-
Ο χρήστης rastak έγραψε:
βασικα απο οσα γνωριζω η αντιληψη των αρχαιων ελληνων για τους '12 θεους' δεν ισοδυναμει με αυτο που θεωρουμε εμεις σημερα θρησκειαΕίχαν θεούς με ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά μεν, αλλά οι σπονδές, θυσίες και η απόδοση ευτυχών/δυστυχών γεγονότων στους θεούς γιατί δεν αποτελούν θρησκεία;
-
@tasosdev: Οπωσδήποτε είχε αδικίες, ελαττώματα και πολλά στραβά: πάρε για παράδειγμα το καθεστώς της Σπάρτης με τους είλωτες ή την αθηναϊκή ηγεμονία, που αντιμετώπιζε τους συμμάχους της περίπου όπως οι Άγγλοι τις αποικίες τους. Το αλληλοφάγωμα μεταξύ των πόλεων-κρατών, που μας κράταγε διασπασμένους. Το ΑΙΣΧΟΣ του Πελοποννησιακού Πολέμου, στον οποίο μάλιστα καταδεχθήκαμε να βάλουμε τον εχθρό μας ρυθμιστή των εσωτερικών μας υποθέσεων. Και πάρα, μα πάρα πολλά άλλα.
Από την άλλη όμως, κρίνοντας τον πολιτισμό τους δεν μπορώ παρά να τον κρίνω βάσει των δεδομένων εκείνης της εποχής, συγκρίνοντας με όσα ίσχυαν τότε στις γειτονικές χώρες. Επιπλέον, κάθε άνθρωπος αυτού του κόσμου θα προκρίνει τον πολιτισμό των προγόνων του. Εφ'όσον λοιπόν πρόγονοί μου είναι οι συγκεκριμένοι, θα είμαι υπερήφανος γι'αυτους - εδώ είναι υπερήφανοι άλλοι κι άλλοι ... - Πολλώ δε μάλλον όταν αναγνωρίζονται ως πρωτοπόροι από τόσες και τόσες μεγάλες μορφές όλων των επιστημών και των τεχνών. Αυτό όμως δημιουργεί σ'εμάς κάποιες σοβαρές υποχρεώσεις, στις οποίες δεν ανταποκρινόμαστε, αλλά καθόμαστε και συζητάμε για το αν ήταν αρλουμπολόγοι οι πρόγονοί μας και αν πρέπει να τους απομυθοποιήσουμε για να πλήξουμε - ως επίγονοι του Sherrard - την... 'προγονοπληξία', όπως απήντησε ο Χρήστος Γιανναράς στη Λιλή Ζωγράφου, όταν η τελευταία έμεινε άφωνη από τα όσα απίστευτα έγραφε, άνευ τεκμηριώσεως, ο εν λόγω Άγγλος καθηγητής...
-
Ο χρήστης rastak έγραψε:
Το αποκλειω να μπηκα εδω και με ερεθισμα μια συζητηση τριτων να συνειδητοποιησα ενα προβλημα που ηδη ειχα αλλα το αγνουσα.ΟΠως το αποκλειω για τον καθενα.
Ποιός μίλησε για πρόβλημα?με τοσα που εχουν γραφτει στις τελευταιες μονο σελιδες ο καθενας ειτε ειναι χριστιανος,δωδεκαθειστης,βουδιστης ειναι λογικο να νιωσει ασχημα και την αναγκη να απολογηθει αν τα παρει πολυ στα σοβαρα.
Πολύ κακώς για όποιον του συνέβη αυτό, λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι για όλους αυτούςη ελευθερια επιλογης φυσικα και δεν στερειται αμεσα.Αλλα οταν καλεις τον αλλο να επιχειρηματολογησει για κατι που πιθανον εχει επιλεξει με ορθολογικα κριτηρια,με το ενστικτο,με τρελα με διαισθηση κτλ και επιχειρεις να τα απαξιωσεις στα πλαισια μιας συζητησης ειναι ουσιαστικα σαν να του αφαιρεις το δικαιωμα να επιλεξει θρησκεια ελευθερα.
Αυτό θα συμβεί σε 'αδύναμους' συζητητές που δεν τολμούν να αντιπαρατεθούν, λυπάμαι εκ νέου γι αυτούς αλλά δεν είναι δουλειά μου να είμαι 'επιεικής' με αυτούς που δεν μπορούν να στηρίξουν την άποψή τουςο ανθρωπος ειναι κοινωνικο ον και σε φυσιολογικες συνθηκες επιθυμει την αποδοχη & την αναγνωριση.αν θελω να αρεσω στους γονεις μου στους φιλους μου και στη μαρια απεναντι,εχει καλως.Αν θελω ομως να αρεσω σε εναν δολοφονο,εναν παιδοφιλο τκλ τοτε εχουμε ενα προβληματακι.Τοτε ερχομαι σε συγκρουση με την κοινωνια αλλα και με τον εαυτο μου.Ακομα ομως και σε λιγοτερες ακραιες συνθηκες η κοινωνια ειναι ετσι δομημενη που για να αρεσω σε οσουν περισσοτερους γινεται(η αναγκη εδραζεται στα παραπανω ) οδηγουμαι σε συμβιβασμους.Ειδικα στον τομεα της θρησκειας.Σκεφτειτε π.χ μια μουσουλμανα που δεν ειναι δικη της υποθεση αν θα αρεσει σε οποιον θελει λογω της μαντηλας και της συνεπειες που επιγερει αυτη(π.χ σε ενα σχολειο).Η εναν χριστιανο που δεν θελει να εχει προγαμιαιες σχεσεις και απομονωνεται κοινωνικα .
Καθείς με τις επιλογές του, υπάρχουν οι ισχυροί και οι 'λίγοι'. Οι 'λίγοι' θα πάνε με το ρεύμα και θα συμβιβαστούν χωρίς πολλά πολλά, οι ισχυροί θα συγκρουστούν οι περισσότεροι θα 'εξοντωθούν' και ελάχιστοι θα ανοίξουν νέους δρόμουςφυσικα και οι κρινοντες κρινονται.Η ενσταση ομως αναφορικα με τη θρησκεια εχει να κανει με τη de facto κατηγοριοποιηση που υφισταται στις μερες μας και οδηγει σε επικινδυνες γενικευσεις π.χ χριστιανος-ακροδεξιος-αντιδημοκρατης.Ακραιο αλλα ισχυει
Δεν έχεις παρά να χαρακτηρίσεις όσους προβαίνουν σε αυτές τις κατηγοριοποιήσεις ως βλάκες και να σταματήσεις να τους συναναστρέφεσαι...Τι άλλο θες να γίνει? Να τους απαγορεύσουμε να τις κάνουν?Η κριτικη ειναι κατ αρχην ευπροσδεκτη.Θα την αναλυσω και αν προκειται να με ωφελησει θα την αξιοποιησω.Αν παλι δεν μου προσφερει τπτ θα την αγνοησω και ενδεχομενως να χαρακτηρισω και το ατομο απο το οποιο προερχεται.Ανθρωπινο ειναι
Πολύ καλά κάνεις...Τελικα σε σχεση με τη θρησκεια μακαρι να μην υπηρχε ενδιαφερον για τη θρησκεια του διπλανου.και δεν εννοω κρυφους ναους ή ταυτοτητες χωρις την αναγραφη του θρησκευματος.Εννοω να δειχνει καποιος την ταυτοτητα του περηφανος που ειναι χριστιανος ή μουσουλμανος χωρις να φοβατει οτι θα δεχτει κακοπιστη κριτικη να περναει ενας χριστιανος εξω απο ενα τζαμι ή εναν καθολικο ναο και να μη στραβωνει.Υπαρχει διαφορα μεταξυ θρησκειας και πολιτικων η αθλητικων πεποιθησεων.
Δεν υπαρχει καμία απολύτως διαφορά για κάποιον σαν εμένα...Θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι το post σου αποτελεί αυτό που θα έλεγα στα γαλλικά 'eloge a l'apathie' (δηλ. 'ύμνο στην απάθεια')...Να μην κρίνω τον Α ή το Β λόγω της θρησκείας τους, να μην κατηγοριοποιήσω τους χριστιανούς ως ακροδεξιούς, να μην στραβώνω όταν βλέπω ένα θρησκευτικό σύμβολο...Γιατί να τα κάνω όλα αυτά?
Δεν τους πειράζω, σε διαβεβαιώ ότι είμαι μαζί με όλους αυτούς για να μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα Ο,ΤΙ γουστάρουν και μάλιστα με κύριο σύνθημα Ο KOUTSAN ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ, δεν προσπαθώ καν να τους αλλάξω γνώμη για τίποτα και τους αναγνωρίζω σε όλα τα θέματα της κοινωνίας μας όλα τα δικαιώματα που θεωρώ σημαντικά για τον εαυτό μου...Γιατί όμως να πρέπει να τους συναναστρέφομαι ατομικά ή να τους θεωρώ 'έξυπνους' ή 'μορφωμένους' ή έστω να αποφεύγω να τους χαρακτηρίσω? Τους θεωρώ πανύβλακες και αυτοί εμένα...Είμαστε και οι 2 πλευρές πολύ ευχαριστημένοι και συνεχίζουμε ήσυχα και όμορφα την ούτως ή άλλως σύντομη ζωή μας, καθώς δεν χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο...Απλά συνυπάρχουμε
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
βασικα απο οσα γνωριζω η αντιληψη των αρχαιων ελληνων για τους '12 θεους' δεν ισοδυναμει με αυτο που θεωρουμε εμεις σημερα θρησκεια
Είχαν θεούς με ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά μεν, αλλά οι σπονδές, θυσίες και η απόδοση ευτυχών/δυστυχών γεγονότων στους θεούς γιατί δεν αποτελούν θρησκεία;
Θρησκεία είναι οπωσδήποτε, αλλά απουσιάζει ένα βασικό χαρακτηριστικό που το έχουν σήμερα όλα τα θρησκευτικά συστήματα που έχω μελετήσει: το ΔΟΓΜΑ. Δηλαδή δεν υπάρχει ΕΝΑ ιερό κείμενο ή σύνολο ιερών κειμένων, το οποίο δεν δέχεται αμφισβήτηση ή άλλη ερμηνεία πέραν της επίσημης και εγκεκριμένης. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλές εκδοχές για κάθε μύθο, για τις πράξεις της κάθε θεότητος, πλείστα φιλοσοφικά ρεύματα, τα οποία μάλιστα φτάνουν μέχρι και την αθεΐα (Επίκουρος). Ας πάει κάποιος σε έναν σαϊεντολόγο να δώσει μια άλλη ερμηνεία των ιερών κειμένων της σαϊεντολογίας από την επίσημη... Ή σε έναν ραελιανό.
Ίσως λοιπόν από εκεί ορμώμενος ο rastak να είπε ότι η εθνική ελληνική θρησκεία δεν ισοδυναμεί με αυτό που εμείς σήμερα θεωρούμε θρησκεία.
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
βασικα απο οσα γνωριζω η αντιληψη των αρχαιων ελληνων για τους '12 θεους' δεν ισοδυναμει με αυτο που θεωρουμε εμεις σημερα θρησκεια
Είχαν θεούς με ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά μεν, αλλά οι σπονδές, θυσίες και η απόδοση ευτυχών/δυστυχών γεγονότων στους θεούς γιατί δεν αποτελούν θρησκεία;
Θρησκεία είναι οπωσδήποτε, αλλά απουσιάζει ένα βασικό χαρακτηριστικό που το έχουν σήμερα όλα τα θρησκευτικά συστήματα που έχω μελετήσει: το ΔΟΓΜΑ. Δηλαδή δεν υπάρχει ΕΝΑ ιερό κείμενο ή σύνολο ιερών κειμένων, το οποίο δεν δέχεται αμφισβήτηση ή άλλη ερμηνεία πέραν της επίσημης και εγκεκριμένης. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλές εκδοχές για κάθε μύθο, για τις πράξεις της κάθε θεότητος, πλείστα φιλοσοφικά ρεύματα, τα οποία μάλιστα φτάνουν μέχρι και την αθεΐα (Επίκουρος). Ας πάει κάποιος σε έναν σαϊεντολόγο να δώσει μια άλλη ερμηνεία των ιερών κειμένων της σαϊεντολογίας από την επίσημη... Ή σε έναν ραελιανό.
Ίσως λοιπόν από εκεί ορμώμενος ο rastak να είπε ότι η εθνική ελληνική θρησκεία δεν ισοδυναμεί με αυτό που εμείς σήμερα θεωρούμε θρησκεία.
Οκ, δεκτόν. Αλλά από την στιγμή που εισέρχεται το θέμα της λατρείας και της πίστης (έστω ότι τα πάντα προέρχονται από τους θεούς), εγώ δεν μπορώ να μη τη χαρακτηρίσω θρησκεία.
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
@tasosdev: Οπωσδήποτε είχε αδικίες, ελαττώματα και πολλά στραβά: πάρε για παράδειγμα το καθεστώς της Σπάρτης με τους είλωτες ή την αθηναϊκή ηγεμονία, που αντιμετώπιζε τους συμμάχους της περίπου όπως οι Άγγλοι τις αποικίες τους. Το αλληλοφάγωμα μεταξύ των πόλεων-κρατών, που μας κράταγε διασπασμένους. Το ΑΙΣΧΟΣ του Πελοποννησιακού Πολέμου, στον οποίο μάλιστα καταδεχθήκαμε να βάλουμε τον εχθρό μας ρυθμιστή των εσωτερικών μας υποθέσεων. Και πάρα, μα πάρα πολλά άλλα..
Νιώθεις ότι ο Πελοποννησιακός πόλεμος, η αθηναϊκή ηγεμονία και το καθεστώς της Σπάρτης σε αφορούν ατομικά? ...Νιώθεις κάποια συγγένεια με τους συμμετέχοντες στον Πελοποννησιακό πόλεμο και χρησιμοποιείς α πληθυντικό?
Αν ο παπούς μου ήταν ο μεγαλύτερος φονιάς δεν θα έδινα μία πεντάρα όπως και δεν 'ντρέπομαι' για τις σφαγές που πραγματοποίησαν, άγνωστοι σε μένα, έλληνες στρατιώτες στη Μικρασιατική εκστρατεία...
Πως γίνεται και εμπλέκεσαι συναισθηματικά σε 'υποθέσεις' που έλαβαν χώρα 2500 χρόνια πριν από άσχετους με σένα ανθρώπους? Με σοκάρεις -
@charmak66: Καμμία αντίρρηση. Κι εγώ θρησκεία τη χαρακτηρίζω, αφού αντικείμενό της είναι η λατρεία οντοτήτων και δυνάμεων μεγαλύτερων του ανθρώπου, έχει τελετουργικό, ύμνους και ηθικό περιεχόμενο.
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
@tasosdev: Οπωσδήποτε είχε αδικίες, ελαττώματα και πολλά στραβά: πάρε για παράδειγμα το καθεστώς της Σπάρτης με τους είλωτες ή την αθηναϊκή ηγεμονία, που αντιμετώπιζε τους συμμάχους της περίπου όπως οι Άγγλοι τις αποικίες τους. Το αλληλοφάγωμα μεταξύ των πόλεων-κρατών, που μας κράταγε διασπασμένους. Το ΑΙΣΧΟΣ του Πελοποννησιακού Πολέμου, στον οποίο μάλιστα καταδεχθήκαμε να βάλουμε τον εχθρό μας ρυθμιστή των εσωτερικών μας υποθέσεων. Και πάρα, μα πάρα πολλά άλλα.
.
Νιώθεις ότι ο Πελοποννησιακός πόλεμος, η αθηναϊκή ηγεμονία και το καθεστώς της Σπάρτης σε αφορούν ατομικά? ...Νιώθεις κάποια συγγένεια με τους συμμετέχοντες στον Πελοποννησιακό πόλεμο και χρησιμοποιείς α πληθυντικό?
Αν ο παπούς μου ήταν ο μεγαλύτερος φονιάς δεν θα έδινα μία πεντάρα όπως και δεν 'ντρέπομαι' για τις σφαγές που πραγματοποίησαν, άγνωστοι σε μένα, έλληνες στρατιώτες στη Μικρασιατική εκστρατεία...
Πως γίνεται και εμπλέκεσαι συναισθηματικά σε 'υποθέσεις' που έλαβαν χώρα 2500 χρόνια πριν από άσχετους με σένα ανθρώπους? Με σοκάρειςΓιατί παραξενεύεσαι; Όλοι οι λαοί της γης έτσι αντιμετωπίζουν τους προγόνους τους, ανεξαρτήτως του πόσο μεγάλη χρονική απόσταση τους χωρίζει από εκείνους.
-
skullone
Και όλοι οι λαοί της γής πιστεύουν σε μια θρησκεία. Αυτό δεν σημαίνει πως η προσέγγιση αυτή είναι η καλύτερη. -
φιλε Koutsan
Πολύ κακώς για όποιον του συνέβη αυτό, λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι για όλους αυτούς
Προφανως,αλλα η αποψη σου αποτελει τη βαση πολλων απολυταρχικων καθεστωτων οσον αφορα την κριτικη πεποιθησεων κτλ.Ασυνειδητα ισως(?) προβαλλεις το δικαιωμα της κριτικης,ομως διχως ορια?Δεν αναγνωριζεις το δικαιωμα του αλλου να προσβαλλεται απο την κριτικη σου? Καπως ετσι δεν οικοδομηθηκαν θρησκευτικοι και φυλετικοι αποκλεισμοι ανα την υφηλιο?Και φυσικα υπαρχει απλετος χωρος μεταξυ της ελευθερης εκφρασης και της στοχευμενης προσβολης στα πλαισια ενος διαλογου.
Αυτό θα συμβεί σε 'αδύναμους' συζητητές που δεν τολμούν να αντιπαρατεθούν, λυπάμαι εκ νέου γι αυτούς αλλά δεν είναι δουλειά μου να είμαι 'επιεικής' με αυτούς που δεν μπορούν να στηρίξουν την άποψή τους
φανταζομαι διακρινεις τα ορια μεσα στα οποια επιδεχεται κριτικη η δογματικη πλευρα της θρησκειας.Θα χαρακτηριζες καποιον αδυναμο επειδη π.χ προβαινει σε φιλανθρωπιες επειδη νιωθει μια παρορμηση την οποια δεν μπορει να εξηγησει η να στηριξει με επιχειρηματα?Πολλοι ανθρωποι φορεις διαφορετικων ιδεων και δογματων ειχαν αυτο που λεμε epiphany μια στιγμη φωτισμου που καθορισε την μετεπειτα θρησκευτικη πορεια τους.
Καθείς με τις επιλογές του, υπάρχουν οι ισχυροί και οι 'λίγοι'. Οι 'λίγοι' θα πάνε με το ρεύμα και θα συμβιβαστούν χωρίς πολλά πολλά, οι ισχυροί θα συγκρουστούν οι περισσότεροι θα 'εξοντωθούν' και ελάχιστοι θα ανοίξουν νέους δρόμους
Ειναι προφανες οτι εχεις καταληξει σε ενα δικο σου συστημα αξιολογησης και κατηγοριοποιησης των ανθρωπινων προσωπικοτητων.Με χαρακτηρισμους δε οπως ισχυροι,λιγοι,νεοι κτλ τους οποιους δε δικαιολογεις προσπαθεις να πεισεις για ενα συστημα αξιων και προβαινεις σε συγκρισεις.Υποκειμενικα συμφωνω μαζι σου με την επιφυλαξη του οτι τα πραγματα ισως να ειναι λιιιγο πιο περιπλοκα απο οτι τα αντιλαμβανεσαι ή τα παρουσιαζεις αλλα αντικειμενικα η αποψη σου παρουσιαζει ελλειψεις.
Θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι το post σου αποτελεί αυτό που θα έλεγα στα γαλλικά 'eloge a l'apathie' (δηλ. 'ύμνο στην απάθεια')...Να μην κρίνω τον Α ή το Β λόγω της θρησκείας τους, να μην κατηγοριοποιήσω τους χριστιανούς ως ακροδεξιούς, να μην στραβώνω όταν βλέπω ένα θρησκευτικό σύμβολο...Γιατί να τα κάνω όλα αυτά?
Δεν τους πειράζω, σε διαβεβαιώ ότι είμαι μαζί με όλους αυτούς για να μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα Ο,ΤΙ γουστάρουν και μάλιστα με κύριο σύνθημα Ο KOUTSAN ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ, δεν προσπαθώ καν να τους αλλάξω γνώμη για τίποτα και τους αναγνωρίζω σε όλα τα θέματα της κοινωνίας μας όλα τα δικαιώματα που θεωρώ σημαντικά για τον εαυτό μου...Η αληθεια ειναι οτι στα περισσοτερα θεματα ειμαι παρορμητικος,παθιαζομαι, υποστηριζω διαφορες αποψεις.Αλλα στο θεμα θρησκεια πραγματικα εχω επιλεξει τη απαθη σταση οσον αφορα την κριτικη μου.Θεωρω αφελες να προσεγγισω με τη λογικη κατι τοσο μυχιο και προσωπικο σαν την θρησκευτικες αντιληψεις ενος ατομου,ποσο μαλλον να την κρινω και να αντιπροτεινω.
Να σου θυμισω οτι η ανθρωποτητα εχει οδηγηθει σε ωδυνηρα αιματοκυλισματα με εφαλτηριο αναρωτησεις σαν τις δικες σου 'να μην στραβώνω όταν βλέπω ένα θρησκευτικό σύμβολο' Να σου θυμισω τους διωγμους κατα των πρωτων χριστιανων,τις καταστροφες των αρχαιοελληνικων μνημειων,το ολοκαυτωμα,τις σφαγες στην Ινδια,Ιρλανδιας,την υποθεση της εφημεριδας Jyllands Posten με τα υβριστικα καρτουν κτλ
Να φανταστω επισης οτι εαν ερθω εξω απο την πορτα σου και αναρτησω πινακες με τη φραση 'Ο KOUTSAN ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ' θα παρεξηγηθεις?Ομοιως αν διασπειρω μια φημη σχετικα με το ατομο σου στο πρωτοσελιδο μιας εφημεριδας υψηλης κυκλοφοριας χρησιμοποιοντας τα πραγματικα σου στοιχεια δε θα αντιδρασεις?Γιατί όμως να πρέπει να τους συναναστρέφομαι ατομικά ή να τους θεωρώ 'έξυπνους' ή 'μορφωμένους' ή έστω να αποφεύγω να τους χαρακτηρίσω? Τους θεωρώ πανύβλακες και αυτοί εμένα...Είμαστε και οι 2 πλευρές πολύ ευχαριστημένοι και συνεχίζουμε ήσυχα και όμορφα την ούτως ή άλλως σύντομη ζωή μας, καθώς δεν χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο...Απλά συνυπάρχουμε
Και φυσικα το τελευταιο ειναι το ευκταιο αλλα οπως ξαναγραψα η ιστορια μας λεει και εμεις διδασκομαστε πως τα πραματα δεν ειναι ετσι.
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Οκ, δεκτόν. Αλλά από την στιγμή που εισέρχεται το θέμα της λατρείας και της πίστης (έστω ότι τα πάντα προέρχονται από τους θεούς), εγώ δεν μπορώ να μη τη χαρακτηρίσω θρησκεία.
Μπορεις να το αποκαλεσεις οπως θες απλα δεν συγκρινεται π,χ με την χριστιανικη ή τη μουσουλμανικη θρησκεια,κι οχι μονο οσον αγορα τοην δογματικη πτυχη,δεν εχω το χρονο τωρα να το αναλυσω
-
Τους θεωρώ πανύβλακες και αυτοί εμένα...
Μου θύμισες το ρητό του Κουρτελίν... το να φαίνεσαι ηλίθιος στα μάτια ενός βλάκα είναι μια απόλαυση για πολύ λεπτά γούστα...
-
Εμενα παλι το 'H Κολαση ειναι οι αλλοι' του Sartre
-
Δεν σου φαίνεται λίγο περίεργο να λες σε κάποιον ο οποίος υποστηρίζει όχι απλά την ελευθερία έκφρασης αλλά την πλήρη ασυδοσία ως προς την έκφραση γνώμης ότι οι απόψεις του αποτελούν βάση απολυταρχικών καθεστώτων και αφετηρία αιματοκυλισμάτων? Μάλλον πρωτότυπο
Και λάθος φαντάζεσαι, δεν θα παρεξηγιόμουνα αν αναρτήσεις πίνακες με τη φράση ο 'Ο KOUTSAN ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ' γιατί δεν δίνω καμία σημασία στη γνώμη σου ...Αν διασπείρεις ψευδή φήμη δεν είναι πλέον η γνώμη σου αλλά απλά λες ψέμματα ...Αν όμως γράψεις στο πρωτοσέλιδο σου ότι ο 'KOUTSAN ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΞ' ούτε που θα με νοιάξει καθόλου. Σχεδόν θα το απολαύσω όσο και αν σου φαίνεται περίεργο
Όλη μου η ζωή είναι δομημένη έτσι ώστε η γνώμη των άλλων να μην έχει καμία αξία για την εξέλιξή τηςΚαι προφανώς έχω καταλήξει σε ένα δικό μου σύστημα αξιολόγησης των ανθρώπων : τι πιο φυσικό? Και φυσικά κάνω κριτική για τα πάντα χωρίς να σέβομαι κανένα και τίποτα...Το αν το σύστημά μου έχει ελλείψεις ή είναι απλοϊκό δεν έχει καμία σημασία γιατί είναι αυστηρά για προσωπική χρήση και όχι για ευρεία κατανάλωση : δεν το προτείνω σε κανένα όπως και τίποτα άλλωστε...
-
Μανιφέστο koutsan
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί as is with no warranty -
-
-
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
@RastakΔεν σου φαίνεται λίγο περίεργο να λες σε κάποιον ο οποίος υποστηρίζει όχι απλά την ελευθερία έκφρασης αλλά την πλήρη ασυδοσία ως προς την έκφραση γνώμης ότι οι απόψεις του αποτελούν βάση απολυταρχικών καθεστώτων και αφετηρία αιματοκυλισμάτων? Μάλλον πρωτότυπο
Και λάθος φαντάζεσαι, δεν θα παρεξηγιόμουνα αν αναρτήσεις πίνακες με τη φράση ο 'Ο KOUTSAN ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ' γιατί δεν δίνω καμία σημασία στη γνώμη σου ...Αν διασπείρεις ψευδή φήμη δεν είναι πλέον η γνώμη σου αλλά απλά λες ψέμματα ...Αν όμως γράψεις στο πρωτοσέλιδο σου ότι ο 'KOUTSAN ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΞ' ούτε που θα με νοιάξει καθόλου. Σχεδόν θα το απολαύσω όσο και αν σου φαίνεται περίεργο
Όλη μου η ζωή είναι δομημένη έτσι ώστε η γνώμη των άλλων να μην έχει καμία αξία για την εξέλιξή τηςΚαι προφανώς έχω καταλήξει σε ένα δικό μου σύστημα αξιολόγησης των ανθρώπων : τι πιο φυσικό? Και φυσικά κάνω κριτική για τα πάντα χωρίς να σέβομαι κανένα και τίποτα...Το αν το σύστημά μου έχει ελλείψεις ή είναι απλοϊκό δεν έχει καμία σημασία γιατί είναι αυστηρά για προσωπική χρήση και όχι για ευρεία κατανάλωση : δεν το προτείνω σε κανένα όπως και τίποτα άλλωστε...
Υπαρχουν διαβαθμισεις στην 'ελευθερια εκφρασης' πριν καταληξουμε στην ελευθεριοτητα και στη ασυδοσια.Και θα ηταν φυσικο κι επομενο αν εμεναν στη σφαιρα της γενικοτερης θεωριας και φιλοσοφιας.Συχνα,σχεδον παντα ομως τα πιστευω και οι γενικοτερες αντιληψεις εχουν την κακη συνηθεια να συγκρινονται και να μεταφερονται στο πρακτικο επειπεδο.Συνεπως,αφου εκφραστουν κι ακουστουν ολες οι γνωμες ο καθενας θα αρχισει να υποστηριζει την δικια του ως καλυτερη/ανωτερη.
Κι ενω αν αναφερομουν απλα στη διχογνωμια σχετικα με π.χ το ποιο δωρακι θα βαλουμε στο γευμα junior ενος παιδιου,η ποια ταινια θα δουμε,οταν μεταφερομαστε σε αλλα επιπεδα π.χ ποια πολιτικη παραταξη θα διαχειριστει τους πορους και το δυναμικο μιας χωρας,ή ποια θρησκεια/φραξια/φυλη ειναι ανωτερη σε μια χωρα τα πραγματα σοβαρευουν.Μπορει να εχουμε απο περιορισμενη εθνικη αναπτυξη μεχρι εμφυλιους και ολοκαυτωματα.
Η ασυδοσια οπως ανεφερες μπορει να οδηγησει στην μισαλλοδοξια και την ελευθερη εκφραση και κριτικη μιας αλλης αποψης με σκοπο την εκμηδενισης της πλευρας που την εκφερει.Ο Χιτλερ π.χ πιστευε ελευθερα πως μπορουσε να καταλυσει τις δημοκρατικες δομες της Γερμανιας πανω στις οποιες στηριχτηκε και ο ιδιος.Τη συνεχεια τη γνωριζουμε
Τωρα σχετικα με το ζητημα της ευθιξιας.Αν χρησιμοποιουσα το πραγματικο σου ονοματεπωνυμο κι οχι ενα απλο ψευδωνυμο θα το απολαμβανες εξισου?Και το ψεμα δεν λογιζεται προσωπικη αποψη στη βαση της 'ελευθεριας της εκφρασης'? Κι αν δεν ειναι σκοπιμο ψεμα και ειναι ελλιπης ενημερωση η αγνοια?Απο ενα σημειο και μετα τα ορια γινονται δυσδιακριτα
Και για να αντιστρεψω την προκληση:Μπορεις να αποδειξεις πως το δικο σου συστημα αξιολογησης ειναι εγκυρο και αληθες?Πως εσυ δε λες ψεμματα?
-
Και κάτι από Κώστα Βάρναλη...
Σαράντα σβέρκοι βωδινοί με λαδωμένες μπούκλες,
σκεμπέδες σταυροθόλωτοι και βρώμιες ποδαρούκλες,
ξετσίπωτοι, ακαμάτηδες, τσιμπούρια και κορέοι,
ντυμένοι στα μαλάματα κ' επίσημοι κι ωραίοι.Σαράντα λύκοι με προβιά γι'αυτούς βαρά η καμπάνα,
καθένας γουρουνόπουλο, καθένας νταμιτζάνα!
Κι απέ ρεβάμενοι βαθια ξαπλώσανε στο τζάκι
Κι αβάσταχτες ενιώσανε φαγούρες στο μπατζάκι.Όξ ο κοσμάκης φώναζε: Πεινάμε τέτοιες μέρες,
γερόντοι και γερόντισσες, παιδάκια και μητέρες,
κι οι των επίγειων αγαθών σφικτοί νοικοκυρέοι
ανοίξαν τα παράθυρα και κράξαν: Είστε αθέοι!
Περί εκκλησίας