-
Ο χρήστης TGD έγραψε:
Εγώ πάντως πρόλαβα τάξεις των 48 ατόμων και το 30 δεν μου φαίνεται πολύ. Στο πανεπιστήμιο που τα ακροατήρια ξεπερνούν εύκολα τους 100 δεν υπάρχει πρόβλημα;... μην τους δίνεις ιδέες ( 100σταρα αίθουσα με 15χρονους να 'διδάσκονται' μαθηματα γενικής παιδειας )
Βασικά πρόκειται για μεγάλο πισωγύρισμα και μάλλον θα δούμε και χειρότερα.
- 00
http://esos.gr/index.php?option=com_con ... temid=1079
-
Για να σοβαρευτούμε λίγο. Έχει κανείς την εντύπωση οτι θα περάσει πανεπιστήμιο χωρίς φροντιστήριο και με μόνα εφόδια την παρακολούθηση μαθημάτων στο δημόσιο σχολείο ; Ούτε με 20 μαθητές ανά τάξη δεν σώζεται η κατάσταση.
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Για να σοβαρευτούμε λίγο. Έχει κανείς την εντύπωση οτι θα περάσει πανεπιστήμιο χωρίς φροντιστήριο και με μόνα εφόδια την παρακολούθηση μαθημάτων στο δημόσιο σχολείο ; Ούτε με 20 μαθητές ανά τάξη δεν σώζεται η κατάσταση.Κι όμως σε σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης όπου το ποσοστό παλιννοστούντων και παιδιών μεταναστών μαθητών είναι πολύ υψηλό με μόνη στήριξη την ΠΔΣ (ενισχυτική διδασκαλία) το ποσοστό επιτυχίας στα ΑΕΙ-ΤΕΙ είναι μεγαλύτερο από τα σχολεία της ανατολικής Θεσσαλονίκης και πολύ μεγαλύτερο των ιδιωτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης.
Τα περί σοβαρότητας δεν με αφορούν, γιατί απλώς, ότι λέω είναι η προσωπική μου γνώμη μετά από είκοσι δύο χρόνια διαδρομής σαν μάχιμος (μέσα στην τάξη)εκπαιδευτικός, από εκεί και ύστερα είναι δικαίωμα, ο οποιοσδήποτε να εκφέρει την γνώμη του που είναι πάντα σεβαστή.
-
Ο χρήστης 106S16 έγραψε:
Για να σοβαρευτούμε λίγο. Έχει κανείς την εντύπωση οτι θα περάσει πανεπιστήμιο χωρίς φροντιστήριο και με μόνα εφόδια την παρακολούθηση μαθημάτων στο δημόσιο σχολείο ; Ούτε με 20 μαθητές ανά τάξη δεν σώζεται η κατάσταση.
Τα περί σοβαρότητας δεν με αφορούν, γιατί απλώς, ότι λέω είναι η προσωπική μου γνώμη μετά από είκοσι δύο χρόνια διαδρομής σαν μάχιμος (μέσα στην τάξη)εκπαιδευτικός, από εκεί και ύστερα είναι δικαίωμα, ο οποιοσδήποτε να εκφέρει την γνώμη του που είναι πάντα σεβαστή.
+1 ...
Εγώ νοιώθω πολύ σοβαρός όταν ζητώ καλύτερες συνθήκες για να κάνω την δουλεία μου ( που είναι να μορφώσω γυμνασιόπαιδα και λυκειόπαιδα )
Δεν ξερω εάν με 20 μαθητές σώζεται η κατάσταση αλλά σίγουρα βελτιώνεται απείρως.
Με ένα δε απολυτήριο Λυκείου στην Β τάξη να δεις πως αλλάζουν τα κόζια με το φροντιστηριο ...
υγ ... για να γνωριζόμαστε καλύτερα ειμαι 2 χρόνια σε δημόσιο σχολείο , μετά από 12 χρόνια σε φροντιστηριο ( από τα οποία τα 6 τελευταία στο δικό μου φροντιστηριο )
-
Σωστά, είχα ξεχάσει οτι τα τελευταία χρόνια περνάει το 80%.
-
Καταλαβαινω οτι οι προλαλλησαντες ειναι ατομα με αυξημενο αισθημα ευθυνης και θελουν να πιανει τοπο η προσπαθεια τους.... αυτο ειναι πολυ καλο και αισιοδοξο μυνημα για την κοινωνια μας..... ομως πιστευω οτι ολα ξεκινανε απο την οικογενεια των παιδιων... αν τα κανουν να σεβονται την προσπαθεια των καθηγητων τους και πολλα να ειναι στην ταξη ο καθηγητης πιο δυσκολα σιγουρα, απο το να ειναι λιγα, θα καταφερει να κανει την δουλεια του και θα ειναι περηφανος για αυτην... Υπηρχαν εποχες με 50+ και οι αποφοιτοι ειναι ενας και ενας στην κοινωνια μας... Βλεπε 2ο γυμνασιο Αθηνων, 8ο γυμνασιο κ.α. Εγω σε ιδιωτικο, και ειμασταν 33 -35 τοτε... ειχαμε και τον νυν Αρχιεπισκοπο καθηγητη τοτε στα φιλολογικα... Ομως τους καθηγητες που σκιζοντουσαν τοτε ολοι μας τους ευγνωμονουμε τωρα και ας καναμε πλακες τοτε...
-
Ο χρήστης 224.v έγραψε:
Καταλαβαινω οτι οι προλαλλησαντες ειναι ατομα με αυξημενο αισθημα ευθυνης και θελουν να πιανει τοπο η προσπαθεια τους.... αυτο ειναι πολυ καλο και αισιοδοξο μυνημα για την κοινωνια μας..... ομως πιστευω οτι ολα ξεκινανε απο την οικογενεια των παιδιων... αν τα κανουν να σεβονται την προσπαθεια των καθηγητων τους και πολλα να ειναι στην ταξη ο καθηγητης πιο δυσκολα σιγουρα, απο το να ειναι λιγα, θα καταφερει να κανει την δουλεια του και θα ειναι περηφανος για αυτην... Υπηρχαν εποχες με 50+ και οι αποφοιτοι ειναι ενας και ενας στην κοινωνια μας... Βλεπε 2ο γυμνασιο Αθηνων, 8ο γυμνασιο κ.α. Εγω σε ιδιωτικο, και ειμασταν 33 -35 τοτε... ειχαμε και τον νυν Αρχιεπισκοπο καθηγητη τοτε στα φιλολογικα... Ομως τους καθηγητες που σκιζοντουσαν τοτε ολοι μας τους ευγνωμονουμε τωρα και ας καναμε πλακες τοτε...Συμφωνώ απόλυτα, το πρόβλημα στα δημόσια σχολεία ξεκίνησε την δεκαετία του 80 με την κακός εννοούμενη ελευθερία και δημοκρατία που δόθηκε απλόχερα και χωρίς όρους από την Πολιτεία στις φοιτητικές παρατάξεις ακόμη και στα 15μελή να αλωνίζουν και να χειραγωγούν καθηγητές φοιτητές και μαθητές , να διορίζουν πρυτάνεις να αποπέμπουν και να προπηλακίζουν καθηγητές να οδηγούν σε ατέρμονες καταλήψεις και πάρτι με αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση του δημόσιου σχολείου και του εκπαιδευτικού που το στηρίζει, μεγάλες και οι ευθηνές της των ΔΕΠ-ΟΛΜΕ-ΔΟΕ που σύρθηκαν από πράσινους, γαλάζιους, κόκκινους, ροζ επαγγελματίες συνδικαλιστές που δεν έχουν μπει σε τάξη από τον διορισμό τους σε αφωνία και απραξία, τα παραπάνω φυσικά και δεν αφοράνε αγώνες που έδωσε σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα ενάντια σε νόμους ή προσπάθειες νόμων, τύπου αποφασίζω και διατάζω, όπως του Κοντογιαννόπουλου, Αρσένη και Γιαννάκου.
-
Λυσε μου την απορια λοιπον γιατι αυτη η συσσωμη εκπαιδευτικη κοινοτητα δεν αντεδρασε και εκει που επρεπε... οπως λες?
Μονοπλευρη αντιδραση??? ολα οσα πρωτειναν αυτοι που αναφερεις ηταν για τα σκουπιδια??? ενω οταν γινοντουσαν αυτα που λες σε σχολεια και πανεπιστημια ολοι αυτοι αποντες????
κριμα... παντως χαθηκαν πολλα χρονια μεχρι τωρα και ποιος ξερει μεχρι ποτε?? η αλλαγη νοοτροποιας ειναι δυσκολη και θελει χρονο..... -
Οι περισσοτεροι καθηγητες στο σχολειο μου ειναι σε κατασταση εκτακτου αναγκης...
Ας ξεκινησουμε...
Θα αρχισω πρωτα απο τον διευθυντη του σχολειου μου ο οποιος παιζει μεγαλο ρολο σε πολλα πραγματα στο σχολειο...ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΤΑΤΟΣ.Μου εδωσε εμενα 2ημερη αποβολη επειδη κατι θυμηθηκε πριν απο κανα 3-4 μηνες πριν και δεν ηταν σε μαθημα ΑΛΛΑ στη καταληψη...
Μετα...Καθηγητης Φυσικης γενικης/κατευθυνσης : Εχω τον ιδιο.Δε παιζει να υπαρχει ποιο βαρετος καθηγητης σε ολο τον κοσμο...Τον βλεπεις ερχεται απο το γραφειο μεχρι την ταξη καθημερινα με το ιδιο αργο βημα το τσιγαρο στο χερι και ενα ποτηρακι νερο το οποιο ψιλοχυνεται καθως ερχεται....Καλα απο μαθημα σκιζει...Μιλαει αργα εχει και τσιγαροφωνη πολυ χοντρη ομως και μιλαει χαμηλοφωνα...Πρεπει να ειναι ο μονος ανθρωπος που κανει μαγικα στο ρολοϊ και δε περναει καθολου ευκολα αυτη η γ@μημενη η ωρα.....
Καθηγητης Μαθηματικων γενικης/κατευθυνσης : Στη κοσμαρα του.Παραδωση μαθηματος οπου ειναι ΒΑΣΙΚΟΤΑΤΑ κεφαλαια μεσα σε 10 λεπτα και προσπαθει να σπασει πλακα με τον οποιονδηποτε βαζοντας τρικλοποδιες κανοντας πλακα με τα αλανια απο το τμημα η να σχολιαζει τους μαθητες...Επισης δινει χωρις λογο αποβολες απλα ετσι επειδη του κ@υλωνει δινει.....
Καθηγητρια Εκθεσης/Νεοελληνικων κειμενων : Μεγαλη πριξ@ρχιδο....Αμα δεν εχεις ορεξη να κανεις μαθημα και πλαγιαζεις το κεφαλι σου βαριεστημενα στο θρανιο θα σε λεει επιτηδες μεχρι να σταματησεις να το κανεις αυτο το πραγμα...Μας ειχε βαλει να γραψουμε εκθεση μετα τη τριημερη εκδρομη που ειχαμε παει 3 μερες ολοι χωρις υπνο και την ειχαμε 2 πρωτες ωρες.Πηγα μονο εγω επειδη εχω απουσιες και κανονικα εκει εκθεση ριξε περιληψεις.Εγω ουτε καν καταλαβα τι εγραψα και της το εδωσα.Επισης εχει παρει αυτον τον ψωνισμενο αερα επειδη ειναι και η υποδιευθυντρια...
Ο υπευθυνος της ταξης μας η αλλιως ο καθηγητης που μας διδασκει Πολιτικη και δικαιο(?) δεν τον θυμαμαι ακριβως επειδη ποτε δεν φερνω βιβλιο... Στον κοσμο του βλεπεις παραδιδει μονος του και ολοι τον γραφουν μεχρι που τον λυπομαστε και προσεχουμε.
Η καθηγητρια των Αγγλικων ποιο κομπλεξικη γυναικα δεν υπαρχει.Σου βαζει λογια ξερω γω και χωρις λογο θελει να σου την πει χωρις να εχεις πει κατι για αυτην.
Η θρησκευτικου στον χαβα της ιδια κατασταση με τον καθηγητη που διδασκει πολιτικη και δικαιο..
Γυμναστικου : εγω προσωπικα κανω γυμναστικη και καλοπερναω.Οσοι δεν κανουν τα ακουνε αγρια...
Χημικος/Βιολογος... Ο μονος νορμαλ πιστευω αλλα καποιες στιγμες σε τρομαζει καθως μιλαει ηρεμα και ωραια και αμα γινεται σουσουρο στη ταξη αμολαει μια αγριοφωναρα που χεζεσαι απανω σου. Εχει και focus...
Αυτα με λιγα λογια μπαχαλο....
-
Ο χρήστης GiwrgosFocus έγραψε:
.Αμα δεν εχεις ορεξη να κανεις μαθημα και πλαγιαζεις το κεφαλι σου βαριεστημενα στο θρανιο θα σε λεει επιτηδες μεχρι να σταματησεις να το κανεις αυτο το πραγμα..Χαλαρά αιτία για αποβολή, αν νυστάζεις να κάθεσαι σπίτι σου. Τους άλλους τους έχω πετύχει κι εγώ.
-
Ο χρήστης 224.v έγραψε:
Λυσε μου την απορια λοιπον γιατι αυτη η συσσωμη εκπαιδευτικη κοινοτητα δεν αντεδρασε και εκει που επρεπε... οπως λες?
Μονοπλευρη αντιδραση??? ολα οσα πρωτειναν αυτοι που αναφερεις ηταν για τα σκουπιδια??? ενω οταν γινοντουσαν αυτα που λες σε σχολεια και πανεπιστημια ολοι αυτοι αποντες????
κριμα... παντως χαθηκαν πολλα χρονια μεχρι τωρα και ποιος ξερει μεχρι ποτε?? η αλλαγη νοοτροποιας ειναι δυσκολη και θελει χρονο.....Αρκετά άρθρα από τους νόμους ειδικά της Γιαννάκου ήταν προς την σωστή κατεύθυνση, δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τον νόμο Αρσένη ο δε νόμος Κοντογαννόπουλου που στοίχισε και την ζωή του Τεμπονέρα ήταν εκτός τόπου και χρόνου (εκεί έδειξε τις δυνατότητες του ο Σουφλιάς όταν σε ρόλο πυροσβέστη κατάφερε να βρει τις ισορροπίες).
Το 75-85 επιχειρήθηκε μια μεγάλη αλλαγή-στροφή στην φιλοσοφία του εκπαιδευτικού μας συστήματος με την υιοθέτηση της δημοτικής και τον εκδημοκρατισμό του όλου συστήματος με νέα προγράμματα, συγγράμματα κα (νόμος Παπαθεμελή), κάπου εκεί χάθηκε το μέτρο και τα όρια (σύνηθες φαινόμενο στην Ελλάδα) μέχρι που φτάνει η ελευθερία η συνδιαχείριση και συνδιοίκηση των πανεπιστημίων από τις φοιτητικές παρατάξεις άρα από τα πολιτικά κόμματα, μαριονέτες των οποίων ήταν και οι διοικήσεις των ΔΕΠ-ΟΛΜΕ- ΔΟΕ και μέγα λάθος η κομματικοποίηση και απαξίωση του λυκείου, έτσι άρχισε η αποδόμηση του λυκείου η άνθηση της παραπαιδείας το ξεφύτρωμα των κολεγίων.
Όταν στην δεκαετία του ΄00 καταλάβανε τις διαστάσεις του προβλήματος κανένας δεν έπαιρνε το ρίσκο, λόγο πολιτικού κόστους, παρότι άρχισαν να ακούγονται και φωνές λογικής μέσα από ΟΛΜΕ-ΔΟΕ-ΔΕΠ, ότι επιχειρήθηκε να γίνει από τη Πολιτεία έγινε στο ποδάρι και χωρίς εκτενή έρευνα και διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως με λάθος τακτική (Γιαννάκου).
Η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών εργάζεται φιλότιμα παρά την απουσία επιμόρφωσης, είναι υπέρ της σωστής και δίκαιης αξιολόγησή των. -
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
.Αμα δεν εχεις ορεξη να κανεις μαθημα και πλαγιαζεις το κεφαλι σου βαριεστημενα στο θρανιο θα σε λεει επιτηδες μεχρι να σταματησεις να το κανεις αυτο το πραγμα..
Χαλαρά αιτία για αποβολή, αν νυστάζεις να κάθεσαι σπίτι σου. Τους άλλους τους έχω πετύχει κι εγώ.
Αν δεν μου βαζουν απουσιες χαζος ειμαι να κατσω???
-
Ωραίο θεματάκι ξεθάψατε...
Ας αναφέρω και εγω λοιπόν ορισμένες πληροφορίες που έχω, αλλά και κάποιες διαπιστώσεις:-
Ναι, τα 30αρια τμήματα είναι γεγονός. Στα δημοτικά σχολεία εφαρμόζεται ήδη. Πρόβλημα παρουσιάστηκε σε σχολεία που είχαν τη δυνατότητα, μέσα από μικρότερα τμήματα, να κατανείμουν τους μαθητές σε πιο ομοιογενείς ομάδες, από πλευράς ικανοτήτων ή χαρακτήρα, στα οποία, μετά τις συγχωνεύσεις, επανήλθε η ανομοιογένεια που αναγκαστικά χαρακτηρίζει -και επιβαρύνει- τα μεγαλύτερα τμήματα.
-
Νέες επιμορφώσεις φέρνουν μαζί τους οι αλλαγές που συνεπάγεται το υποχρεωτικό ολοήμερο σχολείο (από το 2011), οι 'νεες τεχνολογίες' (θα πήξουμε στους διαδραστικούς πίνακες) και τα -ξανά-μανά νέα εκπαιδευτικά εγχειρίδια. Οι επιμορφώσεις αυτές θα γίνονται το καλοκαίρι, ωστε να μειωθεί επιτέλους οι χρόνος καθισιού αυτών των ρεμπεσκέδων. Και μια που ανέφερα τα ολοήμερα: όσα από αυτά λειτούργησαν, ακολούθησαν την γνωστή ελληνική διαδικασία, μέσα από την οποία βάφουμε αυγά με πορδές. Διότι το ολοήμερο σχολείο προϋποθέτει. μεταξύ άλλων, και τη δυνατότητα εστίασης των μαθητών: τραπεζαρία, παρασκευή φαγητού, διανομή και τα γνωστα εστιατοριακά. Και ποιος τα κάνει αυτά? Σε κάποιες περιπτώσεις έχει αναλάβει ο 'κυλικειάρχης'. Αλλιώς, ποδίτσα και σκούφο στη δασκάλα, αφού δεν είναι σπίτι να ασχολείται με τα οικοκυρικά, ας ζεστάνει τα φαγητά, να σερβίρει, μπας και πάρει κανένα tip επιτέλους.
-
Η εκπαιδευτική διαδικασία σε Α΄ και Β΄βάθμια εκπαίδευση διαφέρει στη μέθοδο, τους σκοπούς και τους στόχους από την τριτοβάθμια. Για το λόγο αυτό δε μπορεί να συγκριθεί το πανεπιστημιακό αμφιθέατρο με το σχολική τάξη. (δεν αναφέρομαι σε εργαστηριακά ή κλινικά τμήματα).
-
Εχουμε περάσει από τη φάση 'θα σε πάω στο δάσκαλο να σου δείξει' στη φάση 'θα πάω στο δάσκαλο να του δείξω'. Και είναι κρίμα, μια γενιά 'μορφωμένων' πλέον ανθρώπων, που δε βρωμάνε τα χνώτα τους από την πείνα, ούτε τους κυνηγάνε να υπογράψουν πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, να συμπεριφέρεται με τέτοια εγκληματική αυταρέσκεια και βλαχογκλαμουριά. Ακούω προχτές στην παιδική χαρά, νέο γονιό να νουθετεί το τρίχρονο κοριτσάκι του: 'αν άλλη φορά σε πειράξει άλλο παιδί, εσύ να ορμήσεις να το σπρώξεις' -είναι φαίνεται νωρίς να του μάθει το χειρισμό του ΑΚ47, ή εστω μιας 'πεταλούδας'. Άλλη 'σπουδαγμένη' μητέρα στέλνει το παιδί της στο σχολείο με ραβασάκια στα οποία υποδεικνύει στη δασκάλα πως να διδάξει το τάδε κεφάλαιο της αριθμητικής.
4.Οι ρεμπεσκέδες εκπαιδευτικοί -και δε διαφωνώ, υπάρχουν πολλοί από δαύτους- αποτελούν το μόνιμο αντικείμενο κριτικής, όχι μόνο των δεκαεξάχρονων που η καλύτερη τους επίδοση είναι η συμμετοχή σε ένα φόρουμ ή στο φασεμποοκ, αλλά και των 'αξιων', νέων, μορφωμένων, αποκατεστημένων γονιών τους, αυτών ναι, που με αναγκάζουν μέρα παρά μέρα να μαζεύω τα σκουπίδια τους από το δρόμο του σπιτιού μου, αυτά που έχουν πετάξει από το φρεσκοπλυμένο Σουβλάκι τους. Αντίθετα, οι εκπαιδευτικοί που φαίνεται ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους, αναφέρονται ως 'φωτεινές εξαιρέσεις': ε, τότε είμαι πολύ τυχερός, αφού το 80% των εκπαιδευτικών που γνωρίζω ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία....
-
Οι διευθυντές των σχολείων αποτελούν συνήθως τον αδύναμο κρίκο της αλυσίδας. Σε πολύ μεγάλο ποσοστό στερούνται βασικών προσόντων/ικανοτήτων διοίκησης και διαχείρισης του σχολικού δυναμικού, ενώ παράλληλα κουβαλάνε πάνω τους διάφορα κόμπλεξ και πολιτικο-κομματικά βαρίδια.
-
Αλλά η αλυσίδα έχει και άλλο αδύναμο κρίκο -λέγε με 'Συλλογο Γονεων-Κηδεμόνων' (γιου νοου, PTA... ). Εδώ έχουμε το ανακάτεμα περιπτώσεων όπως η Νο.4, με άλλα όμορφα και ωραία. Γνωστή (μα πολυ γνωστή) μου, της οποίας η μοναδική ενασχόληση, εδώ και μια δεκαπενταετία που τη γνωρίζω, ήταν οι κούρες αδυνατίσματος και οι faux Louis Vuitton, βρήκε πλέον νόημα στη ζωή της: εξελέγη στο Δ.Σ. του 'Συλλόγου' και πλέον αράζει καθημερινά στο κυλικείο του σχολείου, έχοντας πλέον λόγο στα εκπαιδευτικά τεκταινόμενα.
7........και κατά ένα περίεργο τρόπο, όλα, μά όλα αυτά τα κρούσματα εντοπίζονται μόνο στα δημόσια σχολεία. Τσ, τσ, τσ...... ο Βούθουλας......
- Τέλος, μια δημοσιευμένη άποψη εκπαιδευτικού που παρουσιάζει ενδιαφέρον: link
-
-
Ο χρήστης dirtoulios έγραψε:
- Εχουμε περάσει από τη φάση 'θα σε πάω στο δάσκαλο να σου δείξει' στη φάση 'θα πάω στο δάσκαλο να του δείξω'.
Όχι, αλλά εφόσον ο γονέας είναι σε θέση να κρίνει, πρέπει να το κάνει και είναι προς όφελος και του εκπαιδευτικού να ακούσει τις παρατηρήσεις του.
-
Ο χρήστης Pai Mei έγραψε:
- Εχουμε περάσει από τη φάση 'θα σε πάω στο δάσκαλο να σου δείξει' στη φάση 'θα πάω στο δάσκαλο να του δείξω'.
Όχι, αλλά εφόσον ο γονέας είναι σε θέση να κρίνει, πρέπει να το κάνει και είναι προς όφελος και του εκπαιδευτικού να ακούσει τις παρατηρήσεις του.
Συμφωνώ και επαυξάνω, με τη προϋπόθεση όμως ότι ο γονιός έχει την (προ)διάθεση για εποκοιδομητική κριτική και συνεργασία. Η διαπίστωσή μου εστιαζόταν στο ύφος των λεγομένων του γονέα, που δυστυχώς είναι συνήθως της μορφής 'ξέρω εγώ, δεν ξέρεις εσύ' ή 'ποιος είσαι εσύ ρε που τολμάς και κάνεις παρατηρήσεις' και άλλα τέτοια όμορφα.
Αυτό μου θύμισε ένα άλλο περιστατικό: φίλη μου δασκάλα έκανε παρατήρηση σε παιδάκι Δ' τάξης δημοτικού να μην πετάει σκουπίδια στο πάτωμα -και να τα μαζέψει. Την επόμενη μέρα, το παιδί απάντησε στη δασκάλα ότι 'δεν μαζεύει τα χαρτιά που πετάει, διότι το μάζεμα των σκουπιδιών είναι δουλειά της καθαρίστριας'
-
Ο χρήστης Pai Mei έγραψε:
Διαφωνώ και δεν επαυξάνω καθόλου
Δες την υπογραφή μου : Faut pas parler aux cons, ça les instruit.
Στο 99% των περιπτώσεων θα 'εμπλακείς' σε διάλογο με κάποιον ηλίθιο. Κατά συνέπεια χάϊδεμα στο χοντρό του το κεφάλι με χαμόγελο, φιλικό χτύπημα στην πλάτη και αποχώρηση ευχόμενος 'καλή συνέχεια'
Αν θες κάτι να 'διορθώσεις' στρέψου στο παιδί και άσε τον τύπο στην έδρα να τραγουδάει και να 'κάνει τη δουλειά του', δεν θα βγει άκρη όσο και να σπαταλάς σάλιο... -
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Διαφωνώ και δεν επαυξάνω καθόλου
Δες την υπογραφή μου : Faut pas parler aux cons, ça les instruit.
Στο 99% των περιπτώσεων θα 'εμπλακείς' σε διάλογο με κάποιον ηλίθιο. Κατά συνέπεια χάϊδεμα στο χοντρό του το κεφάλι με χαμόγελο, φιλικό χτύπημα στην πλάτη και αποχώρηση ευχόμενος 'καλή συνέχεια'
Αν θες κάτι να 'διορθώσεις' στρέψου στο παιδί και άσε τον τύπο στην έδρα να τραγουδάει και να 'κάνει τη δουλειά του', δεν θα βγει άκρη όσο και να σπαταλάς σάλιο...Κοίτα που θα συμφωνήσουμε διαφωνόντας..
Μόνο που αγαπητέ μου νομικέ, στη δεύτερη σου πρόταση έκανες μια αντιμετάθεση των υποκειμένων, όπως αυτά είχαν δοθεί παραπάνω: αν το αντιλαμβάνομαι σωστά (που δεν είναι και σίγουρο, εδώ που τα λέμε ), αναφέρεσαι τώρα σε blockhead δάσκαλο, με το γονιό να είναι σε θέση (και να θέλει) να 'διορθώσει' τα κακώς κείμενα του τέκνου του, κάτι το οποίο όλο και σπανιότερα συμβαίνει...
(Υπάρχει βέβαια και η εξής άποψη: δεν μπορεί, όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι άτεκνοι? Μπα, πελιδνό το βλέπω. Αραγε λοιπόν, όταν αποβάλλουν την ιδιότητα του εκπαιδευτικού και φορούν το μανδύα του γονιού, ποια συμπεριφορά έχουν απέναντι στα παιδιά τους -και ακόμα περισσότερο, απέναντι στους δασκάλους των παιδιών τους? )
-
Το αν ο γονιός είναι σε θέση να 'διορθώσει' ή αν 'ξέρει' ή όχι είναι δικό του πρόβλημα και ΚΥΡΙΩΣ του άτυχου παιδιού του...Άλλωστε όλοι θα σου πουν ότι αυτοί ξέρουν, κατέχουν, γνωρίζουν...Δεν με ενδιαφέρει εμένα αυτό, ο καθένας όσο του κόβει...Αυτό που είπα είναι ότι δεν πρέπει να κάτσεις να ασχοληθείς να διορθώσεις τον εκπαιδευτικό, από τη στιγμή που θεωρείς ότι είσαι σε θέση να το κάνεις. Το τί ακριβώς συμβαίνει κάθε φορά, ποιος δηλ. ξέρει και ποιος όχι είναι πρόβλημα των εμπλεκομένων μερών με μεγάλο 'χαμένο' πάντα το πιτσιρίκι.
Εγώ εξέφρασα απλά ένα μεγάλο ΟΧΙ στο διάλογο μεταξύ γονιού και εκπαιδευτικού...
Αν ο γονιός ξέρει και ο δάσκαλος είναι ηλίθιος το αποτέλεσμα θα είναι 0 όπως και στην αντίστροφη περίπτωση πάλι ίδιο θα είναι αν δεν είναι και αρνητικό, αλλά σίγουρα και στις 2 περιπτώσεις θα δημιουργηθούν σχέσεις έντασης προφανώς δυσάρεστες για το παιδί το οποίο βρίσκεται στη μέση...
Στην περίπτωση που και οι δύο είναι γαμώ τα άτομα δεν χρειάζεται διάλογος, αν θέλουν μπορούν να αρχίσουν να κάνουν παρέα -
Ο koutsan τα λέει αυτά επειδή αδιαφορεί για το...αποτέλεσμά τους: το παιδί!
Αν και θα συμφωνήσω, πως δεν νομίζω ν' αλλάξουν πολλά πράγματα αν ο γονιός μπει σε διάλογο με τον δάσκαλο, εν τούτοις δεν μπορώ να απορρίψω εντελώς την διαδικασία...Είναι που σκέφτομαι πως μπορεί να γίνω κι εγώ κάποια στιγμή πατέρας, οπότε αν πχ κάνει ο δάσκαλος παρατήρηση συνέχεια στο παιδί μου για να κάνει πχ προσευχή, θα πρέπει να εξηγήσω και στο παιδί και στο δάσκαλο κάποια πράγματα, με φιλική διάθεση πάντα (εκτός αν πέσουμε σε στραβόξυλο, οπότε πρέπει να παρέμβουν άλλοι...).
Σίγουρα πάντως δεν θα έφτανα να τσακωθώ ή να του κάνω υποδείξεις πάνω στην δουλειά του, εκτός αν υπερβαίνει τα εσκαμμένα...
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Διαφωνώ και δεν επαυξάνω καθόλουΔες την υπογραφή μου : Faut pas parler aux cons, ça les instruit.
Στο 99% των περιπτώσεων θα 'εμπλακείς' σε διάλογο με κάποιον ηλίθιο. Κατά συνέπεια χάϊδεμα στο χοντρό του το κεφάλι με χαμόγελο, φιλικό χτύπημα στην πλάτη και αποχώρηση ευχόμενος 'καλή συνέχεια'Αν σε ενδιαφέρει το παιδί, πρέπει να ελέγχεις τις επιρροές που δέχεται, μέχρι την ενηλικίωση. Οπωσδήποτε ο απόλυτος έλεγχος είναι και ανέφικτος και ίσως ανεπιθύμητος, όμως όπου μπορείς να παρακολουθείς και να επεμβαίνεις πρέπει να το κάνεις, νομίζω.
Καθηγητές στα σχολεία