-
Ο χρήστης sotiris28 έγραψε:
Αν είναι στην ανθρώπινη ψυχή να χρειαζόμαστε οι περισσότεροι να πιστεύουμε κάπου, τότε 1000 φορές καλύτερα μια φυσική θρησκεία σαν την Αρχαία Ελληνική παρά το χριστιανικό κατασκεύασμα.
Αποψη σου,που δεν συμφωνει με τη δική μου.
Κατα τη δική μου γνωμη,όλες οι θρησκείες μπάζουν νερα,και καμια δεν αφηνει ανεπηρρεαστο το ανθρωπινο πνευμα του 'πιστού'
Εαν μαθεις να πιστευεις σε πνευματα (πόσο μαλλον να εξιστορεις και μυθικες μαχες αναμεταξυ αυτων και των θνητων) χωρις να τα αμφισβητεις σαν υπάρξεις,τοτε,στα δικά μου ματια φανταζεις ολόιδιος με τον του οποιουδηποτε δογματος πιστο.Και τι θα πει 'φυσική θρησκεία';Ποιός ονομαζει ως φυσικό κατι που χτιζεται πάνω στο εντελώς αφυσικο;(ουτε μεταφυσικο,ούτε παραφυσικο.ΑΦΥΣΙΚΟ.)
Και τι θα πει '1000 φορες καλύτερο';Εαν φυγει αυτο το ιερατειο των ρασοφόρων κι'έρθει ενα αλλο των χλαμυδοφόρων,τι νομίζεις οτι θα αλλάξει στη ζωη του 'ποίμνιου';Τιποτα δε θα αλλάξει.Θα προσκυνούν αβερτα (και τα ρητα του σκουλώνε ειναι τριχες κατσαρες) και θα κανουν ταματα στο δια και θα φιλάνε το χερι του καθε ποκοπίκου αρχιερέα μιας ακομα μπούρδας.
Και μη γελιέσαι.Το αρχαιο πνευμα το Ελληνικο δε θα το αναστησεις με θρησκειες και κουραφεξαλα.Το αρχαιο πνευμα των ελλήνων βασιλευει στις ερευνες των δυτικών χωρων,και αν θες να το αναδειξεις θα πρεπει να ασχοληθεις με τις θετικές επιστημες και την ερευνα.
Αν δεν μπορεις,θα συνεχισεις να ψελνεις νανουρίσματα του Δία στις πλαγιές του Ολύμπου,και να τρεφεις αυταπάτες ανωτερώτητας,παριστανοντας τον αρχαιο Ελληνα δια της αντιγραφης του τρόπου ζωής του. -
Ανδρέα, ξεχνάς μια σοβαρή διάσταση του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, τις κοινωνικές αξίες που σήμερα έχουν μάλλον ξεχαστεί:
- Σεβασμό στο συνάνθρωπο
- Φιλοξενία
- Θάρρος
- Λογική
- Παρρησία
- Ελεύθερη σκέψη
- Ισηγορία
- Σωματική και ψυχική υγεία
- Σεβασμό στη Φύση
- Ισονομία
-
Βασικα παντα καταλαβαινα την θρησκεια σαν προσωπικη υποθεση
εδω μεσα ομως διαβαζω(τα αποδιδω ελευθερα) 'πρεπει να πιστευουμε...' και 'δεν πρεπει να πιστευουμε' 'και πρεπει να δημιουργουμε' και 'πρεπει να αμφισβητησουμε' και 'πρεπει να καταργησουμε' κτλ
γιατι να πρεπει να απολογουμαι για τη θρηκεια μου αν αυτη δεν συμφωνει με την 'επισημη' ή να χαρακτηριζομαι στενομυαλος κολλημενος κτλ αν υιοθετω την 'επισημη' ?
που ειναι η ελευθερια της επιλογης?χανεται αναμεσα στο ολοι εμεις εχουμε δικιο και στο να αρεσω στους πολλους?
