-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
θα αγχωνόμουν αν το αμάξι μου έκαιγε λάδι στα πρώτα του χιλιόμετραΤότε καίει αρκετά, είναι φυσιολογικό. Ένα γρήγορο στρώσιμο με κανονική οδήγηση (ή και πιο σκληρή) αλλά χωρίς σκίσιμο είναι το καλύτερο για να μειωθεί σχεδόν αμέσως η κατανάλωση λαδιού.
-
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Επειδή αναφέρθηκε η Citroen στα παλιά βιβλιαράκια αναφερόταν ρητά αλλαγή στα 1000-1500 χλμ που ήταν και ο πρώτος έλεγχος. Πλεόν ο έλεγχος 1000 χλμ δεν περιλαμβάνει αλλαγή καθώς αυτό δεν κρίνεται απαραίτητο από το εργοστάσιο και είναι απλά οπτικός. Αν χρειαστεί συμπήρωμα , συμπληρώνεται λάδι που μπαίνει στα service. Κατά τα άλλα η πρώτη αλλαγή για την Citroen και μόνο γι αυτήν είναι στα 10Κ χιλιόμετρα ή τον ένα χρόνο.Όταν λες παλιά mirage πόσο παλιά είναι; Στο ρωτάω για να ξέρω πότε περίπου άλλαξαν τα πράγματα στις πρώτες αλλαγές λαδιών. Για το συμπλήρωμα αυτό είναι κάτι που η αντιπροσωπεία μπορεί να το πει με σιγουριά σχετικά με το τι θα κάνεις. Υπάρχει όμως στη Fiat που πήγαινα με έναν φίλο που δεν ξέρω αν ισχύει σε άλλες εταιρίες. Του έβαζαν ένα λάδι που έγραφε από έξω Fiat. Η χρέωσή του ήταν για τον τύπο του λαδιού (δε θυμάμαι τι λάδι του έβαζαν) στο λίτρο τσιμπημένη. Και λέω τώρα. Αποκλείεται αυτό το λάδι 'Fiat' να είναι ας πούμε της Aral που το παίρνει η Fiat και στο πουλάει με 'καπέλο';
-
Το παλιά είναι παλιά ούτε εγώ ξέρω πότε άλλαξε η προδιαγραφή. Π.χ. στο δικό μου που είναι 8ετίας γράφει αλλαγή στα 1000-1500 στα καινούργια (π.χ C4 ) αναφέρει δικαιολογημένη κατανάλωση λαδιού κατά το στρώσιμο και πρώτη αλλαγή στα 10Κ χλμ. Τώρα για τα λάδια Fiat λογικά ήταν Selenia με λογότυπο Fiat.
-
Με μπερδεψατε
Τελικα κανω κακο ή καλο αν τα αλλαξω στα 4500 με 5000χλμ τα λαδια?
-
Ο χρήστης yannisLP έγραψε:
Με μπερδεψατεΤελικα κανω κακο ή καλο αν τα αλλαξω στα 4500 με 5000χλμ τα λαδια?
γι' αυτό σε τέτοια θέματα να μην διαβάζεις κανέναν και να μην ακούς κανέναν, παρά να διαβάζεις το βιβλιαράκι
-
Δεκτον Ικαρ, απλα με εχουν ζαλισει οι δικοι μου να αλλαξω λαδια ΤΩΡΑ λεει... ενω το βιβλιαρακι λεει στο 1ο σερβις!!!
-
Εγώ θα άκουγα το βιβλιαράκι και όχι τους δικούς μου.Μάλλον ο κατασκευαστής είναι πιο έμπειρος...
-
Άκου το βιβλιαράκι, αφού έχει σαφή οδηγία. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η αλλαγή δεν βλάπτει, αλλά αφού το λέει ο κατασκευαστής πάω πάσο. Όπως λένε και οι κομπιουτεράδες (και κανείς δεν το ακολουθεί), RTFM!
-
I have read the FM before asking
Το θεμα ειναι οτι τα βιβλιαρακια γραφουν και μαμακιες ωρες ωρες (οπως πχ για το στρωσιμο μεχρι 3500σαλ κτλ).
Το Φιατ δεν γραφει ουτε για το στρωσιμο ουτε για καμια πρωτη αλλαγη λαδιων.
Απλα ακουσα απο 1-2 μηχανικους και 1-2 κατοχους τα περι πρωτης αλλαγης
-
Αν σκοπεύεις να κρατήσεις το αυτοκίνητο για πάνω απο 150-200 χιλιάδες χιλιόμετρα τότε δέν βλάπτει να κάνεις πιό συχνές αλλαγές. Ειδάλως ακολουθείς το βιβλίο του κατασκευαστή και δεν θα χάσεις.
