-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
tsakirtas:
Εγώ ξέρω μόνο ότι θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Ο λαός αποφασίζει με λίγα λόγια.
Αν αρχίσουμε να λέμε ότι για το Χ ή το Ψ θέμα ο λαός δεν πρέπει να κρίνει γιατί 'δεν ξέρει', τότε γιατί όχι και για τα θέματα Υ και Ω; Γιατί δηλαδή να κρίνει ο λαός το αν θα υπάρχει ασφαλιστικό σύστημα, αν θα δύναται το κράτος να δημεύει την ιδιωτική περιουσία όποτε το κρίνει σκόπιμο και τόσα άλλα;
Η κάθε κυβέρνηση, το κάθε βουλευτικό σώμα και η κάθε απόφαση αυτών κρίνονται από το λαό υποχρεωτικά. Η κορυφαία δυνατότητα κρίσης είναι το δημοψήφισμα και έπονται οι (δημοψηφισματικού χαρακτήρα) εθνικές εκλογές.Προς θεού δεν λέω όχι!Αλλά το θέμα της παιδείας προβάλλεται με τέτοιο τρόπο απο τα ΜΜΕ έτσι ώστε να φένοναι οι φοιτητές που ατνιδρούν ότι έχουν άδικο.Προβάλονται μόνο οι φάσαρίες στις πορείες,και έχει κανταντήσει ως ζήτημα υπέρ ή κατά της κατάληψης.Αυτό το αντιμετωπίζω και με τους μεγαλύτερους μου,πχ όταν έτυχε να κουβεντιάσουμε περι των αλλαγών οι αντιδράσεις ήταν οι εξής(και απο τους γονείς μου):
1)οι καταλήψεις δεν σε συμφέρουν,θα τρέχεις μετά
2)Γιατί σπάνε τα πανεπιστήμια
3)Να κατργηθεί το άσυλο για το λόγο ότι τα σπάνε
κανένας λόγος για τις αλλαγές....
4)Πορείς=20άτομα που τα σπάνε
5)Αιώνιοι φοιτητές=====666
6)Ιδιωτικά=θα μένουν λεφτά (Το μη κερδοσκοπικό δεν μπόρεσε να μου το εξηγήσει κανένας)
7)Ναρκωτικά,βιασμοί---->έλεος(λές και καθάρισε ο τόπος απο τους βαρώνους κλπ κλπ)Δηλαδή μπορεί κανείς να αποφασίσει μόνο απο την εικόνα που έχει απο τα ΜΜΕ???Δεν λέω πχ για το θέμα του ασύλου να μην αποφασίσει ο λαός αλλά για πιο εξειδικευμένα θέματα ίσως να μην αρκούν αυτά που δείχνουν τα ΜΜΕ και μου διαμορφώνουν τις θέσεις των μη άμεσα ενδιαφερόμενων....
-
Σε εξιδικευμενα θεματα πχ παιδεια, εξωτερικη πολιτικη κ.α. σοβαρα θεματα το δημοψηφισμα δεν εχει να προσφερει τιποτα παρα μονο συνομολογει ανικανοτητα αυτων που προωθουν τις αλλαγες και ψαχνουν στηριγμα.
Οι εκλογες γιατι γινονται?? ...προγραμματα τα κομματα γιατι δημοσιευουν.??
Μονο για θεματα στυλ 'να γραφουμε το θρησκευμα στις ταυτοτητες' ειναι αξια λογου τα δημοψηφισματα.'