καπου εχει χαθει η μπαλα
-
Φίλε μου ποτέ δεν είπα ότι είμαι Δωδεκαθεϊστής η οτιδήποτε άλλο. Συμφωνώ ότι όλες οι θρησκείες πουλάνε πάνω κάτω τα ίδια πράγματα στους πιστούς, αλλά βρίσκουν να τα πουλάνε γιατί τα θέλει ο κόσμος. Μακάρι να ήταν όλοι υπεράνω θρησκείας και κάθε άλλης δεισιδαιμονίας και να ζούσαμε σε μια κοινωνία που βασίλευε ο ορθολογισμός και η επιστήμη, αλλά ξέρεις πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Οι θρησκείες διαφοροποιούνται ποιοτικά, δεν είναι όλες ίδιες, όπως δεν είναι ίδιοι και οι πολιτισμοί που τις ανέπτυξαν, που κωδικοποίησαν την ηθική τους σε αυτές. Αυτό που είπα είναι ότι εφόσον οι περισσότεροι από εμάς χρειάζονται μια πίστη και μια θρησκεία, με τις τελετές, τα μυστήρια και τους εκπροσώπους της επί της Γης ιδανικά θα ήταν καλύτερα να είχαμε μια φυσική θρησκεία (μια που αναπτύχθηκε στους αιώνες από εμάς και ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μας) παρά μια ξένη κατασκευή που επιβλήθηκε με την βια. -
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Ανδρέα, ξεχνάς μια σοβαρή διάσταση του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, τις κοινωνικές αξίες που σήμερα έχουν μάλλον ξεχαστεί:- Σεβασμό στο συνάνθρωπο
- Φιλοξενία
- Θάρρος
- Λογική
- Παρρησία
- Ελεύθερη σκέψη
- Ισηγορία
- Σωματική και ψυχική υγεία
- Σεβασμό στη Φύση
- Ισονομία
Τι εννοεις 'τα ξεχναω';Επρεπε να ασχοληθω με ολα αυτα σε μια συζητηση για θρησκειες;
Με ποιόν τρόπο τα συνεδεσες;Μηπως τα θεωρεις φυσικα επακολουθα της θρησκειας που ακολουθούσαν οι αρχαιοι Ελληνες; -
Ο χρήστης rastak έγραψε:
Βασικα παντα καταλαβαινα την θρησκεια σαν προσωπικη υποθεσηεδω μεσα ομως διαβαζω(τα αποδιδω ελευθερα) 'πρεπει να πιστευουμε...' και 'δεν πρεπει να πιστευουμε' 'και πρεπει να δημιουργουμε' και 'πρεπει να αμφισβητησουμε' και 'πρεπει να καταργησουμε' κτλ
γιατι να πρεπει να απολογουμαι για τη θρηκεια μου αν αυτη δεν συμφωνει με την 'επισημη' ή να χαρακτηριζομαι στενομυαλος κολλημενος κτλ αν υιοθετω την 'επισημη' ?
που ειναι η ελευθερια της επιλογης?χανεται αναμεσα στο ολοι εμεις εχουμε δικιο και στο να αρεσω στους πολλους?
καπου εχει χαθει η μπαλα
Η θρησκεια μπορει για σενα να αποτελει προσωπικη υπόθεση,για μενα όμως αποτελει μια ευρυτερη κοινωνική υπόθεση.
Να απολογηθεις δε ζητησε κανενας.Γούστο και καπέλο σου να πιστευεις οπου θες.
Αλλα,εαν εχω κι'εγω μια αποψη αρνητική για τις θρησκειες,θα προτιμούσες να με εβλεπες να σωπαινω και να μην την κουβεντιασω μαζι σας; -
Ο χρήστης rastak έγραψε:
Βασικα παντα καταλαβαινα την θρησκεια σαν προσωπικη υποθεσηεδω μεσα ομως διαβαζω(τα αποδιδω ελευθερα) 'πρεπει να πιστευουμε...' και 'δεν πρεπει να πιστευουμε' 'και πρεπει να δημιουργουμε' και 'πρεπει να αμφισβητησουμε' και 'πρεπει να καταργησουμε' κτλ
καπου εχει χαθει η μπαλα
Δεν απολογείται κανεις. Την άποψή τους λένε όλοι. Δεν είναι κακό
-
Ο χρήστης rastak έγραψε:
καπου εχει χαθει η μπαλα
Μάλλον μόνος σου τα δημιούργησες όλα αυτά...
