-
Αυτή είναι η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω χωρίς να λυθεί το καβούκι για να δούμε τι γίνεται μέσα, Ντόκτωρ. Περίεργο δεν είναι, όμως, να την ακούει το μοχλικό (δίχαλο & σια...), τουλάχιστον χωρίς να έχει μπει κανένα aftermarket δισκοπλατώ που να ζορίζει περισσότερο τα υπόλοιπα μέρη του συστήματος αποσύμπλεξης?....
-
Γειά χαρά παιδιά και καλώς σας βρήκα. Να κάνω κι εγώ την ερώτησή μου επί του θέματος.
Πριν 2-3 μέρες μετά από μια ανηφορική διαδρομή με στροφές, την οποία έκανα σχετικά γρήγορα με αλλαγές ταχυτήτων στις στροφές, παρατήρησα μια έντονη μεταλλική μυρωδιά η οποία δε μπορεί να είναι κάτι άλλο εκτός από συμπλέκτη. (Εννοώ φρένα, κολλημένο χειρόφρενο, λάστιχα δεν ήταν σίγουρα). Η συγκεκριμένη μυρωδιά είναι ακριβώς ίδια με μια άλλη φορά που προσπαθούσα ν' ανέβω κάθετα ένα πολύ γυαλιστερό μαρμάρινο πεζουλάκι κι οι τροχοί σπίνιαραν και το αμάξι δε μπορούσε να το ανέβει λόγω έλλειψης αρκετής τριβής, αλλά κι άλλη μια φορά που χρειάστηκε να παρκάρω με αρκετές μανούβρες σε ένα πολύ ανηφορικό σημείο. Γι' αυτό είμαι σχεδόν σίγουρος ότι πρόκειται για συμπλέκτη.
Το θέμα λοιπόν είναι, ότι ενώ τις προηγούμενες δύο φορές είχε μυρίσει πάλι, αλλά λίγο και μετά έφυγε, τώρα σχεδόν όποτε μετακινώ το αμάξι και παρ' όλο που έχω το νου μου να το πηγαίνω εντελώς χαλαρά μέχρι να βγάλω άκρη τι συμβαίνει, η μυρωδιά εξακολουθεί να υπάρχει.
Πρόκειται για Α3 1.8Τ με 37.000χλμ στο οποίο απ' τα 30.000 του έχω βάλει ένα προγραμματάκι μέσω της αντιπροσωπείας, για αύξηση της ιπποδύναμης. Σήμερα το πήγα στον αντιπρόσωπο να ρίξει μια ματιά μιας και το αυτοκίνητο είναι ακόμα εντός εγγύησης και μου είπε ότι γενικά το συγκεκριμένο αυτοκίνητο έχει πολύ ευαίσθητο συμπλέκτη, ότι πρέπει να τον προσέχω, θα ξεμυρίσει από μόνος του κι ότι δε μπορούσε να μου κάνει κάτι γι' αυτό. Επίσης ανέφερε ότι ο συμπλέκτης είναι το μόνο που δεν καλύπτει η εργοστασιακή εγγύηση (το χόντρυνε μάλιστα λέγοντας ότι καμία εταιρεία πουθενά στον κόσμο δεν καλύπτει αντικατάσταση συμπλέκτη εντός εγγύησης). Με λίγα λόγια δηλαδή μου είπε ένα κάρο @@ιες μιας και κάτι τέτοιο προφανώς δεν ισχύει.
Επίσης δε μπορώ να καταλάβω τι θα πει να τον προσέχω. Δεν έχω ούτε την κακή συνήθεια να χρησιμοποιώ το πεντάλ του συμπλέκτη για foot rest και στα φανάρια είμαι πάντα με νεκρά. Το να οδηγώ λίγο 'επιθετικά' μια στις τόσες είναι κάτι που έκανα ανέκαθεν με όλα τα προηγούμενα 7 αυτοκίνητα που είχα κατά καιρούς, αλλά ποτέ δεν αντιμετώπισα πρόβλημα με το συμπλέκτη.
'Εχω αρχίσει να πιστεύω ότι μάλλον η παραπάνω ροπή απ' το πρόγραμμα ίσως έχει 'γονατίσει' το δίσκο. Για πείτε κι εσείς καμιά γνώμη ρε παιδιά για τη μυρωδιά. Σίγουρα πρέπει να έχουν υποστεί κάποια φθορά τα φερμουίτ όπως το κόβω, αλλά είναι φυσιολογικό να μυρίζει μετά από 3 μέρες και μετά από οδήγηση 'με το γάντι';
-
Ο χρήστης akamatos έγραψε:
τώρα σχεδόν όποτε μετακινώ το αμάξι και παρ' όλο που έχω το νου μου να το πηγαίνω εντελώς χαλαρά μέχρι να βγάλω άκρη τι συμβαίνει, η μυρωδιά εξακολουθεί να υπάρχει.
