-
Όλοι μπορούν, το θέμα είναι ποια στρατηγική επιλέγουν. Η Seat π.χ. διαλέγει πιο 'μαζικό' δρόμο, η VW επίσης, η Opel τα ίδια, η Renault διαλέγει -και καλά- πιο exclusive, πιο αγωνιάρικο δρόμο. Και η σύγκριση ήδη δεν είναι δίκαια, αν προσέξεις τώρα υπάρχει διαφορά στις τιμές! Μύλος με λίγα λόγια!
Το θέμα είναι τι ταιριάζει στην οδηγική φιλοσοφία του καθενός μας (εγώ με τούρμπο δεν μπορώ να στρίψω, άλλοι στρίβουν και γουστάρουν, άλλοι θέλουν απαραιτήτως πίσω κίνηση κλπ.) αλλά και στο τι έχουμε πλάσει εμείς στο μυαλό μας ως επιθυμητό (άλλοι θέλουν τις αγωνιστικές εκδόσεις, άλλοι θέλουν κλιματισμό τετραζωνικό και ηχεία Bang&Olufsen, άλλοι θέλουν ακριβό σηματάκι στο καπό, άλλοι θεωρητικά '50-50' κατανομές και διπλά ανισομεγέθη ψαλίδια κλπ.). Το σίγουρο είναι ότι μερικά πράγματα όπως π.χ. οι τιμές ή οι ρεπρίζ αποτυπώνονται σε νούμερα και είναι αδιαφιλονίκητα μεγέθη!
-
Εμ... επειδή πάντως κι εγώ έθιξα το θέμα, αναφερόμενος στους χρόνους του Megane, να διευκρινήσω πως στόχος μου δεν είναι να αποδείξω σε οποιονδήποτε πως το περί ου ο λόγος αυτοκίνητο συνιστά καλύτερη αγοραστική επιλογή ή συγκεντρώνει περισσότερα θετικά σε μια σύγκριση εφ'όλης της ύλης.
Άλλωστε, ο καθένας μας έχει τα δικά του κριτήρια- για παράδειγμα, το RS μου φαίνεται πανέμορφο και δεν είμαι και ο μόνος (όμοιος ομοίω πελάζει!).
Απλά, έχοντας διαβάσει ακόμη και πως το RS υστερεί σαφώς οδηγικά σε σχέση με τον ανταγωνισμό, και πως είναι απορριπτέα επιλογή λόγω της διάταξης της πίσω ανάρτησης του(!), δε μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό του να υπενθυμίσω πως μια έκδοση του (ναι με ημιάκαμπτο!) είναι έως και 4'' πιο γρήγορη στην πίστα- άλλωστε και το 'απλό' σε αντίστοιχο τεστ είχε εξ'ίσου καλές επιδόσεις.
Ποιος ο σκοπός; Σίγουρα όχι να υποστηρίξω το εν λόγω μοντέλο έναντι άλλων, όσο το να εκφράσω την αντίθεση μου στην απαξίωση την οποία επιφυλάσσουν ορισμένοι για κάποια αυτοκίνητα, τα οποία εν τέλει αποδεικνύονται εξαιρετικά ικανά σε τομείς για τους οποίους κάποιοι τα ψέγουν (εν προκειμένω το πόσο 'hot' hatch είναι).
Ποιος ξέρει αν είναι το καλύτερο, και ποιος νοιάζεται; Αλλά είναι μάλλον παράδοξο να αμφισβητείται το αν μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο του ως γρήγορο GTI- γιατί φαίνεται πως τα καταφέρνει επαρκέστατα.
Το ίδιο ισχύει άλλωστε και για τα μοντέλα του ανταγωνισμού- μη μου πείτε πως με ένα OPC δεν θα διασύρετε στο δρόμο τη συντριπτική πλειοψηφία των οχημάτων (έστω και λόγω μοτέρ!).
Δεκτό ως ένα βαθμό το να λέει κανείς το μακρύ και το κοντό του, αλλά ας μην περιβάλλει όσα υποστηρίζει με το μανδύα της αντικειμενικότητας, γιατί τέτοιες δοκιμές (που δέχομαι ότι για πολλούς δεν σημαίνουν και πολλά) αποδεικνύουν πως η αντίληψη του μέσου Έλληνα για ορισμένα ζητήματα φτάνει μόνο ως ένα σημείο: να φέρει τον εξωτερικό κόσμο (παρατήρηση) σε απόλυτη αρμονία με τον εσωτερικό (πρότερες πεποιθήσεις).
