-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
...Η Εκκλησία άλλαξε την ιστορία υπερ της , προσπαθώντας να αποδείξει πως είχε κάποιο ρόλο στην επανάσταση. Δεν είχε...Ναι, σωστά.
Οι από τους Τούρκους δολοφονημένοι Μητροπολίτες και Ιερείς ήταν, απλά, προβοκάτορες. Κανένας δεν σκοτώθηκε, έκαναν ότι τους σκότωναν και μετά τους έστελναν με νέες ταυτότητες αλλού! Ο Αθανάσιος Διάκος μετονομάστηκε σε Μεχμέτ Διάκογλου.
Απόδειξη επίσης και η μεγάλη αγάπη και υποστήριξη της Τουρκίας ακόμα σήμερα στο Πατριαρχείο και ό,τι έχει σχέση με την Ελληνορθόδοξη εκκλησία.Ρε, γινόμαστε γραφικοί. Ήρεμα, γιατί πάμε καρφί για NoFidelity...
-
Η αλήθεια είναι πως εστιάζουμε πολύ στα της εκκλησίας, αφήνοντας κατά μέρος το ιδεολογικό/ δογματικό μέρος της θρησκείας. Δεν τολμώ να αναφέρω την λέξη θείο βέβαια, μιας και οτιδήποτε αποτελεί ανθρώπινο κατασκεύασμα δε μπορεί να λάβει τέτοιο χαρακτηρισμό.
Άπειρες συζητήσεις με άτομα που ορίζουν την ζωή τους και την καθημερινότητα τους βάσει του χριστιανικού δόγματος, καταλήγουν στο ότι η πίστη εκπορεύεται από την αίσθηση πως ο κόσμος δε μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς, και κατά συνέπεια κάτι άλλο υπάρχει.
Κάπως έτσι σκέφτηκαν κάποιοι πριν 2000 χρόνια (λιγότερα δηλαδή, αλλά τέλος πάντων) και δημιούργησαν αυτό το πνευματικό κατασκεύασμα.
Μπορεί να αποδείχθηκε χρήσιμο, μπορεί ως φιλοσοφία να έφερε κάτι το θετικό στις συνειδήσεις των ανθρώπων, αλλά το να πιστεύει κανείς πως το μυστήριο του κόσμου εξηγείται στα 'ιερά' βιβλία...
Τα πάντα, τόσο μέσα στην Ιστορικότητα τους όσο και στην ίδια την ρητορική τους, 'φωνάζουν' το ότι απηχούν ανθρώπινες και μόνο σκέψεις. Και φυσικά, πολιτική.
Είναι κρίμα να βλέπεις ανθρώπους να ευαγγελίζονται πως ο θεός παρακολουθεί την ανθρωπότητα, πως τους βοηθά (έλεος- οι άλλοι λιώνουν και σε εμάς ήρθε η χάρη του θεού, τι πιο εγωιστικό αλήθεια;), πως ορίζει την πορεία μας, και φυσικά πως συνιστά ελεύθερη επιλογή το δίλημμα 'ακολουθείς τον Λόγο, σώζεσαι, ειδάλλως...'.
Εν έτει 2006, άνθρωποι φέρνουν στην κουβέντα Χριστούς και ιστορίες- πρόσωπα που αν υπήρξαν έπαψαν να έχουν την παραμικρή επαφή με αυτόν τον κόσμο (!), εδώ και 2000 χρόνια! Κάποιοι, έχουν πολύ ζωηρή φαντασία.
Βέβαια, άλλοι βλέπουν UFO και ιστορίες, αλλά το τι μπορεί να κάνει ένας πληγωμένος ψυχικός μηχανισμός (ή η υπερέκκριση ντοπαμίνης) στην φαντασία του ανθρώπου είναι άλλο πράγμα!
Αν κάποιοι δεν θέλουν να 'ξυπνήσουν', δικαίωμα τους. Ποιος μπορεί να απαγορεύσει σε κάποιον να άρχεται; Η προσφορά όμως του Διαφωτισμού ήταν ο Ορθός Λόγος και η κριτική αντιμετώπιση των πραγμάτων. Ιδίως βάσει της δεύτερης, αν δε ζει κανείς στον κόσμο της γκοφρέτας, υποθέτω πως θα έπρεπε να γελά όταν ακούει πως ο θεός είναι δίπλα στον άνθρωπο και τον ευλογεί, και λοιπές γελοιότητες.
