η Ελλάδα είχε εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος μόλις 1,25 MW, όταν η Γερμανία είχε 1.153, η Ισπανία 60 και η Ιταλία 11,6 ΜW.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεκάδες μεγάλες επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους της οικονομίας -άσχετους με την ενέργεια- έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, ενώ στους «μικρούς» έχουν μπει στο... παιχνίδι πολλοί αγρότες (μόνοι τους ή μέσω συνεταιρισμών) και μεγαλοκτηματίες, ενώ «ανάρπαστα» γίνονται οικόπεδα σε περιοχές με υψηλή προσδοκώμενη ηλιακή παραγωγή.
Το αστείο -ή για κάποιους τραγικό- της υπόθεσης είναι ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι επενδυτές πίστεψαν ότι αρκεί να έχουν ένα οικόπεδο για να βγάλουν εύκολο χρήμα, όμως η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η γραφειοκρατία θα... «ξεράσει» εκατοντάδες από τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί ως ακατάλληλες.
Ακόμη και για αρκετούς από αυτούς που τελικά λάβουν άδεια κατασκευής φωτοβολταϊκών μονάδων από τη ΡΑΕ, η απόδοση της επένδυσης αυτής δεν αποκλείεται να αποδειχθεί αντίστοιχη μιας επένδυσης σε προϊόν σταθερού εισοδήματος, εφόσον δεν λάβουν τις «ψαλιδισμένες», πλην όμως γενναίες, επιδοτήσεις (20-40%) του νέου αναπτυξιακού νόμου και σε μικρότερο βαθμό από μικρά κοινοτικά ΙρογράΒΒατα.
Καθυστερήσεις Τέλος, το επενδυτικό αμόκ που κυριαρχεί θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα καθυστερήσει σημαντικά την εισαγωγή των φωτοβολταϊκών μονάδων στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, καθώς οι αιτήσεις είναι χιλιάδες και η τελική επιλογή θα πάρει χρόνο.
Ούτε η ΡΑΕ, ούτε ο ΔΕΣΜΗΕ, ούτε το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο αποτελεί τον βασικότερο «ρυθμιστή» των επενδύσεων ελέω χαρακτηρισμού της χρήσης γης, είναι σε θέση να επεξεργαστούν τον τεράστιο όγκο προτάσεων που έχουν υποβληθεί, αλλά και των αδειών που θα πρέπει να εκδοθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η ΡΑΕ δεν έχει καταλήξει ακόμη με ποια κριτήρια θα δώσει τις άδειες.
Πάντως, τα τηλέφωνα των πολιτικών «έχουν πάρει φωτιά» από υποψήφιους επενδυτές που θέλουν να αποκτήσουν... θέση στον ήλιο και τα «λαδώματα» έχουν πάρει τη μορφή ενός... ιδιότυπου «πλειστηριασμού» για το ποιες αιτήσεις θα λάβουν πρώτες την έγκριση της ΡΑΕ αλλά και για το ποιες θα επιδοτηθούν.
Ο σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών κ. Στέλιος Ψωμάς εκτιμά ότι «μεγάλο μέρος των αιτήσεων θα κοπεί από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το κακό είναι ότι η γραφειοκρατία απειλεί να δυναμιτίσει την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων στη χώρα μας και να απομακρύνει τους σοβαρούς επενδυτές».
Αύξηση του στόχου μέσα σε 3 μήνες
Η ανάπτυξη των φωτοβολταικών σταθμών στο διασυνδεδεμένο δίκτυο της χώρας απο 500MWp, που είχε τεθεί ως στόχος για το 2010, με πρόγραμμα τον περασμένο Απρίλιο, αυξήθηκε σε 640MWp και αφορά: 50MWp απο αυτοπαραγωγούς, δηλαδή δεν επιβαρύνουν το σύστημα,το σύστημα, 80 MWp σε περιοχές που έχουν σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη μακροχρόνια εκμετάλλευση λιγνιτωρυχείων για τη στήριξη του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής της χώρας.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται η ανάπτυξη 50 MWp στον Νομό Αρκαδίας με άμεση ένταξη (αδειοδότηση εντός του 2007), ώστε να επιτευχθεί παράλληλα και η περαιτέρω στήριξη του νοτίου ηλεκτρικού συστήματος κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, καθώς και 30 MWp στους Νομούς Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με χρονική κλιμάκωση 4 ετών (2007-2010) στην αδειοδότησή τους. Τέλος, παρέχεται πρόσθετη φωτοβολταϊκή ισχύς 10 MWp αποκλειστικά για τα διασυνδεδεμένα νησιά.
