-
Ο χρήστης Govus έγραψε:
Οταν στα τελη του Ιουνιου που μας περασε παρουσιαστηκε η ΜιΤο στην Ιταλια
πηγαν τους dealers και στην πιστα του Balocco οπου εκει περα απο τη ΜιΤο 155 υπηρχαν εκει και αλλα
B-seg(super-mini) αλλων εταιριων με σκοπο να τα οδηγησουν αλλα και για να γινει απευθειας συγκριση με τη ΜιΤο. Εκει υπηρχαν GPunto Abarth(155) και SS(180), Corsa OPC, Cooper 120 kai Cooper S 175, Clio RS, Yaris T Sport 1.8.To Clio RS λοιπον γυριζει 1 δευτερολεπτο γρηγοροτερα στο Balocco απο το GPunto Abarth 155 αν και το αμεσα συγκρινομενο μαζι του ειναι το Abarth SS. H MiTo 155 κανει γυρο γρηγοροτερο και απο το Clio RS.
Φαντασου οτι το Abarth 155 γυριζει το ιδιο με το Corsa OPC αν και αυτο εχει 192 ιππους.
Το Αbarth 155 που ειναι αργοτερο απο τη ΜιΤο εκει, γυριζει 4 δευτερολεπτα πιο γρηγορα απο το 207 1.6Τ(150).
Οι χρονοι των συγκρισεων ειναι μετρημενοι απο τους δοκιμαστες και δεν ειναι διαθεσιμοι για το κοινο.
Συντομα θα δημοσιευθουν απο ενα Ιταλικο περιοδικο.**Άραγε, οι χρόνοι σε μια πίστα μας λένε κάτι χειροπιαστό για τις ικανότητες κάποιου αυτοκινήτου;**Το ζητούμενο δεν είναι ποια αίσθηση δίνει ένα αυτοκίνητο στον οδηγό του (που δεν είναι δοκιμαστής ή ειδικός δημοσιογράφος) σε μια ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ διαδρομή, βουνίσια, αυτοκινητοδρόμου ή αστική (και στην περίπτωσή μας, σε ελληνική 'άσφαλτο') ;
Οχι σιγουρα οι χρονοι πιστας δεν ειναι πανακεια. Και για εμενα προσωπικα δεν ειναι παραγωντας αγορας.
Αλλα ποσοι απο εσας εχετε οδηγησει ας πουμε μια Brera? Και γιατι αναφερω αυτην? Διοτι εχει φαει ουκ ολιγον θαψιμο απο ειδικους και ΜΗ. Το αμαξι δεν εκανε καλους χρονους σε πιστες σε σχεση με τους ανταγωνιστες του ΑΛΛΑ οποιος την εχει οδηγησει σε δημοσιο δρομο βλεπει αλλες αρετες. -
Ο χρήστης kovathe έγραψε:
Εμένα πάντως μου φαίνονται περίεργα.
Η Μιτο να γυρίζει πιο γρήγορα απ'το RS? Δε ξέρω, απλά είμαι λίγο δύσπιστος.Αν πάντως όντως είναι έτσι, οι Ιταλοί κάνουν κίνηση ματ, με Μιτο και GP abarth.. και αυτό το SS πολύ ελκυστική πρόταση....
Καλα κανεις και εισαι δυσπιστος και παντα να σχηματιζεις γνωμη μονος σου και οχι να σου την σχηματιζουν αλλοι.
Εξαλλου εσενα ή εμενα ενα αυτοκινητο ας πουμε το 207 1.6 Turbo μπορει να καλυπτει τα ΘΕΛΩ μας ενω σε ενα αλλον να μην αρκουν και να καλυπτεται απο το σκληροπυρηνικο Abarth SS 180 το οποιο κατα τον Alain Prost εκανε το Mini JCW να πεταξει λευκη πετσετα.
-
Κι εγώ δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει η επίδοση ενός αυτοκινήτου σε ιταλική πίστα με την καθημερινή συμβίωση σε ελληνικές συνθήκες και κυρίως σε ελληνικό 'οδόστρωμα'. Κάποιο αυτοκίνητο που πρωτεύει σε δοκιμασίες πίστας είναι πολύ πιθανότερο να είναι ανυπόφορο σε κανονικό δρόμο-ταξίδι, να σε κάνει να κατεβαίνεις κουρασμένος, να θέλεις στάσεις, να σε απωθεί από την καθημερινή χρήση. Ειδικά ανάμεσα σε τόσες σπόρ κατασκευές, λογικά το πιο σκληρό και με στήσιμο πίστας θα επικρατεί.