Από κει και πέρα, η 'πίστη σε μια ανώτερη δύναμη', είναι κάτι το οποίο χωρά μεγάλη συζήτηση, αλλά και πάλι είναι αδύνατον να τεκμηριωθεί η μία ή η άλλη θέση...!
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
...Η Εκκλησία άλλαξε την ιστορία υπερ της , προσπαθώντας να αποδείξει πως είχε κάποιο ρόλο στην επανάσταση. Δεν είχε...
Ναι, σωστά.
Οι από τους Τούρκους δολοφονημένοι Μητροπολίτες και Ιερείς ήταν, απλά, προβοκάτορες. Κανένας δεν σκοτώθηκε, έκαναν ότι τους σκότωναν και μετά τους έστελναν με νέες ταυτότητες αλλού! Ο Αθανάσιος Διάκος μετονομάστηκε σε Μεχμέτ Διάκογλου.
Απόδειξη επίσης και η μεγάλη αγάπη και υποστήριξη της Τουρκίας ακόμα σήμερα στο Πατριαρχείο και ό,τι έχει σχέση με την Ελληνορθόδοξη εκκλησία.Ρε, γινόμαστε γραφικοί. Ήρεμα, γιατί πάμε καρφί για NoFidelity...
ΟΚ, εγώ είμαι NoFidelity κι εσύ...Ililios...
Κατά τ' αλλα, γιατί να δολοφονήσουν οι Τούρκοι τους Μητροπολίτες; Αφού αυτοί τους μάζευαν την δεκάτη! Για ililious τους έχεις; Κατά την επανάσταση σκοτώθηκαν τόσοι και τόσοι... Ακόμη και ο Λόρδος Βύρων που ήταν μεγάλη προσωπικότητα... Γιατί να μην σκοτωθούν και κάποιοι κληρικοί; Αυτό σημαίνει πως η Εκκλησία είχε....ενεργό ανάμειξη στην επανάσταση; Αχαχουχα!
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Από το γεγονός αυτό πηγάζει η αίσθηση των Ελλήνων που διαρκεί ακόμα ότι Έλληνας είναι ο χριστιανός.Μάνο, έχεις δίκιο. Και σε περιόδους εθνικής κρίσης, οι λαοί πρέπει να αναζητούν χαρακτηριστικά που τους ενώνουν και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η πίστη έκανε καλό στον αγώνα. Αλλά πλέον, 200 περίπου χρόνια μετά, νομίζω ότι η Ελλάδα και φυσικά ο Έλληνας, όπως κάθε πολίτης αυτού του κόσμου, μπορεί να σταθεί και χωρίς να έχει ανάγκη από προσδιορισμούς τέτοιου τύπου. Το αν είμαι Έλληνας, Γερμανός ή Γάλλος ή και Τούρκος ακόμα, δεν εξαρτάται απ' το αν πιστεύω στον Αλαάχ, στο Βούδα ή στο Θεό. Ομοίως, το αν είμαι Χριστιανός, Μωαμεθανός ή Προτεστάντης, δεν θα έπρεπε να έχει σχέση με το πού γεννήθηκα και σε ποιο δημοτολόγιο είναι τα χαρτιά μου. Σωστά;
Το να θεωρείσαι 'μη Έλληνας' επειδή δεν πιστεύεις στο Θεό, το να σε κοιτάνε στραβά όταν δεν ακολουθείς την 'ομάδα' για προσκύνημα στο μοναστήρι που επισκευθήκατε (ως κτίρια παρεμπιπτόντως και ως ιστορική κληρονομιά είναι ανεκτίμητα), κατά τη γνώμη μου είναι απαράδεκτα φαινόμενα που θα όφειλαν να εκλείψουν.
