-
Ο χρήστης tony78 έγραψε:
- 'Πότε πρέπει να τρέχουμε': Διαφωνώ, κατ`εμέ, ΠΟΤΕ!
Αν ο δρόμος είναι άδειος ή κόβεις όταν συναντάς αυτοκίνητα, γιατί να μη τρέχεις;
EO Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος των Καμένων Βούρλων... Κολλητός μου κάθεται στο πίσω κάθισμα (ευτυχώς) και μπροστά οδηγεί ο θείος του, συνοδηγός η θεία του. Έτρεχε, αλλά όχι υπερβολικά. Ο δρόμος άδειος.... Όλα ωραία και καλά, μέχρι τη στιγμή που τρύπησε το λάστιχο. Το αυτοκίνητο είχε τον αμάζευτο, προσπάθησε να το επαναφέρει αλλά μάταια. Έσκασε σε μια κολώνα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η θεία του.
Και επανέρχομαι στο θέμα των συνθηκών. Ο δρόμος άδειος, το οδόστρωμα καλό, ουδεμία στροφή που να χρειάζεται ελιγμούς. Ποιο το αποτέλεσμα; Βέβαια, σε άδειο δρόμο όλοι μας λίγο πολύ το έχουμε πατήσει (για να μην πω ξεσκίσει), το θέμα είναι να μην είσαι γκαντέμης και κάτσει η στραβή...Γι'αυτό λέμε, όταν τρέχω (το 'τρέχω' δυστυχώς ο καθένας το εκλαμβάνει όπως θέλει) έχω περισσότερες πιθανότητες να πάθω κακό.
Ακόμα κι αν δεν πάθω τίποτα εγώ ή κάποιος άλλος, δεν είναι κρίμα το αμαξάκι που το πήρα με κόπο και ιδρώτα να το πετάξω ή έστω να το διπλοπληρώσω;
Ορίστε (άλλο) ένα παράδειγμα που αποδεικνύει πόσο μεγάλη ΠΛΑΝΗ είναι όταν **νομίζουμε **ότι γνωρίζουμε / ελέγχουμε τις συνθήκες και το όχημά μας...
-
Ο χρήστης nasos έγραψε:
Ποιά είναι η πισινή στην περίπτωση που έκανες λάθος στην ψυχολόγησή του ?
(Το 'δεν κάνω ποτέ λάθος' είναι μια απάντηση )
Πέρα απ'το ότι δεν κάνω ποτέ λάθος...
Αν κάνει αριστερά και μπει μπροστά μου, θα βγω δεξιά και θα τον περάσω από δεξιά.
Οταν σου βγει στα 10 μέτρα ? (200 km/h = 55 m/sec) όπως μου βγήκε το Corsa ? No way my friend. Αλλη πισινή ?
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Στην ευθεία της Θήβας και ναι έχω κάνει -ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ- μετρήσεις. Έχουν γίνει και εκεί διάφορα -σοβαρά και μη- αλλά σε σχέση με τον αριθμό των αυτοκινήτων που έχουν μετρηθεί από όλα τα περιοδικά, λεπτομέρειες
Έχει έρθει ποτέ η τροχαία να διώξει ανθρώπους που κάνουν μετρήσεις;
ΔΞ/ΔΑ, δεν έχω ακούσει κάτι. Ρώτα στους 4Τ, περισσότερα θα ξέρουν
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Οταν σου βγει στα 10 μέτρα ? (200 km/h = 55 m/sec) όπως μου βγήκε το Corsa ? No way my friend. Αλλη πισινή ?Αντε να το ξαναγράψω...
Η πισινή που θα είχα στην προκειμένη περίπτωση είναι η εξής:
α. Αυτοκίνητο μεσαία που πάει αργά.
β. Αυτοκίνητο δεξιά που πάει με 180.
γ. Εγώ αριστερά που πάω με 200.
δ. Θα τον περάσουμε περίπου την ίδια χρονική στιγμή.
ε. Αυτός στη μεσαία πάει α) φυσιολογικά β) ψιλοφοβισμέναΑρα:
α. Επιταχύνω κι άλλο ώστε να τον περάσω όσο το δυνατόν γρηγορότερα (επιτυχία 60%)
β. Συνεχίζω με τον ίδιο ρυθμό, με την ελπίδα πως δεν θ'αλλάξει τίποτα (επιτυχία 50%)
γ. Κόβω και περιμένω να δω αντίδραση αφού τον περάσει ο δεξιός για να πάρω νέα δεδομένα ώστε να 'μαντέψω' τι θα μπορούσε να κάνει (επιτυχία 100%)Εγώ θα επέλεγα το (γ). Εσύ επέλεξες το (β), αυτή είναι η διαφορά μας και έτσι ορίζω την πισινή. Αναλύω όσους περισσότερους παράγοντες μπορώ, πριν κάνω κάτι 'φαινομενικά' επικίνδυνο.
-
Koυράστηκα...
-
Ρε nasos, ξέχνα το άλλο αυτοκίνητο. Μπορεί εκεί να έκανα λάθος. ΠΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ:
β. Εγώ αριστερά που πάω με 200.
γ. Αυτός στη μεσαία πάει α) φυσιολογικά β) ψιλοφοβισμένακαι έστω ότι τον έχουμε ψυχολογήσει πως δεν θα αλλάξει λωρίδα. Ποιός μας εγγυάται ότι δεν έχουμε κάνει λάθος και δεν θα το κάνει όταν είμαστε 10 μέτρα πίσω του ? Τι κάνουμε τότε ?
Εγώ πλέον κάνω το (γ) που έγραψες παραπάνω υπάρχει-δεν υπάρχει άλλος. Εσύ τι κάνεις ?