-Δεν σου ζήτησε κανείς να απολογηθείς
-Δεν σου στέρησε κανείς την ελευθερία επιλογής
-Σε ποιούς θες να αρέσεις είναι δική σου υπόθεση
-Το πως θα σε χαρακτηρίσω είναι δική μου υπόθεση όπως και τα κριτήρια που θα χρησιμοποιήσω : μπορεί να είναι το χρώμα της γραβάτας σου, μπορεί να είναι αν έχεις πτυχίο Πανεπιστημίου με άριστα, μπορεί να είναι αν είσαι άθεος ή όχι...Θα κριθείς ΚΑΙ από αυτό που ονομάζεις προσωπική υπόθεση αν τη δημοσιοποιήσεις ως άποψη : δεν θα επιβάλλεις εσύ στους άλλους πως θα σε κρίνουν...Το ίδιο ακριβώς κάνεις άλλωστε κι εσύ (εμμέσως) για όλους αυτούς οι οποίοι λένε - αποδίδοντάς τους ελεύθερα - 'πρέπει να αμφισβητήσουμε' ή 'πρέπει να πιστεύουμε' κλπ κλπ...
Γιατί περιμένεις να μη σε κρίνω για την άποψή σου ? ...Ακατανόητο
-
Ο χρήστης sotiris28 έγραψε:
Φίλε μου ποτέ δεν είπα ότι είμαι Δωδεκαθεϊστής η οτιδήποτε άλλο. Συμφωνώ ότι όλες οι θρησκείες πουλάνε πάνω κάτω τα ίδια πράγματα στους πιστούς, αλλά βρίσκουν να τα πουλάνε γιατί τα θέλει ο κόσμος. Μακάρι να ήταν όλοι υπεράνω θρησκείας και κάθε άλλης δεισιδαιμονίας και να ζούσαμε σε μια κοινωνία που βασίλευε ο ορθολογισμός και η επιστήμη, αλλά ξέρεις πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Οι θρησκείες διαφοροποιούνται ποιοτικά, δεν είναι όλες ίδιες, όπως δεν είναι ίδιοι και οι πολιτισμοί που τις ανέπτυξαν, που κωδικοποίησαν την ηθική τους σε αυτές. Αυτό που είπα είναι ότι εφόσον οι περισσότεροι από εμάς χρειάζονται μια πίστη και μια θρησκεία, με τις τελετές, τα μυστήρια και τους εκπροσώπους της επί της Γης ιδανικά θα ήταν καλύτερα να είχαμε μια φυσική θρησκεία (μια που αναπτύχθηκε στους αιώνες από εμάς και ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μας) παρά μια ξένη κατασκευή που επιβλήθηκε με την βια.Κι'εγω ρε Σωτηρη δεν μιλησε στοχευοντας σε εσενα προσωπικα,αλλα σε όσους πιστευουν οτι μια πιθανη αλλαγη πίστεως απο το ενα δογμα στο άλλο,θα τους φερει ευδαιμονια κ.λ.π
Αυτο το σκεπτικο νομιζω οτι δυσκολα θα το στηριξεις με λογικα επιχειρηματα.
Και εξακολουθω να χαρακτηριζω και το δωδεκαθεισμο ώς κατι μη-φυσικο,όπως και οποιαδηποτε αλλη θρησκεια που στηριζεται στην υπαρξη αυλων πλασματων και φανταχτερων νεραιδων. -
Ξέρεις όμως Ανδρεά, οι σημερινοί δωδεκαθεϊστές λένε ξεκάθαρα ότι οι θεοί και οι ημίθεοί τους είναι συμβολισμοί και τίποτα πέρα από αυτό... Για σύγκρινε με τα 'θαύματα' και τα απίστευτα που μας περιγράφουν η Βίβλος, η Καινή Διαθήκη, το Κοράνι...
Για να μην πω καλύτερα τίποτα για τη θρησκεία Βουντού στην Καραϊβική.
-
Ξέρεις όμως Ανδρεά, οι σημερινοί δωδεκαθεϊστές λένε ξεκάθαρα ότι οι θεοί και οι ημίθεοί τους είναι συμβολισμοί και τίποτα πέρα από αυτό... Για σύγκρινε με τα 'θαύματα' και τα απίστευτα που μας περιγράφουν η Βίβλος, η Καινή Διαθήκη, το Κοράνι...Για να μην πω καλύτερα τίποτα για τη θρησκεία Βουντού στην Καραϊβική.