Καλά, όχι ότι με καίει στην τελική αν γίνομαι αποδεκτός λόγω θρησκείας, έσκασα, αλλά είναι λίγο γραφικό να σε ρωτάνε με δέος: 'Μα καλά, άαααθεος είσαι;' Ε ναι λοιπόν, και τι έγινε; Τι είναι άραγε μεγαλύτερο σφάλμα; Ο αθεϊσμός ή η αφέλεια; Μεταξύ των δύο, προτιμώ να μην θεωρώ τον εαυτό μου αφελή! Και ως εκ τούτου, από τη στιγμή που διαπίστωσα ότι όλα εκείνα τα οποία είχα μάθει να πιστεύω αποτελούν κατασκευάσματα του ανθρώπου, εγώ που στο παρελθόν και μέσα σ' αυτό το forum είχα στηρίξει σθεναρά θέματα πίστεως, πλέον χαμογελώ με κατανόηση προς όσους ακολουθούν το δόγμα 'πίστευε και μη ερεύνα'!
Αλλά υπερασπίζομαι το δικαίωμά τους να αναζητούν στήριγμα κάπου. Είναι μεγάλο πράγμα το να μπορείς να ελπίζεις ότι θα πάρεις βοήθεια από κάπου, κάτι, που δεν πρόκειται να σε απογοητεύσει ποτέ!*
(*και δεν σε απογοητεύει ποτέ γιατί δεν του καταλογίζεις ευθύνη για κάτι που δεν κάνει, ενώ το ευχαριστείς για κάτι που 'κάνει'... Τελικά οι εμπνευστές αυτών των διδασκαλιών, έχουν κάνει πολύ προσεκτική δουλειά!!!)
-
...Η Εκκλησία άλλαξε την ιστορία υπερ της , προσπαθώντας να αποδείξει πως είχε κάποιο ρόλο στην επανάσταση. Δεν είχε...
Ναι, σωστά.
ΟΚ, εγώ είμαι NoFidelity κι εσύ...Ililios...
Κατά τ' αλλα, γιατί να δολοφονήσουν οι Τούρκοι τους Μητροπολίτες; Αφού αυτοί τους μάζευαν την δεκάτη! Για ililious τους έχεις; Κατά την επανάσταση σκοτώθηκαν τόσοι και τόσοι... Ακόμη και ο Λόρδος Βύρων που ήταν μεγάλη προσωπικότητα... Γιατί να μην σκοτωθούν και κάποιοι κληρικοί; Αυτό σημαίνει πως η Εκκλησία είχε....ενεργό ανάμειξη στην επανάσταση; Αχαχουχα!
Ο απλός κλήρος δεν είχε κανένα κώλυμα για να μη συμμετάσχει στην Επανάσταση. Πολλοί κληρικοί πολέμησαν με την ψυχή τους τον Τούρκο, όπως ο Παπαφλέσσας ή ευλόγησαν την Επανάσταση, όπως ο Παλαιών Πατρών Γερμανός.
Οι ανώτεροι κληρικοί, Δεσποτάδες και Πατριάρχης είχαν μια πολύ δύσκολη θέση, σκεφτείτε το. Σε όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας λειτουργούσαν, εκτός από θρησκευτικοί και ως πολιτικοί ηγέτες των Χριστιανών. Αυτό τους έκανε αντιπροσώπους των 'ραγιάδων' στους Τούρκους. Είχαν καθήκον να συλλέγουν τους φόρους και το σημαντικότερο όλων- κι εδώ είναι το νόημα- να φροντίζουν για την διατήρηση της τάξης και της πειθαρχίας προς το Σουλτάνο των χριστιανικών πληθυσμών. Σε αντάλλαγμα, ο Σουλτάνος παραχώρησε θρησκευτικές ελευθερίες στους Χριστιανούς και βέβαια το δικαίωμα στον Πατριάρχη να συνεχίσει να είναι Πατριάρχης.
Τα παραπάνψ τώρα εξαρτάται πώς θα τα ερμηνεύσει κανείς. Εγώ προσπαθώ να δω θετικά το ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας: διαφύλαξε την ελληνική ταυτότητα (...αλλά και τη Βουλγαρική, Ρουμανική, Σερβική κ.ο.κ), διαφυλάττοντας τη χριστιανική πίστη. Κανείς δεν ξέρει τί μπορεί να γινόταν αν ο Πατριάρχης εκθρονιζόταν μετά την Άλωση της Πόλης. Μπορεί τώρα όλοι να ήμαστε Μουσουλμάνοι και να μιλούσαμε τούρκικα, όπως οι Θράκες ή οι κάτοικοι των παραλίων της Μικράς Ασίας (αμφισβητεί κανείς ότι είναι εξισλαμισμένοι και εκτουρκισμένοι ελληνογενείς;).