Όμως πόσοι έχουν την δυνατότητα να οδηγούν άλλο όχημα στο καθημερινό μποτιλιάρισμα κι άλλο για τις βόλτες, όπου δεν σε ενοχλεί το κοπάνημα της ανάρτησης,ο σκληρός συμπλέκτης,κλπ. Νομίζω βαραίνει περισσότερο η συνολική εικόνα-αίσθηση. Σε αυτήν θα ήθελα να μάθω πόσο καλά τα πάει το GP Abarth, κι όχι αν γυρνά 2 sec πιο αργά από άλλα. Πόσο κοντά είναι στη χρυσή τομή, ταυτόχρονα σπόρ και πολιτισμένο, αυτό θα ήθελα να μάθω. Αυτό περιμένω από ειδικούς, να τα οδηγήσουν εκεί που θα το οδηγώ εγώ και οι περσσότεροι, να μου περιγράψουν την συνολική επίδοση κι όχι την πίστα όπου δεν θα το οδηγήσω ποτέ. Δηλαδή θα ήθελα να μάθω αν θα με πάει μέχρι την πίστα άνετα κι ευχάριστα, κι ας μην είναι το πιο γρήγορο ή απόλυτο εκεί μέσα. -
Ο χρήστης Giuseppe Busso έγραψε:
Eμενα παλι μου φαινεται αδυνατο να γυριζει η mito πιο γρηγορα απο το clio RS.Μηπως αυτος που το αδηγαγε δεν ηξερε την πιστα?
Να μην συ φαινεται καθολου αδυνατο Ευγενιε. Η ΜιΤο εχει 1.6 χιλιογραμμομετρα ροπης περισσοτερα απο το RS
και μαλιστα πολυ πιο χαμηλα. Ακομη εχω αμφιβολιες το κατα ποσο ειναι τελικα 200 οι ιπποι που αποδιδει το RS. Περιπου 150 τροχο αν θυμαμαι καλα? Οι 4Τ το ειχαν μετρησει και δεν απεδωσε τα αναμενομενα.
Επιπροσθετως ειναι 95 ολοκληρα κιλα βαρυτερο.
Παρολαυτα ειναι εξαιρετικο αυτοκινητο οπως και η ΜιΤο.
Η ΜιΤο μαλιστα ενω στο προγραμμα Normal ειναι ενα καλο αυτοκινητο στο Dynamic Mode
μεταμορφωνεται. Δεν ξερω πως μπορει ενα DNA να αλλαζει αρδην ενα αυτοκινητο αλλα εγω που βλεπω μοναχα το αποτελεσμα τους βγαζω το καπελο. Οταν θα το οδηγησεις θα με καταλαβεις.Και για να μην τα λεω ολα μονοπλευρα, σιγουρα το Balocco ειναι μια απαιτητικη πιστα κλειστη και με πολλες απανωτες στροφες και S. Αυτο σιγουρα ευνοει ενα στημενο υπερστροφικα προσθιοκινητο (οπως ειναι και η ΜιΤο και το Abarth και το RS) ΑΛΛΑ με κινητηρα τουρμπο οπου σημασια εχει η ροπη.
Αυτη ειναι η ιδιωτικη πιστα της Alfa Romeo και σιγουρα εκει περνανε αρκετο χρονο εξελιξης τα αυτοκινητα της.
Σιγουρα σε μια αλλη πιστα μπορει να βολευεται το RS καλυτερα και να ειναι αυτο πιο γρηγορο.Σ'αυτο εχεις δικιο.Αλλωστε το bravo εχει βγαλει 152 αλογα στους τροχους(αρα καπου εκει θα ειναι και η mito) και το Clio RS 174 στους τροχους αρα πρακτικα μιλαμε για μια διαφορα της ταξεως των 20-25 αλογων.Επιπλεων οπως ειπες η mito τα βγαζει πολυ πιο χαμηλα απο οτι το RS.Φυσικα δεν παιζουν ρολο μονο οι χρονοι στην πιστα οπως ειπαν και οι παραπανω αλλα και το πως συμπεριφερεται σε κανονικες συνθηκες.Και σιγουρα εκει η mito θα ειναι πολυ πιο ανετη απο το RS , το οποιο πιστευω οτι ειναι αρκετα extreme.
YΓ Τις μετρησεις των ιπποδυναμεων τις πηρα απο εδω
http://www.rototestinstitute.org/ -
Κυριοι κακα τα ψεματα ολα τα παραπανω ειναι εξαιρετικα αυτοκινητα.
Εκει ομως που πιστευω οτι ξεχωριζει η ΜιΤο ειναι οτι μπορεις να εχεις ενα αυτοκινητο με 3 διαφορετικους χαρακτηρες, Δηλαδη με βασει τα 3 προγραμματα του DNA. Ειναι μεγαλο προσον να μπορεις να ταξιδεψεις ανετα με αλλα 3 ατομα μεσα διχως να βγουν με αυχενικα προβληματα απο τα κοπανηματα, και οταν θελεις να ευχαριστηθεις οδηγηση να το κανεις παλι με το ιδιο αυτοκινητο χωρις να γερνει, να υστερει γενικα.
Αυτη ειναι η μεγαλη διαφορα της ΜιΤο απο το αδερφο Abarth και για αυτο κοστιζει πιο ακριβα.Ελπιζω αγαπητε Kostus να σε καλυψα με την απαντηση μου.