Μεγάλο ενδιαφέρον και απόμη ενεργειακούς ομίλους
Στην αγορά φωτοβολταϊκών έχουν εκδηλώσει πρόθεση να μπουν η «Επίλεκτος», η οποία έχει υποβάλει στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) αίτηση για έκδοση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 9,99 MWp στον Νομό Λαρίσης, η «Revoil», η οποία ήδη ετοιμάζει στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Νέα Καρβάλη το στήσιμο ενός μικρού πιλοτικού φωτοβολταϊκού πάρκου, η «Αφοί Μεσοχωρίτη» και η «Βιοσώλ» σε ακίνητο που διαθέτει στον Βόλο.Ακόμη οι όμιλοι «FG Εurope», Infoquest και «Πλαστικά Κρήτης», πέραν της δραστηριοποίησής τους στα αιολικά, έχουν καταθέσει αιτήσεις για τη δημιουργία μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων.
Η «Αlpha Grissin Ιnfotech» εξετάζει τη συμμετοχή της στην αξιοποίηση ηλιακής ενέργειας, σχεδιάζοντας την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων σε Πελοπόννησο και Θεσσαλία, ενώ πρόσφατα η «Μπήτρος Συμμετοχών» κατέθεσε αίτηση για τη χορήγηση άδειας παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στοιχεία συνολικής ισχύος περίπου 4 ΜW.
Προωθεί Η «Καράτζης» κατέθεσε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αίτηση για άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα στους Νομούς Βοιωτίας και Λαρίσης, συνολικής ισχύος 8 MW, ενώ η διοίκηση της «ΕΥΑΘ» ανακοίνωσε ότι προωθεί τη δημιουργία μονάδας φωτοβολταϊκών, ισχύος 2 ΜW.
Επίσης, η «Κεραμεία Αλλατίνη» ανακοίνωσε τη συμμετοχή της με ποσοστό 51% στην υπό ίδρυση ανώνυμη εταιρεία «Κεραμεία Αλλατίνη Φωτοβολταϊκά Πάρκα», με σκοπό την ανάπτυξη και την λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 3 MW, στο ιδιόκτητο αγροτεμάχιο της εταιρείας στην περιοχή Αγίου Αντωνίου Νομού Θεσσαλονίκης.
Τέλος, η «Βetanet» διερευνά τη δυνατότητα αξιοποίησης του μη παραγωγικού τμήματος του ακινήτου της στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με την πιθανή εγκατάσταση σχετικού φωτοβολταϊκού σταθμού, εφόσον πληρούνται κατ’ αρχάς τα απαιτούμενα κριτήρια και οι προϋποθέσεις, ενώ η «Ελβιεμέκ» αποφάσισε την επέκταση του σκοπού της εταιρείας στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων, αξιοποιώντας κατά τον τρόπο αυτό την ιδιόκτητη έκτασή της στο Τάχυ Θηβών, έκτασης 155 στρεμμάτων.
Στο «κόλπο» και οι τράπεζες
Η «Τράπεζα Πειραιώς» έκανε την αρχή με προϊόντα που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, για να ακολουθήσουν πριν από μερικές ημέρες η «Αlpha Βank» και η «Εθνική Τράπεζα».10ετούς διάρκειας Τα δάνεια αυτά είναι συνήθως δεκαετούς διάρκειας και αφορούν τη χρηματοδότηση για αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού και ειδικότερα κάλυψη των δαπανών αγοράς, εγκατάστασης και σύνδεσης (με το δίκτυο της ΔΕΗ) του εξοπλισμού του σταθμού παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά τόξα, καθώς και λοιπών δαπανών που σχετίζονται με την επένδυση, εγκατεστημένης ισχύος μέχρι 150 KW.