Ετσι λένε;Και γιατι τους πιστευεις τοσο ευκολα;Με ποια λογική ονομαζουν τους εαυτούς τους ως 'δωδεκαθειστές' εαν δεν πιστευουν στο δωδεκαθεο;
Δηλαδη,αφου αυτοι δεν πιστευουν στο δωδεκαθεο,αλλα ούτε και όλοι οι άλλοι ανθρωποι στον πλανητη πιστευουν σε αυτο,πως τελικα διαχωριζονται απο τους άλλους;Γιατι απλά δεν πάνε μαζι τους;Λογια του αερα Κωνσταντινε.
Και ξαναειπα πώς δεν με ενδιαφερει καμμια συγκριση με οποιαδηποτε αλλη θρησκεια,διοτι δεν ψαχνω να βρω ποια απο αυτες ειναι καλύτερη απο την άλλη.
Και αυτο διοτι τις κατατασω ολες στον κοσμο του ψευδους. -
Ξέρεις όμως Ανδρεά, οι σημερινοί δωδεκαθεϊστές λένε ξεκάθαρα ότι οι θεοί και οι ημίθεοί τους είναι συμβολισμοί και τίποτα πέρα από αυτό... Για σύγκρινε με τα 'θαύματα' και τα απίστευτα που μας περιγράφουν η Βίβλος, η Καινή Διαθήκη, το Κοράνι...Για να μην πω καλύτερα τίποτα για τη θρησκεία Βουντού στην Καραϊβική.
Kαι πρέπει να βάλουν το ηλίθιο-κατ' εμέ (ναι εκφράζω άποψη για την θρησκεία κάποιων)- περιτύλιγμα του 12θεισμού;
-
Δωδεκαθεϊστές τους λέμε εμείς οι απ'έξω. Οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται 'εθνικοί'. Άλλωστε, οι αρχαίοι Έλληνες ήταν πολυθεϊστές, όχι απλά δωδεκαθεϊστές. Υπήρχαν πολυάριθμες θεότητες, πέραν των δώδεκα κύριων θεών και θεαινών. Ο όρος 'δωδεκάθεο' είναι απλά μια βολική λέξη που τη λέμε όλοι μας για να ξεμπερδεύουμε, χωρίς όμως να είναι και η πλέον δόκιμη.
Τώρα, για το ότι οι θρησκείες ανήκουν στον κόσμο του ψεύδους, δεν θα διαφωνήσω. Ανήκει κάθε θρησκεία στα 'ιαματικά ψεύδη', έναν όρο που εισήγαγε ο Πλάτων. Όμως, μήπως εκεί θα πρέπει να κατατάξουμε και την επίσημη ιστορία; Τις υποσχέσεις των κομμάτων; Τις κατευθυνόμενες και πληρωμένες 'επιστημονικές' δημοσιεύσεις που αθωώνουν τα μεταλλαγμένα και την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων και που παλαιότερα (δεκαετία του '50 και του '60 στις ΗΠΑ) μας έλεγαν ότι το τσιγάρο κάνει... καλό στον άνθρωπο; Τη φήμη περί 'γερμανικής αξιοπιστίας';
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Μάλλον μόνος σου τα δημιούργησες όλα αυτά...
-Δεν σου ζήτησε κανείς να απολογηθείς
-Δεν σου στέρησε κανείς την ελευθερία επιλογής
-Σε ποιούς θες να αρέσεις είναι δική σου υπόθεση
-Το πως θα σε χαρακτηρίσω είναι δική μου υπόθεση όπως και τα κριτήρια που θα χρησιμοποιήσω : μπορεί να είναι το χρώμα της γραβάτας σου, μπορεί να είναι αν έχεις πτυχίο Πανεπιστημίου με άριστα, μπορεί να είναι αν είσαι άθεος ή όχι...Θα κριθείς ΚΑΙ από αυτό που ονομάζεις προσωπική υπόθεση αν τη δημοσιοποιήσεις ως άποψη : δεν θα επιβάλλεις εσύ στους άλλους πως θα σε κρίνουν...Το ίδιο ακριβώς κάνεις άλλωστε κι εσύ (εμμέσως) για όλους αυτούς οι οποίοι λένε - αποδίδοντάς τους ελεύθερα - 'πρέπει να αμφισβητήσουμε' ή 'πρέπει να πιστεύουμε' κλπ κλπ...