...
Πρόκειται για Α3 1.8Τ με 37.000χλμ στο οποίο απ' τα 30.000 του έχω βάλει ένα προγραμματάκι μέσω της αντιπροσωπείας, για αύξηση της ιπποδύναμης
...
'Εχω αρχίσει να πιστεύω ότι μάλλον η παραπάνω ροπή απ' το πρόγραμμα ίσως έχει 'γονατίσει' το δίσκο. Για πείτε κι εσείς καμιά γνώμη ρε παιδιά για τη μυρωδιά.Γενικά απ' ότι ακούγεται είναι λίγο ευαίσθητος ο δίσκος σε αυτά (TFSi έχεις ή 5VT?) και δεν πολυγουστάρει τις ροπές που βγαίνουν με τα προγράμματα. Ο velerefontis ως 'παθών και μαθών' με A3-2.0T & S3 ίσως μπορεί να σε βοηθήσει περισσότερο (στείλε του κανένα pm αν θες).
-
Αν πάτε τα αμάξια σας σε συνεργείο που ασχολείται με τη μάρκα, μόλις δούνε το κιβώτιο θα σας πούνε αν ο συμπλέκτης είναι τελειωμένος (φαίνεται στην ντίζα). Οι αυτορυθμιζόμενοι συμπλέκτες συμπεριφέρονται περίεργα όταν είναι στα τελευταία τους.
Βέβαια πάντα μπορεί να γίνει και δοκιμή του συμπλέκτη για πατινάρισμα...
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Οι αυτορυθμιζόμενοι συμπλέκτες συμπεριφέρονται περίεργα όταν είναι στα τελευταία τους.Πώς ακριβώς 'περίεργα' Λεωνίδα?
(φαντάζομαι εννοείς όταν ο δίσκος είναι στα τελευταία του, όχι όταν την έχει ακούσει το πλατώ). -
Ο χρήστης G60 έγραψε:
[list:x1b2y2os]Ακομα και στην πολη αν οδηγει καποιος, μπορει να φτασει το αστρονομικο νουμερο των 200.000km.Eξαρταται καθαρα απ τον τροπο χρησης.[/list:u:x1b2y2os]Citroen Berlingo, 1.4lt, 75 PS από τα πρώτα που κυκλοφόρησαν.
Άλλαξα δίσκο στα 223 000 km με οδήγημα κάργα εντός Αθήνας. -
καλησπερα σας! εγινε μελος σε αυτο το φορουμ ψαχνοντασ στο ιντερνετ για πληροφοριεσ σχετικα με τον συμπλεκτη και πιθανες βλαβες...
θα ηθελα να σας παραθεσω την δικη μου εμπειρια και να μου πειτε τι να κανω...
αρχηκα ειμαι νεος οδηγος... 18 χρονων
οδηγαω ενα οπελ κορσα (το τελευταιο μοντελο) 1200 κιβικα με (35,800κμ) τα εχει κανει ο πατερας μου τα προηγουμενα χιλιομετρα πολυ σωστη οδηγηση.το αυτοκινητο μας ζοριζετε μπορω να πω καθε φορα που παρκαρουμε στη πυλωτη εγω και ο πατερας μου πατιναρουμε πολυ το αμαξι γιατι ειναι στενο και ανηφορικο περασμα....
αυτη τη φορα ομως ειχα παει για καφε και η8ελα να παρκαρω σε ανηφορα... το μοναδικο μερος...και ετσι το επιχειρισα... με συμπλεκτι και πολλες στροφεσ αργα ομως προσ τα πισω... (με οπισ8εν) ξαφνηκα... αρχιζει και μυριζει εκεινη η καμμενη μυροδια... σαν λαδια... εμενα σαν συμπλεκτις μου φανηκε...
το αφησα ξεμυρισε μετα απο μια ωρα που εφυγα στη πορεια ηταν ολα ενταξει... οπως πριν... λετε να παθε τιποτα σοβαρο? να παω συνεργειο? αντιπροσοπεια? τι λετε να κανω... πιστευω ολοι μας εχουμε κανει τετοιες βλακιες ετσι κ γω αυτη τη φορα και χρειαζομαι την βοη8εια σασ...
-
Μην ανησυχείς, όλοι οι δίσκοι έτσι μυρίζουν όταν ζεσταθούν πολύ. Ανάβει το υλικό του και μυρίζει, όπως μυρίζει και το καμένο φαί στο φούρνο
Αν αυτό γίνεται συχνά (να συμπλεκτάρεις τόσο που να μυρίσει ο δίσκος δλδ) λιώνει πάρα πολύ γρήγορα. Για μια φορά που αναγκάστηκες να τον παιδέψεις δεν χάλασε και ο κόσμος -
κατατρομαξα ρε συ φιλε γιατι και δεν ξερω πολλα απο αμαξια και ειμαι νεος οδηγος και ειπα μην χαλασα τιποτα...