Τώρα, ο αφορισμός της Επανάστασης από τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε' ήταν αναγκαίο κακό (βιτρίνα) για να μην την πληρώσουν οι Χριστιανικοί πληθυσμοί που κατοικούσαν στην Πόλη ή τη Μικρά Ασία. Στα μάτια όμως του Σουλτάνου ο Πατριάρχης είχε αποτύχει στην αποστολή του να χαλιναγωγήσει τους Χριστιανούς της Ηπειρωτικής Ελλάδας (σύμφωνα με το τί έγραψα παραπάνω για το ρόλο του ανώτερου κλήρου), ανεξαρτήτως αν αφόρισε την Επανάσταση. Γι' αυτό και αποκεφαλίστηκε.
Εν κατακλείδει, αν κάποιος από εσάς ήταν στο στόμα του λύκου (στην Πόλη) εκείνα τα χρόνια και είχε υπό την μήτρα του τόσους χιλιάδες χριστιανούς θα έκανε τον νταή μόνο και μόνο επειδή ήταν Έλληνας και μάθαινε ότι κάποιοι συμπατριώτες του επαναστάτησαν, με αντίτοιμο να σφαχτούν τόσοι και τόσοι συμπολίτες του Πολίτες;
Τέλος, όσον αφορά το διαχωρισμό εκκλησίας κράτους σήμερα είμαι σύμφωνος, γιατί πλέον οι καταστάσεις έχουν αλλαξει και καλό είναι η εκκλησία να επικεντρωθεί πιά στον πνευματικό της ρόλο, στηρίζοντας την ψυχή του ανθρώπου. -
Πάντως κανείς δεν κάνει θαύματα (του Θεου συμπεριλαμβανομένου...) και προφανώς ούτε και ο κάθε Παϊσιος...κρατα και καμια πισινη... (και δεν αναφερομαι στον Παϊσιο).
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Πάντως κανείς δεν κάνει θαύματα (του Θεου συμπεριλαμβανομένου...) και προφανώς ούτε και ο κάθε Παϊσιος...
κρατα και καμια πισινη... (και δεν αναφερομαι στον Παϊσιο).
Συμφωνώ κι εγώ! Έχω δει κάτι βιντεάκια του Senna... Αλλά είπαμε, δεν μιλάμε για το Θεό τώρα...
-
Δεν νομίζω πως είμαι τόσο εξαιρετική περίπτωση για να γίνει θαύμα για ...χαρη μου, ούτε καν να είμαι αυτήκοος ή αυτόπτης μάρτυρας! Κάποιοι νομίζουν πως αξίζει για την πάρτη τους να ανατραπουν οι φυσικοί νόμοι από τον Θεό ή κάποιον Παϊσιο... Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ πως είναι δυνατόν κάτι τέτοιο!
Αν (λέμε αν...) διαψευστώ, τότε ευχαρίστως να παραδεχτώ το λάθος μου! Ως τότε, κρατάω την άποψή μου. -
Δεν νομίζω πως είμαι τόσο εξαιρετική περίπτωση για να γίνει θαύμα για ...χαρη μου, ούτε καν να είμαι αυτήκοος ή αυτόπτης μάρτυρας! Κάποιοι νομίζουν πως αξίζει για την πάρτη τους να ανατραπουν οι φυσικοί νόμοι από τον Θεό ή κάποιον Παϊσιο... Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ πως είναι δυνατόν κάτι τέτοιο!
Αν (λέμε αν...) διαψευστώ, τότε ευχαρίστως να παραδεχτώ το λάθος μου! Ως τότε, κρατάω την άποψή μου.Ειναι μεγαλη συζητηση αυτη. Κρατα την αποψη σου, απλα κρατα και ανοιχτο μυαλο πανω στο συγκερκριμενο θεμα. Ουτε θαυμα σημαινει απαραιτητα να ανατραπουν οι φυσικοι νομοι. Αλλωστε ποιος ειπε οτι γνωριζουμε ΟΛΟΥΣ τους φυσικους νομους?