-
Ο χρήστης lkar έγραψε:
Με μπερδεψατε
γι' αυτό σε τέτοια θέματα να μην διαβάζεις κανέναν και να μην ακούς κανέναν, παρά να διαβάζεις το βιβλιαράκι
Σίγουρα ο κατασκευαστής έχει τη σωστή οδηγία αλλά ο κατασκευαστής δεν αναφέρει την ωφέλιμη ζωή του αυτοκινήτου αν συντηρηθεί όπως συνιστά.
Νομίζω ότι οι κατασκευαστές δεν δίνουν πάνω από 150-200.000 χλμ ωφέλιμη ζωή κινητήρα, έχει κάποιος στοιχεία;
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Με μπερδεψατε
Σίγουρα ο κατασκευαστής έχει τη σωστή οδηγία αλλά ο κατασκευαστής δεν αναφέρει την ωφέλιμη ζωή του αυτοκινήτου αν συντηρηθεί όπως συνιστά.
Νομίζω ότι οι κατασκευαστές δεν δίνουν πάνω από 150-200.000 χλμ ωφέλιμη ζωή κινητήρα, έχει κάποιος στοιχεία;
Σαν τι στοιχεία; Κανένα βιβλίο κατασκευαστή που να λέει 'αγαπητέ αγοραστή να ξέρεις οτί στην καλύτερη περίπτωση το μοτέρ σου θα αντέξει μέχρι 200.000χλμ'; Πως το λες οτι οι κατασκευαστές δε δίνουν ωφέλιμη ζωή πάνω από 200.000 χιλιόμετρα; Το έχεις δει πουθενά να το γράφουν; Μετά τι γίνεται; Πάει το μοτέρ; Φρακάρει; Επισκευή και πέταμα που λένε; Στο Golf II είχα 350.000 χλμ και δεν έκαψε ούτε φλάντζα κεφαλής. Ένα σασμάν στα 300.000 χλμ άλλαξα και μια υδραυλική κρεμαργιέρα στα 120.000χλμ. Αν δεν μου το στούκαρε μια κοπέλα δεν ξέρω πόσα ακόμα θα είχε κάνει. Και αν είναι diesel που τα diesel έχουν ακόμη πιο μεγάλη χιλιομετρική διάρκεια ζωής τότε τα 200.000 χιλιόμετρα δεν είναι τίποτα. 500.000 χιλιόμετρα μπορούν να φτάσουν αν τα συντηρείς τα diesel καλά, για να μη σου πω και παραπάνω (εμπειρία από ταξί έχω).
-
Thinner motor oils such as 5W-20 or even 0W-20 are becoming more popular these days and are even specified by some OEM's (FORD & HONDA) on new 2001 cars.
Although these oils are promoted as 'energy conserving' they generally trade a gain of less than 0.1 MPG in Corporate Average Fuel Economy (CAFE) for shorter useful engine life.
FORD which has previously designed cars to have 10 year or 150,000 miles life has reduced the mileage life expectation to 'beyond 100,000 miles' on vehicles that are operated on SAE 5W-20 Motor Oil.
HONDA only claims 'useful life' as 7-years or 70,000 miles in EPA certifications for their CIVIC which uses SAE 5W-20 Motor Oil, while the previous model that utilized SAE 5W-30 Motor Oil was certified for 10 year or 100,000 mile durability.
Since both HONDA and FORD Warranty their NEW cars for ONLY 3-years or 36,000-miles the reduction in engine life expectancy is not a factor.
By contrast Mercedes-Benz recommends use of ONLY Synthetic Motor Oil that is at least SAE 5W-40! This is a recent increase in recommended viscosity from SAE 5W-30. Apparently customer research indicated that engine longevity is more important to typical MB customer than fuel economy.Αυτά (για την ωφέλιμη ζωή του κινητήρα) τα γράφει η synlube αλλά δεν ξέρω αν κάποιος κατασκευαστής τα αναφέρει.
http://www.synlube.com/viscosit.htm -
Αν και δεν διαφωνώ με παραπάνω...
Είχα στείλει την σελίδα της SynLube στον καθηγητή Kevin του AMSOIL University (σεβαστός μου διαδικτυακός δάσκαλος) και μου απάντησε:
*Miltos,
I've looked at the SynLube web page and I'm astounded that how he can take things out of context and turn them around for his benefit. It's obvious that his site is mixed up and even his presentation (sound bite) sounds like a circus. It would be a waste of time to try and educate this guy because he is so mixed up.
KD*
Δεν είναι ότι η Synlube λέει ψέμματα (αν και κάπου αναφέρει καναδυό πολύ ύποπτα) αλλά κυρίως ότι δεν λέει ολόκληρες τις αλήθειες, αναφέροντας μόνο αυτές που δικαιολογούν την πρότασή της για το απόλυτο λιπαντικό SynLube Lube-4-Life 5W50 και 0W40. Προσέξτε ότι καί τα δύο έχουν πολύ ανοιχτό ιξώδες. Δηλαδή, δεν αναφέρει πουθενά ότι τα κλειστά ιξώδη σε ίδιες ποιότητες υπερέχουν των ανοιχτών σε αντοχή.