Οι επιδοτήσεις από τον αναπτυξιακό νόμο ή άλλα κοινοτικά προγράμματα για κάποιους αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση και για άλλους όχι.
-
Λυπούμαι που η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων το είδε σαν ευκαιρία πλουτισμού ή εύκολου χρήματος ή επένδυσης και πάει λέγοντας.
Προς το παρόν έχω αγοράσει ένα φωτοβολταϊκό panel, μια μπαταρία και έναν inverter ώστε να έχω ρεύμα οπουδήποτε για μικροσυσκευές όπως το κινητό τηλέφωνο, η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, το GPS κλπ...
Στο μέλλον όταν θα αγοράσω το δικό μου σπίτι, θα το «ντύσω» με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες απλά και μόνο για να καλύψω τις ανάγκες μου. Η επενδυτική φούσκα δεν με βρίσκει σύμφωνο. -
Ο χρήστης Dr_Michael έγραψε:
Λυπούμαι που η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων το είδε σαν ευκαιρία πλουτισμού ή εύκολου χρήματος ή επένδυσης και πάει λέγοντας.
Προς το παρόν έχω αγοράσει ένα φωτοβολταϊκό panel, μια μπαταρία και έναν inverter ώστε να έχω ρεύμα οπουδήποτε για μικροσυσκευές όπως το κινητό τηλέφωνο, η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, το GPS κλπ...
Στο μέλλον όταν θα αγοράσω το δικό μου σπίτι, θα το «ντύσω» με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες απλά και μόνο για να καλύψω τις ανάγκες μου. Η επενδυτική φούσκα δεν με βρίσκει σύμφωνο.Καλημέρα.
Επειδή και εγώ ενδιαφέρομαι αποκλειστικά για οικιακή χρήση και τροφοδότηση μικρώ συσκευών μήπως θα μπορούσες να μου δώσεις μερικούς συνδέσμους ή διευθύνσεις για να πάρω πληροφορίες ;;;;Ευχαριστώ.
-
Ο χρήστης dpolal έγραψε:
Καλημέρα.
Επειδή και εγώ ενδιαφέρομαι αποκλειστικά για οικιακή χρήση και τροφοδότηση μικρώ συσκευών μήπως θα μπορούσες να μου δώσεις μερικούς συνδέσμους ή διευθύνσεις για να πάρω πληροφορίες ;;;;Ευχαριστώ.
Το μόνο που είχα βρει online ήταν αυτό: http://www.pals.gr
Πάντως αν βρεις κατάστημα στην περιοχή σου που πουλάει panels, θα σε βοηθήσουν να φτιάξεις ένα συστηματάκι. Πάντως και εγώ εδώ είμαι αν θες βοήθεια -
και ποσο κοστιζει ενα τετοιο συστημα για οικιακη χρηση?
ποσο ειναι η επιδοτηση?
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
και ποσο κοστιζει ενα τετοιο συστημα για οικιακη χρηση?ποσο ειναι η επιδοτηση?
Δεν υπάρχει επιδότηση για κάτι τέτοιο τόσο μικρό. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει επιδότηση για να καλύψεις όλες τις ανάγκες του σπιτιού. Το δικό μου το σύστημα επαναλαμβάνω είναι πολύ μικρό. Φανταστείτε ένα panel ούτε καν μισό τετραγωνικό μέτρο, μια μπαταρία 12βολτη μεγέθους όσο το ένα τέταρτο μιας μπαταρίας αυτοκινήτου, και έναν αναστροφέα που δίνει πρίζα 220V. Εκεί βάζω τους φοριτστές κινητών, gps, ψφμ κλπ...
Κόστη:- panel: 30 euro
- αναστροφέας: 50 euro
- μπαταρία: 20 euro
-
Δεν υπάρχει κίνδυνος για το μικροκλίμα της περιοχής εγκατάστασης λόγω των αντανακλάσεων ;
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
και ποσο κοστιζει ενα τετοιο συστημα για οικιακη χρηση?ποσο ειναι η επιδοτηση?
Στοιχιζει (εντελως χυμα στο κυμα τιμή) 30.000Ε-50.000Ε
Επιδοτηση: Απο τα τρια το μακρύτερο.
