-
Βασικά αυτό το 'σας' αποτελεί άμεση παραδοχή ότι το ταμείο τους τους είχε καλοβολεμένους και καλοθρεμμένους ... φυσικά με λεφτά του κοσμάκη.
Υ.Γ. Επειδή σχολιάστηκε πιο πάνω ούτε και γω έχω ΚΑΝΕΝΑ απολύτως πρόβλημα με τους υψηλούς μισθούς σε όσους τους αξίζουν. Άλλο όμως το να πληρώνεις καλά και πολύυυυυυυυ καλά κάποιον που παράγει σοβαρό έργο και άλλο το να πληρώνονται καλά οι πάντες, ανεξάρτητα παραγωγικότητας.
-
Skye ουδείς αναμάρτητος. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να ασκείται κριτική.
Με την ενσωμάτωση της ΔΕΗ και των αποθεματικών της στο ΙΚΑ, θα ευνοηθούν κυρίως οι μικροσυνταξιούχοι του ΙΚΑ.
Κάποια στιγμή στο μέλλον, ίσως και τα υπόλοιπα ταμεία ενοποιηθούν με το ΙΚΑ (Νομικών, 'Επιστημόνων' κλπ.)
Η ενσωμάτωση της ΔΕΗ είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και αυτό είναι το μόνο που μετράει. -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Skye ουδείς αναμάρτητος. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να ασκείται κριτική.
Με την ενσωμάτωση της ΔΕΗ και των αποθεματικών της στο ΙΚΑ, θα ευνοηθούν κυρίως οι μικροσυνταξιούχοι του ΙΚΑ.
Κάποια στιγμή στο μέλλον, ίσως και τα υπόλοιπα ταμεία ενοποιηθούν με το ΙΚΑ (Νομικών, 'Επιστημόνων' κλπ.)
Η ενσωμάτωση της ΔΕΗ είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και αυτό είναι το μόνο που μετράει.Κανείς δεν αναφέρει το ότι από το νέο ασφαλιστικό θα ευνοηθούν οι μικροσυνταξιούχοι, δηλαδή αυτοί που λαμβάνουν ελάχιστες συντάξεις από τις οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε οι βασικές ανάγκες επιβίωσής τους.
Το ότι κάποιοι κάποια συγκεκριμένη χρονική περίοδο εκβίασαν το κοινωνικό σύνολο για να τους καλύψει υψηλές εισφορές (εκτός των μισθών) και τώρα αρνούνται να τους τα 'φάνε' αυτοί που πήραν ένα τίποτα γιατί, ίσως, θεωρούνταν ένα τίποτα, είναι απόδειξη του ότι καθένας κάνει ό,τι τον βολεύει και μόνο.
Λοιπόν, ΙΚΑ και πολύ τους είναι. -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
...
Από την άλλη βέβαια το προσωπικό σε έναν πυρηνικό σταθμό που δεν έχει ορυχεία, λέβητες κλπ. λογικό είναι να είναι λιγότερο.
...
Το προσωπικό σε ένα πυρηνικό σταθμό είναι σίγουρα λιγότερο από το αντίστοιχο σε ένα λιγνιτικό. Το πρόβλημα είναι ότι το πλήθος των ατόμων που είναι σε αναμονή βάσει νόμων αν κάτι πάει στραβά (κάτι σαν το Three Mile Island) που σχετίζεται με πυροσβεστική, ιατρικό προσωπικό και δυνάμεις ασφαλείας είναι πολύ μεγάλο και πρακτικά ανενεργό. Καθόσον δε η δουλειά τους είναι να φυλάνε καραούλι μην και κάτι πάει στραβά δεν μπορούν οι μονάδες τους να επαδρώσουν άλλες υπηρεσίες.
Επιπλέον το προσωπικό λειτουργίας ένος πυρηνικού σταθμού δεν είναι τύπου ΔΕ ή ΥΕ. Στην χειρότερη των περιπτώσεων μιλάμε για ΤΕ και ως επί το πλείστον για ΠΕ που στις σοβαρές χώρες αμοίβονται 2 με 3 φορές παραπάνω από τους κάθε λογής ΔΕ και ΥΕ.
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Ρε που πάμε, ρε........