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Για το λόγο αυτό στο άρθρο 110 του Συντάγματος αναφέρεται ρητά ότι ορισμένες βασικές διατάξεις του δεν μπορούν να αναθεωρηθούν. Έτσι το (κλασικό) παράδειγμα περί βασανιστηρίων κλπ δεν μπορεί να τεθεί υπό την κρίση του λαού ή οποιουδήποτε τρίτου. Η λαϊκή κυριαρχία εκφράζεται ελεύθερα σε όλα τα υπόλοιπα θέματα, σίγουρα και στο θέμα της παιδείας.Αυτό σου λέω :
αν όμως παραβιαστεί το Σύνταγμα και τεθεί σε δημοψήφισμα ο νόμος και πάρει 80% υπέρ, τι θα κάνεις? Έχεις σύγκρουση Συντάγματος και λαϊκής κυριαρχίας...Ποιος θα επικρατήσει? Σύμφωνα με το post σου η λαϊκή κυριαρχία είναι υπεράνω όλων...Μην μπερδεύεσαι ότι δεν επιτρέπεται, εγώ σου λέω ότι μια κυβέρνηση το θέτει και με μεγάλη συμμετοχή το δημοψήφισμα το εγκρίνει...Έχουμε μια de facto αδιαμφισβήτηση εκδήλωση της λαϊκής βούλησης...Φυσικά ανάλογο παράδειγμα έχει η γαλλική συνταγματική ιστορία όταν ο De Gaulle 'αναθεώρησε' το γαλλικό Σύνταγμα μέσω δημοψηφίσματος (το 1960 αν θυμάμαι καλά) - ενώ δεν επιτρεπόταν τέτοια διαδικασία - προς την κατεύθυνση της άμεσης εκλογής του Προέδρου από το λαό...Το Conseil Constitutionnel το έκανε γαργάρα μην τολμώντας να συγκρουστεί με τη λαϊκή βούληση παρ'όλο που το δημοψήφισμα ήταν αντισυνταγματικό
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Φυσικά και υπάρχουν παιδιά που δεν θέλουν να υποβληθούν στην ψυχοφθόρο διαιδικασία των πανελληνίων
Δλδ? Αφου ετσι ειναι το συστημα τοσα χρονια! Για περασεις την ταξη, στο παν/μιο, για να παρεις τα διπλωματα στις ξενες γλωσσες κλπ.
Ε και? Εγώ δεν θέλω να το υποστώ οπότε κάνω τις επιλογές μου :
- Δεν πάω Πανεπιστήμιο
- Φεύγω για Πανεπιστήμιο του εξωτερικού
Καθόλα τίμιες όλες οι επιλογές και παραπάνω από σεβαστές...Το πρόβλημα δημιουργείται όταν τις προσωπικές μας επιλογές τις ανάγουμε σε 'λυδία λίθο' της επαγγελματικής ή ακαδημαϊκής αποκατάστασης των άλλων...
Παραδείγματα : 'Τι πήγε Πανεπιστήμιο ο βλάκας? Εγώ άνοιξα μαγαζί και χέστηκα στο τάληρο στα 22 μου...'
'Σιγά μην πάω στα ελληνικά κωλοχανεία, εγώ θα φοιτήσω σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της αλλοδαπής που είναι ανώτερα'...Ας κάνει ο καθένας ό,τι θέλει αλλά ας το κάνει σεμνά χωρίς να κρίνει τις επιλογές των άλλων...Αυτό ισχύει και προς την άλλη κατεύθυνση : αυτών που σπούδασαν στην Ελλάδα και λοιδωρούν αυτούς που σπουδάζουν στο εξωτερικό (για όποιο λόγο και αν το κάνουν)...
Δυστυχως, αν και εχω σπουδασει,συμφωνω με οσους λοιδωρουν τοσο τις σπουδες γενικοτερα οσο και τα ελληνικα πανεπιστημια ειδικοτερα!