Eυγενιε σωστος, εξαλλου το RS παραταυτα ειναι εξαιρετικο οδηγικα
-
Giuseppe διαβάζω πολλά ευνοϊκά σχόλια για την άλφα, μακάρι να είναι όντως καλή και στην καθημερινή συμβίωση. Πόσο καλά δουλεύει αυτό το σύστημα στην Αλφα mi.to; (πολλές οι επιφυλάξεις για την αξιοπιστία στα ηλεκτρονικά του γκρούπο). Πολύ ενδιαφέρον να μπορείς να προσαρμόζεις τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου, θα ήθελα να το δώ και δοκιμάσω από κοντά. Και μέχρι τότε περιμένω από ειδικούς και τύπο να μεταφέρουν πρακτικές και αληθινές εντυπώσεις κι όχι τα διαφημιστικά σχόλια cut and pasted απο τα δελτία τύπου της παρουσίασης.
Από την άλλη αν δεν δουλεύουν τόσο καλά τα ηλεκτρονικά δεν βλέπω λόγο να μην προτιμήσω το φθηνότερο GP Abarth. Αξίζουν τα επιπλέον χρήματα; (υπολογίζω 3000 περίπου;) -
Γιατι τοσο μεγαλη διαφορα?Αφου και τα δυο ξεκινανε απο 18500 απλως η mito δεν εχει ζαντες αρα υπολογισε
- 600-800 ευρω διαφορα.Απο εξοπλισμους ειναι πανω κατω τα ιδια
-
Σωστα. Που ειδες 3.000 ευρω διαφορα?
18.400 εχει το Abarth και 18.500 η ΜιΤο progressionAυτο για τα ηλεκτρονικα απλα ασχολιαστο. Αληθεια Kostus ποσες Alfa Romeo ειχες εσυ ο ιδιος?
Το τι ακουσα απο τη θεια του φιλου μου αστο.
Εξαλλου η Magneti Marelli, ναι αυτη που φτιαχνει τα αμφιβολου αξιοπιστιας οπως λες (θυγατρικη της Fiat SpA), τροφοδοτει και αλλους ευρωπαιους κατασκευαστες(VW?). Το ηξερες? -
Aμφιβόλου αξιοπιστίας δεν είναι προφανώς η Magnetti Marell, αλλά ένα καινούριο ηλεκτρονικό σύστημα όπως το D.N.A της Mi.To. δεν είναι παράλογο να εγείρει τέτοιες αμφιβολίες νομίζω...
Αυτό ανεξαρτήτως κατηγορίας , εταιρείας και...καταγωγής!
Για μένα ισχύει πάντα, πως όσο βάζεις μπιμπλίκια (που τα θεωρώ...υπέροχα και εννοείται πως θα φορτώσω το επόμενό μου αυτοκίνητο με τέτοια! ), τόσο αυξάνεις τις πιθανότητες κάποιο απ' όλα αυτά να χαλάσει!
Είναι λογικό ο καθρέφτης του ημιφορτηγού που ρυθμίζεται με το χέρι απ' έξω, να είναι πολύ πιο αξιόπιστος από τον άλλο που είναι ηλεκτρικά θερμαινόμενος, ρυθμιζόμενος ΚΑΙ αναδιπλούμενος!Υπάρχουν πολλά που μπορεί να πάνε στραβά, απλό είναι...
Τα ίδια ισχύουν και για την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση-απόκριση-διαχείριση της Mi.To. Αλλά , είναι ένα 'ρίσκο' που παίρνεις, παρόμοιο μ'αυτό αγοράζοντας και ένα υβριδικό Prius κ.ο.κ -
Giuseppe πόσες άλφα μπορούν να είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα; 2; 3; Μα και 10 άλφα να είχα στην κατοχή μου σε σχέση με τις 2000 που πουλήθηκαν πέρσι είναι ποσοστό 0,5%, που φυσικά δεν μπορεί να δώσει κανένα ασφαλές συμπέρασμα. Είναι πολύ πιο ασφαλές να εμπιστευτείς τη γνώμη πολλών κατόχων άλφα (συμπεριλαμβανομένων και της θείας μου και του γείιτονά μου) παρά ενός κολλημένου με την φίρμα ο οποίος μάλλον ξεφεύγει από τον μέσο όρο, ίσως και τις ατέλειες μιας άλφα να τις θεωρεί αρετές.
Δεν με απασχολεί καθόλου το όνομα,ο προμηθευτής κλπ, αλλά κυρίως το τελικό αποτέλεσμα και πιστεύω πως οι άλφα (από τους κατόχους τους) έχουν καθιερωθεί να είναι χαμηλά σε αξιοπιστία. Αυτό με κάνει περισσότερο επιφυλακτικό όταν παρουσιάζουν καινοτομίες (στα ηλεκτρονικά όπου δεν έχουν και την παράδοση των γιαπωνέζων). Ένα περισσότερο γιατί δεν έχω ξαναδεί χρήση τέτοιων ηλεκτρονικών σε τόσο προσιτό αυτοκίνητο. Επίσης γιατί εξακολουθώ να πιστεύω στις απλές-μηχανολογικές λύσεις που μπορούν να κάνουν θαύματα.
