-
Ας το πάρουμε λίγο αλλιώς χάρην της κουβέντας.
Έστω ότι έχω παρκάρει σε ένα κωλόστενο στη γωνία (κάτι που είναι σε κάθε περίπτωση παράνομο από τον ΚΟΚ) και δυσκολεύω τα αυτοκίνητα να στρίψουν. Ωστόσο, είμαι κανονικά παρκαρισμένος κοντά στο πεζοδρόμιο χωρίς να εξέχει το αυτοκίνητό μου.
Κάποιος με το δικό του αυτοκίνητο προσπαθεί να στρίψει ανεπιτυχώς, γρατζουνά το δικό μου παρκαρισμένο και παθαίνει κι αυτός αντίστοιχη ζημιά. Τυπικά και πάλι, αυτός πρέπει να με πληρώσει. Έχει όμως τελικά το ηθικό δικαίωμα να με γράψει στα παλιά του τα παπούτσια και να φύγει;
Δεν ξέρω αν σας φαίνεται περίεργο, αλλά θεωρώ ότι το έχει το δικαίωμα (ειδικά μάλιστα αν έχει πάθει κι αυτός ζημιά από τη δική μου γαϊδουριά να σταθμεύσω το αυτοκίνητο τσίμα-τσίμα στη γωνία).
Μάλιστα πιτσιρικάς το έκανα μία φορά στα κωλόστενα του Χαλανδρίου, όταν μετά από δύο μανούβρες τελικά δεν απέφυγα να κοπανήσω την πόρτα ενός τέτοιου παρκαρισμένου πάνω στη γωνία. Αν και για να πω την αλήθεια είχα κάποιες τύψεις. -
Ο χρήστης Petros έγραψε:
Έστω ότι έχω παρκάρει σε ένα κωλόστενο στη γωνία (κάτι που είναι σε κάθε περίπτωση παράνομο από τον ΚΟΚ) και δυσκολεύω τα αυτοκίνητα να στρίψουν. Ωστόσο, είμαι κανονικά παρκαρισμένος κοντά στο πεζοδρόμιο χωρίς να εξέχει το αυτοκίνητό μου.
Κάποιος με το δικό του αυτοκίνητο προσπαθεί να στρίψει ανεπιτυχώς, γρατζουνά το δικό μου παρκαρισμένο και παθαίνει κι αυτός αντίστοιχη ζημιά. Τυπικά και πάλι, αυτός πρέπει να με πληρώσει. Έχει όμως τελικά το ηθικό δικαίωμα να με γράψει στα παλιά του τα παπούτσια και να φύγει;
Δεν ξέρω αν σας φαίνεται περίεργο, αλλά θεωρώ ότι το έχει το δικαίωμα (ειδικά μάλιστα αν έχει πάθει κι αυτός ζημιά από τη δική μου γαϊδουριά να σταθμεύσω το αυτοκίνητο τσίμα-τσίμα στη γωνία).
Μάλιστα πιτσιρικάς το έκανα μία φορά στα κωλόστενα του Χαλανδρίου, όταν μετά από δύο μανούβρες τελικά δεν απέφυγα να κοπανήσω την πόρτα ενός τέτοιου παρκαρισμένου πάνω στη γωνία. Αν και για να πω την αλήθεια είχα κάποιες τύψεις.Επειδη εχει παρκαρει ο αλλος παρανομα δεν εχω το δικαιωμα να του το γδαρω επειδη δεν χωραγα!!!Φωναζω την αστυνομια και τον σηκωνει ο γερανος αφου του κοψει κληση για παρανομο παρκαρισμα .
-
Προσωπικά δεν αναφέρομαι σε τέτοιες περιπτώσεις ανορθόδοξου παρκαρίσματος. Ποτέ δεν παρκάρω σε γωνία. Και επειδή ανέφερες το Χαλάνδρι, προτιμώ να το παρκάρω σε θέσεις λίγο πιο μακριά και να περπατήσω λίγο , όπου και δεν θα εμποδίζω και θα έχω το κεφάλι μου ήσυχο (έχω εντοπίσει συγκεκριμένες θέσεις που βρίσκω πάντα να παρκάρω και ούτε 5' περπάτημα από το κέντρο).
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Μάλιστα πιτσιρικάς το έκανα μία φορά στα κωλόστενα του Χαλανδρίου, όταν μετά από δύο μανούβρες τελικά δεν απέφυγα να κοπανήσω την πόρτα ενός τέτοιου παρκαρισμένου πάνω στη γωνία. Αν και για να πω την αλήθεια είχα κάποιες τύψεις.Επειδη εχει παρκαρει ο αλλος παρανομα δεν εχω το δικαιωμα να του το γδαρω επειδη δεν χωραγα!!!Φωναζω την αστυνομια και τον σηκωνει ο γερανος αφου του κοψει κληση για παρανομο παρκαρισμα .