-
Ο χρήστης lkar έγραψε:
To GTI δηλαδή δεν στρίβει;ΜΟΝΟ το Megane έχει αυτό το 'προνόμιο';
δεν ειπα αυτο αμα διαβασες καλα...το μεγκαν απλα στριβει και παει πιο γρηγορα...
-
Ο χρήστης funkyreverend έγραψε:
όπως πρέπει να κάνει και το 3 MPS για το οποίο δεν έχω διαβάσει πουθενά αρνητικό σχόλιο.μόνο εγώ βρήκα?
-
Ε όχι δα, βρίσκω και γω... κάθε φορά που το κοιτάω...
-
Ο χρήστης technik έγραψε:
όπως πρέπει να κάνει και το 3 MPS για το οποίο δεν έχω διαβάσει πουθενά αρνητικό σχόλιο.
μόνο εγώ βρήκα?
Περίεργον...ελληνικός ή ξένος τύπος;
-
Ο χρήστης NickNT έγραψε:
Άλλωστε, ο καθένας μας έχει τα δικά του κριτήρια- για παράδειγμα, το RS μου φαίνεται πανέμορφο και δεν είμαι και ο μόνος (όμοιος ομοίω πελάζει!).Ποιος ξέρει αν είναι το καλύτερο, και ποιος νοιάζεται; Αλλά είναι μάλλον παράδοξο να αμφισβητείται το αν μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο του ως γρήγορο GTI- γιατί φαίνεται πως τα καταφέρνει επαρκέστατα.
...να υπενθυμίσω πως μια έκδοση του (ναι με ημιάκαμπτο!) είναι έως και 4'' πιο γρήγορη στην πίστα- άλλωστε και το 'απλό' σε αντίστοιχο τεστ είχε εξ'ίσου καλές επιδόσεις.
Φυσικά και είναι όμορφο (και εμένα μου αρέσει) φυσικά και είναι ένα γρήγορο και καυτό Gti, αλλά ο χρόνος στην πίστα δε λέει και πολλά πράγματα. Είναι στην όπως λες και εσύ, στην πιστα δηλαδή σε ιδανικές συνθήκες. Και το OPC κάνει φοβερό χρόνο στην πίστα. Για βάλτο σε ένα δρόμο με όχι και τόσο πατημένες στροφές, να ακολουθήσει ένα golf gti και τα ξαναλέμε.
-
Ο χρήστης meco έγραψε:
Άλλωστε, ο καθένας μας έχει τα δικά του κριτήρια- για παράδειγμα, το RS μου φαίνεται πανέμορφο και δεν είμαι και ο μόνος (όμοιος ομοίω πελάζει!).
Ποιος ξέρει αν είναι το καλύτερο, και ποιος νοιάζεται; Αλλά είναι μάλλον παράδοξο να αμφισβητείται το αν μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο του ως γρήγορο GTI- γιατί φαίνεται πως τα καταφέρνει επαρκέστατα.
...να υπενθυμίσω πως μια έκδοση του (ναι με ημιάκαμπτο!) είναι έως και 4'' πιο γρήγορη στην πίστα- άλλωστε και το 'απλό' σε αντίστοιχο τεστ είχε εξ'ίσου καλές επιδόσεις.
Φυσικά και είναι όμορφο (και εμένα μου αρέσει) φυσικά και είναι ένα γρήγορο και καυτό Gti, αλλά ο χρόνος στην πίστα δε λέει και πολλά πράγματα. Είναι στην όπως λες και εσύ, στην πιστα δηλαδή σε ιδανικές συνθήκες. Και το OPC κάνει φοβερό χρόνο στην πίστα. Για βάλτο σε ένα δρόμο με όχι και τόσο πατημένες στροφές, να ακολουθήσει ένα golf gti και τα ξαναλέμε.