Επίσης επειδή το θέμα είναι το GP abarth, επανέρχομαι κι εκφράζω τον προβληματισμό μου αν είναι κοντά στην χρυσή τομή χωρίς τα ηλεκτρονικά.
Για την διαφορά τιμής έκανα λάθος,δεν είναι 3000. Ωστόσο πόσο συνεπές είναι μια άλφα μιτο να έχει στο βασικό εξοπλισμό hill holder,mp3 κλπ αλλά όχι δερμάτινο τιμόνι; Ποιός θα ήθελε και θα έδινε 18500 για μια 'σπόρ' άλφα με πλαστικό τιμόνι;
Ιδανικά θα ήθελα να δώ μια μίτο,χωρίς τα ηλεκτρονικά, 3000 φθηνότερη από το abarth!(εννοείται με δερμάτινο τιμόνι) -
Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι επιχείρημα οτι επειδή η Magnetti Marelli προμηθεύει την FIAT, και την VW άρα είναι το ίδιο αξιόπιστα τα ηλεκτνονικά των 2.
Αγνοώ και δεν μπορώ να γνωρίζω ποιός προμηθεύει την VW, κι έχω μια υποψία οτι δεν είναι ίδιας ποιότητας (ενδεχομένως και προμηθευτή) αυτά που χρησιμοποιούνται στα polo με εκείνα του phaeτon. Προφανώς η VW διαλέγει τον πιο συμφέροντα προμηθευτή για κάθε περίπτωση, ίσως να προτιμά τον ιταλό, ίσως να είναι πιο φθηνά τα ιταλικά, ίσως μόνο αυτά επαρκούν για να καλύψουν την ζήτηση, ίσως πολλά.
Σίγουρα όμως όλα τα ιταλικά του γκρούπο χρησιμοποιούν μόνο ηλεκτρονικά του γκρούπο. Και η φερράρι προφανώς. Κι αυτό όμως δεν μου λέει οτι τα ηλεκτρονικά της φερράρι είναι το ίδιο αξιόπιστα με της άλφα (μάλλον).Αλλά και πάλι έχει τόσες παραμέτρους πέρα από το εργοστάσιο κατασκευής των ηλεκτρονικών η υπόθεση με το dna της άλφα που μάλλον δεν μπορώ καν να αντιληφθώ. Αυτή την πολυπολοκότητα βλέπω επιφυλακτικά. Και σε αυτήν προτείνω κριτική στάση κι όχι άκριτο ενθουσιασμό με κάτι που στα χαρτιά φαίνεται καταπληκτικό.
-
Ο χρήστης kostus έγραψε:
Ωστόσο πόσο συνεπές είναι μια άλφα μιτο να έχει στο βασικό εξοπλισμό hill holder,mp3 κλπ αλλά όχι δερμάτινο τιμόνι; Ποιός θα ήθελε και θα έδινε 18500 για μια 'σπόρ' άλφα με πλαστικό τιμόνι;
Ιδανικά θα ήθελα να δώ μια μίτο,χωρίς τα ηλεκτρονικά, 3000 φθηνότερη από το abarth!(εννοείται με δερμάτινο τιμόνι)Συμφωνω απολυτα σε αυτο!Ειπαμε να κανουμε κινησεις εντυπωσιασμου αλλα καπου χανεται η μπαλα!Θα μπορουσαν να λειπουν συστηματα οπως το hill holder κ να ειναι λιγο χαμηλοτερη η τιμη!Βεβαια δεν ξερω κ ποσο επιβαρυνεται η τιμη αφου ετσι κ αλλιως υπαρχουν οι αισθητηρες για τα υπολοιπα συστηματα...Επισης,οταν θα ερθει η ωρα να αλλαξεις αμορτισερ στη mito ποσο θα παει η λυπητερη;;;Γιατι ωραια η ηλεκτρικη ρυθμιση αλλα την πληρωνεις δυο φορες(κ στην αγορα κ στην αντικατασταση)!
Το punto abarth θεωρω οτι ειναι μια πολυ καλη αγορα αλλα απευθυνεται σε νεαροτερο κοινο σε σχεση με τα 207(gt) κ mito.Αναλογη περιπτωση με το rallye δηλ αλλα νομιζω οτι το punto υστερει σε εικονα/ποιοτητα εσωτερικου...Βεβαια οτι το abarth ειναι εκδοση που παραγει το εργοστασιο κ οχι τρικ της ελληνικης αντιπροσωπειας ειναι ενα σημαντικο υπερ! -
Κι εγώ συμφωνώ, αλλά έχω κι έναν προβληματισμό: γιατί γενικά το abarth θεωρείται 'ξεχωριστή' κατασκευή και το 207rallye όχι; Αν η Φιατ αποφασίσει να βάλει τον 1.4 150 σε 5θυρο Grande punto με το ανάλογο στήσιμο (φρένα-αναρτήσεις), πόσο ξεχωριστό θα παραμένει το abarth; Δηλαδή πόσο ξεχωριστό είναι τελικά και πόσο 'χαρακτήρα' έχει στη σημερινή εποχή που το μαρκετιγκ διαμορφώνει την κοινή γνώμη.