Εκεί είναι η βασική προϋπόθεση.
Να μην προσπαθήσει;
Να φωνάξει την αστυνομία και να περιμένει πότε και αν θα έρθει;
Να σηκωθεί να φύγει;
Να μην πάει κι εκείνος στη δουλειά του (ο άλλος που πάρκαρε στη γωνία γιατί έκανε τη 'δουλίτσα' του); -
Ε καλά, πόσα είναι τα στενά στην Αθήνα που δεν μπορείς να τα αποφύγεις και πρέπει σώνει και καλά να πάς από εκεί?
-
Ο χρήστης jgy1 έγραψε:
Βλέπετε, διαβάζοντας τα παραπάνω μπορώ να κάνω 2 διαπιστώσεις. Όταν καθημερινά παρκάρουμε το αυτοκίνητο μας, πόσοι από εμάς όταν πάμε να το πάρουμε γυρίζουμε να κοιτάξουμε τους προφυλακτήρες μας για ζημιές? Συνήθως το βλέπουμε στην -δύσκολη- ώρα του πλυσίματος... Και κάτι άλλο. Σε πόσες περιπτώσεις έχουμε την ευχέρεια να πούμε: ok, παίρνω το 100, το περιμένω και αφήνω τις δουλειές μου πίσω? Προσωπικά αποφεύγω να κυκλοφορώ με το αυτοκίνητο μου και όταν το παίρνω πάντα (ή σχεδόν) είναι για δουλειά... Και 1 τρίτο. Όταν θα γυρίσεις και θα δεις τον άλλο (η) να έχει ακουμπήσει το αυτοκίνητο σου θα θεωρήσεις δεδομένο ότι έχει παθεί ζημιά ο προφυλακτήρας σου? Γιατί αυτό το βλέπεις μόνο όταν μετακινηθεί το 1 εκ των 2 αυτοκινήτων. Άρα θα πρέπει να υπάρξει μετακίνηση του αυτοκινήτου. Σκέψου να καλέσεις το περιπολικό και όταν έρθει και μετακινήσεις το αυτοκίνητο δεν φανεί τίποτα... Για ποιο λόγο θα του κόψουν κλήση και πως θα φαίνεσαι εσύ? Τελικά νομίζω ότι απλά (ή λιγότερο απλά) καταπίνεις το συμβάν ή προετοιμάζεσαι για... συγκινήσεις! Σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικά δυσάρεστο και πρέπει να τονίσω σε αυτό το σημείο (σαν παθών τέτοιου περιστατικού όλα αυτά τα χρόνια που κυκλοφορώ περισσότερες των 1 φορών) πως την συγκεκριμμένη απαράδεκτη συμπεριφορά δεν την έχουν μόνο οδηγοί παλιών ή απεριποίητων αυτοκινήτων...Εγώ πάντως το κοιτάω συνεχώς. Και εάν βρεθεί κάποιος να με έχει ακουμπήσει ( κανέναν δυστυχώς από τα ζώα δεν έχω βρει με τελευταίο θύμα τον μπροστινό μου προφυλακτήρα να έχει μικρογραντζουνιές χαμηλά , κάτω από τους αεραγωγούς ) θα γίνει κλήση στην αστυνομία και στην ασφάλεια.
-
Οταν δεν βρίσκετε θέση να παρκάρετε και είστε αποφασισμένοι να βάλετε το αυτοκίνητό σας σε μια διάβαση πεζών, ή σε μια στάση λεωφορείου, σκεφτείτε το ξανά...
Αυτή η κρίση αυτοκριτικής οφείλεται στο γεγονός πως το πρωί της Δευτέρας βρήκα στο παρμπρίζ το παρακάτω αυτοκόλλητο.
Για όσους δεν γνωρίζουν, εδώ και αρκετό καιρό δραστηριοποιείται μια ομάδα πεζών (πρωτοξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη), με το όνομα 'streetpanthers', οι οποίοι διεκδικούν τα αυτονόητα: Σεβασμό και χώρο. Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο μανιφέστο τους...