-
Μπα χλωμό για μια φορά να έπαθε τπτ.
Τι να πουν κι αυτοί που μένουν Γαλάτσι με τις τρελές ανηφοροκατηφόρες και παρκάρουν καθημερινά με κλίση που κοιτάζει προς το κέντρο της γης Περνάς από την περιοχή και μυρίζει καμένος συμπλέκτης τριγύρω -
Μπα δεν επαθε τιποτα.
Να προσπαθεις να κανεις το συμπλεκταρισμα σε χαμηλες στροφες δλδ οχι πανω απο 3000 στροφες.
Καλα αυτο θα το μαθεις με το περασμα του καιρου μαθαινοντας το αμαξι.
Και γω το ιδιο προβλημα ειχα με το νεο μου αμαξι μεχρι να το συνηθησω και παρκαριζα με 3500 στροφες με πολυ μυρωδια, μεχρι που το συνηθησα και τα κανω ολα σχεδον ρελαντι.... -
να στε καλα παιδια ευχαριστω πολυ... καμια συμβουλη για συντηριση η τιποτα που πρεπει να προσεξω ιδιαιτερα υπαρχει... (μενω στη καβαλα... με ατελιωτες ανηφορες και κατηφορες και χαλια δρομους.)
-
Καλησπέρα σε όλους.
Έκανα σήμερα δυο πειράματα.
Ειμαι σταματημένος με το Fiat Punto Sporting `00 μου.
Κουμπώνω 4η.
Δίνω πολλές στροφές (3κ-4κ)
Αφήνω πολύ σιγά σιγά σιγά σιγά το συμπλέκτη..
Το αυτοκίνητο ξεκίνησε.Δεύτερο πείραμα.
Κουμπώνω 4η απο στάση.
Δίνω στροφές, και αφήνω πιο γρήγορα το συμπλέκτη.
Το αυτοκίνητο έσβησε.Μπορούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα για την κατάσταση του Δίσκου/Πλατώ/Ρουλεμάν;
Στο συγκεκριμένο Punto αλλάχθηκε ο δίσκος στα 18.000km (!!!) από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του.
Αλλάχθηκε απο εμένα (βασικά έσπασε και με άφησε στο δρόμο, αφού το τελευταίο τριήμερο σφύριζε αδιάκοπα..) στα 85.000km.
Kαι τώρα είμαι στα 95.000km, δηλαδή ο δίσκος με έχει ταξιδέψει 10.000km.Τα χιλιόμετρα φυσικά είναι πολύ λίγα για να μιλάω για δίσκο, απλώς η Fiat με έχει κάνει αγχωμένο οδηγό, ο οποίος πρίν τα μεγάλα ταξίδια (Χαλκίδα - Πατρα ας πούμε) κάνει το σταυρό του να μην μείνει σε καμμιά εθνική.
Τώρα θα μου πείτε τι οδηγός είμαι..
Χμ... ούτε χαλαρά πράγματα, ούτε τέζα.
Μια μέση κατάσταση..
Τα χιλιόμετρα που κάνω είναι αστικά, με δυο υπεραστικα δρομολόγια 300km κάθε 20 μέρες περίπου.Ευχαριστώ.
-
H δοκιμη που ανεφερες γινεται με τραβηγμενο τερμα χειροφρενο. Βαζεις 5η και αφηνοντας συμπλεκτη πατας λιγο γκαζι και παρακολουθεις το στροφομετρο. Αν οι στροφες πεφτουν οσο αφηνεις το πενταλ εκει που 'πιανει' και στη συνεχεια σβησει ο κινητηρας, παει να πει οτι ο συμπλεκτης σου ειναι οκ, εαν δεν ριχνει τις στροφες σημαινει οτι πατιναρει και ειναι στα τελευταια του. Φυσικα η μεθοδος αναφερεται σε τελειωμενους συμπλεκτες που τους καταλαβαινεις και σε αποτομες ανηφορες. Μετα απο 10000 κμ παντως ειναι πολυ χλωμο να φθαρει ενας συμπλεκτης που χρησιμοποιειται λογικα.(εκτος κι αν ειναι ειδικη περιπτωση ελλατωματικου, βλ sx4) Αλλα σε καταλαβαινω, οποιος καει στο χυλο που λενε φυσαει και το γιαουρτι ...
Οσο για το σφυριγμα, ηταν τελειωμενο το ρουλεμαν γι' αυτο σ' αφησε, να μην τον πατας στα φαναρια, συνηθισε να βαζεις ταχυτητα μολις αναβει το πρασινο. -
Ο χρήστης ClassicCars έγραψε:
Έκανα σήμερα δυο πειράματα....
.......................................
Μπορούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα για την κατάσταση του Δίσκου/Πλατώ/Ρουλεμάν;
Aν συνεχισεις τετοιου ειδους πειραματα, σιγουρα θα χρειαστει αλλαγη νωριτερα
Στο συγκεκριμένο Punto αλλάχθηκε ο δίσκος στα 18.000km (!!!) από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του.
Αλλάχθηκε απο εμένα (βασικά έσπασε και με άφησε στο δρόμο, αφού το τελευταίο τριήμερο σφύριζε αδιάκοπα..) στα 85.000km.Στα συγκεκριμενα Punto, ο δισκος δυσκολα πατιναρει.
Αρχικα σε προειδοποιει με το σφυριγμα που ανεφερες και μετα διαπιστωνεις δυσκολια στην επιλογη ταχυτητας.Ποσο βεβαιο ειναι οτι ο προηγουμενος ιδιοκτητης αλλαξε τον δισκο στα 18000.
-
Το πρωτο πειραμα που εκανες πρεπει να τον αναψες τον δισκο. Ποτε σιγα σιγα.
Γνωμη μου οτι δεν χρειαζονται τετοια πειραματα. Το πατιναρισμα το καταλαβαινεις αμεσως στα ξεκινηματα και στις γρηγορες αλλαγες ταχυτητων ειδικα 1η 2α 3η γεματες. Δλδ αφηνεις αμεσως τον συμπλεκτη και βλεπεις οτι δεν.....φευγει.
-
Ax... θλιβερή ιστορία ο δίσκος/πλατώ...
Είμαι στο κέντρο της Πάτρας, με πρωτοφανές μποτιλιάρισμα (μέχρι και στα πεζοδρόμια είμασταν ικανοί να ανέβουμε) παρασκευή βράδυ κι εγώ να μένω από δίσκο/πλατώ στην μέση της αυτοκινητο-θάλασσας..
-
Ο χρήστης Unleaded έγραψε:
Ax... θλιβερή ιστορία ο δίσκος/πλατώ...Είμαι στο κέντρο της Πάτρας, με πρωτοφανές μποτιλιάρισμα (μέχρι και στα πεζοδρόμια είμασταν ικανοί να ανέβουμε) παρασκευή βράδυ κι εγώ να μένω από δίσκο/πλατώ στην μέση της αυτοκινητο-θάλασσας..
Από δίσκο δε μένεις έτσι στα ξαφνικά, σε προειδοποιεί αρκετά πρίν, εννοώ από φυσιολογική φθορά του υλικού τριβής, μένεις όμως από κομμένο συρματόσχοινο, από σπασμένη τρόμπα, ή από ξαφνικό σπάσιμο του ρουλεμάν. Εσύ τι έπαθες ?
-
Καλησπερα και απο μενα. Το πενταλ του αυτοκινητου μου εχω παρατηρησει μετα απο 2-3 ταξιδια στο χωριο και σε κινηση με χωματοδρομο εχω παρατηρησει οτι εχει πεσει και οτι πιανει απο πολυ χαμηλα. Ετυχε να ξεκινησω σε ανηφορα χωματοδρομος γεματο πορτ παγκαζ και επιβατες και για να μπορεσω να ξεκινησω αναγκαστικα πατιναρα συνεχεια μιας και δεν μου εκοψε να παω πισω ωστε να ξεκινησω απο το ισιωμα Το περασμενο Σαββατο κολλησα την ωρα που πηγα να ξεπαρκαρω* οποτε αναγκαστικα ξανα πατιναρα και ειδα οτι η διαδρομη του πενταλ εχει μικρυνει πολυ. Νομιζω πως εχω υδραυλικο συμπλεκτη.
*Σημειωση: Εβρεχε καταρακτωδως.Το αμαξι εχει 82000χλμ. -
Από δίσκο δε μένεις έτσι στα ξαφνικά, σε προειδοποιεί αρκετά πρίν, εννοώ από φυσιολογική φθορά του υλικού τριβής, μένεις όμως από κομμένο συρματόσχοινο, από σπασμένη τρόμπα, ή από ξαφνικό σπάσιμο του ρουλεμάν. Εσύ τι έπαθες ?
Ναι, έτσι είναι.
Τις τελευταίες ημέρες, όταν πατούσα συμπλέκτη σφύριζε.. άρα ρουλεμάν.
Αλλα τότε δεν είχα εμπειρία από δίσκο και δεν έδωσα μεγάλη σημασία.Οταν με πήγαν συνεργείο, μου είπε ο μηχανικός ότι ο δίσκος ΕΣΠΑΣΕ..
Περί Συμπλέκτη/Δίσκων/Πλατώ