που;
Σε μια εποχή που ο όρος 'είδηση' θα έχει μιαν άλλη έννοια, ίσως;
-
τι σημαινουν τα ΔΕ-ΥΕ-ΠΕ-ΤΕ ?
-
Ο χρήστης GTSi έγραψε:
τι σημαινουν τα ΔΕ-ΥΕ-ΠΕ-ΤΕ ?πως λέμε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια,τριτοβάθμια περίθαλψη.
εδώ έχουμε για την εκπαιδευσή-κατάρτισηΥποχρεωτική εκπαιδευση(Γυμνάσιο)
Δευτεροβάθμια Εκπαιδευση(Λύκειο,ΤΕΕ,ΕΠΑΛ,ΕΠΑΣ)
Μετα-Δευτεροβάθμια κατάρτιση (ΙΕΚ
Τεχνολογική Εκπαιδευση(Πανεπιστήμια τεχνολογικής εκπαίδευσης)
πανεπιστημιακή εκπαιδευση (Πανεπιστήμια θεωρητικής εκπαίδευσης) -
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
Θα μείνω στην παρέμβαση της Παπαρήγα 'Με ενοχλεί το Δεν θέλουμε το ΙΚΑ σας' αναφερόμενη σε πανώ της ΓΕΝΟΠ.
... edω στην Πτολεμαιδα πάντως το ΚΚ μολις εχασε 5% ( λεμε τωρα ).
Το βασικο επιχειρημα των υπαλληλων εδω ειναι οτι εχουν ενα απολυτα υγειές ταμειο και δεν θελουν με το πλεονασματικό τους να σωσουν τα βερεσεδια του ΙΚΑ.
Μην ξεχνατε με ποσα 'χαρισμενα' του ΙΚΑ κανουν πολιτικη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ( λεγε με ΠΑΟΚ ...ΟΣΦΠ κτλ )
Οποιος ζηλευει τα 3 χιλιαρικα του ΔΕΗτζη ας έρθει στην Πτολεμαιδα και στην Κοζανη να δουλεψει στο 'μηδεν' με -28 τον χειμωνα και με 45 το Καλοκαιρι. Εκτος εαν νομιζεται ότι τα ορυχεια ειναι στην Μυκονο ...
Παιδες αφηστε το ...
-
Το θέμα στην Ελλάδα με τα πυρηνικά, δεν είναι αν θα κάνουμε εμείς εδώ σταθμό, που ίσως κάποτε πάθει κάποιο ατύχημα, είναι ότι έχουν οι γείτονες και εκεί δεν μπορείς να ασκήσεις κανένα έλεγχο, κάθεσαι και προσεύχεσαι να μην τους τύχει και σε πάρει η μπάλα ( βλέπε Κοζλοντούϊ )
Οπότε από το να έχεις λιγνίτες και πετρέλαια και λιθάνθρακες και δεν ξέρω τι άλλο, ας κάνουμε και εδώ σταθμούς να έχουμε φθηνή ενέργεια, αφού έτσι κι αλλιώς είμαστε περικυκλωμένοι από πυρηνικούς σταθμούς, και συνεπως εκτεθειμένοι στον κίνδυνο.
Μου θυμίζει η όλη κατάσταση τις ταμπέλες λαϊκισμού την πρώτη περίοδος του ΠΑΣΟΚ σε διάφορες περιοχές της Αθήνας που έλεγαν, ΑΠΟΠΥΡΗΝΙΚΟΠΟΙΗΜΈΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ, λες και θα τις λάβαινε κανείς υπόψη του, αλλά τέτοια χαϊβάνια που είμαστε και δεν τους έχουμε πετάξει όλους στην θάλασσα, καλά να μας κάνουν, και με το ασφαλιστικό, και με όλα που κατά καιρούς μας κάνουν, όποτε συμφέρει τις κυβερνήσεςις μας λένε ότι πιέζει η Ευρώπη, όπου δεν συμφέρει, στα παπάρια τους, και μετά πληρώνουμε τα δις € πρόστιμα που μας επιβάλει η Ευρωπαίκή ληστρική συμμορία.
Άντε και καλά κρασιά.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
**Η ενσωμάτωση της ΔΕΗ είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και αυτό είναι το μόνο που μετράει.Κανείς δεν αναφέρει το ότι από το νέο ασφαλιστικό θα ευνοηθούν οι μικροσυνταξιούχοι, δηλαδή αυτοί που λαμβάνουν ελάχιστες συντάξεις από τις οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε οι βασικές ανάγκες επιβίωσής τους.**
Το ότι κάποιοι κάποια συγκεκριμένη χρονική περίοδο εκβίασαν το κοινωνικό σύνολο για να τους καλύψει υψηλές εισφορές (εκτός των μισθών) και τώρα αρνούνται να τους τα 'φάνε' αυτοί που πήραν ένα τίποτα γιατί, ίσως, θεωρούνταν ένα τίποτα, είναι απόδειξη του ότι καθένας κάνει ό,τι τον βολεύει και μόνο.
Λοιπόν, ΙΚΑ και πολύ τους είναι.Είμαι μηχανικός, απόφοιτος Πολυτεχνείου, πρωτοασφαλισμένος μετά την 1/1/1993 (νόμος Σιούφα) στο ΤΣΜΕΔΕ (αποκλειστικά, για το σύνολο των κλάδων σύνταξης και υγείας). Για το 2007 πλήρωσα συνολικά ασφαλιστικές εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ, ως μισθωτός μηχανικός, 6327,57 ευρώ, ήτοι 452 ευρώ ανά μήνα (συνολικό ποσό δια 14 μισθούς), ο δε εργοδότης μου πλήρωσε στο ΤΣΜΕΔΕ για την πάρτη μου, 8251,44 ευρώ, δηλαδή, 589,4 ευρώ για κάθε μήνα (πάλι το συνολικό ποσό δια 14 μισθούς). Έτσι, το ΤΣΜΕΔΕ εισέπραξε συνολικά πέρσι για το τομάρι μου, 14579 ευρώ ή 1041 ευρώ για κάθε μήνα του 2007. 'Εναντι αυτών, το ΤΣΜΕΔΕ, με τα σημερινά (ευνοικότερα προφανώς από τα μελλούμενα) δεδομένα, θα μου κατέβαλλε αν είχα 35 έτη πλήρους ασφάλισης συνολικά 950 ευρώ το μήνα σύνταξη (κύρια συν επικουρική αθροιστικά) και γύρω στα 14000 ευρώ εφάπαξ, η δε παροχή ασθενείας του ταμείου είναι κυριολεκτικά για τα μπάζα (όπως βέβαια και η πλειονότητα των αντίστοιχων παροχών για τα περισσότερα ταμεία). Όπως είμαι εγώ, είναι δεκάδες χιλιάδες μηχανικοί που πρωτοασφαλίστηκαν μετά το 1993...
Με αυτά τα δεδομένα (κολοσσιαίες εισφορές, πενιχρές παροχές) το ΤΣΜΕΔΕ σήμερα είναι το Νο 1 σε αποθεματικά ταμείο ασφάλισης στη χώρα...
Κι έρχεται κάποια ωραία πρωία ένας κουτοπονηρίδης-καραγκιόζης πολιτικός και λέει, πολύ ωραία, καλοί μαλακοπίτουρες είναι οι μηχανικοί, προφανώς το κωλαράκι τους το αντέχει το ξέσκισμα, δε θα πάθουν και τίποτε αν τους ενώσουμε το μπουρδελοταμείο με άλλα αντίστοιχα ταμεία σχετικά εύρωστα, έτσι ώστε να φτιάξουμε ένα ακόμα μεγαλύτερο κι εξίσου εύρωστο ταμείο που θα το βαφτίσουμε ταμείο επιστημόνων, και από το οποίο, δεδομένου ότι θα συνεχίσει να χορηγεί γαμοσυντάξεις και γαμοπαροχές (εν συγκρίσει με το τι αποδίδουν σε αυτό ασφαλισμένοι και εργοδότες τους), θα υφαρπάξουμε όλο το πλεόνασμα και θα το μοιράσουμε στα υπόλοιπα προβληματικά ταμεία, προκειμένου να βελτιώσουμε τη θέση τους μετά και από τις μαλακίες που κατά καιρούς κάναμε (χρηματιστήριο, δομημένα, πουλημένες-άχρηστες διοικήσεις)...
Αλήθεια, manosk, christosdimou και λοιποί φίλοι, πως σας φαίνεται αυτό το σενάριο (που βέβαια καθόλου σενάριο δεν είναι...)
Θα σας άρεσε να πληρώνετε τα μαλλιοκέφαλά σας σε ασφαλιστικές παροχές (εσείς και οι εργοδότες σας για σας) και να παίρνετε (με τα τωρινά, προφανώς αισιόδοξα εν συγκρίσει με τα θρυλούμενα μελλοντικά) δεδομένα τα 3 σας για σύνταξη, κι από πάνω να θέλουν κάποιοι εξυπνάκηδες να νομιμοποιήσουν νομοθετώντας, την κλοπή των αποθεματικών του ταμείου σας, που προέκυψαν από την τραγική δυσαναλογία εισροών από την πλευρά των ασφαλισμένων προς εκροές υπό μορφή παροχών-συντάξεων προς τους τελευταίους;
Πέρα με τα όποια απωθημένα δικαιολογημένα ή μη έχουμε/έχετε με τους ΔΕΗτζήδες για ένα κάρο σχετικούς ή άσχετους λόγους, από την πληροφόρηση που εγώ έχω για τη συγκεκριμένη απεργία αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι η ΓΕΝΟΠ αυτό που δε θέλει είναι η ενσωμάτωση του ΟΑΠ/ΔΕΗ στο ΙΚΑ με το σκεπτικό που προανέφερα για την περίπτωση της ενοποίησης του ΤΣΜΕΔΕ με τα άλλα ταμεία, με τη διαφορά ότι οι ΔΕΗτζήδες έως σήμερα πλήρωναν υψηλές κρατήσεις και λάμβαναν υψηλές συντάξεις, δηλαδή υπήρχε μια εύλογη ανταποδοτικότητα στο τι πληρώναν και στο τι ελάμβαναν, που για τους περισσότερους μηχανικούς μονοσυνταξιούχους και ειδικότερα τους μετά το 1993 πρωτοασφαλισμένους, ούτε υπήρξε αλλά και ούτε θα υπάρξει ποτέ καθώς φαίνεται...Ερώτημα: Υπάρχει κάποιος εδώ μέσα που δέχεται ότι ένας κλάδος εργαζομένων που πληρώνει περισσότερα χρήματα από άλλους κλάδους για να προσδοκά βάσιμα, στη λογική μιας εύλογης ανταποδοτικότητας, καλύτερη σύνταξη (αναλογικά) από τους υπόλοιπους, δεν πρέπει και να λαμβάνει και τις αντίστοιχες παροχές, αλλά δικαιούται ο οποιοσδήποτε να νομοθετεί αποφασίζουμε και διατάζουμε οι τελευταίοι έσονται πρώτοι και οι πρώτοι έσονται τελευταίοι;
Και καλά οι άλλοι αλλά ειδικά από το christodimou δεν περίμενα τέτοια επιχειρηματολογία...
Προφανώς ο φίλος είναι ελεύθερος επαγγελματίας οπότε αν είναι άνω πενταετίας ασφαλισμένος και μετά την 1/1/93 πληρώνει (μαζί με το χαράτσι της ειδικής προσαύξησης των 55,43 ευρώ, που στην περίπτωσή μου βάσει του Ν 3518/2006 δεν υποχρεούμαι (ακόμα) να πληρώνω), συνολικές εισφορές υπέρ ΤΣΜΕΔΕ 296 ευρώ ανά μήνα ήτοι 296x12=3552 ευρώ ετησίως και φυσικά έχει τις ίδιες απολαβές με μένα που μόνο εγώ ο ίδιος (πέρα αυτών που ο εργοδότης μου πληρώνει) πλήρωσα για το 2007 όπως έγραψα πιο πάνω, 6327,57 ευρώ, δηλαδή 78% μεγαλύτερες ατομικές εισφορές για ίδιες παροχές.... Αν, όντως ισχύει αυτό φίλε christosdimou, παρακαλώ όπως να μη κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια...
Αν πάλι λέω μπούρδες για την περίπτωσή σου, παρακαλώ να αποκαταστήσεις την αλήθεια κι εγώ ο δόλιος σου ζητώ προκαταβολικά ταπεινά συγνώμη... -
Aγαπητέ lazarefa δεν φταίει ο συνταξιούχος του ΙΚΑ αν έχουν ληστέψει το ταμείο του, ούτε θα έφταιγες εσύ αν είχαν καταληστέψει το ΤΣΜΕΔΕ.
Συνεπώς η κοινή λογική επιβάλει να γίνει ενοποίηση με τον κάθε ένα να παίρνει σύνταξη ανάλογα με τις εισφορές του, με μια πρόβλεψη πάντα για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Στην περίπτωση της ΔΕΗ, οι μεγάλες συντάξεις δεν προέρχονται από την τσέπη των εργαζομένων, αλλά απο υπέρογκους μεικτούς μισθούς που υποχρέωσαν το κράτος να τους παρέχει.
-
μπαχαλο με τα ταμεια...
το πραγμα θα επρεπε να ειναι πολυ πιο απλο:
- η συνταξη θα επρεπε να παρεχεται ως ποσοστο των ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ εισφορων που εχει καθε εργαζομενος σε ΟΛΗ τη διαρκεια της εργασιας του. Δεν ειναι σωστο να υπολογιζεται η τελευταια 5ετια ή δε ξερω γω τι αλλο.
κυριε, ποσες ειναι οι συνολικες σου εισφορες στα 35 χρονια εργασιας? ΧΧΧΧ ευρω?
ωραια, θα παρεις συνταξη που θα ειναι ΧΧΧΧ/Ψ ανα μηνα, οπου Ψ ενας συντελεστης που θα καθοριστει.δεν ειναι λογικο να παιρνεις μια μεγαλη συνταξη επειδη τα τελευταια πχ 5 χρονια ειχες θεση διευθυντη (αρα μεγαλες εισφορες), ενω μεχρι πριν λιγα χρονια οι εισφορες σου ηταν πενιχρες!
οπως επισης δεν ειναι λογικο για καποιον που στα 35 ετη του ειχε τη τυχη να εχει μια πολυ καλη δουλεια και πληρωνε εισφορες πχ 500ευρω, στη συνεχεια απο τα 60-65ετη του δεν εβρισκε αντιστοιχη δουλεια και αναγκαστικα δουλευε για ψιχουλα (με αντικρυσμα και οι εισφορες του ειναι ψιχουλα), να παρει συνταξη πεινας.
- απο εκει και περα, θα μπορουσε περα απο τα υποχρεωτικα ποσα ασφαλισης που μας παιρνουν καθε μηνα, να μπορεις να δωσεις περισσοτερα με τη θεληση σου:
εισαι 40 ετων, και βγαζεις καλα λεφτα αυτη τη στιγμη? Σου περισσευουν να δωσεις αλλα 200ευρω το μηνα παραπανω στο ταμειο σου? Να μπορεις να το κανεις, περιμενωντας βεβαια οτι τα λεφτα αυτα θα προστεθουν στο ΧΧΧΧ ποσο που ανεφερα πιο πανω! Αρα θα περιμενεις μια καλυτερη συνταξη.
νομιζω οτι ολα αυτα ειναι απολυτως λογικα. Το βασικο σκεπτικο ειναι 'συνταξη αναλογικη με τις ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ εισφορες του καθενος'.
Και τελος, το πιο απιθανο απο ολα: Ας παει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑΣ Π@ΥΣΤΗΣ φυλακη που να ειναι υπευθυνος για το φαγοποτι που εγινε με τα λεφτα των ταμειων...
-
Αυτές οι ανευ βάσης υποθέσεις για τα μισθολόγια των υπαλλήλων της ΔΕΗ από που προκύπτουν;;;
Ο βασικός μισθός του υπαλλήλου της ΔΕΗ είναι στο περίπου όσο και ενός άλλου εργαζομένου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα... Απλά έχουν κάποια υψηλά επιδόματα. Επίδομα καταμέτρησης(στο μ@λάκα που είτε βρέχει. είτε χιονίζει, είτε έχει -5, είτε +40) θα έρθει να μετρήσει το ρολόι σου. Επιδόματα οι εργαζόμενοι στα ΑΗΣ(24ωρη λειτουργεία 365 μέρες το χρόνο= βάρδια 8ωρα). Επιδόματα τεχνικών βάρδιας κλπ. Επιδόματα για εναερίτες κλπ. Ο απλός γραφιάς της ΔΕΗ δεν έχει μεγάλες διαφορές στις απολαβές.... Και να συμφωνήσω ότι στο δημόσιο γενικά υπάρχει μια χαλαρώτητα. Γενικά όμως, όχι μόνο στη ΔΕΗ.
Για όλα αυτά έπερναν, και πέρνουν, και θα συνεχίσουν να πέρνουν(σας αρέσει ή όχι) περισσότερα από πολλούς εργαζομένους του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα. Το ποσοστό των κρατήσεών τους δε διαφέρει πολύ από ότι του εργαζομένου του ΙΚΑ. Μόνο που επειδή οι μεικτές αποδοχές είναι σχεδόν διπλάσιες, αυτό σημαίνει ότι διπλάσιες θα είναι και οι εισφορές. Αυτό πρέπει κατ' εμέ να σημαίνει για αντίστοιχα μεγαλύτερη σύνταξη.Και καθώς βλέπω, το πρόβλημα των περισσοτέρων είναι στην ουσία οι 'αυξημένες' αποδοχές των ΔΕΗτζίδων. Και κάποιοι έγραψαν ότι το κράτος χρηματοδοτεί τη ΔΕΗ. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ!!! Το κράτος κύριοι δε χρηματοδοτεί τα ταμεία της ΔΕΗ, ούτε το μισθολόγιο των υπαλλήλων της. Πριμοδοτεί κάποιο ποσό ώστε να μειθεί το κόστος χρήσης του ρεύματος στον καταναλωτή. Πληρώνουμε σαν μονάδα λιγότερο από το μισό από ότι κοστίζει στην ουσία η παραγωγή του. Το κράτος συμπληρώνει το υπόλοιπο, ώστε να έχουμε φθηνότερο ρεύμα. Αν δεν το έκανε απλά θα είχαμε μεγαλύτερους λογαριασμούς ο καθένας μας. Ο ΔΕΗτζής τα ίδια θα έπερνε... Και έχουν λέει 'τζάμπα ρεύμα'... Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας. Έχουν μειωμένα τιμολόγια αν αυτό εννοείται με το τζάμπα... Όπως οι υπάλληλοί μου πέρνουν κάποια από τα προϊόντα μου εντελώς τζάμπα(όταν πρόκειται για δική τους χρήση).
Και κάτι τελευταίο... Δεν νομίζω να ζούμε σε κομμουνιστικό καθεστώς. Μόνο εκεί όλοι αμοίβονται το ίδιο, ανεξαρτήτος εργασίας. Έχουμε καπιταλιστική οικονομία που αυτό συνεπάγεται και διαφορές τα μισθολόγια και στις συντάξεις και γενικότερα σε όλες τις αποδοχές. Δεν χρωστάει κανείς ΔΕΗτζής-ΟΤΕτζής-Τραπεζικατζής- ...τζης γενικότερα, τις μαλακίες των διοικήσεων άλλων ταμείων..
Αλήθεια με το ταμείο των δημοσιογράφων τί έγινε;;;; Εκεί γαργάρα όμως... -
Ο χρήστης sv2 έγραψε:
Εγώ είμαι απαισιόδοξος όσον αφορά την εξυγείανση των ταμείων.Αποψή μου είναι ότι δεν θα πάρω σύνταξη (ΤΑΕ) διότι θα έχουν καταρεύσει μέχρι τότε.
Εκανα την εξής σκέψη.Από παιδί την δεκαετία του 60 θυμάμαι ότι όλοι οι μεγάλοι λέγανε ότι στα 65 τους θα βγούνε στην σύνταξη.Ποιός όμως ήτανε τότε ο μέσος όρος ζωής?Σίγουρα κάτω από 70.Μήπως ήτανε κοντά στα 65?
Πως θα αντέξουν τα ταμεία όταν ο σημερινός μέσος όρος ζωής πλησιάζει τα 78 χρόνια το κόστος της υγείας βρίσκεται στα ύψη και συνεχώς ανεβαίνει ανεβάζοντας συγχρόνως και το μέσο όρο ζωής.Αυτά είναι προβλήματα που τα αντιμετωπίζουν όλα τα ταμεία και στο εξωτερικό.Αν προσθέσουμε την κακοδιαχείρηση ,τις υπερσυνταγογραφίσεις και τόσα άλλα στα δικά μας ταμεία πρέπει να είμαι αισιόδοξος ότι θα πάρω σύνταξη?Έχεις απόλυτο δίκιο. Το πρόβλημα που δεν υπολογίσαν όλες οι κυβερνήσεις τότε ήταν η αύξηση μ.ο ζωής... Για αυτό και δίναν συντάξεις με προυποθέσεις και πριν τα 40!!! Η μάνα μου πηρε σύνταξη 38 χρονών το 1985 επειδή είχε 3 ανήλικα παιδιά!!! Δούλεψε 15 χρόνια+2 της σχολής νοσοκόμων(που κακώς μετράνε), και παίρνει σύνταξη 23 χρόνια. Είναι 61, άρα (γερή να είναι η γυναίκα), για 15 χρόνια δουλειάς θα παίρνει 40 χρόνια σύνταξη!!! 'Τσοβόλα δώστα όλα...'
Στη Γερμανία το πρόβλημα το ζήσαν με τη μορφή που το ζούμε εμείς σήμερα πριν 20 χρόνια... Πήγαν οι εισφορές στο Θεο και υπήρχε μεγάλη συμετοχή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη..Έχουμε και τα προβήματα διαχείρησης στην Ελλάδα, που ανέφερες οπότε... Bye Bye σύνταξη -
lazarefa
-
Όχι είμαι προ του 31/12/1992 (ήμουν ήδη ασφαλισμένος προ του 1993) και για το έτος 2007 οι εισφορές μου έφτασαν τα 4300 Ευρώ (άλλο αν την αύξηση του Α εξαμήνου θα την πληρώσω το 2008...). Σύντομα δε, για να φτάσω να πάρω τη σύνταξη που βάσει νόμου θα πρέπει να έχω (και είναι μεγαλύτερη από τη δική σου) το ποσό που θα πρέπει να πληρώσω θα αυξηθεί κατά 50% περίπου. Εσύ ως ασφαλισμένος μετά την 1/1/1993 πληρώνεις ποσοστό επί του μισθού σου για το λόγο αυτό έχεις τα παραπάνω. Για μένα στη φάση που είσαι θα φτάσω λίαν συντόμως (τέρμα τα ψέματα βάσει του Νόμου Ρέππα).....
-
Μάλλον στους νεώτερους την ηλικία (αστείο να σπάσει ο πάγος) διαφεύγει το γεγονός ότι με το νόμο Σιούφα από το ταμείο 'απαλοτριώθηκαν' αποθεματικά ύψους 70 δις δραχμών της εποχής.
-
Επιπλέον μάλλον αγνοείς ένα ακόμα γεγονός. Ως μηχανικός πληρώνω άπό τη τσέπη μου και μόνον (δεν μου περισσεύουν) δεν έχω καμία εργασιακή κάλυψη, αν αρρωστήσω ως μισθό θα πάρω από τα 3 το μακρύτερο, δεν καλύπτομαι βέβαια από κανένα νόμο περί διασφάλισης των απολύσεων (πως άλλωστε εφόσον είμαι αυτο-απασχολούμενος) κ.α.
-
Για τους ΔΕΗτζήδες το πρόβλημα είναι ότι εκμεταλεύονται την θέση τους στην παραγωγική διαδικασία για να εκβιάσουν την Κάθε Κυβέρνηση να υποκύψει στις δικές τους απαιτήσεις που είναι ΥΨΗΛΟΙ ΜΙΣΘΟΙ και αντίστοιχες ΥΨΗΛΕΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ μετά τη σύνταξη (που έρχεται πολύ πιο σύντομα από ότι για τους υπόλοιπους εργαζομένους).
St.Devote
Όταν μιλάς για τα λιγνιτορυχεία ομιλείς για αυτά που η εκσκαφή του ορυκτού έχει δοθεί εδώ και χρόνια σε εξωτερικούς υπεργολάβους με τις ευλογίες της ΓΕΝΟΠ και έχει στηθεί ένα άθλιο πανηγύρι ρεμούλας???
-
-
Κyr80 σε μια καπιταλιστική οικονομία με ελεύθερο ανταγωνισμό στην ενέργεια, θα απολύονταν οι μισοί εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και οι υπόλοιποι θα έπερναν τα μισά χρήματα από όσα πέρνουν. Το κόστος του ρεύματος σαφώς και θα ήταν μικρότερο δεδομένου ότι η ΔΕΗ κατά βάση ακόμη δεν πληρώνει καύσιμη ύλη (λιγνίτης).
Η σύνταξη θα έπρεπε να είναι ανάλογη των εισφορών και αντιστρόφως ανάλογη του υπόλοιπου προσδόκιμου επιβίωσης. Με άλλα λόγια, πλήρης αναλογικότητα εισφορών και προβλεπόμενων εισπράξεων.
-
Ο χρήστης kyr80 έγραψε:
... Είναι 61, άρα (γερή να είναι η γυναίκα), για 15 χρόνια δουλειάς θα παίρνει 40 χρόνια σύνταξη!!! 'Τσοβόλα δώστα όλα...'
....Σκοπεύεις να την θάψεις στα 78???
Ευτηχώς για αυτήν (και για σένα) μάλλον ο χρόνος σύνταξης της θα υπερβεί με ευκολία την 50ετία (το προσδόκιμο των γυναικών της ηλικίας της σήμερα κυμαίνεται στα 90).
Το βασικό πρόβλημα με τα ασφαλιστικά συστήματα είναι ακρίβως αυτό. Τεράστια δυσαναλογία μεταξύ συντάξιμου και εργασιακού χρόνου (με τον συντάξιμο χρόνο να είναι πολύ μεγαλύτερος του εργασιακού) και αντίστοιχα δυσανόλογες εισφορές ως προς τη παροχές.
-
Φάγαμε το 2ωράκι μας και μεις...και στρώσαμε!
Υ.Γ. Τη Παρασκευή πλήρωσα το λογαριασμό της ΔΕΗ που ήρθε
-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
Σκοπεύεις να την θάψεις στα 78???Ευτηχώς για αυτήν (και για σένα) μάλλον ο χρόνος σύνταξης της θα υπερβεί με ευκολία την 50ετία (το προσδόκιμο των γυναικών της ηλικίας της σήμερα κυμαίνεται στα 90).
Το βασικό πρόβλημα με τα ασφαλιστικά συστήματα είναι ακρίβως αυτό. Τεράστια δυσαναλογία μεταξύ συντάξιμου και εργασιακού χρόνου (με τον συντάξιμο χρόνο να είναι πολύ μεγαλύτερος του εργασιακού) και αντίστοιχα δυσανόλογες εισφορές ως προς τη παροχές.
Βρε ας ζήσει και μέχρι τα 1000. Αρκεί να μου γράψει ότι είναι νωρίτερα...
Στο θέμα πάντως των γυναικών κάτι έπρεπε να γίνει... 50 χρονών να βγαίνεις στη σύνταξη(έστω μειωμένη) λόγω ανήλικου παιδιού, ήταν τραβηγμένο όταν ο άντρα θα πρέπει μέχρι τα 65... Πάει λέει στα 55 και πάλι λίγο θα είναι... Δηλαδή το μικρό παιδί της 50άρας-55άρας πόσο θα είναι που δε μπορεί χωρίς γονέα στο σπίτι; Της 55άρας κάτω από τα 15 πολύ δύσκολα... Τί να την κάνει το δεκαπεντάχρονο τη μάνα στο σπίτι. Να της γνωρίζει τον-την γκόμενο;;;
Λύση για τη σύνταξη έχω βρεί μονο την ιδιωτική συνταξιοδότηση. Εκπίπτει και από τα καθαρά εισοδήματα σε μεγάλο ποσοστό. Γιατί αν περιμένω από το ΤΕΒΕ... -
kyr80
Αν σε ενοχλούν τα ιδιαίτερα προνόμια των γυναικών όσον αφορά στη σύνταξη γιατί λοιπόν αποδέχεσαι τότε να διατηρούν τα αντίστοιχα προνόμια και οι υπάλληλοι της ΔΕΗ. Οι υπόλοιποι μη συντεχνιούχοι Έλληνες έχουν ουρήσει στο πηγάδι???
Περί ΔΕΗ