Κι ακόμη θα ήθελα από κάποιον που έχει οδηγήσει και τα 2 και με την ανάλογη εμπειρία να μάθω πόσο διαφορετικό από το Bravo 150 είναι το abarth. Νομίζω οτι το bravo καλύπτει σχεδόν κάθε απαίτηση για καθημερινή χρήση, και θα φτάνει σε ικανοποιητικό βαθμό τις επιδόσεις του abarth. Χωράει γυναίκα, παιδί, παρέα και αποσκευές, ταξιδεύει πιο άνετα και ήσυχα, ίσως καίει λιγότερο, χωρίς να υστερεί τόσο σε επιδόσεις από του abarth. Είναι βαρύτερο, θα στρίβει και φρενάρει ένα κλικ πιο κάτω, αλλά σίγουρα παραμένει ζωηρό. Και στην τιμή είναι μάλλον πολύ κοντά. Για μένα δεν αρκεί η πιο 'κακή' εμφάνιση του abarth, θέλω πιο ουσιαστικές διαφορές. Υπάρχουν; (πέρα από τις 2 πόρτες και τα σήματα abarth).
-
Ο χρήστης kostus έγραψε:
Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι επιχείρημα οτι επειδή η Magnetti Marelli προμηθεύει την FIAT, και την VW άρα είναι το ίδιο αξιόπιστα τα ηλεκτνονικά των 2.
Αγνοώ και δεν μπορώ να γνωρίζω ποιός προμηθεύει την VW, κι έχω μια υποψία οτι δεν είναι ίδιας ποιότητας (ενδεχομένως και προμηθευτή) αυτά που χρησιμοποιούνται στα polo με εκείνα του phaeτon. Προφανώς η VW διαλέγει τον πιο συμφέροντα προμηθευτή για κάθε περίπτωση, ίσως να προτιμά τον ιταλό, ίσως να είναι πιο φθηνά τα ιταλικά, ίσως μόνο αυτά επαρκούν για να καλύψουν την ζήτηση, ίσως πολλά.
Σίγουρα όμως όλα τα ιταλικά του γκρούπο χρησιμοποιούν μόνο ηλεκτρονικά του γκρούπο. Και η φερράρι προφανώς. Κι αυτό όμως δεν μου λέει οτι τα ηλεκτρονικά της φερράρι είναι το ίδιο αξιόπιστα με της άλφα (μάλλον).Αλλά και πάλι έχει τόσες παραμέτρους πέρα από το εργοστάσιο κατασκευής των ηλεκτρονικών η υπόθεση με το dna της άλφα που μάλλον δεν μπορώ καν να αντιληφθώ. Αυτή την πολυπολοκότητα βλέπω επιφυλακτικά. Και σε αυτήν προτείνω κριτική στάση κι όχι άκριτο ενθουσιασμό με κάτι που στα χαρτιά φαίνεται καταπληκτικό.
Κάνεις κάποια λάθη στον συλλογισμό σου. Καταρχήν, δεν είναι απαραίτητο όλα τα μοντέλα του γκρούπο να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά του γκρούπο. Για παράδειγμα, η Fiat-Lancia-Alfa Romeo, εκτός από Magnetti-Marelli ηλεκτρονικά, χρησιμοποιούν και Bosch, πχ για τον γνωστό TwinSpark, οι πρώτες εκδόσεις είχαν ψεκασμό Marelli, οι επόμενες Bosch.
Γιατί θα μου πεις; Πιθανόν να δούλευε καλύτερα η Bosch με δύο μπουζί, το δικό μου πάντως (Lancia Y 1.2 86Hp) έχει Marelli και δεν έχω δει να υστερεί κάπου από την Xsara του πατέρα που έχει Bosch.
Επίσης, δεν νομίζω πως έχουν οι ιάπωνες καμιά ιδιαίτερη παράδοση στα ηλεκτρονικά, εκτός αν εννοείς τους ενισχυτές της Maranz ή τα Walkman της Sony. Οι μεγαλύτεροι προμηθευτές ηλεκτρονικών για αυτοκίνητα είναι οι Ευρωπαίοι, όπως σαφώς είναι κι αυτοί που έχουν ξεκινήσει όλες τις ηλεκτρονικές επαναστάσεις (βλ. ABS, ESP, Common Rail, κλπ κλπ)
Το να προσπαθεί να μειώσει κάποιος μια εταιρεία σαν την Marelli, με επιχειρήματα: 'τα ιταλικά χαλάνε, άρα και τα Marelli δεν είναι καλά', ειλικρινά, δεν στέκει.