Χεστηκε ο αλλος στο ταληρο στα 22 του,καλα εκανε,τι να κανει,να σπουδασει business administration στην Σκωτια για να φαει τα λεφτα των γονιων του;;
Να σπουδασει μηχανικος στην Αγγλια και οταν γυρισει να αγνοει τι σημαινει αντισεισμικη κατασκευη;;
Να σπουδασει στην Νομικη Αθηνων, οπου δυσκολα μπαινεις και δυσκολα βγαινεις, οταν τελειωσει (εν μεσω συνελευσεων,καταληψεων,απεργιων,καταστροφων) ,εαν ειναι ανδρας θα τον ρωτησουν εαν εχει παπί για να τρεχει για χαρτοσημα και αν ειναι γυναικα εαν μπορει να σηκωνει τηλεφωνα και να φτιαχνει καφεδες για γραμματεας; -
διαβάζοντας τα τελευταία μηνύματα θέλω απλά να πώ:
'Γράμματα' αμα στρώσεις τον κώλο σου και δουλέψεις θα μάθεις και στα μπουρδέλα της ελλάδας και στο εξωτερικό.
η διαφορά είναι οτι μέσα έχεις να πολεμίσεις με ΟΛΑ όσα αναφέρονται απο όλους εδω ενώ στο εξωτερικό έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και βέβαια πολλές περισσότερες ευκαιρίες, καλύτερη αντιμετώπιση κλπ κλπ
-
Ο χρήστης Kid έγραψε:
Γιατί? Τώρα τι σύστημα έχουμε?
Σιγουρα οχι δεσμες... Αλλα παλι για εκει το πανε απ'οτι διαβαζω...
-
Ο χρήστης xenos έγραψε:
Το 2000 είχαμε 9 μαθήματα κορμού και 5 κατεύθυνσης. Ήταν μεγάλη η αλλαγή σε σχέση με τις δέσμες γιατί δίναμε πανελλήνιες σε όλα (ακόμα και Θρησκευτικά κλπ). Άλλη μια διαφορά με τις δέσμες ήταν ότι οι διαφορετικές κατευθύνσεις δεν είχαν και τόσο μεγάλη σημασία (για παράδειγμα κατέληξα σε σχολή τεχνολογικού πεδίου ενώ ήμουν σε Θεωρητική κατεύθυνση)
Σταδιακά μειώθηκαν τα μαθήματα που εξετάζονταν και τώρα αν δεν απατώμαι είναι μόνο 6 με 2 κορμού και 4 κατεύθυνσης (κάποιο πίτσι να μας διαφωτίσει εδώ; ). Οπότε δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά με τις δέσμες.
-
Ο χρήστης lukeduke έγραψε:
Σταδιακά μειώθηκαν τα μαθήματα που εξετάζονταν και τώρα αν δεν απατώμαι είναι μόνο 6 με 2 κορμού και 4 κατεύθυνσης (κάποιο πίτσι να μας διαφωτίσει εδώ; ). Οπότε δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά με τις δέσμες.
2 κορμού (Έκθεση + 1 που επιλέγεις εσύ) και 4 κατεύθυνσης. Ή πιο απλά δέσμες με άλλο περιτύλιγμα..
-
Ο χρήστης Kid έγραψε:
2 κορμού (Έκθεση + 1 που επιλέγεις εσύ) και 4 κατεύθυνσης. Ή πιο απλά δέσμες με άλλο περιτύλιγμα..
+1
Απλά με λίιιιγο 'διαφορετική' ύλη...
-
Ο χρήστης GFON έγραψε:
Σε εξιδικευμενα θεματα πχ παιδεια, εξωτερικη πολιτικη κ.α. σοβαρα θεματα το δημοψηφισμα δεν εχει να προσφερει τιποτα παρα μονο συνομολογει ανικανοτητα αυτων που προωθουν τις αλλαγες και ψαχνουν στηριγμα.Οι εκλογες γιατι γινονται?? ...προγραμματα τα κομματα γιατι δημοσιευουν.??
Μονο για θεματα στυλ 'να γραφουμε το θρησκευμα στις ταυτοτητες' ειναι αξια λογου τα δημοψηφισματα.'