-
Εγώ πάντως,βλέπω τίτλο 'περι θρησκείας' και βλέπω διαμαρτυρία εναντια τής εκκλησίας. (σφάλμα που οδηγεί σε αποπροσανατολισμό)
Επίσεις,βλέπω ότι υπάρχει μία τάση αγιοποίησης τών παπάδων.
Δέν κατάλαβα για ποιό λόγο δέν μπορώ να κράξω έναν παπά (τόν οποιονδήποτε) και να κατηγορηθώ ώς...βουδιστής
Οι παπάδες είναι απλοί άνθρωποι όπως εμείς όλοι,που εξασκούνε ένα επάγγελμα.ΔΕΝ είναι εκπρόσωποι του Θεού επί τής γής
αυτό είναι αποτέλεσμα τού αποπροσανατολισμού που φέρνει ο τίτλος (έτσι νομίζω δηλαδη)επίσεις,δέν μπορώ να εννοήσω τό πώς παραλείπετε τό γεγονός τής εμπορευματοποίησης τής πίστης,μιά και ο Κρούς μίλησε για πραμάτεια και εμπόριο
Δεν σας ενοχλεί αυτό; -
Αν δεν ανατραπεί κάποιος νόμος , τότε τι διάβολο θαύμα είναι; Τι είναι θαύμα; Για πες για να δεις και το πόσο...ανοιχτόμυαλος ή όχι είμαι!
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Στην κρίσιμη σκοτεινή περίοδο της τουρκοκρατίας αυτός ήταν ο μοναδικός πραγματικός διαχωρισμός.Η γλώσσα, ο τόπος, τα έθιμα και άλλα χαρακτηριστικά δεν αρκούσαν για να θεωρηθεί κάποιος Έλληνας. Μόνο η θρησκεία έπαιζε διαχωριστικό ρόλο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία - γι' αυτό άλλωστε μόνο οι χριστιανοί (όχι οι ελληνόφωνοι ή οι κατοικούντες πχ στην Τρίπολη ή το Ναύπλιο) πλήρωναν τον κεφαλικό φόρο.
Από το γεγονός αυτό πηγάζει η αίσθηση των Ελλήνων που διαρκεί ακόμα ότι Έλληνας είναι ο χριστιανός.
Χοντροειδεστατο ψεμμα, ανακριβεια, παραπληροφορηση οπως θες πες το αλλα ειναι χιλιομετρα μακρια απο την πραγματικοτητα.
Σερβοι, Μαυροβουνιοι, Ρουμανοι, Βουλγαροι, Γεωργιανοι, Αρμενιοι, Σλαβομακεδονες, Αρβανιτες (προ επαναστασεως), Ασσυριοι και πολλοι ακομα λαοι ηταν χριστιανοι ορθοδοξοι χωρις να ειναι Ελληνες και χωρις να εξελληνιστουν.
Αλβανοι, Βοσνιοι, Τσετσενοι, Κουρδοι, Αραβες, Πομακοι, Τουρκογυφτοι, Αζεροι, Περσες, Κυπριοι, Κρητικοι και πολλοι αλλοι ακομα ηταν μουσουλμανοι χωρις να 'τουρκεψουν'. (τους 2 τελευταιους τους τουρκεψαμε εμεις με το ζορι)
Ολοι αυτοι οι λαοι στα ορια της οθωμανικης αυτοκρατοριας... -
διπλή καταχώρηση
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Στην κρίσιμη σκοτεινή περίοδο της τουρκοκρατίας αυτός ήταν ο μοναδικός πραγματικός διαχωρισμός.
Η γλώσσα, ο τόπος, τα έθιμα και άλλα χαρακτηριστικά δεν αρκούσαν για να θεωρηθεί κάποιος Έλληνας. Μόνο η θρησκεία έπαιζε διαχωριστικό ρόλο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία - γι' αυτό άλλωστε μόνο οι χριστιανοί (όχι οι ελληνόφωνοι ή οι κατοικούντες πχ στην Τρίπολη ή το Ναύπλιο) πλήρωναν τον κεφαλικό φόρο.