Ούτε φυσικά στέκει το αντίθετο,* 'αφού η Marelli προμηθεύει και τους άλλους, είναι οι Ιταλοί το ίδιο αξιόπιστοι'*. Η αξιοπιστία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ο κυριότερος, είναι η απλότητα: όσο πιο απλό, τόσο πιο αξιόπιστο. Εκτός αν δημιουργήσεις πολυπλοκότητα για Fault Tolerant καταστάσεις, αλλά κανένας δεν θα πληρωνε κάτι τέτοιο σε αυτοκίνητο!Αν δεις πάντως τους δείκτες αξιοπιστίας, όλων των κατασκευαστών τα τελευταία χρόνια, θα δεις πως όλες οι έρευνες καταλήγουν σε ένα απλό συμπέρασμα: πέραν κάποιων χοντρών εξαιρέσεων (πχ Renault Laguna), οι διαφορές είναι πια αρκετά μικρές, οι καλοί , έγιναν λίγο χειρότεροι, οι κακοί - μέτριοι βελτιώθηκαν και πλέον είναι αρκετά κοντά, όχι στα ίδια, αλλά κοντά. Επιπλέον, λόγω του ότι κάθε μάρκα, συναρμολογεί τα αυτοκίνητά της σε διάφορα εργοστάσια ανά τον κόσμο, μπορείς να δεις πχ το Panda που συναρμολογείται στο πρόσφατα ανακαινισθέν εργοστάσιο της Πολωνίας, να έχει μεγαλύτερο δείκτη αξιοπιστίας από το GPunto, που φτιαχνόταν στην Ιταλία. Αλλά και το GPunto, νομίζω πως βελτιώθηκε ταχύτατα τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με τα αρχικά.
Παραδοσιακά επίσης, τα ιαπωνικά Vitara, ήταν πολύ πιο αξιόπιστα από τα made in Spain, αλλά ο αγοραστή το ίδιο τα πλήρωνε!Οπότε, καταλήγω, τα γνωστά ρητά, περί απόλυτης ιαπωνικής αξιοπιστίας και απόλυτης ιταλικής αναξιοπιστίας, δεν ισχύουν όπως ίσχυαν. Εξάλλου, όλοι οι δείκτες συμφωνούν στο παρακάτω: πιο αξιόπιστοι παραμένουν Ιάπωνες-Κορεάτες. Λιγότερο αξιόπιστοι , δυστυχώς οι Γάλλοι. Οι Ιταλοί, είναι πιο κοντά στους αξιόπιστους, παρά στους αναξιόπιστους. Ταυτόσημοι εν γένει με τους Γερμανούς.
Ισως κάποιους τους ξενίζει αυτό, αλλά φοβάμαι πως έτσι είναι. Και επιμένω, πως οι διαφορές είναι πολύ μικρές. Πλέον θα βρείς και Corolla λεμόνι, όπως και Citroen αστέρι. Το πως θα το αντιμετωπίσει βέβαια το λεμόνι η αντιπροσωπεία, είναι άλλο ζήτημα και για μένα το κυρίαρχο. Ακόμη και να σου κάτσει η στραβή, η Toyota θα κάνει σωστά την δουλειά της. Οι υπόλοιποι, όχι πάντα και συνήθως θέλουν παρακάλια... -
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Κάνεις κάποια λάθη στον συλλογισμό σου. Καταρχήν, δεν είναι απαραίτητο όλα τα μοντέλα του γκρούπο να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά του γκρούπο.
Ποτέ δεν υποστήριξα οτι είναι υποχρεωτικό...απλώς οτι συμβαίνει. Κι αν όχι στο 100%, τότε σε καταλυτικό ποσοστό το γκρούπο χρησιμοποιεί marelli. Αλλά κι αυτό είναι κακό (για τον αγοραστή) μόνο σε περίπτωση που η Φιατ απορρίπτει άλλους προμηθευτές με ποιοτικότερες λύσεις ώστε να στηρίξει τις άλλες φίρμες του γκρούπο, κι ας έχουν μακροπρόθεσμα υψηλότερο κόστος σε άλλους τομείς όπως η αξιοπιστία. Η στήριξη στις φίρμες του γκρούπ μακροπρόθεσμα την ίδια την φιατ ισχυροποιεί. Εγώ δεν μπορώ να γνωρίζω πότε και πόσο συμβαίνει αυτό, αλλά είναι προφανές (και πιο συμφέρον για την ίδια) να στηρίζει τις θυγατρικές της η Φιάτ.
οι πρώτες εκδόσεις είχαν ψεκασμό Marelli, οι επόμενες Bosch.
...δηλαδή αλλάξαν από μαρέλι σε bosch.Ε αυτό συνέβη τυχαία, ή για να λυθούν προβλήματα, και για βελτίωση; Ωστόσο για να ξεκαθαρίσω κάτι, δεν υποστηρίζω οτι η μαρέλι είναι υποδεέστερη της όποιας άλλης. Όλες οι εταιρείες έχουν γραμμές παραγωγής στις οποίες παράγουν ανάλογα της ζήτησης προιόντα. Όταν ο αγοραστής πιέζει για χαμηλό κόστος προφανώς πέφτει και η ποιότητα. Εκεί προσανατολίζομαι, κάνοντας τον συλλογισμό οτι η Φιατ που προσπαθεί να κρατά χαμηλά τις τιμές, λογικά ΔΕΝ θα ψάχνει τις ακριβότερες-ποιοτικότερες λύσεις στους προμηθευτές, αλλά τις πιο συμφέρουσες. Απόλυτα λογικό και θεμιτό. Η δε Mercedes λογικά πιέζει για αξιοπιστία και το χρεώνει ανάλογα στο ταμείο της.