Όπως αναφέρω παραπάνω, οι εκλογές είναι δημοψηφισματικού χαρακτήρα. Δηλαδή τα κόμματα θέτουν τους όρους και οι ψηφοφόροι τα ακολουθούν ή τα μαυρίζουν. Η βάση των κομμάτων είναι εκείνη που (πρέπει να) καθορίζει τις γενικές πολιτικές τους, ώστε να υπάρχει ένα δημοκρατικό υπόστρωμα στις αποφάσεις των κομμάτων για το πρόγραμμά τους, προτού αυτό εκτεθεί προς ψήφιση.
Έτσι λοιπόν, όταν ένα κόμμα λέει προεκλογικά ότι θα πράξει τα Χ πράγματα, μπορεί και ταυτόχρονα είναι υποχρεωμένο να τα πράξει εφόσον εκλεγεί. Από την άλλη είναι υποχρεωμένο να μην πράξει πράγματα που δεν έχει πει προεκλογικά προειδοποιώντας τους ψηφοφόρους. Ωραία ως εδώ.
ΟΜΩΣ σε κάποιες περιπτώσεις ορισμένες ομάδες, πολιτικές ή κοινωνικές, αντιδρούν στην εφαρμογή προτάσεων που έχουν ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΕΙ στις προηγούμενες εκλογές από την πλειοψηφία του λαού, σύμφωνα πάντα με το Σύνταγμα και τους νόμους.
Βγαίνει πχ ο φούφουτος κομματάρχης ή ομαδάρχης ή κλικάρχης ή ο,τιδήποτε-άρχης και λέει 'ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ', ακόμα κι αν ο ίδιος έφαγε μαύρο σκοτεινο στις εκλογές ή στις δημοσκοπήσεις εξαιτίας των δικών του προτάσεων και αντιδράσεων. Όπως έχω ξαναγράψει εδώ παλιότερα, αυτή η στάση είναι αντιδημοκρατική. Εντούτοις είναι μια πραγματικότητα.Το δημοψήφισμα προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας μας. Δεν είναι ευφυολόγημα, ούτε σχετίζεται με τα δημοψηφίσματα για τις ταυτότητες ή ο,τιδήποτε άλλο. Διεξάγεται κατόπιν μιας συγκεκριμένης διαδικασίας και είναι τόσο βαρύνον το αποτέλεσμά του που ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΖΗΤΗΣΕΙ.
Άρθρο 44
...2. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου.
Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.Η ανώτατη παιδεία είναι κρίσιμο εθνικό θέμα κατά τη γνώμη μου, ειδικά όπως έχει γίνει σήμερα με τα περισσότερα ιδρύματα κλειστά και το επίπεδο σπουδών ολοένα και πιο χαμηλά. Επομένως ένα δημοψήφισμα είναι μια καλή λύση εδώ που φτάσμε.
Άσχετο-σχετικό:
πέρασα σήμερα έξω από το Πολυτεχνείο ανεβαίνοντας τη Στουρνάρη. Πάνω από την πλαϊνή είσοδο υπήρχε ένα πολύ μεγάλο πανώ που έγραφε:'ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ 3 ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΤΗΝ 6η ΜΑΗ {Α}'
Δεν μου το είπε ο Τράγκας, δεν το 'κατήγγειλε' ο Εισαγγελάτος. Το είδα με τα μάτια μου. Λοιπόν, να το χαίρονται το Πολυτεχνείο τους και το χάλι τους οι υποστηρικτές αυτών των φαινομένων. Κατά τα άλλα το πρόβλημα των ΑΕΙ εστιάζεται στη χαμηλή χρηματοδότηση.
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
διαβάζοντας τα τελευταία μηνύματα θέλω απλά να πώ:'Γράμματα' αμα στρώσεις τον κώλο σου και δουλέψεις θα μάθεις και στα μπουρδέλα της ελλάδας και στο εξωτερικό.
η διαφορά είναι οτι μέσα έχεις να πολεμίσεις με ΟΛΑ όσα αναφέρονται απο όλους εδω ενώ στο εξωτερικό έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και βέβαια πολλές περισσότερες ευκαιρίες, καλύτερη αντιμετώπιση κλπ κλπ
ακριβως ετσι ειναι.
δεν σημαινει οτι τα πανεπιστημια του εξωτερικου ειναι καλυτερα απο τα ελληνικα,ενταξει μερικα οντως ειναι,
απλα εξω κανονιζεις το προγραμμα σου χωρις να σκεφτεσαι παραγοντες που θα σε βγαλουν εξω απο αυτο,
οπως ειναι απεργιες,καταληψεις,χαμενες εξεταστικες,καθηγητες που σε κοβουν επειδη δεν γουσταρουν τη φατσα σου,κλεισιμο της σχολης επειδη η δαπ,πασπ,κνε κτλ αποφασισαν ετσι, λες και το πανεπιστημιο ειναι δικο τους. -
Ο χρήστης tsakirtas έγραψε:
Τελος παντων. εκατσα και διαβασα 12 σελιδες που δεν ειχα δει λογω καταληψεων και ειλικρινα λυπαμαι που οι φοιτητες (ανεξαρτητως θεσης που εχουν στο θεμα 'Αρθρο 16') ειναι τοσο μακρια απο την ουσια και το νοημα της υποθεσης.
Ειναι παρα πολλα αυτα που θα επρεπε να σχολιασω, αλλα ...γιατί δεν τα σχολιάζεις...Εγώ πραγματικά θα ενδιαφερόμουν να τα διαβάσω.
Δυστυχως φιλε μου στο σπιτι δεν εχω νετ και στο γραφειο επικρατει καταληψη, οποτε στη μια ωρα καθε δυο μερες που βρισκω υπολογιστη δεν εχω τον καιρο. Αν βρω υπολογιστη για παραπανω θα απαντησω
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Κατά τα άλλα το πρόβλημα των ΑΕΙ εστιάζεται στη χαμηλή χρηματοδότηση.
Όχι βρίσκεται σ' αυτούς που κάνουν κατάληψη (του παρτεριού; ) για τους απεργούς πείνας!
Ώρες-ώρες απορώ με το μίσος σου προς κάθε τι δημόσιο.
-
Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκτιμώ τον δημόσιο τομέα που λειτουργεί σωστά, όχι αυτό το συνοθύλευμα καταστροφέων και τριαντάρηδων φοιτητών ή κοπανατζήδων.
Τα ΑΕΙ είναι σχολές, όχι θέατρα σκιών για κομματικούς παράγοντες.
ΑΜΑ και ΑΝ το καταλάβουμε κάποτε αυτό, τότε η χαμηλή χρηματοδότηση θα είναι όντως το βασικό πρόβλημά τους. Σήμερα ΔΕΝ είναι. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκτιμώ τον δημόσιο τομέα που λειτουργεί σωστά, όχι αυτό το συνοθύλευμα καταστροφέων και τριαντάρηδων φοιτητών ή κοπανατζήδων.
Τα ΑΕΙ είναι σχολές, όχι θέατρα σκιών για κομματικούς παράγοντες.
ΑΜΑ και ΑΝ το καταλάβουμε κάποτε αυτό, τότε η χαμηλή χρηματοδότηση θα είναι όντως το βασικό πρόβλημά τους. Σήμερα ΔΕΝ είναι.Ooook. Παίρνω ως παράδειγμα τη σχολή μου. Τα τελευταία 10 χρόνια (όχι, δεν είμαι τόσα εδώ) πρέπει να έχουν γίνει 3 καταλήψεις. Συνολική διάρκεια 1 μήνας, να πούμε...
ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ!
-
Ιατρική έτσι; ΔΑΠίτης;
Για ρώτα κι εμένα που είχα κατέβει φαντάρος από Ορεστιάδα για να δώσω εξετάσεις και μου έκλεισαν τη σχολή για να γυρίσω πίσω άπρακτος.
Ή τη γυναίκα μου που έπηξε να περιμένει τους αγγούρηδες πότε θα ανοίξουν για να πάρει πτυχίο.
Για να μην αναφέρω τα σπασμένα έδρανα - ευτυχώς δεν είχαμε εργαστήρια, κλασικές σπουδές γαρ.
Τεσπά, τόσες φορές γράφτηκαν τα τεκταινόμενα στις σχολές, μην τα ξαναλέμε. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Ιατρική έτσι; ΔΑΠίτης;Για ρώτα κι εμένα που είχα κατέβει φαντάρος από Ορεστιάδα για να δώσω εξετάσεις και μου έκλεισαν τη σχολή για να γυρίσω πίσω άπρακτος.
Ή τη γυναίκα μου που έπηξε να περιμένει τους αγγούρηδες πότε θα ανοίξουν για να πάρει πτυχίο.
Για να μην αναφέρω τα σπασμένα έδρανα - ευτυχώς δεν είχαμε εργαστήρια, κλασικές σπουδές γαρ.
Τεσπά, τόσες φορές γράφτηκαν τα τεκταινόμενα στις σχολές, μην τα ξαναλέμε.Tα ξέρεις και τα ξέρουμε. Αλλά το να ειρωνεύεσαι με χασμουρητάκια ( ) πως τα μόνα προβλήματα είναι οι καταλήψεις είναι τελείως εκτός πραγματικότητας. Τουλάχιστον μεταξύ μας, ας μη κοροϊδευόμαστε...
Αλήθεια, αν τα πανεπιστήμια βρίσκονταν σε καλύτερη κατάσταση θα γίνονταν καταλήψεις;
Το δαπίτης το αφήνω ασχολίαστο! Έχω ψηφίσει απ' όλα σε διάφορες συνελεύσεις, όμως.
-
-
Δηλαδή η λύση στα προβλήματα είναι να κλείνουν τα ΑΕΙ;
Για να πιεστεί ποιος; Ο υπουργός που έχει στείλει το παιδί του στις ΗΠΑ;
Ο καθηγητής που θα πάρει κανονικά το μισθό του; Οι γονείς που κοιτάνε σαν χάνοι το σπουδοδάνειο να καταναλώνεται χωρίς αντίκρυσμα;Ίσα-ίσα, αν σήμερα γίνεται τόσο έντονα λόγος για ιδιωτικά ΑΕΙ, αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή οι σχολές μοιάζουν και είναι ΧΑΛΙΑ.
Τόσο χάλια που μολονότι προέρχομαι από 'καλή' σχολή, δε νομίζω ότι θα ήθελα τα παιδιά μου να πάνε σ' αυτή ή σε κάποια άλλη ελληνική υπό τις παρούσες συνθήκες. -
Παρέμβαση 1.000 πανεπιστημιακών για την κατάσταση στην Παιδεία
'Ενώ η ένταση στην Παιδεία κορυφώνεται με το συλλαλητήριο της Τετάρτης και οι διαφωνίες μεταξύ των φοιτητών που επιμένουν στις καταλήψεις και εκείνων που θέλουν να ανοίξουν τα ιδρύματα καλά κρατούν, 1.000 πανεπιστημιακοί έρχονται να παρέμβουν, ζητώντας να ανοίξουν τώρα τα ΑΕΙ και να γίνουν θεσμικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.
Η εφημερίδα Τα Νέα γράφει την Τρίτη ότι το κάλεσμα προς την πανεπιστημιακή κοινότητα θα απευθύνουν επίσημα οι εκπρόσωποί τους σε συνέντευξη που θα δώσουν την Πέμπτη, ώστε να βρεθεί «γέφυρα» επικοινωνίας μεταξύ «των τακτικισμών της κυβέρνησης, αλλά και της αδιαλλαξίας της Oμοσπονδίας των καθηγητών πανεπιστημίου (ΠOΣΔΕΠ)», όπως χαρακτηριστικά τονίζουν.
Όλα αυτά, ενώ συνεχίζεται στα πανεπιστήμια η ένταση μεταξύ των φοιτητών που ζητούν να ανοίξουν τα ιδρύματα για να ολοκληρώσουν την εξεταστική τους και εκείνων που κρατούν «με νύχια και με δόντια» τις καταλήψεις.
Σε αυτό το φόντο, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, χωρίς κοινή γραμμή, συναντιούνται το Σαββατοκύριακο σε μια σύνοδο που αναμένεται να επιβεβαιώσει το αυτονόητο. Η πανεπιστημιακή κοινότητα περνάει διχασμένη μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων ετών.
Από τη μία πλευρά, 1.000 άτομα από τους περίπου 7.800 διδάσκοντες στα ΑΕΙ ζητούν άρση του αδιεξόδου τώρα, ενώ, από την άλλη, η «σκληροπυρηνική» ηγεσία της ΠOΣΔΕΠ απαιτεί κλείσιμο των ιδρυμάτων για αόριστο χρονικό διάστημα.
Τα κοινά σημεία των προτάσεων
Σε 12 κοινά σημεία συγκλίνουν τα κείμενα και τα σχέδια που έχουν κατατεθεί προς συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του Πανεπιστημίου από πανεπιστημιακούς. Συγκεκριμένα, διαπιστώνονται τα εξής:
- Ανάγκη μεταρρύθμισης του Πανεπιστημίου, όχι με αποσπασματικά μέτρα, αλλά με συνολικό επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Πανεπιστημίου, κράτους και κοινωνίας και με νέες ρυθμίσεις για την εσωτερική οργάνωση και λειτουργία του Πανεπιστημίου.
- Oυσιαστική διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΑΕΙ, με δέσμευση του κράτους για αύξηση της χρηματοδότησης.
- Τα ιδρύματα θα πρέπει να συντάξουν, το καθένα ξεχωριστά, εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας.
- Σταδιακή κατάργηση του συστήματος διανομής ενός και μοναδικού συγγράμματος.
- Η εκλογή διοικητικών οργάνων πρέπει να γίνεται με καθολική ψηφοφορία και όλων των ομάδων εκλογέων με ανώτατο συντελεστή βαρύτητας ανά ομάδα και επίσης αναγωγή στο ποσοστό προσέλευσης/συμμετοχής των μελών κάθε ομάδας σε κάθε εκλογή.
- Υπαγωγή του συνόλου των οικονομικών πόρων και μηχανισμών στη Σύγκλητο.
- Τετραετής προγραμματισμός οικονομικής και διοικητικής ανάπτυξης κάθε ιδρύματος από τη Σύγκλητο.
- Εκλογή και εξέλιξη μελών ΔΕΠ: συμμετοχή ενός ή περισσότερων εξωτερικών κριτών, με απόφαση του τμήματος, στην εξέλιξη σε ανώτερες βαθμίδες, συνεκτίμηση της διδακτικής ικανότητας του υποψήφιου/φιας, δοκιμαστικό μάθημα.
- Επέκταση των υποτροφιών για φοιτητές.
- Ανώτατη διάρκεια φοίτησης.
- Καθορισμός του αριθμού εισακτέων κάθε χρονιά από τα τμήματα ή τις σχολές.
- Ασυλο: τροποποίηση της σημερινής διαδικασίας, άρση του ασύλου με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου με αυξημένη πλειοψηφία, επιτάχυνση της διαδικασίας, πδώδεκαρουσία εκπροσώπου δικαστικής αρχής εφόσον δοθεί άδεια επέμβασης της δημόσιας δύναμης.'
Σε γενικές γραμμές θεωρώ λογικές οι προτάσεις.
ΑΡΘΡΟ 16