Από το γεγονός αυτό πηγάζει η αίσθηση των Ελλήνων που διαρκεί ακόμα ότι Έλληνας είναι ο χριστιανός.
Χοντροειδεστατο ψεμμα, ανακριβεια, παραπληροφορηση οπως θες πες το αλλα ειναι χιλιομετρα μακρια απο την πραγματικοτητα.
Σερβοι, Μαυροβουνιοι, Ρουμανοι, Βουλγαροι, Γεωργιανοι, Αρμενιοι, Σλαβομακεδονες, Αρβανιτες (προ επαναστασεως), Ασσυριοι και πολλοι ακομα λαοι ηταν χριστιανοι ορθοδοξοι χωρις να ειναι Ελληνες και χωρις να εξελληνιστουν.
Αλβανοι, Βοσνιοι, Τσετσενοι, Κουρδοι, Αραβες, Πομακοι, Τουρκογυφτοι, Αζεροι, Περσες, Κυπριοι, Κρητικοι και πολλοι αλλοι ακομα ηταν μουσουλμανοι χωρις να 'τουρκεψουν'. (τους 2 τελευταιους τους τουρκεψαμε εμεις με το ζορι)
Ολοι αυτοι οι λαοι στα ορια της οθωμανικης αυτοκρατοριας...Καθόλου ανακρίβεια κλπ δεν είναι.
Ο Σέρβος που ήταν μουσουλμάνος λογιζόταν ως τουρκογενής κι από τις 2 πλευρές. Ο Έλληνας μουσουλμάνος το ίδιο. Στις επαναστάσεις οι μουσουλμάνοι κάθονταν στ' αυγά τους και πολεμούσαν οι χριστιανοί. Κεφαλικό φόρο πλήρωναν οι χριστιανοί ΜΟΝΟ - αυτός ήταν ένας βασικός λόγος του εκτουρκισμού μεγάλων πληθυσμών που είχαν να επιλέξουν μεταξύ της πείνας και της επιβίωσης.
Μεταξύ τους οι χριστιανοί διαχωρίζονταν βάσει άλλων κριτηρίων (βασικότερο η γλώσσα), αλλά όλοι τους είχαν απέναντί τους τούς Τούρκους-μουσουλμάνους.
Οι μουσουλμάνοι ήταν στο πλευρό των Τούρκων (πχ οι 'Τουρκαλβανοί' είχαν πολλές φορές εξοντώσει χριστιανικούς ελληνικούς πληθυσμούς ως μέλη του τουρκικού στρατού, οι Αρβανίτες χριστιανοί όμως έκαναν το αντίθετο). Στους βαλκανικούς πολέμους πολέμησαν 3-4 χριστιανικά έθνη (Σεβία, Ελλάδα, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία) κατά της Οθ. Αυτοκρατορίας. Οι μουσουλμάνοι κάθονταν κατά κανόνα στ' αυγά τους. Αργότερα οι ανταλλαγές πληθυσμών έγιναν βάσει του θρησκεύματος, όχι βάσει άλλων χαρακτηριστικών και αυτό το αποδέχθηκαν όλες οι πλευρές, Έλληνες και Τούρκοι.
Στην Κρήτη οι μουσουλμάνοι ήταν Τούρκοι ή τουρκεμένοι ή αιγύπτιοι. Τί πάει να πει 'τους τουρκέψαμε'; Αφού έμεναν ανέγγιχτοι από τις εκκαθαρίσεις και τιμωρίες που ακολουθούσαν τις κρητικές επαναστάσεις, στις οποίες βέβαια δεν λάμβαναν ποτέ μέρος. Ποιος τα λέει αυτά που γράφεις; Ξέρω δηλαδή, αλλά θέλω να μου πεις. -
Το τι ηταν οι Κρητικοι μπορεις να το δεις σε ενα απο τα εκατονταδες οδοιπορικα στο Χαμιντιε οπου ζουν και μιλαν ακομη ελληνικα. Ειχαν την ατυχια βεβαια να μην γουσταρουν την αγιαστουρα οποτε εξοριστικαν.