Επίσης, δεν νομίζω πως έχουν οι ιάπωνες καμιά ιδιαίτερη παράδοση στα ηλεκτρονικά, εκτός αν εννοείς τους ενισχυτές της Maranz ή τα Walkman της Sony. Οι μεγαλύτεροι προμηθευτές ηλεκτρονικών για αυτοκίνητα είναι οι Ευρωπαίοι, όπως σαφώς είναι κι αυτοί που έχουν ξεκινήσει όλες τις ηλεκτρονικές επαναστάσεις (βλ. ABS, ESP, Common Rail, κλπ κλπ)
Να πώ την αλήθεια δεν γνωρίζω τις ποσότητες και τον όγκο προμηθειών από ευρωπαϊκά και γιαπωνέζικα εργοστάσια. Έκανα τον συλλογισμό οτι τα γιαπωνέζικα ανέκαθεν ήταν φορτωμένα με ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά στο στάνταρ εξοπλισμό, ενώ τα ευρωπαικά τον ενσωμάτωναν αργότερα και με υψηλότερο κόστος.
Το να προσπαθεί να μειώσει κάποιος μια εταιρεία σαν την Marelli, με επιχειρήματα: 'τα ιταλικά χαλάνε, άρα και τα Marelli δεν είναι καλά', ειλικρινά, δεν στέκει.
σε περίπτωση που χαλάνε λόγω ηλεκτρονικών, εαν τα ηλεκτρονικά τους τα προμηθεύει στο 90% η μαρέλλι, είναι παράλογο να υποστηρίξει κανείς οτι φταίει η μαρέλλι; Ξανά λοιπόν θα πώ οτι ΔΕΝ μειώνω κανένα προμηθευτή...προφανώς ο αγοραστής-φίατ ευθύνεται για ότι παραγέλνει στον όποιο προμηθευτή.
Το πως θα το αντιμετωπίσει βέβαια το λεμόνι η αντιπροσωπεία, είναι άλλο ζήτημα και για μένα το κυρίαρχο. Ακόμη και να σου κάτσει η στραβή, η Toyota θα κάνει σωστά την δουλειά της. Οι υπόλοιποι, όχι πάντα και συνήθως θέλουν παρακάλια...
Συμφωνώ απόλυτα. (προσωπικά είχα ασχημη ανάλογη περίπτωση με corolla, αλλά υποθέτω η toyota είναι η πιο αξιόπιστη.Ενώ στην peugeot έχω κάκιστη εμπειρία από την αντιπροσωπεία, όμως προσωπικά την βέλτιστη από την γαλλική ποιότητα κατασκευής!). Παρόλα αυτά συμφωνώ με τον HiFi.
-
Aνέκαθεν τα γιαπωνέζικα είχαν περισσότερο όγκο ηλεκτρικού εξοπλισμού από τα ευρωπαϊκά.Αρχής γενομένης από τα ραδιοφωνάκια που έπαιζαν μόνο στα βραχέα και ήταν standard στις Toyota της δεκαετίας του 70.
Ας μη γελιόμαστε.Οι ιάπωνες έχουν πολύ μικρότερο ποσοστό ηλεκτρονικών μαραφετιών και gadjets στα αυτοκίνητά τους σε σύγκριση με τους ευρωπαίους κατασκευαστές.Η διαρκώς αυξανόμενη χρήση ποικιλίας και όγκου ηλεκτρονικών εγκεφάλων για παροχή κάθε είδους προστασίας και ευκολιών,είναι και ο κυριότερος παράγοντας της σημερινής αναξιοπιστίας των αυτοκινήτων.Αφενός τα περισσότερα από αυτά πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους,αφετέρου,πρακτικά, έχουν κάποιο προσδόκιμο όριο ομαλής λειτουργίας.
-
Καθώς μιλάμε για το GP abarth και όχι για αξιοπιστία συστημάτων ένα ακόμα test...
http://www.autocar.co.uk/CarReviews/Fir ... th/234203/
-
Ο χρήστης Alba Parietti έγραψε:
:lol: Aνέκαθεν τα γιαπωνέζικα είχαν περισσότερο όγκο ηλεκτρικού εξοπλισμού από τα ευρωπαϊκά.Αρχής γενομένης από τα ραδιοφωνάκια που έπαιζαν μόνο στα βραχέα και ήταν standard στις Toyota της δεκαετίας του 70.Σχεδόν άσχετο.....