Πολύ ωραία λοιπόν και συμφωνώ απόλυτα ... Γι' αυτό λοιπόν Leon και πάλι Leon, που τα κάνει όλα και δεν κοστίζει και μιά περιουσία (με τα ρέστα από τα άλλα βάζει κανείς πρόγραμμα, μπλοκέ και φρένα και μετά το ξανασυζητάμε ... !!! ) ... Ας μην μιλήσουμε γιά το Cupra, γιατί εκεί θα χαθεί στην κυριολεξία η μπάλα...!!!
-
Τελικά Leon ή GTi; Το γυρνάω στην εσωτερική διαμάχη τώρα...ή μήπως Octavia RS;
-
Ο χρήστης funkyreverend έγραψε:
Τελικά Leon ή GTi; Το γυρνάω στην εσωτερική διαμάχη τώρα...ή μήπως Octavia RS;Προσωπικά GTI.
Το Leon είναι ο φτωχός συγγενής του Golf και φαίνεται αν βγεις από το ένα και μπεις στο άλλον. Φαίνεται που έχουν κάνει οικονομίες οι Ισπανοί...από τα πλαστικά στο εσωτερικό, μέχρι την αφαίρεση των κόκκινων LED του Golf στην οροφή. Είναι κάτι μικρά πραγματάκια που αν τα προσέξεις βλέπεις τη διαφορά στη ποιότητα υλικών.
Άλλωστε το GTI είναι και θρύλος...το Leon είναι απλά ένα ακόμα γρήγορο SEAT...
Από εκεί και πέρα όποιος είναι να το αγοράσει...ας τα σκεφτεί όλα...τι τον ενοχλεί και τι όχι...αν θέλει απλά άλογα...η ένα συνολικά καλό αυτοκίνητο...
Διαλέγεις και παίρνεις...
-
ckosm
To απλό Leon υστερεί σε σχέση με το GTi. Λογικό είναι αυτό άλλωστε.funkyreverend
Δεν ξέρω. Στην αρχή είπα Cupra εξαιτίας του ελαφρωμένου μπροστινού συστήματος ανάρτησης της παραπάνω δύναμης και της ακόμα σκληρότερης ρύθμισης. Μετά όμως την ανάγνωση μερικών δοκιμών δεν είδα κάτι από αυτά να μεταφέρεται και στην πράξη οπότε μπερδεύτηκα.
Μάλλον πως αν έπρεπε να διαλέξω κάποιο από τα δύο για μένα θα έπρεπε να τα έχω και τα δύο από μία ημέρα ξεχωριστά για να αποφασίσω.Nikos147
Έχουν τη λογική τους τα γραφόμενά σου, αλλά κάποιους τους απασχολούν λίγο, κάποιους άλλους περισσότερο και κάποιους άλλους καθόλου. Κάπου στη μέση είμαι και εγώ. Για αυτό λέω ότι πρέπει όχι απλά να τα κάνεις test drive, αλλά να συνυπάρξεις με τα δύο αυτοκίνητα τουλάχιστον μία μέρα, για να καταλάβεις ποιο από τα δύο σου ταιριάζει περισσότερο. -
Ο χρήστης meco έγραψε:
θα έπρεπε να τα έχω και τα δύο από μία ημέρα ξεχωριστά για να αποφασίσω.Να το κάνουμε μια εβδομάδα ή ένα μήνα; Να είναι η απόφαση πιο σωστή βρε αδελφέ!
-
αν το Focus St είναι το μοναδικό 2500 (αν δε κάνω λάθος) από τα υπόλοιπα, τότε δε θα το έπαιρνα μόνο και μόνο για τα 570Ε περίπου που θα ζητάει για το σηματάκι του κάθε χρόνο κατά τα άλλα είναι καλό αυτοκίνητο όπως και τα υπόλοιπα της κατηγορίας, αλλά δε θα διαλέξω γιατί προσωπική μου επιλογή θα ήταν το Astra OPC με μετατροπή στα 300Hp και κόστος 1800Ε παραπάνω από τη βασική τιμή του.
