-
quote='Evgenios']Καλα αυτοι που λεγανε οτι το ESP του Grande Punto ειναι υπερβολικα παρεμβατικο πρεπει να ειναι πολυ αντζαμηδες στην οδηγηση.Για να μπει το ESP πρεπει να κανεις χοντρη μαλακια.Ειτε παρα πολυ εως υπερβολικου βαθμου υποστροφη ή να φυγει ο κωλος ,ομως και παλι σου αφηνει ενα μικρο περιθωριο πριν μπει το ESP.Εγω πολλες φορες εχω μπει με τα τεσσερα και δεν εχει μπει.Γενικα αν μπει το ESP σημαινει πως εχεις χασει υπερβολικα πολυ χρονο στη στροφη , τουλαχιστον στο ESP του Grande Punto.[/quote]
Συμφωνω απολυτα και εγω που εχω το αμαξι ενα χρονο οντως το esp ειναι πολυ διακριτκο, ειναι θεμα να μου εχει αναψει καμια δεκαρια φορες και αυτες μοναχα οταν πιεσα παρα πολυ το οχημα και οχι οπως σε αλλα που συνεχεια επεμβαινει.
Ο χρήστης coupeas έγραψε:
Εγώ θα πω ότι με αυτα τα συστήματα ποτε δεν θα μπορέσει κανένας να ευχαριστηθει το αυτοκίνητο και να ανακαλύψει τα όριά του ,ειδικά σε πίστα![
Μην ξεχνας οτι αυτα τα συστηματα μπηκαν ωστε ναναι πιο συμβατα αυτα τα αυτοκινητα στον μεσο οδηγο, σκεψου πως καποτε αυτοκινητα wrc ηταν 150 - 200 αλογα και τωρα αρκετα αμξια στο δρομο εχουν αυτη την ιπποδυναμη. Νομιζεις οτι εχουν ολοι τις οδηγικες ικανοτητες ενος οδηγου ραλλυ για να ταα οδηγησουν και οχι απλα να τα σερνουν στους δρομους? Οπως κατι porche 300+ αλογων που βασανιζονται στα χερια καποιων παππουδων και πηγαινουν με 80 στην Εθνικη!!!!
Δεν θελουν να ευχαριστηθουμε και να βιωσουμε τα ορια του αυτοκινητου οι ιδιες οι εταιρεις πολυ απλα για να μην θρηνησουμε εκαντονταδες θυματα εξαιτιας ανωριμων οδηγων. -
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
Το θέμα είναι ότι δουλεύει στην πράξη και κάνει δουλεία στα ροπάτα μπροστοκίνητα γιατί περιορίζει την υποστροφή...τώρα αν είναι θέμα marketing η ονομασία ή δεν ξέρω και γω τι άλλο ποσώς μας απασχολεί!! Άλλωστε όλοι έτρεξαν να το χρησιμοποιήσουν στα νέα τους τουρμπάκια...
ποιοι ετρεξαν? αυτοι που το χρησιμοποιουσαν απο πριν?
αμα θες σου δειχνω το σχετικο εδαφιο στο manual του αυτοκινητου μου
siga esi...krata ta eggrafa sou sta ntoulapakia sou...
milisa gia mprostokinita...esi eisai 4kinitos...sxedon... -
Ο χρήστης stefan147 έγραψε:
Το θέμα είναι ότι δουλεύει στην πράξη και κάνει δουλεία στα ροπάτα μπροστοκίνητα γιατί περιορίζει την υποστροφή...τώρα αν είναι θέμα marketing η ονομασία ή δεν ξέρω και γω τι άλλο ποσώς μας απασχολεί!! Άλλωστε όλοι έτρεξαν να το χρησιμοποιήσουν στα νέα τους τουρμπάκια...
ποιοι ετρεξαν? αυτοι που το χρησιμοποιουσαν απο πριν?