.. ξέρει κανείς που μπορώ να βρώ ραδίοφωνο αυτοκινήτου σήμερα που να έχει βραχέα ;;;;;;
θέλω να ακούω στο εξωτερικό την 'Φωνή της Ελλάδος' .... -
Τα φώτα τύπου LED, XENON και DAY TIME RUNNING LIGHT πολλών μη ιταλικών αυτοκινήτων
όπως Audi A4 και Audi R8 είναι της Magneti Marelli.http://www.magnetimarelli.com/english/a ... ve_led.php
http://www.magnetimarelli.com/english/a ... e_xeno.php
http://www.magnetimarelli.com/english/a ... diurna.php
http://www.magnetimarelli.com/english/a ... fanali.php
-
Ας αφήσουμε στην άκρη το θέμα της αξιοπίστιας των ηλεκτρονικών με βάσει εθνικούς προσδιορισμούς.
Στους υπολογιστές οι καλύτερες μητρικές εδώ και χρόνια φτιάχνονται από Κινέζους που ζουν στην Ταϊβάν και δεν βλέπω κανείς να ενοχλείται.
Η επιλογή των μερών ενός οχήματος σχετίζεται και με τις επιμέρους συμφωνίες. Η Marelli εξοπλίζει τα πάντα στην αυτοκινητοβιομηχανία αν και ο κύριος όγκος της είναι η μαμά ΦΙΑΤ. Πολλές φορές δε, το ίδιο όχημα μπορεί να κυκλοφορεί με BOSCH ή MARELLI. Στο δικό μου Tipo ο ψεκασμός ήταν της BOSCH και παρόλο που με άφησε στο δρόμο δεν μπορώ να πω ότι ήταν αναξιόπιστος (μετά από 170 χιλιάδες κοντερίσια χιλιόμετρα πάνω από 200 πραγματικά).
Το θέμα είναι οι προδιαγραφές και ο ποιοτικός έλεγχος κατά την τοποθέτηση από τον κατασκευαστή. Κατά τα άλλα τα άθλια ηλεκτρονικά του VW Golf IV που κάθε λίγο και λιγάκι μου άναβαν το λαμπάκι της χαμηλής στάθμης-πίεσης λαδιού, ή με άφησαν 3 ώρες στο συνεργείο λόγω ευπάθειας τους στην υγρασία ήταν της BOSCH. Το πρόβλημα όμως δεν ήταν της BOSCH όσο της μαμάς VW που ζητούσε και πήρε εκπτώσεις ως και 40% στον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό από τους υποκατασκευαστές. Στην περίπτωση αυτή μην θεωρούμε ότι το ίδιο αντικείμενο θα πουλιέται 40% φθηνότερα και ο υποκατασκευαστής θα σου προσφέρει την ίδια ποιότητα κατασκευής όπως και πριν.
Πέραν αυτού και η μεγαλύτερη ελευθερία παραμετροποίησης του οχήματος είναι και μία πιθανή πηγή προβλημάτων. Εδώ οφείλεται ξεκάθαρα η μεγάλη απόδοση των Ιαπώνων που πρακτικά δεν προσφέρουν την πληθώρα ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών αξεσουάρ των Ευρωπαίων οπότε και είναι πιο εύκολος για αυτούς ο ποιοτικός έλεγχος.
Δεύτερο θέμα που πλήτει όλους είναι το πλήθος των υποσυστημάτων. Όσο περισσότερα υποσυστήματα έστω και αν έχουν την ίδια αξιοπιστία όπως πριν τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να πάει κάτι λάθος. Είναι λογικό τα παλαιά Kadett του 80 να μην έχουν κανένα πρόβλημα καθώς ακόμα και τα πιτσιλιστήρια λειτουργούσαν με την πίεση μίας ποδό-τρόμπας (τώρα πως η Corolla του 1973 είχε μοτεράκι και το Kadett του 1980 λειτουργούσε με ποδοτρόμπα αυτό είναι άλλο θέμα) δηλαδή το πλήθος των μοτέρ άντε να ήταν ένα μονοψήφιο νούμερο. Σήμερα ένα ASTRA μπορεί να περιέχει και 100+ μοτεράκια ή άλλους βηματικούς μηχανισμούς. Π.χ. αν διπλασιάσω το πλήθος των υποσυστημάτων πρέπει να μειώσω κατά τουλάχιστον ~50% το ποσοστό αστοχίας κάθε υποσυστήματος ώστε το συνολικό σύστημα μου να έχει την ίδια αξιοπιστία. (απλός κανόνας που ισχύει για υποσυστήματα που η αστοχία του ενός δεν επηρεάζει την λειτουργία των υπολοίπων και όπου τόσο η πιθανότητα αστοχίας του συστήματος όσο και οι επιμέρους είναι με τιμές πολύ μικρότερες της μονάδας ώστε να ισχύουν οι αθροιστικές προσεγγίσεις...). Πρακτικά και να βελτιώσω κατά 30% την αξιοπιστία των υποσυστημάτων από την μία στην άλλη γενεά ο διπλασιασμός τους θα είχε σαν αποτέλεσμα ένα σύστημα με 0.7*2 = 1.4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα κάτι σε αυτό να αστοχήσει.
Fiat Grande Punto ABARTH