Γιατί περιμένεις να μη σε κρίνω για την άποψή σου ? ...Ακατανόητο
Το αποκλειω να μπηκα εδω και με ερεθισμα μια συζητηση τριτων να συνειδητοποιησα ενα προβλημα που ηδη ειχα αλλα το αγνουσα.ΟΠως το αποκλειω για τον καθενα.
με τοσα που εχουν γραφτει στις τελευταιες μονο σελιδες ο καθενας ειτε ειναι χριστιανος,δωδεκαθειστης,βουδιστης ειναι λογικο να νιωσει ασχημα και την αναγκη να απολογηθει αν τα παρει πολυ στα σοβαρα.
η ελευθερια επιλογης φυσικα και δεν στερειται αμεσα.Αλλα οταν καλεις τον αλλο να επιχειρηματολογησει για κατι που πιθανον εχει επιλεξει με ορθολογικα κριτηρια,με το ενστικτο,με τρελα με διαισθηση κτλ και επιχειρεις να τα απαξιωσεις στα πλαισια μιας συζητησης ειναι ουσιαστικα σαν να του αφαιρεις το δικαιωμα να επιλεξει θρησκεια ελευθερα.
ο ανθρωπος ειναι κοινωνικο ον και σε φυσιολογικες συνθηκες επιθυμει την αποδοχη & την αναγνωριση.αν θελω να αρεσω στους γονεις μου στους φιλους μου και στη μαρια απεναντι,εχει καλως.Αν θελω ομως να αρεσω σε εναν δολοφονο,εναν παιδοφιλο τκλ τοτε εχουμε ενα προβληματακι.Τοτε ερχομαι σε συγκρουση με την κοινωνια αλλα και με τον εαυτο μου.Ακομα ομως και σε λιγοτερες ακραιες συνθηκες η κοινωνια ειναι ετσι δομημενη που για να αρεσω σε οσουν περισσοτερους γινεται(η αναγκη εδραζεται στα παραπανω ) οδηγουμαι σε συμβιβασμους.Ειδικα στον τομεα της θρησκειας.Σκεφτειτε π.χ μια μουσουλμανα που δεν ειναι δικη της υποθεση αν θα αρεσει σε οποιον θελει λογω της μαντηλας και της συνεπειες που επιγερει αυτη(π.χ σε ενα σχολειο).Η εναν χριστιανο που δεν θελει να εχει προγαμιαιες σχεσεις και απομονωνεται κοινωνικα
φυσικα και οι κρινοντες κρινονται.Η ενσταση ομως αναφορικα με τη θρησκεια εχει να κανει με τη de facto κατηγοριοποιηση που υφισταται στις μερες μας και οδηγει σε επικινδυνες γενικευσεις π.χ χριστιανος-ακροδεξιος-αντιδημοκρατης.Ακραιο αλλα ισχυει
Η κριτικη ειναι κατ αρχην ευπροσδεκτη.Θα την αναλυσω και αν προκειται να με ωφελησει θα την αξιοποιησω.Αν παλι δεν μου προσφερει τπτ θα την αγνοησω και ενδεχομενως να χαρακτηρισω και το ατομο απο το οποιο προερχεται.Ανθρωπινο ειναι
Τελικα σε σχεση με τη θρησκεια μακαρι να μην υπηρχε ενδιαφερον για τη θρησκεια του διπλανου.και δεν εννοω κρυφους ναους ή ταυτοτητες χωρις την αναγραφη του θρησκευματος.Εννοω να δειχνει καποιος την ταυτοτητα του περηφανος που ειναι χριστιανος ή μουσουλμανος χωρις να φοβατει οτι θα δεχτει κακοπιστη κριτικη να περναει ενας χριστιανος εξω απο ενα τζαμι ή εναν καθολικο ναο και να μη στραβωνει.Υπαρχει διαφορα μεταξυ θρησκειας και πολιτικων η αθλητικων πεποιθησεων.