'Οι streetpanthers ξεκινήσαμε από τη Θεσσαλονίκη στα τέλη του 2006 αλλά επεκταθήκαμε γρήγορα σε πολλά αστικά κέντρα. Κοινή διαπίστωση όλων μας ήταν ότι η ζωή των πεζών στην πόλη είχε φτάσει στο απροχώρητο. Έτσι, αποφασίσαμε 'με πόνο καρδιάς' ότι:
-
Δεν αρκούσε να τσαντιζόμαστε βλέποντας τους παράνομα παρκαρισμένους πάνω σε πεζοδρόμια, διαβάσεις και πεζόδρομους.
-
Δεν αρκούσε να φοβόμαστε όταν μας κυνηγούσαν τα μηχανάκια ακόμα και πάνω στα πεζοδρόμια.
-
Δεν αρκούσε να κοιτάζουμε ανήμποροι όταν αυτοκίνητα και μηχανές έκαναν σιγά-σιγά κατάληψη στο μοναδικό χώρο περιπάτου, το πλακόστρωτο της νέας παραλίας.
Δεν αρκούμασταν να περιμένουμε πότε η πολιτεία –το κράτος, ο δήμος, η αστυνομία– θα ξυπνούσαν. Καταλάβαμε πως με τα 'θα-θα' θα φτάναμε να γεράσουμε και ακόμα θα περιμέναμε τα πράγματα να διορθωθούν. Έπρεπε να κάνουμε κάτι.
Ο ακτιβισμός έχει το κόστος του. Τίποτα δεν αλλάζει αν δεν συγκρουστούμε με τα κατεστημένα: τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς μας (καβάλα πάν’ στην εκκλησιά, καβάλα περπατάνε), το βόλεμά μας (να κάνω εγώ τη δουλειά μου κι ας πάνε στο διά*** όλοι οι άλλοι), την αδιαφορία μας (εγώ θα σώσω τον κόσμο;)
Γι’ αυτό αναλάβαμε δράση. Τέρμα η ανοχή και τα παρακάλια. Όποιος δεν συμμορφώνεται, να πληρώνει το τίμημα επιτόπου. Μπορεί να ακούγεται σαν “να παίρνουμε το νόμο στα χέρια μας” αλλά επιτέλους κάποιος πρέπει να αντιδράσει. Και μην ξεχνάτε: οι παράνομοι έκαναν πρώτοι την αρχή!'
Για περισσότερα, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα των 'streetpanthers'.http://www.streetpanthers.gr/ Αξίζει!
Τη Δευτέρα, λοιπόν, έπεσα κι εγώ 'θύμα' της συγκεκριμένης ομάδας, αφού βρήκα στο παρμπρίζ το γνωστό αυτοκόλλητο με το γαϊδούρι. Σωστά, πολύ σωστά, αφού δίχως τύψεις και δίχως δεύτερη σκέψη, πάρκαρα το αυτοκίνητό μου πάνω στον ειδικό χώρο πεζοδρομίου, ο οποίος υπάρχει όχι για να μπορούμε να ανεβάζουμε πιο εύκολα τα ΙΧ μας, αλλά για να μπορούν να έχουν πρόσβαση τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Η γαϊδουριά μου δεν πέρασε απαρατήρητη, μιας και οι 'streetpanthers' με εντόπισαν και με τοποθέτησαν στη λίστα με τους αδιάφορους και ακατάλληλους με το τιμόνι στα χέρια Ελληνες οδηγούς, που δίνουν 200 ευρώ 'φιλοδώρημα' για να πάρουν το δίπλωμα ή 500+ ευρώ για να τους φέρουν το δίπλωμα σπίτι...
Χαίρομαι, που είδα ότι υπάρχουν άνθρωποι που διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας.
Τέλος πάντων, δεν χρειάζεται να πω περισσότερα. Το μάθημά μου το πήρα. Το κακό είναι ότι υπάρχουν κι άλλοι σαν κι εμένα. Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω, που λένε. Δυστυχώς, όπως είναι γνωστό, οι Ελληνες είναι μακράν οι χειρότεροι οδηγοί. Και οι μοναδικοί που έχουν έκτη αίσθηση, αφού πριν ανάψει πράσινο το φανάρι, κορνάρουν...
Οταν, λοιπόν, δεν βρίσκετε θέση να παρκάρετε και είστε αποφασισμένοι να βάλετε το αυτοκίνητό σας σε μια διάβαση πεζών, ή σε μια στάση λεωφορείου, σκεφτείτε ότι μπορεί να δείτε στο παρμπρίζ το παραπάνω αυτοκόλλητο. Κι αν δεν σας νοιάζει, τότε σκεφτείτε πως μπορεί να δείτε το ωραίο σας ΙΧ στο σάιτ των 'streetpanthers'.