αμα θες σου δειχνω το σχετικο εδαφιο στο manual του αυτοκινητου μου
siga esi...krata ta eggrafa sou sta ntoulapakia sou...
milisa gia mprostokinita...esi eisai 4kinitos...sxedon...οχι σχεδον , τελειως
αλλα το ψευτομπλοκε χρησιμοποιειται (αν θυμαμαι καλα) στους μπροστινους τροχους γιατι εκει υπαρχει η πολλη ροπη και τελοσπαντων και αλλα μπροστοκουνητα vag ειχαν τετοιο πραγμα απο πριν.. -
Ο χρήστης toxotis έγραψε:
quote='Evgenios']Καλα αυτοι που λεγανε οτι το ESP του Grande Punto ειναι υπερβολικα παρεμβατικο πρεπει να ειναι πολυ αντζαμηδες στην οδηγηση.Για να μπει το ESP πρεπει να κανεις χοντρη μαλακια.Ειτε παρα πολυ εως υπερβολικου βαθμου υποστροφη ή να φυγει ο κωλος ,ομως και παλι σου αφηνει ενα μικρο περιθωριο πριν μπει το ESP.Εγω πολλες φορες εχω μπει με τα τεσσερα και δεν εχει μπει.Γενικα αν μπει το ESP σημαινει πως εχεις χασει υπερβολικα πολυ χρονο στη στροφη , τουλαχιστον στο ESP του Grande Punto.Συμφωνω απολυτα και εγω που εχω το αμαξι ενα χρονο οντως το esp ειναι πολυ διακριτκο, ειναι θεμα να μου εχει αναψει καμια δεκαρια φορες και αυτες μοναχα οταν πιεσα παρα πολυ το οχημα και οχι οπως σε αλλα που συνεχεια επεμβαινει.
Εγώ θα πω ότι με αυτα τα συστήματα ποτε δεν θα μπορέσει κανένας να ευχαριστηθει το αυτοκίνητο και να ανακαλύψει τα όριά του ,ειδικά σε πίστα!
[
Μην ξεχνας οτι αυτα τα συστηματα μπηκαν ωστε ναναι πιο συμβατα αυτα τα αυτοκινητα στον μεσο οδηγο, σκεψου πως καποτε αυτοκινητα wrc ηταν 150 - 200 αλογα και τωρα αρκετα αμξια στο δρομο εχουν αυτη την ιπποδυναμη. Νομιζεις οτι εχουν ολοι τις οδηγικες ικανοτητες ενος οδηγου ραλλυ για να ταα οδηγησουν και οχι απλα να τα σερνουν στους δρομους? Οπως κατι porche 300+ αλογων που βασανιζονται στα χερια καποιων παππουδων και πηγαινουν με 80 στην Εθνικη!!!!
Δεν θελουν να ευχαριστηθουμε και να βιωσουμε τα ορια του αυτοκινητου οι ιδιες οι εταιρεις πολυ απλα για να μην θρηνησουμε εκαντονταδες θυματα εξαιτιας ανωριμων οδηγων.[/quote]Συμφωνώ αλλά εμεις οι άλλοι τι θα κάνουμε?
-
@Yugo
Επειδη ειμαστε εκτος θεματος εδω, σου απαντω στο τοπικο
της Mito... -
Ο χρήστης nikolas87 έγραψε:
Υugo σωστότατος σε όλα.
Και σωστός και υπομονετικός...αφού εξηγεί ξανά και ξανά την λειτουργία του μπλοκέ (ηλεκτρονικού) και οι απαντήσεις δίνονται για το esp...
Αλλά πολύ υπομονετικός!!!!!Ευχαριστω παιδες, απλα επεμενα γιατι ηξερα τι ακριβως κανει το ηλεκτρομπλοκε, αν δεν ηξερα δεν θα επεμενα τοσο πολυ.
Τι χαζομ@ρες είναι αυτές που λέτε για το μιτο? Τι ηλεκτρομπλοκέ και βλ#κει%ς του μάρκετινγκ... Το ASR είναι που οι μαρκετιερς το είπανε έτσι... Το ίδιο πράγμα έχω κ στο Bravo. Αυτό που κάνει είναι να προσομοιώνει τη λειτουργία μπλοκέ φρενάροντας τον εσωτερικό τροχό. Δε μεταφέρει ισχύ στον εξωτερικό όπως το μπλοκέ γιατί πολύ απλά δεν γίνεται. Απλα μέσα στη στροφή θα μεταφερθεί η μέγιστη δύναμη που μπορει να διαχειριστεί ο εσωτερικός χωρίς να σπινάρει. Δεν είσαι πιο γρήγορος απλά δεν έχεις το χαζοσπινάρισμα. Και άμα το παρακάνεις σου κόβει παροχή καυσίμου. Αυτα είναι δοκιμασμένα στην πράξη κ δεν τα λεω τυχαια.. Αφήστε το τμήμα μαρκετινγκ να το ονομάζει όπως θέλει.. Ας το πούνε και e-diff όπως της Ferrari........
Όχι, είναι κάτι διαφορετικό από το ASR. Το ASR κόβει το γκάζι και/ή ενεργοποιεί τα φρένα προσπαθώντας να περιορίσει το σπινάρισμα. Το EQ2 φρενάρει σε στροφή μόνο τον εσωτερικό τροχό όταν αυτός χάνει την πρόσφυσή του και έτσι εξ' ορισμού το απλο διαφορικό μεταφέρει την πλεονάζουσα ροπή στον φορτισμένο εξωτερικό που έχει πολύ περισσότερη πρόσφυση. Δεν κόβει δηλαδή το γκάζι, απλά κατανμεέι την ροπή στους εμπρός τροχούς αναλόγως με το ποιός έχει περισσότερη πρόσφυση. Είναι ένα καλό σύστημα με μόνο μειονέκτημα την φθορά στα φρένα. Όπως θα σου πει και ο Νίκος120 που το δοκίμασε στην 159, κάνει θαύματα! Και όχι, το Bravo δεν έχει κάτι τέτοιο.
Συμφωνω ΑΠΟΛΥΤΑ με τον REALZEUS ειδικα στα bold. Φιλε nikolas87 η δυναμη που στερειται ,λογω φρεναρισματος του, ο εσωτερικος τροχος μεταφερεται απευθειας στον εξωτερικο, γιατι πολυ απλα ετσι δουλευει το απλο διαφορικο των αυτοκινητων μας...
Σόρρυ που θα σε στεναχωρήσω φίλε αλλά η βασική αρχή των ανοιχτών διαφορικών είναι να μεταφέρεται το ίδιο ποσό ροπής στις 2 ρόδες Αυτό που λες εσυ είναι περιγραφή μηχανικού μπλοκέ (μήπως το μπερδεύετε με το Q2 που είναι Torsen??) και δεν γίνεται ποτέ σε ένα ανοιχτό διαφορικό!! Με το ASR-όπως το έχουν εξελίξει πλέιον-(η Alfa μπορεί να το ονομάσει όπως θέλει) είσαι πιο γρήγορος γιατί αποφεύγεις το χαζοσπινάρισμα του εσωτερικού και την επακόλουθη υποστροφή ισχύος. Αλλά είσαι πιο αργός από τον μπλοκάτο γιατί εκείνος μόνο μεταφέρει ισχύ στον εξωτερικό ενω η Mito-Bravo-Abarth απλά φρενάρουν τον εσωτερικό και το αυτοκίνητο μεταφέρει τόση ισχύ όση μπορεί να διαχειριστεί ο εσωτερικός χωρίς να σπινάρει.
Νικόλα λυπάμαι που θα σε στεναχωρήσω αλλά μάλλον δεν έχεις ιδέα πως λειτουργεί ένα ανοιχτό διαφορικό. Χονδρικά θα σου πω απλά ότι ισοκατανάμει την ροπή μέχρι να χαθεί η πρόσφυση σε έναν τροχό. Τότε, δυστυχώς, στέλνει εκεί όλη την διαθέσιμη ροπή. Για αυτό και σε αυτοκίνητο με ελεύθερο διαφορικό αν ένας τροχός βρεθεί σε βούρκο και ο άλλο σε άσφαλτο το αυτοκίνητο θα κολλήσει. Όλη η ροπή πηγαίνει στον τροχό χωρίς πρόσφυση, ο οποίος φυσικά γυρίζει τρελά ενώ ο άλλος μένει ακίνητος. Το EQ2 παρεμβαίνει σε αυτό το σημείο και φρενάρει τον τροχό που έχει χάσει πρόσφυση. Αυτό αντιστρέφει τον διαφορισμό και έτσι η πλεονάζουσα ροπή πάει στον άλλον τροχό ο οποίος έχει περισσότερη πρόσφυση (βασική αρχή λειτουργίας του διαφορικού). Για άλλη μια φορά, το Bravo δεν έχει κάτι τέτοιο.
-
+1000000
-
ειστε ολοι λαθος.
το απλο διαφορικο μεταφερει την ροπη οπου βρει πιο ευκολη (τρυπα).
λαδια ,νερα,κακο οδοστρωμα,σαμαρια. -
Ο χρήστης italakias έγραψε:
ειστε ολοι λαθος.
το απλο διαφορικο μεταφερει την ροπη οπου βρει πιο ευκολη (τρυπα).
λαδια ,νερα,κακο οδοστρωμα,σαμαρια.Μάλλον βαρέθηκες να τα διαβάσεις όλα ...
-
αυτο ειναι αληθεια
-
Ιταλάκια αν τα διάβαζες θα έβλεπες ότι κι εγώ αυτό ακριβώς λέω...
-
http://auto.howstuffworks.com/differential3.htm
Ελπιζω αυτο το site να σας βοηθησει να καταλαβετε οτι ανοιχτο διαφορικο κατω απο ολες τις συνθηκες μοιραζει την ροπη ΙΣΟΠΟΣΑ. Αλλο οι στροφες που γυριζουν οι τροχοι κ αλλο η ροπη που μοιραζεται. (εξηγει κ γιατι το αυτοκινητο δεν ξεκιναει με τον ενα τροχο στον παγο). Για το bravo το λεω επειδη το αμαξι το εχω κ το ξερω πως λειτουργει κ πως στριβει -
πρεπει να παρω γυαλια
-
http://auto.howstuffworks.com/differential3.htm
Ελπιζω αυτο το site να σας βοηθησει να καταλαβετε οτι ανοιχτο διαφορικο κατω απο ολες τις συνθηκες μοιραζει την ροπη ΙΣΟΠΟΣΑ. Αλλο οι στροφες που γυριζουν οι τροχοι κ αλλο η ροπη που μοιραζεται. (εξηγει κ γιατι το αυτοκινητο δεν ξεκιναει με τον ενα τροχο στον παγο). Για το bravo το λεω επειδη το αμαξι το εχω κ το ξερω πως λειτουργει κ πως στριβειαν μοιραζε ισοποσα, ποιος ο λογος να υπαρχει διαφορικο?
-
Κανε ενα κοπο και διαβασε το αρθρο να σου λυθει κ η απορια... Αν βαριεσαι παντως σου λεω οτι το διαφορικο εκτελει 2 λειτουργιες. Την μεταφορα της ισχυος στους τροχους και τη δυνατοτητα περιστροφης αυτων με διαφορετικες γωνιακες ταχυτητες. Αλλιως δε θα μπορουσε να στριψει ενα αμαξι. Παντως ειναι προτιμοτερο καποιος να ενημερωνεται για κατι που δεν γνωριζει παρα να το παιζει ακαταδεκτος μαθησεως κ «εξυπνακιας»..
-
Kαλο ελληνικο site περι διαφορικων:
http://www.nomad.gr/differentials1.html -
Κανε ενα κοπο και διαβασε το αρθρο να σου λυθει κ η απορια... Αν βαριεσαι παντως σου λεω οτι το διαφορικο εκτελει 2 λειτουργιες. Την μεταφορα της ισχυος στους τροχους και τη δυνατοτητα περιστροφης αυτων με διαφορετικες γωνιακες ταχυτητες. Αλλιως δε θα μπορουσε να στριψει ενα αμαξι. Παντως ειναι προτιμοτερο καποιος να ενημερωνεται για κατι που δεν γνωριζει παρα να το παιζει ακαταδεκτος μαθησεως κ «εξυπνακιας»..Παντως στο link που παρεθεσε ο evgenios γραφει αυτο...
'Ανοικτό διαφορικό... δεν είναι καλό;
Eίναι πολύ καλό, γιατί σε φυσιολογικές συνθήκες κίνησης δεν καταπονεί καθόλου το υπόλοιπο σύστημα μετάδοσης και δεν επηρεάζει την οδική συμπεριφορά του οχήματος. Το όχημα είναι ελεύθερο να στρίβει σύμφωνα με τις εντολές του οδηγού, και το διαφορικό (ή τα διαφορικά) επιτρέπουν στους κινητήριους τροχούς να διαγράφουν τόξα διαφορετικού μήκους, ανάλογα με την πορεία του.
**Η ροπή όμως έχει μία κακή συνήθεια...ακολουθεί πάντα την οδό με τη μικρότερη αντίσταση, όπως ακριβώς κάνει και το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό κλπ. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα:
* Aν στον ίδιο άξονα ο ένας τροχός βρεθεί να πατάει σε έδαφος με μηδενικό grip (πχ πάγος) ή βρεθεί στον αέρα λόγω εξάντλησης των διαδρομών της ανάρτησης, αν δηλαδή προβάλει μηδενική αντίσταση, θα πάρει όλη τη ροπή από το διαφορικό, το 100%, ενώ ο απέναντι τροχός θα πάρει 0% ροπής, με αποτέλεσμα το ποσοστό της ωφέλιμης για το όχημα ροπής να εξισωθεί με μηδέν. Ο άξονας αυτός δηλαδή δεν θα μπορεί να σπρώξει το όχημα προς τα εμπρός, απλώς ο ένας τροχός θα είναι ακίνητος, ενώ ο άλλος θα σπινάρει ανωφελώς.**'
Αυτο που γραφαμε πριν δηλαδη. Δεν βαζω το χερι μου στη φωτια, αλλα μην το βαζεις και εσυ...
-
ετσι οπως τα λεει ο yugo ειναι..δε καταλαβαινω προς τι το ολο μπερδεμα..
το μπλοκε απλα δεν επιτρεπει να παει ολη ο ροπη στον τροχο που ολισθαινει και το ηλεκτρονικο μπλοκε προσομοιαζει αυτη τη λειτουργια με τη χρηση φρενων..αμα καμια μερα βρεθει κανεις σε σημεια παγο μπορει να πειραματιστει και να λυσει ολες τους τις αποριες..
-
Συγγνωμη που θα σας προσγειωσω αποτομα αλλα νομιζω οτι η συζητηση εχει βγει
-
Τελευταιο ποστ για αυτο το θεμα. Για όποιον ενδιαφέρεται να ξεκαθαρίσει πως άλλο η ροπή που μεταφέρεται και άλλο η ταχύτητα περιστροφής του προτεινω αυτο το αρθρο του wiki : http://en.wikipedia.org/wiki/Differential_(mechanical_device) (το wiki το θεωρω πολυ πιο αξιόπιστο απο το αρθρο του Ελληνάρα ξερόλα που λέει: 'Η ροπή όμως έχει μία κακή συνήθεια...ακολουθεί πάντα την οδό με τη μικρότερη αντίσταση, όπως ακριβώς κάνει και το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό κλπ.' )
Για όσους πάλι θέλουν να πιστεύουν πως το ASR κάνει την ίδια δουλειά με ένα Torsen τι να πω.. Συγχαρητήρια στο τμήμα μαρκετινγκ της Alfa Romeo.. (Δεν έχει σκεφτεί κανείς ότι το D.N.A της Mito κάνει σχεδόν ότι κάνει και το Sport button στα Fiat-Abarth?)
Fiat Grande Punto ABARTH