-
Ο χρήστης mschumacher έγραψε:
αν το Focus St είναι το μοναδικό 2500 (αν δε κάνω λάθος) από τα υπόλοιπα, τότε δε θα το έπαιρνα μόνο και μόνο για τα 570Ε περίπου που θα ζητάει για το σηματάκι του κάθε χρόνο κατά τα άλλα είναι καλό αυτοκίνητο όπως και τα υπόλοιπα της κατηγορίας, αλλά δε θα διαλέξω γιατί προσωπική μου επιλογή θα ήταν το Astra OPC με μετατροπή στα 300Hp και κόστος 1800Ε παραπάνω από τη βασική τιμή του.300 άλογα? Και πως στρίβεις? Εδώ με τα 260ΗΡ και είναι υπερβολικά υποστροφικό...με τα 300ΗΡ θα είναι, άστα να πάνε...
-
Ο χρήστης Nikos147 έγραψε:
αν το Focus St είναι το μοναδικό 2500 (αν δε κάνω λάθος) από τα υπόλοιπα, τότε δε θα το έπαιρνα μόνο και μόνο για τα 570Ε περίπου που θα ζητάει για το σηματάκι του κάθε χρόνο κατά τα άλλα είναι καλό αυτοκίνητο όπως και τα υπόλοιπα της κατηγορίας, αλλά δε θα διαλέξω γιατί προσωπική μου επιλογή θα ήταν το Astra OPC με μετατροπή στα 300Hp και κόστος 1800Ε παραπάνω από τη βασική τιμή του.
300 άλογα? Και πως στρίβεις? Εδώ με τα 260ΗΡ και είναι υπερβολικά υποστροφικό...με τα 300ΗΡ θα είναι, άστα να πάνε...
Γιατί νομίζεις πως τον ενδιαφέρει να στρίβει τον άνθρωπο; Στην **ευθεία **και στο **φανάρι **θέλει να έχει 300 άλογα, 200 μλάρια, 100 γαϊδούρια και 45678 γιδοπρόβατα, οι στροφές στα @@ του...
-
υπάρχει κάποιο αυτοκίνητο από αυτά στη ψηφοφορία που εκμεταλλεύεται τα άλογά του πριν, πάνω και στην έξοδο της στροφής;
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Γιατί νομίζεις πως τον ενδιαφέρει να στρίβει τον άνθρωπο; Στην **ευθεία **και στο **φανάρι **θέλει να έχει 300 άλογα, 200 μλάρια, 100 γαϊδούρια και 45678 γιδοπρόβατα, οι στροφές στα @@ του...
έχει αποκτήσει και ψυχολόγους - αναλυτές το forum;
-
υπάρχει κάποιο αυτοκίνητο από αυτά στη ψηφοφορία που εκμεταλλεύεται τα άλογά του πριν, πάνω και μετά τη στροφή;Για παράδειγμα το MPS... Δεν θα είχαν λόγο να βάλουν μπλοκέ αλλιώς... Επίσης και το GTi από όλες τις δοκιμές προκύπτει πως βάζει τα άλογά του στο δρόμο (συμπεριλαμβάνοντας τις στροφές...).
Μιλώ πάντα για τα αυτοκίνητα όπως είναι, πριν αρχίσουν τα τσιπώματα και οι άλλες καγκουριές... -
Συνολικά το αποτέλεσμα του OPC προσωπικά με καλύπτει. Έχω δει και επιδόσεις από πίστες από αντίστοιχα μοντέλα και δεν πάει πίσω.
-
υπάρχει κάποιο αυτοκίνητο από αυτά στη ψηφοφορία που εκμεταλλεύεται τα άλογά του πριν, πάνω και στην έξοδο της στροφής;Δε καταλαβαίνω την ερώτηση σου. Τα πισωκίνητα συνήθως εκμεταλλεύονται τα άλογα στη κορυφή της στροφής.
Παρόμοια είναι η κατάσταση για τα μπροστοκίνητα με μπλοκέ. Όπως καταλαβαίνεις και στις δυο περιπτώσεις πρέπει να μείνεις στο γκάζι στη κορυφή της στροφής...και το μπλοκέ βοηθάει να σε κρατήσει μέσα στη στροφή.
Αυτοκίνητα όμως όπως το OPC θέλει πολύ προσοχή στη στροφή...κυρίως λόγω υπερβολικά μεγάλου torque-steer που έχει.
Τα πολλά άλογα δεν είναι παιχνίδι...
Golf GTI-Mazda 3 MPS-Focus ST-Leon CUPRA