-
Ο χρήστης ginogsm έγραψε:
Δεν υπάρχει κίνδυνος για το μικροκλίμα της περιοχής εγκατάστασης λόγω των αντανακλάσεων ;Νομίζω ότι δεν υπάρχουν αντανακλάσεις γενικότερα...
Εξάλλου η κλίση των πάνελ προς τα πάνω είναι τέτοια που δεν δημιουργεί πρόβλημα ακόμα και αν υπήρχαν.Π.Χ. δοκίμασε να κάτσεις μπροστά από έναν ηλιακό και θα δεις. (μπακαλίστικο )
-
Το μόνο που είχα βρει online ήταν αυτό: http://www.pals.gr
Πάντως αν βρεις κατάστημα στην περιοχή σου που πουλάει panels, θα σε βοηθήσουν να φτιάξεις ένα συστηματάκι. Πάντως και εγώ εδώ είμαι αν θες βοήθειαΕυχαριστώ.
-
Ο χρήστης dpolal έγραψε:
Δεν υπάρχει κίνδυνος για το μικροκλίμα της περιοχής εγκατάστασης λόγω των αντανακλάσεων ;
Νομίζω ότι δεν υπάρχουν αντανακλάσεις γενικότερα...
Εξάλλου η κλίση των πάνελ προς τα πάνω είναι τέτοια που δεν δημιουργεί πρόβλημα ακόμα και αν υπήρχαν.Π.Χ. δοκίμασε να κάτσεις μπροστά από έναν ηλιακό και θα δεις. (μπακαλίστικο )
O ηλιακός στο σπίτι ας πούμε αντανακλά πολύ ζέστη , όχι τόσο φώς. Εξ αυτού ορμόμενος ρώτησα.
-
Καλά, σίγουρα ΔΕΝ είναι να στήνεις τέτοια πάρκα δίπλα σε κατοικίες.
Ακόμα και αντανακλάσεις να μην υπάρχουν τo ΕΜΙ που θα εκπέμπεται από τα υποστηρικτικά συστήματα και τις γραμμές μεταφοράς θα είναι αρκετό.
[ΑΣΧΕΤΟ mode on]
Προχθές που επισκέφτηκα φίλους στην Χαλκίδα έβλεπα σε ένα σημείο της διαδρομής ολοκαίνουργια σπίτια να βρίσκονται ακριβώς κάτω από γραμμές υπερυψηλής της ΔΕΗ.Μα ρε φούστη μου, τόση άγνοια έχουν πια;;;;;
Κτίσαν κάτω από γραμμές υπερυψηλής, τα παιδιά που μεγαλώσουν εκεί μέσα δεν τα σκέφτηκαν καθόλου;;;;[ΑΣΧΕΤΟ mode τέλος ]
-
Ο χρήστης ginogsm έγραψε:
Νομίζω ότι δεν υπάρχουν αντανακλάσεις γενικότερα...
O ηλιακός στο σπίτι ας πούμε αντανακλά πολύ ζέστη , όχι τόσο φώς. Εξ αυτού ορμόμενος ρώτησα.
Η τεχνολογία κατασκευής φωτοβολταϊκών συστημάτων βασίζεται στη ροή ηλεκτρονίων μέσω της διέγερσης σιλικονούχων και πυριτιούχων στοιχείων. Πλέον οι πιό διαδεδομένοι τύποι φωτοβολταϊκών στοιχείων περιορίζονατι στα πολυκρυσταλλικά και μονοκρυσταλλικά, με τα μονοκρυσταλλικα να αποτελούν ακι την πιό αποδοτική αλλα και πιο δαπανηρή μέθοδο.
Οι ηλιακοί αποθηκευτές θερμότητας βασίζονται στην απορρόφηση των ηλιακών ακτίνων με τη μορφή θερμότητας και την συναγωγή της στο νερό.
Ουσιαστικά, άλλο ηλιακός θερμοσίφωνας και άλλο φωτοβολταϊκό στοιχείο. -
Aντιλαμβάνομαι την διαφορά στην λειτουργία τους. Άλλο ρώτησα.
Ευχαριστώ πάντως.
-
Για τα φωτοβολταϊκά δε ξέρω έαν επηρεάζουν τον χώρο γύρω τους λόγω αντανακλάσεων.
Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα