Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Μάλλον μόνος σου τα δημιούργησες όλα αυτά...
-Δεν σου ζήτησε κανείς να απολογηθείς
-Δεν σου στέρησε κανείς την ελευθερία επιλογής
-Σε ποιούς θες να αρέσεις είναι δική σου υπόθεση
-Το πως θα σε χαρακτηρίσω είναι δική μου υπόθεση όπως και τα κριτήρια που θα χρησιμοποιήσω : μπορεί να είναι το χρώμα της γραβάτας σου, μπορεί να είναι αν έχεις πτυχίο Πανεπιστημίου με άριστα, μπορεί να είναι αν είσαι άθεος ή όχι...Θα κριθείς ΚΑΙ από αυτό που ονομάζεις προσωπική υπόθεση αν τη δημοσιοποιήσεις ως άποψη : δεν θα επιβάλλεις εσύ στους άλλους πως θα σε κρίνουν...Το ίδιο ακριβώς κάνεις άλλωστε κι εσύ (εμμέσως) για όλους αυτούς οι οποίοι λένε - αποδίδοντάς τους ελεύθερα - 'πρέπει να αμφισβητήσουμε' ή 'πρέπει να πιστεύουμε' κλπ κλπ...
Γιατί περιμένεις να μη σε κρίνω για την άποψή σου ? ...Ακατανόητο
Το αποκλειω να μπηκα εδω και με ερεθισμα μια συζητηση τριτων να συνειδητοποιησα ενα προβλημα που ηδη ειχα αλλα το αγνουσα.ΟΠως το αποκλειω για τον καθενα.
με τοσα που εχουν γραφτει στις τελευταιες μονο σελιδες ο καθενας ειτε ειναι χριστιανος,δωδεκαθειστης,βουδιστης ειναι λογικο να νιωσει ασχημα και την αναγκη να απολογηθει αν τα παρει πολυ στα σοβαρα.
η ελευθερια επιλογης φυσικα και δεν στερειται αμεσα.Αλλα οταν καλεις τον αλλο να επιχειρηματολογησει για κατι που πιθανον εχει επιλεξει με ορθολογικα κριτηρια,με το ενστικτο,με τρελα με διαισθηση κτλ και επιχειρεις να τα απαξιωσεις στα πλαισια μιας συζητησης ειναι ουσιαστικα σαν να του αφαιρεις το δικαιωμα να επιλεξει θρησκεια ελευθερα.
ο ανθρωπος ειναι κοινωνικο ον και σε φυσιολογικες συνθηκες επιθυμει την αποδοχη & την αναγνωριση.αν θελω να αρεσω στους γονεις μου στους φιλους μου και στη μαρια απεναντι,εχει καλως.Αν θελω ομως να αρεσω σε εναν δολοφονο,εναν παιδοφιλο τκλ τοτε εχουμε ενα προβληματακι.Τοτε ερχομαι σε συγκρουση με την κοινωνια αλλα και με τον εαυτο μου.Ακομα ομως και σε λιγοτερες ακραιες συνθηκες η κοινωνια ειναι ετσι δομημενη που για να αρεσω σε οσουν περισσοτερους γινεται(η αναγκη εδραζεται στα παραπανω ) οδηγουμαι σε συμβιβασμους.Ειδικα στον τομεα της θρησκειας.Σκεφτειτε π.χ μια μουσουλμανα που δεν ειναι δικη της υποθεση αν θα αρεσει σε οποιον θελει λογω της μαντηλας και της συνεπειες που επιγερει αυτη(π.χ σε ενα σχολειο).Η εναν χριστιανο που δεν θελει να εχει προγαμιαιες σχεσεις και απομονωνεται κοινωνικα
φυσικα και οι κρινοντες κρινονται.Η ενσταση ομως αναφορικα με τη θρησκεια εχει να κανει με τη de facto κατηγοριοποιηση που υφισταται στις μερες μας και οδηγει σε επικινδυνες γενικευσεις π.χ χριστιανος-ακροδεξιος-αντιδημοκρατης.Ακραιο αλλα ισχυει
Η κριτικη ειναι κατ αρχην ευπροσδεκτη.Θα την αναλυσω και αν προκειται να με ωφελησει θα την αξιοποιησω.Αν παλι δεν μου προσφερει τπτ θα την αγνοησω και ενδεχομενως να χαρακτηρισω και το ατομο απο το οποιο προερχεται.Ανθρωπινο ειναι
Τελικα σε σχεση με τη θρησκεια μακαρι να μην υπηρχε ενδιαφερον για τη θρησκεια του διπλανου.και δεν εννοω κρυφους ναους ή ταυτοτητες χωρις την αναγραφη του θρησκευματος.Εννοω να δειχνει καποιος την ταυτοτητα του περηφανος που ειναι χριστιανος ή μουσουλμανος χωρις να φοβατει οτι θα δεχτει κακοπιστη κριτικη να περναει ενας χριστιανος εξω απο ενα τζαμι ή εναν καθολικο ναο και να μη στραβωνει.Υπαρχει διαφορα μεταξυ θρησκειας και πολιτικων η αθλητικων πεποιθησεων.