Οπως επισης δε μου λες τι ακριβως εκανε η εκκλησια στη Μακεδονια φερ'ειπειν και χανει η μανα το παιδι και η σκυλα τα κουταβια, Ελληνες, Σλαβομακεδονες, Βλαχοι, Βουλγαροι, Σερβοι, Αρβανιτες ολοι ορθοδοξοι και ολοι διαφορετικοι μεταξυ τους. Γιατι η Ελληνορθοδοξος πιστη δεν τους εκανε ολους Ελληνες να ξεμπερδευουμε;
-
Δεν γούσταραν την αγιαστούρα ή δεν γούσταραν την ελληνικούρα; Και οι πρεσβευτές ξένων κρατών γνωρίζουν καλούτσικα ελληνικά αρκετές φορές, αλλά τα ελληνικά συμφέροντα δεν τα υπερασπίζονται, απεναντίας. Οι Κρητικοί δεν 'εξόρισαν' όπως γράφεις, αλλά δεν θέλησαν να έχουν δίπλα τους εκείνους που προσκύνησαν για λόγους οικονομικούς και για να έχουν πρώτο λόγο απέναντι στα κρατικά οθωμανικά όργανα. Ή είναι λίγο το ότι οι χριστιανοί σφάζονταν επί αιώνες και οι μουσουλμάνοι ήταν μια χαρούλα στον Χάνδακα;
Η 'ελληνορθόδοξος πίστη' δεν στόχευσε, όπως η 'καλή' μουσουλμανική πίστη στον εκχριστιανισμό όλων για να τους θέσει υπό τον έλεγχο ενός ηγέτη. Αντί να πιάσει τους Σλάβους και να τους κάνει Έλληνες χριστιανούς με τη φωτιά και το μαχαίρι, τους έφτιαξε ευαγγέλιο στη γλώσσα τους και τους άφησε ελεύθερους να πιστεύουν όπως γουστάρουν. Οι χριστιανοί πολέμησαν και μεταξύ τους, αλλά ως κοινό εχθρό είχαν τους Τούρκους - πάλι καλά δηλαδή.
Βέβαια η παραμύθα επιβάλλει να μάθουμε ότι οι ορθόδοξοι χριστιανοί ήταν σαν τους δυτικούς που πέρναγαν τους 'αιρετικούς' από λεπίδι, άσε δε τους αλλόθρησκους. Ευτυχώς τα στοιχεία είναι ζωντανά και περπατάνε στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Εγώ πάντως,βλέπω τίτλο 'περι θρησκείας' και βλέπω διαμαρτυρία εναντια τής εκκλησίας. (σφάλμα που οδηγεί σε αποπροσανατολισμό)Ορθόν, τον αλλάζω.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Δεν γούσταραν την αγιαστούρα ή δεν γούσταραν την ελληνικούρα; Και οι πρεσβευτές ξένων κρατών γνωρίζουν καλούτσικα ελληνικά αρκετές φορές, αλλά τα ελληνικά συμφέροντα δεν τα υπερασπίζονται, απεναντίας. Οι Κρητικοί δεν 'εξόρισαν' όπως γράφεις, αλλά δεν θέλησαν να έχουν δίπλα τους εκείνους που προσκύνησαν για λόγους οικονομικούς και για να έχουν πρώτο λόγο απέναντι στα κρατικά οθωμανικά όργανα. Ή είναι λίγο το ότι οι χριστιανοί σφάζονταν επί αιώνες και οι μουσουλμάνοι ήταν μια χαρούλα στον Χάνδακα;Επειδη δε γουσταραν την ελληνικουρα μαθανε στα παιδια τους ελληνικα και αυτα στα δικα τους και αυτα στα δικα τους κοκ. Μιλαμε για βαθυ μισος.
2 ερωτησεις:
Η προελευση της καταληξης -ακης ξερεις ποια ειναι;
Τι ποσοστο του γηγενους πληθυσμου της Κρητης την εχει ξερεις; -
Ναι, ξέρω την προέλευση. Εσύ τη γνωρίζεις;
Γιατί μιλάς για γηγενείς πληθυσμούς, αφού ειδικά στην Κρήτη αυτό είναι ειδικά στις πεδινές περιοχές εκτός πραγματικότητας; Για τους Κρήτες αξίζει κάποιος να ονομάζεται Κρητικός αν διαθέτει ορισμένα χαρακτηριστικά και πολεμάει για τον τόπο. Αυτός που τα κάνει πλακάκια με τους Τούρκους ή οποιουσδήποτε άλλους περαστικούς δεν αξίζει να λέγεται Έλληνας κι ακόμα περισσότερο Κρητικός.