Κι αν θεωρείτε πως κάτι τέτοιο είναι παράνομο, οι 'streetpanthers' φρόντισαν να ρωτήσουν και να μάθουν...
'Ρωτήσαμε αρκετούς νομικούς αν το κόλλημα του αυτοκόλλητου πάνω σε αυτοκίνητο θα μπορούσε να θεωρηθεί παράνομη ενέργεια και να διωχθεί.
Η άποψη τους είναι πως δεν στοιχειοθετείται παράνομη ενέργεια, και επιπλέον πως κανένα δικαστήριο δεν θα καταδικάσει ακτιβιστή πεζό που δρα με γνώμονα το κοινό καλό. Όμως στην πραγματικότητα, το ερώτημα θα απαντηθεί μόνο αν και όταν κάποια υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο.
Ένας δικαστής που μας μίλησε, είπε: «Εγώ όχι μόνο θα σας αθώωνα, αλλά θα επαινούσα δημόσια την πράξη του ενεργού πολίτη!»
Στην ερώτηση που δεχόμαστε συχνότερα, αν δηλαδή αποτελεί φθορά ξένης ιδιοκτησίας, η απάντηση είναι ΟΧΙ! Ακόμη κι αν χρειαστεί να το βρέξει κανείς με νερό ή οινόπνευμα για να το βγάλει, το κόλλημα δεν αποτελεί φθορά διότι αποκολλάται χωρίς να αφήσει ίχνη.
Σε κάθε περίπτωση ας μη ξεχνάμε ότι:
οι ενέργειές μας υπερασπίζονται ένα κοινωνικό αγαθό και προτάσσουν το κοινό καλό από την ατομική βόλεψη είμαστε διατεθειμένοι να αγωνιστούμε –και δικαστικά- για το δίκαιο του σκοπού μας έχουμε ήδη αρκετούς εθελοντές, κάποιους με αναπηρικά αμαξίδια, που περιμένουν την πρώτη μήνυση κατά των Πανθήρων για να εμφανιστούν στο δικαστήριο και να ρωτήσουν το δικαστή τίνος το δικαίωμα είναι σημαντικότερο, του πεζού που θέλει να μετακινηθεί, ή του οδηγού που θέλησε να παρκάρει πάνω στο πεζοδρόμιο...'
-
-
Αν δε κάνω λάθος, όλα αυτά έχουν γραφτεί στα 'ζώα'.
-
Και πως μπορούμε να γραφτούμε εκεί;
-
Ο χρήστης chazlp1989 έγραψε:
Και πως μπορούμε να γραφτούμε εκεί;στα ζώα;;
-
Ο χρήστης v@silis έγραψε:
Και πως μπορούμε να γραφτούμε εκεί;
στα ζώα;;
Δεν θα το σχολιάσω...
Άλλωστε όλοι κάποια στιγμή συμπεριφερόμαστε έτσι... -
Ναι για αρχη ας πουμε οσοι οδηγουν χωρις διπλωμα.
Απο την αλλη οχι, δεν γινονται ολοι ζωα στο παρκαρισμα.
Εκτος αν γινει μια φορα στα 2-3 χρονια και αυτο καταλαθος, που και παλι δεν το νομιζω.
-
Ο χρήστης ratanplan έγραψε:
Ναι για αρχη ας πουμε οσοι οδηγουν χωρις διπλωμα.+1, αυτοί είναι τα μεγαλύτερα ζώα γιατί παρανομούν εις γνώσην τους. Δεν αναγκάστηκαν από τις συνθήκες δηλαδή.
-
Το ότι δεν έχω δίπλωμα με καθιστά Ζώο, ΟΚ, αλλά με το να το λέτε συνέχεια τι κερδίζετε;
Αν το έκρυβα θα ήταν καλύτερα;
@ ratanplan: Δεν εννούσα μόνο το παρκάρισμα σε αυτή την περίπτωση, αλλά όλων των ειδών τις συμπεριφορές, μπορείς να κρίνεις και μόνος σου...Είμαστε off topic, οπότε ας μπούμε πάλι στο θέμα.
-
υπαρχει ηδη θεμα viewtopic.php?f=5&t=22849
-
Σωστά. Έτσι, εγκαινιάζω και τα λουκέτα μου.
-
Merged
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Merged... άσε με να το παίξω κακός
-
-
Πρόσφατα το κόλλησαν στο παρπρίζ ενός φίλου μου στην Παπαναστασίου που πάρκαρε πάνω σε πεζοδρόμειο! Του είπα πως καλά του έκαναν και πως και γω το ίδιο θα έκανα
Οι Πάνθηρες των Δρόμων! (πεζοί ακτιβιστές)