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Ξέρεις όμως Ανδρεά, οι σημερινοί δωδεκαθεϊστές λένε ξεκάθαρα ότι οι θεοί και οι ημίθεοί τους είναι συμβολισμοί και τίποτα πέρα από αυτό... Για σύγκρινε με τα 'θαύματα' και τα απίστευτα που μας περιγράφουν η Βίβλος, η Καινή Διαθήκη, το Κοράνι...
Για να μην πω καλύτερα τίποτα για τη θρησκεία Βουντού στην Καραϊβική.
Kαι πρέπει να βάλουν το ηλίθιο-κατ' εμέ (ναι εκφράζω άποψη για την θρησκεία κάποιων)- περιτύλιγμα του 12θεισμού;
Θα σου θυμίσω ότι ο ελληνισμός, με αυτό το ηλίθιο περιτύλιγμα, έβγαλε εκατοντάδες φιλοσόφους, επιστήμονες και καλλιτέχνες κάθε είδους, ενώ ο κατά πολύ ανώτερος (σύμφωνα με τους απολογητές του) χριστιανισμός μας πήγε αρκετούς αιώνες πίσω και ο ίδιος ο Γκαίτε έλεγε πως ό,τι άξιζε το επινόησαν πρώτοι αυτοί οι διαολεμένοι οι Έλληνες... Των οποίων βεβαίως η θρησκεία - που δεν ήταν τίποτα άλλο παρά έκφραση της κοσμοθέασης και των αξιών τους - δεν είναι παρά ένα ηλίθιο περιτύλιγμα, όπως είπες.
-
Ναι, μόνο που ζούμε στο 2008 και επίσης το κόλλημά σου δεν σου επιτρέπει να κάνεις ποστ χωρίς να ανακατεύεις τον χριστιανισμό μέσα (ή τους εβραίους).
-
Στο 2008 μετά την αρχή της χριστιανικής χρονολογήσεως ζούμε... Αν και μάλλον είμαστε ακόμα αρκετούς αιώνες πίσω απ'ό,τι θα δικαιολογούσε η χρονολογική ηλικία του είδους στο οποίο ανήκουμε...
Παρατηρώ επίσης ότι αδυνατείς να μην φτάσεις τελικά στο σημείο να μεταχειρισθείς προσωπικές επιθέσεις. Αν αυτό είναι το μονοπάτι που θες να ακολουθήσεις για την υπόλοιπη συζήτηση, ακολούθησέ το μόνος σου. Δεν θα πορευθώ μαζί σου.
-
Είμαι εμπαθής, γι αυτό.
Πορεύσου εν ειρήνη, τέκνον μου.
-
Θα σου θυμίσω ότι ο ελληνισμός, με αυτό το ηλίθιο περιτύλιγμα, έβγαλε εκατοντάδες φιλοσόφους, επιστήμονες και καλλιτέχνες κάθε είδους, ενώ ο κατά πολύ ανώτερος (σύμφωνα με τους απολογητές του) χριστιανισμός μας πήγε αρκετούς αιώνες πίσω και ο ίδιος ο Γκαίτε έλεγε πως ό,τι άξιζε το επινόησαν πρώτοι αυτοί οι διαολεμένοι οι Έλληνες... Των οποίων βεβαίως η θρησκεία - που δεν ήταν τίποτα άλλο παρά έκφραση της κοσμοθέασης και των αξιών τους - δεν είναι παρά ένα ηλίθιο περιτύλιγμα, όπως είπες.Νομίζω πως και οι δικές σου θέσεις μοιάζουν με δόγμα. Εννοώ έχεις 'θεοποιήσει' έναν πολιτισμό. Εντάξει, δεν ήταν η μόνη κοινωνία με αξίες, καλλιέργεια κλπ στο πέρασμα των αιώνων, είχε κι αυτή τις μ@λακίες της.
-
βασικα απο οσα γνωριζω η αντιληψη των αρχαιων ελληνων για τους '12 θεους' δεν ισοδυναμει με αυτο που θεωρουμε εμεις σημερα θρησκεια
Περί εκκλησίας