Τί θα πεις τώρα; Ότι οι προσκυνημένοι αλλαξοπιστήσαντες ντόπιοι κακώς δεν θεωρήθηκαν Έλληνες; Και στους Πολίτες που εκδιώχθηκαν από την Πόλη τέθηκε πολύ αργότερα το ίδιο δίλημμα και οι περισσότεροι προτίμησαν την προσφυγιά από το να γίνουν μουσουλμάνοι=Τούρκοι.
Αν αυτά δεν μπορείς ή δεν επιθυμείς να τα κατανοήσεις, είναι δικό σου θέμα. Αλλά δεν θα φορμάρεις την πραγματικότητα έτσι που να χωράει στις αντιλήψεις σου. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Η 'ελληνορθόδοξος πίστη' δεν στόχευσε, όπως η 'καλή' μουσουλμανική πίστη στον εκχριστιανισμό όλων για να τους θέσει υπό τον έλεγχο ενός ηγέτη. Αντί να πιάσει τους Σλάβους και να τους κάνει Έλληνες χριστιανούς με τη φωτιά και το μαχαίρι, τους έφτιαξε ευαγγέλιο στη γλώσσα τους και τους άφησε ελεύθερους να πιστεύουν όπως γουστάρουν. Οι χριστιανοί πολέμησαν και μεταξύ τους, αλλά ως κοινό εχθρό είχαν τους Τούρκους - πάλι καλά δηλαδή.
Βέβαια η παραμύθα επιβάλλει να μάθουμε ότι οι ορθόδοξοι χριστιανοί ήταν σαν τους δυτικούς που πέρναγαν τους 'αιρετικούς' από λεπίδι, άσε δε τους αλλόθρησκους. Ευτυχώς τα στοιχεία είναι ζωντανά και περπατάνε στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.Το ότι στην Βυζαντινή περίοδο είχαν γεμίσει με ρινοτετμημένους (δεν υπάρχαν ρινο-πλαστικές τότε...) εκείνες οι περιοχές σου διαφεύγει... Και μάλλον η...επέμβαση γινόταν με λεπίδι... Το ελπίζω τουλάχιστον! Είναι που ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος πήγαν με τον σταυρό στο χέρι...(εμείς ρε παιδί μου πάντα καλοί άνθρωποι! Δεν καταχτούμε εκπολιτίζουμε! Την αρχή έκανε ο Αλέξανδρος-κατόπιν Μέγας κι από τότε...το έχουμε πάρει σχοινί κορδόνι)!
Θες να μου πεις πως όλοι οι Βαλκάνιοι έγιναν χριστιανοί επειδή το θέλαν; Τώρα αυτό δεν είναι για γέλια; Πού είναι οι αρχαίοι ναοί της Ελλάδας; Εγιναν οικοδομικά υλικά για τους ναούς της νέας θρησκείας! Με το καλό έγινε κάτι τέτοιο; Ή μας σφάξαν πρώτα (τους προγόνους μάλλον, μην υπερβάλλω!).
Κάθε τέτοια αλλαγή γίνεται με τη βία. Από κάθε θρησκεία. Δεν το κάνουν μόνον οι μουσουλμάνοι, αυτό έλειπε! Ο θρησκευτικός φανατισμός αφορά όλους τους φανατικούς σε μια θρησκεία, όλους όσους νομίζουν πως αυτοί και μόνον αυτοί έχουν δίκιο και είναι οι...καλύτεροι!
Επίσης στην περίοδο της Τουρκοκρατίας χριστιανοί ήταν οι Σερβοι όχι Μουσουλμάνοι... Και οι ...αδελφοί Σέρβοι (Χριστόδουλος ...) ήταν αυτοί που σφαζόμασταν στους βαλκανικούς... Ενα μπ*#ρδέλο είναι τα Βαλκάνια και κάποιοι ακόμη βάζουν σύνορα με θρησκείες... Οι Τούρκοι και οι υπόλοιποι κλπ κλπ
Περί εκκλησίας