(Εχει δίκιο ο InsaneDriver... Απλά προσπαθώ τόση ώρα να απαντήσεις σε κάτι σαφέστατο)
-
Ο χρήστης ClioDriver έγραψε:
Προς Babbis:- 'Πότε πρέπει να τρέχουμε': Διαφωνώ, κατ
εμέ, ΠΟΤΕ! Και οι 4 συνθήκες που παράθεσες είναι **υποκειμενικές** (ακόμα και το 'Ο δρόμος δεν έχει κίνηση, δεν έχει νερά, έχει ορατότητα κλπ') και είναι στην ευχέρεια του καθενός ΠΩΣ θα κρίνει ότι πληρούνται. Έχω κι
εγώ τρέξει και δεν μπορώ να επιβάλω σε κανέναν να μη τρέχει, εξ`άλλου είναι επιλογή του. ΟΜΩΣ, άλλο αυτό και ΕΝΤΕΛΩΣ άλλο να λέμε κουβέντες του στυλ 'το ελέγχω', 'προβλέπω τα πάντα', 'βλέπω μακριά εγώ', 'έχω αμάξι' κλπ.
- 'Ικανότητες αυτοκινήτων': Επίσης διαφωνώ! Όλα είναι καλά όσο.. όλα είναι καλά, έτσι; Τι γίνεται όταν κάτι στραβώσει;; Όταν το καλοσυντηρημένο αυτοκίνητο σκάσει σε 'ανωμαλία' των ιδανικών δρόμων μας και χάσει ελάχιστα την ευθυγράμισή του; Ξέρεις πώς θα συμπεριφερθεί στην επόμενη επείγουσα τιμονιά σου; Το πεζοδρόμιο που καβάλησες με λίγη φόρα προχτές ΞΕΡΕΙΣ ότι δεν θα έχει κάποια επίπτωση; ΠΟΤΕ δεν εμπιστευόμαστε ΤΥΦΛΑ τις μηχανές..
Είσαι λίγο απόλυτος. Από τις 4 συνθήκες η 'δεν έχει κίνηση, δεν έχει νερά έχει ορατότητα' είναι καθαρά αντικειμενική. Η συνθήκη 'ξέρω το δρόμο' είναι επίσης αντικειμενική. Η 'έχω σχεδιασμένο για ταχύτητες' αμάξι είναι αντικειμενική συνθήκη. Το 2ο σκέλος όμως 'έχω καλοσυντηρημένο αμάξι' έχεις δίκιο, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, αλλά και αυτοί ελέγχονται μέχρι ενός σημείου.
ΠΧ αν έχω περιστατικό(καβάλημα πεζοδρομίου), προσωπικά θα είμαι πολύ προσεκτικός. Ανεβάζοντας σιγά σιγά ταχύτητα μπορείς να αντιλιφθείς αν το αμάξι 'τραβάει στο πλάι' αν 'τρέμει'. Προσωπικά θα έκανα φρενάρισμα πανικού σε 'άδειο' δρόμο για να δω αν έχει πρόβλημα το ατοκίνητο. Αν έβρισκα έστω και κάποια ένδειξη τότε να έισαι σίγουρος πως το 'καλός οδηγός' συνεπάγεται πάω συνεργείο για έλεγχο.
Η Φυσική κατάσταση είναι επίσης αντικειμενική. Αν δεν έχω πιεί το ξέρω. Αν έχω να κοιμηθώ 1 μέρα το ξέρω. Αν έχω φάει και έχω σκάσει το ξέρω. Αν είμαι πτώμα επειδη έπαιζα μπάλλα, ή κολυμπούσα επίσης το ξέρω.
Ο μόνος 'υποκειμενικός' παράγοντας είναι 'ο καλό οδηγός'.
- ... Επίσης, δεν καταλαβαίνω αυτό που λες για το 'όλο και πιο γρήγορα'. Λες ότι θες να πηγαίνεις με ασφάλεια, αλλά πηγαίνοντας 'όλο και πιο γρήγορα'. 2 τινά: α. Πηγαίνεις γενικά αργά! (δεν νομίζω) ή β. φροντίζεις γενικά να το πατάς, οπότε δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι σε νοιάζει πρωτίστως η ασφάλεια!
άποψή μου είναι ότι υπάρχει ένα εύρος ταχυτήτων (σε συνδιασμό με τα Α-Δ) που μπορείς να πας γρήγορα και με ασφάλεια. Στα χρόνια που οδηγώ και στα χρόνια που έχω το αμάξι μου προσπαθω από το κάτω όριο του εύρους να ανεβαίνω προς τα πάνω. Φυσικά κάπου υπάρχει ένα όριο. Από εκεί και πέρα είσαι σε περιοχή ρίσκου.
Που είναι η διαφωνία μας?
Εγω΄λέω ότι Για το Χ αμάξι , για τον Χ οδηγό, για την Χ κατάσταση του οδηγού και για τον Χ δρόμο, και την Χ κυκλοφορία το εύρος μπορεί να είναι 120-200 ενώ για άλλο αμάξι, οδηγό, δρόμο κλπ το εύρος μπορεί να είναι από 80-120 και πάει λέγοντας
- 'Προσπέρασμα και ταχύτητα': Γενικά συμφωνώ, ΑΛΛΑ είναι λίγο σπαστικό έως αδύνατο να είσαι συνέχεια 200 --> 130 --> 200, άρα απλώς φτάνεις τα 200 και τα κρατάς, οπότε και καταλήγουμε στην κατάσταση που συζητάμε εδώ και Χ σελίδες! Οπότε και πάνε περίπατο και τα περί ασφαλούς προσέγγισης του αργού προπορευόμενου.
Το 200 στσ 130 και πάλι στα 200 σημαίνει ότι ο δρόμος έχει κίνηση και άρα δεν πληρείται 1 από τα 4 κριτήρια που έθεσα. Άρα δεν διαφωνούμε
- 'Πότε πρέπει να τρέχουμε': Διαφωνώ, κατ
-
Ο χρήστης kantoniou έγραψε:
Η συζητηση αναπαραγεται διαρκως και ειναι δυσκολο να την παρακολουθησει κανεις λογω ογκου. Εγω θα παραθεσω συνοπτικα τις δικες μου αποψεις:- Οι δυνατοτητες αντιδρασης με 200 και με 120 ασφαλως δεν ειναι ιδιες.
- Η κινηση με ταχυτητες της ταξης των 200 σε δημοσιο δρομο δεν ειναι απλα παρανομη. Ειναι το λιγοτερο ανευθυνη και επικινδυνη.
- Τα 1 & 2 δεν πρεπει να μας κανουν να ξεχνουμε οτι υπαρχουν και χαροι που κινουνται με 70, ισως χειροτεροι απο τους προηγουμενους.
- Ακριβως λογω του 3, οι 'γρηγοροι' θα πρεπει να σκεφτουν 2 φορες πριν διακοσαρισουν.
- Δωστε ολοι προτεραιοτητα στη ζωη του αλλου και τη δικη σας, εναντι του δικιου, της λογικης, του ΚΟΚ, της ταχυτητας και λοιπων προτεραιοτητων και κριτηριων.
Οι 'νομοταγεις' αφηστε να φυγει ο 'τρελος' που παει με 200. Δεν ειστε εσεις υπευθυνοι να τον συνετισετε.
Οι 'γρηγοροι' ξαναδιαβαστε το 'Corsa incident' και αναρωτηθειτε ποσες ειναι οι πιθανοτητες να συμβει και σε εσας. Πολλες λεω εγω.
Εγω, με αφορμη το bold, θα ΞΑΝΑρωτησω:
Εσυ kantoniou, οπως και οι αλλοι που το εχετε γραψει πολλες φορες αυτο, πατε με 200 σε δημοσιο δρομο? Και μαλιστα ρωταω γενικα, ωρις να εξετασω τις συνθηκες, πχ 'κυκλοφορειτε στις 3 το πρωι καθημερινης στον Κηφισσο?' οπως δεν τις εξεταζετε και εσεις και απλα τσουβαλιαζετε...
Αν οχι, ΠΩΣ μπορεις να ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΣΙΓΟΥΡΑ οτι τα '200 σε δημοσιο δρομο', χωρις αλλο προσδιοριστικο παραγωντα περι αυτου (το διακοσαριζειν στον δημοσιο δρομο δηλαδη), πχ συνθηκες, κινηση, ωρα, ειδος και ποιοτητα δρομου, περιοχη, ειναι επικινδυνο και ανευθυνο. Αφου ΔΕΝ το εχεις το αθλημα, πως μπορεις τοσο σιγουρα να εκφερεις αποψη?
@cliodriver
ΔΕΝ εχεις προτεραιοτητα ρε αγορι μου, και ΔΕΝ μπορεις να προσπερασεις οπως θελεις. Ακομα και αν μπορουσα να φρεναρω ηρεμα και να μην κινδυνεψουμε, ΜΕ ΠΑΡΑΚΩΛΥΕΙΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΟΥ ΑΝ ΠΑΩ ΝΟΜΙΜΑ Η ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΓΡΗΓΟΡΑ. Το να μου λες οτι 'αφου παρανομεις εσυ kacey, θα παρανομησω και εγω', το καταλαβαινω. Το να λες και να νομιζεις οτι με αυτη την ενεργεια δεν παρανομεις, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ...@hammer
τα νουμερα οπως ειπα ηταν τυχαια. Ακομα και αν κανω λαθος για τα απολυτα συνολικα νουμερα νεκρων/θανασιμων τροχαιων, το επιχειρημα παραμενει οτι 'αφου σε σχεση με τον ΠΟΛΥ μεγαλυτερο πλυθησμο και τα ΠΟΛΥ περισσοτερα αυτοκινητοχιλιομετρα, οι γερμανοι σκοτωνονται ΠΟΛΥ λιγοτερο απο εμας ΠΑΡΑ το γεγονος οτι πανε απο πιο γρηγορα εως ΠΟΛΥ πιο γρηγορα απο εμας, τοτε η ταχυτητα δεν σκοτωνει αμα εχεις την παιδεια να την χρησιμοποιεις (αμα εισαι απο τους 'γρηγορους') ή την παιδεια να συνυπαρχεις μαζι της (αμα εισαι απο τους 'αργους').Και να εισαι σιγουρος οτι οι μονοι που ενοχλω ειναι μονο οσοι ενω ΠΡΕΠΕΙ και ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ, δεν κανουν ακρη να περασω για λογους οπως 'παω ηδη με 120', 'ειμαι νομιμος αρα εχω προτεραιοτητα', 'δεν θα κοψω εγω στα 100 για να μην κοψεις εσυ στα 120', και αλλες τετοιες χαριτωμενιες. Το ποτε πρεπει να κανουν ακρη ειναι που εχουμε διαφωνια με μερικους απο εδω μεσα και δεν προβλεπεται να συμφωνουμε...
- Στον δρόμο κινούμαστε με:
- ασφάλεια
- ευγένεια
- ταχύτητα
Για να ξηγούμαστε λοιπόν, σε σχέση με το thread, τα παραπάνω 3 ουσιαστικά είναι σε σειρά προτεραιότητας. Το να πηγαίνεις σφαίρα στην αριστερή στην ευθεία της Θήβας μπορεί να είναι και ασφαλές, αλλά είναι αγενές προς τους κακόμοιρους που έχουν κλειστεί πίσω από τα φορτηγά και προσπαθούν να βγουν.
Πολύ σωστός. Κι όμως, πρέπει να υπάρχουν αρκετοί 'εδώ μέσα' που να το διάβασαν αυτό το τελευταίο και να έβαλαν τα γέλια...
Ωπα ρε παιδια, ΠΟΣΟΙ θα κινουνται με 200 οταν μαλιστα εχει τοση κινηση που εχεις 'κολλησει ο κακοποιρης πισω απο Χ φορτηγα', ωστε να πρεπει ντε και καλα να κοψεις καποιον 200αρη γιατι αλλιως δεν θα περασεις ποτε το φορτηγο? Ημαρτον...Εκτος αν εννοειται οτι 'δεν θελω να περιμενω ουτε 30 δευτερα να με περασει η κουκιδα στα 200 μετρα που ομως μεγαλωνει ανησυχητικα γρηγορα'...
Δύο ίδια αυτοκίνητα κινούνται δίπλα-δίπλα. Το ένα πάει με 120 και το άλλο με 170. Φρενάρουν μαζί. Όταν αυτό που έτρεχε με 120 έχει σταματήσει, με πόσα πηγαίνει αυτό που έτρεχε με 170;
Για να πιάσουμε τα μαθηματικά:....
...Α, και κάτι ακόμα. Με τις νέες τιμές στα καύσιμα, και με δεδομένο ότι η αεροδυναμική αντίσταση εξαρτάται από τον κύβο της ταχύτητας, πόσα λεφτά κερδίζετε για να μην σας πειράζει να τα καίτε;
ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ της ταχυτητας.
Οπότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι και όλα τα περιοδικά αυτοκινήτου στις δοκιμές που κάνουν, εκθέτουν ανυποψίαστους συνοδοιπόρους τους σε κίνδυνο! Και μετά μας μιλούν για ασφαλή οδήγηση...
Δεν θέλει και πολύ σκέψη για να καταλάβετε που γίνονται οι μετρήσεις για επιταχύνσεις (και ρεπρίζ) εως τα 160km/h ή η μέτρηση της τελικής ταχύτητας. Και σίγουρα αυτό ΔΕΝ πραγματοποιείται σε καμία πίστα (τουλάχιστον όχι στη χώρα μας)...!
Μήπως εκεί ισχύουν άλλες παράμετροι? Μήπως εκεί έχουν το μοναδικό χάρισμα των 'ειδικών' ικανοτήτων για να αναπτύσσουν τέτοιες ταχύτητες και να ελέγχουν το αυτοκίνητο? Ή μήπως για να γίνουν οι δοκιμές αποκλείονται δρόμοι από την κυκλοφορία ανυποψίαστων οδηγών?
Σε αυτό το ερώτημα τι πειστική απάντηση έχετε να δώσετε?
Λες να μετράνε επιταχύνσεις και τελικές μέσα στη κίνηση τα Σαββατοκύριακα; Στο δρόμο μετράνε (που αλλού να μετρήσεις τελικές) αλλά προσεκτικά.
Ριχνεις λαδι στην φωτια... Κανουν τετοια πραγματα τα περιοδικα ΜΑΣ? Τσ τσ τσ τσ...Αντιστοιχα με το οτι οσοι οδηγουν σε πιστα ή τρεχουν σε αγωνες, δεν ξεκαυλωνουν ΚΑΙ στον δρομο αλλα ειναι συνετοι οδηγοι
ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΡΕ ΠΣΤ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΕΛΙΚΙΑΖΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ
Τους τελευταίους μήνες, αν δεν κάνω λάθος, όλα τα περιοδικά μετράνε σε ευθεία του πρώην αεροδρομίου του ελληνικού, μετά από αίτημα όλων αυτών για την ασφάλεια στους δρόμους. αν κάνω λάθος διορθώστε με.
@cmarin
Δεν ειναι μονο οι μετρησεις ταχυτητας ή επιταχυνσης (που και οταν δεν γινονται στο αεροδρομιο, μπορουν να γινουν πχ σε μια ερημη ΑΟ), αλλα και η δοκιμη του 'πως στριβει', 'πως ειναι πανω απο το οριο' και αλλα, ειδικα σε γρηγορα και πολυ γρηγορα μοντελα, που θελουν δημοσιο και στριφτερο δρομο και ειναι σαφως πιο επικινδυνες αθλοπαιδιες απο τα 200 σε ΑΟ κλπ...Παράδειγμα: είσαι 200-300 μέτρα πίσω από δύο νταλίκες σε δρόμο με 2 λωρίδες κυκλοφορίας (σε σημείο που επιτρέπεται στα φορτηγά η προσπέραση) και η μία που κινείται με 80 δίνει φλας και βγαίνει να προσπεράσει την άλλη που κινείται με 79. Όση ώρα προσπερνάει είσαι υποχρεωμένος να κάθεσαι πίσω και να περιμένεις. Η νταλίκα έχει προτεραιότητα γιατί άρχισε τη προσπέρασή της πριν φτάσεις εσύ και εσύ ήσουν αρκετά μακριά ώστε να επιβραδύνεις με ασφάλεια. Μόλις τελειώσει τη προσπέραση η νταλίκα είναι υποχρεωμένη από τον ΚΟΚ να μπει δεξιά και να σε αφήσει να περάσεις.
Έχει κανείς αντίρρηση επάνω σε αυτό;
Ναι εγω, και την εχω γραψει πιο πανω ξεκαθαρα και με επιχειρηματα. Οπως λεει και ο διαφωνων, ειναι θεμα ερμηνειας (στο οποιο δεν προκειται να συμφωνησουμε).
Οσο για την 'ερμηνεια' και την επιλεκτικη εφαρμογη του ΚΟΚ:
Με καταρακτωδη βροχη ενα πρωινο καθημερινης στην Συγγρου και σαπακια γυρω μου, ΔΕΝ θα πηγαινω με 90 και ας ειμαι καθ'ολα νομιμος γιατι θεωρω οτι δεν πρεπει. Αντιστοιχα και με την ΙΔΙΑ λογικη και το ΙΔΙΟ μυαλο, θα παω γρηγορα στις εκ διαμετρου αντιθετες συνθηκες...Το πρωτο σας αρεσει και ειναι σωστο και φρονιμο αλλα το δευτερο ειναι εγκληματικο και επικινδυνο?
Οποτε οτιδηποτε σπορ αυτοκινητο, να το πεταξουμε στα σκουπιδια. Ε ρε δυσκοιλιοτητα που εχουν μερικοι (μεταφορικα)...
Αν ο δρόμος είναι άδειος ή κόβεις όταν συναντάς αυτοκίνητα, γιατί να μη τρέχεις;
EO Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος των Καμένων Βούρλων... Κολλητός μου κάθεται στο πίσω κάθισμα (ευτυχώς) και μπροστά οδηγεί ο θείος του, συνοδηγός η θεία του. Έτρεχε, αλλά όχι υπερβολικά. Ο δρόμος άδειος.... Όλα ωραία και καλά, μέχρι τη στιγμή που τρύπησε το λάστιχο. Το αυτοκίνητο είχε τον αμάζευτο, προσπάθησε να το επαναφέρει αλλά μάταια. Έσκασε σε μια κολώνα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η θεία του.
Και επανέρχομαι στο θέμα των συνθηκών. Ο δρόμος άδειος, το οδόστρωμα καλό, ουδεμία στροφή που να χρειάζεται ελιγμούς. Ποιο το αποτέλεσμα; Βέβαια, σε άδειο δρόμο όλοι μας λίγο πολύ το έχουμε πατήσει (για να μην πω ξεσκίσει), το θέμα είναι να μην είσαι γκαντέμης και κάτσει η στραβή...Γι'αυτό λέμε, όταν τρέχω (το 'τρέχω' δυστυχώς ο καθένας το εκλαμβάνει όπως θέλει) έχω περισσότερες πιθανότητες να πάθω κακό.
Ακόμα κι αν δεν πάθω τίποτα εγώ ή κάποιος άλλος, δεν είναι κρίμα το αμαξάκι που το πήρα με κόπο και ιδρώτα να το πετάξω ή έστω να το διπλοπληρώσω;
Ορίστε (άλλο) ένα παράδειγμα που αποδεικνύει πόσο μεγάλη ΠΛΑΝΗ είναι όταν **νομίζουμε **ότι γνωρίζουμε / ελέγχουμε τις συνθήκες και το όχημά μας...
Το τυχαια σκασμενο λαστιχο και διαλυση του, τον ξενυχτη σκυλο που αποφασισε στις 3 το πρωι να κοβει βολτες στον Κηφισσο, την ροδα που θα φυγει απο το μουαγιε επειδη της εκανε μαγικα ο Harry Potter, ειναι ρισκα που ειμαι διατεθιμενος να παρω. ΕΣΕΝΑ (οχι εσενα τον Cliodriver) που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να μου συμβει γιατι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΛΛΑ ΑΛΛΟΓΙΣΤΗ ΜΑΛΑΚΙΑ ΣΟΥ, θελω να προλαβω χωνοντας τα εδω μεσα σε οσους λενε 'εγω θα βγω γιατι εχω δικαιωμα'...
Koυράστηκα...
το Lada παει προς αποσυρση οποτε θα σε παρω να παμε να το αποχαιρετησουμε πανηγυρικα, για αυτο να μου εισαι ξεκουραστος μεσα στην εβδομαδα...
ΥΓ Ζητειται κιτ νιτρου για καρμπυρατερ, για δανεισμο για μερικες ωρες. Αντε να δουμε ποσο θα αντεξει το μοτερακι και τι πλακες θα κανουμε σε ανυποψιαστους μεχρι το μεγαλο μπαμ . Επισης ζητειται αντιστοιχο με το δικο μου χαρχαλο για να παιξουμε life size συγκρουομενα στο γνωστο Λουνα Παρκ. Θα κοψουμε και εισητηρια .
ΥΓ3 Συμφωνω σχεδον με ολα με τον Babbis, σχεδον αψογος. Μην με ρωτησετε σε ποια 2 σημεια διαφωνω, θα επρεπε να τα εχετε εμπεδωσει μεχρι τωρα...
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
ΥΓ2 Συμφωνω σχεδον με ολα με τον Babbis, σχεδον αψογος. Μην με ρωτησετε σε ποια 2 σημεια διαφωνω, θα επρεπε να τα εχετε εμπεδωσει μεχρι τωρα...
Σε ποια;;;
-
kacey ειπες πως γινετε ενας να χαρακτηρισει την ταχυτητα των 200 χλμ επικινδυνη και ανευθυνη,αν δεν γνωριζει προσωπικα τι εστι τετοια ταχυτητα.
ακριβως σαν εσενα μιλουσε και ο πατερας του κολλητου μου.
ελεγε σαν τι να μου συμβει ξημερωματα στην εθνικη οδο για θεσσαλονικη με απολυτα μηδαμινη κινηση.
πανε να τον βρεις τωρα.αναπηρος ειναι επειδη με την υπερβολικη ταχυτητα που ειχε δεν προλαβε να σταματησει εγκαιρα.οδηγουσε 27 χρονια,κυριως σπορ αμαξια,ειχε πορωση με αυτα.ειχε εμπειρεια και γουσταρε τη ταχυτητα.
στα 27 χρονια 1 φορα ηρθε το απροοπτο.και κοντεψε να σκοτωθει. -
Shit happens.
αλλα για να μπω στο τριπακι, τι ακριβως εγινε στο συγκεκριμενο συμβαν?
-
Ο χρήστης Hannibal έγραψε:
The voice giati pas na bgaleis apo thn myga ksygki?.... Eleos re..... Ti den katalabaineis?Διάβασε παρακάτω και θα καταλάβεις.
Το 'Eleos re' πιθανολογώ πως είναι απωθημένο σου από άλλη συζήτηση (ξέρεις εσύ).Giati poly apla bre ponhre otan exeis paidaki mesa sto aytokinhto fobasai mhn kanei to paidaki kati kai xtyphsei opote eisai synexeia (8es den 8es) me to blemma panw toy..... Opote nai, den exeis ta swsta antanaklastika poy xreiazesai me to otan pas maliokoybara.....
- Ρώτησα για το παιδικό κάθισμα (αν η ύπαρξή του θα καθιστούσε λογικό το να δέσουμε εκεί ένα παιδάκι και να πάμε κουβάρια), και μου απαντάς εσύ γενικά για παιδιά στο αυτοκίνητο..... Άστο.
- Τα αντανακλαστικά ή η συγκέντρωση στο δρόμο είναι το θέμα; Και μόνο όταν έχεις παιδάκι μέσα στο αυτοκίνητο δεν είσαι 100% συγκεντρωμένος και δεν έχεις 100% σωστές αντιδράσεις εσύ;
gai to A)pws eimaste sigoyroi oti esy eisai nomimofron kai pasd panta me ta oria kai genikotera eisai aytos poy les oti eisai?
Mήπως θες κι εσύ βόλτα με το Μίτσου για να κρίνεις αν τα όσα γράφω εδώ είναι λογικά ή όχι;..
gia to b) O ka8enas orizei opws aytos nomizei thn pisinh bash twn ikanothtwn poy exei.... Oxi aytes poy nomizei oti exei....
Αστειεύεσαι φυσικά.
Ο καθένας ορίζει αυτό που θεωρεί ως 'πισινή' βάση των ικανοτήτων που ΝΟΜΙΖΕΙ πως έχει - και ο ίδιος και το αμάξι του. Το αν τις έχει πράγματι, και γενικότερα και υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, είναι άλλη ιστορία.
Υ.Γ. προσπάθησε να μη γράφεις σε greeklish, είναι πολύ κουραστικό να σε παρακολουθήσει κανείς.
-
Ο χρήστης Babbis έγραψε:
Στο τέλος θα συμφωνήσω με τον Babbis
πλάκα πλάκα όπως έχω πει και στο παρελθόν σέβομαι τις γνώσεις σου στο αυτοκίνητο και συνήθως συμφωνώ με σένα .
Αν όμως το θέμα έχει Alfa Romeo τότε
αντε παιδια, φιληθειτε!
παντως +1 και απο μενα στον Babbis.
-
πηγαινε για θεσσαλονικη.στη περιοχη του μακρυγιαλου οπου η εθνικη εχει ελαφρες στροφουλες,ειχε ντελαπαρει νταλικα και εκλεισε το δρομο καθετα.ο ανθρωπος με τα 200 και κατι ακομα που ετρεχε,λογω νυχτας και ελλειψη φωτισμου,φρεναρε μεν αλλα η ταχυτητα που ειχε ηταν μεγαλη και πηγε και καρφωθηκε πανω σε αυτην.
αν πηγαινε το πολυ με 140 θα ειχε απλα υλικες ζημιες.
και το shit happens αν το πεις στη γυναικα του και στα παιδια του,δεν νομιζω οτι θα σου απαντησουν με ευγενικο τροπο.
αυτο που θελω να πω ειναι οτι η ταχυτητα ειναι γλυκεια,σιγουρα.ειναι ωραια αισθηση να εχεις ενα καλο αμαξι,μια απεραντη ευθεια,και να γκαζωνεις.
το θεμα ειναι να μην γινει συνηθεια,διοτι οσο σιγουροι και να ειμαστε για τον εαυτο μας,οσο καλο αμαξι και να εχουμε,οση εμπειρεια και να εχουμε,η στραβη θα γινει μια φορα και μπορει να ειναι θανατηφορα και για εμας και για αλλους.
θα σας παρακαλεσω πολυ να μην αρχισετε παλι τις επιθεσεις εναντιον μου.
εκανα σε νεαρη ηλικια κατι που κοντεψα να βαλω σε κινδυνο τη ζωη αλλων ανθρωπων.δεν σημαινει οτι εχω ακομα την ιδια νοοτροπια.πιστευω οτι οδηγαω αρκετα χρονια,εχω κανει αρκετα χιλιομετρα σε πολλους δρομους κατω απο ολες τις συνθηκες και ειδα αρκετα στο δρομο,ωστε να πω με καποια ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ οτι εχω καποια ΣΧΕΤΙΚΗ ιδεα πανω στην οδηγηση.
αυτο που καταλαβα ειναι οτι σιγουρα οταν τρεχεις με 200 σε αδειο δρομο με καλο αμαξι δεν σημαινει απολυτα οτι ειναι και επικινδυνο.
οταν ομως ξερουμε οτι οι δρομοι μας δεν ειναι και οι καλυτεροι και οτι οταν βρουμε εστω και 1 ακομη αμαξι στο δρομο,παυει να ειναι αδειος και ξερουμε οτι κυκλοφορουν ενα σωρο ανθρωποι που μπορουν ανα πασα στιγμη λογω αφηρημαδας,λογω αμελειας,λογω απειρειας,λογω κουρασης,λογω βλακειας,λογω,λογω,να κανουν το λαθος,
ειμαι σιγουρος οτι με μια σχετικα νορμαλ ταχυτητα,δηλαδη οχι ΠΟΛΥ παραπανω απο το οριο,θα μπορεσουμε,και εννοειτε οτι ειμαστε συγκεντρωμενοι στο τιμονι,να αντιδρασουμε πιο γρηγορα ωστε να προλαβουμε το μοιραιο.
τουλαχιστον μετα απο εκατονταδες χιλιαδες χιλιομετρα,με αρκετα αμαξια,σε αυτο το συμπερασμα εχω καταληξει,που θελω να πιστευω οτι δεν ακουγετε παραλογο.
ελπιζω να μην αρχισετε παλι τις επιθεσεις,γιατι κατανταει κουραστικο.φιλικα
δημητρης
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
αντε παιδια, φιληθειτε!
babbis lkar
-
Ο χρήστης Babbis έγραψε:
Το θεμα δεν είναι ο ΚΟΚ και οι ερμηνείες του. Είναι θέμα φυσικής, αντίληψης, κοινής λογικής, ευγένειας και αγένειας.
*Στους δρόμους η απόσταση εκφράζει το πόσο ασφαλές είναι να μπούμε στην τροχιά ενός αυτοκινήτου. Αν όμως στην εξίσωση δεν βάλουμε την ταχύτητα οδηγούμαστε σε λάθος συμπέρασμα.
ΠΧ.
μόλις έχεις παρκάρει και θέλεις να ανοίξεις την πόρτα σου για να βγεις. Κοιτάς πίσω και βλέπεις ένα αμάξι στα 50 μέτρα. Τι κάνεις? Βγαίνεις .Η απάντηση είναι 'εξαρτάται' από την ταχύτητα. Αν το αμάξι κινείται με 50χαω = 13,88μ/δευτ θέλει 7,2 δευτ να σε φτάσει. Χρόνος υπερ-αρκετός για να βγεις.
Αν κινείται με 100χαω θέλει 3,5 δευτ να σε φτάσει άρα χρόνος οριακός!!!
Το ίδιο ισχύει και στον αυτοκινητόδρομο.
Μπορεί ο ΚΟΚ να λέει ότι στα 200μ δεν έχει προταιρεότητα ο πίσω(δεν ξέρω λέω). Όμως τι εκφράζουν τα 200μ εκεί ? Η ικανότητα 'αντίληψης' της ταχύτητας ενός οχήματος που έρχεται πίσω μας ή εμπρός μας είναι ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του κάθε οδηγου. Δεν είμαστε ταχύμετρα για δω ότι πας με 121 ή με 193χαω. Μπορώ όμως να αντιληφθώ ότι πας πολύ πιο γρήγορα ή απλά πιο γρήγορα από μένα.
Πραγματικά αν δεν μπορείς να το κάνεις μην οδηγάς. Είναι σημαντική η διαφορά του 'δεν μπορώ να υπολογίσω' από το τρέχω με 200 λόγω επιλογής. Ο πρώτος έχει ικανότητα και απλά κάνει εν γνώση του λάθος ενλω ο άλλος δεν έχει ικανότητα.
Τότε είναι θέμα 'ευγένειας' να σε περιμένω να περάσεις, όπως επίσης εαν βγώ είναι θέμα ευγένειας να επιταγχύνω όσο πιο γρήγορα μπορώ. Από την άλλη είναι θέμα ευγένειας και ο άλλος να μην μου κορνάρει και να μην με βρίσει αν κάνω κάποιο λάθος, όπως και καλό είναι να κόψει για καλό και για κακό και να επιταγχύνει όταν σιγουρευτεί.
και παλι +1
-
Ο χρήστης Babbis έγραψε:
αντε παιδια, φιληθειτε!
babbis lkar
για τον άλλο μήνα, βγήκαν οι ταξινομήσεις του Ιουνίου
-
Ο χρήστης nasos έγραψε:
Μήπως σβήνεις και το κινητό σου όταν πας μαλιοκούβαρα 'για το χαβαλέ' μην πάει και χτυπήσει τη λάθος στιγμή και σου αποσπάσει τη full προσοχή και δε χωρέσεις να περάσεις από την 'κλειδαρότρυπα' στην οποία υπολόγιζες; Καλά για ράδιο και CD δεν το συζητώ.
Αν χτυπήσει πατάω την απόρριψη εκτός κι αν έχω όρεξη να κόψω, και η μουσική πάνω από τα 100 χαω περίπου δεν ακούγεται.
Ναι, ΟΚ. Εκεί που πας να περάσεις δίπλα από τον τύπο που 'ψυχολόγησες' (σωστά ή λάθος) ότι δεν θα αντιδράσει όπως o άλλος/η άλλη στην περίπτωση του nass, χτυπάει και το κινητό, κι εσύ το πιάνεις για να πατήσεις την απόρριψη... Μετά συνεχίζεις το ξύρισμα ενώ μασάς το σάντουιτς που έχεις πάνω στα γόνατά σου καθώς προσπερνάς με 250...
Χωρίς πλάκα πάντως, να το βάζεις στο mute το κινητό σου όταν 'κάνεις χαβαλέ'. Δε λέει να πέσει στο 99.1% η αυτοσυγκέντρωσή σου τη λάθος στιγμή.
(α) Πώς είσαι τόσο σίγουρος ότι θα προλάβαινες να κόψεις (ο nass αν κατάλαβα καλά δεν πρόλαβαινε με τίποτα όταν άρχισε να τον κλείνει το άλλο αμάξι) σε αντίστοιχη περίπτωση;;;
(b) Πώς ακριβώς ορίζεις την 'πισινή';Τι στην ευχή, ελληνικά δε γράφω;
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΝΑΓΑ!
Ελληνικά μιλάμε κι εμείς.
ΕΧΕΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΗΔΗ ΜΕ +80 ΕΠΕΙΔΗ ΨΥΧΟΛΟΓΗΣΕΣ ΛΑΘΟΣ. Εσύ 'κόλλησες' στο άλλο αυτοκίνητο που πάει να περάσει από δεξιά τον 'αργό';
Ρε nasos, ξέχνα το άλλο αυτοκίνητο. Μπορεί εκεί να έκανα λάθος. ΠΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ:
β. Εγώ αριστερά που πάω με 200.
γ. Αυτός στη μεσαία πάει α) φυσιολογικά β) ψιλοφοβισμένακαι έστω ότι τον έχουμε ψυχολογήσει πως δεν θα αλλάξει λωρίδα. Ποιός μας εγγυάται ότι δεν έχουμε κάνει λάθος και δεν θα το κάνει όταν είμαστε 10 μέτρα πίσω του ? Τι κάνουμε τότε ?
Εγώ πλέον κάνω το (γ) που έγραψες παραπάνω υπάρχει-δεν υπάρχει άλλος. Εσύ τι κάνεις ?
-
Ο χρήστης lkar έγραψε:
αντε παιδια, φιληθειτε!
babbis lkar
για τον άλλο μήνα, βγήκαν οι ταξινομήσεις του Ιουνίου
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Παράδειγμα: είσαι 200-300 μέτρα πίσω από δύο νταλίκες σε δρόμο με 2 λωρίδες κυκλοφορίας (σε σημείο που επιτρέπεται στα φορτηγά η προσπέραση) και η μία που κινείται με 80 δίνει φλας και βγαίνει να προσπεράσει την άλλη που κινείται με 79. Όση ώρα προσπερνάει είσαι υποχρεωμένος να κάθεσαι πίσω και να περιμένεις. Η νταλίκα έχει προτεραιότητα γιατί άρχισε τη προσπέρασή της πριν φτάσεις εσύ και εσύ ήσουν αρκετά μακριά ώστε να επιβραδύνεις με ασφάλεια. Μόλις τελειώσει τη προσπέραση η νταλίκα είναι υποχρεωμένη από τον ΚΟΚ να μπει δεξιά και να σε αφήσει να περάσεις.
Έχει κανείς αντίρρηση επάνω σε αυτό;
Ναι εγω, και την εχω γραψει πιο πανω ξεκαθαρα και με επιχειρηματα. Οπως λεει και ο διαφωνων, ειναι θεμα ερμηνειας (στο οποιο δεν προκειται να συμφωνησουμε).
Συγνώμη, αλλά το μόνο που μπορώ να εκλάβω ως 'επιχείρημα' είναι το ότι ο ΚΟΚ δε διευκρυνίζει ποιούς (νόμιμα κινούμενους, 200άρηδες, 300άρηδες, κλπ) δε μπορεί να 'καθυστερήσει' αυτός που ξεκινάει προσπέραση στην αριστερή ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ (i.e. χωρίς να αναγκάζει κανένα να πλακωθεί στα φρένα ή έστω να κόψει απότομα) και με ταχύτητα κοντά στο όριο.
Δηλαδή ΠΟΤΕ νομίζετε τελικά ότι 'δικαιούται' να βγει κάποιος στην αριστερή να προσπεράσει, αν πάρουμε ως δεδομένο ότι θα το κάνει ΜΟΝΟ αν δεν τίθεται κίνδυνος σύγκρουσης με γρηγορότερα διερχόμενα οχήματα που μπορεί να πλησιάζουν; Μήπως όταν δεν αναγκάζει κανένα που κινείται στην αριστερή έστω και 500 μέτρα πιο πίσω να σηκώσει το πόδι του από το γκάζι; Mήπως όταν δε φαίνεται ψυχή στην αριστερή λωρίδα για όση απόσταση μπορεί να διακρίνει το μάτι από τον καθρέφτη;...
Ειλικρινά, και παρά τη διαμάχη σε τούτο το θέμα, ελπίζω να μην το βλέπουν τόσο εγωϊστικά το θέμα οι πιθανοί 'κατασκηνωτές' της αριστερής αλλά με ευγένεια - είναι ξεκάθαρο ότι ΚΑΙ αυτοί θα χάσουν αν την ώρα που προσπερνούν με +100 τους βγει αυτός που δεν αντέχει να περιμένει άλλο στην ουρά.
[EDIT]
Nα προσθέσω κι ένα περιστατικό στο οποίο ήμουν μπροστά μόλις τώρα, γυρίζοντας σπίτι:Σε διασταύρωση αραιής κυκλοφορίας όπου υπήρχε STOP για το ρεύμα το δικό μου, η κοπελιά που ήταν μπροστά μου είχε 'σκάσει μύτη' για να περάσει απέναντι και να συνεχίσει την πορεία της. Ο ερχόμενος εκ δεξιών της με καμιά 40ρια χλμ/ώρα θεώρησε ότι αυτή θα τον περιμένει (ως όφειλε), κι έκανε το λάθος να γκαζώσει για να περάσει από μπροστά μας πιο γρήγορα. Αυτή, την ίδια στιγμή, θεώρησε ότι προλάβαινε να περάσει από μπροστά του, ξεκίνησε απότομα, της έσβησε και τράκαραν με υλικές μόνο (ευτυχώς) ζημιές. Το ποιός έφταιγε σύμφωνα με τον ΚΟΚ δεν το συζητώ, και το παρών περιστατικό είναι από τα πλέον συνηθισμένα, αλλά ο 'εκ δεξιών' θα χάσει το ματς που πήγαινε να δει (και όχι μόνο) επειδή ΨΥΧΟΛΟΓΗΣΕ ΛΑΘΟΣ και ΠΑΤΗΣΕ ΓΚΑΖΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΟΨΕΙ.
Τώρα, όποιος νομίζει ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με το θέμα μας κι ότι κάτι αντίστοιχο δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί σε όποιον οδηγεί με τη λογική του 'ας το πατήσω, να εξαφανιστώ πριν καταλάβουν τι έγινε' (δε συζητάμε για προσπέρασμα νταλίκας που καλό είναι όταν το αρχίσεις να τελειώνεις το γρηγορότερο δυνατό, και αντίστοιχες περιπτώσεις)... καλή του τύχη.
[Διάσπαση]Η προσπέραση του Kasel. Περί προσπέρασης γενικώς