-
Και σε μένα φαίνονται ύποπτα μερικά πράγματα γιατί είναι πολύ απόλυτα χωρίς να εξετάζει όλες τις πλευρές του θέματος. Το έβαλα γιατί αναφέρει τη ζωή των κινητήρων αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι σωστό. Η αμερικάνικη ΕΡΑ αναφέρει ότι η ωφέλιμη ζωή κινητήρα είναι μέχρι το σημείο που αυτός εκπέμπει περισσότερους από το κανονικό ρύπους (χωρίς να αναλύει τους λόγους για τους ρύπους). Αν δεν συμφέρει να επισκευάσεις το αυτοκίνητο ώστε οι ρύποι να είναι κανονικοί έχει φτάσει το όριο της ζωής του (μπορεί να καίει λάδια ή άλλο).
Αυτά τα όρια ζωής των κινητήρων που αναφέρει η σελίδα της synlube μπορούμε να τα επιβεβαιώσουμε; Αν (η μικρή ζωή) οφείλεται σε αραιές αλλαγές λαδιών τότε αν τα αλλάζεις πιο συχνά και βάζεις καλύτερα λάδια η ζωή του κινητήρα αυξάνεται.
-
Περισσότερα για την ωφέλιμη ζωή των κινητήρων:
Το ότι ανακοινώνουν οι κατασκευαστές μείωση στη ζωή των κινητήρων είναι σίγουρο. Επίσης δεν θέλουν να έχουν μεγάλη ζωή - όχι για να αγοράζεις καινούριο αλλά γιατί πρέπει να εγγυηθούν επίπεδα ρύπων για όλη την ωφέλιμη ζωή του κινητήρα (το απαιτεί η αμερικάνικη ΕΡΑ και άλλοι). Αν ο κινητήρας έχει πολύ μεγάλη ζωή, ο κατασκευαστής θα πληρώνει πολλά σε αντικατάσταση (λόγω εγγύησης) διαφόρων εξαρτημάτων ώστε το αυτοκίνητο να μην εκπέμπει ρύπους πάνω από το όριο (ορισμένα εξαρτήματα έχουν εγγύηση για όλη την ωφέλιμη ζωή του κινητήρα γιατί επηρεάζουν τους εκπεμπόμενους ρύπους).
Οι κατασκευαστές πρέπει να βρούνε σοβαρούς (ή σοβαροφανείς) λόγους για να γίνει πιστευτό ότι οι κινητήρες τους έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής. Έτσι βάζουν πολύ πολύ λεπτά λάδια, αλλαγές κάθε 30.000χλμ. κλπ. στη προσπάθειά τους να μειώσουν τη ζωή των κινητήρων ή να εμφανίσουν λόγους για τους οποίους μειώθηκε.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Περισσότερα για την ωφέλιμη ζωή των κινητήρων:Το ότι ανακοινώνουν οι κατασκευαστές μείωση στη ζωή των κινητήρων είναι σίγουρο. Επίσης δεν θέλουν να έχουν μεγάλη ζωή - όχι για να αγοράζεις καινούριο αλλά γιατί πρέπει να εγγυηθούν επίπεδα ρύπων για όλη την ωφέλιμη ζωή του κινητήρα (το απαιτεί η αμερικάνικη ΕΡΑ και άλλοι). Αν ο κινητήρας έχει πολύ μεγάλη ζωή, ο κατασκευαστής θα πληρώνει πολλά σε αντικατάσταση (λόγω εγγύησης) διαφόρων εξαρτημάτων ώστε το αυτοκίνητο να μην εκπέμπει ρύπους πάνω από το όριο (ορισμένα εξαρτήματα έχουν εγγύηση για όλη την ωφέλιμη ζωή του κινητήρα γιατί επηρεάζουν τους εκπεμπόμενους ρύπους).
Οι κατασκευαστές πρέπει να βρούνε σοβαρούς (ή σοβαροφανείς) λόγους για να γίνει πιστευτό ότι οι κινητήρες τους έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής. Έτσι βάζουν πολύ πολύ λεπτά λάδια, αλλαγές κάθε 30.000χλμ. κλπ. στη προσπάθειά τους να μειώσουν τη ζωή των κινητήρων ή να εμφανίσουν λόγους για τους οποίους μειώθηκε.
Επειδη ακουγεται ενδιαφερον, καποια πηγη ισως;
Αλλαγη Λαδιων (Εργοστασιακων) Γκ.Πουντο??